Monthly: May 2015

Путін вигадав нову історію про Україну, а Заходу залишається лише здогадуватися про його дикі плани

плани дикуна

Путін вигадав нову історію про Україну, а Заходу залишається тільки здогадуватися, що він замислив цього разу.

На початку “гібридної війни”, яку Росія розв’язала проти України торік, російська машина пропаганди називала своїх сусідів неонацистською державою, чиї солдати спалювали села і розпинали дітей на російськомовному сході країни, пише британське видання.

Однак після масштабного військового параду 9 травня на честь святкування Дня перемоги над німецьким (і відповідно українським – прим. автора) фашизмом у російських ЗМІ почала поступово вимальовуватися нова версія подій. Зараз Україна зображується як недієздатна держава. Вона не виконала своїх боргових зобов’язань і порушила всі можливі міжнародні норми, а її західні спонсори вдарилися в паніку. Нова революція на Майдані може початися в будь-який момент – запах паленої гуми вже носиться в повітрі.

Згідно з цією версією, західні лідери усвідомили свою помилку і намагаються помиритися з Володимиром Путіним, великодушним російським лідером, який неодноразово попереджав їх, що не варто підтримувати Україну. Спочатку це була канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка домагалася зустрічі з Путіним. Потім держсекретар США Джон Керрі, який прилетів у Сочі, щоб висловити свою повагу.

“Америка зрозуміла, що Україна не варта зіпсованих відносин з Росією”, – прозвучало на першому каналі, провідному російському телеканалі. Малося на увазі, що військова міць Росії та її альянс з Китаєм змусили Америку знову сісти за стіл переговорів.

Страшні кадри війни, які постійно з’являлися на російському телебаченні минулого року, супроводжувалися розповідями про дипломатичні перемоги Росії та невдачі України.

Згідно з першим каналом, якщо війна відновиться, її будуть вести зневірені українці. І ця нова версія розрахована не тільки на російську аудиторію. Як тільки Керрі покинув Сочі, Росія відправила своїх послів до Києва, щоб повідомити українському президенту Петрові Порошенку, що Америка і Європа його кинули.

Цільовою аудиторією російської пропаганди є також і Євросоюз, якому 22 червня належить вирішити питання про продовження або зняття санкцій з Росії. Якщо Америка готова помиритися, запитує Москва, навіщо псувати хороші ділові відносини з нами?

Тим часом американські джерела наполягають на тому, що мета візиту Керрі в Сочі полягала не в тому, щоб помиритися, а в тому, щоб з’ясувати позицію Путіна щодо низки питань. Чи буде Путін діяти проти Америки в іранському питанні? Чи готовий він до співпраці в сирійському питанні? Чи припинив він втручатися у справи України?

Найімовірніше, відповіді на всі три питання негативні. Керрі також роз’яснив Путіну реакцію Америки на його брязкання ядерною зброєю: не варто заходити надто далеко у перевірці військової готовності НАТО, бо це може спровокувати вкрай небажані наслідки. Путін представив візит Керрі як дипломатичний тріумф, однак тепер йому належить вирішити, що робити далі.

Ситуація в Україні досягла мертвої точки. Хоча Путін підтримав підписання мирної угоди у вересні минулого року, його цілі прямо протилежні цілям України і Заходу. Він хоче, щоб сепаратистський Донбас залишився у складі України як свого роду незагоєна рана, яку Росія зможе пронизувати кожен раз, коли їй знадобиться контролювати український уряд.

Тільки досягнувши цього, він стане обговорювати питання про закриття кордону з Україною. Захід наполягає, що Росія повинна зміцнити кордон і вивести всіх своїх військових з території України, щоб вибори на Донбасі змогли підготувати ґрунт для його реінтеграції. Але це суперечить цілям Путіна.

Між тим, цей конфлікт неможливо заморозити без постійної присутності російських військових і фінансової підтримки сепаратистів. Через рік військових дій жителі не хочуть, щоб ними керував київський уряд, проте багато з них вже незадоволені сепаратистами, які захопили владу в регіоні і ділять російську гуманітарну допомогу між собою.

Якщо російські військові підуть, сепаратистський уряд цілком може впасти. Можливо, саме з цієї причини на теперішній час біля російсько-українського кордону спостерігається нарощування російських військ і озброєнь, як повідомляють міжнародні спостерігачі.

Внутрішні конфлікти між сепаратистами вже почалися. 23 травня Олексій Мозговий, командир сепаратистів, який кинув виклик підтримуваному Москвою уряду в Луганську і наполягав на “боротьбі за незалежність”, був убитий у власному мікроавтобусі. Його вбивство збіглося за часом з рішенням Росії відмовитися від свого проекту зі створення великого російського анклаву в Україні.

“Кремль хотів провести цю війну з мінімальними витратами”, – сказав Олександр Баун з Московського центру Карнегі. Ціна відновлення війни може виявитися дуже високою. Росія, швидше за все, зіткнеться з новими санкціями, які можуть знищити її банки.

Їй також доведеться відправити в Україну безліч солдатів регулярних військ, що більшість росіян не підтримають. Кремль сподівається, що Україна сама звалиться під гнітом своїх економічних проблем.

Проте, як з’ясував Керрі, Путін не збирається залишати Україну в спокої. Якщо не буде іншого виходу, Росія піде на ескалацію конфлікту, про що свідчать її військові навчання в регіоні.

Повноцінна війна зажадає більш масштабної мобілізації російської громадськості, контролю над усіма сферами суспільного життя і жорсткості репресій. Кремль вже придушив всю незалежну політичну діяльність в країні. А за останній тиждень він вийшов за рамки політики.

23 травня Путін підписав закон про “небажані іноземні організації” в Росії. Через два дні Міністерство юстицій занесло в список “іноземних агентів” два найбільш шанованих фонди з підтримки освіти і науки. Один із цих фондів, “Ліберальну місію”, очолює Євген Ясін, колишній міністр економіки, якому зараз вже 81 рік.

Інший фонд, “Династія”, займається підтримкою освіти і природничих наук. Його фінансує Дмитро Зімін, 82-річний учений, філантроп і засновник найуспішнішою телекомунікаційної компанії в країні, ВимпелКом.

“Династія” не втручалася в політику, вважаючи своєю головною метою створення класу освічених і незалежно мислячих людей. Але Кремль ясно дав зрозуміти свою позицію: тепер будь-яка незалежна від держави діяльність в Росії не вітається.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Коломойський шантажує українців, погрожуючи через суд забрати у нас $5 млрд

кабан

Міноритарні акціонери напівдержавної “Укрнафти” збираються найближчим часом подати позов на суму $5 млрд до суду проти Уряду і Держави Україна.

Про це, як повідомив присутній на засіданні наглядової ради депутат Мустафа Найєм, заявив один з ключових міноритарних акціонерів компанії олігарх Ігор Коломойський.

“Коломойський: найближчим часом буде подано позов до суду проти Кабміну і держави Україна на суму 5 млрд” – процитував Найєм у мережі слова олігарха.

За словами Коломойського, позов буде поданий приблизно в середині червня, через два тижні. “Все готово, адвокати визначені, суд визначений”, – цитує слова Коломойського.

ТО КОЛОМОЙСЬКИЙ І ЙОГО ПРИХВОСТНІ – ЦЕ ПАТРІОТИ УКРАЇНИ, ЧИ ЇЇ ВОРОГИ?!?!

БЕНЯ – ХУ*ЛО!!!

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Айварас Абромавичус відповів на звинувачення у некомпетентності і образи хаму коломойському

Коломойський і команда

Міністерство економічного розвитку і торгівлі не займається компанією «Укрнафта», заявив його керівник Айварас Абромавичус, коментуючи звинувачення у некомпетентності і образи власника групи «Приват», міноритарного акціонера «Укрнафти» Ігоря Коломойського на його адресу.

«На зборах акціонерів «Укрнафти» не був, і Міністерство не займається цією компанією, але дякую, що згадали», – написав Абромавичус на своїй сторінці у мережі у п’ятницю, 29 травня.

«Комісію з продажу нафти «Укрнафти» я очолив одразу після призначення, і ми миттєво усунули 15-відсотковий дисконт. З початку року продали 693,078.11 тонн за середньою ціною 11,533.84 доларів тонну. За старих умов покупець мав би зиск понад 50 доларів на тоні», – додав міністр Абромавичус.

У п’ятницю головний міноритарій «Укрнафти» Ігор Коломойський під час засіданням наглядової ради цієї компанії обізвав міністра економіки Айвараса Абромавичуса «мавпою».

«Мінекономіки не компетентне. Я акціонер цієї компанії і мені все одно, звідки привезли цю мавпу – з Литви чи звідки», – процитував Коломойського народний депутат від блоку Петра Порошенка Мустафа Наєм.

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський 20 березня обматюкав журналіста Радіо Свобода Сергія Андрушка. Інцидент трапився близько півночі біля офісу компанії «Укртранснафта», в якому розгорівся конфлікт, пов’язаний зі зміною керівника підприємства.

19 березня наглядова рада «Укртранснафти» тимчасово відсторонила голову правління Олександра Лазорка.

Раніше низка депутатів Верховної Ради закликали прем’єра відсторонити Пітера Ванхеке від керівництва «Укрнафтою».

Корпоративний конфлікт навколо компаній «Укрнафта» та «Укртранснафта» аналітики називають серед причин відставки голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Сьогодні відбудеться представлення нового глави Одеської держадміністрації Михаїла Саакашвілі

Михаїл Саакашвілі

«Сьогодні [у суботу 30 травня 2015 року] о 14:30 відбудеться представлення нового голови Одеської обласної державної адміністрації Михаїла Саакашвілі. Після представлення Ігор Петрович Палиця [нинішній голова ОДА] готовий спілкуватися з пресою», – повідомив у п’ятницю увечері речник Одеської ОДА Микола Покровський.

Видання ПравдаUA повідомляє, що у п’ятницю, 29 травня, екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі отримав українське громадянство.

Раніше заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий підтвердив, що Кабмін направив президенту подання про призначення Михаїла Саакашвілі головою Одеської облдержадміністрації.

Екс-президент Грузії наразі очолює раду реформ при президенті України. У відповідь на запит Тбілісі про видачу Саакашвілі Київ відповів відмовою.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Чиновники Укртранснафтопродукт незаконно продавали заарештовані нафтопродукти, які зберігалися на заводі

коломойський

Чиновники Укртранснафтопродукт незаконно продавали заарештовані нафтопродукти, які зберігалися на заводі.

Служба безпеки України виявила ряд порушень з боку посадових осіб ДП Укртранснафтопродукт при реалізації нафтопродуктів, які є речовими доказами у кількох кримінальних виробництвам. Про це в п’ятницю, 29 травня, повідомляє прес-служба СБУ.

Раніше на ці нафтопродукти рішеннями судів було накладено арешт. Паливо повинно було зберігатися на Одеському нафтопереробному заводі, Херсонському нафтоперевалочному комплексі та Васильківської нафтобазі, проте посадові особи Укртранснафтопродукт з жовтня 2014 почали його продавати.

Всі матеріали перевірки СБУ направила до Генеральної прокуратури для прийняття процесуального рішення.

За результатами розгляду поданих документів 22 травня 2015 ГПУ відкрила кримінальне провадження за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Відзначимо, що 42% акцій Укртранснафтопродукт належать групі Приват Ігоря Коломойського.

Голова СБУ Валентин Наливайченко під час зустріч з народними депутатами роз’яснив ситуацію навколо розкрадання палива ОНПЗ і заявив, що ніхто і ніщо не зупинить антикорупційні справи.

“Стіна корупції буде послідовно і рішуче зруйнована, і кожна цеглина корупції політиків і правоохоронців буде розбитий”, – підкреслив Наливайченко.

Як повідомляла ПравдаUA, 22 листопада озброєні люди захопили Одеський НПЗ. Вторгнення почалося зі спроби співробітників компанії Укртранснафтопродукт оглянути резервуари із заарештованою раніше нафтою.

На думку адвоката підприємства Андрія Федура, метою захоплення викрадення нафти з Одеського НПЗ на десятки мільйонів гривень.

11 грудня озброєні люди під прицілами автоматів змусили працівників Одеського НПЗ перекачати нафтопродукти на підприємство Синтез Ойл, яке належить групі Приват Ігоря Коломойського.

З 16 грудня керівництво оголосило простій НПЗ до особливого розпорядження.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У штабі АТО в Краматорську Порошенко провів нараду з керівництвом АТО

АТО

Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки в Донецьку область 29 травня зустрівся з військовослужбовцями 92-ї окремої механізованої бригади оперативного командування “Схід” Сухопутних військ Збройних Сил України, які затримали російських військовослужбовців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова в бою під Щастям 16 травня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Так, командир механізованої роти Юрій Бондаренко, командир розвідувального взводу розвідувальної роти Богдан Козаченко і командир 92-ї окремої механізованої бригади Віктор Ніколюк були нагороджені орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

“Заступник командира взводу – командир відділення технічного обслуговування бронетанкової техніки взводу технічного забезпечення механізованого батальйону Євген Залогин, розвідник-снайпер Андрій Ольхович-Новосадюк і старший помічник гранатометника Станіслав Шляхтович були нагороджені орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Цієї нагороди був удостоєний і старший водій взводу Вадим Пугачов, який загинув під час бою”, – сказано в повідомленні.

У штабі АТО в Краматорську Порошенко провів нараду з керівництвом АТО. Глава держави відзначив професіоналізм військовослужбовців.

“Знаю, що ви – не “паркетні” генерали і офіцери. Багатьом із вас довелося на передовій брати безпосередню участь в організації і веденні бойових операцій, ви заслужили повагу і шану у солдатів”, – заявив Порошенко.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Більше 80% українців живуть за межею бідності за даними ООН

бідність

За даними Організації Об’єднаних Націй, за межею бідності проживає більше 80 відсотків українців.

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та харчування менше 5 дол. на день, а на місяць менше 150 дол., вона живе за порогом бідності.

Тобто в Україні, за курсом Нацбанку, мінімальна зарплата повинна становити приблизно 3750 грн, зазначає народний депутат Андрій Шипко. Якщо в африканських країнах поріг бідності в 1,25 дол. на день, то в Україні прожитковий мінімум в день становить півтора долара.

“Сьогоднішні 1176 гривень прожиткового мінімуму в Україні – це близько 50 доларів на місяць, тобто півтора долара на день. Що таке прожитковий мінімум? Це не тільки харчування, це і проїзд у транспорті, і побутові послуги, і комунальні послуги, і одяг. Зовсім не враховують в прожитковому мінімумі медичні послуги та освіту. Якщо проаналізувати ці фактори, то можна зрозуміти, що українці здебільшого знаходяться за порогом абсолютної бідності“, – говорить Шипко.

Як зазначила дієтолог Галина Анохіна, бідність не дозволяє українцям повноцінно харчуватися. За її словами, раціон населення є незбалансованим. В основному це жирово-вуглеводне харчування: українці споживають багато хліба, картоплі, а продуктів тваринного походження споживають мало.

“Наше населення давно знаходиться в стані прихованого голоду… Через це ми можемо втратити підлітків і дітей. При такому мізерному харчуванні ми будемо мати дуже великі проблеми, які не можна буде виправити. Помилки, допущені у дітей до 14-16 років, не можна виправити ніяким хорошим харчуванням“, – підкреслює Анохіна.

Для подолання проблеми, вважають експерти, держава повинна затвердити поняття “межа бідності” і встановити поріг неоподаткування на рівні 5 дол. на день на кожного члена сім’ї. Крім того пропонують знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів з 20 до 7%, а також впровадити програму з компенсації вартості ліків для населення.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

ЄС дуже хоче мати з Україною безвізовий режим, але ключова проблема – корупція

корупція

Представники ЄС наполягають, що неналежна боротьба з корупцією в Україні є ключовою проблемою, що заважає ухваленню рішення про безвізовий режим. Про це заявив заступник голови консультативної місії ЄС (Кмес) з реформування сектору безпеки Юг Фанту під час експертної дискусії в Києві.

“Мене часто запитують про причини, за якими ЄС не поспішає інтегруватися з Україною. Але насправді ми дуже хочемо співпрацювати з Україною і мати безвізовий режим. Але ключова проблема – це корупція. Будь-який з фахівців ЄС це підтвердить“, – підкреслив глава Кмес.

За його словами, діяльність Консультативної місії покликана допомогти Україні впоратися з цією проблемою.

Нагадаємо, що Україна сподівалася отримати безвізовий режим на ризькому саміті “Східного партнерства”, який проходив 21-22 травня, проте цього не сталося з ряду причин, однією з яких є невиконання Києвом всіх пунктів Плану з лібералізації візового режиму.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Компанія ставицького “БРСМ” незаконно заволоділа грошима на загальну суму понад 1,2 млрд грн

ставицький

Головне слідче управління МВС України проводить досудове розслідування кримінального провадження за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах) відносно посадових осіб групи компаній “БРСМ” – великого учасника українського ринку нафтопродуктів.

“Встановлено, що в період 2014-2015 рр., зловживаючи своїм службовим становищем та діючи за попередньою змовою, посадові особи групи компаній “БРСМ”… незаконно заволоділи коштами на загальну суму понад 1,2 млрд грн шляхом незаконного придбання, виробництва та збуту нафтопродуктів“, – йдеться в повідомленні прес-служби МВС.

Правоохоронці уточнюють, що мова йде про керівників ТОВ “БРСМ-Нафта”, ТОВ “БРСМ”, ТОВ “Укртрансоіл-2009”, ТОВ “Росукренергохолдінг”, ТОВ “Біотехнології-2000”, ТОВ “Елемент Оіл”, ТОВ “Бел-оіл “, ТОВ” Нафтозбут “, ТОВ” АЗС-оіл “, ТОВ” Нафто Синтез “, ТОВ” Укрнафтотрейдінг“.

Згідно з інформацією самої компанії, на ринку роздрібних нафтопродуктів України “БРСМ-Нафта” працює з 1995 року. Господарську діяльність та розвиток мережі АЗК під брендом “БРСМ-Нафта” здійснює ТОВ “Стейт Оіл”. Щодня послугами “БРСМ-Нафта” користуються більше 110 тисяч автомобілістів по всій Україні.

“БРСМ-Нафта” в 2012 і 2013 роках дуже активно розвивала свою мережу АЗС, однак в 2014 році активність компанії щодо експансії на ринок знизилася, але з початку 2015 вона приросла ще 15 заправками. Всього до складу мережі “БРСМ-Нафта” в даний час входять 153 АЗС. Крім того на 14 лютого цього року в розпорядженні групи був 101 міні-маркет, три нафтобази та 59 бензовозів.

Українські ЗМІ пов’язують мережу “БРСМ-Нафта” з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості України Едуардом Ставицьким, який утік. Однак у самій компанії такий зв’язок спростовують. У листопаді 2014 нідерландський інвестфонд FreezOil Fund заявив про плани покупки “БРСМ-Нафта”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Яценюк зняв обмеження на розмір зарплати для керівників центральних органів влади

чиновники

Кабінет міністрів України виключив керівників центральних органів влади та інших державних органів з переліку держчиновників, яким розмір місячної заробітної плати нараховується в розмірі посадового окладу.

Згідно з постановою уряду № 324 від 29 квітня, оприлюдненим на його сайті 27 травня, відповідні зміни внесено до постанови Кабміну №43 від 14 лютого 2015 року.

Крім того, як і раніше, це положення поширюється на керівників органів, підрозділи яких беруть участь у проведенні антитерористичної операції.

У той же час, нарахування зарплати в розмірі посадового окладу залишається для членів Кабінету міністрів.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Федеральна поліція Швейцарії заарештувала в Цюриху шістьох чиновників ФІФА за хабарництво

FIFA

Як повідомляє генпрокуратура Швейцарії, справу відкрито за підозрою у зловживанні повноваженнями і відмиванні грошей.

Чемпіонат світу з футболу 2018 року повинен пройти в Росії, а в 2022 році першість приймає Катар.

Раніше стало відомо, що федеральна поліція Швейцарії заарештувала в Цюриху шістьох чиновників ФІФА, екстрадиції яких вимагають Сполучені Штати.

Заарештовані звинувачуються в США, серед іншого, у відмиванні грошей, здирництві та шахрайстві з використанням електронних переказів. За даними генеральної прокуратури США, звинувачення посадовцям висунуто за 47 пунктами.

Представник мін’юсту США заявив, що чотири чиновники ФІФА, а також ще двоє, які вже не працюють в організації, визнали свою провину у справі про корупцію.

Між тим міністр спорту Росії Віталій Мутко заявив, що заарештовані чиновники не мали стосунку до заявочної кампанії з проведення ЧС-2018.

Операція по затриманню пройшла в одному з п’ятизіркових готелів Лозанни. Розслідування ініційовано владою США, всі заарештовані можуть бути екстрадовано в цю країну для проведення слідчих заходів.

Відзначимо, що про серйозність справи свідчить той факт, що воно знаходиться на контролі у Генерального прокурора США Лоретти Лінч та директора ФБР Джеймса коум. Сьогодні вони дадуть спільну прес-конференцію, в тому числі і з питань арешту чиновників ФІФА.

Нагадаємо, на п’ятницю, 29 травня, заплановано проведення виборів президента ФІФА.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

В Україні збільшилася кількість одержувачів субсидій на комунальні послуги і виникли черги

субсидії

В Україні збільшилася кількість одержувачів субсидій на комунальні послуги, при цьому через деякі технічні збої виникають черги. Про це заявив міністр соціальної політики Павло Розенко.

“З 1 травня цього року почала діяти нова реформована програма субсидій в Україні. Хочу сказати, що тільки за ці три тижні, які пройшли з 1 травня, за допомогою до соціальних служб місцевих органів влади, які гарантують людям захист від підвищення цін на комунальні послуги , звернулися близько 700 тисяч осіб“, – сказав Розенко.

Голова Мінсоцполітики зазначив, що реформована система субсидій запрацювала. “На сьогоднішній день ми маємо інформацію, що в порівнянні з травнем минулого року, у нас сьогодні вже оформлено субсидій на 400 тисяч сімей більше, ніж рік тому”, – сказав Розенко.

За словами міністра, на сьогоднішній день за програмою оформлення нових субсидій та переоформлення вже існуючих в управліннях соцзахисту на обробці знаходиться в цілому близько 1,5 млн справ.

“Безумовно, проблеми є. І проблеми полягають в першу чергу в новому механізмі обміну даними між управліннями місцевих органів влади, ДФС та Пенсійного фонду України”, – сказав Розенко.

Він зазначив, що також бувають технічні проблеми, невеликі збої по деяких областях.

“Ми розуміємо і бачимо, що є черги, є певна напруга в цих чергах, але ми звертаємося до всіх з проханням зрозуміти – 1,5 млн сімей звернулися до нас, в системи місцевих органів влади. Очевидно, що є затримки, але наша система субсидій побудована таким чином, що незалежно від часу звернення, якщо це буде або в травні, або, кінцевий термін, у червні, людям все одно буде нарахована субсидія з 1 квітня 2015 року“, – пояснив Розенко.

Міністр зазначив, що вже напрацьовані комплексні зміни, які випливають з помічених проблем.

Нагадаємо, з 1 квітня в Україні різко підвищилися тарифи на комунальні послуги для населення. Зокрема злетіли тарифи на газ, опалення та гарячу воду (компенсації для споживачів з газовими водонагрівачами скасовуються).

Також подорожчала електроенергія. 1 квітня пройшло перше з п’яти запланованих підвищень тарифів на “світло”, у тому числі зникли компенсації для домогосподарств, обладнаних електроплитами та газовими водонагрівачами. З 1 травня подорожчала і холодна вода.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв примушує українців платити більше

газ

Якщо ціна на газ буде нижче рівня, який був встановлений, виробник і бюджет держави будуть втрачати гроші. Про це розповів голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв.

“Якщо ціна буде нижче цього рівня, виробник і бюджет держави будуть втрачати гроші. Газу в Україні виробляється недостатньо. Майже половину газу ми імпортуємо. При цьому газ – це не автомобіль або телевізор, де імпортне та вітчизняне може істотно відрізнятися за якістю. Газ імпортний і український – однакові. Це один і той же метан. І його ринкова ціна однакова”, – сказав Коболєв.

За його словами, єдиний спосіб домогтися ціни нижче імпортного паритету на такий товар – це обмежити ціну штучно. Змусити виробника продавати свій товар дешевше ринку.

“Ви купуєте на заправці бензин? Скільки ви платите? Він коштує 20 з чимось гривень за літр, тому що за такою ціною продається імпортний ресурс. Неважливо, це бензин з української нафти або імпортної. Газ, який купує Україна в Європі і у “Газпрому”, це такий же імпорт”, – говорить глава НАК.

Коболєв зазначає, що коли купуємо газ, якого всередині країни теж виробляється недостатньо, ми вимагаємо, щоб для частини споживачів цей дефіцитний товар продавався за штучно заниженою ціною.

Абсурд в тому, що для приватних виробників діють інші, ринкові правила і ринкові ціни, констатує він.

“Газ був і залишається політичним продуктом в умах тих людей, які звикли на цьому заробляти. І політичні, й цілком матеріальні дивіденди. Це всього лише газ, і газ не ділиться на український, російський чи норвезький”, – підсумував Коболєв.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Уряд стимулюватиме українців самостійно піклуватися про тепло в своїх будинках

тепло

Уряд стимулюватиме українців самостійно піклуватися про тепло в своїх будинках. Реалізувавши таку ініціативу, влада пропонує громадянам самостійно визначатися з обслуговуючою компанією, яка буде постачальником якісних послуг з опалення житла.

Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Так, чиновник зазначив, що ті громадяни, які відмовилися від створення ОСББ матимуть можливість залишитися в підпорядкування звичайних ЖЕКів.

«Це дасть у майбутньому можливість активним громадянам отримати якісні послуги. Там де є люди, які не хочуть брати на себе відповідальність далі залишаються місцеві муніципалітети, які будуть супроводжувати ці будинки і надалі», – заявив пан Зубко.

Крім цього, міністр повідомив, що держава буде компенсувати 30% мешканцям багатоповерхівок від вартості теплових лічильників.

«Вже зараз громадяни можуть звертатися в «Ощадбанк», щоб поставити його за рахунок цієї програми і отримати компенсацію в розмірі 30%. І тут виникає питання, що ринок, який потрібно поставити ці лічильники дуже великий. Чому, тому що якщо у теплопостачальних компаніях стоять 100% лічильники, то у наших жителів будинкові лічильники всього 36%», – повідомив чиновник.

Нагадаємо, уряд наприкінці березня продовжив програму компенсації 20% вартості від придбання котлів, які працюють на альтернативних видах палива. Чиновники наголошують, що важливо відшкодовувати не тільки вартість газу, але і зменшувати споживання «блакитного» палива населенням. Тому такий же механізм компенсацій буде запропоновано і для утеплення житла.

Варто сказати, що держава за 2015 видала громадянам кредитів на суму близько 50 млн грн на придбання котлів, що працюють на альтернативних видах палива. З 15 жовтня 2014 урядом введено програму заміщення газу для населення, шляхом придбання «негазових» котлів. Відшкодовується 20% тіла кредиту. Крім цього, з 8 квітня програма стимулювання і впровадження енергоефективних заходів поширена і на утеплення будинків.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників

поручителі

Кредитним поручителям в проблемних банках заборонили розраховуватись своїми коштами за позичальників, як спочатку передбачалося договором.

У випадку з проблемними банками вимоги про перерахування коштів є майновими, і, відповідно, на них поширюється мораторій, за яким банк може їх не виконувати – так постановив Верховний суд, розглядаючи справу №3-63гс15.

«По суті поручителя і позичальника в банку, в якому почала роботу тимчасова адміністрація або ліквідаційна комісія, обікрали недобросовісні банкіри. Якби вони обидва обслуговувалися в нормально працюючій фінустанові, то поручитель мав би право відправити свій депозит або будь-які інші кошти для погашення залишку по кредиту, як це і передбачено договором. Коли ж вони обидва опинилися в проблемному банку – їм це забороняють. Тобто, незважаючи на наявність у поручителя грошей на рахунку і бажання поступитися його банку в рахунок погашення кредиту, йому буде відмовлено. Банк продовжить вимагати живі гроші з позичальника, а поручитель, якщо це фізособа зможе отримати від Фонду гарантування вкладів до 200 тис. грн, а якщо юрособа то фактично грошей він не дочекається», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії Ростислав Кравець.

Якщо у поручителя-фізособи було на рахунку більше 200 тис. грн, то йому залишається сподіватися на те, що від ліквідації горе-банку залишиться багато грошей.

«Надалі, кошти, отримані в результаті ліквідації та реалізації майна банку, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів, відповідно до затвердженої законом черговості», – уточнила партнер адвокатського об’єднання Юлія Курило.

До того ж нове рішення ВСУ позбавляє людей можливості рятувати великі суми грошей з проблемних банків. Мова йде про схеми, коли позичальник домовляється з поручителем: поручитель поступається свій депозит у проблемному банку (розуміючи, що не отримає від держави понад 200 тис. грн) в рахунок погашення взятого там же кредиту, а позичальник віддає відповідну суму поручителю готівкою.

«Правова позиція Верховного суду закрила лазівку в законі для власників рахунків. А так як інших, таких же дієвих, механізмів поки немає, то це значно скорочує шанси власників коштів повернути свої гроші, що застрягли в проблемному банку на рахунках », – сказала нам Курило.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”

бідність

Кишені українців не просто поменшали, їм практично “хана”. Навіть тим нашим співвітчизникам, кого не скоротили, часто перестало вистачати заробітків навіть на найнеобхідніше.

Журналісти порівняли рівень зарплат українців з різних регіонів країни в грудні 2013 року, коли долар був ще по 8 грн, з березнем 2015-го і з’ясували: за цей час народ став біднішим майже в три рази.

Найбільш суттєво “схудли” наші зарплати у прив’язці до твердої валюти – курс гривні з грудня-2013 по березень-2015 обвалився з 8 до 22,5 грн/$ (короткі злети до 35-40 грн/$ ми навіть не враховуємо. – Авт .), або майже втричі. Тепер замість, скажімо, 400 доларів на місяць, українець отримує всього 150, тобто за 22 робочих дня приносить в дім по $7. Тобто у нас так платять в день, а в США і багатьох інших країнах – на годину.

Як роз’яснює екс-секретар Кабміну, економіст Віктор Лисицький: “Середні ціни у нас втричі, пропорційно падінню гривні, не збільшилися – але це лише тому, що гаманець пересічного українця їх просто не потягне (хоча на окремі товари зліт був і більше, ніж в три рази. – Авт.). Але все подорожчало дуже суттєво – це при тому, що номінальні зарплати в гривнях зросли за цей час (березень-2015 до грудня-2013) всього на 2%, а в деяких регіонах навіть впали.

Причому впали вони не тільки на зруйнованих війною Донбасі та Луганщині, які, за даними Держстатистики, до 2014 року стабільно займали 2-е і 4-е місця по середній зарплаті після Києва, а і в Тернопільській, Херсонській та Чернівецькій областях, яких не зачепила війна” .

На думку Лисицького, подорожчання долара цього року поміняє рівень життя людей ще більше, так як вони не зможуть дозволити собі ніяких надмірностей, особливо техніку і сучасні засоби зв’язку.

При цьому експерт упевнений: якщо держава не буде заважати працювати вітчизняному бізнесу, постійно змінюючи закони, то приблизно через рік почнеться пожвавлення економіки, і зарплати поступово підвищаться.

Нагадаємо, за даними Держслужби статистики, з грудня 2013 по квітень 2015 інфляція склала 62%, тобто в середньому все подорожчало в 1,62 рази.

Але по окремих позиціях, які є важливими для всіх, ціни збільшилися набагато більше. Навіть звичайний хліб (не включаючи здобу і печиво) виріс в ціні більше середньої інфляції або на 69%, цукор на 66,5%. А риба за цей час подорожчала на 86%, соняшникову олію на 88%, фрукти на 136% (більш ніж у два рази вище середньої інфляції), ліки – на 75%, нафтопродукти – на 81%, комунальні послуги на 150% (у 2,5 рази вище інфляції), у тому числі газ в 5,3 рази (майже в 8 разів вище інфляції).

З продтоварів першої необхідності менше інфляції зросла ціна на м’ясо та м’ясопродукти – на 40%, яйця – на 29%, молоко – на 25%, вершкове масло – на 21,4%. З найнеобхідніших промтоварів і послуг найменше подорожчали проїзд залізницею – на 31% і освіта – на 15,5%.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Спільна антикорупційна команда ЄС і України буде відстежувати використання коштів, наданих Києву

корупція

Європейський союз і Україна найближчим часом створять спільну антикорупційну команду, яка буде відстежувати використання коштів, наданих Києву з боку ЄС, для запобігання потенційних корупційних зловживань. Про це повідомляє чиновник, залучений до процесу створення команди.

Подібна команда буде вперше створена для викорінення шахрайства в країні-бенефіціара. До неї увійдуть як українські, так і детективи з країн ЄС, які матимуть тимчасовий мандат.

Обвинувальні висновки будуть залишатися прерогативою української влади. «Ми говоримо про групу від 30 до 40 детективів із щорічним бюджетом в 5 млн. євро», – сказав європейський чиновник на умовах анонімності.

За його словами, Єврокомісія, швидше за все, формалізує пропозицію в червні, відкривши шлях для підписання угоди з Україною.

В той же час, невелика група детективів може відправитися в Україні ще до того, як всі формальності будуть завершені.

Відзначимо, 22 травня на саміті в Ризі Україна і ЄС домовилися про надання країні макрофінансової допомоги на 1,8 млрд євро. Дана допомога слідує за двома подібними програмами в розмірі 1,61 млрд євро, виданими протягом травня 2014 і квітні 2015. Загальна макрофінансова допомога становить 3,41 млрд євро, яка являє собою найбільшу фінансову допомогу третій країні за такий короткий період.

Президент України Петро Порошенко залишився задоволений результатами саміту «Східного партнерства», який відбувся в Ризі 20-21 травня.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

НБУ планує створити єдину базу боржників з метою спростити процес кредитування

боржники

НБУ створить єдину базу боржників з метою спростити кредитування населення. Але проблема в тому, що банки нікому давати в борг поки і не збираються

Якщо неплатоспроможний кредитор не перебуває в Криму чи в районах проведення АТО, розраховувати на поблажливість банків йому не доводиться. Втративши тільки на півострові 17 млрд. грн. простроченої заборгованості, вітчизняні фінустанови спробують максимально відігратися на клієнтах у зоні дії українських законів.

Національний банк планує сформувати загальний реєстр кредиторів. Його існування є однією з умов продовження співпраці українського уряду з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом.

Під час фінансової кризи проблема неповернених кредитів стала однією з основних для банківського ринку. Зараз частка проблемних позик сягає 17,2% від загального портфеля банків.

Тобто на поточний момент заблоковано близько 200 млрд. грн., які банки видали своїм позичальникам і не можуть повернути назад. Саме це є однією з причин відходу іноземних банків із України, а також постійного підвищення кредитних ставок. «Одним із головних чинників для того, щоб наш банк продовжував працювати в Україні є посилення захисту прав кредиторів», — заявив глава правління комбанку Граціано Камелі.

Передача інформації про позичальників в єдиний реєстр не порушить банківську таємницю. Зараз у всіх кредитних договорах передбачено норму про те, що інформація може бути передана третім особам. Звичайно ними є колекторські компанії, яким фінансові установи передають роботу зі своїми неплатоспроможними клієнтами після того, як по кредиту виникає велике прострочення.

Наприклад, за кордоном вже давно функціонують бюро кредитних історій, які збирають всю інформацію про банківських позичальників. У більшості випадків вони створені у формі приватних компаній, які належать банкам. Так відбувається, наприклад, у Німеччині, Італії, Бельгії. Іноді, як у Франції, працюють державні бюро. В основному такі структури було створено в західних країнах ще в 1990-х роках.

У перспективі наявність загальної бази даних про позичальників дозволить витрачати менше часу і зусиль на перевірку інформації про їхню платоспроможність. А значить, українцям буде набагато легше і дешевше отримати позикові кошти. Зараз же ті банки, які видають позики, намагаються перестрахуватися і висувають дуже серйозні вимоги до потенційних клієнтів. «Тепер ми збільшили час на прийняття кредитного рішення — клієнтів перевіряють і оцінюють ще ретельніше», — зазначає директор департаменту споживчого кредитування комбанку Сергій Кірюхін.

У перспективі наявність єдиного реєстру позичальників допоможе активізувати кредитування. Крім того, це може зробити його більш доступним для громадян, оскільки знизяться ризики неповернення позик. Однак банки не розраховують на те, що це відбудеться найближчим часом і займаються вирішенням поточних проблем.

«Сьогодні банки акцентують увагу на вирішенні проблем зі старими позиками, на утриманні ресурсної бази та на мінімізації відтоку вкладів, — пояснює начальник управління банку Хрещатик Олена Трояновська. — А плани з розвитку кредитування фактично не розглядаються. Очевидно, що зараз роздрібне кредитування не є пріоритетним напрямком для банківської системи».

Втім, інформація про платоспроможних позичальників і шахраїв, якою банки обмінюватимуться один із одним, навряд чи зможе їх захистити від виникнення форс-мажорів, коли величезна кількість громадян втрачає можливість платити за кредитами. Як відомо, це вже відбулося в Криму та в зоні проведення АТО.

«Стратегія кожного банку залежить від того, як чинити з простроченою заборгованістю. Звичайно, її рівень у неконтрольованих районах Донбасу набагато вище, при цьому ми постійно працюємо над тим, щоб знайти найбільш підходящий варіант вирішення цієї проблеми, як для клієнтів, так і акціонерів. Дуже важко сказати, що всі ці позики розглядаються однаково, у більшості випадків приймається індивідуальне рішення», — розповідає директор департаменту роздрібного бізнесу, член правління комбанку Іліас Музаксі.

Ще однією проблемою банків у сфері кредитування є невирішене питання валютних позик. Закон про їх конвертацію в гривню не прийнято. Крім того, досі не всі банки підписали спільний меморандум про умови переведення таких боргів у національну валюту.

«Найбільш складний — старий валютний кредитний портфель. Банк працює з кожним позичальником індивідуально, розглядається та враховується соціальний статус клієнта, його поведінку і лояльність у виконанні своїх зобов’язань. Важливо, щоб клієнт розумів і сформулював умови роботи з банком у практичній площині. Банк не піде на задоволення вимог конвертацій боргу за курсом 5,5 грн./$ або під 7,99 грн./$. Цей час вже минув, сьогодні інші реалії та інші підходи», — зазначає начальник управління продажів кредитних продуктів комбанку Тетяна Нікітіна.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Щоб відпочити влітку в Європі, не обов’язково витрачати великі гроші

відпочинок

Щоб відпочити влітку в Європі, зовсім не обов’язково витрачати нечувані суми. Благо, є чимало міст, де проживання та харчування набагато дешевше, ніж в туристичних Парижі, Римі та Барселоні. До того ж вони можуть похвалитися не менш цікавими пам’ятками.

Британська газета склала рейтинг кращих місць у Європі для сімейного відпочинку влітку. Раніше список доступних міст для європейських канікул опублікував портал бюджетних подорожей.

Ми зібрали найбільш рекомендовані в двох джерелах місця, де можна недорого відпочити, і розповідає, як туди добратися.

Санторіні, Греція

Через перманентну грецьку кризу ціни на готелі, ресторани та інші рекреаційні послуги в країні продовжують триматися на досить низькому рівні, а відпочинок у Греції перестав бути розкішшю.

Білосніжні квадратні будиночки з округлими башточками і кольоровими дахами, що спускаються до синього моря – це і є Санторіні, один з острівців в Егейському морі. Крім приголомшливих пейзажів, острів також славиться своїми морепродуктами, місцевими дуже солодкими помідорами чері, білими баклажанами, огірками, що нагадують дині і, звісно, вином.

У міні-готелях домашнього типу номер на двох можна зняти від $30 на добу, при цьому в багатьох навіть буде свій басейн. Від $60 коштує номер на двох у готелі 3 зірки з басейном і сніданками. А готель рівня 4 зірки буде коштувати від $80.

Долетіти з Києва до Санторіні і назад можна за $337 рейсами компаній МАУ і Aegean Airlines з пересадкою в Афінах.

Чінкве-Терре, Італія

Це скелясте узбережжя з мальовничими маленькими містечками на півночі Італії ще називають італійською Рив’єрою. Але, незважаючи на гучну назву, туристів тут поки зовсім небагато – в порівнянні з Сорренто і подібними місцями.

Місцеві ландшафти, разом з рукотворними терасами, що опускаються до моря, внесені до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але тут є не тільки скелі, а ще й піщані пляжі з приголомшливою прозоро-синьою водою.

Зняти номер на двох у маленькому сімейному готелі в декількох кілометрах від пляжу коштує від $57. Номер в готелі рівня 3 зірки на пляжі коштує від $80 на добу.

Чінкве-Терре розташоване в 85 км від Пізи. Долетіти з Києва до Пізи і назад можна за $285 рейсом компанії Lufthansa з пересадкою в Мюнхені.

Лісабон, Португалія

Одна з найбільш бюджетних європейських столиць, ціни в якій нижчі, ніж у сусідній Іспанії, на все – від проживання до харчування. При цьому Лісабон – надзвичайно атмосферне місто, що славиться старовинними готичними соборами, залишками середньовічного старого міста і неймовірною кількістю затишних кафе і ресторанів. Додайте до цього чудові піщані пляжі – і отримаєте чудовий коктейль для ідеальної літньої відпустки.

Кімнату на двох у простому готелі в центрі міста тут можна зняти за $30. Готель рівня 3 зірки буде коштувати від $60 за номер.

Долетіти з Києва до Лісабона і назад можна за $267 рейсами компаній KLM і Air France з пересадкою в Амстердамі.

Бретань, Франція

Північна Бретань ідеально поєднує в собі скелясті гори і піщані пляжі, а місцеве узбережжя, відоме як Кот-д’Амор – берег любові, може похвалитися відразу декількома відмінними пляжами. Пари з дітьми зазвичай зупиняються в селі Біник (Binic), а любителі морських активних видів спорту люблять збиратися в Ле Розаірес (Les Rosaires). Територія також славиться залишками древніх місцевих замків та історичними старими селами.

Найпопулярніша місцева форма проживання – сімейні котеджі. Невеликий котедж біля моря на 4 особи можна зняти за $600 на тиждень. Простий номер в готелі 2 зірки коштує від $40 за ніч на двох, а в готелі 3 зірки – від $65.

Долетіти з Києва в аеропорт Нанта і назад можна за $285 рейсами компаній KLM і Air France з пересадкою в Амстердамі.

Фрисланд, Голландія

Для тих, кому не подобається смажитися на пляжах, ідеально підійде мальовнича північна провінція Голландії – Фрисланд. Поруч знаходиться унікальне Ваттове море, внесене до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як «одна з останніх масштабних природних екосистем приливної зони». Місцеві жителі і відпочиваючі досліджують околиці на велосипедах, милуючись мальовничими пейзажами, ходять на яхтах по численних затоках і вивчають архітектуру старовинних навколишніх містечок XIII століття.

Також обов’язково треба прокотитися на човнах по численних каналах столиці провінції – міста Леуварден, досліджуючи старовинні частини міста та затишні кафе.

Ніч в простому готелі в Фрисландії обійдеться від $40 за двох. А в готелі рівня 3 зірки – від $60.

Долетіти з Києва в Амстердам і назад можна за $281 рейсом компанії KLM.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

США стверджують, що Росія чинить тиск на країни Східного партнерства

США

У Держдепі заявили про підвищений російський тиск і дезінформацію в регіоні.

У Державному департаменті США стверджують, що Росія чинить тиск на країни Східного партнерства. Це формулювання міститься в заяві офіційного представника відомства Марі Харф за підсумками минулого в Ризі саміту.

“США висловлюють рішучу підтримку зусиллям ЄС, спрямованим на тіснішу співпрацю і партнерство з Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною”, – зазначила Харф.

“Ми віддані підтримці подальших ініціатив, які сприяють демократії і належному управлінню, зміцненню енергетичної безпеки, боротьби з корупцією та підтримки економічного і соціального розвитку в країнах Східного партнерства”, – додала вона.

На її думку, “це особливо важливо під час підвищеного російського тиску і дезінформації в регіоні”. У чому виражається тиск з боку Росії, Харф не уточнила.

Нагадаємо, саміт Східного партнерства відбувався у Ризі 21-22 травня. У проекті Євросоюзу, направленому на розвиток зв’язків з колишніми республіками СРСР, беруть участь Україна, Молдова, Азербайджан, Вірменія, Грузія та Білорусь.

