Путін та Сі Цзіньпін зустрілися на саміті в в Узбекистані

Президент Росії Володимир Путін і голова КНР Сі Цзіньпін зустрілися в рамках саміту Шанхайської організації співробітництва в Узбекистані. Це їхня перша зустріч після початку російського вторгнення в Україну.

Путін заявив, що розуміє занепокоєність Китаю, пов’язану з «українським кризою», і високо оцінює «збалансовану позицію китайських друзів» щодо війни в Україні. Він також висказався на підтримку Китаю, засудив «провокації США та їхніх сателітів у Тайванській протоці».

Сі Цзіньпін, у свою чергу, заявив, що Китай готовий «разом з Росією взяти на себе роль великих держав і відігравати керівну роль, щоб принести стабільність і позитивну енергію у світ». Він також зазначив, що цінує «прихильність Росії до принципу одного Китаю». Натомість про Україну він не згадував.

Білий дім 15 вересня закликав Китай не підтримувати Москву в її війні проти України, заявивши, що всі країни повинні бути єдиними проти агресії Росії в Україні і не залишатися осторонь.

«Наше послання Китаю, я думаю, було послідовним: зараз не час вести будь-які справи з Путіним з огляду на те, що він зробив в Україні. Зараз не час ізолюватися від решти міжнародної спільноти, яка засудила те, що він робить в Україні», – заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі телеканалу CNN.

Китай поки що відмовляється прямо засуджувати напад Росії на Україну, одночасно підвищуючи двосторонню торгівлю до рекордних рівнів на користь російському бізнесу на тлі західних санкцій.

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading