Monthly: November 2015

Банки вважають кидалами клієнтів, а українці звинувачують у шахрайстві банки

banky-kydaly

У більшості українських позичальників ментальність кидал. Багато власників бізнесу виїхали з країни, не розрахувавшись з кредитами, багато хто вирішив, що за дріб’язкову суму вони наймуть юридичну компанію, і та вирішить всі проблеми з боргами.

Про це розповів директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін.

“На жаль, у більшості українських позичальників ментальність кидал. Багато власників бізнесу виїхали з країни, не розрахувавшись з кредитами, багато хто вирішив, що за дріб’язкову суму вони наймуть юридичну компанію, і та вирішить всі проблеми з боргами. Але все виявилося не так просто. І відповідальність за фінансові розкрадання може настати і через 5-10 років. Тут немає короткого терміну давності”, – підкреслив чиновник.

При цьому, зазначив він, є і компанії, які дорожать своєю кредитною історією. “Наприклад, перекредитовуються в іншому банку і закривають свій обов’язок перед Фондом. І таких чимало. Ми продали цього року активи на торгах на суму 700 млн грн, а при цьому зібрали з банків 3,7 млрд грн. Це в основному гроші, які платять добросовісні позичальники, які думають про свою репутацію і про завтрашній день“, – розповів Ворушилін.

Як приклад він навів позичальників “Дельта Банку”, які погасили кредити на 1,5 млрд грн. “Правда, таких добросовісних виявилося тільки 1,5% від загального числа позичальників”, – розповів він.

Правда України

your ad here

Банки закривають свої відділення і намагаються переводити роздрібні послуги в інтернет

banky-zakryvaut

Банки закривають свої нерентабельні відділення і намагаються усе більшу кількість роздрібних послуг перевести в інтернет. Але деякі установи готові йти далі – провести різке урізання своєї регіональної мережі, не відмовляючись від роботи в роздробі. Правекс-банк, на якого Intesa Sanpaolo не знайшла покупця, скоротив майже половину своїх відділень.

Банківська система пережила масштабне скорочення мережі. З 1 листопада 2014 року (вже після закриття відділень в анексованому Криму та на окупованому Донбасі) до 1 листопада 2015-го банківських офісів стало менше на 3861 (-23,57%). Велику частину цих відділень (2631) закрили через банкрутства проблемних банків, підрахував Центр економічних досліджень і прогнозування. Однак працюючі банки також скорочували присутність. Найбільше відділень закрили Ощадбанк (-769) і ПриватБанк (-209). Але, враховуючи їхні розміри, клієнти цього просто не помітили: мережі зменшилися на 15% і 7% відповідно.

Кардинальну трансформацію пережив Правекс-банк. За рік він закрив 114 відділень, мережа скоротилася майже вдвічі – на 44,88% – з рівня 254 відділень. Тепер у нього 140 відділень. І якщо ще рік тому Правекс-банк займав 5-е місце в країні за кількістю відділень, то зараз не входить навіть в топ-10. НБУ поки що зазначає цифру відділень у 186 шт. на 1 жовтня.

На сайті Правекс-банку все ще зазначено, що у них «більше 287 відділень» (рівень кінця 2012 року), максимальне охоплення мережі було на початок 2009 року – 602 офіси. У відповіді на запит в банку не зазначили, скільки у них відділень, але оцінили скорочення мережі за рік у 97 офісів. У банку стверджують, що їхні дії економічно доцільні. «Витрати банків зростають, а доходи не збільшуються. Тому банк раціоналізує мережу і переглядає канали взаємодії з клієнтами. Ми проаналізували відділення з погляду доходів, витрат, обсягів залучення депозитів та інших параметрів. І пішли з міст, які нам не цікаві», – розповів голова правління Правекс-банку Тарас Кириченко.

У банку не коментують зв’язок між корекцією роздрібної стратегії та зривом угоди із продажу банку. Ще 23 січня 2014 року Intesa Sanpaolo повідомила про продаж банку компанії бізнесмена Дмитра Фірташа за 74 млн євро. У травні 2015-го було оголошено про зрив угоди. «Договір, укладений 23 січня 2014 року, було розірвано, оскільки до сьогодні банк не отримав дозволу від контролюючих органів на завершення угоди», – пояснювали тоді в прес-службі Правекс-банку.

Правекс-банк цього року закрив відділення у 48 невеликих містах і 6 селищах міського типу. До поточного моменту банк пішов, зокрема, з таких 42 населених пунктів, як Миронівка, Вишгород, Березань (у Київській області), Охтирка, Конотоп, Шостка (в Сумській), Знам’янка, Олександрія, Світловодськ (в Кіровоградській), Енергодар , смт Веселе (у Запорізькій), Ніжин, Городня, Прилуки (в Чернігівській), Сміла (у Черкаській), Каховка (в Херсонській), Нетішин (у Хмельницькій), Балаклія, Вовчанськ, Червоноград, Лозова, Первомайський, смт Сахновщина (в Харківській), Кузнецовськ (у Рівненській), Комсомольськ (у Полтавській), Іллічівськ (в Одеській), Дрогобич, Стрий, Жовква (у Львівській), Хуст (у Закарпатській), Бердичів, Коростень, смт Любар (в Житомирській), Дніпродзержинськ, Жовті Води, Новомосковськ, П’ятихатки (у Дніпропетровській), Бар, Жмеринка, Могилів-Подільський, Тульчин, смт Вороновиця (у Вінницькій).

Їхнім клієнтам запропоновано обслуговуватися у відділеннях Правекс-банку в обласних центрах. «Приймаючи рішення про закриття, ми оцінювали кожне місто, кожен населений пункт, виходячи з можливостей і потенціалу подальшого розвитку. До уваги брався ряд факторів: вартість оренди, локація, прибутковість, депозитний портфель, наявність конкурентів у регіоні, зручність для клієнтів», – уточнили в прес-службі банку.

Навіщо клієнту з невеликого міста їздити за кожною операцією до обласного центру, якщо можна перейти в інший банк, незрозуміло. Але в банку запевнили, що «докладають максимум зусиль для того, щоб перевести клієнтів на обслуговування у найближчі міста».

За словами голови правління, така стратегія не означає скорочення роздрібного бізнесу. «З населенням можна працювати і через інші канали, крім відділень, наприклад, через інтернет. Так чинять зараз багато банків, тому що великі мережі відділень втрачають свою актуальність», – сказав Тарас Кириченко. Але ефективність цієї стратегії невисока. За три квартали громадяни забрали з рахунків Правекс-банку 374 млн грн, що становить 18% його портфеля. Для порівняння: усі інші платоспроможні банки за аналогічний період наростили загальний портфель на 1,5% (з урахуванням валютних вкладів, перерахованих за офіційним курсом).

Українські банки дотримуються політики зниження присутності в регіонах, багато з них справді бачать гарні можливості для свого подальшого розвитку через онлайн-канали, але ніхто не сказав, що хоче закрити половину мережі. «Кредитування практично заморожено, і банкам дуже складно заробляти на процентних доходах. А комісійні доходи в інтернет-банкінгу завжди високі», – говорить голова правління банку Дмитро Гриджук.

Бувають ще й особливості різних країн. Наприклад, російський Альфа-Банк має намір закрити частину відділень у 15 містах РФ з населенням до 300 тис. чоловік. Але на українському ринку група діє інакше. «Ми переглядаємо канали продажів, робитимемо фокус на альтернативні канали – інтернет, брокерів, – розповів директор з розвитку роздрібного бізнесу Артур Атанов. – Ми провели невелике скорочення відділень у 2014 році. На даний момент ми вважаємо нашу мережу оптимальною і не будемо її скорочувати, скоріше, навпаки, плануємо органічне зростання кількості відділень з 2016 року. У цей час це можна зробити якісно, ефективно і недорого».

Правда України

your ad here

Долар як глобальна валюта поступово дорожчає і переходить у нову фазу зростання

dolar-dorozhchae

Нинішня ситуація у глобальній економіці характеризується такими фактами.

1. Долар як глобальна валюта поступово дорожчає й кілька тижнів тому перейшов у нову фазу зростання. Це один з ключів до розуміння як сьогоднішньої ситуації у світі, так і можливих перспектив її розвитку.

Можна заперечити, що історії відомі моменти, коли долар суттєво дорожчав. Однак тоді економіка США мала більшу вагу у світі, кількість американської валюти та квазівалюти поза межами США була меншою, а глобалізація не зайшла настільки далеко, щоби зростання курсу долара вдарило по більшості економік.

Тож поглинання Штатами раніше емітованих євродоларів не могло стати проблемою ні для Америки, ні для світу. Наприклад, протягом 2000-2002 років індекс долара досягав значення 120 – на 20% вище, ніж зараз.

Однак у 2001 році ВВП США становив майже 32% світового у номінальному численні, а в 2014 році – лише 22% за даними МВФ. У 1980-х роках значення американської економіки було ще більшим – 35% глобального ВВП.

Зростання курсу долара разом з тривалим висхідним трендом на американському фондовому ринку змінили відплив грошей та квазігрошей із США на приплив. Це поступово призведе до перегріву фондового ринку та американської економіки.

Ідеться про аномальний сукупний попит: навіть якщо темпи зростання ВВП при цьому будуть невисокими, а надлишок попиту трансформується в інфляцію, то без нього економіка розвивалася б більш рівномірно.

Однак з ним є ризик надмірного росту галузей, орієнтованих на виробництво споживчих товарів. Врешті-решт це загрожує обвалом, подібним до того, який відбувався на американському ринку нерухомості у 2007-2009 роках.

Негативні наслідки перегрівання фондового ринку мають подібний логічний ланцюжок: активи спочатку зростають занадто швидкими темпами, їх ціни стають захмарними, але раніше чи пізніше бульбашка лопається, що призводить до масштабних втрат у фінансовому секторі та економіці в цілому.

Той факт, що розворот потоку грошей та квазігрошей уже почався, засвідчує динаміка їх залишків поза межами США.

У статті про домінування долара, ідеться про те, що 55% світових активів – акцій, облігацій, інструментів грошового ринку – знаходиться під управлінням американських менеджерів з управління активами.

Їм відома прірва між американською економікою та рештою світу. Тож у тому, що вони продаватимуть свої активи і переводитимуть капітал у США, нема сумніву.

Тобто глобальне фінансове домінування Штатів є організаційним містком, за допомогою якого “різниця потенціалів” між економіками США та решти світу трансформується в рух – потік капіталу в Америку, який спричиняє подорожчання долара та перегрівання економіки. Наслідки цього США ще пожинатимуть.

2. Економіки більшості країн світу вповільнюються, багато з них входять в рецесію.

Серед потужних країн у фазі економічного спаду перебувають Росія, Бразилія, Тайвань, Фінляндія. Головною фундаментальною причиною цієї тенденції є низхідна фаза довгого економічного циклу, характерна зростанням ефективності виробництва внаслідок масового впровадження нових технологій.

Основною тактичною, поверхневою й позірною причиною, а радше приводом є вихід США із QE3, який відбувся у 2014 році. Фактор, який підсилює проблеми ресурсних економік, – зниження глобальних цін на сировину як наслідок головної фундаментальної причини, що детальніше описано в попередній частині аналізу.

Особливу увагу в цьому контексті слід звернути на Китай. Його економіка, яка зростала шаленими темпами протягом десятиліть, у свідомості інвесторів є потужним редутом зростання світового ВВП та розвитку глобальної торгівлі.

З КНР, мабуть, довго ніхто не виводив поспіхом капітал під натиском макроекономічних проблем у країні, що так характерно для країн, які розвиваються, і регулярно трапляється в них. Сума іноземного капіталу, накопиченого в Піднебесній за весь цей час, колосальна.

Зараз така перспектива стає реальною. Одне лише усвідомлення цього може довести багатьох до паніки. Тісний зв’язок між доларом і юанем робить китайську продукцію надто дорогою у світі, знижує попит на неї і б’є по показниках зростання.