У підсумковому документі саміту, зокрема, залишилося формулювання “анексія Криму”, однак під нею підписалися лише країни ЄС. Всі учасники саміту, включаючи країни Східного партнерства, підтвердили свої позиції щодо резолюції ГА ООН номер 68/262 щодо територіальної цілісності України.
У МЗС Росії зазначили, що “в Ризі під тиском сьогохвилинних задач окремих учасників була упущена ще одна можливість зробити крок до подолання розколу континенту, що посилюється”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Уряд Яценюка не планує у найближчі 1,5 року підвищувати пенсії і соціальні виплати

пенсіонери

Міністр соціальної політики Павло Розенко, виступаючи з трибуни Верховної Ради в п’ятницю, в рамках “години питань до уряду”, розповів про подробиці пенсійної реформи.

“У Верховну Раду було внесено реформа пенсійного забезпечення в Україні. Нинішній стан, рівень і якість життя пенсіонерів – незадовільний”, – сказав він.

За його словами, влада повинна знайти вихід для майбутніх пенсіонерів. “Солідарна система вже вичерпала свій потенціал. Виключно завдяки виділенню 80 млрд грн на рік на покриття розриву Пенсійного фонду нам вдається своєчасно і в повному обсязі виплачувати пенсії, хоч і в тих мізерних сумах, які зараз є”, – повідомив міністр.

При цьому Розенко зазначив, що на даний момент говорити про істотне зростання пенсійних виплат неможливо. “Ми можемо проводити якісь мізерні індексації, мізерно міняти прожитковий мінімум, але якісного прориву при нинішній солідарній системі досягти неможливо”, – заявив він.

Глава Мінсоцполітики заявив, що пенсійна реформа дозволить виплачувати пенсії з трьох джерел – накопичувальної системи, солідарної системи та недержавних пенсійних фондів.

“Призначення пенсій має відбуватися за єдиним законом. Спецпенсії повинні бути скасовані, незважаючи на обурення деяких чиновників, народних депутатів”, – підкреслив він, додавши, що “кожна людина повинна нести персональну відповідальність за те, яка пенсія у неї буде в майбутньому”.

Розенко пояснив, що влада планує ввести накопичувальну систему пенсій, коли пенсійні заощадження будуть накопичуватися, і якщо раптом власник цих заощаджень помирає, то накопичена пенсія може перейти у спадок. При цьому він зазначив, що накопичувальна система може вводитися тільки на етапі підйому економіки, тому «1 січня 2017 року є для нас ідеальним”.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко

Порошенко

У понеділок виповниться рівно рік з проведення виборів президента, на яких переміг Петро Порошенко. Проаналізували його головні передвиборчі обіцянки, а також зміни, які відбулися в країні за цей час.(див. інфографіку).

А експерти назвали основні досягнення та провали Порошенка. На їхню думку, у президента непогано виходить представляти країну на міжнародному рівні, але от з кадрами і боротьбою з корупцією у нього – серйозні проблеми.

Головним досягненням Порошенка політологи називають зовнішню політику. “В плюсах – підписання економічної частини Асоціації з ЄС та угоди про ЗВТ, а також коло солідарності з Україною у зв’язку з конфліктом на Донбасі. Захід нас підтримав, і були введені санкції проти Росії. Плюсом став і початок демонополізації енергоринку (наприклад, прийняття закону про ринок природного газу), – сказав політолог Карасьов. – Все-таки запустилися реформи, наприклад економічні. І п’яте: ми все-таки вистояли в конфлікті на Донбасі, реформується армія і сектор безпеки, проект “Новоросія” закритий, підписані мінські домовленості по мирному плану Петра Порошенка”.

Безумовним досягненням Порошенка можна назвати зовнішню політику, говорить і політолог Олександр Палій: “За рік серйозно була мобілізована підтримка України Європою. Як парламентер Порошенко на іноземних партнерів призводить враження компетентної людини”.

Ще одним позитивним моментом Палій називає той факт, що влада прислухається до суспільства: “Суспільство впливає на кадрову політику: як приклад, можна назвати нещодавній випадок з головним даішником, коли після скандалу в інтернеті (з’явилися фото розкішного життя його дочок, – ред.) він звільнився“.

Також, на думку політолога, президент зробив правильний акцент на армії: “Він відродив повагу до ВСУ, зробив їх найважливішою частиною держави, це зараз важливо”.

А ось провальною експерти вважають кадрову політику президента: той факт, що він оточує себе людьми зі свого ж бізнесу, і також призначає людей з колишньої влади.

“Кадрові помилки дійсно були: це і приклад з Міноборони (призначення Валерія Гелетея, якого в жовтні минулого року замінили Степаном Полтораком. – ред.), неодноразово різні політсили вимагали відставки Валеріяї Гонтарєвої з посади голови НБУ”, – говорить Карасьов.

Він також вважає мінусом протистояння президента і Кабміну: “Ситуація налагоджена, і відкритого протистояння немає, але елементи партизанської війни залишилися”.

Ще один мінус, на думку політологів, – провал з безвізовим режимом, обіцянки продажу власного бізнесу.

Провалом стала і боротьба з корупцією, вважає Палій: “Країна була обплутана зв’язками між корупціонерами, і зараз вони рвуться половинчато, ми не бачимо радикального підходу: влада намагається обійти гострі кути”.

Ще одним мінусом Карасьов називає також спроби президента контролювати комісію за тарифами, Фонд держмайна та інші економічні відомства.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

У зарегульованому суспільстві в інвестора менше мотивації, а значить, і економіка країни завмирає

реформи

Жива легенда, американський економіст Скотт Джейкобс, який допоміг очистити від бюрократії десятки країн, приїхав наводити порядок в Київ.

Він стверджує, що дерегуляція тут цілком може вийти, і пояснює чому.

Скотт Джейкобс, керуючий директор американської консалтингової компанії, знає, як позбутися мотлоху в шафі розміром з державу. Його ім’я добре відоме в країнах, які пройшли процес дерегуляції, а позбавлення від вантажу непотрібних дозволів дозволило їм заощадити чимало грошей і залучити інвестиції в економіку.

Наприклад, реформи, які компанія Джейкобса допомагала проводити у В’єтнамі, дозволили країні заощадити $1,4 млрд на рік, а в Південній Кореї – подолати економічну кризу 1998 року. План проведення став справжнім трампліном до ефективного державного управління та нової економічної політики для Кенії, Хорватії і більше десятка інших країн.

Два тижні тому Джейкобс приїхав до Києва на запрошення міністра економіки Айвараса Абромавічуса. Цей візит, за словами міністра, покладе початок масштабному проекту зі спрощення регуляторної системи в країні.

Ми розмовляємо з іменитим американським економістом в холі готелю Хрещатик на центральній вулиці Києва. Джейкобс відразу попереджає, що коментувати ситуацію в Україні до початку проекту не буде. Зате він із задоволенням розповідає про досвід роботи в інших державах, серед яких пострадянські Вірменія і Киргизія. Втім, перше питання в інтерв’ю він задає сам: наскільки українці вірять в успіх реформ і чи готові їх домагатися? Від цього, на думку Джейкобса, залежить і успіх боротьби з бюрократією.

– Що отримали країни, які пройшли за вашої допомоги процедуру дерегуляції?

– Відмова від зайвих регуляторних норм – це один з рецептів швидкого економічного ривка. У зарегульованому суспільстві в інвестора менше мотивації, а значить, і економіка країни завмирає. Держава теж не завжди готова розбиратися з вантажем створених нею обмежувальних документів. Все це створює ситуацію, в якій корупція залишається чи не єдиним засобом просування бізнесу.

