Daily: 10/19/2020

У Офісі президента прокоментували рішення суду щодо книжки про Стуса

У Офісі президента України прокоментували рішення Дарницького районного суду Києва щодо книги «Справа Василя Стуса».

«Взяли до відома рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо книги «Справа Василя Стуса». Також взяли до відома заяви автора книги Вахтанга Кіпіані та представників видавництва про намір подати апеляцію. Це щонайменше свідчення того, що суспільство готове відстоювати свої права. Безумовно, здивовані деякими формулюваннями у вказаному рішенні. Хоча не ставимо під сумнів незалежність судової гілки влади», – мовиться у оприлюдненому ОП повідомленні.

Зокрема в Офісі президента вважають «дивним» визначення у рішенні суду позивача Віктора Медведчука як «персонажа твору».

«Більшу частину змісту книги становить точний передрук матеріалів кримінальної справи. Тобто суто документальна основа книжки не викликає найменших сумнівів. Отже, саме за цією логікою книги, Медведчук В. В. є учасником справжнього процесу, який мав місце в історії, а не просто «персонажем твору». Поведінка учасника проаналізована виключно на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів і літературною вигадкою», – зазначили в ОП.

В офісі глави держави наголосили, що «цензура в Україні прямо та недвозначно заборонена Конституцією. У будь-яких проявах».

«Виходимо з того, що наукові дослідження історії, опрацювання матеріалів історії нашого народу, зокрема за допомогою інструментів публіцистики, не можуть обмежуватися через емоції окремих учасників подій минулого. Незалежно від сьогоднішнього статусу та політичної позиції цих учасників», – мовиться у повідомленні.

 

Дарницький районний суд 19 жовтня ухвалив рішення, яким частково задовольнив позов народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса».

Зокрема, суд вирішив визнати «недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації» інформацію, поширену в кількох розділах книжки «Справа Василя Стуса».

Крім того, суд заборонив Кіпіані і видавництву Vivat використовувати і поширювати в ЗМІ інформацію, яка міститься в згаданих двох розділах і «надає можливість ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа, дійової особи без його згоди».

Рішення набере законної сили після закінчення строку на подання апеляційної справи. Протягом 30 днів ухвалу можна оскаржити в Київському апеляційному суді.

your ad here

У російському сегменті МКС зламався туалет

У російському сегменті Міжнародної космічної станції вийшов з ладу туалет. Про це повідомив під час переговорів з ЦУПом російський космонавт Анатолій Іванишин. Трансляцію переговорів вело НАСА, повідомляє агентство «Интерфакс».

Представник російського ЦУП охарактеризував ситуацію з «асенізаційно-санітарним пристроєм» як «дуже погану». Екіпаж станції намагається усунути проблему.

Загалом на станції працює два туалети: другий – в американському сегменті МКС. Російські космонавти користувалися ним, коли їхній туалет зламався минулого разу – 10 жовтня.

Наприкінці минулого місяця на МКС стався витік повітря в російському модулі, там, де розташована робоча апаратура.

Раніше повідомлялося про витік в американському секторі Міжнародної космічної станції. Тоді через витік теж зріс тиск, але у NASA запевняли про відсутність загрози для екіпажу.

Нові члени екіпажу МКС прибули на станцію 14 жовтня.

your ad here

US Charges Six Russian Agents in Global Cyber Attack

U.S. prosecutors have charged six Russian military intelligence officers in connection with a global computer malware campaign that struck the 2017 French presidential election and the 2018 Winter Olympics in South Korea among other targets.  The cyber campaign represented “the most disruptive and destructive series of computer attacks ever attributed to a single group,” said John C. Demers, head of the Justice Department’s national security division. “No country has weaponized its cyber capabilities as maliciously or irresponsibly as Russia, wantonly causing unprecedented damage to pursue small tactical advantages and to satisfy fits of spite,” Demers said Monday at a news conference. The six hackers, all officers of the Russian military intelligence service known as GRU, “engaged in computer intrusions and attacks intended to support Russian government efforts to undermine, retaliate against, or otherwise destabilize” targets around the world, the Justice Department said.    TargetsThese included Ukrainian government and critical infrastructure; Georgian companies and government entities; the elections in France; an investigation into Russia’s poisoning of former spy Sergei Skripal in Britain; and the Winter Olympics in PyeongChang, the Justice Department said.In addition, the hackers, using the NotPetya malware, struck hospitals and medical facilities in the Heritage Valley Health System in Pennsylvania, a FedEx Corporation subsidiary and an unidentified U.S pharmaceutical manufacturer.   The Justice Department had previously indicted GRU officers with hacking Democratic emails during the 2016 presidential election.  The latest charges do not allege election interference on the part of the GRU.The six defendants were identified as Yuriy Sergeyevich Andrienko, Sergey Vladimirovich Detistov, Pavel Valeryevich Frolov, Anatoliy Sergeyevich Kovalev, Artem Valeryevich Ochichenko, and Petr Nikolayevich Pliskin They face charges of conspiracy, computer hacking, wire fraud, aggravated identity theft, and false registration of a domain name. 

