Monthly: November 2020

Речник Путіна відреагував на пропозицію Санду про виведення російських військ із Придністров’я

Раніше вона наголосила, що ці військові перебувають там без будь-якої угоди з Молдовою і мають бути виведені разом із боєприпасами, які зберігаються на складах

your ad here

Єврокомісія розглядає застосування санкцій через поширення дезінформації

Європейська комісія вперше планує запропонувати Європейському союзу введення санкцій проти суб’єктів, які поширюють дезінформацію, а також наполягатиме на більш жорсткому механізмі нагляду за онлайн-платформами. Про це повідомив редактор Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода з питань Європи Рікард Юзвяк, посилаючись на проєкт документа, який є у розпорядженні Радіо Свобода.

У Плані дій щодо європейської демократії, який Єврокомісія повинна представити 2 грудня, йдеться про те, що «Європейському союзу необхідно більш систематично використовувати весь спектр із наявних інструментів для протидії іноземному втручанню і операціями впливу, а також їхньому подальшому розвитку». Пропонується після публічного виявлення таких методів «зробити їх непридатними в експлуатації», аж до застосування санкцій після повторення таких незаконних дій.

Це вперше в офіційному документі Європейська комісія пропонує ввести санкції за поширення дезінформації. У документі зазначається, що інформація може бути «оснащена іноземними гравцями». Як приклад, описуються «певні треті країни (зокрема, Росія і Китай), які брали участь в операціях впливу і кампаніях із дезінформації навколо COVID 19 у країнах ЄС, державах-сусідах і по всьому світу «з метою підірвати демократичні дискусії, посилити соціальну поляризацію і поліпшити свій власний імідж».

У плані дій вказується, що оперативна група зі стратегічних комунікацій EastStratCom, підрозділ дипломатичного корпусу ЄС, Європейська служба зовнішніх зв’язків (EEAS), що відстежують дезінформацію з боку Росії, виявили понад 500 прикладів прокремлівської дезінформації про COVID-19 за рік і понад 10 тисяч прикладів прокремлівської дезінформації з моменту початку моніторингу в 2015 році.

Документ також пропонує більш жорсткі правила ЄС для онлайн-платформ, які «можуть використовуватися зловмисниками для поширення і розповсюдження неправдивого і такого, що вводить в оману контенту».

У документі йдеться також про необхідність схвалення в майбутньому закону про цифрові послуги (DSA), який буде представлений Єврокомісією в наприкінці цього року з метою оновити правову базу ЄС щодо ведення онлайн-бізнесу. У ньому пропонується, щоб великі платформи були зобов’язані оцінювати ризики, які представляють їхні системи – не тільки щодо незаконного контенту і продуктів, але і системних ризиків для захисту інтересів і основних прав, здоров’я та безпеки громадян.

Читайте також: Дезінформація і фейки такі ж згубні, як природні чи екологічні катастрофи – бельгійський експерт

У 2018 році Європейська комісія розробила правила протидії дезінформації, до яких на добровільних засадах приєдналися такі платформи, як Facebook, Google і Twitter, щоб повідомляти про заходи, вжиті для забезпечення прозорості розміщення реклами та дій проти фейкових облікових записів та спамерів. Комісія досі залишалася незадоволеною результатом і тепер пропонує «більш надійний підхід, заснований на чітких зобов’язаннях і за умови наявності відповідних механізмів нагляду, необхідних для більш ефективної боротьби з дезінформацією».

your ad here

Україна солідаризувалася з позицією ЄС щодо доцільності санкцій проти білоруських чиновників – МЗС

Міністерство закордонних справ України у відповідь на запит Радіо Свобода повідомило, що Україна солідаризувалася з позицією Європейського союзу щодо доцільності індивідуальних санкцій проти білоруських посадовців, причетних до насильства і фальсифікації виборів у цій країні.

«Україна солідаризувалася з позицією ЄС щодо нелегітимності результатів президентських виборів в Республіці Білорусь, невизнання так званої «інавгурації» О.Лукашенка, а також щодо доцільності накладення індивідуальних санкцій проти чиновників, які причетні до насильства та фальсифікацій виборів. Ми приєднались до відповідних заяв Європейського союзу щодо рішення ЄС про санкції, які стосуються, зокрема, 40 білоруських посадовців», – йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода.

В МЗС додали, що на сьогоднішній день розпочаті відповідні процедури, згідно із законом України «Про санкції», щодо застосування обмежень проти окремих осіб, які підпадають під санкції ЄС.

20 листопада була опублікована декларація віцепрезидента Єврокомісії, верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля, яка стосувалася рішення від 2 жовтня про запровадження обмежувальних заходів проти 40 представників режиму Олександра Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікації результатів виборів президента у Білорусі. У ній Україна була вказана, як така, що приєдналася до відповідного рішення із ще шістьома державами – Північною Македонією, Чорногорією, Албанією, Ісландією, Ліхтенштейном і Норвегією.

Раніше Велика Британія, Канада, країни Балтії запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та інших офіційних осіб, причетних до ймовірної фальсифікації виборів президента Білорусі та жорстокого придушення акцій протесту.

your ad here

Зеленський пропонує відкласти на рік запровадження обов’язкових касових апаратів для ФОПів

Президент України Володимир Зеленський пропонує відкласти обов’язкове використання касових апаратів для фізичних осіб-підприємців (ФОПів) до 1 січня 2022 року. Про це йдеться в президентському законопроєкті, який станом на 30 листопада направлений на розгляд профільного комітету Верховної Ради і наданий для ознайомлення депутатам.

Законопроєкт передбачає зміну термінів впровадження обов’язкових РРО (реєстраторів розрахункових операцій) для ФОПів II–IV груп платників податків, доходи яких не перевищують граничний обсяг доходів для I групи.

Минулого тижня Зеленський анонсував 8 тисяч гривень допомоги фізичним особам-підприємцям та працівникам, які втратили роботу.

За його словами, найближчим часом у парламент будуть подані законопроєкти, які передбачатимуть низку програм допомоги бізнесу.

Чинне зараз законодавство передбачає з 1 січня 2021 року обов’язкове використання реєстратора розрахункових операцій (РРО) для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців. З 1 квітня 2021 року класичні чи програмні РРО мають встановити всі платники єдиного податку ІІ-IV груп.

4 листопада законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів для малого бізнесу на один рік не набрав потрібну кількість голосів у Верховній Раді. Парламентарі, які не голосували за відтермінування, наголошують, що зміни в оподаткуванні виведуть економіку з тіні, і що це допоможе наповнити бюджет.

 

your ad here

У Пакистані у двох аваріях загинули щонайменше 24 людини

У Пакистані 30 листопада в двох окремих аваріях загинули понад два десятки людей. Про це повідомляє місцева поліція.

Щонайменше 13 людей загинули внаслідок зіткнення автобусу та мікроавтобусу у Пенджабі. Близько 20 людей постраждали і були госпіталізовані. Причини аварії наразі невідомі.

Окрім того вночі мікроавтобус перекинувся після зіткнення з навантаженою цеглою вантажівкою у провінції Сінд, внаслідок чого загинули 11 людей. Найімовірнішою причиною аварії вважають перевищення швидкості.

Згідно з офіційною статистикою, погана інфраструктура, незадовільне обслуговування транспортних засобів та невідповідні правила техніки безпеки є причиною численних аварій в Пакистані і тисяч смертей щороку.

your ad here

Білорусь: Сергію Тихановському продовжили арешт ще на три місяці

Білоруському опозиціонерові й блогеру Сергієві Тихановському продовжили термін утримання під вартою ще на три місяці – до кінця лютого, повідомила його адвокат Наталія Мацкевич виданню «Нехта».

Попередній термін утримання під вартою у Тихановського закінчився 29 листопада. Він є обвинуваченим у рамках кримінальної справи про підготовку масових заворушень у Білорусі.

Тихановський перебуває в СІЗО вже пів року, і його повинні були або відпустити, або направити справу в суд. Однак слідчі органи пішли іншим шляхом і висунули опозиціонерові нове звинувачення, яке дозволяє утримувати його під вартою до 18 місяців, розповів TUT.BY адвокат Віктор Мацкевич.

Подробиці у справі захисники не озвучують: із них взяли підписку про нерозголошення.

Тихановському висунули звинувачення за трьома статтями Кримінального кодексу:

організація дій, що грубо порушують громадський порядок у зв’язку з подіями в Гродні 29 травня, де його затримали;
перешкоджання роботі Центральної виборчої комісії – голова ЦВК Лідія Єрмошина повідомила, що визнана потерпілою у справі;
розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ворожнечі або ворожнечі, вчинене групою осіб або спричинило по необережності смерть людини або інші тяжкі наслідки.

За словами захисниці Наталії Мацкевич, Тихановський, як і раніше, перебуває у слідчому ізоляторі в’язниці міста Жодіно, двічі на тиждень його відвідують адвокати.

«Почуває він себе нормально, внутрішня сила ще є. Але, звичайно ж, він обурений і звинуваченнями, і тим, що термін продовжено», – додала Мацкевич.

Сергій Тихановський – білоруський блогер і керівник ініціативної групи своєї дружини, колишньої кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської.

Вона змогла зареєструватися, коли в цьому відмовили її чоловікові. Сергій Тихановський перебуває під арештом від 29 травня за звинуваченням у грубому порушенні громадського порядку і втручанні в роботу виборчих комісій.

У нього провели кілька обшуків, в результаті останнього з них був знайдений пакет з 900 тисячами доларів. Відеоблогер і його родичі вважають, що гроші йому підкинули.

29 червня Олександр Лукашенко під час зустрічі з активом Мінської області в Солігорську зізнався, що це він «дав сигнал» затримати свого можливого опонента Тихановського.

your ad here

У другому турі виборів мера Чернівців переміг Роман Клічук

У другому турі виборів мера Чернівців переміг кандидат від партії «Єдина альтернатива», бізнесмен Роман Клічук. Про це оголосила міська виборча комісія, повідомляє «Суспільне».

За Клічука проголосували 59, 54 відсотка виборців.

Його опонент, Віталій Михайлішин, отримав 37,5 відсотка голосів.

Центральна виборча комісія повідомила, що, за інформацією від ТВК, середня явка на виборах міського голови у Чернівцях склала 22,65%. У першому турі виборів, 25 жовтня, в Чернівцях проголосували 29,50% виборців.

Поліція зареєструвала 11 заяв і повідомлень, пов’язаних із порушеннями виборчого процесу під час другого туру виборів мера Чернівців.

your ad here

Vivat очікує, коли призначать розгляд апеляції на рішення суду про книгу «Справа Василя Стуса»

У видавництві Vivat очікують на призначення дати розгляду апеляції на рішення Дарницького суду про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» слід видалити інформацію про особу тодішнього адвоката Стуса, а нині народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

«Ми подали апеляцію у вівторок 24 листопада. Ми не знаємо дати розгляду, нас ще не попередили. Ми очікуємо, коли буде призначено судове засідання, але поки що не було інформації», – повідомили Радіо Свобода у видавництві.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року.

У вересні 2019 року народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

your ad here

UK Inquiry Looks into Role of Air Pollution in Death of Girl

A public inquiry opens Monday in London to determine the role played by air pollution in the death of a girl living near a busy London street, a case that could set a precedent. Then 9 years old, Ella Adoo-Kissi-Debrah died February 15, 2013, of a serious asthma attack after nearly three years of repeated attacks and more than 30 hospitalizations related to the disease.  An initial investigation, in 2014, determined that she died of acute respiratory failure caused by severe asthma. But those findings were overturned in 2019 and a new investigation was ordered because of new evidence regarding air pollution risks, highlighted in a report in 2018.  This second investigation, which begins Monday and will last two weeks, will examine the levels of pollution to which Ella had been exposed and determine whether they caused her death. If the coroner, charged with identifying the reason for death, concludes that air pollution directly caused Ella’s death, that would set a precedent. The girl is believed to be the first person in the United Kingdom to have air pollution as the cause of death. ‘Striking link’Ella lived less than 30 meters from the South Circular, a busy and regularly congested route in South London.  In 2018, Professor Stephen Holgate, a British air pollution expert, noted a “striking link” between Ella’s emergency hospitalizations and the recorded peaks of nitrogen dioxide (NO2) and airborne particles, the most harmful pollutants. The investigation will examine possible failures by the authorities to take measures to reduce pollution and inform the public about the health risks. Officials from the British Ministries of Transport, Environment and Health will be heard, as well as Holgate. Ella’s mother, Rosamund Adoo-Kissi-Debrah, will testify during the second week of the investigation. “It has been almost eight years since Ella passed away and it has been a long and difficult struggle to get this investigated, with obstacles in the way. I want justice for Ella and the true cause of her death written on her death certificate,” Rosamund Adoo-Kissi-Debrah said in a statement, before the opening of the second investigation. “She was the life and soul of our home, always playing music, dancing with my other daughter, Sophia. She had a lot of influence on her younger siblings, encouraging them to succeed, their doing sports,” she said. According to figures from the city of London, 99% of the city exceeds the limits recommended by the WHO in terms of air pollution.  Last month, the executive director of the Clean Air Fund, Jane Burston, noted “that children in London age 4 were .2% more likely to be hospitalized with asthma on days when nitrogen dioxide pollution is high.” London Mayor Sadiq Khan said last month, citing supporting figures, that air quality had improved since 2016. He highlighted the measures put in place since his election, including enforcement last year of an “ultra-low emission zone” (ULEZ) that forces the drivers of the most polluting vehicles to pay a daily tax on entry. 

your ad here

French Police Charged in Beating, Racial Abuse of Black Man

Four French police officers have been charged in connection to the beating and racial abuse of a black music producer, a judicial source said Monday, days after the incident in Paris that intensified controversy over a proposed security law. The beating of music producer Michel Zecler — exposed in video footage published last week — has become a focus of anger against the police, who critics accuse of institutionalized racism and targeting black and Arab people. Tens of thousands protested Saturday against a security bill, which would restrict the right to publish images of on-duty police. Police said 81 people were arrested at the protests, with Interior Minister Gerald Darmanin saying the violence was unacceptable. An investigating magistrate ruled early Monday morning to charge the officers with “willful violence by a person holding public authority” and forgery, a judicial source told AFP. Two remain behind bars, while the other two were put on conditional release, the source added. Paris prosecutor Remy Heitz on Sunday had called for the officers to be charged specifically with using racial abuse.Fire-fighters pull off a fire on a burning car during a demonstration against a security law that would restrict sharing images of police, Nov. 28, 2020 in Paris.Racial abuse chargesAhead of the charges, the four officers had been questioned by the police’s National Police Inspectorate General on suspicion of using violence and racial abuse. Heitz said three of the officers should remain in custody “to avoid the perpetrators communicating or putting pressure on witnesses.” He also called for charges of intentional violence, racial abuse and posting a false police report. The fourth officer, who arrived on the scene later and fired a tear gas canister, should be freed under conditions and charged with intentional violence, he said. The four officers had a good service record before the incident, he said, and claimed they had acted “out of fear.” Zecler had been stopped for not wearing a mask and because of a strong smell of cannabis. But only a tiny quantity of the substance was found, he said. Lawyers representing three of the officers declined to comment Monday on the charges. Law controversyCommentators say that the images of the beating, first published by the Loopsider news site, might never have been made public if the contentious Article 24 of the security legislation was made law. The bill would criminalize publishing images of on-duty police with the intent of harming their “physical or psychological integrity.” It was passed by the National Assembly although it is awaiting Senate approval. 

your ad here

Байден 30 листопада отримає перше президентське зведення від розвідки

Обраний президент США Джо Байден 30 листопада отримає перше щоденне президентське зведення. Про це повідомили у його офісі.

Подібні зведення, зокрема, містять інформацію про основні загрози національній безпеці в усьому світі.

У канцелярії обраного президента заявили, що після цього Байден зустрінеться з радниками.

Білий дім дозволив Національній розвідці США передавати Байдену щоденне зведення про загрози національній безпеці 24 листопада.

23 листопада Управління служб загального призначення повідомило обраного президента Байдена про те, що він може офіційно приступити до процесу передачі владних повноважень. Емілі Мерфі, яка очолює відомство, письмово підтвердила, що Байден може отримати доступ до ресурсів, в яких йому було раніше відмовлено через судові позови, поданих командою Дональда Трампа для опротестування результатів виборів у низці штатів.

Інавгурація президента США запланована на 20 січня 2021 року.

your ad here

Смерть Марадони: поліція Аргентини почала розслідування щодо одного з лікарів легендарного футболіста

Аргентинська поліція провела 29 листопада обшуки в будинку та офісі одного з лікарів Дієго Марадони в рамках розслідування нещодавньої смерті футбольної зірки.

Чиновники вилучили медичні записи з дому та офісу невролога Леопольдо Луке. Останній заявив, що співпрацює зі слідством та заперечив будь-які протиправні дії.

Він сказав, що «абсолютно впевнений», що всі його дії як лікаря були найкращим з того, що можна було зробити для Марадони. Луке сказав, що він не був головним лікарем Марадони, а лише частиною команди медиків. Луке, які і інші лікарі, на початку місяця залучався до операції на головному мозку Марадони.

Прокуратура, яка вивчає, яку медичну допомогу Марадона отримував до смерті, наразі опитує родичів футбольної легенди.

60-річний Марадона мав чимало проблем зі здоров’ям, деякі – через вживання наркотиків та алкоголю. Лікарі називають причиною смерті серцевий напад.

Леопольдо Луке називав Марадону важким пацієнтом, який «робив те, що хотів».

Смерть Дієго Марадони 25 листопада викликала емоційні реакції в Аргентині та серед футбольних фанатів по всьому світі. Десятки тисяч шанувальників вишикувалися в чергу, щоб пройти повз труну в президентському палаці перед похованням Марадони 26 листопада.

your ad here

Франція здобула перемогу на «Дитячому Євробаченні», Україна – сьома

Одинадцятирічна представниця Франції Valentina (Валентина Тронель) з піснею J’imagine («Я уявлю собі») стала переможницею «Дитячого Євробачення-2020». Фінал пісенного конкурсу відбувся у неділю в Польщі. Представники Казахстану та Іспанії серед 12-ти конкурсантів посіли друге і третє місця відповідно.

Українцеві Олександру Балабанову з піснею «Відкривай» дісталася сьома сходинка.

«Дитяче Євробачення» через карантинні обмеження проходило у форматі телемосту – ведучі були у Варшаві, а учасники – в своїх країнах.

Читайте також: Україна візьме участь у «Дитячому Євробаченні-2020» – НСТУ

your ad here

Dozens Reported Detained in Anti-Lukashenko Marches in Belarus 

Authorities in Belarus have detained dozens of protesters amid ongoing demonstrations aimed at ousting strongman Alexander Lukashenko from the presidency. 
 
At least 130 people were reported detained in Minsk and Barauliany, according to the Vyasna human rights group. Other detentions were reported across the country. This is the second week in which the Belarus demonstrations have been held under the rubric March of Neighbors. The opposition has adopted the strategy as a way of decentralizing the protests and making it more difficult for police to round up activists. RFE/RL’s Belarus Service reported that law enforcement used tear gas and stun grenades against some demonstrators. Mobile Internet services were not available in Minsk and the central metro stations were closed. 
 
It was unclear how many people participated in the demonstrations. 
 
Belarus has seen nearly continuous protests since a disputed presidential election on August 9 gave Lukashenko a sixth presidential term. The United States and the European Union have not recognized Lukashenka’s reelection. 
 
The opposition has been calling for Lukashenko’s resignation, the release of all political prisoners, and a new election. 
 
During a visit to a Minsk hospital on November 27, Lukashenko implied that he would resign if a new constitution was adopted. 
 
“I will not work as president with you under the new constitution,” state media quoted him as saying. 
 
Lukashenka has called several times for a new constitution, but the opposition has dismissed the statements as a bid to buy time and stay in power. 
 
A former collective farm manager, Lukashenka, 66, has ruled Belarus since 1994. Demonstrations were reported in almost all districts of the capital. 
 
One video posted on social media appeared to show police in Minsk dragging away an unconscious person near the Pushkin metro station. It was unclear how many people participated in the demonstrations. 
 
Belarus has seen nearly continuous protests since a disputed presidential election on August 9 gave Lukashenko a sixth presidential term. The United States and the European Union have not recognized Lukashenko’s reelection. 
 
The opposition has been calling for Lukashenko’s resignation, the release of all political prisoners, and a new election. 
 
During a visit to a Minsk hospital on November 27, Lukashenko implied that he would resign if a new constitution was adopted. 
 
“I will not work as president with you under the new constitution,” state media quoted him as saying. 
 
Lukashenko has called several times for a new constitution, but the opposition has dismissed the statements as a bid to buy time and stay in power. 
 
A former collective farm manager, Lukashenko, 66, has ruled Belarus since 1994. 

your ad here

Court Orders France to Rethink 30-Person Limit on Worship 

France’s highest administrative court on Sunday ordered a rethink of a 30-person attendance limit for religious services put in place by the government to slow down the spread of coronavirus.The measure took effect this weekend as France relaxes some virus restrictions, but it faced opposition by places of worship and the faithful for being arbitrary and unreasonable. Even before the ruling, several bishops had announced they would not enforce the restrictions and some churches were expected defy it.The Council of State has ordered that Prime Minister Jean Castex modify the measure within three days.French churches, mosques and synagogues started opening their doors again to worshippers this weekend — but only a few of them, as France cautiously starts reopening after its latest virus lockdown.Many people expressed irritation outside several Paris churches where priests held services for groups that numbered over 30.“People respected social distancing perfectly, each to his place and with enough space so I don’t think there’s anything to worry about here,” Laurent Frémont told The Associated Press on his way home after Mass.To attend Mass, they had to book tickets online and give their names on their way in. However, the church’s protocol didn’t seem to help limit the number of people inside the building.Asked whether they would stay if the crowd was too large, most said they would. “I really think you couldn’t do better from a sanitary point of view,” said Humbline Frémont.For some, the new rules stirred up fears. French Catholics were sharing rules and recommendations on social media for how to behave if the police arrive at a church for a head count.Farid Kachour, secretary general of the group running the mosque of Montermeil, a heavily immigrant suburb northeast of Paris, says that his mosque simply wouldn’t open with too few people permitted.“We can’t choose people” allowed to enter for prayer. “We don’t want to create discontent among the faithful,” he said.Kachour noted that Muslims pray five times a day, further complicating the situation. To respect the rules, the mosque would need 40 services a day to allow all the faithful to pray, he said.Places of worship were allowed to continue during France’s latest nationwide lockdown, which is coming to an end in December, but regular prayer services were banned due to health concerns. Around the world, some religious services have been linked to coronavirus clusters, including superspreading events.France has reported over 52,000 virus-related deaths, the third-highest pandemic death toll in Europe after Britain and Italy.“Non-essential” shops reopened in France on Saturday, but bars and restaurants will not reopen before Jan. 20. 

your ad here

ЦВК озвучила дані щодо активності виборців під час другого туру виборів мера Чернівців

Центральна виборча комісія повідомила, що, за інформацією від ТВК, середня явка на виборах міського голови у Чернівцях склала 22,65%.

«Для порівняння, 25 жовтня у Чернівцях проголосувало 29,50%. Нагадуємо, результати голосування ТВК повинні встановити до 4 грудня включно», – йдеться в повідомленні ЦВК у фейсбуці.

Громадянська мережа «Опора» оцінювала явку на виборах мера Чернівців у 23%, вказуючи на похибка – 2,17%.

Раніше сьогодні повідомлялося, що у Чернівцях, за підсумками проведених двома компаніями екзит-полів, у другому турі виборів міського голови перемогу здобуває кандидат від політичної партії «Єдина альтернатива» Роман Клічук, який випереджає іншого кандидата – від партії «Команда Михайлішина» – Віталія Михайлішина.

29 листопада у Чернівцях проходив другий тур виборів мера. Поліція повідомляла про поодинокі факти можлививх порушень.

your ad here

Заступник Єрмака заявив, що Ситник має піти з посади голови НАБУ, в ОПУ кажуть – заява Татарова не є позицією Зеленського

В Офісі президента України у неділю ввечері заявили, що заява заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова щодо діяльності НАБУ є його особистою думкою та не відображає офіційної позиції глави держави.

«Як неодноразово заявляв президент України Володимир Зеленський, визнання неконституційними окремих положень закону «Про Національне антикорупційне бюро України» хоч і створювало загрозу для роботи НАБУ, але, зрештою, не змогло зруйнувати легітимність і незалежність як Національного антикорупційного бюро, так і його чинного директора. Та найближчим часом цей закон буде вдосконалено для його повної відповідності Конституції України. Як заявив Олег Татаров, він працює в команді президента України та повністю підтримує його вектор на співпрацю з міжнародними партнерами для зміцнення незалежності всіх антикорупційних органів», – йдеться в повідомленні.

ОПУ наводить цитату, вказуючи, що вона належить Татарову: «Учора я висловив свою особисту думку, яка жодним чином не впливає на мою підтримку всіх законодавчих ініціатив президента щодо зміцнення незалежності всіх антикорупційних органів».

Повідомляється, що, за словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, позиція щодо підтримки цілісності, незалежності та ефективності антикорупційної системи в Україні, «незмінна, і лише ця позиція є пріоритетною в команді президента Володимира Зеленського».

28 листопада колишній чиновник Міністерства внутрішніх справ часів Януковича, а нині заступник голови Офісу президента Олег Татаров в інтерв’ю виданню «Закон і бізнес» заявив, що голова НАБУ Артем Ситник «не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і повинен піти».

27 листопада у парламенті було зареєстровано законопроєкт про зміни до закону про НАБУ, яким пропонується забрати в президента повноваження призначати директора Національного антикорупційного бюро України.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль як один з ініціаторів законопроєкту раніше вказував, що нинішній керівник НАБУ Артем Ситник продовжуватиме здійснювати свої повноваження до моменту призначення нового керівника.

Наприкінці серпня Конституційний суд визнав неконституційним указ президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У суді погодилися, що президент діяв поза межами своїх конституційних повноважень, оскільки посада директора НАБУ не віднесена Конституцією до посад, призначення на які здійснює президент.

НАБУ назвало рішення Конституційного суду політично вмотивованим. Там заявили, що ухвала не означає звільнення Артема Ситника з посади директора бюро або скасування попередніх рішень.

П’ятий президент України Петро Порошенко своїм указом призначив Артема Ситника директором НАБУ 16 квітня 2015 року. Цьому передував конкурсний відбір.

your ad here

В Мінську силовики розганяють «Марш сусідів» – відомо про понад сотню затриманих

В Мінську та інших містах Білорусі міліція розганяє колони протестувальників, які вийшли на черговий недільний марш проти фальсифікацій результатів виборів і насильства. Попри це, люди збираються знову, передає білоруська служба Радіо Свобода.

Правозахисний центр «Весна» оприлюднює імена затриманих – станом на зараз їхня кількість сягає 127, але дані оновлюються.

Користувачі соцмереж поширюють відео пострілів та розпилення газу проти протестувальників у столиці та околицях, зокрема в селі Боровляни Мінської області.

Читайте також: Тихановська: «Режим Лукашенка захитався і от-от упаде»

Серед затриманих – член Координаційної ради економіст Дмитро Крук, а також юристка, директорка Центру правової трансформації Ольга Смолянка.

Також у Бресті затримали журналістів «Брестської газети» Станіслава Коршунова, Максима Хлябця, а також пенсіонерку Олену Гнавк. Її вже чотири рази судили за участь у акціях протесту.

У Мінську на «Марш сусідів» вийшло понад 20 колон демонстрантів. Акції відбулися і в інших містах країни.

 

your ad here

Підрив смертника в Афганістані: мінімум 30 загиблих

Щонайменше 30 афганських співробітників служб безпеки загинули внаслідок вибуху машини смертника на армійській базі в провінції Газні 29 листопада, повідомляє місцева влада.

Вибух стався на в’їзді до бази, розташованої в Третьому районі Газні, близько 8 ранку. Ще 24 людей отримали поранення.

Речник Міністерства внутрішніх справ Афганістану підтвердив факт нападу, але не надав деталей щодо кількості загиблих.

Ніхто наразі не взяв на себе відповідальність за вибух.

Читайте також: Кулеба розповів, як Україна готова допомогти у відбудові Афганістану

Цього ж дня самогубець на авто напав на конвой голови ради провінції Зубал Аттаджана Хакбаята. Троє людей загинули, 12 поранені. Хакбаят вижив, отримавши легкі поранення.

Провінція Газні регулярно ставала місцем сутичок між афганськими силовиками та бойовиками екстремістського угруповання «Талібан» протягом останніх місяців. Близько 10 з 19 районів провінції перебувають під контролем талібів.

Ще раніше, в серпні 2018 року, бойовики напали на місто Газні, внаслідок чого загинули сотні людей – військових і цивільних.

Кількість нападів талібів та інших екстремістів у Афганістані – і особливо в Кабулі – зросла з того часу, як мирні переговори між урядом Афганістану і Талібаном припинились.

your ad here

Військові ЗСУ збили безпілотник бойовиків на Донбасі – штаб ООС

У штабі операції Об’єднаних сил повідомили, що підтримувані Росією бойовики, порушуючи домовленості про перемир’я, запустили в неділю через лінію розмежування безпілотник.

«Від початку поточної доби, 29 листопада, у смугах відповідальності українських бригад зафіксоване одне порушення домовленостей, що вступили в дію 27 липня 2020 року, з боку збройних формувань Російської Федерації та її найманців. Так, неподалік населеного пункту Луганське було помічено ворожий БПЛА, який перетнув лінію розмежування. Українськими захисниками безпілотник противника було збито. На інших ділянках уздовж лінії розмежування спостерігається тиша», – йдеться в повідомленні штабу ООС.

Інформації про бойові втрати серед ЗСУ немає.

На ресурсах угруповання «ДНР» бойовики звинувачують українських військових у мінометному обстрілі околиць Донецька. На сайтах угруповання «ЛНР» інформація щодо обстрілів 29 листопада відсутня.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

your ad here

Тихановська каже, що Меркель питала її при зустрічі, чи розуміє вона українську

«Меркель, до речі, не те, що згадувала, але говорить про Україну, про українську мову…»

your ad here

Pandemic Calls off Christmas Markets in Europe

The European plazas where people would usually gather at crowded stalls to partake in hot mulled wine, gingerbread, sausages and other delicacies are just empty squares.Christmas markets, a cherished tradition in Germany and neighboring countries, have joined the long list of annual traditions that were canceled or diminished this year because of the coronavirus pandemic. November saw many European countries impose partial or tougher lockdowns as new virus cases soared. The restrictions are either being retained or only partially loosened as Advent begins Sunday.Nuremberg’s sprawling, bustling Christkindlesmarkt, one of Germany’s best known holiday markets and traditionally a big tourist draw, was called off a month ago. Markets across the country — including in Frankfurt, Dortmund and many in Berlin — have suffered the same fate, with authorities canceling the events or organizers concluding that it didn’t make sense to push ahead with their plans. Christmas lightings are pictured where the Christmas market usually takes place, Nov.27, 2020, in Strasbourg, eastern France. Due to the COVID-19 pandemic, the well-known festive market will not be taking place this year.Over the border in France, the roughly 300 stalls of Strasbourg’s popular Christmas market won’t go up this year. And it’s the same story in the Belgian capital, Brussels.  

your ad here

Компанія-будівельник «Північного потоку-2» планує продовжити роботи попри санкції

Будівництво газопроводу «Північний потік-2», що проходить під Балтійським морем з Росії в Німеччину, відновиться на початку грудня після річної паузи через санкції США, заявила компанія Nord Stream 2 AG 28 листопада.

Згідно з заявою компанії, підводні роботи з прокладання труб відновляться на 2,6-кілометровій ділянці кожного з відгалужень газопроводу в межах ексклюзивної економічної зони Німеччини.

Німецька телерадіокомпанія NDR 1 Radio MV з посиланням на Управління водних шляхів та судноплавства Балтійського моря у Штральзунді повідомила, що роботи відновляться 5 грудня.

У грудні 2019 року будівництво «Північного потоку-2» було зупинене через санкції США проти проєкту, який подвоїть обсяги постачання російського природного газу до Німеччини.

Читайте також: Сертифікаційна компанія з Норвегії відмовилася працювати з «Північним потоком – 2»

Санкції спрямовані на будь-яке судно, яке будує трубопровід «Північний потік-2», змусивши швейцарську компанію Allseas припинити роботи незадовго до їх завершення.

Конгрес США розглядає ще один законопроєкт, який би розширив спектр дії, поширивши її на будь-яку фізичну або юридичну особу, яка надає страхові послуги, технічну сертифікацію або зварювальні роботи для проекту.

Наразі невідомо, яке судно з прокладання труб буде задіяне для закінчення «Північного потоку-2». Потрібно завершити ще 16 кілометрів у німецьких водах та 60 кілометрів у ділянці Данії.

Очікувалось, що газопровід «Академік Черський» закінчить будівництво, але, за даними служб відстеження морського руху, корабель під російським прапором залишив німецький проєктний центр Мукран і перебуває біля узбережжя російського анклаву Калінінград.

Читайте також: США запровадять санкції проти страхувальників «Північного потоку-2» – Bloomberg

За повідомленням NDR 1 Radio MV, незрозуміло, чи це судно отримало необхідну сертифікацію від уряду Данії. Норвезький сертифікатор вже оголосив про частковий вихід із робіт, пов’язаних із будь-якими кораблями, але не з самим трубопроводом.

Тим часом німецька земля Мекленбург-Передня Померанія, де трубопровід закінчується, цього тижня вирішила створити громадський трест під контролем офісу прем’єр-міністра землі для захисту компаній, що працюють на «Північному потоці-2», від санкцій США.

Санкції проти «Північного потоку-2» стали джерелом протиріччя в американсько-німецьких відносинах. Берлін звинуватив Вашингтон у застосуванні екстериторіальних обмежень щодо суверенного проєкту.

Американський уряд хоче запобігти завершенню газопроводу, заявляючи, що це посилить енергетичний тиск Росії на Європу і знизить роль України як транзитної країни для російського газу.

Читайте також: Коболєв у Вашингтоні закликав США запровадити більше санкцій проти «Північного потоку-2»

«Північний потік-2» – це проєкт на 10 мільярдів доларів, який веде російський газовий монополіст «Газпром». Половину фінансування забезпечують німецькі Uniper та Wintershall, що належить концерну BASF, англо-голландська нафтова компанія Shell, австрійські OMV та Engie.

Спочатку Росія очікувала завершити трубопровід на початку 2020 року. Після ухвалення санкцій проти кораблів президент Росії Володимир Путін висловив надію, що трубопровід буде завершений до початку 2021 року.

your ad here

Голову музею в Угорщині розкритикували за порівняння діяльності Сороса з «фюрером»

Голову меморіального дому-музею Шандора Петефі в Будапешті Сіларда Деметера розкритикували за статтю, в якій він порівняв американського філантропа угорського походження Джорджа Сороса з Адольфом Гітлера.

Американський єврейський комітет у Центральній Європі засудив як «жахливі» висловлювання щодо мільярдера Сороса, який народився в Угорщині і пережив Голокост.

«Таке невігластво в історії та знецінення Голокосту має бути засуджене», – заявила організація.

28 листопада проурядове угорське видання Orego оприлюднило матеріал Деметера, в якому той назвав Сороса «ліберальним фюрером», який нібито перетворює Європу на «газову камеру».

Матеріал голови однієї з найвідоміших культурних установ Угорщини стосувався обговорень бюджету Євросоюзу в Брюсселі. У ньому він описав Угорщину та Польщу як «нових євреїв».

Читайте також: Суд ЄС назвав угорський закон про вищу освіту несумісним з європейським законодавством

«Отруйний газ плине з капсули мультикультурного відкритого суспільства, яке є смертельною для європейського способу життя, і ми, нації Європи, приречені боротися за останній ковток повітря, видираючись одна на одну», – йдеться в матеріалі Деметера.

Висвловлювання очільника музею також була засудив Міжнародний комітет «Аушвіцу». Цю організацію заснували вцілілі в нацистському концтаборі для протидії расизму та антисемітизму.

«Не тільки в Угорщині в людей, які пережили Голокост, ця химерна та бридка агітація викликала огиду та шок», – сказав виконавчий віцепрезидент комітету Крістоф Хейбнер.

За його словами, висловлювання Деметера визначили нову найнижчу планку на хвилі антисемітських та антиєвропейських кампаній в Угорщині.

Деметер є урядовим уповноваженим, якого призначив прем’єр-міністр Віктор Орбан. Останній неодноразово критикував Сороса за фінансування його фондом ліберальних ініціатив.

Орбан звинувачує Сороса – головну мішень європейських правих – у намірі заповнити континент мігрантами-мусульманами та підважити національну ідентичність.

Читайте також: Соросу – 90: про підходи мільярдера до роботи і людей розповідає екскерівник його фонду в Україні

Угорщина та Польща ведуть перемови щодо багаторічного бюджету ЄС через новий механізм верховенства права.

Обидві країни перебувають під розслідуванням Євросоюз через підрив незалежності судової влади, медіа та неурядових організацій. Вони ризикують втратити доступ до коштів ЄС через новий механізм фінансування.

your ad here