Monthly: August 2015

Чисельність громадян України, котрі попросили про надання статусу біженця в Польщі зросла в 40 разів

біженці

Від 2014 року чисельність громадян України, котрі попросили про надання статусу біженця в Польщі, зросла до 4 тис. осіб. При цьому статус біженця отримали лише двоє з них, передає в понеділок Польське радіо з посиланням на дані місцевого Управління у справах іноземців.

За словами прес-секретаря відомства Єви Піхоти, 2014 рік сильно вплинув на статистику українців, котрі звертаються за наданням статусу біженця в Польщі. Раніше про такий статус клопотали в середньому 100 осіб на рік, але з минулого року це число виросло в 40 разів – до 4 тис.

При цьому з 2014 року Польща надала статус біженця лише двом українцям. Також щодо кількох десятків громадян України було прийнято рішення про надання різних статусів, які дозволяють їм тимчасово перебувати на території Польщі.

Водночас в 2015 році Польща видала 1248 негативних рішень про надання статусу біженця, а щодо 523 припинила розгляд справи.

В Управлінні у справах іноземців повідомили про те, що з моменту початку конфлікту на Донбасі збільшилась чисельність українців, котрим надається тимчасовий вид на проживання в Польщі. Так, в 2012-2013 рр. було видано 10 тис. позитивних рішень, в 2014 році Польща надала посвідку на проживання 17 тис. громадянам України, а з початку цього року українцям було видано 18 тис. дозволів на перебування в Польщі.

Згідно з польським законодавством, особи, котрим надається дозвіл на проживання, не отримують підтримку з боку держави. Допомога у вигляді житла, харчування, кишенькових витрат, медичної страховки і освіти надається тільки тим, хто клопоче про статус біженця.

Нагадаємо, що раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не готова приймати нових мігрантів з Близького Сходу і Африки, оскільки повинна надати допомогу біженцям з України.

Правда України

your ad here

Біля Верховної ради пролито кров патріотів! Терміновий збір у Маріїнському парку біля пам’ятника Ватутіну!

кров

У «Правому секторі» закликають активістів зібратися у Маріїнському парку.

«Терміновий збір членства у Маріїнському парку біля пам’ятника Ватутіну! Біля Верховної ради пролито кров патріотів!», – йдеться у повідомленні «Правого сектору» (Київ) на сторінці в мережі.

Під стінами парламенту України в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала в першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. Протестувальники почали наступ на будівлю Верховної Ради, яку охороняв кордон правоохоронців.

За повідомленням МВС України, поранені близько 100 правоохоронців, 10 – перебувають у тяжкому стані.

За словами народного депутата, члена колегії Міністерства внутрішніх справ Антона Геращенка, у правоохоронців кинули бойову гранату.

Пізніше глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання 30 учасників сутичок, в тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Після цього голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив засідання Верховної Ради, президію якої заблокували депутати, зокрема представники фракції Радикальної партії і депутати від ВО «Свобода».

У мітингу під стінами парламенту брали участь ВО «Свобода», Радикальна партія, партія «УКРОП». Зокрема, активісти Всеукраїнського об’єднання «Свобода» тримають плакат «Особливий статус Донбасу» в Конституції – державна зрада», інші гасла, партійні прапори.

Як раніше наголошував президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають. 

Правда України

your ad here

Кривавий карлик через величезний страх готує собі таємний прихисток в Іспанії

Іспанія

Президент Росії міг бути причетний до купівлі будинку на середземноморському узбережжі.

“Путін пов’язаний з підозрілими угодами з нерухомістю в Іспанії”, – говорить заголовок статті британського видання Times, опублікованої в понеділок.

За відомостями газети, з’явилася нова інформація, згідно з якою президент Росії міг бути причетний до купівлі будинку на середземноморському узбережжі. У 2008 році іспанська поліція провела рейд в житлі Геннадія Петрова – ймовірного боса одного з найбільших російських злочинних угруповань.

У ході обшуку у Петрова, пише Times, були вилучені документи, в яких говорилося, що він брав від імені президента Росії участь в купівлі нерухомості в Малазі.

“Сеньйоре Путін, земля в Малазі, російська ділянка або російська міська забудова. Земля не куплена. Управління справами президента”, – такий рукописний напис іспанською, датований 2001 роком, значився, за твердженням видання, на одному з вилучених документів.

“Як говориться в обвинувальному акті, оприлюдненому іспанськими прокурорами в травні нинішнього року, деякі високопоставлені політичні союзники Путіна були пов’язані з кримінальною імперією Петрова”, – продовжує Times.

Крім того, як з’ясувала газета, у слідчих є запис переговорів двох членів злочинного угруповання Петрова. Телефонна бесіда відбулася в 2007 році між якимись Віктором Гавриленковим і Маратом Полянським, які обговорювали створення підставної фірми в Іспанії для відмивання злочинних грошей.

“Полянський запитав Гавриленкова, де можна зупинитися. Той йому відповів: “Є купа готелів в Аліканті, і будинок Путіна в Торрев’єсі теж не дуже далеко”, – розповідає Times. Як пояснює видання, містечко Торрев’єха розташоване на Коста-Бланка.

Іспанська прокуратура, нагадує Times, “має намір висунути звинувачення 27 особам, котрі проходять у справі, включаючи високопоставленого члена російської правлячої партії, в шахрайстві, відмиванні грошей та інших злочинах”.

В обвинувальному висновку згадуються також, хоча жодних звинувачень на їхню адресу не висувається, голова правління Газпрому і колишній глава уряду Віктор Зубков, заступник прем’єр-міністра Росії, два колишніх міністри і глава могутнього Слідчого комітету, пише газета.

“Петров, імовірно, використовував свій вплив, щоб допомогти спільникам зайняти ключові посади в російській політиці та правоохоронних органах в обмін на активи в Іспанії”, – додає Times.

Віктора Зубкова іспанські прокурори, як пише видання, називають серед тих, хто “протегував організації Петрова, приймаючи деякі політичні рішення на її користь”.

Журналісти Times спробували зв’язатися з прес-секретарем президента Росії Дмитром Пєсковим, щоб той підтвердив або спростував інформацію про придбання Путіним нерухомості в Іспанії в 2001 році, проте відповіді не отримали.

Раніше Пєсков, доповнює картину газета, називав подібні твердження “повною нісенітницею” і неоригінальним жартом “за гранню розумного”.

Нагадаємо, раніше агентство Bloomberg повідомляло, що іспанські прокурори запідозрили соратників Путіна в зв’язках з мафією. За даними агентства, ім’я Путіна згадується тричі в документі, який є запитом прокурорів на те, щоб звинуватити 27 осіб у відмиванні грошей.

Правда України

your ad here

На початку XX ст. в західноукраїнському Дрогобичі шампанського продавалося більше, ніж у Відні

Галичина

Олігархи Галицької Пенсільванії були схожі на нинішніх – вони ганяли на мерседесах, будували розкішні вілли і влаштовували затяжні розбірки в судах.

У вересні 1880 року австро-угорський імператор Франц Йосиф прибув з візитом до Галичини – краю, де він не був 30 років. У Самборі його зустрічали кантатою, написаною спеціально для такої події: «Ласкаво просимо в край, де течуть сіль і нафта! Ласкаво просимо до нас, де навкруги тільки ліс!».

Трохи раніше імператор, напевно вже стомлений банкетами в кожному з міст, де доводилося бувати, провів півтори години на нафтових й озокеритових шахтах Борислава. Це було перше і єдине промислове підприємство у всьому краї, що потрапило в ретельно сплановану програму візиту монарха.

За всіма вінками, прапорами, гірляндами й іншою мішурою, якою Французьке товариство з експлуатації озокериту та нафти обвішало свої бориславські володіння, проглядалося визнання: нафта з Галичини ставала справою державної ваги. Спеціально для Габсбурга вибудували не тільки тріумфальну арку, а й повномасштабну модель підземної галереї, а також озокеритову шахту в мініатюрі. Вона стояла біля підніжжя павільйону, з якого Франц Йосиф оглядав Борислав, весь утиканий вишками.

Вже у 1870-х Борислав давав роботу в нафтовидобувній сфері 10 тис. працівників за населення менше 15 тис. У регіоні було майже 13 тис. точок видобутку нафти.

Скільки було їх у вересні 1880-го? Досить багато: в околицях тоді працювало 2.832 шахти і свердловини. Вже у 1870-х Борислав давав роботу в нафтовидобувній сфері 10 тис. працівників за населення менше 15 тис. У регіоні було майже 13 тис. точок видобутку нафти – правда, більша частина з них були простими колодязями.

На початку ХХ століття в околицях міста налічувалося понад 1,5 тис. вишок. На величезній території, що включає не тільки Борислав, але й сусідні Східницю і Тустановичі, кожен міг зайнятися нафтою – ніяких жорстких правил і регламентів не існувало.

Ось і тіснилися вишки, видобуваючи три чверті польської нафти і 5% світової. Якщо бути зовсім вже точним, 5% – це був максимум, який припав на 1909 рік. А в середньому видобувалося близько 2 млн т нафти – приблизно 4% від світового видобутку.

Борислав був єдиним у світі містом, що стояло безпосередньо на нафтовій жилі. Тому кантата для Франца Йосифа була правдивою: із землі сочилося чорне золото. Нафта рвалася з надр на волю, покриваючи чорним брудом поля і береги річки Тисмениці. Нещасну річку навіть описали в знущальній, але популярній пісеньці: «Тысменица – речка-диво, красивей других всех рек. Кто увидит – сбежит живо, так воняет её брег» (рос. «Тисмениця – річка-диво, красивіша за решту річок. Хто побачить – втече швидко, так смердить її берег»).

Підземною рідиною, яку називали кип’ячкою або ропою, розпалювали сиру деревину і змащували осі коліс у возів. Для таких цілей вистачало примітивного способу видобутку: вмочали в ропу джгути з кінського волосу, потім викручували над ямами, куди скидали розпечене каміння.

У 1840 році Іван Шемелюк здогадався вирити шестиметровий колодязь кип’ячки, найняв кілька працівників і продавав ропу бочками. Він, імовірно, і став першим нафтовим магнатом Галичини. Але не останнім.

Як колись у Клондайк за золотом, у Борислав стікалися капіталісти, мрійники і шахраї, наївно вірячи, що саме їм повезе так само, як інженеру, уродженцю Бережан Вацлаву Вольському. Його шахта Гуцул щодня наповнювала 50 вагонів нафти – вірніше, могла б наповнити, якби Вольський міг вивозити її в таких обсягах. Але він не міг і тому перегородив один з ярів земляним валом, створивши цілий ставок чистої нафти.

За 1909 рік у 30-тисячному Бориславі було продано більше шампанського, ніж у столичному Відні. Саме в Бориславі та Дрогобичі на початку ХХ століття була найвища у краї концентрація паккардів, мерседесів, фіатів й австро-даймлерів на 1 тис. населення.