Що дорожчим буде долар, то нижчими будуть показники приросту ВВП Китаю. З іншого боку, Піднебесна може відв’язати юань від долара і провести девальвацію, намагаючись втримати економіку на траєкторії швидкого зростання з раніше запланованим показником – 7% приросту у 2015 році.

Однак такий крок дасть старт масовому відпливу капіталу з КНР, який буде тим більшим, чим більше інвестори звикли до стабільності китайської грошової одиниці. У будь-якому разі проблеми китайської економіки ще проявляться.

Ситуація у решті економік світу класична і добре відома українцям з недавнього власного досвіду. Дефіцит платіжного балансу призводить до паніки на валютному ринку, проблем банківської системи, зменшення реальних доходів населення, труднощів з фінансуванням бюджетного дефіциту.

Під час Великої рецесії 2008-2009 років економіки країн, що розвиваються, скорочувалися через падіння американської економіки. Нині вони одна за одною входять у рецесію, бо народне господарства США розвивається з унікальними для світу темпами та структурними показниками.

В обох випадках кризові ситуації ініціювали відтік капіталу з країн, що розвиваються, до Сполучених Штатів. Однак якщо вісім років тому це допомогло американській економіці, то зараз – однозначно шкодить.

З огляду на це тоді масштабне друкування грошей Федеральною резервною системою мало позитивний вплив на народне господарство США, а з ним – і країн, що розвиваються, принаймні спочатку і частково. У нинішніх умовах використання цього інструменту може призвести до руйнівних наслідків.

Це доводить, що не можна застосовувати одні і ті ж інструменти економічної політики при однакових економічних показниках, не проаналізувавши картину в цілому. Нехтування цим правилом може призвести до великого лиха.

3. Валюти більшості країн знецінюються. Наслідки масштабні: проблеми у банківських системах, різке зростання держборгу, масовий відплив капіталу, скорочення золотовалютних резервів. Боротьба урядів з цими проблемами відволікає ресурси від розвитку і робить різницю між ними і США ще разючішою.

Особливої уваги заслуговують орієнтовані на експорт економіки через падіння глобальних цін на сировинні матеріали. Наприклад, експортери нафти й газу за період високих цін на енергоносії накопичили значні золотовалютні резерви.

Зараз перед ними стоїть дилема: компенсувати новоутворений дефіцит платіжного балансу золотовалютними резервами, підтримуючи рівень життя свого населення незмінним, або збалансувати приплив і відплив валюти за допомогою девальвації національної грошової одиниці.

Як відомо, РФ зробила акцент на девальвації рубля, тому бореться з проблемами, спричиненими нею: інфляцією, банкрутством банків, відпливом депозитів. Саудівська Аравія утримує курс ріала незмінним, і вже отримала попередження від МВФ: якщо триматиметься цієї політикиі, то вичерпає резерви за п’ять років.

Нова хвиля зростання вартості долара, яка вже розпочалася, призведе до ще одного витка знецінення грошових одиниць багатьох країн світу, відпливу капіталу з них, подальшого зниження темпів розвитку їхніх економік, наростання інших макроекономічних та фінансових проблем у цих країнах.

На цьому тлі економіка та фондовий ринок США виглядатимуть ще яскравіше, ніж зараз. Однак така ситуація не може зберігатися в довготривалому періоді, оскільки Сполучені Штати суттєво інтегровані у світову економіку, передусім у фінансовому плані, а потенціал їхньої економіки обмежений, хоч і дуже великий.

4. Золотовалютні резерви – ЗВР – багатьох країн світу скорочуються. Це відбувається у тісній взаємодії із знеціненням національних валют.

Майже нема країн, які б уникнули зменшення резервів, незважаючи на те, якими темпами відбувається знецінення їхніх грошових одиниць у відповідь на відплив капіталу та погіршення торговельного балансу.

За рік, з вересня 2014 року до вересня 2015 року, золотовалютні резерви Бразилії скоротилися на 14 млрд дол або 3,8%, Китаю – 373,7 млрд дол або 9,6%, Індонезії – 9,5 млрд дол або 8,5%, ПАР – 3 млрд дол або 6,1%, Росії – 83 млрд дол або 18,3%, Саудівської Аравії – 91,6 млрд дол або 12,1%.

Переважна більшість цих грошей пішла на американський фондовий ринок. Проблема полягає не стільки в наслідках зменшення ЗВР для національних економік, скільки у його впливі на економіку та грошову одиницю США.

Річ у тім, що влітку 2015 року ліквідні американські активи поза межами США складалися з 569 млрд готівкового долара, 6,18 трлн дол держоблігацій та 2,28 трлн депозитів нерезидентів в американських банках. Близько половини від загальної суми перебувало у ЗВР центральних банків усіх країн світу.

Якщо ці запаси витрачатимуть на підтримку курсу національних валют, то США можуть зіткнутися з великим припливом грошей і квазігрошей. Такий сценарій – не суто гіпотетичний. Якщо глянути на розподіл власності на держоблігації США за країнами, то до таких висновків можна прийти з огляду на низку моментів.

По-перше, недаремно глобальні інвестори уважно стежать за Китаєм. Ця країна накопичила колосальні обсяги ЗВР – 3,5 трлн дол в кінці вересня – і є найбільшим власником американських держоблігацій – 1 271 млрд дол в кінці серпня.

Подейкують, що протягом кризи 2008-2009 років офіційні особи США щотижня телефонували в КНР, запевняючи китайців, що дефолту за американськими державними зобов’язаннями не станеться. Тоді Піднебесна могла дозволити собі зачекати кращих часів і не робити розпродажу держоблігацій США.

У нинішній ситуації при зростанні вартості долара Китаю доведеться витрачати ЗВР або на підтримку курсу юаня женьміньбі, або на погашення витоку капіталу при девальвації національної грошової одиниці.

Золотовалютні резерви Народного банку Китаю скорочуватимуться не залежно від сценаріїв розвитку подій. Питання лише у величині цього зниження.

Порівняно невелика паніка на глобальних ринках призвела до зменшення золотовалютних резервів КНР на 100 млрд дол у серпні. Ці гроші уже створюють ажіотажний попит на американських фондових ринках, про що свідчить динаміка останніх. Що буде, коли ситуація погіршуватиметься стрімкіше, – питання відкрите.

По-друге, треті за обсягом запаси держоблігацій США перебувають у власності групи країн-експортерів нафти, включаючи Росію, Казахстан, арабські країни. В умовах низьких цін на нафту ЗВР цих країн поступово скорочуватимуться. Як наслідок американські гроші та квазігроші повертатимуться у США.

У 2014 році повідомлялося, що Росія у відповідь на відплив капіталу, спровокований не в останню чергу санкціями з боку США, витрачала із ЗВР кошти, розміщені у казначейських облігаціях США, нібито бажаючи “насолити” Америці.

РФ мала вибір, адже могла продавати інші активи. У випадку широкого переліку інших країн вибору практично нема, тож їхні центробанки позбуватимуться передусім доларових активів як найбільш ліквідних та дорогих.

По-третє, подібне стосується Бразилії та інших країн, які зав’язані або на експорт сировини, або на економіку Китаю, яка вповільнюється. Тож ідеться про сотні мільярдів доларів, які повертатимуться до США, чого, мабуть, ніколи не було.

Ці гроші призведуть до подорожчання долара, надуватимуть бульбашку на американському фондовому ринку і штовхатимуть економіку у фазу перегріву. Америка стане заручницею експорту доларів, чим вона займалася протягом багатьох років. Наслідки важко прогнозувати, бо такого в історії ще не було.

5. Глобалізація насичується, глобальна торгівля переходить у фазу стагнації, з’являються перші ознаки кризи. Це другий ключ до розуміння економічної ситуації у світі та перспектив її розвитку. Усі описані тенденції накладаються на один потужний глобальний процес, про який почали говорити порівняно недавно.

Просування продукції провідних економік на глобальні ринки, ймовірно, досягло природного насичення. Тобто усі товари і послуги уже присутні на всіх ринках. Якщо ж не присутні, то через закритість або бідність країн, наприклад у КНДР.

Подальше зростання обсягів глобальної торгівлі можливе лише за умови появи абсолютно нових продуктів чи формування нових потреб людини. Така перспектива, ймовірно, тісно пов’язана з переходом до нового технологічного укладу і потребуватиме наукового прориву, який ніколи не давався людству легко.

Цей сценарій можливий, але його швидка реалізація малоймовірна. Більш вірогідний варіант кількарічної стагнації глобальної торгівлі, яка уже почалася. Динаміка зовнішньоторговельного обороту 20 найбільших економік показує, що їх зовнішня торгівля зростала більш ніж на 1,6% щорічно, починаючи з 2011 року.

Ці країни є провідними зовнішньоекономічними партнерами усіх країн, тому добре репрезентують міжнародну торгівлю. Їх сукупний номінальний ВВП становить 80% від світового, тому вони добре представляють і глобальну економіку.

Наведені темпи приросту низькі з огляду на історичні темпи глобалізації. Валютний оборот з пікового 2008 року – тоді він був завищений через перегрівання глобальної економіки – зростав щорічно лише на 0,45%. Це масштабна стагнація.

По-перше, якщо нема розвитку торгівлі та збільшення валютного обороту, то нема потреби у зростанні кількості глобальної валюти, функцію якої виконує долар. Це означає, що ті 2,2 трлн дол грошей та квазігрошей, які покинули США з 2011 року до першої половини 2015 року, не зможуть знайти собі застосування.

Вони або лежатимуть мертвим вантажем у ЗВР країн світу, спричиняючи надмірне збільшення монетарної бази у них та провокуючи розкручування інфляційної спіралі, або повернуться до США, спричинивши перегрівання економіки країни.

Ці гроші спочатку пішли у різні країни світу, стимулюючи їхні економіки, а тепер поступово повертатимуться до Америки.

По-друге, коли глобальна торгівля стагнує, то всі чи більшість країн світу втрачають ключовий драйвер росту. Якщо одна група країн виграє, то інша обов’язково програє. Хороша ілюстрація – ситуація на ринку нафти.

Зростання обсягів видобутку “чорного золота” у США призвело до суттєвого скорочення американського імпорту, автоматичного зменшення обсягів експорту країн-постачальниць нафти та надходження валютної виручки в їхні економіки.

Від падіння цін на нафту та інші сировинні матеріали виграли нетто-імпортери, а програли нетто-експортери. Якби ринок розширювався, то свою частину вигоди могли б отримати одні й інші. Такі гойдалки підривають стабільність глобальної економіки, створюючи хитку фундаментальну основу для фінансових ринків.

КНР як “мануфактура світу” не може залишатися осторонь цих проблем. Навпаки, вона має шанси опинитися в їх епіцентрі, що спровокує реакцію фінансових ринків.

Обсяги глобальної торгівлі у грошовому вимірі почали скорочуватися у 2015 році через подорожчання долара і падіння цін на сировину. Це говорить про те, що глобалізація не просто перебуває у стагнації, а демонструє перші паростки кризи.

Очевидно, якщо скорочення валютного виміру міжнародної торгівлі триватиме, то багато нових проектів у світі, розрахованих на глобальний ринок, заморозять, а фінансове становище існуючих суттєво погіршиться. Це ще один фактор появи макроекономічних проблем в багатьох економіках світу.

По-третє, ресурсні економіки великою мірою залежать від розвитку глобальної торгівлі, тому по них сильно б’є її стагнація і робитиме це надалі. Йдеться не лише про такі невеликі у світовому масштабі країни, орієнтовані на експорт сировини, як Україна, а про економіки, які входять у двадцятку найбільших.

У кожному регіоні світу є величезні країни, які потерпатимуть від наслідків стагнації глобальної економіки. За таких умов можна говорити про наближення глобальної економічної кризи, спричиненої кризою міжнародної торгівлі.

Найгірше те, що світ не буде кому рятувати, бо зростання економіки США, імовірно, вичерпується, а найближчий кандидат на роль рятівника світу – Індія – має занадто мало економічної ваги у світі.

По-четверте, масштабні капіталовкладення, які роками ішли з розвинутих економік у країни, що розвиваються, були тісно пов’язані з розвитком глобальної торгівлі. Китай виробляє готові товари, для цього він купує сировину у Бразилії за гроші, що стимулюють бразильського товаровиробника, який працює на внутрішній ринок.

На кожній ланці цього ланцюжка створювалися численні виробничі потужності, для цього залучали сотні мільярдів, якщо не трильйони доларів США. Тепер створювати потужності нема сенсу, бо глобальна торгівля стагнує.

Наслідком цього стане не лише відсутність нових капіталовкладень у країни, що розвиваються, в колишніх обсягах, а й продаж активів, розташованих там, з наступним виведенням капіталу і переведенням його в безпечну гавань. Такою в теперішніх умовах інвесторам здаватимуться передусім Сполучені Штати.

По-п’яте, соціальні і політичні наслідки стагнації глобалізації будуть неймовірними. Поки міжнародна торгівля стрімко розвивалася, проти цього була лише купка антиглобалістів, яка не мала впливу, особливо в матеріальному плані.

Криза глобалізації вдарить по кишенях мільярдів людей. Соціальна напруженість різко виросте. Частково це спостерігається протягом кількох років, починаючи з Арабської весни, але кінця-краю цьому не видно. Чим усе закінчиться – невідомо.

Правда України

your ad here

Вурдалака фірташ буде заарештований в Україні бійцями полку “Азов”

firtash-azov

Бійці “Азова” погрожують заарештувати олігарха Дмитра Фірташа, якщо цього не зроблять правоохоронці. Про це йдеться у заяві командира батальйону Андрія Білецького.

“Моя особиста позиція та позиція нашого громадянського руху “АЗОВ” полягає у тому, що, як тільки нога цього перевертня стане на Українську Землю – він має бути негайно заарештований. Він має бути негайно відданий під суд. І ця справа має бути показовою, тут, в Києві, а не в Америці”, – йдеться у заяві Білецького.

При цьому Білецький запевняє, якщо Фірташа не заарештують правоохоронці, то це зробить він з бійцями “Азова”.

“Якщо наша влада не заарештує Фірташа у час його перетину кордону – разом із ветеранами нашого руху, моїми бойовими побратимами, ми організуємо та здійснимо його громадський арешт”, – заявив Білецький.

На його думку, Фірташ має сидіти у в’язниці, а його власність слід націоналізувати.

Білецький звинувачує Фірташа у тому, що його дії були “частиною російської економічної, політичної та культурної експансії України”.

Такж, за словами Білецького, Фірташ безпосередньо пов’язаний із фінансуванням “тітушек” та вбивць Небесної Сотні.

Як відомо, глава МВС Арсен Аваков заявив, що Фірташа затримають, як тільки він приїде в Україну.

Правда України

your ad here

Вже з 1 січня 2016 року ціни на ліки в Україні можуть зрости на 15-20%

ciny-liky

Вже 1 січня українців чекає неприємний сюрприз. Ціни на ліки знову можуть зрости, на цей раз значно – за оцінками фармацевтичного ринку, як мінімум на 15-20%. Причина цінового стрибка – бажання Мінфіну підвищити ставку ПДВ на ліки до 20%. У МОЗ ініціативу не підтримують і попереджають про негативні наслідки зростання вартості медикаментів. Втім, у Кабміні запевняють, що для пацієнтів будуть передбачені компенсатори у вигляді адресної субвенції, однак вони будуть діяти лише протягом року. Пацієнти і фармринок вже назвали пропозицію чиновників “злочином і катастрофою”.

В рамках податкової реформи Міністерство фінансів ініціює підвищення ставки ПДВ на ліки з 7% до 20%, заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва в ході “Українського фармацевтичного форуму”. За її словами, пакет законопроектів про податкову реформу і держбюджеті на 2016 рік буде винесено на засідання уряду 30 листопада.

Чиновники мають намір скасувати всі пільги з ПДВ для економіки. “Це пов’язано з нашою стратегією, з нашими принципами справедливості і рівності”, – заявила Олена Макеєва. За її словами, спеціального режиму ПДВ будуть позбавлені, наприклад, та сільськогосподарські компанії.

За підрахунками Мінфіну, підвищення ставки ПДВ на ліки призведе до додаткових надходжень до бюджету до 10 млрд грн. Макеєва обіцяє, що ці кошти підуть не в загальний фонд держбюджету, а в спеціальний. З нього будуть фінансуватися програми медичної допомоги малозабезпечених верств населення, наприклад, на часткову компенсацію вартості ліків в аптеках, так звану реімбурсацію.

“Ми зустрічаємося з фармацевтичним бізнесом досить часто, і його представники добре розуміють нашу філософію. Я переконана, що вони б її навіть прийняли, однак за умови функціонування програм адресної підтримки пацієнтів, приміром, реімбурсації. Ми не вважаємо це резервом, так як мова йде про спеціальному фонді. Іншими словами, цей фінансовий ресурс повинен бути витрачений виключно на підтримку малозабезпеченого населення, програми охорони здоров’я”, – пояснила Олена Макеєва.

Втім, чиновник уточнила, що Мінфін тут зіткнувся з проблемою: у МОЗ не розроблені реформи за реімбурсації, страховій медицині та інших програм.

“Правильно було б запускати реімбурсацію, як стверджують в самій галузі. У квітні глава МОЗ говорив, що пілотний проект реімбурсації за інсуліну має запрацювати до кінця року. Фармацевти відзначають, що реалізація проекту так і не була розпочата”, – повідомила Макєєва.

Вона також зазначила, що Мінфін зацікавлений в тому, щоб діяв “прозорий і зрозумілий механізм розподілу грошей з соцфонду”.

“Ми проводимо консультації з Міністерством охорони здоров’я майже кожен день, сьогодні у нас є кілька пропозицій. Вже зрозуміло, що реімбурсації не буде, тому буде адресна субвенція”, – заявила заступник міністра фінансів.

При цьому джерело в Кабміні повідомив, що в перспективі система компенсаторів буде передбачати адресну допомогу безпосередньо пацієнту через систему карткової персоналізації.

“Перш ніж запустити цей механізм, необхідно, щоб в повному обсязі в Україні заробили стандарти (протоколи) лікування всіх захворювань”, – зазначило джерело.

Тому уряд планує в перехідних положеннях до Податкового кодексу прописати норму про зобов’язання Кабміну розробити систему реімбурсації.

“Субвенції будуть працювати лише протягом року, як і підвищена ставка ПДВ з відрахуванням до спецфонду, – підкреслив наш співрозмовник в уряді, – Якщо відновиться економіка, то правильним було б дотримуватися положень директиви ЄС, де прописані пільги з ПДВ на соціальні продукти харчування та ліки”.

У МОЗ визнають відсутність відповідних програм. Але заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець пояснив, що “Мінфін не розуміє, що реімбурсація – це не просто виділення коштів для монетизації соціальних пільг”, як, наприклад, субсидії на оплату комунальних послуг.

“Так не можна зробити з ліками. Ми не готові до цього. Тому говорити, що нам дадуть 10 млрд грн, а ми їх ефективно використовуємо, з нашого боку було б нечесно, оскільки у нас немає відповідних інструментів”, – зазначив він.

Позицію МОЗ поділяють і представники фармацевтичної галузі. Так, Володимир Ігнатов зазначив, що всі механізми компенсації подорожчання, про яких говорить Мінфін, “в реальності на сьогодні не існують і не можуть заробити в найближчій час”.

Не вірять в райдужні перспективи і пацієнти. “Реімбурсацію так просто не введеш. На це необхідно два роки. МОЗ тільки починає розробляти цю систему”, – пояснила Ольга Стефанишина.

Разом з тим, і галузь, і МОЗ ініціативу Мінфіну про підвищення ПДВ на фармпрепарати не підтримують.

“Ліки, які купуються в аптеках, автоматично стануть дорожче, – попередив Ігор Перегінець. – А оскільки в Україні майже 100% ліків продається в роздробі, то підвищення сплатити споживач”.

При цьому чиновник зазначив, що останнім часом споживання препаратів в Україні істотно знизилося.

“На 22% менше люди стали використовувати ліки, щоб контролювати свої хронічні стани, наприклад, гіпертонію, тому що не можуть собі дозволити (купувати дорогі ліки, – ред.). А це може привести до інфаркту, який лікувати набагато дорожче. Ми проти того, щоб соціальний продукт, за який люди платять готівкою, подорожчав”, – заявив Ігор Перегінець.

Ідея підвищення ставки ПДВ на ліки пацієнтські організації прирівнюють до злочину, а фармацевтичні компанії називають катастрофою для ринку, оскільки це призведе до зростання вартості препаратів.

“Економічна доступність ліків стане катастрофічно низькою на тлі зростаючих витрат населення на продукти харчування і комунальні послуги”, – впевнений Володимир Ігнатов.

“Підвищувати ПДВ на ліки – це злочин, – не приховувала своїх емоцій Ольга Стефанишина. – Зараз будь-яка людина, зайшовши в аптеку, відчуває себе, як в ювелірному магазині, тому що не може собі дозволити навіть мінімальні краплі від нежитю купити. Якщо Мінфін підвищить ПДВ – стане ще гірше!”

Ігнатов зазначив, що в разі підвищення ПДВ до 20% Україна стане однією з небагатьох країн Європи, де існує така висока ставка податку.

“В ЄС ставка ПДВ на ліки становить приблизно у середньому 7%. Приміром, в одній з найбільш “бідних” країн Євросоюзу – Франції – ставка ПДВ на рецептурні препарати становить близько 3%”, – розповів він.

Мало того, що в ЄС ринок ліків у вартісному вираженні, як мінімум, на 60% оплачується за рахунок медичних страхових фондів, а в Україні – на 90% за рахунок пацієнтів.

“Підвищення податку Кабмін перекладає прямо на плечі пацієнтів, обіцяючи, що може бути коли-небудь він запустить механізм компенсації зростання цін для незаможних. Так цього ніколи не станеться! Те ж саме обіцяли, коли вводили ПДВ до 7%. Фактично уряд своїми діями готує грунт для соціального вибуху”, – попередив Володимир Ігнатов.

При цьому фармацевти вважають, що сама ідея зрівняти ставку ПДВ на всі товари, послуги і ліки на рівні 20% – дефективна.

“Одна з глобальних цілей ПДВ – лімітувати споживання, тобто, чим більше ти споживаєш, тим більше ти платиш. Але ліки ж ми споживаємо не від того, що хочемо отримати від цього задоволення, – це не цукерки, не машини, не морозиво, не сигарети, не алкоголь. Ліки пацієнти змушене споживають, виходячи з того, що людині нікуди подітися – небудь в могилу, або лікуватися”, – зазначив Володимир Ігнатов.

“Якщо мета підвищення ПДВ – полегшити адміністрування податків, то метод обраний невірний і недостойний, адже всі ці підвищені витрати будуть оплачуватися з кишені пацієнта”, – заявив Іван Глушков.

Він зазначив, що після підвищення ПДВ з 7% до 20% ціни на ліки зростуть, як мінімум, на 15-20%.

“Учасникам фармринку потрібно буде більше оборотного капіталу, який сам по собі коштує грошей”, – пояснив він.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко повідомила, що Олену Макєєву запросили прийти у вівторок, 1 грудня, на засідання робочої групи МОЗ з дерегуляції фарміндустрії, де вона представить проект того, як будуть витрачатися кошти від підвищення ПДВ.

Разом з тим, у випадку якщо уряд і парламент все-таки підуть на підвищення ПДВ на ліки, то у грудні варто чекати різкого сплеску аптечних продажів.

