«Нападник на Стерненка мав знепритомніти через різку крововтрату за декілька секунд після поранення» – експертка

Через різку крововтрату один з нападників на активіста Сергія Стерненка Іван Кузнецов, найімовірніше, знепритомнів через декілька секунд (до 10-ти) після поранення в область серця. Про це в суді у «справі Стерненка» заявила одна з авторок комісійної експертизи Олена Слюсаренко. З 2006 року вона працює судовим медичним експертом в Одеському обласному бюро судово-медичної експертизи.

Комісійна експертиза мала відповісти на два запитання: в якому положенні були Кузнецов і Стерненко в момент нанесення смертельного колото-різаного поранення лівого шлуночка; чи міг після цього поранення Кузнецов пробігти 99,1 метр.

«Поява «плям Мінакова» дозволяє експертам стверджувати, що була аноксія (відсутність кисню) головного мозку, що була втрата свідомості. «Плями» говорять про гостру крововтрату, отже, втрата свідомості була викликана падінням тиску крові в лівому шлуночку серця. Постраждалий за декілька секунд втратив свідомість і не був спроможний на активні дії, зокрема пробігти 99 метрів», – заявила експертка.

Вона припустила, що в деяких випадках людина непритомніє не настільки швидко, але у експертів не було підстав, що із Кузнецовим був саме такий випадок.

І Стерненко, і його адвокати неодноразово намагались дізнатись у експертки, чи є методологія, що могла б з’ясувати, яка людина знепритомніє через декілька секунд, а яка ні, але Слюсаренко не відповіла на це запитання. Захист Стерненко відстоює позицію, що смертельного поранення Кузнецов зазнав безпосередньо під час нападу, а прокуратура та потерпілі – що активіст наніс принаймні одне ножове поранення вже після того, як нападник намагався втекти і пробіг ці 99 метрів. Всього Кузнецов зазнав п’ять різних ножових поранень, лише одне з яких стало причиною смерті.

19 листопада ще одним адвокатом Стерненка став Ілля Воробйов – він супроводжував Стерненка і Руслана Демчука у справі про викрадення депутата Сергія Щербича. Воробйов подав клопотання про невизнання судом показів експертки, оскільки вона, на його думку, посилалась на приблизні та ймовірні дані. Клопотання було долучено до справи і буде вивчене суддями.

Слюсаренко була останнім свідком обвинувачення. 3 грудня своїх свідків почне викликати захист. Як анонсував адвокат Віталій Коломієць, це будуть, в тому числі, хірурги і реаніматологи.

Наступне засідання відбудеться 3 грудня. Як анонсував сам Стерненко в своєму відеоблозі, захисту будуть потрібні 10-12 засідань. Після цього в суді мають пройти дебати, а потім очікується вирок.

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading