Daily: 06/12/2015

США і ЕС готові душе швидко ввести нові санкції проти путіна

санкції

США і ЕС готові душе швидко ввести нові санкції проти Росії.

Сполучені Штати і Європейський Союз завершують підготовку подальших санкцій проти Росії, які можуть бути накладені, якщо Москва розгорне додаткові воєнні дії в Україні. Про це повідомляється з посиланням на високопоставлених представників адміністрації США і європейських дипломатів.

Джерела підкреслили, що рішення з приводу прийняття додаткових заходів немає, хоча на цьому тижні, у зв’язку з відновленням боїв на Донбасі, подальші санкції обговорювалися.

За словами джерел, потенційні нові заходи можуть стосуватися додавання імен і компаній в поточний список санкцій, а також фінансового, енергетичного та оборонного секторів Росії.

На питання про те, якими повинні бути військові дії Росії, щоб викликати подальші санкції, представник адміністрації зазначив, що “ви дізнаєтеся, коли ви побачите його”.

“Це може бути будь-яка велика атака в будь-якому місці всій лінії зіткнення. Ми всі знаємо, про що ми говоримо, і ми хочемо бути готовими і мати інструменти у випадку необхідності”, – підкреслило джерело.

“Існує великий перелік різних варіантів, якими лідери зможуть відповісти на будь-який вияв російської агресії, швидко і рішуче. Мова не йде про тижні”, – сказав чиновник.

Нагадаємо, 11 червня Європарламент ухвалив резолюцію про продовження санкцій проти Росії.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Фірташа не влаштовує Яценюк, бо він дружить з Коломойським

фірташ

Ваш товариш і бізнес-компаньйон Іван Фурсін стверджує, що скоро в Раді буде зовсім інша конфігурація. Це натяк на відставку Кабміну або позачергові вибори до парламенту?

Дмитро Фірташ: Я не знаю, що очікується, але я впевнений в тому, що треба це робити. Я впевнений, що треба переформатувати Кабінет міністрів.

Я думаю, що потрібно зробити перезавантаження, треба робити іншу коаліцію. І треба робити коаліцію, яка буде за Україну, а не роз’єднувати її. Це важливе питання.

І тому я вважаю, що це уряд себе вже показала, очікувати від них нічого, нічого нового не буде. Я хочу, щоб ви просто зрозуміли, не в мені мова, я з ними не воюю.

В “Опозиційному блоці” спостерігається ослаблення впливу Сергія Льовочкіна і посилення Бориса Колеснікова. Деякі джерела стверджують, що після осінніх виборів у місцевих радах масово сформуются коаліції “Солідарність” Порошенка і “Опозиційного блоку” – і ця коаліція стане платформою для коаліції у майбутній Раді. Яка ваша роль сьогодні в “Опозиційному блоці”?

Дмитро Фірташ: Ніяка, крім того, що я їх усіх знаю, ніяка.

Ви бачите можливість переформатування уряду в нинішній конструкції парламенту або потрібні термінові вибори?

Дмитро Фірташ: Розумієте, у мене двоїста ситуація. Звичайно, краще пройти легким шляхом – це переформатувати і не йти на вибори, не вигадувати цю всю історію.

Але якщо це неможливо, то, звичайно, я б радив йти на вибори. І все ж пройти ще раз цей шлях, нехай він буде важкий, хворий, але його пройти для того, щоб це зробити.

В українських ЗМІ щодо цього питання з’являлася інформація, що саме до вас приїжджали українські олігархи, і ви вирішували це питання лобіювання дострокових виборів. Була така зустріч?

Дмитро Фірташ: Ні, це неправда. Це вже міф і якась нісенітниця. Я свою позицію особисто заявив. Навіщо комусь кудись їхати і щось лобіювати, якщо ми, як Федерація роботодавців, заявляємо, що це уряд не влаштовує український бізнес.

Ми два рази заявляли, що уряд має піти у відставку. Ми говорили: відзвітуйте за це, зробіть те і те.

Вони взагалі ігнорують, вони взагалі не намагаються йти на контакт ні з нами, ні з профспілками. Тому питання: як поміняти?

Зрозуміло, що у Президента є проблема і в уряду: щоб зробити новий уряд – потрібна коаліція. Якщо можна пройти малою кров’ю, і щоб коаліція з тих депутатів, які є сьогодні в парламенті, переформатировалась, неважливо хто – це було б правильно. Але якщо ні, то краще піти на вибори ще раз.

