Monthly: February 2016

Фірми втрачають близько 5-10% виручки внаслідок недобросовісної діяльності своїх співробітників

robitnyk-zlodii

Згідно зі світовою статистикою, компанії-комерційні структури втрачають близько 5-10% виручки внаслідок недобросовісної діяльності менеджменту. Крадуть на кожному кроці: як в малому і середньому бізнесі, так і в великих корпоративних структурах.

У кого крадуть в першу чергу?

– у компаніях в яких відсутня чітка документально визначена відповідальність, підзвітність та доведення її до кожного співробітника;
– у компаніях де відсутня чітка прозора організаційна структура;
– у компаніях з великою плинністю управлінського персоналу;
– у компаніях з низьким рівнем оплати праці і слабкою мотиваційною політикою;
– у компаніях, де відсутня служба безпеки, служба внутрішнього аудиту і система нетерпимості до різного роду недобросовісним дій;
– у компаніях, де власник не знаходиться в операційному контролі.

Якщо говорити про мотиви, що спонукають людей раз по раз залазити в кишеню своєму босові, варто згадати про психологію шахрайства і про праці відомого американського кримінолога Дональда Крессі і про його “Triangle of fraud” – трикутнику брехні, в основі якого лежать такі істини:

1. Наявність можливості вкрасти – характерно для компаній з перерахованими вище характеристиками.

2. Мотиви для крадіжки можуть бути різними, починаючи від пороків (алкоголізм, шопоголізм, азартні ігри), закінчуючи форс-мажорами (хвороба когось із близьких, нещасний випадок) і т.і.

3. Виправдання – чому я це роблю. Варіанти також можуть бути різними: мене недооцінюють в компанії, бос несправедливо образив і оштрафував, і я зараз беру, але я поверну все до копійки або те, що я беру – це крапля в морі і сума несуттєва для корпорації.

Згідно зі світовою практикою виявлення шахрайських дій всередині компанії, варто відзначити, що з роками методи крадіжки стають все більш витонченими і майстерними, включаючи багаторівневі взаємодії і психологічні хитросплетіння, в т.ч. змови між менеджерами на різних рівнях.

Як з цим боротися і чи можливо викорінити або мінімізувати такі випадки? Швидше за найперше, ніж друге. Що ж робити? Як говорив 40-й президент США: “Довіряй, але перевіряй”.

З приводу перевіряй. Як? Одним з методів, є процедура “Forensic” – (лат. Forensis) сукупність дій, які з одного боку перешкоджають виникненню випадків шахрайських операцій в рамках компанії (маніпуляцій з фінансової звітністю, випадків незаконного відчуження активів компанії, хабарницьких схем і багато чого іншого), з іншого боку спрямовані на розслідування такого роду зловживань і розкриття різного роду шахрайських схем. Рекомендується проводити процедури “форензік” хоча б раз на рік без попередження менеджменту компанії.

Психологія людини говорить про те, що в ній переважає емоційна частина над раціональною, а це говорить про те, що ризик невизначеності завжди є і людина завжди буде схильна до такої спокуси на емоційному рівні. У кожного є своя ціна, яким би порядним він не був. Про це красномовно свідчить випадок з 16-м президентом США – Абрахамом Лінкольном, який був чесною людиною. До Лінкольну одного разу прийшов на прийом бізнесмен з пропозицією про вирішення питання за хабар. Президент згодом видворив відвідувача за шкірки зі свого кабінету і на питання, що він Вам сказав, він відповів: «У кожної людини є своя ціна, до моєї він підібрався дуже близько …»

Правда України

your ad here

Масове неповернення коштів позичальниками змусило українські банки відмовитися від кредитування

ipoteka-ua

Зіткнувшись з масовим неповерненням коштів від позичальників, українські банки відмовилися кредитувати населення по-крупному. Найбільше, на що зараз можуть розраховувати українці – кредитні карти з поновлюваними кредитними лініями і позики на покупку техніки і електроніки. Тоді як іпотека та автокредити доступні лише небагатьом забезпеченим громадянам, та й то під значні відсотки.

У 2016 році банки повинні були пом’якшити стандарти кредитування, як по іпотеці, так і за споживчими кредитами. Це випливало з щоквартального опитування банкірів, опублікованого НБУ в січні. Передумови до цього були, з огляду на зростання кількості схвалених кредитних заявок в кінці минулого року, про що Нацбанк сповістили самі банкіри.

Як зазначив Віталій Шапран, технічно НБУ в своєму документі передбачив тенденцію вірно, ось тільки розвивається вона поки занадто повільно. Адже, незважаючи на позитивні сигнали від банків, в макромасштабі фінустанови поки не готові поліпшувати умови кредитування. Більш того, за словами експерта, багато банків ввели комісію за операції або підвищили вже існуючі тарифи, рятуючись від збитків по кредитах. При цьому “центрами” кредитної активності стали банки, які сконцентрували у себе великий обсяг ліквідності, яку потрібно кудись дівати.

Те, що з початку року банки не стали лояльнішими до позичальників, підтверджує Валентина Розанова.

“Вимоги до позичальників і умови кредитування залишаються колишніми. Нестабільна курсова ситуація і низька купівельна спроможність населення залишають високі ризики для банку і, відповідно, говорити про пом’якшення стандартів поки передчасно”, – зазначила Розанова.

На сьогоднішній день з більш ніж 120 платоспроможних банків, кредити фізособам видають небагато. За оцінками Віталія Шапрана, споживчі кредити на техніку і авто видають лише близько 20 банків. Тоді як карткові овердрафти надають майже всі банки, які працюють з картами.

“Хтось дає грейс-періоди (пільгові безвідсоткові періоди), а хтось ставить ставки 50-70% річних”, – говорить Шапран. При цьому, за словами аналітика, в споживчому сегменті банки в основному кредитують так звані “емоційні покупки” під ефективну ставку 100-120%, а іноді і 150% річних. Як правило, під приводом “дуже хочеться” українці купують в кредит портативну електроніку, побутову техніку і меблі, уточнює експерт.

Як зазначив Олексій Пузняк, з точки зору споживчих кредитів простежується початок тенденції зниження ставок і збільшення конкуренції в мережах продажів техніки.

“За рахунок збільшення конкуренції між банками і плавного зниження ставок по депозитах, кінцева вартість кредитів для клієнта буде знижуватися”, – запевняє Пузняк.

Дуже складно знайти фінустанови, які готові кредитувати іпотеку. І то, іпотечні кредити вони дають за умови співпраці з забудовниками. З покупкою житла швидше допоможуть держбанки, які уклали контракти з великими будівельними компаніями. Втім, як пояснив менеджер одного з держбанків, який побажав не називати своє ім’я, кількість відмов за іпотечними заявками все ще дуже висока.