Пацієнти напередодні стрибка цін почнуть закуповувати необхідні препарати на кілька місяців вперед. У свою чергу, на початку наступного року це викличе суттєве падіння обсягів продажів ліків, і, цілком можливо, що прогнози Мінфіну про зростання надходжень до держбюджету не виправдаються.

Правда України

your ad here

Фірташ буде затриманий у разі свого повернення в Україну у зв’язку із запитом США

Firtash-usa

Бізнесмен Дмитро Фірташ буде затриманий у разі свого повернення в Україну у зв’язку з відповідним зверненням Міністерства юстиції США.

«Згідно зі ст.597 КПК України, а так само ратифікованою Україною у 2006 році конвенцією ООН проти корупції Генпрокуратура України, у відповідь на відповідне клопотання Мін’юсту США, дасть вказівки Національній поліції України, у разі прибуття на територію України, провести затримання Дмитра Фірташа на 72 години, упродовж яких буде оформлено відповідне рішення про 40-денний арешт, аж до передання всіх матеріалів провадження, або низки епізодів за пред’явленими США Фірташу звинуваченнями», – написав А. Аваков на своїй сторінці в соцмережі в неділю.

За його словами, МВС володіє інформацією про наміри Д. Фірташа, розшукуваного США за червоною карткою Інтерполу (№ 2014/11752, контроль №А-2 043/3–2014), найближчим часом прибути в Україну. «Ця інформація підтверджується оперативними джерелами, а також поширюється в засобах масової інформації», – зазначає А. Аваков.

Міністр повідомив, що за результатами консультацій із колегами із США й заручившись підтримкою генерального прокурора України, звернувся до американської сторони з офіційним листом, у якому зазначає, що, відповідно до вимог Конституції, громадянин України не може бути виданий іншій державі, однак наша держава може перейняти кримінальне провадження щодо нього, у якому судові органи іноземної держави не прийняли вирок. Йдеться про громадян України, які вчинили злочин за кордоном, якщо діяння, у зв’язку з яким запитано передання кримінального провадження, визнається злочином Кримінальним кодексом України. «Дії, у яких звинувачують Фірташа Д. В., в Україні також є кримінально караними», – зазначив А. Аваков у своєму листі.

Він також зазначає, що, згідно з положеннями Конвенції ООН проти корупції, компетентні органи США можуть звернутися до компетентних органів України з проханням перейняти кримінальне провадження щодо Д. Фірташа і провести в ньому розслідування «так саом, як і в разі вчинення будь-якого іншого тяжкого злочину відповідно до внутрішнього права України». «У разі надходження згаданого прохання компетентні органи України готові забезпечити швидке, повне й неупереджене розслідування й судовий розгляд згаданого кримінального провадження», – підкреслив А. Аваков.

Правда України

your ad here

Громадяни України перемогли – посіпака кривавого януковича подав рапорт про відставку

paskal vidstavka

Заступник начальника Національної поліції Василь Паскал подав рапорт про відставку. Про це в неділю інформує в мережі глава МВС Арсен Аваков.

У своєму коментарі Аваков дав зрозуміти, що не схвалює тиск громадських активістів, які вимагали відставки Паскала, але зазначив, що поважає такий вчинок офіцера.

Нагадаємо, що ввечері 29 листопада про це говорили керівник Нацполіції Хатія Деканоідзе.

“Ми довго говорили з ним… У нас спільна справа – перебудовувати систему та структуру, де мають працювати не лише Хатія, наша команда чи поліцейські. Наш успіх буде спільним успіхом, це найголовніше. Він також так вважає: нам (на шляху реформування) потрібні допомога і підтримка суспільства, громадян”, – зазначила вона.

Деканоідзе додала, що попри його важливий досвід роботи “на систему і у системі МВС”, його рішення про написання рапорту є правильним.

“Сам він про це скаже більше”, – додала вона.

Як відомо, 4 листопада Кабмін звільнив Паскала з посади заступника міністра внутрішніх справ, на який його було призначено в грудні 2014 року, у зв’язку з переходом на іншу роботу.

24 листопада Паскал був призначений першим заступником голови Національної поліції – начальником кримінальної поліції.

За даними ЗМІ, саме Паскал відповідав за переслідування учасників студентського Майдану. Крім того, його пов’язують з провокаціями, які відбувалися під будівлею Верховної Ради 31 серпня 2015. Активісти також заявляють, що Паскал підпадає під люстрацію із забороною обіймати посади в органах державної влади, однак уникає люстрації через рішення суду.

27 листопада активісти Громадського люстраційного комітету і народні депутати України прийшли під стіни МВС з вимогою звільнити з посади першого заступника голови Національної поліції України – начальника кримінальної поліції Василя Паскала.

У свою чергу глава Нацполіції МВС України Хатія Деканоїдзе попросила передавати їй факти причетності її першого заступника Василя Паскала до злочинів під час Майдану.

28 листопада глава МВС Арсен Аваков назвав Василя Паскала, призначеного першим заступником глави Нацполіції, “найчеснішим міліціонером з тих, кого він знає”, і заявив, що звільнений із займаної посади він не буде.

Правда України

your ad here

За вкрадені в українців мільярди дегенерат фірташ накупив нерухомості в Лондоні

Brompton Road

Олігарх Дмитро Фірташ ще до його затримання в Австрії придбав у Лондоні стару станцію метро Brompton Road за 53 мільйони фунтів стерлінгів, а ще раніше – будинок неподалік за 60 мільйонів фунтів стерлінгів. Про це йдеться у відеосюжеті журналістів Наталки Седлецької та Максима Савчука.

Вони виявили, що Фірташ має нерухомість у “серці Лондона”, яку він придбав, у тому числі, після Євромайдану в Україні.

Журналіст Олівер Буллоу виявив частину власності Фірташа у лондонському Brompton Square, 12-а. За його словами, він натрапив у списку телефонних абонентів на прізвище Фірташ і ім’я Лада (дружина Дмитра Фірташа і засновниця фонду Firtash Foundation – ред). По суті, це підвальне приміщення – журналіст припускає, що воно може коштувати 1,5 мільйони фунтів.

Однак Буллоу виявив, що Фірташ придбав у листопаді 2012 року ще й новобудову на Cottage Place, 8, – за 60 мільйонів фунтів стерлінгів. Це будівля у 5 поверхів, 2 з яких – під землею.

“У тому ж сквері Фірташ викупив іще один об’єкт – колишню станцію лондонського метро Brompton Road. Ця історична будівля коштувала українському газовому магнату 53 мільйони фунтів стерлінгів. Це два річних бюджети міста Ужгород”, – стверджують журналісти.

“Ця купівля відбулася одразу після розстрілів на Майдані (у Києві) та втечі Януковича з України в Росію – 27 лютого 2014 року”, – наголошують вони.

І заплатив Фірташ за цю будівлю на рахунки британського Міністерства оборони, на балансі якого була станція метро на лінії Пікаділлі (в районі Knightsbridge), якою користувалися до 1934 року, а під час Другої світової війни використовували як бункер.

У прес-службі Фірташа відмовилися коментувати інформацію про майно олігарха у Лондоні і подальшу долю старої станції метро.

Між тим, журналісти зазначають, що українські олігархи купують нерухомість у Лондоні для відмивання брудних грошей – здебільшого вони там не живуть, для них це “інвестиції”.

Так, як відомо, найбагатший бізнесмен України Рінат Ахметов володіє найдорожчими апартаментами в Лондоні – він є власником пентхаусу у комплексі One Hyde Park, який придбав за 136 мільйонів фунтів стерлінгів.

За 2,5 км від того місця розташована вілла Віктора Пінчука. За даними британського автора Марка Холлнгсворта, зять колишнього президента України витратив більше 70 мільйонів фунтів на будинок у Кенсінгтоні. Компанія Пінчука “East One” офіційно визнавала придбання 4-поверховго будинку там.

Журналісти зазначають, що Ольга Калетник – племінниця екс-“регіонала” Григорія Калетника, сестра Оксани Калетник та двоюрідна сестра Ігоря Калєтніка – має апартаменти за 200 м від пентхауса Ахметова: будинок 199 у Knightsbridge Apartments. Журналістів переконували, що в тих апартаментах Ольга Калетник не мешкає, а здає їх.

Правда України

your ad here

28 листопада мешканці Сімферополя перекрили трасу, вимагаючи подачі електроенгергії

simferopol-bunt

У Сімферополі в суботу мешканці будинку №35 на вулиці Бела Куна перекрили об’їзну трасу, вимагаючи подачі електроенгергії.

Спочатку протестуючих було 30 осіб, з часом їх число збільшилося до 50, передає “МК в Крыму”.

Мешканці повідомили, що в їхньому будинку світла немає два дні.

“Увечері світло нам нарешті дали по тому графіку, який у них встановлений. Але через 10 хвилин згоріла одна фаза, потім всі три! Аварійна служба” Крименерго “спочатку відповідала, що заявка прийнята, потім – не можемо прийняти. Нам сказали, що вже пізно виїжджати”, – зазначила одна з мешканців.

О 22.50 в будинку з’явилося світло і люди розійшлися.

Тим часом МНС Росії бреше, що в Криму не залишилося жодного повністю знеструмленому населеного пункту, триває доставка генераторів на півострів.

“Станом на 29 листопада в Криму в населених пунктів, в яких повністю відсутня електроенергія, немає”, – зазначив представник відомства.

У МНС повідомили, що автономними джерелами електроживлення забезпечена робота всіх станцій операторів зв’язку.

Правда України

your ad here

Заступник путінського міністра повідомив, що ціни на продовольчі товари виростуть

ciny-rostut

Ціни на продовольчі товари виростуть, якщо не вдасться швидко замістити імпорт з Туреччини. Про це заявив заступник голови Мінекономрозвитку Олег Фомічов.

За його словами, Туреччина – “п’ятий торговий економічний партнер з дуже великим товарообігом”.

“З одного боку, це позначається на товарообігу, з іншого боку, значна частина продукції – це продовольство. Якщо не вдасться швидко його замістити, то продовольство, яке поставляється (з Туреччини), – ймовірність підвищення цін на продовольство теж є, хоча і мінімальна, тому що частка все-таки невелика в загальній частці продовольства”, – сказав заступник голови МЕР.

Нагадаємо, 28 листопада, президент РФ підписав указ “Про заходи щодо забезпечення національної безпеки РФ і захист громадян РФ від злочинних та інших протиправних дій і про застосування спеціальних економічних заходів щодо Турецької Республіки”.

Також від 1 січня 2016 року призупиняється дія закону про безвізовий режим для громадян Туреччини, “за винятком громадян, які мають дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання на території РФ, а також громадян, які направляються на роботу в диппредставництва та консульські установи Туреччини на території РФ та членів їх сімей “.

Правда України

your ad here

Чому аваков так віддано захищає сепаратиста ахметова і пресує патріотів

avakov-ahmetov

У Києві в офіс олігарха Ріната Ахметова намагатися потрапити молодики з фаєрами і димовими шашками, які влаштували акцію біля будівлі “СКМ” на вул. Десятинній.

Фото акції під будівлею офісу у мережі виклав активіст Олександр Рудоманов.

Згідно його дописів, учасники акції зібралися на Майдані Незалежності, після чого рушили на вул. Десятинну.

Активістів зустріли правоохоронці у повному обмундируванні. Під час акції молодики, які ховали обличчя, запалили фаєри та використали димові шашки та вигукували “Ахметов, геть з України”.

Після нетривалого протистояння активісти залишили місце події.

Про затриманих чи поранених під час заходу не повідомляється.

Як відомо, 22 листопада учасники масових заходів на Майдані зайшли на вул. Десятинну у будівлю, де розміщено офіс холдинга “СКМ”, підконтрольного олігарху Рінату Ахметову. Згодом стало відомо, що учасники акції розбили камери відеоспостереження і зламали двері.

“Компанія розцінює подію як акт побутового вандалізму”, – заявили в СКМ.

Правда України

your ad here

Яка вартість послуги таксі у різних містах світу і де найдешевше

taxi

Київ стає все більш привабливим для іноземних туристів не лише завдяки культурному надбанню, але й одним з найдешевших у світі таксі – за даними швейцарського банку UBSP&E.

Нижче наведені тарифи на таксі, а також дані про мінімальну місячну зарплату, в якості якої дослідниками береться заробіток 19-річного касира в супермаркеті з досвідом роботи не менше року (визначена законом “мінімалка” ще нижча).

Міста з найдешевшими тарифами на таксі (ціна менше $10 за 5 км.)

Нью-Делі, Індія – $1,54 (мінімальний місячний заробіток – $179)
Київ, Україна – $1,59 (мінімальний місячний заробіток – $120)
Каїр, Єгипет – $2,40 (мінімальний місячний заробіток – $150)
Гонконг, особливий адміністративний район КНР – $3,65 (мінімальний місячний заробіток – $852)
Пекін, КНР – $4,42 (мінімальний місячний заробіток – $273)
Стамбул, Туреччина – $5,66 (мінімальний місячний заробіток – $600-700)
Токіо, Японія – $7,31 (мінімальний місячний заробіток – $1619)

Міста з середніми тарифами на таксі (ціна не більше $15 за 5 км)

Лондон, Великобританія – $10,09 (мінімальний місячний заробіток – $1397)
Дублін, Ірландія – $11,35 (мінімальний місячний заробіток – $1757)
Сідней, Австралія – $11,52 (мінімальний місячний заробіток – $2396)
Нью-Йорк, США – $11,67 (мінімальний місячний заробіток – $1498)
Париж, Франція – $12,43 (мінімальний місячний заробіток – $1964)

Міста з найдорожчими тарифами на таксі (ціна $15 за 5 км.)

Берлін, Німеччина – $15,08 (мінімальний місячний заробіток – $1904)
Лос-Анджелес, США – $15,65 (мінімальний місячний заробіток – $1541)
Амстердам, Нідерланди – $16,22 (мінімальний місячний заробіток – $1026)
Цюріх, Швейцарія – $27,59 (мінімальний місячний заробіток – близько $4500)
Осло, Норвегія – $32,10 (мінімальний місячний заробіток – $3721)

Правда України

your ad here

У найближчі 10 років банки удвічі скоротять кількість співробітників та відділень

banky-skorochennia

Банки по всьому світу можуть удвічі скоротити кількість співробітників та відділень у найближчі 10 років, прагнучи зберегти актуальність і прибутковість в умовах радикальних технологічних змін. Таку думку висловив колишній глава великого британського банку Barclays Ентоні Дженкінс.

“Кількість філій і працівників, зайнятих у секторі фінансових послуг, може знизитися на цілих 50% протягом наступних 10 років. І навіть у випадку менш жорсткого сценарію скорочення складе щонайменше 20%”, — заявив Дженкінс, який був звільнений з Barclays в липні цього року.

Для Barclays, вважає банкір, скорочення охопить від 26 000 до 66 000 робочих місць у світі, від 280 до 700 відділень будуть закриті на території Великобританії.

У своєму виступі Дженкінс назвав технології “непереборною силою”, яка покращить якість обслуговування клієнтів, вдосконалить процес управління ризиками та підвищить ефективність роботи банків.

При цьому банки будуть прагнути впровадити нові технології за прикладом стартапів і залучити кращих технічних фахівців, які, однак, вважають за краще працювати в Силіконовій долині або в інших індустріях.

Правда України

your ad here

Скоро фармацевти ощасливлять нас ліками від діабету, похмілля і поганих спогадів

таблетки

Сучасна медицина вже має таблетки від усіляких захворювань. Та дослідження не припиняються. Скоро медики ощасливлять простими у використанні ліками від діабету, похмілля і поганих спогадів.

Журналісти відібрали п’ять найбільш вражаючих розробок, які докорінно змінять уявлення про сучасну медицину.

Таблетка від похмілля

Ці ліки, про які мріють мільйони любителів веселого життя, перебуває на стадії випробувань вже майже п’ять років. Препарат розроблений групою вчених з Єльського університету. Він заснований на речовині налоксон, яку раніше вже було схвалено у США для лікування передозування героїном.

Але якщо у випадку з наркотичною залежністю засіб впливає на нейрони головного мозку, то для зняття сп’яніння і пост-алкогольного синдрому вчені намагаються змусити налоксон управляти гліальними клітинами, які є середовищем для нейронів.

Препарат протестували на мишах, яким вводили певну кількість алкоголю, а потім давали диво-таблетку. Препарат діє, уклали вчені, спостерігаючи за тим, як налоксон не дає алкоголю впливати на центральну нервову систему. Судячи з перших результатів, препарат може діяти як у разі прийому до вживання алкоголю, так і після того, як дія спиртного вже почалася.

Випробування на людях поки на початковій стадії. Головні побоювання вчених пов’язані з тим, що, приймаючи препарат, люди почнуть вживати занадто значні дози алкоголю, думаючи, що це не принесе ніяких наслідків. Деякі критики навіть називають майбутні ліки «прискорювачем цирозу печінки».

Інсулінова таблетка

Постійний моніторинг рівня цукру в крові і щоденні інсулінові ін’єкції — все це може незабаром залишитися в минулому для сотень мільйонів діабетиків по всьому світу. Прийнято вважати, що інсулін може бути доставлений в організм тільки через кровотік, оскільки великі молекули інсуліну при інших способах прийому руйнуються. Дослідники з Єрусалимського університету запропонували своє рішення, засноване на 25-річній дослідницькій програмі.

Їм вдалося створити покриття, яке зберігає молекули в недоторканності і дозволяє приймати інсулін у вигляді таблеток. Крім того, що таблетки практичніші в повсякденному житті, ніж уколи, такий прийом інсуліну буде ефективнішим, оскільки імітує природний шлях інсуліну через людський організм.

Препарат поки проходить клінічні випробування і до масових продажів не допущений.

Таблетка аутентифікації

Чутки про появу такого чудо-препарату ходять вже кілька років. Ближче всього до його створення підібралася компанія Motorola в ті роки, коли належала Google. Правда, з моменту, коли новим власником знаменитої американської комунікаційної компанії стала китайська Lenovo, про розробку не чути.

Втім, ідею таблетки, яка дозволить авторизувати свого власника в системах безпеки без паролів і відбитків пальців, розробляють і інші компанії. Ідея полягає ось у чому. Всередину таблетки з біологічно нейтрального матеріалу поміщається чіп з модулем бездротового зв’язку NFC. Коли таблетка потрапляє в шлунок, травні процеси розщеплюють оболонку таблетки і служать джерелом енергії для самого чіпа, оснащеного електродами. Отримуючи електроенергію, чіп починає випромінювати NFC хвилі з певним ідентифікаційним кодом. Такий код може використовуватися для аутентифікації в різних системах безпеки, наприклад, в банках або навіть для доступу до веб-сайтів.

Таблетку з чіпом потрібно буде приймати щодня, як вітамін, що в свою чергу є ще одним заходом безпеки. А найголовніше — більше не треба буде запам’ятовувати паролі.

Таблетка-монітор

Вперше про таку розробку заявила в 2013 році американська компанія Proteus. За аналогією з вищеописаним препаратом аутентифікації, дана таблетка має безпосередній IT-присмак.

Оснащена датчиками і бездротовими чіпами, вона могла б передавати на смартфон користувача інформацію про стан його організму. Іншими словами, не треба було б брати аналізи для того, щоб відстежувати рівень цукру або холестерину або безлічі інших показників, які потрібні лікарям для призначення правильного лікування. Зв’язавши додаток у смартфоні хворого із загальною медичною мережею, можна зробити так, що інформація, що передається таблеткою з надр організму, з’являтиметься на комп’ютері лікаря буквально в режимі реального часу.

Таблетка від поганих спогадів

Ця розробка вчених з Гарвардського університету була анонсована ледь не 10 років тому, але перші клінічні випробування (причому успішні) почалися лише кілька років тому.

Дослідники працюють над тим, щоб з допомогою препарату, відомого як пропранолол, стирати з короткострокової пам’яті неприємні спогади. В основі їхньої роботи — теорія про те, що адреналін робить вирішальний вплив на те, з якою швидкістю спогади фіксуються в пам’яті.

Сам по собі пропранолол є широко відомим препаратом, який застосовується для зниження кров’яного тиску. Іноді його також використовують для лікування пацієнтів, які страждають від постійного відчуття тривоги. Вчені з’ясували, що при прийомі істотних доз пропранололу блокується доставка адреналіну в нервові клітини, у зв’язку з чим яскраві негативні спогади мають менше шансів залишитися в пам’яті.

Перші випробування показали, що прийняття цих ліків відразу після негативного досвіду перешкоджає утворенню спогадів, а разом з цим і психологічних травм. Теоретично, стверджують вчені, якщо дати таблетку жертві зґвалтування відразу після того, як стався напад, вона може практично нічого не пам’ятати про те, що трапилося. Також широке застосування препарат може знайти серед ветеранів війни. Негативних побічних ефектів препарату поки що не виявлено.

Правда України

your ad here

Технологічні монстри обмежують конкуренцію та консолідують владу, намагаючись контролювати все

Технологічні монстри

Google обслуговує понад 88% всіх пошукових запитів у світі. У 2014 році прибуток найбільшого сайту електронної комерції Amazon сягнув 88 млрд дол. Facebook має майже 1,5 млрд активних користувачів на місяць в усьому світі. Apple стала першою компанією, капіталізація якої сягнула 700 млрд дол.

Це відображає олігополістичність багатьох ключових технологічних галузей.

Apple та Google – на ринку програмного забезпечення для телефонів, Microsoft – на ринку операційних систем для ПК, Google – як найбільший пошуковик, Facebook – як найбільша соцмережа, Amazon – найбільший портал електронної комерції. У більшості випадків майже 80% ринку належить одному чи двом монополістам.

Технологічні монстри обмежують конкуренцію та консолідують владу, виходячи на нові ринки. Як і великі корпорації минулого, вони хочуть контролювати все.

Агресивно інвестуючи, так звана банда чотирьох – Microsoft, Apple, Facebook та Google – давно перетворилася на величезні технологічні конгломерати, які, крім основного бізнесу, починають проникати у все більш віддалені галузі.

Контроль за величезними ресурсами з боку невеликої групи високотехнологічних компаній дозволяє їм шукати можливості для розширення у нові ринки.

Однак масове поглинання компаній монстрами може уповільнити технологічний прогрес. Традиційні центри впливу – Нью-Йорк і Лос-Анджелес – поступаються позиціями новим бізнес центрам – Кремнієвій долині та Сан-Франциско.

На боці “банди” – необмежені капітальні ресурси, технічний потенціал та авторитет. Однак незважаючи на все, навіть у дуже багатих та самовпевнених компаній є привід для хвилювання. На думку деяких економістів, зараз спостерігається уповільнення темпів технічного прогресу.

У 1980-х роках США пережили комп’ютерний бум, який створив широкий спектр компаній і здорову конкуренцію на ринку. Зараз відбувається зворотний процес.

Наскільки кращим став би алгоритм пошуку Google, або як би швидко змінювалася операційна система від Microsoft, яка не може зробити якісний стрибок з часів появи у 1980-х роках, якби вони мали нормальну конкуренцію? Сказати складно.

Компанія починає все більше інвестувати у робототехніку, енергетичну генерацію, картографію та автомобілі без водіїв – сфери з величезним потенціалом, які мають лише непрямий стосунок до основної діяльності компанії.

Недавнє придбання стартапу Nest за 3,2 млрд дол – компанії, заснованої вихідцем з Apple Тоні Фаделлом, дозволить Google вийти на ринок “розумних будинків”, який є частиною так званого інтернету речей.

Такі інвестиції та міжгалузеві зв’язки можуть докорінно змінити компанію. Як вважає ветеран індустрії Майкл Мейс, Google перетворюється на пост-модерний конгломерат. Мета компанії, каже він, – не домінувати на ринку пошуку чи навіть в інтернеті, а контролювати все, що використовує інформаційні технології.

З 2005 року Facebook купив близько 50 компаній, більшість з яких зникла безслідно. Така доля спіткала Nextstop, Hot Potato, Drop.io та багато інших. Генеральний директор Facebook Марк Цукерберг пізніше підтвердив, що Facebook, як правило, купує компанії, щоб отримати талановитих працівників.

Як і інші технологічні монстри, Facebook прагне будь-що розширювати свою імперію. У більшості випадків це означає поглинання технологій. Проте є і винятки.

Такими стали придбання компанії Oculus VR – розробка окулярів віртуальної реальності – та ProtoGeo Oy – розробка додатку фітнес-трекеру Moves. Схоже, їх інтегрувати в соціальну мережу не вдалося, принаймні поки що.

Поглинання ж пошукової системи The Find, яка позиціонувала себе як “єдиний засіб для пошуку у всьому торговому інтернеті”, є цікавим у тому сенсі, що воно чітко показує, як технологічним велетням врешті-решт стає тісно на своєму ринку.

Цей пошуковик дозволяє чітко визначати вид товарів та шукати їх в інтернет-рітейлерів – Target, Nordstrom, Zappos, Amazon, Ebay, Etsy. Проте і його закрили з прицілом інтегрувати у соціальну мережу. Це означатиме вторгнення в сферу інтересів одразу двох технологічних гігантів – Google та Amazon.

За останні шість місяців акції Amazon зросли майже на 50%. Це відбувалося на тлі поліпшення рентабельності компанії та зростання у сегменті хмарних сервісів.

Amazon також інвестує в майбутнє. Серед напрямків – платформа для відеоігор Twitch, фірма Kiva Systems з розробки системи складських роботів, багатомовна голосова система від Ivona та виробник мікроелектроніки Annapurna Labs.

Поки компанія розробляє технології, вона не заважає конкурентам. Коли ж у неї з’являються аналоги, то виявляється, що платформа Amazon корисна не для всіх.

Так, компанія вирішила припинити продавати “застарілі версії” Google Chromecast та Apple TV – системи, які дозволяють інтегрувати різні пристрої з телевізором. Серед таких систем вони за популярністю знаходяться на другій і четвертий сходинках, тоді як подібна платформа від Amazon – Fire TV – програє конкурентам.

Apple робить ставку на бренд та закритість системи, і це працює. Потрапивши в її тенета, назад не повертаються. Принаймні так вважають адепти компанії. За даними Forbes, бренд компанії коштує більше 145 млрд дол, а її ринкова капіталізація з 2009 року збільшилася майже у вісім разів до 725 млрд дол.

За пронозами інвестиційного банку Goldman Sachs, ціна акцій компанії може зрости ще на 43% до 163 дол за акцію протягом наступних 12 місяців. За словами аналітиків, Apple вже не є суто виробником техніки. Впроваджуючи все більше сервісів, вона стає схожою на Google та Facebook.

Коли акції компанії досягнуть показника 172 дол за штуку, Apple стане першою компанією, капіталізація якої перевищить 1 трлн дол. Беззаперечно, велику частину успіху компанії можна пов’язати з її співзасновником Стівом Джобсом, людиною, яка любила контролювати все.

Технологічні монстри продовжують рухатися все далі від свого інноваційного коріння. Багато хто з них переймає боязкий бюрократичний дух, що відповідає потребам інвесторів, та фокусується на поглинаннях, збереженні усталених бізнес-процесів або просто придушенні конкуренції всіма способами.

Великі технологічні компанії, використовуючи патенти, армади адвокатів та армії лобістів, створили потужні бар’єри для виходу на ринок нових учасників.

Очевидно, щоразу, коли ринок занадто концентрований в одних руках, споживачі платять більше, а інновації при цьому страждають.

Проте інстинкт самозбереження для гігантів, бізнес-цикл яких все частіше суперечить інноваційному розвитку, якраз і може стати причиною їх кінця. Рано чи пізно вони впадуть під натиском нових компаній, які здатні швидко змінюватися та існувати поза старою парадигмою конгломератів минулого.

Правда України

your ad here

Верховна рада скасувала ввізне мито на електромобілі, але залишила низку інших податків і зборів

електромобілі

Верховна рада скасувала ввізне мито на електромобілі, але не скасувала низку інших податків і зборів, які доведеться платити при ввезенні цих електромобілів.

Законопроект підтримали 233 депутата. У той же час, Верховна Рада не прийняла проект закону, що передбачає тимчасове, до 1 січня 2020 року, звільнення від податку на додану вартість та акцизного збору операцій з ввезення і поставки на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Цей закон мав знизити вартість електромобілів на 20%.

За прийняття законопроекту №1912 «Про внесення змін до розділу ХХ« Перехідні положення »Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами» за основу і в цілому проголосували 222 депутати при необхідних 226.

Спікер парламенту Володимир Гройсман кілька разів проводив сигнальні голосування, однак для повернення законопроекту на розгляд не вистачало голосів. В результаті, депутати 229 голосами підтримали пропозицію Гройсмана відправити проект закону на повторне друге читання.

Голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що прийняття даного законопроекту, як і попереднього №1674 про скасування мита, має зробити електромобілі доступнішими для українців і істотно розширити відповідний ринок в країні. Як вказується в пояснювальній записці, даний закон знизить вартість електромобілів на 20%.

У той же час, екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник і ряд інших депутатів висловили застереження, що дана норма стане перешкодою для розвитку виробництва електромобілів усередині країни, оскільки для внутрішніх виробників податки не відміняються. Володимир Гройсман запропонував поширити норму про звільнення від податків і на українських виробників. Однак і для підтримки законопроекту з урахуванням даної правки голосів не вистачило.

Проте, найближчим часом на ринку автомобілів можуть початися зміни. На сьогоднішній день електромобілі є найекономічнішим транспортом, вартість якого буде сумірною з моделями з бензиновими і дизельними машинами. Зважаючи таких змін владі великих міст доведеться зайнятися розміщенням стаціонарних пунктів підзарядок автомобілів. Поки такі є лише на деяких автозаправних комплексах великих операторів паливного ринку.

Правда України

your ad here

Коломойський – банкрут, він заборгував величезні суми не тільки Україні але й УЄФА

Дніпро

Слідча палата Інстанції УЄФА з фінансового контролю клубів оголосила про передачу в Арбітражну палату справ шести клубів у зв’язку з порушенням ними вимоги за простроченими платежами.

Це стосується виплат іншим клубам, співробітникам клубу, соціальним і податковим службам станом на 30 червня і 30 вересня 2015 го року.

У таку ситуацію потрапили шість європейських клубів, серед яких також значиться дніпропетровський Дніпро.

Повний список виглядає наступним чином:

Дніпро (Україна)
Інтер (Азербайджан)
Брага (Португалія)
Тіргу-Муреш (Румунія)
Астра (Румунія)
Ботошані (Румунія)

До погашення цих заборгованостей УЄФА припиняє виплачувати командам призові за участь у єврокубках.

Правда України

your ad here

Тепер бізнес будуть реєструвати місцеві держадміністрації, нотаріуси і банки

реєстрація бізнесу

Верховна Рада прийняла один із законів щодо децентралізації – про державну реєстрацію підприємців та громадських формувань. За прийняття закону 2983 проголосували 247 народних депутатів.

“Суть полягає в тому, щоб перейти від жорсткої бюрократичної вертикалі, яка існує в Мінюсті, до передачі адміністративних функцій на місця”, – зазначив голова профільного комітету Віктор Галасюк.

За словами Гройсмана, цей закон нарешті ліквідує бюрократію у системі адмінпослуг.

“Цей закон поставить крапку у пострадянській маразматичній системі адміністративних послуг. Система, в якій все вирішувалося по блату, буде зруйнована”, – заявив спікер.

За словами міністра юстиції, закон дозволить підприємцям отримати інший сервіс і уникнути черг при реєстрації.

Він зазначив, що реформа передає на місця в бюджети майже 1 млрд грн.

Закон передає органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам, банкам повноваження з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Правда України

your ad here

Міністерство фінансів України розробило законопроект для реструктуризації іпотечних боргів

реструктуризація іпотеки

Міністерство фінансів України розробило законопроект, яким пропонується реструктуризувати борги по іпотеці, що виникли в результаті девальвації гривні. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько на засіданні уряду.

“Ми переконані, що валютні кредити потрібно реструктуризувати малозабезпеченим громадянам, не спекулянтам, а тим українцям, що взяли [кредити] на придбання власного житла і які через неможливість оплатити кредит, можуть залишитися без єдиного житла”, – сказала міністр фінансів.

За словами Яресько, загальна сума боргів такої реструктуризації становить близько 20 млрд грн, що близько 40% від загального портфеля валютної іпотеки фізичних осіб.

Кількість сімей, що матиме право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів – приблизно 37 тис.

Нагадаємо, Верховна Рада готує новий законопроект, який спрямований на конвертацію валютних роздрібних кредитів у гривню. “Позичальникам, у яких кредит був узятий на єдине житло, пробачать 25% позики, тим, у кого це житло соціальне – 50%. Учасникам бойових дій та інвалідам будуть списувати по 80%, а загиблим учасникам бойових дій – 100%”, – розповів заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак.

Раніше глава парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка пообіцяв валютним позичальникам прогрес у питанні з’ясування долі законопроекту №1558-1.

Правда України

your ad here

Українцям надали можливість оскаржити договір дарування на підставі зробленої помилки

договір дарування

Українцям надали нову можливість оскаржити договір дарування, причому можливість нестандартну – на підставі зробленої помилки. Як ухвалив Верховний суд, розглядаючи справу №6-202цс15, її достатньо для визнання дарчої незаконною і повернення майна його споконвічного власнику або його спадкоємцям.

«Найцікавіше в даному рішенні ВСУ – дарча оскаржується не через помилки в підписаному документі, а через помилку в сприйнятті. Тобто як тільки я захочу повернути назад подаровану квартиру або машину, мені достатньо заявити в суді, що в момент підписання документів я помилився і насправді до кінця не розумів, що розлучаюся з майном назавжди. Вибачте я помилився. Ось так. Цього достатньо для початку тяжби, а далі треба буде збирати докази», – пояснив адвокат Кравець.

Суди в таких суперечках будуть вивчати всі обставини. Починаючи з того, коли і за яких умов укладався договір дарування, закінчуючи – станом дарувальників в момент підписання паперів. «Наприклад, до уваги братиметься вік особи, стан його здоров’я, потреба в сторонньому догляді можуть вплинути на правильність сприйняття умов договору та їх відповідність бажанням сторони», – уточнила нам адвокат Людмила Звєрєва.

Одним із доказів нерозуміння оформленої дарчої може, скажімо, бути подальше проживання людини в квартирі. Адже, якщо він подарував житло, то мав би з’їхати – поступитися місцем обдарованому щасливчику. Не зробив цього – значить помилився, неправильно зрозумів умови договору. «При доведенні по таких категоріях справ необхідно досліджувати всебічні обставини: проживав дарувальник після укладення угоди в квартирі і як довго, чи оплачував комунальні послуги, потребував чи допомоги з боку обдаровуваного на момент укладення договору і т.і. Тільки комплекс доказів може бути підставою для визнання таких угод недійсними», – зазначила юрист Вольга Шейко.