Сам Яценюк не подасть у відставку. Це людина, який сам не піде. Я думаю, що ви будете довго його звідти витягати.

Президент на своїй прес-конференції пообіцяв, що не чіпатиме прем’єр-міністра.

Дмитро Фірташ: Кожен грає свою гру і вичікує слушного моменту. Але насправді, програє країна.

Мені здається, що зараз не найважливіше хто з ким з’єднується. Немає ідеї. Всі повинні об’єднатися заради одного – заради майбутнього дітей, життя.

Хто той прем’єр, який би об’єднав країну, і почав би реформи?

Дмитро Фірташ: Я не хочу на це питання давати коментар. Я тільки одне можу сказати, що я точно вважаю, що варяги – не наші союзники, варяги ніколи не можуть побудувати нічого. Тобто, повинні будувати свої.

Тобто, є помилковим і Михайло Саакашвілі в Одесі, і міністри, заступники міністрів?

Дмитро Фірташ: Я вважаю, що в принципі, це неправильно, тому що у нас 40 мільйонів населення, дуже освічена країна, досить тямущі люди.

Слава Богу, до цього часу ми якось країну будували. У нас були хороші показники, і було у нас все добре. Тобто, не ми самі божевільні, яким треба привезти з двомільйонного населення Грузії людей, які повинні покерувати в Україні.

І друге, вибачте мене, ще немає однозначної відповіді на результати реформ там. Ми з вами до кінця не знаємо. Але ми чуємо зараз поки інших грузинів, що вони говорять.

Так, я розумію, може тут політика, але це неоднозначна ситуація.

Однозначно те, що повинні будувати свої.

Чи є у нинішньої коаліції люди, які могли б ефективно замінити Яценюка?

Дмитро Фірташ: Напевно, є. Тут питання навіть не в тому, хто є, а питання за кого проголосує коаліція. Багато невідомих, які треба скласти в купу, щоб це спрацювало.

Крім того, чітко розділена зараз палітра. Ми знову вийшли сьогодні на той же самий процес, який вже проходили: Партія регіонів і, скажімо, Блок Юлії Тимошенко.

Те, що Юлія Володимирівна робить, давайте називати речі своїми іменами, то, що в 2006 році у них не вийшло, зараз воно рухається туди ж. А я кажу, що треба, щоб з’явився середній, який буде український.

Чи бачите ви зараз в парламенті спроби зробити широку коаліцію, де не буде ворогів?

Дмитро Фірташ: Поки не бачу, тому що ніхто не хоче стати першим тією людиною, яка розвалює коаліцію, щоб його не звинуватили в цьому.

Чи будете далі підтримувати “Динамо” Київ?

Дмитро Фірташ: Так, буду. А чому ні? Я вважаю це правильним, це клуб з історією. Сьогодні “Динамо” став чемпіоном, виграв Суперкубок.

Його намагалися вбити. Деякі воювали з ним з приводу електорату, не буду називати, хто. І в той момент, коли до них боялися навіть підійти на гарматний постріл, я сказав: так, я буду підтримувати.

Назвіть суму річного контракту?

Дмитро Фірташ: Дякую. Ні.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Латвія успішно виловлює у себе путінських шпигунів і диверсантів

Латвія

У Латвії суд узяв під арешт двох громадян Росії, яких затримали після незаконного потрапляння на військову базу.

Проти них порушена кримінальна справа за підозрою у шпигунстві і спробі терористичних дій.

Як повідомили латвійські військові, росіян затримали в середу, 10 травня, коли вони перелізли через паркан військової бази в Адажі неподалік столиці Риги, маючи з собою летючки англійською мовою з закликами проти союзу НАТО. У той час відбувалися спільні американсько-латвійські військові навчання.

Міністр оборони Латвії Раймондс Вейоніс заявив, що цей випадок може бути елементом інформаційної війни, яку веде Росія.

У Росії радикальна націоналістична організація «Інша Росія», яку заснував лідер уже розпущеної Націонал-більшовицької партії Едуард Лимонов, заявила, що двоє затриманих у Латвії – її члени.

У країнах Балтії, а також у Польщі нині відбуваються великі міжнародні військові навчання, пов’язані з активізацією агресивних дій Росії, в першу чергу в Україні.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Квадрильйони місцевих доларів коштує у Зімбабве долар США

зімбаба

Після гіперінфляції в 2008 році, зімбабвійці носили мішки з грошима, щоб розрахуватися за хліб.

Громадянам Зімбабве, найбіднішої країни в Африці, доводиться розраховуватися квадрильйонами місцевих доларів, щоб купити хоча б один долар США.

Новий курс валюти нацбанк режиму Роберта Мугабе встановив на позначці 35 квадрильйонів місцевих доларів за один американський.

Південноафриканська країна часто розраховується в іноземній валюті, доларі США або ранде ПАР після гіперінфляції в 500 мільярдів в 2008 році. На піку кризи в 2008 році зімбабвійцям доводилося носити мішки з грошима просто щоб купити хліба, а ціни збільшувалися мінімум двічі на день.

Найбільшою банкнотою поки залишається випущена в 2008 році купюра в 100 трильйонів зімбабвійських доларів, але її навіть не вистачає на тижневий проїзд автобусом.

Зазначимо, Мугабе править Зімбабве вже 35 років і в лютому відсвяткував 91-й день народження. На вечірку на честь найбіднішої країни світу було витрачено близько мільйона доларів.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

МВФ переніс своє засідання щодо виділення грошей Україні на липень

борг

Засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду щодо виділення другого траншу Україні відбудеться в липні, а не в червні, як планувалося раніше.

“Ми оцінюємо, що в липні місяці рада директорів буде засідати, тому до липня ми повинні всі завдання виконати”, – заявив на засіданні уряду прем’єр Арсеній Яценюк.

Він закликав Верховну Раду наступного тижня прийняти законопроекти, які залишилися в рамках меморандуму з фондом. Це законопроекти, які дозволять реформувати банківський сектор, енергетичний ринок і НАК “Нафтогаз України”.

Розмір наступного траншу МВФ повинен скласти 1,7 млрд доларів.

Нагадаємо, умовою виділення другого траншу МВФ раніше називав успішні переговори про реструктуризацію зовнішньої заборгованості, проте напередодні у фонді повідомили, що будуть кредитувати Україну навіть у випадку, якщо вона не зможе домовитися з приватними кредиторами.

Яценюк вчора повернувся з США, де зустрічався в тому числі з представниками МВФ.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Як працювати інтернет-магазину, якщо товар покупцеві доставляє кур’єрська служба

інтернет-магазини

Як працювати інтернет-магазину, якщо товар покупцеві доставляє кур’єрська служба і гроші отримує кур’єр? Роз’яснення з нормами закону, що стосуються інтернет-магазинів дав заступник начальника відділу РРО департаменту податково-митного аудиту ДФС України Станіслав Кубрін.

Починаючи з 1 липня 2015 інтернет-магазини, суб’єкти підприємницької діяльності 3-ї групи, а з 01.01.2016 та інтернет-магазини 2-ї групи, що здійснюють розрахунки у готівковій або безготівковій формі, повинні застосовувати реєстратори розрахункових операцій та видавати покупцеві розрахунковий документ.

Закон України про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі визначає дві умови використання касового апарату: розрахункова операція і місце проведення операцій. Розрахункова операція – це отримання готівки. Місце проведення операцій – це місце, де безпосередньо відбувається перехід права власності на товар (магазин, кур’єр). Якщо місце проведення розрахунків встановити не можна, касовий апарат не потрібен. Наприклад, покупка програмного забезпечення онлайн з безготівковою оплатою. У всіх інших випадках має бути виданий касовий чек.

Як працювати інтернет-магазину, якщо товар покупцеві доставляє кур’єрська служба і гроші отримує кур’єр? Продавець укладає договір про матеріальну відповідальність з кур’єрською службою і передає чек разом з товаром кур’єру. При цьому кур’єр повинен надати покупцю і чек за свої послуги, якщо їх оплачує покупець. Якщо клієнт, наприклад, передумав і не заплатив за товар, то оформляється повернення товару продавцю. Якщо оплата інтернет-магазину відбувається за допомогою накладеного платежу, то право власності на товар переходить до кур’єрській службі і вона видає чек.

Установка РРО складається з наступних етапів:

1) вибір і придбання РРО, займає від 2 до 60 днів (залежить від наявності та вибору);

2) підписання договору з центром сервісного обслуговування – до 5 днів. Зі списком виробників РРО, сертифікованих податкової, можна ознайомитися на сайті;

3) реєстрація РРО в Державній фіскальній службі (до 14 днів);

4) фіскалізація і введення в експлуатацію (1 день).

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Дані продажів нових легкових авто за травень 2015 року провальні

авто

Дані продажів нових легкових авто за травень 2015 року провальні: реалізовано лише 2 994 автомобілів.

За п’ять місяців продано 13 831 автомобіль, що на дві третини менше, ніж за цей же період 2014 року.

Якщо на початку 2014 року в Україні було 750 автосалонів, то виходить, що кожен з них раз на десять днів продавав один автомобіль. Втім, такі міркування некоректні.

По-перше, чверть автосалонів припинили роботу в Криму та на окупованій частині Донбасу.

По-друге, попит на різні моделі нерівномірний. Приміром, “Рено” у травні продала 207 автомобілів – другий рядок у рейтингу продажів, а “АвтоЗАЗ” – 203.

Першість тримала “Тойота”, проте лише за рахунок надходження “Пріусів” для нового столичного патруля.

Зростання попиту на автомобілі у найближчі рік-два очікувати не слід, тож автосалони та їх представники шукають шляхи для власного виживання.

Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів – ВААІД – недавно виступила з ініціативою змінити правила торгівлі вживаними авто, аби таким правом могли скористатися лише офіційні автомобільні дилери.

Якщо раніше перекупники авто стояли поперед горла лише державі, яка не знала як стягнути з них податки, то тепер у війну вирішили ув’язатися офіційні продавці. Їх законодавча новація на словах звучить інакше, привабливіше для вуха, і полягає у запровадженні електронних довідок-рахунків замість паперових.

Державу намагаються спокусити тим, що існуючі документи не виконують головної функції – обліку продавців та оподаткування їх доходів податком на доходи фізосіб. Мовляв, держава втрачає кошти, а от автосалони забезпечать і належний облік, і контроль, і юридичну чистоту угод перепродажу.

Гендиректор ВААІД Олег Назаренко визнає, що до таких заходів автодилери вдаються від кепського життя – аби зберегти мережу та робочі місця.

Варто зауважити, що видача таких електронних довідок-рахунків пов’язана з нинішніми функціями ДАІ.

Наразі ця затія має сумнівний вигляд. Майже всі вигоди від запровадження порядку торгівлі вживаними авто перераховані, а от вади залишаються в тіні.

По-перше, відповідно до нового закону “Про національну поліцію”, ухвалення якого в найближчі дні анонсував профільний міністр, МВС втратить повноваження реєстрації транспортних засобів. Планується, що їх отримають органи місцевої влади, проте над цим питанням ще ніхто не думав.

По-друге, при салонах існує послуга обміну вживаного авто на нове – так званий трейд-ін. Вона пожвавлює роботу продавців, але вартість уживаного авто після оцінки менша від ринкової на 10-15%. Отже, існує обґрунтована підозра, що в разі запровадження салонної монополії різниця в оцінці стане ще відчутнішою.

По-третє, автосалон видасть гроші за здане на комісію авто лише у гривнях, тоді як на авторинку майже всі угоди відбуваються в іноземній валюті. Можливо, це послабить тиск на гривню, однак гарантовано спричинить масові протести з палінням шин під відомством, яке зголоситься узаконити новий порядок.

То як зберегти овець і нагодувати вовків? “Вовкам”, очевидно, доведеться жити впроголодь, виживаючи за рахунок привабливих умов сервісу проданих авто та різних знижок на автомобілі минулих модельних років випуску. Тобто продавцям треба ворушитися і ставати вигадливішими. Повторення буму зразка 2008 року наразі не передбачається.

А от “овець” дражнити не варто. Верховна Рада та уряд видали стільки постанов, які унормовують продаж уживаних автомобілів, які ніхто не виконує, що саме час провести їх ревізію і зайнятися дерегуляцією. У тому числі для того, аби добитися сплати передбаченого Податковим кодексом 1% від вартості проданого авто.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Розвиток інтернет-банкінгу та безготівкових платежів став трендом ринку

інтернет-банкінг

Відхід з ринку майже півсотні банків і скорочення інфраструктури обслуговування роздрібних клієнтів прискорили процес трансформації банківської системи. Кількість активних платіжних карт за рік зменшилася на 2,58 млн, крім того, майже на 10% скоротилася кількість банкоматів. Ключовим трендом на ринку стає розвиток інтернет-банкінгу та безготівкових платежів.

Торік банківська мережа обслуговування клієнтів значно звузилася. Якщо на початку 2014 року в Україні працювало 19,45 тис. відділень, то до початку травня нинішнього року їх залишилося вже 13,6 тис. Скорочення мережі на 30% трохи більше ніж за рік пояснюється двома факторами. Перший – масове банкрутство банків: тимчасові адміністрації в минулому році введено в 33 з 180 банків, ще 15 банків пішли «під ніж» на початку поточного. Друга причина – закриття відділень у Криму, а також в контрольованих незаконними збройними формуваннями районах Донецької та Луганської областей. Тільки Ощадбанк, що має найбільшу мережу в країні, за минулий рік закрив 584 відділення, з яких половина (295 шт.) – у Криму.

В результаті на кожну тисячу жителів зараз доводиться не 0,428, а 0,317 відділення. І навіть без урахування половини населення Донбасу, якому в зоні проведення АТО недоступні банківські послуги, цей коефіцієнт підвищується лише до 0,343. Іншою причиною закриття відділень стало зниження їх прибутковості, тому офіси закривалися по всій країні, а не тільки в Криму і на Донбасі.

Проведенню технологічної модернізації мереж, що залишилися, перешкоджав режим економії. Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний весь рік рекламував проект «відділень нового формату», але в підсумку з 5 тис. офісів банку реконструйовано всього 86, а нових відкрито лише чотири. До кінця нинішнього року кількість оновлених відділень має досягти 300. «У зв’язку зі складною фінансовою ситуацією багато банків з розвиненою мережею зосередилися на її оптимізації. Перспектива розвитку мереж нового формату відходить на другий план, оскільки вимагає істотних інвестицій», – говорить директор з маркетингових пропозицій Володимир Буданов.

Банки покращують обслуговування клієнтів у відділеннях за допомогою надання їм напоїв, доступу до мережі Wi-Fi, створення зручних зон очікування фахівця. У цьому випадку модернізація може бути економною. Наприклад, забезпечення безкоштовного доступу клієнтів до мережі Wi-Fi не несе додаткових витрат, оскільки ця мережа вже створена для співробітників банку. На початку 2014 року Фідобанк відкрив перше своє відділення формату show-room, в якому зроблена ставка на технологічність, клієнтські зони, а також на можливість купити смартфон або планшет з додатком Fido Wallet. «Клієнти з цікавістю сприйняли можливість протестувати запропоновані інновації. Або можна просто попрацювати в спеціальних кабінках з безкоштовним доступом до Інтернету, – розповідає Володимир Буданов. – При цьому шоу-руми все ще залишаються новим форматом обслуговування для клієнтів, і не всі готові до таких інновацій».

Банкіри визнають, що монітор комп’ютера, розташований між клієнтом і співробітником, створює психологічний бар’єр у спілкуванні. Цього можна уникнути при роботі з невеликими гаджетами. «Планшет вже обладнано понад 1200 наших відділень. Щодня з 500 тис. відвідувачів відділень за допомогою планшетів обслуговується 335 тис. Але головна мета нововведення – показати клієнтам, що вони легко можуть здійснювати банківські операції самостійно, що вже забезпечило приріст кількості клієнтів з 2,2 млн до 3,2 млн », – говорить перший заступник голови правління Олег Гороховський.

Для банків, які хочуть утримати клієнтів, необхідним є наявність системи оцінки якості обслуговування. «Банк регулярно проводить дистанційне навчання і тестування персоналу, що обслуговує клієнтів. Робота перевіряється за допомогою таємних покупців та дистанційного опитування клієнтів через SMS та IVR », – повідомили в Ощадбанку. Найчастіше банки використовують систему NPS-опитувань клієнтів, яка показує якість обслуговування і банком, і співробітником. Це допомагає вдосконаленню сервісів і визначенню бонусів співробітників.

Інтернет-банкінг перетворився на базовий інструмент, без якого банк не може повноцінно надавати послуги. Якими б не були відділення, клієнту потрібна оперативність, яку забезпечує дистанційне обслуговування. Навіть у такій консервативній установі, як Ощадбанк, кількість користувачів мобільного- і веб-банкінгу «Ощад 24/7» виросло з 94 тис. до 378 тис. Але мало створити зручний інтерфейс і встановити низькі тарифи на безготівкові платежі. Клієнти прагнуть звести необхідність своєї фізичної присутності в банку до мінімуму. Один з таких інструментів – онлайн-обслуговування депозитів. Інтерес до цієї послуги величезний. В Платинум Банку депозитні операції займають найбільшу частку в інтернет-платежі – 39%. У Фідобанк на внутрішні платежі клієнтів, у тому числі депозитні, припадає 34% онлайн-операцій. Але поки що навіть не всі найбільші банки впровадили цю базову опцію. «Запуск функції відкриття і поповнення депозитів через веб-банкінг запланований на II півріччя», – сказав директор департаменту електронної комерції та платіжних коштів Ощадбанку Володимир Москаленко. В рамках дослідження «50 провідних банків України» про таку послугу заявили близько 40 кредитних установ. У 45 банків, що надіслали анкету, є можливість погасити кредит через сайт.

За словами члена правління банку Катерини Ладиженської, в мобільний банкінг клієнти використовують «швидкі» операції, які важливі в конкретний час: користувач не може чекати моменту, коли під рукою буде комп’ютер. До таких операцій належать, наприклад, оплата мобільного зв’язку та інтернету, переказ між картами і рахунками. У дев’яти банків з десятки лідерів у сегменті інтернет-банкінгу є програми для iOS і Android, в той час як для Windows Phone – всього у двох. В цілому по ринку в розробку додатків для Windows Phone погодилися інвестувати всього п’ять банків.

Намагаючись збільшити комісійні доходи, банки почали залучати «чужих» клієнтів. Послугу проведення платежів з картки на картку впроваджували Альфа-банк, Фідобанк і веб-сервіс iPay.ua: вона дозволяє клієнту з будь-якого банку зі своєї карти перевести гроші на платіжну карту іншого банку. «Оборот за 2014 по переказах з карти на карту (P2P) склав 195 млн грн, а кількість проведених операцій досягло 240 тис. трансакцій. В рамках сервісу банк співпрацює більш ніж з 20 партнерами, серед яких найбільші інтернет-агрегатори та фінансові установи», – розповідає директор з розвитку електронної комерції банку Олександр Беззубов.

Банки експериментують з форматами, «схрестивши» інтернет-банкінг з магазином електроніки. Додатковий прибуток у такому випадку можна отримати не тільки за рахунок продажу самої техніки, а й за рахунок надання кредиту на її покупку. «Крім отримання класичних банківських послуг клієнти можуть купити смартфони, планшети, ноутбуки, електронні книги та аксесуари, при цьому отримавши кеш-бек на карту, – говорить Володимир Буданов. – Усі замовлені продукти, наприклад: карти або техніка, необхідні документи, у тому числі на відкриття депозитів, – доставляються кур’єром».

Розширення каналів дистанційного обслуговування дозволяє розвантажити відділення. В кінці 2014 року в відділеннях ПриватБанку щодня в середньому здійснювалося 502 тис. фінансових операцій фізосіб. Тобто до 60% операцій клієнти здійснювали самостійно. Наступна мета банку – поєднати інтернет-банкінг з соціальною мережею за допомогою запуску нової програми. «Впровадження Sender означає завершення ери традиційного інтернет-банкінгу і перехід до миттєвих персональним комунікацій клієнтів з фінансовими сервісами. Sender об’єднує функцію мобільного гаманця з хмарним NFC, якими можна платити у офлайні», – пояснює Олег Гороховський.

Кількість платіжних карт в обігу за рік зросла на 824 тис. – до 70,55 млн, тоді як активних карт, за якими операції здійснювалися частіше ніж раз на три місяці, навпаки, стало менше на 2,58 млн (33,04 млн) . У лідери з емісії карт вибилися Ощадбанк (приріст склав 2,07 млн карт), Альфа-банк (+345,5 тис. карт) і ПУМБ (+216 тис. карт). Портфель ПриватБанку, на частку якого приходиться 42,7% цього ринку, скоротився на 0,82 млн – до 30,16 млн карт. Банки втратили клієнтів в Криму та зоні проведення АТО, тому активно боролися за обслуговування «бюджетників» і колишніх клієнтів банків-банкрутів.

Уряд не міг прийняти рішення про примусове переведення зарплатних клієнтів, адже статті 24-25 КЗпП дозволяють людині самій вибрати банк, а обмеження його права розпоряджатися зарплатою заборонено. Але влада все ж переконувала співробітників бюджетної сфери переходити в держбанки. «У 2014 році до нас на обслуговування перейшло велику кількість співробітників підприємств комерційної сфери з інших банків. Збільшення кількості активних карт в IV кварталі склало 789 тис., і це безпосередньо пов’язано із збільшенням емісії зарплатних карт. За рік кількість клієнтів, які отримують заробітну плату в Ощадбанку, збільшилася більш ніж на 500 тисяч і становить близько 2 млн осіб», – розповів пан Москаленко.

Карткові портфелі наростили також Укрексімбанк (+62 тис. карт) і Укргазбанк (+85 тис. карт). У ПриватБанку виступали проти примусового переведення клієнтів в держбанки і залучали до цього увагу громадськості та ЗМІ. За підсумками року банк все ж утримав свої позиції на ринку (3,24 млн чоловік). «Кількість співробітників бюджетних організацій, які отримують заробітну плату через наш банк, в 2014 році зросло на 39 тис., а співробітників комерційних – скоротилося на 6,7 тис.», – розповів Олег Гороховський.

Незважаючи на дефіцит ліквідності, багато банків зберігали овердрафт для зарплатних клієнтів. «Автоматичні овердрафти – динозаври сучасного світу платіжних карт. Мова йде про уніфікацію продуктів, щоб «звичайний» клієнт отримував ті ж послуги, що і зарплатний. «Плата на залишок по зарплатній картці вже непопулярна. Ми пропонуємо такі види послуг, як «Дохідний сейф» або «Депозит зберігаючих», які приносять клієнту 15% річних. Ставка по таких продуктах вище, ніж середньоринкова ставка на залишок по зарплатній картці, яка складає 5% », – уточнює банкір.

Поряд зі зниженням кількості активних карт порідшали і банкоматні мережі. До початку 2015 року кількість банкоматів скоротилася на 9,3% – до дворічного мінімуму. За рік установи відключили 3754 пристрої. І цей процес триватиме. З 36,6 тис. залишилися банкоматів 2289, або майже 6,3%, належать банкам з тимчасовими адміністраціями. Після їх виведення з ринку на ТОП-20 установ з найбільшими мережами припадатиме 93,7% пристроїв. 17 банків відключили 2161 АТМ. «Нарощування мереж банкоматів не варто очікувати через високі витрати на технічну підтримку, енергозабезпечення, інкасацію, оренду», – говорить начальник управління координації та розвитку мережі Віталій Мороз. ПриватБанк, який володіє 53% банкоматів, вже припинив експансію. «Наша мережа банкоматів є оптимальною, значне її зростання не плануємо, відбуватиметься заміна парку на більш сучасний у міру зносу», – зазначає Олег Гороховський.

У нинішніх умовах установка нових банкоматів використовується для переманювання корпоративних клієнтів. «У наших планах – установка додаткових банкоматів для залучення нових зарплатних клієнтів і нарощування клієнтської бази. Також банк розширює функціональність банкоматів і впроваджує ресайклінг для оптимізації витрат на готівку », – говорить Віталій Мороз. Додатковий функціонал мають банкомати з функцією cash-in, яка дозволяє знизити витрати на роботу касирів. У Райффайзен Банку Аваль, що є другим в країні за кількістю банкоматів, приймають гривню 13% пристроїв.

Цю функцію можуть виконувати і термінали самообслуговування. Так, ПриватБанк збільшив їх кількість майже на 15% – до 12,04 тис. «У 2014 році більше 58% операцій з приймання нами платежів були здійснені через АТМ і термінали самообслуговування, і ця цифра не враховує операції поповнення в терміналах наших партнерів», – говорить Катерина Ладиженська.

Хоча мережу POS-терміналів скоротилася на 13,5 тис. пристроїв (-7%), до 178,9 тис., це не зупинило зростання безготівкових платежів. Їх кількість збільшилася на 50%, а обсяг – на 60%. У результаті кількість безготівкових операцій вперше перевищила кількість операцій зі зняття готівки (56% і 44%). За сумою операцій частка безготівки зросла з 17,4% до 25%. ПриватБанк, який встановив 60% торговельних POS-терміналів, продемонстрував приріст трансакцій на 40%. Стимулювати покупки повинно було поширення безконтактних карт VISA PayWave і MasterCard PayPass, але ефективність повсюдного впровадження цієї технології не оцінена. І хоча ПриватБанк випустив уже 750 тис. таких карт, ставка зроблена на QR-коди, а тепер – на NFS-платежі. «Ми розвиваємо найперспективнішу на даний момент технологію хмарного NFS: якщо у клієнта є телефон з NFS і додатком« Приват24 », він може оплачувати покупки телефоном в будь-якому терміналі в будь-якій точці світу з будь-якої своєї карти або рахунки», – говорить Олег Гороховський.

Інтерес до кобрендингових проектів останнім часом знизився, але залишається високим. Оператор стільникового зв’язку МТС запустив кобренд відразу з трьома банками: з ОТП Банком – у березні 2014 року, з банком «Михайлівський» – у липні, з Альфа-банком – у вересні. «У 2014 році сумарно по трьох проектах оформлено близько 15 тис. карт, за допомогою яких абоненти отримали понад 12 млн бонусів вартістю близько 600 тис. грн», – розповіла прес-секретар «МТС Україна» Вікторія Павловська.

Компанія «Міжнародні авіалінії України» розширила коло учасників кобрендинга до чотирьох установ (ПУМБ, «Фінанси і Кредит», ОТП Банк, Альфа-банк). Але перспективи проекту туманні. «Економічна ситуація не могла не відбитися на самопочутті багатьох банків, у тому числі партнерів МАУ, що змушує їх переглядати умови співпраці. Ми також відчуваємо об’єктивні труднощі. Тому, на мій погляд, зараз не найвдаліший час для кобрендингових проектів », – пояснила корпоративний прес-секретар компанії «Міжнародні авіалінії України» Євгенія Сацька.

Одна з причин, яка знижує інтерес клієнтів до платіжних карт з кобренду, – інфляція. На тлі зростання цін на товари в 1,5 рази можливість отримати у вигляді бонусів 1-5% від їх ціни не підвищує лояльність клієнта. Тому банки намагаються «нафарширувати» карту максимально можливим функціоналом, щоб вона залишалася корисною клієнту. У цьому випадку вигідний кобренд не з однією компанією, а з широким колом партнерів. Це може бути реалізовано в системі накопичувальних бонусів (MAXI Card Альфа-банку, «Бонус Плюс» ПриватБанку) за кредитними картками. «З березня всі нові кредитні карти випускаються з системою лояльності MAXI, бонусами якою можна скористатися в магазинах понад 40 партнерів», – говорить віце-президент Олексій Пузняк.

Також банки намагаються «заманювати» знижками. «Запущена дисконтна програма, в рамках якої власники карт Фідобанку отримують до 30% знижки в 700 закладах партнерської мережі, а також кеш-бек на карту «Штука», – говорить пан Буданов. При цьому наприкінці року банк запустив проект BrandCard, який дозволяє на основі «Штуки» створити будь-який кобрендинговий проект: картки лояльності в торгових мережах, карти для співробітників, шкільні, клубні, членські або подарункові карти.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here

Мінфін України проводить значні зміни в системі адміністрування податку на додану вартість

ПДВ

Мінфін України проводить значні зміни в системі адміністрування податку на додану вартість за надану на експорт продукцію для вирішення проблеми його своєчасного відшкодування. Про це повідомив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський на прес-конференції в Маріуполі.

“Зараз робимо досить серйозні зміни з ПДВ у системі адміністрування, зокрема, у питанні відшкодування. Як ви знаєте, призначено вже нове керівництво фіскальної служби і ми в цьому місяці будемо проблему ПДВ вирішувати”, – сказав Уманський.

За його словами, робота над вирішенням проблеми ведуть разом з іншими відомствами.

“Зараз ми працюємо з податковою, переглядаємо процедуру адміністрування та формування реєстру, зокрема, і щодо автоматичного відшкодування ПДВ. Ми визначилися, що якщо сума до відшкодування в три рази менше, ніж активи підприємства, як у випадку з” Метінвестом “, то підприємство автоматично потрапляє в відшкодування й тут проблем не повинно бути“, – зазначив заступник міністра.

Як повідомлялося, заборгованість з ПДВ перед “Метінвестом” становить понад 3 млрд грн.

У травні поточного року кілька підприємств і компаній гірничо-металургійного комплексу України відключили від системи автоматичного відшкодування ПДВ.

ДФС раніше заявила, що для вирішення проблеми боргу держави з відшкодування ПДВ, перевищує 12 млрд грн, необхідний новий випуск облігацій внутрішньої держпозики (ПДВ-облігації).

ДФС вже звернулася в Міністерство фінансів з пропозицією випуску ОВДП.

За даними ДФС , заборгованість з відшкодування ПДВ перед металургами складає більше 7 млрд грн.

Найбільшими серед них є “ArcelorMittal Кривий Ріг” – 1,4 млрд грн, “Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча” – 1,1 млрд грн, “Азовсталь” – 0,86 млрд грн, “Запоріжсталь” – 0,72 млрд грн Дніпровський меткомбінат ім.Дзержинського – 0,911 млрд грн.

Крім цього, заборгованість перед аграріями сягає майже 4 млрд, перед іншими підприємствами, серед яких – Одеський припортовий завод – більше 1 млрд грн.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

your ad here