“Позитивну відповідь отримують, як правило, ті, хто вносить відразу 40-50% від вартості житла. При цьому, подаючи заявку, важливо показати високий офіційний дохід за останні 6 місяців, бажано 10-12 тис. грн”, – зазначив співрозмовник.

Згідно з публічними даними ставка кредиту під іпотеку в Ощадбанку становить 23% річних. Кредит оформляється на термін до 20 років на суму до 70% від вартості житла. Крім того, при оформленні кредиту банк візьме комісію в розмірі 1,5% від суми кредиту. А в державному “Укргазбанку” ставка по іпотеці становить 28,8%, а максимальна сума позики обмежена 600 тис грн. Чого навряд чи вистачить для оплати половини вартості однокімнатної квартири в Києві. При цьому банк співпрацює з кількома забудовниками, умови придбання житла у яких можуть відрізнятися, в залежності від початкової суми внеску. Скажімо, вносячи більше 50% вартості квартири, позичальник може отримати більш низьку ставку на перші три роки виплати іпотеки.

В цілому ж деякі банки готові видавати кредити під іпотеку. Як пояснив Павло Федотов, зараз іпотечні кредити, так само як і автокредити, є занадто ризиковими для банків через тривалість терміну кредитування і дорожнечу для клієнтів. Тому на даний момент, за словами Федотова, їх банк здійснює тільки оформлення кредитних карт.

Проблема з поверненням кредитів – ще одна причина, по якій банки не поспішають давати гроші населенню. Згідно з останніми даними НБУ, до кінця минулого року загальний обсяг прострочених позик (понад 90 днів) в цілому по банківській системі склав 21,2%. Хоча ще в 2010 році цей показник був менше 10%. Отже, і передумов для пом’якшення умов кредитування поки немає, погоджуються опитані експерти.

“Доходи більшості населення не тільки не ростуть, але і продовжують скорочуватися, а витрати, в першу чергу на комунальні послуги, будуть і далі збільшуватися. У такій ситуації невизначеності, у банків немає гарантій, що навіть позичальники з високими на поточний момент доходами залишаться такими хоча б в найближчій перспективі”, – вважає Павло Федотов.

Разом з тим, на думку Валентини Розанової, на активізацію споживчого кредитування істотно може вплинути покращення макроекономічного стану, стабілізація курсу долара, а також збільшення соціального рівня і доходів населення.

Правда України

your ad here

Минулої п’ятниці в націоналізований Родовід банк таки ввели тимчасову адміністрацію

rodovid-bankrut

Минулої п’ятниці в Родовід банк ввели тимчасову адміністрацію. Це вже другий державний банк, який пішов з ринку з початку фінансової кризи 2014 року. Раніше неплатоспроможним було визнано банк «Київ», активи й пасиви якого передали в «Укргазбанк».

За аналогією з «Києвом», «Родовід» було рекапіталізовано державою після кризи 2008 року. Більше того, з «Родоводу» намагалися зробити санаційний банк, однак незадовго до закінчення раніше обумовленого п’ятирічного терміну Нацбанк визнав дану стратегію провальною.

Розмови про ліквідацію Родовід Банку велися в НБУ ще з 2014 року. А остаточно це рішення було прийнято на виконання Стратегії розвитку державних банків, затвердженої Кабінетом міністрів 11 лютого 2016 року, пояснюють у регуляторі.

ПАТ «Родовід Банк» було капіталізовано державою в 2009-2011 роках, а з 2011 року він працював у статусі санаційного. Передбачалося, що основним завданням його діяльності стане проведення протягом п’яти років ефективної роботи з активами банків державного сектору й повернення державних коштів, спрямованих на його капіталізацію.

Загальна сума вливань у «Родовід» склала 12,3 млрд грн, однак отримати їх назад держава не зуміла. «За 7 років перебування у власності держави банку не вдалося ні врегулювати питання проблемних активів, ні розвинути санаційну модель, яка була б успішною. Більше того, існування «Родоводу» як окремого банку без надання підтримки держави стало неможливим», – йдеться в повідомленні Нацбанку.

Як пояснюють в НБУ, поставлене завдання не було досягнуто через цілу низку причин. По-перше, на законодавчому рівні так і не було створено механізмів передачі й реалізації проблемних активів банків державного сектору, що необхідно для ефективної роботи санаційного банку; по-друге, як санаційний банк «Родовід» показав низьку результативність роботи з власними активами. Протягом всього терміну функціонування банку в цій іпостасі його доходи покривали лише його власні витрати, а держава не мала ніяких дивідендів.

За словами Олега Пендзіна, про створення санаційного банку заговорили в 2009 році. Але рішення про його створення на базі Родовід Банку було остаточно прийнято тільки в 2011-му шляхом внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність», стаття 86-1, яку в 2012 році скасували. Практично з цього часу санаційний банк почав діяти на рівні нормативних актів уряду та Національного банку.

«Санаційний банк створили, а основу його діяльності – нормативну базу роботи з проблемними активами – так остаточно і не сформували. Тобто, вже з того часу було ясно, що ідея створення повноцінного санаційного банку в Україні провалилася. І те, що НБУ за участю Мінфіну прийняв рішення про визнання Родовід Банку неплатоспроможним, є абсолютно очікуваним», – каже Пендзін.

За словами опитаних експертів, у світі існують як позитивні, так і негативні приклади створення і діяльності санаційних установ – причому, не завжди це були банки: іноді створювалися агентства або фонди з управління «поганими» активами.

Так, успішним було виведення з кризи банківської системи Швеції шляхом створення банку проблемних активів у 90-х роках ХХ століття. У США вперше питання «поганого банку» виникло в 1988 році, коли Mellon Bank передав свої «погані» кредити на енергетичні об’єкти і нерухомість у Grant Street National Bank. Надалі було створено корпорацію Resolution Association Corporation для продажу кредитів банків-банкрутів, а згодом така ідея трансформувалася в програму TARP (Troubled Asset Relief Program) – викуп у банків «поганих» активів і їх переведення на баланси спеціалізованих державно-приватних фондів.

У Південній Кореї також створили спеціалізовану компанію з управління проблемними активами. А серед країн пострадянського простору найуспішніша стратегія реалізована в Казахстані, де було створено Товариство з обмеженою відповідальністю «Фонд проблемних кредитів», що спеціалізується на покращенні кредитних портфелів банків другого рівня.

А ось у Мексиці й Чилі втручання держави в питання роботи з «поганими» активами банків не дало очікуваного позитивного ефекту.

Разом з тим, при створенні санаційного банку або агентств з управління проблемними активами, необхідно орієнтуватися на кілька основних вимог. Перше – це своєчасність і швидкість створення установи; друге – «вписуваність» діяльності санаційного банку в загальну стратегію виведення банківської системи з кризи і готовність держави підтримувати такий банк (або вливанням у капітал, або обміном поганих активів, що передаються на баланс «санаційного банку» на боргові зобов’язання держави).

Також має велике значення адекватність нормативної бази для забезпечення його діяльності – включаючи не тільки банківське законодавство, а й прозорі механізми реалізацій майна, особливості передання (викупу) активів, оцінка їх вартості і т.д. Крім цього важливими є кваліфікація, аполітичність і відповідальність персоналу. «На жаль, при створенні санаційного банку на базі Родовід Банку ці вимоги не виконувалися», − констатує Пендзін.

Втім, з огляду на українські реалії, навряд чи санаційний банк в Україні мав право на життя. «Я поділяю думку, що такий банк для роботи з «поганими» активами держбанків не потрібен. Самі по собі держбанки в наших умовах є проблемними», − каже Павло Різаненко, голова підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств і електронної комерції Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності.

За його словами, після зміни кожного чергового уряду в Україні стає очевидним недосконалість прийнятих раніше рішень. Ці рішення неринкові і тому неефективні, вони якраз і призводять до утворення «поганих» активів. «Тому створення санаційного банку для того, щоб він потім займався проблемними активами − це те саме, що створювати проблему, а потім намагатися її вирішити. Коректніше було б спробувати усунути причини проблеми», − впевнений Різаненко.

З такою думкою згоден і фінансовий аналітик Іван Угляниця. «Неможливі тут ніякі санації і «погані банки». Немає ні юридичного, ні практичного фреймворку. Це просто чорні діри. Вони нічим не відрізняються від банків, які потрапляють у ФГВ, там їх просто добивають і дорозкрадають», − констатує експерт.

Правда України

your ad here

За командою путлєра, кадиров запускає програму тимчасового президента Чечні

putler-kadyrov

За командою путлєра, кадиров запускає програму тимчасового президента Чечні.

Голова Чечні Рамзан Кадиров заявляє, що його час на посаді керівника регіону минув і що потрібно знайти іншу людину на цю посаду.

«Якщо чесно сказати, я роблю справи, і у мене виходило до сьогоднішнього дня. Ось щоб не використовували моє ім’я проти мого народу, я вважаю, що керівництву держави потрібно знайти іншу людину. Я кажу – мій час минув. У нас наступників у команді є дуже багато, є дуже хороші фахівці. Це пік. Ось це пік для Кадирова», – сказав Рамзан Кадиров в інтерв’ю російському телеканалу.

У Росії багато опозиційних політиків звинувачують Кадирова в участі у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова. Він свою причетність заперечує.

«Нємцов мене зовсім не хвилював насправді. Тому що він не мій рівень», – сказав Рамзан Кадиров в інтерв’ю прокремлівському каналу.

П’ять заарештованих у звинуваченні у вбивстві Нємцова має зв’язки з Чечнею.

Вперше на посаду голови Чечні російський парламент затвердив Кадирова 2 березня 2007 року на чотирирічний термін. Однак наприкінці 2007 року на всенародному референдумі були внесені поправки у Конституцію республіки про зміну терміну повноважень голови і парламенту з чотирьох до п’яти років. На другий термін кандидатуру Рамзана Кадирова парламент Чечні затвердив 5 березня 2011 року. Тож у березні цього року повноваження Кадирова закінчуються.

Правда України

your ad here

Міністерство оборони України називає провокацією вихід сепаратистів з Широкиного

shyrokyne

Міністр оборони України Степан Полторак називає вихід підтримуваних Росією сепаратистів з Широкина Донецьої області провокацією.

«Тут питання трохи не пов’язане з військовою хитрістю бойовиків. Вони пішли, але залишили все замінованим. Вони намагаються нас провокувати. Вони хочуть, щоб ми зайшли у Широкине, а потім скоїти там терористичні акти, підірвати наші підрозділи, у тому числі звинувативши після цього нас у тому, що ми порушуємо переговори, що ми перші ввійшли. Це тактика бойових дій бойовиків: удар в спину, підступний удар», – сказав Полторак журналістам 27 лютого у Харкові.

Раніше цього тижня прес-офіцер сектора «М» Олександр Кіндсфатер повідомив, що українські військові взяли під повний контроль село Широкине на Донеччині після того, як кілька днів тому його покинули проросійські сепаратисти.

Згідно з Мінськими угодами, Широкине має перебувати під контролем Збройних сил України.

До бойових дій на сході України в цьому населеному пункті, що тривалий час був місцем протистояння сил проросійських сепаратистів та українських військових, жило близько півтори тисячі людей.

Правда України

your ad here

В Ірпені затримали депутата міськради, який вимагав хабар від місцевого підприємця

deputat-habarnyk

В Ірпені затримали депутата міськради, який вимагав хабар від місцевого підприємця. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

“Депутат, який виконував функції секретаря земельної комісії, вимагав у місцевого підприємця сто вісім тисяч гривень за продовження договору оренди ділянки, на якому знаходився його бізнес.

При отриманні всієї суми грошей правоохоронці затримали в місті посередника, а потім – депутата у власному будинку“, – йдеться в повідомленні.

Наразі тривають слідчі дії для встановлення інших можливих фактів отримання хабарів депутатом.

Правда України

your ad here

Національний рух «Державницька ініціатива Яроша» (ДІЯ) братиме участь у виборах

dmytro_yarosh

Національний рух «Державницька ініціатива Яроша» (ДІЯ) братиме участь у виборах. Про це заявив лідер нового руху, екс-очільник «Правого сектору», народний депутат Дмитро Ярош сьогодні в Івано-Франківську. 

«Те, що будемо брати участь у виборах, це питання практично вирішене», – зазначив він, зауваживши, що чимало залежить від часу проведення виборів.

«Наприклад, якщо ця політична криза, яка зараз існує в парламенті, в уряді, завершиться розпуском парламенту, то вибори будуть доволі швидко – ми можемо бути просто фізично до них не готові, тому будемо посилати людей до влади від якихось інших партійних організацій», – сказав Ярош.

Він зазначив, що, якщо ж вибори відбудуться пізніше, то мова може йти про об’єднання партій «шляхом вливання в найрейтинговішу».

Як повідомив Ярош, розглядається питання створення партії, рішення ухвалюватимуть у травні на з’їзді національного руху.

У грудні минулого року Ярош оголосив про вихід із «Правого сектора» і створення нового руху. Тоді він зазначив, що постала необхідність участі у процесах державотворення без радикалізму.

Перед цим, 11 листопада 2015 року, Дмитро Ярош оголосив про складання повноважень провідника руху. Він заявив, що не може бути «весільним генералом» у «Правому секторі», тому змушений відповісти відмовою на пропозицію очолити запропонований конференцією провід». Згодом у «Правому секторі» зауважили, що заяві Дмитра Яроша про складання повноважень провідника руху передувало «неприйняття революційної стратегії».

Правда України

your ad here

Вілкул не хоче виконувати закон України про декомунізацію у Кривому Розі

vilkul-degenerat

Кривий Ріг є єдиним містом Дніпропетровської області, яке не здійснило декомунізацію, у місті не змінили жодного топоніму, повідомили в Дніпропетровській облдержадміністрації.

За інформацією ОДА, тепер за перейменування вулиць і демонтаж пам’яток візьметься обласна влада.

«Тепер, згідно із законом, перейменуванням вулиць та демонтажем пам’яток комуністичного минулого займеться облдержадміністрація. Для цього створена робоча група. До неї увійшли історики, викладачі, культурні діячі. Вони розглянуть усі назви вулиць, проспектів, парків в області. Всі залишки радянського минулого будуть ліквідовані, у тому числі й у Кривому Розі», – цитує слова голови Дніпропетровської облдержадміністрації прес-служба ОДА.

За даними облдержадміністрації, процес декомунізації, зокрема в Кривому Розі, мають завершити за три місяці.

У Криворізькій міській раді зволікання зі втіленням у життя «законів про декомунізацію» не коментують. Водночас у міській раді поінформували, що вже оголосили громадські слухання щодо перейменування об’єктів топоніміки. Їх планують провести з 19 по 27 квітня 2016 року в усіх восьми районах міста. До того часу, до 14 квітня, виконкоми райрад та міської ради прийматимуть пропозиції від жителів.

За інформацією Криворізького педагогічного університету, у виші з ініціативи науковців і громадських активістів місяць тому створили робочу групу з обговорення перейменування вулиць. За підрахунками фахівців, зміні підлягає понад 230 об’єктів топоніміки Кривого Рогу.

Раніше у Кривому Розі було знесено кілька пам’ятників Леніну, однак відбувалось це силами активістів і не в рамках «законів про декомунізацію». 

У Дніпропетровській області, за даними облдержадміністрації, під час декомунізації нові назви отримали 3,5 тисячі вулиць, проспектів, парків, скверів. Найбільше перейменувань – у Дніпропетровську, Дніпродзержинську і Нікополі. В області також позбулися 220 пам’ятників комуністичного минулого, залишилось демонтувати близько 60.

Правда України

your ad here

Весна ставить нас перед питанням: яке масло купити для автомобільного двигуна

automaslo

Традиційне для багатьох весняне техобслуговування ставить власника перед питанням: яке масло купити для заливки в двигун.

Найголовніше, для правильного вибору масла потрібно знати, яке мастило рекомендує виробник автомобіля:

– Марку, модель і рік випуску машини;
– В’язкість масла по SAE;
– Клас якості по API, CCMC або ACEA, або стандарт заводу-виготовлювача;
– Тип і стан двигуна;
– Стиль водіння, умови експлуатації.

Недоцільно купувати масло набагато більш високого класу, ніж рекомендоване виробником автомобіля або двигуна – хоча багато продавців наполегливо радять це зробити. Таке масло нерідко призводить до підвищеного нагароутворення, на зношеному двигуні може спровокувати течі.

Мотору з невеликим залишковим ресурсом можна рекомендувати масло підвищеної в’язкості при тому ж класі якості. Мінеральні масла більше підходять для стандартних умов водіння і спокійних водіїв, синтетичні – для екстремальних навантажень (часто досягаються високі обороти, їзда з перевантаженням, з причепом). Проміжним за ціною варіантом стане «напівсинтетика».

Правда України

your ad here

ЄС вважає, що Україна не виконала всі зобов’язання для скасування візового режиму

ua-eu-visa

Євросоюз вважає, що Україна не виконала всі законодавчі зобов’язання для скасування візового режиму. Про це на сторінці в мережі повідомив народний депутат БПП Сергій Лещенко за підсумками зустрічі з “високопоставленими представниками дипломатичного корпусу ЄС”.

“Україна виконала три з п’яти вимог для переходу до схвалення відповідного рішення. ЄС зараховує схвалення поправок до трьох законів, ухвалених минулого тижня. При цьому ЄС не зараховує закон про декларування, відповідно до якого кримінальна відповідальність вводиться лише з 2017 року. Також ЄС чекає формування Національного агентства протидії корупції (НАПК)”, – написав Лещенко.

Якщо Україна хоче скасування віз влітку 2016 року, в найближчі тижні слід виправити закон про декларування і повернути кримінальну відповідальність за брехню в декларації, крім того, дообрати трьох членів НАПК, зазначив нардеп.

За словами Лещенка, Україна зараз очікує скасування віз в одному пакеті з Грузією. “Кілька тижнів тому, президент Єврокомісії Юнкер пообіцяв прем’єр-міністру Грузії, якщо Україна не виконає всі додаткові вимоги, україно-грузинський пакет буде розірваний. Після цього Україна може потрапити в пакет до Туреччини, а це загальмує процес скасування віз на багато місяців”, – написав Лещенко.

Раніше про те, що відстрочка електронного декларування може вплинути на надання ЄС безвізового режиму для України, заявив глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Правда України

your ad here

Антимонопольний комітет України порушив справу проти ПриватБанку

amku-privat

У зв’язку з ненаданням інформації, яка містить банківську таємницю, Антимонопольний комітет України порушив справу проти “ПриватБанку”. Про це повідомили в прес-службі АМКУ.

“Антимонопольним комітетом направлялись вимоги “ПриватБанку” щодо надання інформації, у тому числі тієї, яка містить банківську таємницю. Однак, “ПриватБанк” відмовив у наданні такої інформації. У зв’язку з цим Комітетом порушено справу про ненадання “ПриватБанком” інформації Антимонопольному комітету України”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, АМКУ проводить розслідування у справі, розпочатій за ознаками вчинення компаніями “Укртатнафта”, “НПК-Галичина”, “Галнафта”, “ТД Прикарпаттянафтротрейд”, “Котлас”, “Полігональ”, “Гарант-УТН” порушень законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів аукціонів з продажу нафти сирої і газового конденсату.

Правда України

your ad here

Вкладники збанкрутілих банків стикаються з великою кількістю шахрайства

shahrai-banky

Вкладники збанкрутілих банків стикаються з великою кількістю шахрайства.

Про це в ході круглого столу «Шахрайство в фінансовій сфері» заявив начальник відділу захисту прав вкладників ФГВФО Іван Вишневський.

“Є випадки, коли шахраї намагаються заволодіти грошима вкладників. Вони дізнаються дані людини і по ним намагаються отримати гроші в банках-агентах. Велика робота в цьому плані ведеться банками, вони перевіряють ідентифікаційні коди, платіжні доручення. Зрозуміло, що в таких випадках виплати не проводяться“, – говорить пан Вишневський.

Також велика кількість шахрайств пов’язано з так званою допомогою в поверненні депозитів.

“В Україні з’явився сервіс недобросовісних консультантів, які заявляють про те, що вони допомагають повернути гроші з збанкрутілого банку. Найчастіше це відбувається навіть до того, як Фонд гарантування оголосив про початок виплат. Вони просять надіслати копію договору з банком і отримують таку інформацію про клієнта. Тому бувають випадки, коли в перший день виплат в 9 ранку ці шахраї приходять за отриманням депозиту за дорученням“, – зазначає Іван Вишневський.

Правда України

your ad here

При обміні водійського посвідчення тепер не потрібно надавати фотографії і дорожні листи

vodiiske-posvidchennia

При обміні водійського посвідчення тепер не потрібно надавати фотографії і дорожні листи.

Кабінет Міністрів зменшив кількість документів, які потрібно подавати для отримання посвідчення

Уряд України спростив документообіг при навчанні водіїв і зменшив кількість документів, які подаються до територіальних органів з надання сервісних послуг МВС для отримання водійського посвідчення. Про це йдеться в постанові Кабміну від 11 лютого.

“Так, при обміні водійського посвідчення не потрібно надавати фотографії (2 фотографій формату 3,5х4,5 см – ред.), під час практичних навчань на курсах водіїв більше не потрібні дорожні листи”, – йдеться в документі.

Крім того, при поданні документів на навчання тепер буде надаватися одна фотографія замість трьох, наголошується в постанові.

Також Кабмін зобов’язав установи, які проводять підготовку водіїв, реєструвати в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ кожну групу до початку занять.

Правда України

your ad here

Генпрокуратура два місяці блокує розслідування по “бурштиновій мафії” на Рівненщині

oleg-nazaruk

Генпрокуратура два місяці блокує розслідування по “бурштиновій мафії” на Рівненщині, яка в день заробляє $75 тис. Також покриває її голову — колишнього заступника обласного СБУ Олега Назарука.

23 грудня 2015 року слідчі Головуправління СБУ з київськими оперативниками обшукали будинок Олега Назарука, заступника начальника СБУ Рівненської області, начальника відділу “К” по боротьбі з корупцією. Вручили підозру за “зловживання службовим становищем” і “одержання неправомірної вигоди”.

Підрозділ внутрішньої безпеки СБУ назбирав оперативні матеріали стосовно Назарука. Там нібито зізнається, що зібрані ним доходи щодня складають 75 тисяч доларів готівкою.

11 січня слідчий суддя рівненського міського суду Христина Оріхівська скасувала рішення слідчого про вручення підозри Назаруку. А також постановила прибрати відомості про кримінальні провадження з реєстру досудових розслідувань. Обласна прокуратура оскаржила рішення судді в Апеляційному суді Рівненської області. Але 25 січня колегія суддів залишила рішення Оріхівської в силі.

“Суддя забороняє висувати підозри хабарнику! Слідчому – виконувати свої службові обов’язки! Судова система вкотре продемонструвала свою повну аморальність і беззаконня”, – сказав журналіст.

Він припустив, що рішення судів зумовлене зв’язками Назарука.

“Назарук – зять екс-заступника губернатора Рівненської області часів Януковича Анатолія Юхименка. Юхименко – “регіонал”. Балотувався до облради за списком “Опозиційного блоку”. Також Назарук дружить із першим заступником начальника главку “К” СБУ Павлом Демчиним. Після відсторонення керівника цього главка Віктора Трепака за розслідування справи “діамантових прокурорів” Демчин там — головний. Має гарні відносини з “прокурорськими”, бо є кумом заступника генпрокурора Олега Заліська”, – розповіли журналісти.

Він також зауважив, що Олег Назарук значиться в люстраційному списку Міністерства юстиції. Але досі не звільнений. Отримує зарплату, має право на пільги.

Після рішення суду Національне антикорупційне бюро взяло на розгляд корупційну справу “бурштинової мафії” на Рівненщині. Але генпрокурор Віктор Шокін витребував її собі особисто, і вже місяць не повертає до НАБУ.

Шокін нехтує законом, оскільки й досі не повертає справу в НАБУ за вимогою. Хоча це його обов’язок по закону. Адже розслідування будь-якої корупційної справи чиновників 1-2 категорій – в тому числі й справа Назарука — підслідність Антикорупційного бюро.

Правда України

your ad here

Часте використання мобільного телефону загрожує чоловікам безпліддям

mobtelefon-bezpliddia

Часте використання телефону загрожує чоловікам безпліддям. Про це заявили ізраїльські вчені.

Вчені з’ясували, що чоловіки, які більше години на день розмовляють по телефону і носять його в кишені штанів, ризикують залишитися безплідними, йдеться в статті медичного журналу Reproductive BioMedicine (Репродуктивна медицина). Дослідження очолила професор Марта Дірнфелд з Університету Техніон в Хайфі (третє за величиною місто Ізраїлю).

В ході дослідження ізраїльські вчені спостерігали 106 чоловіків, які протягом року відвідували клініку народжуваності. Їм вдалося з’ясувати, що у тих чоловіків, які говорили по телефону більше години на день, в два рази частіше спостерігалося погіршення якості сперми у порівнянні з тими, хто витрачав менше часу на розмови. Також було встановлено, що проблеми з активністю сперматозоїдів були у 47% чоловіків, які тримали мобільні пристрої на відстані менше 50 см від статевих органів.

Згідно зі статистикою, якість чоловічої сперми падає з кожним роком, і вчені пов’язують це з активним використанням мобільних пристроїв. Серед пар, які не можуть завагітніти природним шляхом, у 40% випадків причиною є саме якість сперми.

Дослідження показали, що найбільш небезпечними є розмови по телефону в той час, коли він заряджається. Також не рекомендується залишати телефон на зарядці на приліжковій тумбі.

Вчені пояснюють таку тенденцію негативним впливом тепла і електромагнітних хвиль на сперматозоїди.

Тим парам, які планують вагітність, дослідники радять відключати мобільні пристрої в період зарядки і тримати його на відстані не менше 50 см від паху.

Правда України

your ad here

Кошти Житомирського бронетанкового заводу виводилися на рахунки фіктивних фірм терористів

zhytom-bronetank

Кошти Житомирського бронетанкового заводу виводилися на рахунки щонайменше 6 фіктивних суб’єктів підприємництва. Два з них були зареєстровані на жителів Луганська. Про це повідомляє Головне управління Нацполіції Житомирської області.

22 лютого було розпочато кримінальне провадження за фактом фіктивного підприємництва, що дозволило вивести з державного бюджету через тіньові схеми до 6 млн гривень.

Як повідомив керівник підрозділу Дмитро Тишлек, кошти з Житомирського бронетанкового заводу через посередника перераховувались на рахунки щонайменше 6 фіктивних суб’єктів підприємництва.

Два з них були зареєстровані 22-х та 23-річними жителями м. Луганська, які діяли з метою отримання грошової вигоди без ведення будь-якої господарської діяльності.

У результаті ними заподіяно збитку підприємству на загальну суму 5,8 млн. грн., а також сформовано кредиторську заборгованість заводу на суму 4,8 млн. грн.

За вказаними фактами розпочато кримінальне провадження за ч. 5 ст. 27 (Види співучасників) ч. 2 ст. 205 (Фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування проводить військова прокуратура Західного регіону України.

Раніше повідомлялося, що чиновники держпідприємства Житомирський бронетанковий завод протягом 2014-2015 років вкрали 20 двигунів вартістю 6,8 млн. грн.

Правда України

your ad here

Без честі і совісті – Полторак нагородив іменною зброєю сам себе

poltorak-degenerat

Без честі і совісті – Полторак нагородив іменною зброєю сам себе.

Нагородження вогнепальною та холодною зброєю військових та цивільних осіб здійснюється за особливі заслуги перед країною. Про це йдеться у повідомленні Міністерства оборони у вівторок.

Згідно з повідомленням, такі нагороди вручаються “за визначні заслуги у забезпеченні обороноздатності України, недоторканності її державного кордону, підтриманні високої бойової готовності військ, зміцненні національної безпеки, боротьбі зі злочинністю, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового та службового обов’язку, виявлені при цьому честь і доблесть”.

Рішення про нагородження приймає міністр оборони.

У відомстві запевнили, що понад 95% зазначених нагород вручено військовослужбовцям і працівникам Збройних Сил, які виявили мужність та героїзм під час виконання бойових завдань в АТО, а решта – волонтерам, які допомагали Збройним Силам, рятували поранених, брали активну участь в реформуванні та розбудові війська, а також представникам громадськості та посадовцям, які зробили вагомий внесок у зміцнення національної безпеки та обороноздатності держави.

Як відомо, у понеділок журналіст Христина Малазонія опублікувала документи про нагородження міністром оборони Степаном Полтораком низки політиків іменною вогнепальною зброєю.

Зокрема, серед нагороджених були прем’єр Арсеній Яценюк, міністр юстиції Павло Петренко, глава МВС Арсен Аваков, підозрюваний у масштабній корупції нардеп від БПП Ігор Кононенко та низка інших політиків. Також Полторак нагородив іменною зброєю сам себе.

Правда України

your ad here

Фірташ, негайно викинь цю путінську х*ню марію столярову зі свого телеканалу Інтер!

stoliarova-hnia

Фірташ, негайно викинь цю путінську х*ню марію столярову зі свого телеканалу Інтер!

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення винесе питання про призначення позапланової перевірки телеканалу “Інтер”, де також буде розглянуто питання щодо сюжету про Небесну сотню, на засідання в четвер. Про це повідомив у коментарі глава регулятора Юрій Артеменко.

За його словами, раніше на засідання вже було винесено питання про призначення перевірки телеканалу у зв’язку з трансляцією фільму, у якого є ознаки порушення українського законодавства.

“Я попросив, щоб ми додали до проекту цього рішення і питання щодо сюжету (про Небесну сотню – ред.)”, – повідомив Артеменко.

Як відомо, під час сюжету “Інтера” про вшанування пам’яті Небесної сотні в ефірі пролунав закадровий голос шеф-редактора каналу, громадянки РФ, Марії Столярової, яка зажадала від редакторів “прибрати цю х*ню”.

Після цього журналісти поцікавилися особистістю Столярової і з’ясували, що вона в 2014 році їздила до донецьких бойовиків, зокрема – до батальйону Олександра Ходаковського “Восток”, яких назвала своїми “улюбленими чоловіками”.

Також вона називала активістів “бандами орків”, закликала ввести в Україну війська, робила пропагандистські сюжети для російського телебачення і стверджувала, що Крим завжди був Росією.

Влітку 2014 року вона приїхала в Київ і влаштувалася шеф-редактором “Інтера”.

Правда України

your ad here

Шахраї-товстосуми продовжують активно використовувати офшори для несплати податків

ua-offshore

Шахраї-товстосуми продовжують активно використовувати офшори для несплати податків.

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України в 2015 році склав 3,76 млрд дол., причому третина коштів (30,6%) були вкладені в виробничі підприємства, 27,3% – в установи фінансової та страхової сфери, йдеться в матеріалах Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, опублікованих на сайті відомства.

Загальний обсяг інвестицій з початку інвестування – з моменту здобуття незалежності – за станом на 31 грудня 2015 року склав 43,37 млрд дол.

«В десятку основних країн-інвесторів, на які припадає 83,0% загального обсягу прямих інвестицій, увійшли Кіпр (11,7 млрд дол.), Нідерланди (5,6 млрд дол.), Німеччина (5,4 млрд дол.) , Росія (3,3 млрд дол.), Австрія (2,4 млрд дол.), Великобританія (1,85 млрд дол.), Віргінські острови (1,7 млрд дол.), Франція (1,5 млрд дол. ), Швейцарія (1,3 млрд дол.), Італія (972 млн дол.)», – йдеться в матеріалах Мінекономрозвитку.

У десятку регіонів, які акумулювали найбільші обсяги інвестицій, увійшли Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Запорізька, Полтавська, Івано-Франківська області та місто Київ.

У Мінекономрозвитку підкреслили, що такий розподіл інвестицій не сприяє рівномірному соціально-економічному розвитку регіонів і підсилює розрив у розвитку областей. Разом з тим, в цілому, за оцінкою Мінекономрозвитку, Україна залишається привабливою для інвестицій і достатньо інтегрованою у світову економіку.

Правда України

your ad here

Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу в частині проведення земельних торгів

zemelni-torgy

Отримати землю під сільгоспугіддя можна буде тільки через аукціон. Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу в частині проведення земельних торгів. Причому це правило поширюється на всіх, починаючи з комунальних і державних підприємств і закінчуючи приватними фермерами.

«Найсерйозніша схема, яка була ліквідована – не конкурентне і не прозоре виділення під фермерство земельних ділянок, та ще й без обмеження по площі», – розповів Андрій Кошиль.

Сільрада без аукціону могла виділити, наприклад, 100 га сільгоспземлі на термін до 50 років по найбільш мінімальній ставці – 3% від нормативної оцінки, а міг 10 га на сім років за ставкою 12%. «Найпопулярніша схема – виділення ділянки «своїй» людині за мінімальною ставкою на максимальний термін. І ця людина здавала землю в суборенду. Ось такий простий і вигідний бізнес», – навів приклад Кошиль.

При цьому зберігається прописана в законі норма про право громадян на 10 соток землі для індивідуального будівництва і до 1 га під ведення сільського господарства.

У населених пунктах практикувалася і схема отримання землі через комунальне підприємство. Сільський або міська рада виділяв безкоштовно ділянку землі якомусь КП, а те передавало його в суборенду комерційній організації.

Правда України

your ad here

Фіктивні фірми стали переможцями тендерів постачання палива для міністерства оборони

fiktyvni-firmy

Фіктивні фірми стали переможцями тендерів постачання палива для міністерства оборони.

Компанії “Трейд Коммодити”, “Нафтова компанія Петролеум Груп”, “Міраж Трейд”, а також ФОП Автенюк В.В. стали переможцями тендерів з постачання бензину, дизельного та авіаційного палива, проведених Міністерством оборони України на минулому тижні.

Про це повідомляють дані торгової системи NEWTEND (входить в пул майданчиків “ProZorro”), на якій проводили торги.

Як зазначається, відмінною рисою всіх компаній переможців тендеру є мінімальні статутні фонди, що становлять в переважній більшості випадків кілька тисяч гривень.

Дані структури обійшли ряд великих постачальників і виробників нафтопродуктів, таких як: “ОККО”, “Укртатнафта”, WOG, “Укргазвидобування”.

“Нафтова компанія Петролеум Груп” перемогла за всіма лотами на закупівлю авіаційного гасу марок ТС-1 або РТ сумарним обсягом 18,19 тис. т.

Компанія запропонувала ціну в діапазоні 13 464-15 365 грн / т. При цьому всі інші претенденти запропонували набагато вищий рівень цін – від 17 400 до 18 299. Ринковий рівень цін на авіапаливо за даними моніторингу “Консалтингової групи А-95” становив 15 500 грн / т.

Згідно з даними сайту Міністерства юстиції, статутний фонд “Нафтової компанії Петролеум Груп” складає 1000 грн.

Лоти на поставку бензину А-92 і А-95 (1500 і 1000 т відповідно) виграла компанія “Трейд Коммодити” з ціною 18 665 і 20 499 грн / т. По бензину А-92 переможець обійшов найближчого конкурента – ПАТ “Укргазвидобування” – на 1 грн / т.

У боротьбі за лоти з постачання А-95 найближчими конкурентами переможця стали найбільші постачальники бензину: “Вог Аеро Джет” пропонувала 21 150 грн / т, “ОККО-Бізнес-Контракт” – 21: 374 грн / т. Ринковий рівень цін при цьому становив 20 275 грн / т (А-92) і 21 425грн / т (А-95).

Згідно з даними на сайті Міністерства юстиції, статутний фонд “Трейд Коммодити” становить 7400 грн.

Два найбільших лота на поставку “арктичного” ДТ в обсязі 9000 і 9300 т виграли раніше невідомі поставщики – ФОП Автенюк Віталій Володимирович і ТОВ “Міраж Трейд”. ФОП з ціною обійшов 14 870 грн/т обійшов “Трейд Коммодити” (15: 455 грн / т) і “Укртатнафту” (15 457 грн/т).

У свою чергу “Міраж Трейд” виграв конкурс з ціною 15 000 грн / т, обійшовши також “Вог Аеро Джет” (15 468 грн / т).

“На момент проведення торгів на ринку була представлена тільки” арктична “марка дизпалива виробництва” Укртатнафти “, яка пропонувалася самим виробником і компанією” НП Трейдинг “по 14 800 грн / т”, – пише видання.

На даний момент основним питанням за підсумками торгів стане реальність виконання цих договорів.

“Зокрема авіакеросин марок ТС-1 і РТ на ринку представлений тільки” Укртатнафтою“, яка виробляє його в обмежених кількостях під власний збут”.

Правда України

your ad here

Чиновники налагодили систему фальшивих довідок і фальшивої реєстрації для отримання допомоги

dopomoga-pereselenciam

Чиновники налагодили систему фальшивих довідок і фальшивої реєстрації для отримання допомоги.

Виплати для тимчасово переміщених осіб із Донбасу та Криму будуть продовжуватися й надалі для всіх переселенців, окрім шахраїв. Про це повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко.

“Люди нехай не хвилюються. Ми верифікацію і перевірку даних здійснюємо не для того, щоб боротися з переселенцями. Ми боремося із шахраями, ми боремося зі злочинцями, які побудували на допомозі переселенцям цілі злочинні схеми”, – заявив міністр.

“Ми боремося, в тому числі, і з чиновниками, які налагодили систему фальшивих довідок, фальшивої реєстрації і створили цілі фальшиві угруповання”, – сказав Розенко.

Він також запевнив, що перевірки людей, котрі отримують грошову соціальну допомогу на предмет виявлення незаконного отримання грошей, ніяк не вплинуть на закладені в бюджеті 2,8 млрд гривень для переселенців.

“Ті 2,8 млрд гривень, які закладені в бюджеті на 2016 рік для допомоги переселенцям, дійдуть за призначенням. Ми здійснюємо перевірку шляхом аналізу бази даних. Ми не робимо тотальної перереєстрації чи тотальної зміни виплат переселенцям”, – повідомив міністр.

“Це будуть точкові заходи, які стосуватимуться окремих людей, до яких у СБУ є обгрунтовані підстави, що вони не мешкають на території, підконтрольній українській владі”, – додав Розенко.

Міністр зазначив, що наразі припинено 150 тисяч виплат, і в СБУ вже відкриті провадження на відповідних чиновників.

Розенко висловив припущення, що серед заблокованих виплат можуть траплятися і ті, кого заблокували помилково.

“Ми не виключаємо, що при таких діях будуть певні помилки, але вони будуть виправлені. Ми ні в кого нічого не забираємо, ми лише тимчасово призупиняємо виплати для невеликої кількості людей, згідно зі списками СБУ”, – сказав Розенко.

Він також заявив, що наразі панічні настрої серед народу піднімають саме ті особи, хто має зацікавленість в шахрайських схемах.

“Якщо сталася помилка, ми її досить швидко виправимо. Хвилюватися не треба, хвиль піднімати не треба. Я розумію, що зараз підняли хвилю ті, хто організовують ці схеми. Ми з цього шляху не зійдемо. Ми повинні чітко знати, що допомогу переселенцям отримують саме переселенці”, – заявив міністр.

Розенко також дав поради тим, хто все ж переймається отриманням грошової допомоги, та розповів, куди звертатися, якщо допомога раптово призупинена.

