Monthly: January 2017

Українцям, які накопичили борги, будуть загрожувати серйозні проблеми

Українцям, які не дуже акуратні в комунальних платежах, можуть загрожувати серйозні проблеми. Мін’юст запустив онлайн-реєстр боржників – відкритий ресурс, яким може користуватися практично кожен.

Щоб дізнатися, чи “висить” на людині борг, досить лише ввести в реєстр її ім’я і прізвище.

Очікується, що потенційними користувачами реєстру стануть ті, хто приймає рішення щодо співпраці з приватними громадянами або юридичними особами – банки, інші кредитні компанії, забудовники (при продажу квартири в розстрочку), страхові компанії, будь-які контрагенти по бізнесу і навіть власники квартир, що здаються в оренду.

Інформація може використовуватися, припустімо, HR відділами як додаткове джерело даних, що дозволяють судити про якість потенційного претендента на посаду.

“Ще одна типова ситуація, працівник шукає роботу. Заходить до реєстру боржників роботодавців і дивиться. Якщо роботодавець часто затримував виплати зарплати, або взагалі не заплатив. Чи буде такий працівник відправляти в цю компанію своє резюме? Не думаю”, – зазначив юридичний радник В’ячеслав Гончаров.

Ще одна категорія активних користувачів нового реєстру – нотаріуси та реєстратори. Людина не зможе провести перереєстрацію нерухомості, якщо по ній є комунальні борги.

“У разі наявності інформації про боржника в реєстрі, нотаріус повинен відмовити в проведенні відповідної дії (посвідчення продажу нерухомого майна, або ж частини в статутному капіталі компанії). При цьому, правда, детального порядку здійснення дій нотаріусами немає, як і сформованої практики застосування норм закону”, – розповів адвокат Володимир Єніч.

Як зазначив керуючий партнер юридичної фірми Гліб Сегіда, даний реєстр стане хорошим відкритим інструментом для перевірки платоспроможності приватної або юридичної особи, її можливостей і бажання виконувати взяті на себе фінансові зобов’язання.

Важливо відзначити, що дані будуть вноситися до реєстру виконавцем після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження за рішенням суду або інших органів. А це, як мінімум, за 3 місяці несплати по боргу.

“До реєстру потраплять боржники, які мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців. Як правило, банк подає до суду через 3-6 місяців після зупинки платежів”, – зазначив Сегіда.

Тому в зону ризику потрапляють ті, хто вже тривалий час не сплачує борги.

Реєстр комунальних боржників також допоможе убезпечити людину, яка хоче здати/зняти житлову або комерційну нерухомість. Наприклад, якщо з’ясується, що на приватній особі або фірмі значиться борг, зрозуміло, що потрібно добре подумати, чи варто з ними зв’язуватися.

“Даний реєстр боржників буде корисний при укладанні угод, оренді квартири і т.д. Адже якщо, припустімо, людина заборгувала величезну суму грошей, де гарантія, що при укладанні угоди з вами вона і вам виплатить”, – зауважив В’ячеслав Гончаров.

Тепер власнику квартири буде складно “повісити” борги по тій самій комуналці на орендаря, якщо той з якоїсь причини забув перевірити перед орендою житла старі платіжки.

Та й перед підписанням договору оренди можна буде перевірити, чи є у власника нерухомості заборгованість, адже часто саме орендар платить комуналку.

“В принципі, і до запуску реєстру можна було перевірити нерухомість на наявність боргів, подивившись рахунки за ту саму квартиру. Як правило, заборгованості не приховують, а навпаки, якщо такі є, власник може домовитися з орендарем, щоб той погасив борг, наприклад, в рахунок майбутньої знижки за оренду. Але якщо цей факт все ж приховають, то ріелтори можуть за допомогою реєстру це з’ясувати і порадити тій чи іншій стороні добре обміркувати, чи укладати угоду”, – зазначив київський ріелтор Олександр Гришко.

Щодо комерційної нерухомості ситуація зміниться не настільки радикально. Адже у тих же торгових центрах є юристи, які і так мають можливість перевірити потенційних орендарів.

Але є один нюанс – в реєстрі комунальних боргів будуть дані тільки за провадженнями, розпочатими після його запуску.

“Тобто, за старими боргами інформації в ньому ви не знайдете”, – зазначив Гліб Сегіда. Реєстр знаходиться в стадії наповнення та точно не буде містити повну і вичерпну інформацію про боржників, і не зможе бути “останньою інстанцією” при зборі даних про наявність боргів.

“Даний ресурс має чимало недоліків, проте саме починання виглядає цілком здоровим, якщо говорити про роботу на перспективу у сфері забезпечення виконання зобов’язань боржниками”, – зазначив Володимир Єніч.

Правда України

your ad here

До кінця року українців зобов’яжуть платити пеню та провести аудит житла

До кінця року українців хочуть зобов’язати платити пеню та проводити аудити.

“На пленарному тижні будемо просити один день енергоефективності в Раді”, – заявив віце-прем’єр Зубко. Вже найближчим часом Рада має прийняти кілька важливих законопроектів, серед яких “Про енергетичну ефективність будівель” та нова редакція закону “Про житлово-комунальні послуги”.

Згідно з першим документом, усі об’єкти будівництва і вже зведені будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності власним коштом. Якщо енергоаудит будуть проводити в житловій багатоповерхівці, платити доведеться всім власникам квартир.

Як зазначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може обійтися в 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитора. Наприклад, сім’ї, яка живе в будинку на сто квартир, за аудит доведеться заплатити від 50 до 120 гривень.

Приблизна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

до 100 квартир – 9,5 тис. гривень

до 300 квартир – 12 тис. гривень

до 350 квартир – 13 тис. гривень

“Цей закон зобов’язальний. Ми всі повинні розуміти, що цей закон встановлює вимоги до кожної будівлі проводити енергетичний аудит і мати сертифікат енергетичної ефективності за певних обставин. Більше того, закон зобов’язує власників житла проводити технічний огляд систем кондиціонування та водопостачання, це стосується систем, які мають велику потужність”, – зазначає співавтор законопроекту Альона Бабак.

Також в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги” вводиться поняття “управитель” ОСББ, крім того, в документі є, як зазначає Альона Бабак, спірний момент – українців з боргами за комуналку планують зобов’язати платити пеню.

“У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплачувати пеню у розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,1 відсотка за кожний день прострочення від суми боргу”, – йдеться в законопроекті. Так, за рік борг може зрости на 36,5%. Максимальна пеня не може становити більше 100% від суми боргу. Пеня нараховується після 20 числа кожного місяця. Так, якщо прострочити платіжку на 10 днів, доведеться заплатити всього на 1% більше.

Правда України

your ad here

Ознаки небажаного роботодавця для українців, що шукають роботу

Насторожити повинні пропозиції, в яких від здобувача чекають комунікабельності, не вказують зарплатну вилку або обіцяють після зарахування в штат підвищення зарплати від 40%. Поганий знак, якщо в компанії, яка не є режимним об’єктом, встановлені турнікети, а на робочих місцях немає фото і кімнатних квітів.

1. Випробувальний період вимірюється часом

Так, термін перед оформленням в штат не може (за трудовим законодавством) перевищувати трьох місяців. Але сам по собі час не може бути формою перевірки компетентності. Тому роботодавець повинен чітко визначити обсяг і суть завдань не в цілому по вашій посаді, а ті, при виконанні яких ви будете зараховані в штат, і при цьому не тягнути з зарахуванням протягом передбачених трьох місяців.

Наприклад: «Як тільки навчитеся корпоративній програмі і здасте під ключ такий-то проект — хоч через місяць беремо в штат». Інакше перед вами роботодавець, який не цінує професіоналів, сам толком не знає, чого хоче, і згодом у своїх вимогах буде так само неконкретним і непослідовним. А яке це — працювати під керівництвом любителя «сім п’ятниць на тижні», зрозуміло і без пояснень.

2. Не вказує зарплатну вилку

Безумовно, оплата праці залежить від компетентності та досвідченості співробітника і її розмір, як правило, обумовлюється при співбесіді або після виконання претендентом тестового завдання. Але зарплатна вилка на посаду в оголошенні бути повинна. Інакше ви маєте справу з фінансово неспроможним роботодавцем і таким, який потім гратиме з вами в кішки-мишки: як в питанні підвищення з/п, її своєчасної виплати, преміювання за додаткові досягнення, так і в обсязі та суті вашої роботи. Також вилку не вказує роботодавець, що веде сіру або чорну бухгалтерію.

3. Пропонує зарплату, де більш ніж 30% — премія

Все більше компаній сьогодні стимулюють працівників преміями і бонусами. Але не погоджуйтеся на роботу, де ваша зарплата буде складатися з премії більш ніж 30% — можете згодом місяцями отримувати лише 70% від очікуваної зарплати. Адже премію потім роботодавець може не платити — «фірма вже цілий квартал в збиток», «ви недостатньо добре працювали», «я вас штрафую за три запізнення» — і завжди буде правий.

Адже перевірити прибутковість компанії, довести свою правоту вам буде складно, зате роботодавцю позбавити вас премії буде не тільки просто, але й не протизаконно: премія — це не оклад, який вам повинні платити в обов’язковому порядку, а добра воля роботодавця.

4. Обіцяє при зарахування в штат з/п вищу на 40% і більшу від «випробувальної»

Компетентний і адекватний роботодавець ще на етапі співбесід претендентів в змозі відібрати максимально відповідного своїм вимогам. А значить, йому не потрібно істотно занижувати з/п претенденту, достатньо залишити люфт для мотивації, і за законами цивілізованого трудового ринку він становить до 40%.

5. У нього немає співробітників в інтернет-спільнотах для професіоналів

Чим більше співробітників компанії зареєстровано на сервісах для професіоналів, тим вища перспективність роботодавця — значить, він створив такі умови, що у нього зібралася команда людей, що прагнуть побудувати кар’єру. Зокрема, на ресурсі LinkedIn (єдиний безкоштовний в Україні для всіх його учасників).

Крім того, зв’язавшись зі співробітниками роботодавця, ви можете спробувати розпитати їх про всі підводні камені в цій компанії. І вже точно про це можете дізнатися у колишніх працівників (нинішні, звісно, можуть і побоятися з вами бути відвертими): наприклад, платять вчасно зарплату, чи можливо ходити на лікарняні і відпочивати в повноцінній відпустці (а не брати її частково) і т. п.

Шукайте тих, хто звільнився не більше ніж три місяці тому — за цей час не встигає притупитися образа (якщо вони пішли тому, що умови роботи були нездоровими). І навіть якщо ви не почуєте «особливих скарг», врахуйте: чим більше «колишніх», тим гірший роботодавець. Це ознака великої плинності, а отже, в фірмі є проблеми, які змушують людей змінювати робоче місце.

6. Вимагає від претендента «стресостійкості» і «комунікабельності»

На перший погляд, «стресостійкість» і «комунікабельність» у вимогах до кандидатів — стандартний набір якостей. Але, по-перше, такі формулювання вже «заїжджені», а це говорить про консерватизм роботодавця. По-друге, необхідність мати «комунікабельність» може вказувати на нездорову атмосферу в колективі або на начальника-самодура, до якого постійно потрібно буде думати, на якій козі під’їхати». Необхідність же в стресостійкості може бути викликана постійно і різко мінливими посадовими обов’язками або тим, що в майбутньому вас будуть навантажувати дедалі більшими обсягами роботи.

7. Не пропонує компенсаційний пакет

Бонуси, підвищення з/п співробітників і посади може дозволити собі тільки керівник компанії, яка динамічно розвивається. А посилення позицій роботодавця на ринку і його прибутковість безпосередньо залежать від наявності командного духу в колективі, досягнення працівниками все більших результатів, підвищення їхньої кваліфікації. Що в свою чергу неможливо без постійного їх навчання та підтримки їхнього здоров’я. Тому відсутність курсів, тренінгів і корпоративного медичного обслуговування має насторожити: про майбутнє в компанії не думають.

8. Встановив електронну пропускну систему

Якщо тільки ваш майбутній офіс не режимний об’єкт, то наявність турнікетів — це не просто данина моді: у роботодавця завжди буде можливість при необхідності оштрафувати вас або звільнити, пославшись на «порушення трудової дисципліни». І формально він правий, навіть якщо ваша діяльність не завжди фізично прив’язана до офісу: у роботодавця буде документальне підтвердження вашої відсутності на робочому місці, а у вас доказів того, що ви в цей час вирішували робочі питання, може і не бути.

9. У його офісі немає квітів і особистих речей співробітників

Відсутність особистих фото співробітників, дрібничок і вазонів, а також інтер’єрна стерильність на робочому місці самого керівника або його представника повинні насторожити — у компанії немає місця нічому, крім роботи. І або корпоративна культура апріорі вимагає викреслювання інших аспектів життя, або формат і ритм праці в компанії такий, що людям просто ніколи ні про що думати, крім самої роботи.

Зверніть також увагу на велику кількість порожніх місць — це може говорити про велику плинність кадрів або про нещодавнє скорочення, що, в свою чергу, вказує на некомфортні умови роботи або неплатоспроможність роботодавця.

10. Не має «Керівництва для співробітників»

Тривожний сигнал — відсутність документу, що регулює питання, що не входять у посадові обов’язки, а відносяться до корпоративної культури. Наявність «Керівництва» говорить про людяність роботодавця і робить життя в офісі більш прозорим і комфортним.

Наприклад, вранці всі збираються на тренінг «Гарного настрою»; рішення про премії приймається шляхом загального голосування; якщо між співробітниками робочий конфлікт, то він вирішується на нараді; історії успіхів співробітників публікуються на внутрішньому сайті; на день народження працівник заохочується додатковим бонусом; за успішне закінчення проекту — квиток від компанії в театр/на концерт і т. п.

Правда України

your ad here

Дегенерати депутати і чиновники озброюються, бо знають про швидку розплату

У списку одержувачів чотирьох сотень предметів вогнепальної зброї, які в 2014-2015 роках роздав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, є і банкіри.

Глава Нацбанку (з лютого 2014 року по червень 2015 року) Степан Кубів отримав 28 березня 2014 року український пістолет “Форт 17-05” (№ 110183, калібр 9 мм), а глава НБУ (з червня 2015 року) Валерія Гонтарєва отримала пістолет “Форт 9” (№ 110014, калібр 9 мм) 7 жовтня 2010 року.

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний отримував нагородну зброю двічі: 26 травня 2014 року отримав пістолет “Форт-17” (№ 100088, калібр 9 мм), а 21 серпня 2014 року – пістолет Glock 26” (№ CLH-520, калібр 9 мм). А його радник Ігор Бовт отримав 20 листопада 2014 року пістолет “Форт 21-03” (№140036, калібр 9 мм).

Перший заступник голови ради директорів Дельта Банку Євген Березовський 28 жовтня 2014 року отримав пістолет “Taurus РТ 917” (№ TFO 48190, калібр 9×19 мм).

Нагородну зброю отримували представники сфери державних фінансів.

Міністр фінансів Наталія Яресько отримала 28 квітня 2015 року пістолет “Форт 9” (№ 110030, калібр 9 мм), перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський 5 листопада 2915 року отримав пістолет “Форт-17” (№ 140567, калібр 9 мм), голова підкомітету з питань бюджету Верховної Ради Павло Унгурян 4 червня 2015 року отримав пістолет Sig Sauer Р226 ЇЇ Е2” (№ UU 743053, калібр 9×19 мм), глава Держслужби фінансового моніторингу Ігор Черкаський 7 жовтня 2014 року отримав пістолет “Taurus РТ 24/7 G2”.

Нинішній глава ДФС Роман Насиров ще під час депутатства отримав 23 червня 2015 року пістолет Glock 19” (№ YHA 420, калібр 9×19 мм), а його перший заступник Сергій Білан отримав 23 червня 2015 року пістолет Glock 17”.

Правда України

your ad here

Верховна Рада України в четвер планує розглянути виділення грошей для себе

Верховна Рада України в четвер планує розглянути законопроект про Конституційний суд, питання децентралізації і кошторис парламенту, заявляє голова Верховної Ради Андрій Парубій.

“Ми плануємо в четвер розглянути законопроект про Конституційний суд і питання децентралізації”, – сказав Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій, комітетів і груп парламенту в понеділок у Києві.

Спікер також зазначив, що парламент повинен розглянути і ухвалити кошторис Верховної Ради на 2017 рік.

“Я просив би, щоб це питання, яке є у всіх фракціях і комітетах, на цьому тижні розглянули і обов’язково вийшли щодо нього на рішення, щодо кошторису Верховної Ради”, – сказав Парубій.

Раніше повідомлялося, що народні депутати – члени Ради з питань судової реформи – внесли на розгляд Верховної Ради проект закону № 5336-1 “Про Конституційний суд України”.

Законопроект імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, які набрали чинності з 30 вересня 2016 року, про порядок організації і діяльності КСУ, статус суддів Конституційного Суду, встановлює норми щодо підстав та порядку звернення до Суду, процедури розгляду ним справ та виконання рішень суду.

Правда України

your ad here

Верховний суд визнав законним закриття свого кредиту власними депозитами

Клієнтам проблемних банків спростили життя. Верховний суд визнав законними дії іпотечних позичальників, які закрили свої кредити депозитами.

Про це йдеться в постанові по справі №3-773гс16.

Тепер офіційно дозволено проводити взаємозалік з вкладниками — міняти кредит в проблемному банку на депозит. Єдина умова — все потрібно встигнути провернути до введення тимчасової адміністрації.

“ВСУ і в попередніх своїх постановах давав дозволи на взаємозалік однорідних вимог — дозволяв обмін кредитних боргів перед банком заборгованість самого банку перед вкладником. Але цей випадок цікавий тим, що мова йде про іпотеку. За такі позики представники Фонду гарантування вкладів фізосіб активно сперечаються в судах. Тепер же їм це буде робити набагато складніше. Адже Верховний суд відкрито став на бік клієнтів банку. Позичальник зможе спокійно домовитися з вкладником і кожен отримає свою вигоду: вкладник зможе отримати з рахунку проблемного банку понад 200 тис. грн., пропонованих ФГВФО, а позичальник — повернути кредит на більш вигідних для себе умовах і термінах (оскільки включиться механізм дисконту)”, — пояснив Ростислав Кравець.

Інші юристи також підтверджують шалену активність у судах тимчасових адміністраторів. Вони роблять все, щоб не допустити взаємозаліки між позичальником і вкладниками.

Взаємозаліками намагаються користуватися навіть в тих випадках, коли це не прописано або навіть суперечить договорам.

“Як показує практика, в 90 відсотках договорів депозиту встановлено заборону на поступку права вимоги”, — сказав нам Віталій Бахуринський.

Вкладникам рекомендують посилатися в таких випадках на висновок ВСУ, вказуючи на некоректність банківських договорів.

Зазвичай до таких схем вдаються власники великих депозитів — 0,8-1 млн. грн. Такі суми практично нереально отримати від Фонду гарантування (адже вкладники віднесені у четверту чергу кредиторів), тому люди зацікавлені в домовленостях з банківськими боржниками.

“Такий варіант дозволяє боржникові розраховувати на дострокове погашення кредиту з хорошою знижкою (дисконт викупу вкладів може становити до 50%, іноді більше), а вкладникам дозволяє отримати хоч і не весь депозит, однак значно більше, ніж гарантована Фондом сума. У випадку ж з юридичними особами, їхні вклади, як і гроші на інших рахунках, взагалі не гарантуються”, — зауважив Андрій Довбенко.

Правда України

your ad here

Отримувачі субсидій в Україні можуть не платити щомісячний платіж за комуналку

Отримувачі субсидій в Україні можуть не платити обов’язковий щомісячний платіж за комуналку.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Так, субсидіанти можуть не платити за послуги ЖКГ, якщо сума зекономлених субсидій більша, ніж обов’язковий щомісячний платіж, і в платіжці відображено “до оплати: 0”.

“Водночас, не варто вірити чуткам про те, що якщо не використовувати в повному обсязі газ, воду та інші комунальні послуги, на які призначено субсидію, то в кінці року доведеться доплатити. Це міф. Якщо сім’я використала менше, ніж встановлено соціальним нормативом, в наступному місяці вона має законне право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані в рахунок наступних платежів, у тому числі обов’язкової плати за комуналку”, – підкреслюють у Мінсоцполітики.

У всіх інших випадках субсидіанти зобов’язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку витрат на оплату комунальних послуг.

“У разі якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язковий платіж по субсидії, сім’ї мають право сплачувати по фактичній вартості використаної електроенергії, газу або води”, – уточнили у відомстві.

Мінсоцполітики нагадує, що постачальники послуг зобов’язані відображати розмір субсидії або переплату – заощаджену субсидію – в комунальних рахунках. У разі порушення цієї норми українці можуть звертатися зі скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.

Нагадаємо, українцям в 2017 році перерахують розмір субсидії. Кількість субсидіантів до цього часу, припускають в Кабміні, зросте до семи мільйонів сімей. Левова частка субсидіантів оформили знижку з урахуванням мінімального доходу – на даний момент це зарплата в розмірі 1600 гривень.

У 2017 році мінімалка зросте в два рази, в результаті після перерахунку значно зменшиться і розмір субсидії. Нововведення не торкнеться тих, хто вже зараз декларує зарплату більше 3200 гривень.

Правда України

your ad here

Як автовиробники обманюють покупців щодо витрат пального і викидів CO2

Європейська організація Transport & Environment (T&E) опублікувала свою щорічну доповідь Mind the Gap 2016, в якій розкривається різниця між офіційними результатами лабораторних випробувань по витраті пального і викидів CO2 і цими ж показниками в реальних дорожніх умовах.

Результати невтішні — різниця продовжує збільшуватися: якщо в 2001 році розрив становив лише 9%, до 2012 року він збільшився до 28%, 2015-му — вже до 42%, а до 2020 року, за прогнозами експертів, невідповідність доросте до 50%.

Рейтинг найбільш злісних порушників, як і торік, очолила марка Mercedes-Benz, чиї автомобілі класів A і E споживають в середньому на 56% більше пального на дорозі, ніж зазначено в технічних параметрах. Це означає, що водіям доводиться витрачати на пальне в середньому на 560 доларів на рік більше запланованого.

В загальному до рейтингу потрапили такі марки:

Mercedes-Benz (54%)

Audi (49%)

Smart (49%)

Volvo (47%)

Peugeot (45%)

Mini (45%)

BMW (43%)

Toyota (43%)

Ford (42%)

Nissan (41%)

Правда України

your ad here