Daily: 01/31/2021

Акції протесту в Білорусі: майже 170 затриманих

У перебігу мирних акцій протесту в Білорусі були затримані майже 170 їхніх учасників, повідомляють правозахисники. Частину затриманих уже відпустили.

Правозахисний центр «Весна» наводить на цей час прізвища 167 затриманих, головно в столиці Мінську: з них повідомляють про двох затриманих у Гродні і одну людину в Новогрудку.

Інші активісти подають прізвища 168 затриманих тільки в Мінську.

Це був уже 176-й день протестів у Білорусі, повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Цього дня демонстранти змінили тактику. Попередніми кількома місяцями їхні акції відбувалися переважно на околицях, відносно нечисленні і одночасно в різних місцях як «дворові марші».

Нині ж у Мінську, крім цих уже традиційних «дворових маршів» із біло-червоно-білими прапорами, кілька тисяч демонстрантів також вийшли на «прогулянку» самим центром міста. При цьому учасники цієї «прогулянки» були без політичних гасел і національної символіки, щоб не давати міліції формальних приводів для затримань, – але це не допомогло.

Серед затриманих цього дня опинилася і швейцарська журналістка Люція Чиркі, яка має належну акредитацію для роботи в Білорусі; через кілька годин її відпустили після дипломатичного втручання МЗС Швейцарії.

Також 31 січня Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що буде пропонувати посилення відповідальності за «екстремістську діяльність», до якої фактично залічують усі виступи проти чинної влади країни, як і за будь-яке «сприяння» такій діяльності – за яке, зокрема, будуть вважати і використання «екстремістської символіки».

Тим часом 29 січня в Генпрокуратурі країни вже повідомляли, що до неї надійшло «колективне звернення» близько сотні громадян, які просять відомство визнати екстремістським біло-червоно-білий національний прапор Білорусі, який нині є головним символом противладних демонстрантів. Як сказала тоді речниця відомства, там тепер готують пакет документів про визнання цього прапора й іншої білоруської національної символіки «екстремістськими» – що перетворить цю символіку на офіційно заборонену, а її використання на кримінальний злочин.

Нині ця символіка, яку широко використовують демонстранти, є лише «незареєстрованою», і її використання переслідується у вигляді притягнення до відповідальності за адміністративним законодавством.

Протести в Білорусі спалахнули в день президентських виборів 9 серпня 2020 року, коли були повідомлені перші результати, озвучені владою. Відтоді ці протести тривають практично щодня, найбільші відбуваються зазвичай на вихідні. І в Білорусі, і у світі широко вважають, що офіційні результати виборів були сфальсифіковані.

Демонстранти виступають із єдиними вимогами: відставки Олександра Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових чесних президентських виборів, а також звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальності винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів у Білорусі, за оцінками правозахисників, пройшли через затримання й арешти близько 33 тисяч людей. Сотні людей заявили про катування й жорстоке поводження з боку силовиків. Кілька людей унаслідок жорстоких дій силовиків при розгонах протестів загинули.

your ad here

У Росії число затриманих перевищило чотири тисячі сто

У Росії і в окупованому нею Криму число затриманих учасників акцій підтримки арештованого критика Кремля Олексія Навального, про кого відомо на цей час, перевищило чотири тисячі сто, і це число вочевидь не повне. Хоча офіційно марші завершилися, люди, зокрема в Москві, ще розходяться, і в деяких місцях іще стаються сутички з силовиками.

Російський правозахисний портал «ОВД-Инфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту, наразі повідомляє про 4132 затриманих у 85 містах по всій Росії, а також у Криму. Таким чином, число затриманих уже перевищило кількість тих, кого затримали на попередніх аналогічних акціях на підтримку Навального по всій Росії понад тиждень тому, 23 січня – тоді їх було понад 4 тисячі. Цифри щодо затриманих на сайті весь час зростають.

Найбільше затриманих – у двох найбільших містах Росії, столиці Москві (1220) і Санкт-Петербурзі (890). Ще в п’яти містах більш ніж по сотні затриманих.