Найголовніше ж – це те, що подібні суперечки зможуть затівати не тільки самі дарувальники, але і їх спадкоємці. «Рішення обгрунтовано ще таким чином, що дає можливість оскаржувати договори дарування не тільки самому дарувальнику, а й іншим особам, наприклад, членам сім’ї, які вважають, що таке було несправедливим і нарушиме їх право (отримати частину майна у спадок)», – підтвердила Шейко.

Юристи не сумніваються, що після такої постанови ВСУ знайдеться чимало охочих доводити, що їхня рідня не до кінця усвідомлювала свої діяння, коли роздаровувала сімейне майно, і договори дарування почнуть частіше оскаржувати. Так само, як і зараз, відсуджувати будуть будь-яке майно або гроші. «Суперечки за договорами дарування обчислюються від десятків тисяч гривень до десятків мільйонів, адже суми тяжб в даній категорії справ визначаються вартістю спірного майна», – сказав Віктор Мороз.

Правда України

your ad here

Фінансові піраміди: “Лізинг-Фінанс”, “Лізингова компанія Еталон”, “Евролизинг Україна”, “Лізингова компанія Автофінанс”

фінансові піраміди

Житель Івано-Франківська Микола Якович давно мріяв про власний автомобіль.

Придбати його за повну вартість за нинішніми цінами не міг. Взяти кредит у банку кредит з його невеликим доходом теж не представлялося можливим.

Вже махнув рукою на давню мрію. І тут Миколі Яковичу потрапила на очі реклама лізингової компанії “Євролізінг-Україна”, яка обіцяла авто за вигідною ціною, та ще й в розстрочку.

Йшлося про автомобіль російського виробництва. У лізинговій компанії повідомили, що у них таке авто коштує 250 тис грн, тоді як ринкова його ціна на 120-130 тис грн вище.

Але консультант запевнила, що тут все логічно: мовляв, через війну з Росією не можуть налагодити офіційні поставки таких авто, тому поставляють їх за “сірими” схемами. Звідси і мегазнижки.

“Консультант запевнила, що все законно, але в лізинговому договорі, який дала мені підписати, була вказана зовсім інша марка авто, сума і відсоток авансового платежу. Вона це також пояснила проблемами в торгівлі з Росією”, – згадує Микола Якович.

Він повірив, тим паче, що авансовий платіж консультант складав всього 10% від вартості авто. На договір порадили взагалі не звертати уваги. Мовляв, додатковою угодою з клієнтом будуть врегульовані всі питання, що стосуються марки авто і платежу.

Машину в лізинг – пообіцяла консультант – Микола Якович отримає вже через п’ять днів.

З тих пір пройшло п’ять місяців. Машини житель Івано-Франківська так і не побачив, а коли звернувся в лізингову компанію з претензією, там порадили уважніше читати договір лізингу, на який раніше радили не звертати увагу.

“Мені заявили, що в договорі авансовий платіж значно вище і запропонували зробити новий внесок. Але гарантії, що після цього я отримаю машину, не було”, – зізнається він.

За ці місяці Микола Якович з’ясував, що в подібній ситуації опинилися тисячі охочих взяти авто в лізинг у різних містах України – Харкові, Львові, Дніпропетровську, Ужгороді, Києві.

Багато хто з них вже мають на руках судові рішення про визнання договору лізингу недійсним. І хоча своїх грошей вони поки не повернули, Микола Якович також вирішив судитися з лізинговою компанією.

І тепер він запевняє, що більше ніколи в житті не ризикне зв’язатися з лізинговою компанією.

За словами керівника юридичної групи Богдана Хаустова, що спеціалізується на захисті прав клієнтів псевдофінансових установ і “фінансових пірамід”, останні пару років до нього за допомогою звертається все більше клієнтів недобросовісних лізингових компаній.

Серед тих, на які надходить найбільше скарг, Богдан Хаустов назвав “Лізинг-Фінанс”, “Лізингова компанія Еталон”, “Евролизинг Україна”, “Лізингова компанія Автофінанс”.

На запити, спрямовані на електронну адресу цих компаній, наявні у відкритому доступі, відповіді на момент публікації не прийшли.

Але українські форуми та соціальні мережі рясніють розповідями ошуканих клієнтів. Багато скарг надходить і в Нацкомфінпослуг. У комісії повідомили, що ці компанії не є фінансовими установами, але мають право надавати фінансові послуги, у тому числі лізингові.

Зростання кількості скарг на недобросовісних гравців відзначають і в асоціації “Українське об’єднання лізингодавців”.

“За останній рік кількість лізингових компаній-шахраїв очевидно збільшилася. Пік обговорення цієї проблеми припав на липень-серпень 2015 року, коли багато автодилерів стали масово звертатися з офіційними заявами про існування фіктивних фінансових структур, які ведуть нечесні правила гри і попросту обманюють нічого не підозрюють клієнтів”, – повідомив голова ради директорів асоціації “Українське об’єднання лізингодавців “ Олександр Кощєєв.

Схема роботи у більшості псевдолізінгових компаній, за словами Олександра Кощеєва, ідентична. Вони заявляють, що напряму співпрацюють з офіційними дилерами, і це дозволяє їм пропонувати автомобілі в лізинг з великими знижками – в 10, 20 і навіть 50%.

Також вони пропонують внести аванс у розмірі 10%, тоді як середньоринковий – 30%. І при цьому не дають можливості ознайомитися з автомобілем до укладення договору лізингу, пояснюючи це тим, що авто знаходиться в іншому місті або регіоні України.

Крім того, в договорах лізингу аванс може бути названий платою за консультаційні, або інші послуги, що виключає можливість лізингоодержувача повернути собі потім ці гроші через суд.

“Договори лізингу в таких компаніях настільки заплутані і об’ємні, що розібратися в них складно навіть юрособам. Приміром, у нас з таким договором працювала ціла команда юристів, які потім внесли багато змін. Не уявляю, як можуть розібратися в них клієнти-фізособи” , – розповідає екс-директор страхового брокера Ібрагім Габідулін.

Насправді обов’язкові платежі на початковому етапі передбачені і в класичних договорах лізингу. Це авансовий платіж – 20-30% вартості авто, разова комісія – до 3%, плата за реєстрацію авто і пенсійний збір – 3 5% залежно від вартості авто, страхування ОСАГО і КАСКО – 4-7% залежно від розміру франшизи.

“У лізингу всі ці платежі вже включені в графік і рівномірно розподілені на весь термін лізингу”, – пояснює Кощєєв.

Після того, як клієнт вносить ці платежі він відразу ж отримує зареєстрований та застрахований автомобіль, заощаджуючи при цьому на реєстрації і страхуванні від 8% до 13%.

В асоціації лізингодавців називають основні ознаки псевдолізінгових операцій.

“Важливим моментом, на який варто звертати увагу при укладенні договору, це – за що саме з клієнта беруть аванс”, – відзначає Марина Масіч. За її словами, розмір такого платежу не може бути нижче 20-30%.

“У всіх сумлінних лізингових компаніях – це завжди частина вартості транспортного засобу (або обладнання), яке береться в лізинг, а не компенсація яких би то не було консультаційних чи інших послуг”, – запевняє вона.

Поряд з лізинговими компаніями, що провертає афери, ростуть також і масштаби шахрайства серед лізингоотримувачів. “Кидають” в даному випадку вже класичних лізингодавців з іноземним капіталом, яких в Україні залишилося пару десятків.

У числі постраждалих від масштабного шахрайства, наприклад, компанія “Порше Лізинг Україна”, яка входить до міжнародної групи Porsche Finance Group.

Неодноразово за останній рік автомобілі, передані в лізинг і належать Porsche Finance Group, клієнти переоформляли на себе і продавали третім особам, не погасивши лізингові платежі.

“Ми неодноразово зверталися в правоохоронні органи України з питань незаконного продажу наших автомобілів без згоди Porsche Finance Group, третім особам”, – розповідає начальник юридичного відділу “Порше Лізинг Україна” Ольга Ткаченко.

Такі схеми стали популярні, за її словами, через те, що перереєстрація заставного автомобіля на третю особу сьогодні далеко не завжди передбачає перевірку обтяження автомобіля запорукою у відповідному державному реєстрі (Державний реєстр обтяжень рухомого майна).

“Тому автомобіль, незважаючи на запис у згаданому реєстрі про неможливість його продажу без згоди Porsche Finance Group, реєструється покупцем по-новому”, – пояснює Ткаченко.

Хоча чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за такі вчинки, інформації про те, що хтось поніс покарання за подібні злочини, поки немає.

У неофіційній бесіді експерти лізингових компаній допускають, що без участі представників правоохоронних органів, а саме МРЕВ, подібні схеми провернути було б неможливо.

Багато великих лізингових компаній за останні пару років згорнули свою діяльність в Україні, або не нарощують новий бізнес, обслуговуючи старі портфелі.

“І це закономірно, адже позикові кошти дуже дорогі: якщо лізингова компанія візьме у банку кредит під 25%, то кому вона зможе запропонувати лізингову операцію з таким дорогим ресурсом?” – lивується Руслан Сивопляс.

Афілійовані з банками лізингові компанії, за його словами, теж відчувають дефіцит ліквідності, оскільки багато банків зараз переживають не найкращий період.

Тому класичний ринок лізингу падає: за даними асоціації, за останній рік падіння продажів у цьому сегменті склало 42% в порівнянні з 2014 роком.

“В цілому структура ринку лізингу за типом транспорту не змінилася. Явним лідером за лізинговим придбанням є легковий транспорт – близько 87%. Його набувають як одинично для особистих цілей, так і автопарком з декількох десятків авто для комерційних цілей, – розповів Кощєєв.

Значне падіння відбулося в сегменті вантажних авто – на 71%, причепів і напівпричепів – на 88% і 94% відповідно. “Це пояснюється відмовою цільових клієнтів від придбання нового транспорту на користь авто з пробігом”, – пояснив він.

В асоціації не приховують, що побоюються, як би слідом за першою хвилею відходу з ринку класичних лізингових компаній, яка накрила ринок в останні роки, послідувала друга.

Деякі експерти вважають, що вирішити проблему масштабного шахрайства на ринку лізингу зможе ліцензування компаній. Мовляв, при великій кількості скарг Нацкомфінпослуг в такому разі зможе анулювати ліцензії. Сьогодні у Комісії майже немає інструментів впливу на недобросовісних лізингодавців, так як вони навіть не є фінансовими компаніями.

Умови ліцензування юридичних осіб, які надають фінансові послуги, прописані в нових “Ліцензійних умовах провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів)”.

Проект цього документа був затверджений розпорядженням Нацкомфінпослуг №2611 від 29.10.2015 та оприлюднений на сайті комісії 30 жовтня.

Якщо документ буде прийнятий, то вже з наступного року всі лізингові компанії та юрособи, які надають послуги лізингу, наприклад, такі як “Мотор-Січ” або “Хліб України”, повинні будуть отримувати ліцензії в Нацкомфінпослуг.

Більшість представників ринку лізингу не вважають це виходом із ситуації. “Ліцензування, не вирішивши проблему чистоти ринку, ускладнить ведення бізнесу і підштовхне тих небагатьох реальних гравців, які ще залишилися в індустрії, до відходу. Це стане останньою краплею для компаній-представників міжнародних фінансових груп, які і так вже сумніваються – чи не пора їм покинути український ринок “, – запевняє Марина Масіч.

Не бачить виходу в ліцензуванні та член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.

За його словами, комісія має намір вимагати від лізингодавців детально розкривати структуру платежів по лізингу у своїх договорах, щоб клієнт розумів, скільки і за що платить. Це принесе клієнтам лізингових компаній більше користі, ніж ліцензії.

“Але проблема в тому, що люди часто підписують договори, які не дивлячись”, – нарікає Залєтов.

На думку Зальотова, лізинг в Україні вимагає масштабних законодавчих змін. З цим згодні і учасники ринку.