До цього часу ходять легенди про те, як нафтові магнати бажали кататися на санях навіть влітку – і каталися, висипавши на вулиці кілька тонн цукру. З усією повагою до фольклору зауважимо, що такий сюжет (поїздки на санках по цукру) зустрічається і в Качанівці на Чернігівщині, і в Меджибожі на Поділлі.

А мер Дрогобича і господар розташованого по сусідству курортного Трускавця Раймунд Ярош щороку кожному дрогобицькому біднякові робив подарунок. Біля палацу магната у стилі французького ренесансу на вул. Міцкевича (зараз вул. Шевченка, 23) стояв касир, який виплачував жебраком по злотому.

Прогулянка по Дрогобичу, де збереглося чимало шикарних будинків, – найкраще свідчення того, що багатьом з нафтою щастило. Тут воліли жити ті, хто на нафти не виживав, а заробляв.

Життя простих робітників теж було у Дрогобичі кращим. На вул. Стрийській з 1909 року працював Польмін (Державна фабрика мінеральних масел), що незабаром став найбільшою і найсучаснішою рафінерією (нафтопереробним заводом) у всій Європі. А заразом – маленьким куточком соціалізму в буржуазній Польщі.

Польмін був першим, але не єдиним. Французи побудували у Дрогобичі нафтопереробний завод Австрія, пізніше перейменований на Дрос, поруч працювали заводики поменше – Рома, Фраймета, Нафта.

Близько 2 тис. працівників Польміну жили в спеціально побудованому робочому містечку. І отримували непогані як для Галичини гроші – від 600 до 2 тис. злотих на місяць. Поселення, розташоване неподалік від німецької колонії Найдорф (зараз – Нове Село Дрогобицького р-ну) навіть називали Польміновиці.

Рахунки за газ, світло, каналізацію оплачував завод, як і проїзд на автобусах. У містечку розташовувалися сучасна школа, стадіон, басейн, клуб, бібліотека, каплиця і кілька магазинів. По вихідних польміновський оркестр грав біля ратуші старі австрійські марші. У поїздки за покупками або на екскурсії польмінських роботяг возили три спеціальні автобуси. Особливо популярними були осінні виїзди в ліси – за грибами.

26 червня 1944 року авіація союзників, яка добивала нацистів, що використовували завод у своїх інтересах, повністю знищила колись передове підприємство. Коли через два тижні в Дрогобич увійшли радянські війська, Польмін ще тлів.

Правда України

your ad here

Кандидат у Президенти США від Республіканської партії назвав президента путляндії гангстером

гангстер путін

Марко Рубіо: Росія є однією з найбільших загроз для США
Кандидат у Президенти Сполучених Штатів Америки (США) від Республіканської партії, сенатор Марко Рубіо назвав Президента Російської Федерації (РФ) Володимира Путіна “гангстером”. Про це він сказав в ході одного з передвиборних виступів.

Так, Рубіо зазначив, що “якщо ви – політичний суперник Володимира Путіна, то можна ненавмисно сьорбнути води з плутонієм”.

Він також вважає, що Росія є однією з найбільших загроз для США, а також невтішно відгукнувся про Північну Корею, Китай та Іран.

Нагадаємо, міністр оборони Сполучених Штатів Америки (США) Ештон Картер пообіцяв вжити заходів щодо “стримування” Росії та її Президента Володимира Путіна, який, з його точки зору, веде Росію в неправильному напрямку і становить загрозу для світу.

Правда України

your ad here

Польща виплатить тим, хто вказав на місцезнаходження золотого поїзда, 10% від вартості речей

золото гітлера

Якщо в поїзді, знайденому в Польщі, знайдуть коштовності, золото та культурні цінності, то їх повернуть власникам чи їхнім спадкоємцям, а 10% вартості виплатять особам, котрі його знайшли. Про це заявив заступник міністра культури Польщі Петро Жуховський.

Зокрема, заступник міністра заявив, що Польща поверне речі, які можуть знайти в поїзді їх власникам (якщо можна буде ідентифікувати), або ж заплатить 10% вартості від знахідки тим, хто вказав на поїзд.

За його словами, є кілька варіантів виплати 10% від вартості знахідки. “Один з них – винагорода. Якщо там будуть культурні цінності, то це винагорода від Міністерства культури вартістю не менше 10% від вартості скарбу”, – сказав він.

“Якщо ж там будуть речі, чиїх власників чи їхніх нащадків можна буде ідентифікувати, то, відповідно до закону, власники після отримання цих речей повинні виплатити тим, хто знайшов поїзд, 10% від їх вартості”, – додав Жуховський.

За його словами, швидше за все в поїзді знаходяться речі, які будуть визнані власністю держави. У такому випадку держава повинна виплатити тим, хто вказав на місцезнаходження поїзда, 10% від вартості речей.

Як повідомлялося, минулого тижня двоє мешканців Вальбжихського повіту в Польщі повідомили про те, що знайшли місце, де захований таємничий поїзд із золотом часів Другої світової війни.

При цьому чоловіки просили 10% від вартості поїзда за винагороду за те, що покажуть його місцезнаходження.

Слід зазначити, що Жуховський розповів про те, що інформацію про місцезнаходження поїзда було отримано від “особи, котра брала участь у його укритті і яка буквально на смертнім одрі зробила начерк місця його розташування”.