Також, за даними «ОВД-Инфо», станом на 17.05 московського часу (16.05 за Києвом) було затримано принаймні 82 журналісти в 31 місті Росії. Серед них був і журналіст-дописувач Радіо Свобода.

Уже після появи цієї інформації надійшли повідомлення про затримання ще кількох журналістів.

Також серед затриманих, за повідомленнями, і дружина діяча Юлія Навальна.

Влада на цей час не наводить офіційних цифр щодо затриманих.

Як повідомляють, у перебігу розгону акцій поліція застосовувала грубу силу, а також електрошокери. Є потерпілі, але їхнє число ще не відоме.

Також акції на підтримку Навального відбувалися й в інших країнах світу.

Нинішні дії російських силовиків розкритикували, зокрема, у США.

«США засуджують постійне застосування суворої тактики проти мирних демонстрантів і журналістів із боку російської влади другий тиждень поспіль. Ми знову закликаємо Росію звільнити затриманих за те, що вони здійснювали свої права людини, включно з Олексієм Навальним», – написав у твітері державний секретар США Антоні Блінкен.

Олексій Навальний, російський опозиційний діяч, викривач корупції в російській владі і критик Кремля, був затриманий 17 січня відразу після повернення з Німеччини, де він проходив лікування і реабілітацію після спроби отруїти його російською бойовою нервово-паралітичною речовиною класу «новачок».

Його звинувачують у тому, що під час лікування він не з’явився до інспектора, як передбачають його обов’язки як умовно засудженого. Йдеться про умовний вирок 2014 року в справі за звинуваченням у фінансових зловживаннях, яку Навальний і його соратники називають політично мотивованою, а Європейський суд із прав людини визнав, що вирок було винесено з порушенням прав Навального.

Суд над ним призначений на 2 лютого. Припускають, що його можуть тепер засудити до реального позбавлення волі на термін до 3 з половиною років.

Навальний і його соратники закликали людей вийти на демонстрації 23 січня, а потім 31 січня. Влада Росії попереджала, що вони будуть незаконними і що їх будуть припиняти з застосуванням сили.

your ad here

Фермери в Індії протестують через реформу агросектору – прем’єр заявляє про «образу країни»

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 31 січня пообіцяв продовжувати реформу сільського господарства. За заявою Моді, протестувальники-фермери, які штурмували Червоний форт у Делі у День Республіки, завдали «образи» країні.

Це були перші публічні коментарі Моді про багатомісячні протести фермерів, які за останні тиждень загострилися.

«Марш тракторів» 26 січня переріс у насильство, коли деякі учасники акцій відхилились від попередньо узгоджених маршрутів, вступили в сутички з поліцією й увірвалися до історичного комплексу Червоний Форт у Делі. Одна людина загинула, сотні зазнали поранень.

«Країна була засмучена образою Триколору (індійського прапору – ред.) 26 січня в Делі. Уряд прагне модернізувати сільське господарство і також робить багато кроків у цьому напрямку», – сказав Моді в радіозверненні 31 січня.

Читайте також: Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення

Лідери протесту заперечують свою відповідальність за насильство. Вони кажуть, що його викликала меншість учасників параду, додавши, що уряд залишив відкритою можливість для відновлення переговорів між двома сторонами.

30 січня Моді заявив лідерам опозиційних партій, що пропозиція заморозити закони на 18 місяців все ще існує.

Десятки тисяч фермерів понад два місяці живуть у протестному таборі в околицях Делі. Вони протестують проти нових аграрних законів, стверджуючи, що дерегуляція приносить користь великим корпораціям за рахунок дрібних виробників. Уряд Моді наполягає на необхідності модернізації сільського господарства.

У сільському господарстві зайнято близько половини робочої сили Індії. Хвилювання серед приблизно 150 мільйонів землевласників є одним із найбільших викликів для уряду Моді з часу його приходу до влади в 2014 році.

your ad here

UK Set to Formally Apply for Trans-Pacific Trade Bloc Membership 

Britain will next week formally apply to join a trans-Pacific trading bloc of 11 countries, with negotiations set to start later this year, the government has said.Since leaving the European Union, Britain has made clear its desire to join the Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), which removes most tariffs between Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore and Vietnam.”One year after our departure for the EU we are forging new partnerships that will bring enormous economic benefits for the people of Britain,” Prime Minister Boris Johnson said in a statement.Trade minister Liz Truss told Times Radio: “On Monday I am putting in the letter of intent” and that she expected formal negotiations will start in the spring.Reuters reported on Thursday that Britain will not publish an assessment of the economic benefits of CPTPP membership before requesting to join it – contrary to earlier promises.Previous government economic analyses of Brexit have pointed to small boosts to economic output from additional trade deals.The government said joining CPTPP would remove tariffs on food and drink and cars, while helping to boost the technology and services sectors.”Applying to be the first new country to join the CPTPP demonstrates our ambition to do business on the best terms with our friends and partners all over the world and be an enthusiastic champion of global free trade,” Johnson said. 

your ad here

Wrangle Over Valuable Art Uncovered in Cypriot Ghost Town  

The abstract figures of naked women gyrating to the rhythms of a five-piece band had shocked many people almost 60 years ago as they eyed the artwork for the first time on the walls of a popular restaurant-nightclub in Cyprus.   The valuable and very rare concrete relief by Christoforos Savva, Cyprus’ most avant-garde artist of the 1960s, had lain hidden for decades in the underground recesses of the Perroquet nightclub in abandoned Varosha — an inaccessible ghost town that had been under Turkish military control since a 1974 war ethnically cleaved the island nation.   But with Varosha’s controversial partial opening last November, the artwork has again come to light following a report by local newspaper Politis. Now, the man who says he commissioned the art from Savva is asking authorities for help to have it removed and transported to the country’s national gallery for all to see.   Former Perroquet owner Avgerinos Nikitas, 93, a Greek Cypriot, has appealed to a committee composed of both Greek and Turkish Cypriots that’s tasked with protecting Cyprus’ cultural treasures on both sides of the divide to help remove the 13 sections.   “In return, I pledge to cede these pieces to the National Collection as a small contribution to Christoforos Savva’s huge body of work,” Nikitas said in a letter obtained by The Associated Press, addressed to the committee as well as Cyprus’ education ministry.   But the whole venture could be derailed as the Greek Cypriot family that owns the Esperia Tower hotel that hosted the Perroquet club insist that the artwork legally belongs to them. They say they won’t allow their “private property” to be removed and transferred and are warning of legal action.   Speaking on behalf of his family, Panayiotis Constantinou told the AP that their lawyer has advised them that the hotel, the club and everything inside it belongs to the family, regardless of the Savva artwork’s cultural value.   “We respect and value culture, but this is private property about which we haven’t been asked anything about removing it, and on top of that, someone else lays claim to it,” Constantinou said.   Art historians credit Savva as one of the most influential artists of the time who brought the country’s inward-looking, traditionalist art world into modernity in the years immediately after Cyprus gained independence from British colonial rule in 1960.   A painter and sculptor, Savva shifted away from the established, representational art styles by encompassing influences like cubism, which he picked up during his stays in London and Paris through the 1950s, into his voluminous artwork. He died in 1968.   “Savva was an innovator who always sought to break new ground and challenge the conservative times in which he lived,” said Andre Zivanari, director of the Point Center for Contemporary Art.   Savva’s work reflected the joie de vivre of Varosha, which at the time was Cyprus’ most progressive, popular tourist resort — a favorite with visitors from Europe and beyond, said Yiannis Toumazis, an art history professor and a Greek Cypriot member of the committee on culture.   That all changed in the summer of 1974 when Turkey invaded following a coup by supporters of union with Greece. Turkish armed forces took over an empty Varosha and kept it virtually sealed off until last November, when breakaway Turkish Cypriot authorities re-opened a stretch of beach to the public.   The move caused much consternation among the suburb’s Greek Cypriot residents and protests from the island’s internationally recognized government amid concerns that the Turkish Cypriot north’s hardline leadership aimed to place the entire area under its control.   Cyprus’ former first lady and cultural committee co-chair Androulla Vassiliou told the AP that the body would look at bringing the reliefs to the island’s southern part, once new Turkish Cypriot members are appointed.   The previous Turkish Cypriot committee members collectively resigned last December for what they said was a divergence of views with the new Turkish Cypriot leadership over its aim to steer talks to resolve Cyprus’ division away from a federation-based arrangement.   The reclamation of artwork that disappeared amid the confusion of war isn’t without precedent. Last February, the culture committee successfully engineered the return of 219 paintings — including some of the most significant works produced by Greek Cypriot artists — that were thought lost or stolen in the north.   In return, Turkish Cypriots received rare archival footage from state broadcaster CyBC of Turkish Cypriot cultural and sporting events dating from 1955 to the early 1960s. The swap was hailed as a tangible way of bolstering trust among Greek and Turkish Cypriots.   Toumazis said the return of Savva’s reliefs would be another trust-boosting milestone, but better still would be if people could return to their properties in Varosha.   “It would be nice if people themselves returned to what they owned, rather than having any artwork being transferred to them,” he said. 

your ad here

В Росії протестують на підтримку Навального (трансляція)

У російських містах 31 січня тривають протести проти арешту опозиціонера Олексія Навального. Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, в Москві на вулиці вийшли сотні людей, відомо про 30 затриманих.

За даними російської служби, наразі в Москві затримали понад сотню протестувальників.

Журналісти Радіо Свобода стежать за протестами в Росії наживо, разом з експертами обговорюють, як ці події можуть вплинути на політичну ситуацію в Україні.

Не узгоджені з владою мітинги відбуваються також у Владивостоку, Красноярську, Новосибірську, Іркутську, Барнаулі, Новокузнецьку, Єкатеринбургу, Челябінську, Уфі, Самарі, Пермі. Станом на 11:30 за російським часом (10:30 за Києвом) відомо про понад 400 затриманих у різних містах, понад 100 з них – у Владивостоку.

23 січня по всій Росії пройшли масові акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

your ad here

Росія: сотні затриманих на акціях протесту, соратник Навального надіслав до США санкційний перелік

У десятках міст Росії в неділю 31 січня відбуваються вуличні акції на підтримку затриманого опозиціонера Олексія Навального, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Не узгоджені з владою мітинги відбуваються у Владивостоку, Красноярську, Новосибірську, Іркутську, Барнаулі, Новокузнецьку, Єкатеринбургу, Челябінську, Уфі, Самарі, Пермі. Станом на 11:30 за російським часом (10:30 за Києвом) відомо про понад 400 затриманих у різних містах, понад 100 з них – у Владивостоку.

 

У Москві та Санкт-Петербурзі, де також очікуються акції протесту, посилена присутність силовиків на вулицях, рух низкою вулиць перекритий, є перші затримані. У Москві закрили сім центральний станцій метро.

Читайте також: «Чому йоржик як річна пенсія?». Попри погрози кримчани вийшли за Навального

Тим часом один із керівників заснованого Навальним Фонду боротьби з корупцією Володимир Ашурков надіслав президенту Сполучених Штатів Джо Байдену перелік із 35 громадян Росії, проти яких фонд пропонує Вашингтону запровадити санкції.

Ашурков, який мешкає в Лондоні, оприлюднив перелік у своєму Фейсбуці. Деякі із людей в цьому переліку вже під санкціями США.

Читайте також: МВС Росії застерегло від участі в протестах 31 січня і попередило про відповідальність

У Білому Домі підтвердили отримання листа.

23 січня по всій Росії пройшли масові акції протесту на підтримку опозиційного політика Олексія Навального. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

 

your ad here

Britain Focused on Collaboration with EU after Vaccine Row, Minister Says

Britain’s focus is on “collaboration” with the European Union on vaccines, the country’s vaccine minister Nadhim Zahawi told The Sunday Telegraph, after a showdown between the two sides over vaccine exports.Zahawi told the newspaper in an interview that Britain’s focus was on collaborating with the bloc and that the country had tried to help Brussels with its vaccine supply problems and would continue to do so.  The EU had on Friday attempted to restrict some exports of COVID-19 vaccines by invoking an emergency Brexit clause before reversing part of its announcement within hours.   

your ad here

WHO Team Visits Wuhan Hospital That Treated Early Cases

Scientists with the World Health Organization’s team investigating the source of the coronavirus that has infected more than 102 million people worldwide and killed more than 2.2 million have visited one of the hospitals in Wuhan, China, that treated some of the first patients.Dutch virologist Marion Koopmans said on Twitter that the stories she’d heard at Jinyintan hospital were “quite similar to what I have heard from our ICU doctors.”Just back from visit at Jinyintan hospital, that specialised in infectious diseases and was designated for treatment of the first cases in Wuhan. Stories quite similar to what I have heard from our ICU doctors.— Marion Koopmans (@MarionKoopmans) A woman wearing a face mask walks past a closed souvenir shop near Berlin’s famed tourist magnet Checkpoint Charlie, Jan. 29, 2021, during the coronavirus pandemic.Travelers from several European and African nations — Brazil, Britain, Eswatini, Ireland, Lesotho, Portugal and South Africa — will not be allowed into Germany. However, German residents traveling from those countries will be granted entry, even if they test positive for the coronavirus virus.Fourteen University of Michigan students were in quarantine after being diagnosed with the British variant of the virus. One of the students was reported to have traveled to Britain over the winter break.Health officials in South Carolina said they had detected two cases of the South African COVID-19 variant, the first cases in the United States.The U.S. remained the country with the most cases at more than 26 million, followed by India with 10.7 million and Brazil with 9.1 million, Johns Hopkins University’s Coronavirus Resource Center said Saturday.The Pentagon on Saturday announced it would delay a plan to vaccinate the 40 prisoners held at Guantanamo Bay, Cuba, saying it needed to “review force protection protocols,” John Kirby, the Pentagon’s chief spokesman, said in a tweet.  No Guantanamo detainees have been vaccinated. We’re pausing the plan to move forward, as we review force protection protocols. We remain committed to our obligations to keep our troops safe.— John Kirby (@PentagonPresSec) January 30, 2021The Pentagon has said it intends to vaccinate all the personnel who work at the detention center, or about 1,500 people. At that time, the vaccine will also be offered to the prisoners, none of whom has received a vaccination yet.The U.S. Centers for Disease Control and Prevention reported that as of Saturday morning, nearly 50 million doses of COVID-19 vaccine had been distributed in the U.S. and nearly 30 million had been administered.The CDC said 24 million people had received one or more doses, and 5.3 million people had received a first dose.The total included both the Moderna and the Pfizer-BioNTech vaccines.   