“Для удосконалення та оптимізації правового поля потрібно вносити зміни в ряд законів, що стосуються лізингу, щоб узгодити їх між собою і прибрати існуючі різночитання”, – говорить Марина Масіч.

Такий законопроект асоціація вже розробила і передала регулятору.

Наказом Нацкомфінпослуг №230 від 16 жовтня 2015 створено робочу групу, до якої увійшли представники асоціації лізингодавців, великих лізингових компаній, НБУ і Нацкомфінпослуг.

Ця група працює над проектом закону “Про фінансовий лізинг” та Положенням про реєстр осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати фінансові послуги.

За планом проект змін до законодавства про лізинг повинен бути готовий до 30 червня 2016. “Імплементація такого проекту зробить ринок більш привабливим для нових, українських і зарубіжних гравців, а конкуренція між ними буде сприяти зниженню процентних ставок і поліпшення якості обслуговування”, – стверджує Масіч.

Що стосується шахрайства на ринку лізингу, то за її словами, з ним повинні боротися правоохоронні органи за допомогою регулятора. А громадянам у свою чергу, експерт радить проявляти передбачливість і не кидатися на наживку, що складається з дешевих машин і низьких відсотків.

Правда України

your ad here

Українці масово пересідають на старі автомобілі, що призвело до сплеску їх попиту

б/у автомобілі

Українці масово пересідають на старі машини, що вже призвело до рекордного сплеску їх продажу.

Як відзначають експерти, у жовтні вітчизняний ринок вживаних авто виріс, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, майже вдвічі. «Було зафіксовано 50 тис. угод, тоді як в минулі місяці їх кількість не перевищувала 25-30 тис.», – повідомив Олег Омельницький, додаючи, що жовтневий результат став найкращим за останні два роки. І, як показують перші листопадові підсумки, цього місяця у торговців є всі шанси закріпити успіх.

Продажі вживаних машин ростуть, в основному, за рахунок «нового» ринку, який цього року помітно просів. В окремі місяці автосалони йшли в мінус по продажах на 60-70%, що, загалом-то не дивно. Обвал гривні змусив дилерів істотно підвищити ціни на легковики, а це зробило їх практично недосяжними для пересічних українців, доходи яких практично не ростуть. До того ж різко скоротилися обсяги кредитування.

«Переглядати ж свої переваги на користь менш престижних марок, простих моделей і скромній комплектації більшість водіїв не хоче. Тому шукають компроміс на ринку старих, розраховуючи за порівняно невелику суму купити автомобіль своєї мрії», – пояснює Омельницький.

З ним згодні й інші автодилери: «За ті гроші, які просять за новий легковик у базовій комплектації, реально купити 3-5 річну «заряджену» модель в преміальної комплектації, причому можна ще й заощадити», – кажуть експерти.

Причому заощадити досить істотно. Приміром, нова Mitsubishi Lancer з об’ємом двигуна 1,6 л в базовій комплектації виставлена на офіційному сайті імпортера цієї марки «Ніко Україна» за 380,2 тис., грн., що за нинішнім курсом становить близько $15,2 тис., причому , цю ціну дилер вже анонсує як акційну, більш «нафаршировані» моделі обійдуться в 503,7-526,7 тис. грн. (до $ 21тис.).

Водночас на спеціалізованому інтернет-майданчику той же Mitsubishi Lancer, але 2011 випуску з пробігом 60 тис. км, і більш потужної моделі (об’єм двигуна 2л), з коробкою автомат і в повній комплектації можна знайти за $11-12 тис., а ціни на такі ж моделі 2007-2008 р стартують з $ 8-9 тис.

Справедливості заради варто визнати, що на ринку нових авто у вересні стала намічатися невелика активізація, але динаміка зростання поки не йде ні в яке порівняння з результатами продавців старих машин.

Найпомітніше продажу підросли в жовтні – на 28%: за даними експертів автодилери змогли реалізувати 5,3 тис. автомобілів. Це, до речі, лише на 9% менше, ніж у жовтні 2014р.

Незрозуміло як довго протриватиме несподіваний сплеск інтересу до нових авто, особливо враховуючи чергове підвищення курсу основних валют. Не виключено, що на перших порах українці, що мають заощадження в гривні, побіжать в автосалони. Адже поки ті не перерахують ціни на машини за новим курсом, купувати нову техніку буде порівняно вигідно. Але очевидно, що дилерського запасу міцності вистачить ненадовго, максимум, на пару місяців. Після чого знову настане час торговців вживаними машинами.

За даними автопродавців, хітами б/у продажів зараз є 8-10 річні машини вартістю до $10 тис. причому, колишні лідери рейтингу – ВАЗи – поступово здають свої позиції іномарок та авто вітчизняного складання. Приміром, у жовтні на першому місці за кількістю угод виявилися ЗАЗ Lanos (було реалізовано 1,15 тис. шт.) і Volkswagen Transporter (1,1 тис. шт.). Для порівняння: нових ЗАЗів минулого місяця продали всього 359 шт., А Volkswagen (включаючи і Transporter) – 224 шт.

Популярністю користуються також старі Toyota, Chevrolet, Renault, Smart. Представники спеціалізованого інтернет-майданчика також говорять, що несподівано добре почали продаватися Smart, особливо в Києві.

«Популярність цієї марки пояснюється просто: вона компактна, що спрощує паркування, комплектується двигунами з невеликим обсягом (0,6-0,9л), а це гарантує маленьку витрату палива – в міському режимі до 5 л. І при цьому ціни більш ніж доступні. Скажімо, Smart City 2004 року випуску реально купити за $ 5,5 тис., а більш старий можна знайти і за $ 4 тис. до речі, на невисокі «апетити» авто зараз орієнтується все більше водіїв», – зазначають експерти.

Це призвело не тільки до зміщення попиту в бік відносно малопотужних бензинових, а також дизельних авто і моделей на газу, але і до збільшення пропозиції «ненажерливих» позашляховиків і седанів класу «люкс».

Багато любителів потужних машин вирішили позбутися від них ще й у зв’язку з введенням в Україні цього року так званого податку на розкішні авто, який складає 25 тис. грн. на рік (він поширюється на автомобілі не старше 5 років з об’ємом двигуна від 3 л). Так що зараз спеціалізований сайти рясніють оголошеннями не тільки про продаж таких моделей, а й про їх обмін на більш економні.

Оскільки бажаючих витрачатися на бензин і податки небагато, знайти покупця таким продавцям не так легко, що змушує їх знижувати ціни. Приміром, бензинову Toyota Land Cruiser 100 з об’ємом двигуна 2,7л 2011 року з пробігом 65 тис. Можна купити за $30 тис., що вдвічі дешевше, ніж в салоні. А BMW 7-ї серії 2010 випуску з 4,4-хлітровую мотором коштує $ 30-35 тис., тоді як нова в салоні – до $ 100 тис. І вище (залежно від комплектації).

«Порівняно непогано купують хіба що дизельні кросовери середнього класу, скажімо, Mitsubishi Outlander, Hyundai ix35 та ін.», – відзначають дилери.

Активізація покупців залучає на цей ринок все більше тих, хто бажає заробити на перепродажах машин. «Виросла частка оголошень від комерційних майданчиків і перекупників», – констатують журналісти.

Віддавати їм свій транспорт задешево власників змушує конкуренція, що посилилась: середні терміни продажу через надлишкову пропозицію машин зросли з торішнього місяця до 2-3 місяців, а деякі водії не можуть знайти покупців по півроку.

«Посередники ж обіцяють швидкий продаж, а нерідко і викуповують автомобіль за власні кошти. Правда пропонують за нього, як мінімум, на 10-20% менше, ніж в середньому по ринку», – розповів на правах анонімності один з підприємців, які торгують на столичному авторинку на Чапаївці.

Комісійні майданчики беруть іншим: пропонують чесну експертизу і дають гарантію, що в авто не скручений пробіг і все в порядку з документами. Останнім часом така послуга користується все більшим попитом, тому що кількість різних «проблемних» авто стрімко зростає. Головне джерело їх надходження на авторинки країни – зона АТО. Свого часу спішно евакуйовані жителі залишили на Донбасі свій транспорт, який тут же «віджали» ті, хто залишився. Були розграбовано і десятки автосалонів.

Нові ж «власники» давно зробили документи, оформивши машини на своє ім’я. Але по базі ДАІ вони числяться на інших власників. Тому, у тих, хто купив «двійника» можуть виникнути неабиякі проблеми, аж до того, що транспорт просто конфіскують.

Побоюючись підступу, багато громадян взагалі відмовляються купувати авто з луганською або донецькою реєстрацією, навіть якщо з документами все гаразд, а власники готові поступатися в ціні, розповідають експерти. У Києві з’явилася навіть нова послуга – столичні жителі з місцевою пропискою пропонують за $100-150 поставити авто на облік на своє ім’я, щоб реальний господар зміг потім продати його без проблем.

Користуючись випадками шахрайства, що почастішали, комісійні майданчики напевно спробують збільшити свою частку на ринку. Тим більше, що боротися їм є за що. За прогнозами експертів, попит на старі легковика буде тільки рости, принаймні, до тих пір, поки в країні не стабілізується економіка і українці знов не потягнуться в салони.

Правда України

your ad here

Головний правоохоронний орган Європейського Союзу намагається відстежувати угоди у Bitcoin

Bitcoin

Головний правоохоронний орган Європейського Союзу шукає інтерна з навичками відстеження угод у Bitcoin. Відповідна вакансія опублікована на сайті Європолу.

Фахівець повинен приєднатися до проекту «Відкриті джерела збору та аналізу даних», яку підтримує Europol Cyber ​​Intelligence Team.

Технічні навички здобувача:

– Кандидати повинні мати навички в аналізі угод з Bitcoin і виявляти інтерес до технології Blockchain в цілому;
– Володіння інструментами знеособлення і шифрування даних, якими зловживають злочинці.

В обов’язки кандидата буде входити складання щоквартального звіту про основні тенденції та загрози в боротьбі з кіберзлочинністю. Особливий акцент буде зроблено на інструменти шифрування інформації.

Опис вакансії вказує на те, що Європол вважає угоди з Bitcoin формою розвідки за відкритими джерелами, яка заснована на зборі та аналізі широкого спектру загальнодоступної інформації.

Раніше в Європолі повідомили, що 40% незаконних платежів в інтернеті проводять за допомогою Bitcoin.

Правда України

your ad here

У жовтні 2015 року збиток українських банків склав 4,023 млрд гривень

збиток українських банків

У жовтні 2015 збиток банків склав 4,023 млрд гривень. Про це йдеться в повідомленні Національного банку.

Доходи банків за вказаний період склали 172,3 млрд гривень, видатки – 228,6 млрд гривень.

Збиток по системі банків на 1 листопада склав 56,3 млрд гривень.

За жовтень загальний обсяг збитку діючих банків (без неплатоспроможних) склав 3,7 млрд гривень.

На зменшення збитку в жовтні в порівнянні з вереснем головним чином вплинула прибуток від торговельних операцій банків, яка склала 3,2 млрд гривень.

Крім того, в жовтні платоспроможні банки отримали максимальний комісійний дохід у розмірі 2 млрд гривень.

Головною причиною збитків залишаються значні відрахування в резерви – за жовтень поточного року банки сформували резерви на 9,8 млрд гривень (42,8% від витрат в жовтні).

Проте темпи формування резервів поступово сповільнюються.

Станом на 1 листопада 79 банків отримали прибуток на 3,9 млрд гривень, у тому числі за жовтень – 78 банків – на 0,7 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше НБУ висунув список вимог до дрібних банкам. Перед дрібними банками НБУ ставить ряд вимог:

– Збільшити до середини 2016 капітал до 120 млн гривень, цей капітал повинен бути реальним;
– Розкрити кінцевих власників банків;
– Знизити частку інсайдерських кредитів;
– Не займатися протизаконною діяльністю.

Правда України

your ad here