Фірташа не влаштовує Яценюк, бо він дружить з Коломойським

фірташ

Ваш товариш і бізнес-компаньйон Іван Фурсін стверджує, що скоро в Раді буде зовсім інша конфігурація. Це натяк на відставку Кабміну або позачергові вибори до парламенту?

Дмитро Фірташ: Я не знаю, що очікується, але я впевнений в тому, що треба це робити. Я впевнений, що треба переформатувати Кабінет міністрів.

Я думаю, що потрібно зробити перезавантаження, треба робити іншу коаліцію. І треба робити коаліцію, яка буде за Україну, а не роз’єднувати її. Це важливе питання.

І тому я вважаю, що це уряд себе вже показала, очікувати від них нічого, нічого нового не буде. Я хочу, щоб ви просто зрозуміли, не в мені мова, я з ними не воюю.

В “Опозиційному блоці” спостерігається ослаблення впливу Сергія Льовочкіна і посилення Бориса Колеснікова. Деякі джерела стверджують, що після осінніх виборів у місцевих радах масово сформуются коаліції “Солідарність” Порошенка і “Опозиційного блоку” – і ця коаліція стане платформою для коаліції у майбутній Раді. Яка ваша роль сьогодні в “Опозиційному блоці”?

Дмитро Фірташ: Ніяка, крім того, що я їх усіх знаю, ніяка.

Ви бачите можливість переформатування уряду в нинішній конструкції парламенту або потрібні термінові вибори?

Дмитро Фірташ: Розумієте, у мене двоїста ситуація. Звичайно, краще пройти легким шляхом – це переформатувати і не йти на вибори, не вигадувати цю всю історію.

Але якщо це неможливо, то, звичайно, я б радив йти на вибори. І все ж пройти ще раз цей шлях, нехай він буде важкий, хворий, але його пройти для того, щоб це зробити.

В українських ЗМІ щодо цього питання з’являлася інформація, що саме до вас приїжджали українські олігархи, і ви вирішували це питання лобіювання дострокових виборів. Була така зустріч?

Дмитро Фірташ: Ні, це неправда. Це вже міф і якась нісенітниця. Я свою позицію особисто заявив. Навіщо комусь кудись їхати і щось лобіювати, якщо ми, як Федерація роботодавців, заявляємо, що це уряд не влаштовує український бізнес.

Ми два рази заявляли, що уряд має піти у відставку. Ми говорили: відзвітуйте за це, зробіть те і те.

Вони взагалі ігнорують, вони взагалі не намагаються йти на контакт ні з нами, ні з профспілками. Тому питання: як поміняти?

Зрозуміло, що у Президента є проблема і в уряду: щоб зробити новий уряд – потрібна коаліція. Якщо можна пройти малою кров’ю, і щоб коаліція з тих депутатів, які є сьогодні в парламенті, переформатировалась, неважливо хто – це було б правильно. Але якщо ні, то краще піти на вибори ще раз.

Сам Яценюк не подасть у відставку. Це людина, який сам не піде. Я думаю, що ви будете довго його звідти витягати.

Президент на своїй прес-конференції пообіцяв, що не чіпатиме прем’єр-міністра.

Дмитро Фірташ: Кожен грає свою гру і вичікує слушного моменту. Але насправді, програє країна.

Мені здається, що зараз не найважливіше хто з ким з’єднується. Немає ідеї. Всі повинні об’єднатися заради одного – заради майбутнього дітей, життя.

Хто той прем’єр, який би об’єднав країну, і почав би реформи?

Дмитро Фірташ: Я не хочу на це питання давати коментар. Я тільки одне можу сказати, що я точно вважаю, що варяги – не наші союзники, варяги ніколи не можуть побудувати нічого. Тобто, повинні будувати свої.

Тобто, є помилковим і Михайло Саакашвілі в Одесі, і міністри, заступники міністрів?

Дмитро Фірташ: Я вважаю, що в принципі, це неправильно, тому що у нас 40 мільйонів населення, дуже освічена країна, досить тямущі люди.

Слава Богу, до цього часу ми якось країну будували. У нас були хороші показники, і було у нас все добре. Тобто, не ми самі божевільні, яким треба привезти з двомільйонного населення Грузії людей, які повинні покерувати в Україні.

І друге, вибачте мене, ще немає однозначної відповіді на результати реформ там. Ми з вами до кінця не знаємо. Але ми чуємо зараз поки інших грузинів, що вони говорять.

Так, я розумію, може тут політика, але це неоднозначна ситуація.

Однозначно те, що повинні будувати свої.

Чи є у нинішньої коаліції люди, які могли б ефективно замінити Яценюка?

Дмитро Фірташ: Напевно, є. Тут питання навіть не в тому, хто є, а питання за кого проголосує коаліція. Багато невідомих, які треба скласти в купу, щоб це спрацювало.

Крім того, чітко розділена зараз палітра. Ми знову вийшли сьогодні на той же самий процес, який вже проходили: Партія регіонів і, скажімо, Блок Юлії Тимошенко.

Те, що Юлія Володимирівна робить, давайте називати речі своїми іменами, то, що в 2006 році у них не вийшло, зараз воно рухається туди ж. А я кажу, що треба, щоб з’явився середній, який буде український.

Чи бачите ви зараз в парламенті спроби зробити широку коаліцію, де не буде ворогів?

Дмитро Фірташ: Поки не бачу, тому що ніхто не хоче стати першим тією людиною, яка розвалює коаліцію, щоб його не звинуватили в цьому.

Чи будете далі підтримувати “Динамо” Київ?

Дмитро Фірташ: Так, буду. А чому ні? Я вважаю це правильним, це клуб з історією. Сьогодні “Динамо” став чемпіоном, виграв Суперкубок.

Його намагалися вбити. Деякі воювали з ним з приводу електорату, не буду називати, хто. І в той момент, коли до них боялися навіть підійти на гарматний постріл, я сказав: так, я буду підтримувати.

Назвіть суму річного контракту?

Дмитро Фірташ: Дякую. Ні.

Джерело: ПРАВДА УКРАЇНИ

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading