Daily: 12/03/2020

Council of Europe Tells Poland: ‘LGBTI Are People, Not an Ideology’

A leading European human rights organization called out the Polish government Thursday with a memorandum condemning the Eastern European country’s treatment and stigmatization of its LGBTI citizens.In a report, Dunja Mijatovic, the Council of Europe’s commissioner of human rights, criticized Poland’s ruling nationalist Law and Justice party for eroding conditions and treatment of LGBTI people. Mijatovic explicitly addressed President Andrzej Duda for what the report called his endorsement of hate, after Duda called the LGBTI movement an “ideology worse than communism.”FILE – Surrounded by migrants, Dunja Mijatovic, the Council of Europe commissioner for human rights, addresses reporters at the Vucjak refugee camp outside Bihac, northwestern Bosnia, Dec. 3, 2019.”Stigmatization and hate speech carry a real risk of legitimizing violence,” Mijatovic said in the report. “LGBTI are people, not an ideology.”The commissioner cited instances wherein propaganda, hateful rhetoric and social exclusion has been encouraged by Polish authorities, citing the declaration of “LGBTI-free zones” by local authorities in six Polish cities as promoting hate and perpetuating the stigmatization of the community.Reuters reported Thursday that the Polish government released a statement rejecting Mijatovic’s criticisms, saying the institution of marriage as a union between men and women is manifest in the Polish constitution. Previously, Law and Justice party chief Jaroslaw Kaczynski called LGBTI people a “threat to the traditional family.”Mijatovic called for the rejection of Polish laws pending before parliament that she said target LGBTI people.“Public authorities, politicians and opinion leaders in Poland [should] not to engage in hate speech or any discourse denigrating LGBTI people, and … firmly denounce such actions and statements, including when they come from private parties,” she said.The Council of Europe is an international organization founded after World War II to uphold human rights.
 

your ad here

Facebook to Start Removing Bogus Claims About COVID Vaccines

Facebook will begin removing false claims about COVID-19 vaccines from its social media platform, the company said Thursday, as part of an ongoing campaign to combat the spread of misinformation about them.“This is another way that we are applying our policy to remove misinformation about the virus that could lead to imminent physical harm,” Facebook said in a blog post.   The social media giant said it will begin removing information about the vaccines that has been discredited by public health experts in the coming weeks.  The decision, which also applies to Instagram, comes as the first COVID-19 vaccines are about to become available.Britain may start vaccinations within days after becoming the first country to give emergency authorization for a vaccine developed by U.S. drugmaker Pfizer and Germany’s BioNTech.Facebook has taken similar steps in recent months. The company removed 12 million posts with coronavirus misinformation from March to October, including a video post from President Donald Trump declaring that children are “virtually immune” to the coronavirus. Facebook has also banned ads discouraging vaccinations and promoted articles on an information center debunking misinformation about COVID-19.
 

your ad here

«Схеми» показали елітне життя непублічного «головного слідчого» СБУ

Т.в.о. начальника Головного слідчого управління СБУ Андрій Швець, чия майнова декларація не є публічною, оселився з родиною у маєтку ринковою вартістю орієнтовно 11 мільйонів гривень у котеджному містечку «Золоче» під Києвом. Це одне з найдорожчих елітних поселень Київщини з власним яхт-клубом та вертолітним майданчиком. Родина мешкає у маєтку щонайменше півроку, втім він досі формально не введений в експлуатацію, тому інформація про право власності на нього відсутня у офіційному державному реєстрі нерухомості. При цьому сам Андрій Швець усе життя здебільшого працював на державній службі, а його близькі родичі не мали прибуткового бізнесу та суттєвих офіційних доходів, які б відображались у податкових органах і якими можна було пояснити елітний стиль життя керівника слідства СБУ. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) – «Елітне життя «головного слідчого» СБУ».

Попри впливову посаду, Андрій Швець – непублічний посадовець, інформації про його призначення немає на сайті СБУ, його майнова декларація не доступна для громадян. Можливо, це через те, що він має статус «т.в.о.» (тимчасово виконуючий обов’язки), хоча керує усім слідством Служби безпеки України вже понад рік.

Починаючи з червня цього року, журналісти протягом кількох місяців помічали людей на території одного з найдорожчих маєтків котеджного містечка «Золоче», що у селі Вишеньки Київської області, та фіксували там автівки родини Андрія Швеця. Одна з них належала 19-річній доньці т.в.о. начальника головного слідчого відділу СБУ, а дві інші – Mercedes та Toyota Camry – самому Швецю.

Державні органи не реєстрували маєток та право власності на нього. Йому досі офіційно не присвоєна поштова адреса, тому з реєстрів неможливо дізнатися, у кого, коли та за скільки родина Швеця придбала цей котедж у «Золоче».

Як з’ясували «Схеми», орієнтовно такий будинок коштує щонайменше 11 мільйонів гривень. Один із сусідніх, ще незаселених будинків у Золоче, виставлений на продаж від забудовника, також з виходом до води – можна придбати за 420 тисяч доларів, інший котедж поруч продали за 430 тисяч доларів.

На відміну від маєтку, земля під ним має державну реєстрацію і від жовтня 2019-го належить родині Швеця – його дружині та батькові.

Згідно з договорами купівлі-продажу, які «Схеми» отримали з власних джерел у Міністерстві юстиції, 18 соток землі коштували родині майже 180 тисяч гривень, це трохи більше 7 тисяч доларів.

Водночас, йдеться у розслідуванні, ринкові ціни на землю схожої площі неподалік сягають 40 тисяч доларів. Таким чином, роблять висновок журналісти, земля в одному з найпрестижніших комплексів Київщини дісталась родині впливового високопосадовця СБУ у 4-5 разів дешевше ринкової вартості.

Продавець земельних ділянок сім’ї Андрія Швеця – бізнесмен Ігор Тітаренко, чиє ім’я та фірма, якою він володів, у різні періоди фігурували у кримінальних провадженнях. В тому числі, СБУ та ДФС. Пояснювати журналістам, чому він продав ділянку за неринковою вартістю, Тітаренко не захотів: «Яка вам різниця, що я від себе коли кому продав?»

Ще один маєток у цьому ж котеджному містечку Золоче з 2015-го року належав батькові Андрія Швеця. Це двоповерховий котедж на понад 200 квадратів з басейном. За кілька днів до публікації матеріалу родина продала будинок.

Походження коштів на два елітні маєтки, проаналізували журналісти, складно пояснити офіційними доходами родини Швеця.

Згідно з даними джерел «Схем» у податковій, дружина високопосадовця СБУ офіційно за 22 роки заробила 70 тисяч гривень, основні надходження – це допомога з державного центру соціальних виплат.

Батько службовця, на якого частково оформлена нерухомість родини, за цей же період офіційно заробив майже 245 тисяч гривень. Він досі має частку у фірмі, що займалась виробництвом м’ясних продуктів – з порівняно невисокими доходами, а з 2010 року не веде діяльності. Чоловік також судився за перерахунок своєї пенсії на Івано-Франківщині.

Мати високопосадовця, за даними податкової, за 22 роки заробила понад 1,5 мільйона гривень, включно з відсотками в банку і соцвиплатами.

Андрій Швець від 2003 року працював переважно на держслужбі – спершу в прокуратурі Київської області, потім – у податковій, а також Мін’юсті – перед приходом в СБУ. Наприкінці 2016 року Швець зробив перерву на приватну практику: заснував юридичну фірму «Правова та економічна безпека», співзасновником якої був майже рік, до повернення на держслужбу у Міністерство юстиції. Ще раз у приватний сектор він повертався на півроку до приходу в СБУ у 2019-му році – зареєстрував свій ФОП за спеціальністю «діяльність у сфері права».

За 22 роки сумарно Андрій Швець заробив трохи менше 7,5 мільйонів гривень, з’ясували журналісти за допомогою джерел у податковій службі.

«Схеми» запитали у нього про маєток, оновлений автопарк та походження коштів на це, а також про земельну ділянку, яка дісталась його родині дешевше ринкової вартості. І поцікавились, чи відображено це в його майновій декларації.

У пресслужбі СБУ у відповідь зазначили: «Після звільнення з Міністерства юстиції України у 2018 році Андрій Швець займався понад рік підприємницькою діяльністю. Від цієї діяльності отримав дохід в сумі майже 5 млн грн, з яких в повній мірі були сплачені податки. Будинок зводився за кошти батька, який отримав їх від реалізації старого будинку. Частину коштів використано з доходу батька від роботи за кордоном протягом більше трьох років. Додатково в придбання будинку кошти вкладала родина».

А щодо заниженої вартості земельної ділянки у відомстві підкреслили, що її «було придбано батьком та дружиною Андрія Швеця за сумою, запропонованою продавцем».

На запитання про те, чи не є затягування з реєстрацією будинку способом не відображати його у публічних реєстрах, в пресслужбі СБУ відповіли, що «на цей час проводиться процедура з введення будинку в експлуатацію. Про видатки на будівництво будинку, в тому числі щодо його введення в експлуатацію, буде зазначено в декларації Швеця за 2020 рік».

Декларація в статусі високопосадовця СБУ – засекречена. Відповідно до закону, публічно їх подають ті співробітники спецслужби, яких призначає президент: голова СБУ, його заступники, і, зокрема, керівник Головного слідчого управління. Однак на «т.в.о» внутрішнім указом призначає голова СБУ, тобто, Іван Баканов, що звільняє Андрія Швеця від обов’язку подавати публічну декларацію, йдеться у розслідуванні.

 

your ad here

Greece Slams Turkey for Deadly Migrant Vessel Sinking

Greece has lashed out at Turkey, accusing it of pushing distressed asylum seekers into Greek waters, endangering their lives during risky sea crossings to Europe. Athens says such conduct highlights Turkey’s failure to keep its end of a deal with the European Union to stop illegal migration. There has been no comment from Ankara.
 
Migration Minister Notis Mitarachi voiced the accusation as crews from Greece’s Hellenic Coast Guard recovered the bodies of two women, one of them 30 years old. They drowned after a dinghy packed with 32 other migrants capsized in high seas along the narrow strait that divides Greece and Turkey.
 
The surviving migrants, including three toddlers, were Somalis, rescued in freezing waters off the island of Lesbos.
 
Survivor accounts, according to Mitarachi, suggest that while Turkish authorities responded to a distress signal placed by the Somali migrants, they refused to offer assistance.
 
Instead, the minister said, the Turkish coast guard pushed the craft into Greek waters, watching it sink – a response Greece says warrants a stiff response from the European Union.
    
Mitarachi said the notion alone of allowing safe passage to a vessel of this type that fails to meet fundamental safety requirements is inconceivable.
    
But more importantly, Mitarachi said in a speech to parliament, such conduct violates a key 2016 agreement Turkey signed with the European Union, obligating it to stop illegal migrant inflows, not to facilitate them or imperil the lives of asylum seekers.
 
Calls placed to the Turkish embassy in Athens were not returned.
 
It is not the first time such accusations have been leveled against Ankara.
 
In recent months, both Greece and Turkey have repeatedly accused each other of waging illegal pushbacks of refugees and mistreating them.  
 
Additionally, the United Nations’ refugee agency has called out Greece for allegedly underreporting land and sea arrivals from Turkey – a move believed to provide local authorities a free hand to conduct illegal pushbacks.
 
Since the start of the coronavirus pandemic, migration has dropped drastically.   
 
But officials in Athens say the deadly sinking illustrates just how flawed and fragile the migration deal is, not least, as Europe remains reluctant to get tough with Turkey.
 
Under the deal, almost all migrants illegally entering Greece are deported to Turkey unless granted political asylum. With relations between the two NATO allies at their lowest point because of an energy standoff in the eastern Mediterranean Sea, all forced returns have been halted since March.
 
And with refugee camps in Greece already overcrowded, even the drips and dribbles of migrants recorded in recent weeks are creating fresh problems.
 
Greek government data released Thursday showed just 139 migrants deported to Turkey in the first three months of 2020. That’s just a fraction of the nearly 15,000 who have illegally entered this year…adding to the more than 100,000 stuck in the country for years.
 

your ad here

Фінальні результати виборів у Грузії: владна партія отримала 90 місць у парламенті зі 150

Владна партія «Грузинська мрія» отримала 90 місць у парламенті зі 150. Про це свідчать фінальні результати парламентських виборів.

Другий тур відбувся 21 листопада. Він був бойкотований опозицією. Опозиційні сили вимагали повторити перший тур виборів, який відбувся 31 жовтня. Вони називали голосування незаконним та нечесним.

Голова Центральної виборчої комісії Тамар Жванія оголосила фінальні результати 3 грудня. За її словами, партія «Грузинська мрія», яку заснував мільярдер Бідзіна Іванішвілі, отримала 48,22 відсотка.

Блок «Єдиний національний рух» колишнього президента Міхеїла Саакашвілі здобув 27,18 відсотка (36 депутатів), а «Європейська Грузія» – 3,79 відсотка (п’ять депутатів).

До парламенту потрапили ще шість партій, які набрали необхідний один відсоток.

Перша сесія новообраного парламенту повинна відбутися впродовж 10 днів.

Вибори вперше відбувалися за новою системою, яку підтримали Сполучені Штати Америки та Європейський союз. 120 місць у парламенті зі 150 розподіляють між партіями. Ще 30 депутатських портфелів отримають на виборах в 30 одномандатних округах.

Переможці в 13 округах були визначені в першому турі. Другий тур відбувався в округах, де жоден з кандидатів не отримав понад 50 відсотків голосів під час першого туру.

 

your ad here

Зеленський призначив голову Хмельницької ОДА

Президент України Володимир Зеленський призначив головою Хмельницької обласної державної адміністрації Сергія Гамалія.

Відповідний указ №535/2020 глава держави підписав 3 грудня, повідомляє офіційний сайт глави держави.

Під час зустрічі в Офісі президента Зеленський вручив голові Хмельницької ОДА службове посвідчення та побажав показати високий результат на новій посаді.

Сергій Гамалій народився 1979 року в місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області. У 2001 році закінчив Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (правознавство, юрист), а у 2003 році – Подільську державну аграрно-технічну академію (облік і аудит, економіст-бухгалтер).

Із 2005 до 2007 року Гамалій працював юрисконсультом Instytut Maszyn Spozywczych (м. Варшава). У 2004–2009 роках був помічником депутата Кам’янець-Подільської міської ради на громадських засадах. З 2007 року займався підприємницькою діяльністю.

your ad here

Вища рада правосуддя пояснила, чому вирішила запропонувати Зеленському призначити «суддю Майдану» Кицюка

Вища рада правосуддя вирішила внести президенту України Володимиру Зеленському подання про призначення Віктора Кицюка суддею Печерського районного суду Києва після перегляду його справи Верховним судом.

У вересні 2017 року Вища рада правосуддя відмовила у внесенні президентові України подання про призначення Кицюка через порушення щодо нього кримінальної справи, встановлення Дисциплінарною палатою факту порушення суддею норм Кодексу України про адміністративні правопорушення та відсутність вичерпних відомостей у декларації доброчесності судді.

«Вказане рішення ВРП суддя В.Кицюк оскаржив до Верховного суду. Рішенням від 11 грудня 2019 року Верховний суд задовольнив позов Кицюка В.П. та скасував рішення ВРП від вересня 2017 року», – заявили у Вищій раді правосуддя.

Згідно з повідомленням, Верховний суд вказав:

сам факт порушення кримінальної справи не доводить винуватість судді, оскільки діє презумпція невинуватості до винесення вироку суду;
факт визнання судді винним у порушенні процесуального законодавства та непритягнення до дисциплінарної відповідальності через сплив строку не свідчить про неможливість бути призначеним суддею;
зазначення в декларації інформації не в повному обсязі саме по собі не свідчить про недоброчесність судді.

Окремо Верховний суд зазначив, що в аналогічних справах ВРП вносила подання про призначення, зокрема щодо судді Подільського районного суду міста Києва. Аналогічна позиція Верховного суду неодноразово була підтверджена рішеннями Великої Палати Верховного суду.

Відповідно, ВРП повторно розглянула рекомендацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів про призначення Віктора Кицюка на посаду судді Печерського районного суду міста Києва. Оскільки ця рекомендація ВККС внесена у 2014 році, тобто до початку процедури кваліфікаційного оцінювання, ВРП розглянула вказане подання.

Питання кваліфікаційного оцінювання щодо судді Віктора Кицюка ВРП розгляне після надходження відповідного подання та завершення розгляду Верховним судом позову Кицюка про припинення кваліфікаційного оцінювання.

У Вищій раді правосуддя зазначили, що інформація про можливе неодноразове порушення суддею Кицюком правил дорожнього руху не знайшла підтвердження. Суддя нібито надав «вичерпні пояснення» з цього приводу.

Національне агентство з питань запобігання корупції,  перевіривши декларації судді, не знайшло ознак порушень порядку декларування статків та майна.

«Отже, за результатами розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, внесеної до ВРП у 2014 році, не встановлено обставин, які могли б бути підставою для відмови у внесенні президентові України подання про призначення Кицюка В.П. на посаду судді Печерського районного суду міста Києва», – заявили у Вищій раді правосуддя.

У березні 2015 року Верховна Рада надала згоду на затримання й арешт трьох суддів Печерського районного суду Києва: Оксани Царевич, Сергія Вовка та Віктора Кицюка. Після цього суд обрав запобіжний захід для Кицюка у вигляді особистого зобов’язання з вимогою носити електронний браслет.

Віктор Кицюк розглядав справи проти активістів Майдану, а також був слідчим суддею у справі про вбивство бізнесмена Євгена Щербаня, в якій обвинувачення висунули Юлії Тимошенко.

 

your ad here

Twitter Prohibits Dehumanizing Posts Targeting Race, Ethnicity

Twitter has enacted stricter content rules, adding to its list of prohibited conduct any language that “dehumanizes people on the basis of race, ethnicity, or national origin.”The social media company announced the update to its policy on Wednesday.Twitter said it would remove any offending posts that users report and would also work to detect content that violates its policies. Violators could have their accounts suspended.”Research shows that dehumanizing speech can lead to real-world harm, and we want to ensure that more people — globally — are protected,” the company said.The new rules are Twitter’s latest attempt to respond to abusive posters on its platform. In March, it prohibited tweets targeting people based on age, disability or disease, and in 2019 banned posts targeting a person’s religion or caste.