Правда України

your ad here

На території Австрії у вантажівці були знайдені десятки тіл загиблих нелегальних мігрантів

мігранти

Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр вимагає вживати більш жорстких заходів у боротьбі з перевізниками біженців. Про це він заявив після того, як на території Австрії у вантажівці були знайдені десятки тіл мігрантів у четвер, 27 серпня.

“Те, що там багато, багато людей задихаються, бо злочинні перевізники заробляють гроші на них та на тому, що їх перевозять у недостойних умовах, викликає у мене злість та розгубленість”, – зазначив німецький політик.

Наразі, за його словами, важливо знайти винних. Де Мезьєр запевнив, що Німеччина, якщо буде така можливість, надасть Австрії допомогу. Утім, боротьбу з нелегальними перевізниками потрібно в цілому посилити, переконаний німецький міністр.

Як відомо, 27 вересня на території Австрії була знайдена кинута вантажівка з тілами біженців. За різними даними, загиблих у автівці може бути від 30 до 50. Транспортний засіб, імовірно, залишили при дорозі на автобані А4 неподалік від кордону з Угорщиною. Водій вантажівки зник з місця події.

Представник МВС у Відні повідомив, що триває огляд місця події та вивезення тіл. Також здійснюються спроби виявити осіб, які можуть бути причетними до незаконного переміщення цих людей. Офіційно інформація про те, що люди у вантажівці задихнулися під час перевезення, поки що не підтверджена.

Правда України

your ad here

Путляндія повинна виплатити Україні 500 млрд доларів компенсацій, а не просити погашення боргу януковича

компенсації

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявляє, що Москва вимагатиме від України погашення єврооблігацій на 3 мільярди доларів вже у грудні 2015 року.

«Нам необхідно розвивати свою економіку, вкладати в інфраструктуру. Кошти, які ми повинні отримати до кінця поточного року, підуть на розвиток інфраструктури російської економіки у найближчі роки», – сказав Силуанов у четвер, 27 серпня.

За його словами, «Росія наполягатиме на непорушності домовленостей з Україною щодо повернення коштів Фонду національного добробуту, вкладених в українські папери».

У четвер, 27 серпня, українські урядовці повідомили, що Київ домовився зі Спеціальним комітетом кредиторів про списання 20% боргу, що дозволить зменшити борговий тягар майже на 4 мільярди доларів. Таке списання заборгованості знизить комерційний державний і гарантований державою борг України з 19,3 мільярда доларів до 15,5.

Антон Силуанов заявив, що Москва не братиме участі у реструктуризації боргу України.

Росія наприкінці 2013 року придбала єврооблігації України на 3 мільярди доларів, їх погашення має відбутися у грудні 2015 року.

Правда України

your ad here

У банди коломойського вилучили близько 200 одиниць вогнепальної зброї у Кременчуці

банда коломойського

Виконавчий директор «Нафтогазу» Андрій Пасішник повідомляє про вилучення вогнепальної зброї у служби охорони Кременчуцького нафтопереробного заводу.

«Наразі триває вилучення вогнепальної зброї (близько 200 одиниць) у батальйону (служби охорони КНПЗ) групи Приват, який базується на території колишнього заводу БВК ПАТ «Укртатнафта»!!! Приватним арміям, які блокують стратегічне підприємство (філія ПДМН «Укртранснафта») у Кременчуці не місце на території України!!! Керівництво заводу (Плакасов) особисто намагається запобігти роззброєнню приватної армії, але влада в країні є», – написав Пасішник у четвер, 27 серпня, на своїй сторінці у мережі.

1 серпня Андрій Пасішник повідомив, що невідомі штурмують лінійно-виробничу диспетчерську станцію «Укртранснафти» у Кременчуці.

2 серпня у Кременчуці вхід та виїзд до філії «Укртранснафти» заблокували невідомі у спецодязі Кременчуцького НПЗ. Люди сиділи перед входом до будівлі, тримаючи у руках плакати з гаслами «Не дамо зупинити НПЗ».

31 липня «Укртранснафта» припинила подачу нафти на заводи «Укртатнафти» через дефекти, виявлені на магістральному нафтопроводі «Глинська-Кременчук». «Укрнафта» заявила про загрозу припинення видобутку нафти та газу через призупинення «Укртранснафтою» приймання та транспортування нафти.

Пізніше Кременчуцький НПЗ, що входить до компанії «Укртатнафта», також заявив про загрозу зупинки через зрив поставок сировини компанією «Укртранснафта».

Правда України

your ad here

Держбюджет путляндії за перші сім місяців 2015 вичерпується швидше, ніж за останні 15 років

нищета

Держбюджет РФ за перші сім місяців 2015 вичерпується швидше, ніж за останні 15 років, відзначає Рахункова палата: це відбувається за рахунок розділу “Оборона”. У той же час цілий ряд соціальних статей фінансується нижче середнього рівня.

За даними Рахункової палати, гроші з федерального бюджету за січень-липень цього року витрачаються рекордними темпами – швидше, ніж за останні 15 років. Аналогічний показник 2014 перевищено в 1,2 рази (на 1,4 млрд руб.).

Але високий рівень виконання видатків стосується не всіх статей бюджету. Він “обумовлений в основному прискореними тратами” по розділу “Національна оборона”, зазначає відомство.

Заплановані витрати на оборону до початку серпня реалізовані на 67,3%, що робить великий вплив на загальний показник виконання бюджету за рахунок великої питомої ваги цієї статті у загальному обсязі видатків, пишуть аудитори.

Наприклад, вже витрачено 83,4% річних коштів за статтею “Мобілізаційна і позавійськової підготовка” і 74,6% на прикладні наукові дослідження в галузі національної оборони.

Прес-служба Міноборони не змогла оперативно надати коментар агентству про причини прискорення витрат в 2015 році.

При цьому по 60 головним розпорядникам коштів витрати виконані нижче середнього рівня, з них по 11 – менше 35%, відзначає Рахункова палата. Самими неспішними виявилися два регіональні міністерства – Мінсхідрозвитку Росії, яке виконало бюджет тільки на 5%, і Мінкавказ (8,7%). Повільно освоювали виділені гроші також Ростуризм (13,4%), Росавіація (16,4%), Міненерго (18,2%), Мінкомзв’язку (18.4%) і деякі інші міністерства та відомства.

Повільніше інших статей бюджету витрачаються гроші на комунальне господарство (рівень витрат – 10,3% за сім місяців), загальноекономічні питання (13,5%), ПЕК (16,6%), житлове господарство (21,2%), загальна освіта (34,7%).

Правда України

your ad here

Президент Венесуели вважає, що його країну і росію від повного краху може врятувати лише чудо

Мадуро

Президент Венесуели Ніколас Мадуро припустив, що венесуельська експортна нафта подешевшає до $30 і менш за барель, і сказав, що шукає компромісу з ОПЕК і Росією про стабілізацію цін, яку порівняв з дивом.

“Венесуельська нафта впала на $2 сьогодні. Досягла $35”, – сказав він у щотижневому телевиступі у вівторок.

“Я думаю, що вона досягне $30 або впаде ще нижче”.

Експортний нафтовий кошик члена Організації країн-експортерів нафти Венесуели складається з сирої нафти і продуктів її переробки і торгується з дисконтом до індикативних сортах через високий вміст важких компонентів.

Світова ціна на чорне золото склала у вівторок $43,21 за барель у порівнянні з $100 рік тому, на тлі надлишку на ринку. Деякі аналітики пророкували падіння американської нафти, ціна на яку склала $39,31, до рівня $30 і нижче.

Середньорічна ціна на венесуельську нафту становила торік близько $88,42, і її обвал посилив рецесію, дефіцит грошей і перебої з основними товарами напередодні парламентських виборів, на яких правляча Соціалістична партія, за прогнозами, зазнає поразки.

“Ми дивимося, чи зможе альянс ОПЕК і Росії досягти дива стабілізації цін”, – сказав Мадуро.

ОПЕК не збирається на засідання до 4 грудня і раніше відкинула заклики до екстренної зустрічі. Організація відмовилася знижувати видобуток, незважаючи на падіння цін, сподіваючись тим самим відвадити конкурентів і зберегти свою частку на ринку. Порівняно багаті члени ОПЕК з числа країн Перської затоки краще готові до низьких цін, ніж країни Африки, Іран або Венесуела.

Відзначимо, Саудівська Аравія і Ірак, два найбільших виробники в ОПЕК, цього року досягли рекордних обсягів видобутку.

Правда України

your ad here

Україна опинилася в складних умовах, що може спричинити падіння нацвалюти до 50 гривень за долар

курс гривні

Сьогодні ми переступили поріг світової кризи, що охопила сировинну галузь. Україна опинилася в складних умовах, що може спричинити падіння національної валюти до 50 гривень за долар. Про це повідомив економіст Олег Соскін.

“У 2007 році ми пережили економічну кризу, що охопила банківський сектор. Це була початкова фаза. Сьогодні ми переступили поріг світової кризи, що охопила фондові ринки та сировинну галузь”, – сказав він.

Також, за словами О.Соскіна, на сьогоднішній день ознаки зростання економіки України відсутні.

“Я не можу назвати жодного факту, який би сьогодні говорив про зростання економіки країни. Україна – третя країна в світі в списку на банкрутство, після Греції та Венесуелли. І ми маємо всі ознаки падіння економіки: ВВП за 1 півріччя 2015 впав майже на 20%, роздрібна торгівля впала на чверть. Тому говорити про поліпшення економіки держави немає сенсу“, – сказав він.

Також, за словами експерта, якщо в найближчому часі Україна не отримає ніяких кредитних коштів – 1 долар коштуватиме 50 грн.

“Черговий транш від МВФ ми отримали на початку серпня. Проте вже на початку вересня Україні необхідна нова позика. Якщо ми не отримуємо грошей від МВФ і ЄС – то нам доведеться задуматися про дефолт, який означає нездатність держави розраховуватися за взятими на себе зобов’язаннями і підтримувати нормальне функціонування економіки. У цьому випадку криза поглиблюватиметься, як наслідок – вартість 1 долара складе 50 грн“, – сказав О.Соскін.

Правда України

your ad here

Світова економіка сповільнюється, а путляндію чекає голод і повний занепад

путляндія

Один з найвідоміших топ-інвесторів Марк Фабер заявив, що метастази гальмування світової економіки вже почали поширюватися по всьому світу, а наступний рік може бути не простим для інвесторів.

“Я не вірю, що світова економіка зцілиться. Я вважаю, що світова економіка знову зіткнеться зі спадом”, – сказав Фабер.

За його словами, уповільнення зараз помітно практично скрізь, і якщо враховувати шахрайство зі статистикою, економічна ситуація в середніх сім’ях по всьому світу не дуже хороша.

Якщо світова економіка відчуває себе відмінно, то чому звалилися товарні ринки? І як так сталося, що деякі валюти скоротилися більш ніж на 50% по відношенню до долара США протягом останніх трьох років? Як це відбулося?

“Так що я не вірю, що ми бачимо зцілення світової економіки. Навпаки, я вважають, що світова економіка сповільнюється і що, по суті, фондові ринки не особливо привабливі”, – вважає експерт.

Фабер зазначив, що під час появи всіх попередніх бульбашок на ринку активів кредитна маса росла дуже сильно. Це відбувалося c 1997 по 2000 рр., в 2003-2007 рр.

У випадку з Китаєм обсяг кредитів відносно розміру економіки зріс більш як на 50% за останні п’ять років, і це світовий рекорд.

“На мій погляд, економіка Китаю швидко сповільнюється. Я випивав днями з моїм другом, якому належать розкішні автосалони в Китаї. Він сказав, що продажі просто зіткнулися з цегляною стіною. Не сповільнилися, а потрапили в цегляну стіну. Експорт знизився, і продажі автомобілів знизилися в липні. Я думаю, що це вплине на інші економіки, що розвиваються, так як Китай є великим покупцем товарів і крупним торговим партнером для інших країн“, – заявив експерт.

Правда України

your ad here

$18,4 млрд становить дефіцит зовнішнього фінансування України на 2015 рік за даними Інституту економіки

борг

За оцінками Інституту економіки та прогнозування НАНУ, дефіцит зовнішнього фінансування тільки на 2015 р становить $18,4 млрд, якщо враховувати необхідний в цільовому значенні приріст резервних активів, а без такого обліку – $8,4 млрд.

Про це повідомив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України, академік НАН України Валерій Геєць.

«Одним із способів покриття цього дефіциту є реструктуризація зовнішнього боргу державного сектору економіки, що, за оцінкою МВФ, має зменшити обсяги боргових виплат в 2015 р на $5,2 млрд. Але навіть після реструктуризації зовнішнього боргу на умовах пролонгації або зменшення основної суми боргу дефіцит зовнішнього фінансування Україні, з урахуванням приросту резервів, орієнтовно складе $13,2 млрд (при обліку приросту резервних активів на $10 млрд)», – вважає Геєць.

Він прогнозує, що і в 2016 р Україна потребуватиме зовнішнього фінансування для покриття розривів платіжного балансу і приросту резервних активів у сумі $10 млрд. Разом з тим МВФ прогнозує дефіцит зовнішнього фінансування Україні в 2015 р в сумі 5,2 млрд дол. (з урахуванням приросту міжнародних резервів на 10,8 млрд.), що повинно повністю покриватися за рахунок реструктуризації зовнішнього боргу.

Такий погляд, на думку академіка, досить оптимістичний, але він відповідає прийнятій практиці діяльності МВФ.

«Віденський інститут міжнародних економічних досліджень оцінює дефіцит зовнішнього фінансування для України в 2015 р в суму до $15 млрд, і ці оцінки, як бачимо, корелюють з нашими. На підтримку цього зауважимо, що запозичити фінансові ресурси такого масштабу ззовні неможливо, тому Україні потрібні і реструктуризація, і одночасно списання частини боргу, що істотно вплине на реалізацію можливостей по її доступу до міжнародних фінансових ринків», – повідомив Геєць.

Він також підкреслив, що, за даними національних рахунків у період 1996-2013 рр., чисте кредитування України зовнішнього світу склало понад $122 млрд.

«Це означає, що Україна є нетто-кредитором світу. З української економіки за кордон виведений обсяг фінансових ресурсів, який за сьогоднішнім курсом перевищує річний обсяг ВВП. Це втрата реального інвестиційного ресурсу, який мав би забезпечувати реалізацію інвестиційно залежної моделі економічного зростання», – вважає Геєць.

На його думку, нинішня орієнтація на ресурси зовнішніх кредиторів, у тому числі і міжнародних фінансових організацій, тільки підсилює боргову залежність, вихід з якої, як демонструє приклад Греції, Іспанії, Португалії та багатьох інших країн, буде вкрай обтяжливим.

Він також зазначив, що вже на початок поточного року валовий зовнішній борг України становив 127,1% ВВП, майже вдвічі перевищуючи 65-відсоткову межу. Межею боргового навантаження для України при нинішньому рівні розвитку її економіки є 40-45% ВВП, зазначив експерт.

Правда України

your ad here

Продажний суд і шахраї-олігархи крадуть у героїчного українського народу ДП “Укрбурштин”

бурштин

ДП “Укрбурштин” можуть віддати офшорній компанії за 300 тис. доларів.

Про це у мережі написав міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

“Український бурштин віддають офшорній компанії за 300 тис. Де логіка? Завтра засідання госп. Суду у Рівному. ДП “Укрбурштин” хочуть збанкрутувати за борг у 300 тис. дол, хоча потенційні доходи працюючого підприємства – сотні мільйонів гривень. Темна історія“, – написав міністр.

Правда України

your ad here

Посіпака коломойського несе відповідальність за жахливу Іловайську трагедію

корбан

Колишній заступник керівника Дніпропетровської ОДА Геннадій Корбан брав участь у розробці плану операції в Іловайську наприкінці серпня 2014 року.

Цю інформацію в ефірі Громадського підтвердив колишній міністр оборони України Валерій Гелетей, який обіймав посаду з липня по жовтень 2014 року.

«Наскільки вже зараз мені відомо – вона (нарада за участі Корбана – ред.) була. Корбан робив спроби якимось чином впливати на ті підрозділи, які він, скоріш за все, утримував, допомагав і міг якимось чином впливати на ці процеси. Я дізнався вже після тих подій, коли я вже не був міністром оборони. Коли я вже встав вдаватися в подробиці», – зазначив Гелетей.