Тому ми рекомендуємо країнам застосувати так звану регуляторну гільйотину – швидкий і жорсткий спосіб спрощення системи. Наприклад, у Хорватії, коли ми переглянули половину дозвільних актів, бізнес почав економити до $65,5 млн на рік. У короткостроковій перспективі це полегшує життя бізнесу та суспільству, а в довгостроковій – дозволяє державі перейти до глобальних економічних реформ.

– Як виглядає процедура регуляторної гільйотини?

– Ми виходимо з головного принципу: будь-яка необгрунтована регуляція має бути скасована, а необхідна – максимально спрощена. Це не так складно. Потрібно створити повний список регуляторних норм, які існують в державі. А потім разом з представниками уряду, бізнесу та громадянського суспільства проаналізувати кожну норму, застосовуючи до них одне з трьох рішень – зберегти, спростити або скасувати.

– А як це вплине на життя звичайного українця?

– Найголовніше – це дозволить створювати нові робочі місця, а вони потрібні всім. Наприклад, у Південній Кореї уряд вирішив провести дерегуляцію в кінці 90-х – відразу після Азіатського фінансової кризи. Тоді ВВП країни впав на 16%, а це шокова цифра для економіки. Але полегшення регулювання допомогло створити до мільйона нових робочих місць і згенерувати економіці країни близько $30 млн економії.

Для громадян дерегуляція економить час. Якщо підрахувати, скільки ви витрачаєте часу, а часто і грошей на оформлення власності, соціальний захист, інші відносини з державою, вийде чимала сума. Наприклад, недавно ми закінчили працювати у Вірменії. Там була пророблена величезна робота – переглянуто 25 тис. регуляторних актів та змінений 41 закон.

Ми позбавили людей і бізнес від безглуздих ходінь по державних інстанціях. Через це Вірменія втрачала на рік у середньому до 1.000 потенційних інвесторів. Зараз отримання дозвільних документів – питання декількох днів. А це потужний стимул для розвитку бізнесу.

– Як швидко буде видно перші результати дерегуляції?

– Зазвичай через три роки після проведення реформи. Але ключове питання – готовність до змін не тільки на рівні держави, а й суспільства. Готуйтеся до того, що багато хто в Україні не захочуть змін. Ми стикалися з цим в інших країнах. Пручаються міністерства, які відчувають, що їх позбавляють влади, органи місцевого самоврядування і навіть приватні компанії, які звикли до особливих правил гри.

Суспільство роками зростається з корупційними практиками і в змінах бачить загрозу, а не полегшення. І тут важливий момент початку реформи. Якщо країна переживає цивільний підйом, суспільство хоче результату, воно здатне працювати з власними опорами ефективно. Ми віримо, що Україна зараз знаходиться саме на цьому етапі.

– Як бізнес і громадянське суспільство можуть підтримати процес дерегуляції?

– Важливий максимально широкий діалог з приводу реформи. Це головне знаряддя в руках бізнесу та громадянського суспільства проти бюрократії і несумлінних чиновників. Ми завжди наполягаємо на обов’язковому залученні експертних груп. Допомагаємо громадським активістам – проводимо тренінги, пропонуємо інструменти оцінки змін.

У багатьох країнах нудні реформи перетворювалися на багатоденне реаліті-шоу. Наприклад, у Хорватії реформатори брали участь у щотижневих шоу і телемостах. Так створюються нові правила відносин держави і суспільства.

В Україні наша мета – провести її не вузьку реформу, а донести простому громадянину розуміння того, як функціонує демократична держава, як приймаються рішення і чому його голос – важлива частина відбувається. Це не менш важливо для зовнішніх і внутрішніх інвесторів. Повірте, вони орієнтовані не на локальні поліпшення, а на системні зміни суспільства.

– В Україні відсутність реформ часто списують на фактор війни. Виходячи з вашого досвіду дерегуляції в інших країнах, скажіть, наскільки війна заважає цьому процесу?

– Нещодавно ми закінчили працювати з Іраком, і там ситуація набагато складніша, ніж в Україні, – і в економічному, і у військовому плані. Ми не досягли всього, що планували, але змогли скоротити цілий ряд регуляторних актів та полегшити ведення бізнесу в країні. Сьогодні, щоб відкрити свою справу в Іраку, вам потрібно 1-2 дні замість колишніх 60.

– Регуляторна гільйотина – це тільки перший крок в реформі дерегуляції, але не останній. Які подальші?

– Україна вже одного разу проходила через регуляторну гільйотину. Ми працювали тут на запрошення уряду кілька місяців у 2005 році. Допомогли позбутися від ряду дозвільних актів, але не змогли допомогти країні змінитися. Тоді українське суспільство не виступало замовником змін, не було готове підтримати реформу і розділити відповідальність за її виконання. Сьогодні, ми сподіваємося, Україна переживає принципово інший період, і шанси на успіх є.

Проводячи реформу, ви рятуєтеся від непотрібних регуляторних актів, але ж ніхто не застрахує вас від появи нових. Тому більшість країн після регуляторної гільйотини встановлюють процедури, контролюючі прийняття нових регуляцій і публікують відкриті прозорі списки існуючих, оцінюючи їх вплив на легкість ведення бізнесу. Цей шлях важливо пройти і Україна.

– Що б ви порадили українцям на порозі реформ, яких помилок важливо не допускати?

– Головне – не бути популістами і не шукати легких рішень. Уряд не вирішить ваших проблем тільки тому, що ви їх позначили. Важливо формувати свою експертну позицію, об’єднувати в групи. Чим більш освічений і підготовлений буде громадянин, що говорить з державою, тим ефективніше будуть обидва в пошуках вирішення проблеми.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Оприлюднені нові імена кредиторів України і власників українських облігацій

борги України

Міністр фінансів України Наталія Яресько дала зрозуміти, що переговори з кредиторами про реструктуризацію боргу знаходиться на шляху досягнення угоди.

Як повідомляється, радники Мінфіну, які не зібралися з комітетом кредиторів близько місяця, планують зустріч у Лондоні на наступному тижні.

Таке рішення було прийнято після того, як група кредиторів на чолі з Franklin Templeton розкрила своє членство в понеділок, повідомила Яресько.

У понеділок збираються зустрітися компанії Lazard Ltd. і Blackstone Group International Partners LLP, яка представляє комітет кредиторів у переговорах.

“Радники планують графік зустрічей прямо зараз і сподіваються запланувати пряму зустріч відразу після цього”, – сказала Яресько.

BlackRock Inc., власник українських облігацій, який не входить до комітету кредиторів, заявив, що інвестори не повинні виключати скорочення боргу, якщо вони не хочуть повернутися до переговорів у наступному році.

Також міністр зазначила, що “тон” спілкування між сторонами пом’якшав, оскільки на цьому тижні група кредиторів розкрила імена трьох інших учасників – BTG Pactual Europe LLP, TCW Investment Management Co. і T. Rowe Price Associates Inc.

“Тепер, коли імена групи кредиторів були оприлюднені, що означає подолання нами бар’єру і те, що переговори можуть початися належним чином”, – сказала Яресько.

Нагадаємо, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на 17,5 млрд доларів Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Уряд також включив в реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), “Укрзалізниці”, однак вказані позичальники будуть вести консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

Мінфін України наполягає на необхідності досягти угоди про реструктуризацію в червні – до першого перегляду програми МВФ, однак експерти прогнозують, що успіхом буде реструктуризація боргу і на початку осені цього року, а її затягування не приведе до припинення фінансування за програмою EFF.

Як відомо, 19 травня Верховна Рада дозволила уряду призупинити виплати за деякими зовнішніми зобов‘язаннями державних та гарантованого державою боргів України.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here