your ad here

У «Слузі народу» планують узаконити можливість відкликання народних депутатів

Верховна Рада незабаром може розглянути та ухвалити законопроєкт, що передбачатиме відкликання депутатів Верховної Ради та місцевих рад. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив представник фракції «Слуга народу» Олександр Качура.

«У мене вже є драфт відповідного законопроєкту. Але у мене поки що є до нього кілька питань, які треба вдосконалити. Але ми його внесемо також однозначно (в порядок денний – ред.). Можливо, уже до кінця цього року разом з колегами і проголосуємо», – розповів парламентар.

За словами Качури, цей законопроєкт є одним із законопроєктів «у комплексі законопроєктів про народовладдя» і в ньому не йдеться про імперативний мандат.

«Це не імперативний мандат, коли політична партія вирішує, що треба відклиати когось (я вважаю, що це суперечить і здоровому глузду, і принципам демократії, тому що у нас не може бути політичної і партійної диктатури апріорі в країні). Але відкликання депутатів і місцевих рад, і парламенту – повинен бути такий інструмент у народу України. Якщо хось розчарувався у своєму мажоритарнику, наприклад, і щодо нього, наприклад, є якесь корупційне правопорушення зафіксоване, то суспільство може відповісти цьому народному депутату і відкликати його, переобрати свого представника», – пояснив представник монобільшості.

Також в інтерв’ю Радіо Свобода Качура анонсував ухвалення нового внутрішньофракційного етичного кодексу для депутатів «Слуги народу».

your ad here

Разумков: Рада зможе розглянути державний бюджет на початку листопада

Верховна Рада зможе розглянути законопроєкт про державний бюджет на початку листопада, повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков.

«Сподіваюся, найближчим часом він буде підготовлений, і після того, як відбудуться вибори, і ми, згідно з планом графіка нашої роботи, повернемось до Верховної Ради з 3 листопада. І я впевнений, що ми зможемо розглянути цей законопроєкт», – сказав Разумков.

Через COVID-19 у народних депутатів у жовтні парламент збиратиметься на пленарне засідання лише один раз – 20 жовтня.

Проєкт державного бюджету України на 2021 рік зареєстрували у Верховній Раді 14 вересня.

Згідно з проєктом, доходи бюджету в 2021 мають скласти 1 071,1 мільярда гривень, видатки – 1 350,1 мільярда гривень. Основним джерелом надходжень міністр вважає підвищення ефективності сплати податку на додану вартість.

Дефіцит передбачено на рівні 270,4 мільярда, тобто 6% ВВП. Марченко звернув увагу, що це на 1,5% нижче за показник минулого року.

За даними Міністерства фінансів, уряд планує до 2023 скоротити показник дефіциту до 3% ВВП.

Ріст ВВП планується 4,6%, рівень інфляції – 7,3%, середня заробітна плата – 13,6 тисячі гривень.

your ad here

Іран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв катастрофи літака «МАУ»– МЗС України

У Міністерстві закордонних справ України привітали позицію Ірану щодо катастрофи літака «Міжнародних авіаліній України».

«Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв незалежно від їхнього громадянства», – зазначив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

В Ірані 19 жовтня почався новий етап переговорів щодо авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» неподалік Тегерану на початку року. У рамках цього раунду переговорів було заплановано три технічні наради.

Літак Boeing 737-800NG із реєстраційним номером UR-PSR авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність. Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мають погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися до призвідників збиття літака в судах. Україна відкидає таку пропозицію.

30 липня в Києві за участі іранської делегації розпочалися переговори щодо компенсацій за збиття Іраном літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752.

your ad here

Got Any Signal Up Here? Nokia to Build Mobile Network on Moon

Finland’s Nokia has been selected by NASA to build the first cellular network on the moon, the company said on Monday.
 
The lunar network will be part of the U.S. space agency’s efforts to return humans to the moon by 2024 and build long-term settlements there under its Artemis program.
 
Nokia said the first wireless broadband communications system in space would be built on the lunar surface in late 2022, before humans make it back there.
 
The Finnish company will partner with Texas-based private space craft design firm Intuitive Machines to deliver the network equipment to the moon on their lunar lander.
 
After delivery, the network will configure itself and establish the first LTE (Long-Term Evolution) communications system on the moon, Nokia said. “The network will provide critical communication capabilities for many different data-transmission applications, including vital command and control functions, remote control of lunar rovers, real-time navigation and streaming of high definition video,” Nokia said.

your ad here

Kremlin Signals New OPEC+ Oil Talks Amid Weak Demand Outlook

The Kremlin signaled on Monday a new round of oil talks with Saudi Arabia as producer group OPEC+ meets on Monday to discuss the weakening demand outlook in the face of rising coronavirus infections.
 
“Those markets are volatile, and we are at an active stage of cooperation, exchange of opinions. That is why it requires regular contacts,” the Kremlin spokesman Dmitry Peskov told reporters.
 
Russian President Vladimir Putin and Saudi Arabia Crown Prince Mohammed bin Salman held two phone calls last week to discuss oil markets.
 
OPEC+ sources said the group was unlikely to recommend immediate action on Monday. An OPEC+ joint ministerial monitoring committee, comprising top producers Saudi Arabia and Russia, is scheduled to meet from 13:30 GMT.
 
The Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and allies including Russia, collectively known as OPEC+, have been reducing output since January 2017 in an effort to balance the market, support prices and reduce inventories.
 
They are currently curbing production by 7.7 million barrels per day (bpd), down from 9.7 million bpd, and are due to taper cuts by 2 million bpd in January.
 
Several OPEC watchers, including analysts from U.S. investment bank J.P. Morgan, have suggested that a bearish demand outlook could prompt OPEC+ to delay any easing of the reductions. The United Arab Emirates and Russia, however, have said that cuts would be eased as planned.
 
The group will meet again on Nov. 30.
 
OPEC+ experts last week discussed risks of a persisting supply overhang in 2021 in the event of a prolonged and severe second wave of the COVID-19 pandemic.
 
“Demand itself is still looking anemic,” OPEC Secretary-General Mohammad Barkindo said last week.

your ad here

Хакери зламали сайт парламенту Киргизстану

У Киргизстані хакери зламали сайт Жогорку Кенеша (парламенту), вони вимагають викупу.

На сайті замість публікацій з’явився напис: «Цей сайт, а також його підрозділи були взяті під контроль групою The Black Pirate».

За даними видання AKIpress, місцеві ЗМІ отримали повідомлення про хакерську атаку по електронній пошті з адреси, яку пресслужба парламенту зазвичай використовує для розсилки офіційних повідомлень.

«Логіни і паролі, особисті дані, номери телефонів, пошти і паролі від них, а також ще кілька державних сайтів на даний момент перебувають під нашим контролем. Щоб уникнути продажу в даркнет особистих даних громадян, держслужбовців, їхньої пошти, паролів і логінів, просимо вас відправити викуп в еквіваленті 10 тисяч доларів», – написали хакери.

Під час заворушень у Бішкеку в ніч з 5 на 6 жовтня мітингувальники захопили Білий дім, у якому розташовані парламент і апарат президента. Депутат Дастан Бекешев тоді говорив, що під час штурму був зламаний сайт парламенту, пізніше його робота частково була відновлена, але втрачена база з законопроєктами.

У прес-службі Жогорку Кенеша 15 жовтня вказували, що сервер, на якому зберігалася вся база законопроєктів, перебуває на стадії відновлення, IT-фахівці та експерти працюють над цим.

your ad here

Видавництво Vivat збирається оскаржити рішення про заборону книги «Справа Василя Стуса»

Видавництво Vivat збирається оскаржити рішення Дарницького районного суду Києва, який заборонив видавати та поширювати книгу «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, поки з неї не приберуть інформацію про народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

«Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд. Заява буде подана як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду», – розповіли видавці.

Рішення ухвалили 19 жовтня за позовом Медведчука.

16 жовтня суд провів останнє засідання в цій справі. Під судом тоді зібралися декілька десятків активістів, які проводили акцію «Захистимо Стуса! Медведчука – під трибунал!».

У вересні 2019 року Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року.

У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. За словами Кіпіані, ця книжка не лише проливає світло на кримінальну справу, а й дає зрозуміти, якою Василь Стус був людиною.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

your ad here

Авіакатастрофа літака «МАУ» в Ірані: почався новий раунд переговорів

В Ірані 19 жовтня почався новий етап переговорів щодо авіакатастрофи літака «Міжнародних авіаліній України» неподалік Тегерану на початку року.

«Цього разу працюємо два дні, плануємо обговорити цілу низку аспектів причин та подальшого розслідування: авіаційні, військові, кримінальне співробітництво, а також застосування міжнародних конвенцій», – повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

З Єніним і українською делегацією зустрінеться заступник міністра закордонних справ Ірану Мохсен Бахарванд.

У рамках цього раунду переговорів заплановані три технічні наради. «Одна з цих зустрічей стосується технічних дискусій, які буде проводити Іранська організація цивільної авіації. Друга сесія стосується судових питань, що проводяться іранськими чиновниками судових органів, а інша – юридичних питань, що стосуються суми компенсації, жертв та розбитого літака», – заявив Бахарванд.

При цьому сам Єнін напередодн в коментарі Радіо Свобода наголосив, що про компенсації розмовляти не будуть.

19 жовтня мають зустрітися для переговорів робочі групи, 20-го – засідатимуть експерти на чолі з Єніним та Бахарвандом. Окрім того, запланована зустріч Єніна з міністром закордонних справ Ірану Махаммадом Джавадом Заріфом, а також політичні консультації з заступником Заріфа Аббасом Аракчі.

Літак Boeing 737-800NG із реєстраційним номером UR-PSR авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність. Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мають погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися до призвідників збиття літака в судах. Україна відкидає таку пропозицію.

30 липня в Києві за участі іранської делегації розпочалися переговори щодо компенсацій за збиття Іраном літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752.

your ad here

Економіка Китаю зростає, але не такими темпами, як прогнозували

Ріст економіки Китаю у третьому кварталі 2020 року пришвидшився порівняно з аналогічним періодом 2019-го, але не досягнув прогнозованих раніше значень.

ВВП Китаю в липні-вересні зріс на 4,9%, водночас аналітики прогнозували зростання на 5,2%. Водночас зростання у третьому кварталі перевищило попередні три місяці, коли ВВП зріс на 3,2%.

У річному вимірі друга за величиною економіка у світі за перші дев’ять місяців 2020-го зросла на 0,7% порівняно попереднім роком, повідомило Національне бюро статистики.

«Економіка Китаю залишається на шляху відновлення, обумовленого відновленням експорту. Споживчі витрати також рухаються в правильному напрямку, але ми не можемо сказати, що вони повністю позбулися впливу, спричиненого пандемією коронавірусу. Існує ризик того, що повернення локдауну в Європі та чергова хвиля інфекцій у Сполучених Штатах зашкодять споживчим витратам і спричинять більшу втрату робочих місць, що буде негативним для економіки Китаю», – цитує агентство Reuters Йошікійо Шимаміне, головного економіста Інститут досліджень життя Дай-ічі в Токіо.

За даними Державної митної служби за перше півріччя 2020 року, головним торговельним партнером України був Китай. На цю країну припадало 15% імпорту і 13% українського експорту.

У жовтні генеральний директор політичного директорату Міністерства закордонних справ Петро Бешта, який опікувався підготовкою Азійської стратегії України, стверджував, що європейська і євроатлантична інтеграція залишаються пріоритетами України в зовнішній політиці і не суперечать економічній дипломатії в Азії.

Ця стратегія наразі не публічна, однак, за словами Бешти, згодом МЗС презентує її основні елементи.

«Минулого року торгівля України з КНР зросла на 30%, експорт України до Китаю тільки за вісім місяців цього року зріс на рекордні 96%. Це дуже позитивні тренди, і наша стратегія економічної дипломатії спрямована на те, щоб підтримувати ці позитивні тенденції і їх розвивати», – сказав дипломат.

your ad here

Навальний заявляє, що планує повернутися в Росію, попри перешкоджання Кремля

Російський опозиційний політик Олексій Навальний заявляє, що Кремль робить все можливе для того, щоб зашкодити його поверненню в Росію, але він все одно планує повернутися.

В інтерв’ю американському телеканалу CBS 18 жовтня Навальний сказав, що за кілька місяців він налаштований повернутися і відновити свою роботу з боротьби з корупцією.

Навальний дав інтерв’ю програмі CBS «60 хвилин» у Берліні, де він одужує після отруєння в серпні отруйною хімічною речовиною, що належить до групи «Новачок».

Він сказав, що ходить на реабілітацію щодня, і все ще відчуває себе «трохи дерев’яним … тому що тіло втратило всю гнучкість».

Навальний припустив, що отрута потрапила в його організм тоді, коли він торкнувся пляшки. За його словами, нервово-паралітичний препарат був не всередині пляшки, а на ній.

Минулого місяця соратники Навального повідомили, що пляшка, яку вони забрали з його готельного номера в Томську після отруєння і доправили у Німеччину, містила сліди отруйної речовини.

Минулого тижня ЄС і Велика Британія запровадили санкції через отруєння опозиціонера проти шістьох російських високопосадовців і одного підприємства.

За словами Навального, він «помітив», що США не вдалися до такого ж кроку. «Думаю, це надзвичайно важливо, щоб усі, звісно, включно з, а можливо, і в першу чергу президент США, були проти застосування хімічної зброї в 21-му столітті», – сказав він.

Навальний, критик російського президента, вкотре висловив упевненість у тому, що за його отруєнням стоїть Володимир Путін.

У Кремлі раніше заявляли, що звинувачення на адресу Путіна є необґрунтованими і неприйнятними, а запроваджені через отруєння Навального санкції назвали «недружнім кроком».

 

your ad here

Радіо Свобода зняло документальний фільм про Революцію на граніті

18 жовтня 1990 року у Києві завершилося голодування студентів, яке згодом назвуть Революцією на граніті, або першим українським Майданом, – а його учасників – тими, хто наблизив здобуття Україною Незалежності. Молодь протестувала проти комуністичного уряду радянської України, влаштувавши наметовий табір на центральній площі Києва, нинішньому майдані Незалежності.

Через 30 років по тому дійові особи студентського протесту і тодішньої влади розповіли Радіо Свобода, як усе було і чим могло закінчитися. Відверті спогади, ексклюзивні кадри т справжня атмосфера початку 1990-х, останніх місяців перебування України у складі СРСР, – у документальному проєкті «Революція на граніті. Чого і як домоглися учасники студентського голодування у жовтні 1990-го?»

Автори 47-хвилинного фільму – Ірина Малихіна (ідея, журналіст, продюсер), Дмитро Джулай (режисер, сценарій, монтаж) і Євгенія Степченко (продюсування, архів).

Прем’єра документального проєкту відбулася у неділю, 18 жовтня, на каналі Радіо Свобода у YouTube.

«Влада захиталася, дала тріщину», – згадує один із лідерів голодування Олесь Доній.

Студентська акція у 1990 році тривала 16 днів, до голодування долучилися люди різного віку, включно з деякими народними депутатами. Протест призвів до відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола, хоча не всі вимоги студентів були виконані.

your ad here

Правозахисники повідомляють про щонайменше 230 затриманих під час акцій у Білорусі

Під час «Партизанського маршу», який відбувся 18 жовтня на 71-ий день протестів, по всій Білорусі затримали щонайменше 230 людей, повідомляє правозахисний центр «Весна».

Більшість затримали в Мінську, де на вулиці вийшли десятки тисяч людей. Також силовики затримували людей у Світлогорську, Бресті, Гомелі, Жодіно, Вітебську. Серед затриманих – четверо журналістів.

Правозахисники вказують, що перелік оновлюється і доповнюється.

17 жовтня в білоруських містах пройшли Жіночі марші і студентські акції протесту. За інформацією МВС Білорусі, на них за «порушення законодавства про масові заходи» затримали 58 людей.

Голова КДБ Білорусі Іван Тертель в ефірі державного телеканалу «Білорусь 1» заявив про підготовку провокацій у країні, а начальник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі Микола Карпенков заявив, що силовики готові «гуманно застосувати зброю» щодо учасників акцій, в тому числі і вогнепальну.

 

your ad here

Twitter Blocks Tweet About Masks From White House Coronavirus Team Adviser

Dr. Scott Atlas is a neuroradiologist, a fellow at a conservative-leaning think tank, a science adviser to President Donald Trump and a member of the White House Coronavirus Task Force. He is also the latest person in Trump’s world to have a tweet blocked by Twitter. Facebook to Ban Anti-Vaccine AdsThe social media giant says the efforts are part of an attempt to support vaccinesOver the weekend, Atlas tweeted “Masks work? NO,” and said widespread use of masks is not supported, according to the Associated Press. Twitter told the AP that the tweet violated its policy that prohibits false and misleading information about COVID-19 that could lead to harm. The “This Tweet is unavailable” label was put on Atlas’ Twitter feed where his tweet once was.Atlas followed up with another tweet, which remained on the site as of Sunday night. He praised what he called Trump’s “guideline,” which is to “use masks for their intended purpose – when close to others, especially hi risk. Otherwise, social distance. No widespread mandates.” That means the right policy is @realDonaldTrump guideline: use masks for their intended purpose – when close to others, especially hi risk. Otherwise, social distance. No widespread mandates. #CommonSensehttps://t.co/GZpBZxfNYa— Scott W. Atlas (@SWAtlasHoover) October 17, 2020The deletion of Atlas’ tweet is the latest in what has become an ongoing battle between Trump and internet companies. Twitter has blocked or put warnings on Trump’s tweets regarding COVID-19, the disease caused by the coronavirus, as well as vote-by-mail. Last week, Twitter temporarily blocked the Trump campaign’s ability to share a story about his presidential challenger, former Vice President Joe Biden. Some congressional leaders accuse Twitter, Facebook and other internet companies of bias and say they are unfairly limiting speech close to the U.S. election. Some have called for the leaders of Twitter and Facebook, which has also taken action on some of Trump’s posts, to testify in front of Congress as soon as the coming week. Twitter told the AP it relies on public health authorities to determine whether a statement is false or misleading.In September, Dr. Robert Redfield, the director of the Centers for Disease Control and Prevention testified at a congressional hearing that masks are “the most powerful public health tool” against the coronavirus.Atlas, a fellow at the Hoover Institution at Stanford University, joined the White House task force in August. A medical doctor, Atlas does not have a background in infectious diseases or public health. He is reportedly helping to shape the White House policies about how to handle the virus, including policies about masks and other issues. Atlas told the AP that Twitter’s actions were censorship. “General population masks and mask mandates do not work,” he said.

your ad here

У «Слузі народу» розповіли, кого хочуть бачити в ТКГ замість Фокіна

Після виключення Вітольда Фокіна з Тристоронньої контактної групи до її складу можна було б призначити когось із параламентарів. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив народний депутат від «Слуги народу» та заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади Олександр Качура.

«Я думаю, що все-таки нам потрібно, щоб там було більше парламентарів. Тому що в ТКГ делегати часто про щось домовляються, але вони забувають, що згідно з Мінськими домовленостями парламент України ухвалює закони про особливості місцевого самоврядування та про ведення виборів… Тому я впевнений, щоб саме депутати від різних політичних фракцій входили до делегації ТКГ… І потім, коли вони повернуться в Україну після всіх цих перемовин, вони повинні будуть переконати параламент, що потрібно внести необхідні зміни в законодавство і чому», – вважає народний депутат.

При цьому Качура додає, що особисто йому, як члену профільного парламентського комітету, з яком зустрічався Фокін, не сподобалася його фраза про те, що «на Донбасі немає присутності Російької Федерації».

«Я не погоджуюсь точно з тезою, яку озвучив пан Фокін, вона точно мені різала вухо, це теза про те, що якщо навіть суто юридично подумати: ну як це немає, якщо в Мінських домовленостях сторона – Російська Федерація. Як можна було про це сказати? Я думаю, що ця теза і стала ключовою в ухваленні рішення президентом України щодо звільнення Фокіна», – говорить Качура.

Президент Володимир Зеленський призначив Вітольда Фокіна першим заступником голови української делегації в ТКГ у серпні цього року, а 30 вересня звільнив через висловлювання останнього щодо Донбасу.

your ad here