Відповідно до звіту Тимчасової слідчої комісії з розслідування трагічних подій під Іловайськом, «5 серпня в Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулась зустріч генерала Хомчака Р.Б. з командирами добровольчих батальйонів «Донбас» (в/ч 3027 Національної гвардії) і добровольчими батальйонами особливого призначення Міністерства внутрішніх справ «Дніпро-1», «Азов» і «Шахтарськ», виділених штабом АТО для операції по зачистці Іловайська. На зустрічі, за участю заступника керівника Дніпропетровської ОДА Корбана Г.О., обговорювався план операції».

Правда України

your ad here

Центробанк рф уже визнав неминучим падіння рубля до тризначної цифри за долар

рубль

Центробанк РФ порадив банкам проводити стрес-тести з урахуванням падіння рубля до тризначною цифри за долар, повідомляє у вівторок заступник голови правління комбанку Андрій Шалімов.

“Він протестував, наприклад, валютну ліквідність у банків … курс – недружній (закладався, – ред.), 200 рублів (за долар, – ред.) поки не просили, але тризначну цифру попросили прикинути”, – цитуємо слова Шалімова.

“Їх (Центробанк, – ред.) хвилює, які банки можуть вжити заходів, якщо що, і наскільки це “якщо що” може бути велике”, – сказав Шалімов, додавши, що інформацію ЦБ запитував на початку серпня.

За його словами, регулятора більше хвилював розмір потенційних валютних боргів банків і чи можуть вони їх повернути. Коментар Центробанка агентству отримати не вдалося.

У вівторок долар підсилив зниження на Московській біржі і досяг 69 рублів, тоді як євро опустився нижче 79 рублів. Таким чином, рубль відіграв втрати понеділка.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявив журналістам у вівторок у Куала-Лумпурі, що російська економіка намацала “крихке дно”. :-)

Правда України

your ad here

Москальських дикунів оштрафували на 85 тисяч доларів за зневажливе ставлення до гімну Канади

хокей

Федерацію хокею Росії у понеділок, 24 серпня, оштрафували за зневажливе ставлення до виконання гімну Канади після фіналу чемпіонату світу в Празі. Вона має заплатити штраф у розмірі 80 тисяч швейцарських франків (приблизно 85 тисяч доларів) після того, як вибачиться перед представникам Канади.

Міжнародна федерація хокею заявила, що російські гравці свідомо покинули лід до завершення гімну Канади, після сигналу капітана Іллі Ковальчука.

Федерація хокею Росії стверджує, що її гравців ввели в оману, оскільки ворота на іншій стороні ковзанки залишалися відкритими і сприйняли це як сигнал, щоб покинути лід після того як програли канадцям з рахунком 6-1.

Але після вивчення відеодоказів Міжнародна федерація хокею заявила, що Ковальчук подав «безпомилковий жест головою» як сигнал для товаришів по команді піти з льоду після того, як срібні медалі були отримані. Російські гравці не залишилися, щоб почути гімн Канади і подивитися, як піднімаються прапори трьох країн – призерів чемпіонату.

Представник міжнародної Федерації назвав це винятковим випадком, оскільки жодна інша команда ніколи не покидала лід до завершення церемонії нагородження.

Федерація заявила, що відкриті ворота ковзанки «не мали значення», і зазначила, що російські гравці та офіційні особи знали турнірні правила і мають великий досвід проведення чемпіонатів.

Правда України

your ad here

Кацапські виродки за вказівкою кривавого карлика паплюжать могили Героїв України

дегенерати

У селі Молодич Ярославського повіту Підкарпатського воєводства невідомі осквернили пам’ятник воїнам УПА та жителям села, які трагічно загинули. Про це повідомляє Польське Радіо. Пам’ятне місце складається з двох таблиць, одна з яких увічнює пам’ять про «солдатів УПА, полеглих в 1945—1947 роках». Саме ця частина монумента із тризубом та написами на честь вояків УПА замальована червоною та синьою фарбами. Таблиця була встановлена в 2002 році.

У червні минулого року та сама частина монумента була замальована білою та червоною фарбами. Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима називає серію нищень українських пам’ятників у Польщі «добре спланованою провокацією». Він вказує, що відео потрапляє «у відповідні руки і з’являється не на випадкових веб-ресурсах».

Оприлюднення відео, вважають в Об’єднанні українців у Польщі, − це теж складова спецоперації. Цього тижня в селі Вербиця Люблинського воєводства вчинено акт вандалізму на монументі борцям Української повстанської армії. Прихильники «новоросії» відзняли акт наруги на відео, його відразу було викладено в мережі на каналі терористів.

Правда України

your ad here

21 серпня в Києві на вул. Героїв Сталінграда сталася масштабна ДТП, в якій зіткнулися п’ять машин

ДТП

Увечері 21 серпня в Києві на вул. Героїв Сталінграда сталася масштабна ДТП, в якій зіткнулися п’ять машин. Про це повідомив радник голови МВС Зорян Шкіряк, який став свідком події.

За його словами, в результаті аварії троє постраждалих, одна жінка у важкому стані. Всіх забрала швидка. Один з автомобілів на газу, ймовірний витік, тому на місце події виїхала група реагування ДСНС.

“Наряди патрульної поліції діють чітко, злагоджено і професійно. На місці ДТП працює слідчо-оперативна група МВС. Обставини аварії з’ясовуються. Все під контролем. Поки що рух у бік центру з Оболоні вулицею Героїв Сталінграда практично неможливий”, – повідомив Шкіряк.

