Daily: 01/05/2016

Затягування із запобіганням корупції ставить під загрозу впровадження безвізового режиму з ЄС

korupcia

Затягування зі створенням Національного агентства з питань запобігання корупції ставить під загрозу впровадження безвізового режиму України з Євроcоюзом, заявив Олексій Хмара.

«Україна взяла на себе добровільне зобов’язання до кінця першого кварталу цього року створити агентство і показати, що воно працює. Тільки тоді європейські інституції, які ще мають ратифікувати безвізовий режим з Україною, проголосують безпроблемно. Тобто в будь-який момент європейці можуть відмовитися від своїх слів про безвізовий режим на підставі того, що Україна теж відмовилася від своїх зобов’язань і не реформувала антикорупційну інституцію», – зазначив Хмара.

Кабінет міністрів оголосив повторний конкурс на посади двох членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Документи для участі в повторному конкурсі з відбору кандидатів можуть бути подані з 4 до 18 січня 2016 року.

Національне агентство з питань запобігання та протидії корупції має займатися перевіркою майнових декларацій чиновників. Очікувалось, що агентство мало би запрацювати до кінця 2015 року.

11 грудня уряд призначив на посаду трьох із п’яти членів Національного агентства з питань запобігання корупції – Наталію Корчак, Віктора Чумака та Олександра Скопича. Тоді в уряді заявили, що заповнення трьох із п’яти вакантних посад є «достатньою умовою для запуску агентства». Водночас активісти заявили, що в такому складі НАЗК не зможе обрати свого голову, а для ухвалення будь-якого рішення НАЗК потрібно мінімум три голоси, без керівника НАЗК неможливо призначити працівників апарату, затвердити кошторис органу тощо.

Активісти звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра та міжнародних інституцій із закликом оголосити знову конкурс на керівний склад агенства. Після цього конкурсна комісія не змогла обрати двох членів антикорупційного агентства.

Створення Національного агентства з питань запобігання корупції є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Боротися з корупцією в Україні покликані три структури – Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

Правда України

your ad here

Громадяни Литви, Латвії та Естонії влаштували акції солідарності біля посольств України

latvia-ua

Громадяни Литви, Латвії та Естонії 4 січня влаштували одночасні акції солідарності біля дипломатичних представництв України. У Таллінні, Ризі, Вільнюсі й Каунасі учасники акції тримали плакати з написами «Не забувайте про Україну», «Путін, руки геть від України», «Зупиніть Путіна» та інші.

«Ми розуміємо, що ніякі Мінські угоди не діють. Війна в Україні триває, а світ забуває про це, переключачи всю вагу на конфлікт у Сирії. Саме тому ми проводимо міжнародну кампанію солідарності з Україною», – зазначив організатор вільнюської акції Міндаугас Сідаравічус.

Громадяни Литви під час акції організували збір коштів на купівлю позашляховика для 95-ї окремої аеромобільної бригади Збройних сил України.

До активістів із подякою вийшов перший секретар посольства України в Литві Костянтин Федоренко. Посол України в Латвії Євген Перебийніс написав у мережі про акцію в Ризі.

Учасники акцій поклали квіти і запалили свічки в пам’ять про загиблих на сході України військових.

Організаторами міжнародної кампанії стали молодіжні патріотичні організації Литви, Латвії, Естонії та України, що співпрацюють в «Альянсі Балто-Чорноморських націй».

Правда України

your ad here