“Є привід для турботи лише тоді, коли людина побачила, що в неї раптово зупинилися виплати. Лише тоді треба звернутися в управління соцзахисту за місцем проживання і там відновити інформацію про себе і показати відповідні документи про реєстрацію – і жодних проблем не буде. Всі виплати будуть відновлені”, – пояснив Розенко.

Нагадаємо, вимушені переселенці занепокоєні призупиненням грошових виплат 150 тисячам внутрішньо переміщених осіб та побоюються скорочення щомісячної грошової допомоги з бюджету країни.

Правда України

your ad here

Верховний суд України заступився за ошуканих українських вкладників

sud-depozyty

Верховний суд України заступився за ошуканих українських вкладників. Розглядаючи справу №6-1045цс15, він зобов’язав банки повертати людям вкладення, злочинно викрадені фінансистами.

“Мова йде про випадки, кількість яких почала зростати ще в 2014 році і до цих пір не скорочується, причому найчастіше все відбувається за одним і тим же сценарієм. Людина приносить гроші на депозит, з нею підписують договір, а після з’ясовується, що начальник відділення не вніс її гроші в касу, а привласнив їх собі – нерідко привласнювали заощадження не однієї людини, а кількох або навіть сотні.

А далі все просто: нечистий на руку фінансист тікає, а вкладник оббиває пороги центрального апарату банку з вимогою повернути кошти, де, на жаль, йому нерідко відмовляють, наголошуючи на те, що вклад не заведений в систему і міг і не існувати. Однак тепер ВСУ зобов’язав повертати людям гроші при наданні підтверджуючих документів”, – розповів Ростислав Кравець.

Потрібно стандартний список документів, тому юристи рекомендують особливо ретельно зберігати кожен папір. Адже гроші викрадають не тільки в проблемних банках, але навіть у вельми респектабельних.

“Передаючи гроші в банк, необхідно ретельно перевірити сам договір, щоб він був підписаний сторонами на всіх сторінках, додаткові угоди до нього, меморіальний ордер, ощадну книжку, квитанції з каси про внесення грошових коштів. Спектр документів може бути і невеликий, але одним документом доводити внесення суми не вийде”, – уточнила Вольга Шейко.

Причому, важливо мати банківську квитанцію не тільки про внесення первинного внеску, але ще і інші касові ордери про його поповнення, якщо мова йде про депозит, що поповнюється.

“Простий приклад: у людини є депозит в сумі $1 тис. Вона вирішує збільшити його суму ще на $1 тис., але при цьому банк не підписує з нею додаткової угоди про збільшення суми депозитного договору. З високою часткою ймовірності, суд відмовить вкладнику після стягнення суми вкладу з відсотками виходячи з вкладу $2 тис. Так як доказів укладення договору на $2 тис. доларів немає. Є тільки на $ 1 тис. Це не означає, що залишок неможливо стягнути з банку, але тоді це буде вже не стягнення вкладу, а інші правові підстави”, – запевнила Юлія Курило.

Щоб не стати жертвою банкіра-ошуканця, вона рекомендує частіше цікавитися станом свого рахунку і брати виписки по операціях з рахунком, а також активніше відвідувати інтернет-форуми вкладників і збирати свіжі історії про свою фінустанову. “Ще не “вестися” на VIP-тарифи і особливі умови. Дуже часто це лише привід шахраїв заслужити довіру і домогтися передачі грошей”, – додала Курило.

Після вищезгаданої постанови ВСУ при повному пакеті документів, який підтверджує наявність депозиту, банк не має права зволікати з виплатою вкладу і нарікати на результати кримінального розслідування, як він часто робив в останні роки. Керівництво банку відкрито говорило, що поверне людині кошти лише після упіймання правоохоронцями свого колишнього співробітника.

“При наявності вищезазначених документів, банк повинен повернути гроші вкладнику, не чекаючи результатів розслідування кримінального провадження. У разі винесення обвинувального вироку судом проти крадія співробітника, банк може відшкодувати збитки в рамках цивільного позову в кримінальному провадженні”, – підтвердив Володимир Павленко.

Єдина можливість для банку затягнути процедуру виплати – це провести експертизу. Перевірити справжність самого депозитного договору і квитанцій: починаючи від підписів відповідальних співробітників, які підписували його з боку фінустанови, до печатки, якою засвідчено документ. Тобто в деяких випадках вкладнику все-таки доведеться сподіватися на прихильність суддів.

“На щастя, суди в більшості випадків стають на бік вкладників і зобов’язують банки повернути кошти. Хоча бувають і випадки відмов у задоволенні позовів, обґрунтовані ненаданням вкладниками необхідних для прийняття позитивного рішення суду доказів – договору, меморіального ордера або касового чека”, – підсумував Віктор Мороз.

Правда України

your ad here

Втрати країн Євросоюзу від ліквідації Шенгенської зони складуть 1,4 трлн євро

vtraty-eu

Втрати країн Євросоюзу від ліквідації Шенгенської зони складуть 1,4 трлн євро.

Лише в Німеччині втрати від ліквідації Шенгенської зони можуть скласти до 235 млрд євро.

Відмова від Шенгенської зони і тривале повернення до прикордонного контролю всередині Європейського союзу призведуть до сильного підриву економічного зростання у всій Європі, свідчать результати дослідження консалтингової фірми.

Тільки в Німеччині втрати можуть скласти від 77 млрд євро до 235 млрд євро.

“Якщо всередині Європи знову опустяться шлагбауми, то і без того слабке економічне зростання в регіоні опиниться під ще більш потужним тиском. У кінцевому рахунку, розплачуватися будуть всі”, – вважає голова правління фонду Арт де Геус.

Він попередив, що повернення до прикордонного контролю всередині ЄС приведе до різкого збільшення витрат і цін, що негативно відіб’ється на зростанні європейської економіки. Навіть при оптимістичному сценарії, при якому вартість товарів, що імпортуються з інших європейських країн-членів Шенгенської зони, підвищаться всього на 1%, сумарні втрати ВВП в усьому Євросоюзі складуть протягом найближчого десятиліття 470 млрд євро.

При песимістичному сценарії, який передбачає зростання імпортних цін на 3%, втрати ВВП в Німеччині складуть 235 млрд євро, у Франції – 244 млрд євро, а в усьому Євросоюзі – 1,4 трлн євро.

У своїх розрахунках автори дослідження спираються на втрати в часі, викликані простоями на прикордонних КПП. Більш тривалий термін очікування означає для підприємств вищі витрати на персонал. Крім того, доведеться нарощувати запаси товарів на складах, оскільки доставку за принципом “точно в термін” гарантувати вже не вдасться, пояснюють експерти.

Правда України

your ad here