Правда України

your ad here

Інвентаризація Державного резерву України показала, що кудись зникли близько 250 тисяч тонн зерна

Державний резерв України

Інвентаризація майна Державного агентства резерву України виявила недостачу 250 тисяч тонн зерна. Про це на своїй сторінці в мережі написав міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

“Провели інвентаризацію Держрезерву – це просто “авгієві стайні”, які нам потрібно буде чистити. Там і нафтопродукти, що витекли через “щілину”, і недостача зерна, і “зниклі” понтонні мости”, – написав міністр.

“Щось пішло не так”: інвентаризація показала, що близько 250 тисяч тонн зерна в Держрезерві “кудись зникли”. На папері є, а за фактом – немає”, – зазначив Абромавічус.

Міністр також заявив, що в 2014 році на нафтобазі по “недбалості” змішали тисячі тонн бензину з гасом. “Напевно,”випадково”, а не для того, щоб покрити величезну недостачу”, – додав він.

Правда України

your ad here

На центральній площі Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року

Прага

На центральній площі столиці Чехії Праги згадували драматичну ніч із 20 на 21 серпня 1968 року – тоді війська Радянського Союзу та країн Організації Варшавського договору увійшли у столицю тодішньої Чехословаччини; інтервенція призвела до 20 років окупації.

Згадуючи ці події, чеський політик Мірослав Калоусек зауважив, що вторгнення радянських військ тоді позбавило країну і її громадян можливості змінити життя на краще завдяки курсові на лібералізацію.

«Ми можемо не тільки віддати шану в цю річницю тим десяткам і сотням загиблих через окупацію людей, але й усвідомити, що подих свободи буває дуже коротким і його можуть задушити легко і швидко – і дуже багато часу треба, щоб повернути назад свободу», – сказав політик.

Відзначити річницю окупації прийшли багато українців із прапорами та патріотичними футболками. З імпровізованої сцени вони наводили паралелі між тогочасним Радянським Союзом та нинішньою політикою Кремля.

Свою підтримку українцям висловив і депутат Європейського парламенту від Чехії Яромір Штєтіна. «Вацлав Гавел колись сказав, що Росія має проблему зі своїми кордонами. Тому вона не знає, де вона закінчується», – сказав він.

У ніч на 21 серпня 1968 року окупацію почали здійснювати 200 тисяч вояків і 5 тисяч одиниць бронетехніки. Останній радянський вояк залишив Чехословаччину 1991 року.

Правда України

your ad here

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрили виставку «АТО: війна за незалежність»

АТО

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї урочисто відкрили виставку «АТО: війна за незалежність». За словами працівників установи, це перша в Україні комплексна експозиція про історію антитерористичної операції, створена в регіональному краєзнавчому музеї. Речі надані музеєві запорізькими військовими, їхніми родинами та волонтерами.

«Є аналоги. У Києві Військово-історичний музей відкривав виставку. Там було не так багато речей-оригіналів, більше фотографій. Іще музей плакату в Києві відкривав виставку – показував плакати. Це така спеціалізована експозиція. Тут багато речей безпосередньо з поля бою – особисті речі в момент загибелі чи просто дуже особисті речі, що в кишені на грудях у воїна були. Такі речі дуже характерні, промовисті», – розповіла куратор виставки, старший науковий співробітник Запорізького обласного краєзнавчого музею Світлана Тараненко.

На виставці «АТО: війна за незалежність» представлено 200 експонатів. Основу складають особисті речі та спорядження бійців 55-ї окремої артбригади, 37-го окремого мотостілецького батальйону, 79-ї окремої аеромобільної бригади, 25-ї гвардійської бригади та військової частини Нацгвардії України А3033. В експозиції також представлені фрагменти снарядів «Ураган» і «Град», протитанкові гранати, різнокаліберні гільзи, фотосвітлини з зони АТО тощо.

Антитерористична операція ще з квітня минулого року триває в частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів і регулярних російських військ, наявність яких там Росія не визнає.

Правда України

your ad here

На Фризьких островах знайдено пляшку з посланням, яке датоване 1904-1906 роками

знахідки

На німецькому острові Амрум – на одному з Фризьких островів – у пляшці було виявлено послання, датоване періодом між 1904 і 1906 роками. Очевидно, це найдавніше таке послання у світі.

Пляшку в партії на тисячу штук в Північне море випустили вчені на початку XX ст. У такий спосіб вони мали намір відслідкувати напрямки морських течій. У пляшковому посланні містилося прохання передати знахідку в Морську біологічну асоціацію Великобританії із зазначенням місця і часу виявлення. Як нагороду тому, хто передасть знахідку, повинні були виплатити один шилінг.

“Ми були дуже схвильовані. Ми, звісно, більше не розраховували отримати бодай ще одну поштову листівку (з пляшки, – ред.)”, – сказав представник асоціації Гай Бейкер, додавши, що більша частина пляшок з партії початку XX ст. була виловлена десятиліття тому.

На цей момент асоціація планує звернутися до Книги рекордів Гіннеса з метою визнати знахідку з острова Амрум найдавнішим з відомих послань в пляшці. Поки що рекорд належить посланню 1914 року, яке було знайдено 99 років по тому.

Раніше німецький рибалка з поселення Хайкендорф в землі Шлезвіг-Гольштейн в Німеччині виловив в Балтійському морі пляшку з листом, датованим 17 травня 1913 року.

Правда України

your ad here