your ad here

Activists Rally Behind French-Vietnamese Woman’s Agent Orange Lawsuit

Activists gathered Saturday in Paris to support people exposed to Agent Orange during the Vietnam War, after a French court examined the case of a French-Vietnamese woman who sued 14 companies that produced and sold the powerful defoliant dioxin used by U.S. troops.Former journalist Tran To Nga, 78, described in a book how she was exposed to Agent Orange in 1966, when she was a member of the Vietnamese Communists, or Viet Cong, who fought against South Vietnam and the United States.”Because of that, I lost one child due to heart defects. I have two other daughters who were born with malformations. And my grandchildren, too,” she told The Associated Press.In 2014 in France, she sued firms that produced and sold Agent Orange, including U.S. multinational companies Dow Chemical and Monsanto, now owned by German giant Bayer.Tran is seeking damages for her multiple health problems, including cancer, and those of her children in legal proceedings that could be the first to provide compensation to a Vietnamese victim, according to an alliance of nongovernmental organizations backing her case.So far only military veterans from the U.S. and other countries involved in the war have won compensation. The justice system in France allows citizens to sue over events that took place abroad.Backed by the NGO alliance Collectif Vietnam Dioxine, which called for Saturday’s gathering at Trocadero Plaza, Tran’s legal action is aimed at gaining recognition for civilians harmed by Agent Orange and the damage the herbicide did to the environment.U.S. forces used Agent Orange to defoliate Vietnamese jungles and to destroy Viet Cong crops during the war.Between 1962 and 1971, the U.S. military sprayed roughly 11 million gallons of the chemical agent across large swaths of southern Vietnam. Dioxin stays in the soil and in the sediment at the bottom of lakes and rivers for generations. It can enter the food supply through the fat of fish and other animals.Vietnam says as many as 4 million of its citizens were exposed to the herbicide and as many as 3 million have suffered illnesses from it, including the children of people who were exposed during the war.”That’s where lies the crime, the tragedy, because with Agent Orange, it doesn’t stop. It is passed on from one generation to the next,” Tran said.The court in Evry, a southern suburb of Paris, heard Tran’s case Monday.Bayer argues any legal responsibility for Tran’s claims should belong to the United States, saying in a statement that the Agent Orange was made “under the sole management of the U.S. government for exclusively military purposes.”Tran’s lawyers argued that the U.S. government had not requisitioned the chemical but secured it from the companies through a bidding process.The court’s ruling is scheduled to be given May 10.

your ad here

Reuters: президент Литви висунув Світлану Тихановську на Нобелівську премію миру

Прийом кандидатур на Нобелівську премію миру 2021 року завершиться 31 січня, ім’я переможця буде оголошене восени

your ad here

У США зробили обов’язковим носіння масок у всіх видах транспорту

Центри з контролю і профілактики захворювань США (CDC) оголосили про обов’язкове носіння захисних масок в усіх видах громадського транспорту. Про нове правило, що базується на указі президента Джо Байдена, виданому 21 січня, і покликане допомогти боротися з поширенням коронавірусного захворювання COVID-19, оголосили пізно ввечері 29 січня.

Розпорядження набуває чинності о 23:59 1 лютого (за київським часом це буде ранок 2 лютого).

Люди повинні будуть носити маску під час посадки, висадки і під час подорожі у будь-якому транспортному засобі до США чи в межах країни. Правило діятиме щодо пасажирів літаків, поїздів, метро, автобусів, таксі.

Згідно з розпорядженням, користувачі транспорту під час поїздки мають носити маску, що прикриває ніс і рот. Крім того, розпорядження стосується очікувальних зон, зокрема, аеропортів, залізничних платформ і станцій метро.

Це «захистить американців і дасть впевненість, що ми зможемо знову подорожувати безпечно навіть під час цієї пандемії», заявили у CDC.

Згідно з рішенням, відмова носити маску є порушенням федерального законодавства.

США перебувають на першому місці в світі за кількістю інфікованих та померлих від COVID-19 – число жертв інфекції перевищило 400 тисяч.

Ще в грудні Джо Байден заявляв, що після вступу на посаду попросить американців носити захисні маски протягом його перших 100 днів президентства.

Американські органи охорони здоров’я заявляють, що носіння маски забезпечує певний захист людині, яка її вдягає, і допомагає зменшити передачу вірусу від заражених людей.

Авіакомпанії, аеропорти і більшість громадського транспорту в країні вже вимагали носіння масок.

Крім того, згідно з даними Американської асоціації пенсіонерів, 37 штатів і столиця Вашингтон видали розпорядження про носіння масок у громадських місцях.

Рішення штатів різняться, але, як правило, вони вимагають, щоб люди носили маски в закритих громадських приміщеннях і на відкритому повітрі, коли не можуть тримати 2-метрову дистанцію від інших.

your ad here