your ad here

Former French President Giscard D’estaing Dies of COVID

France is mourning the death of its former president Valéry Giscard d’Estaing, as a result of contracting the COVID-19 virus. Giscard led France for seven years, from 1974 to 1981 and many now remember him as a reformer and a champion of European unity.After several hospitalizations over the last few months, Valéry Giscard d’Estaing died on Wednesday at the age of 94 in his chateau – a two hours’ drive from Paris, according to his family.  The former head of state left the public stage years ago but the announcement of his death late Wednesday shocked and saddened the nation.At the French Senate, France’s culture minister Roselyne Bachelot paid tribute to Giscard d’Estaing.FILE – Valery Giscard d’Estaing, left, as finance minister and Jacques Chirac as secretary of state to finance leave Elysee Palace, Aug. 9, 1969.The minister said she feels emotional after Giscard d’Estaing’s passing. She paid tribute to his memory as he led many reforms which still impact French society today.Giscard d’Estaing led France for a single seven-year term from 1974-1981, during which the country made great strides in nuclear power, high-speed train travel as well as lowering the voting age to 18.  It was also during his time that France legalized abortion. FILE – French former President Valery Giscard d’Estaing speaks to the media in Paris, April 8, 2013.His seven-year mandate transformed France,” President Emmanuel Macron said in a statement.Giscard was also active on the international stage at a crucial time, during the Cold War.  In 1976, he visited Washington to meet then-President Gerald Ford and address the U.S. Congress.“Is there a future for freedom in the world we are building for our children?,” he asked.Europe was at the heart of his foreign policy: monetary union and greater cooperation. German Chancellor Angela Merkel paid tribute to former French leader on Thursday, saying  “France had a statesman and Germany a friend, and we have all lost a great European,” in a tweet posted by her spokesperson.Deeply involved in the construction of a united Europe, Giscard d’Estaing expressed sadness at the announcement of a Brexit.  This is what he said in one of his last interviews, earlier this year, to Associated Press.“In today’s world where you have big structures such as China, the United States of America with the first economy of the world, the European Union is too small. The changes will be big in Britain. It is a very serious problem for them because they must organize their situation, their relationships, their diplomacy, etc. I wish they rejoined (Europe).”   Giscard’s family said that according to his wishes,  funeral ceremonies would take place in the “strictest intimacy.”

your ad here

Азербайджан уперше назвав число загиблих у війні за Карабах військових

«Наші землі, про які ми мріяли майже 30 років, були звільнені від окупації ціною крові і життів наших мучеників» – міноборони Азербайджану

your ad here

COVID-19 Numbers Still Too High, German Health Officials Say

The head of Germany’s disease control agency said Thursday that while COVID-19 infection rates have stabilized, they are still too high.  
Robert Koch Institute for Infectious Diseases President Lothar Wieler told reporters in Berlin he believes the number of infections has not dropped because German citizens are not taking restrictions on large gatherings seriously enough.  
Wieler noted other nations, such as Belgium and France, have brought down their infection rates. He said, “…the reason for this lies in people’s behavior, if they follow the rules or not.”
Wieler said he supports the decision announced Wednesday by German Chancellor Angela Merkel. After meeting with the nation’s 16 regional governors, Merkel said the current COVID-19 restrictions will remain in place until January 10. Merkel said Germany had failed to reach its goal of reducing the rate of infections to 50 cases per 100,000 inhabitants in a week.
The agreement means restaurants, bars and gyms remain closed and limits on personal contacts will remain into the new year, though all sides agreed to ease some restrictions over the Christmas period.
Wieler said large outbreaks are once again being reported in nursing homes, where elderly and frail people are particularly susceptible to the coronavirus.
Almost 480 deaths from COVID-19 were reported in the past day, raising Germany’s total to 17,602.
Wieler appealed to people to respect social distancing and hygiene rules.

your ad here

Генеральним секретарем ОБСЄ стане німкеня Гельга

Новим генеральним секретарем ОБСЄ стане німкеня Гельга Шмід. Про це заявив прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, відкриваючи міністерську раду ОБСЄ у четвер, повідомляє «Укрінформ». Албанія зараз головує в ОБСЄ.

Мандат Шмід діятиме протягом трьох років.

Чинним генеральним секретарем ОБСЄ є швейцарець Томас Гремінгер.

Окремо Рама зазначив, що наступного року в ОБСЄ головуватиме Швеція, а у 2022-му – Польща.

your ad here

Уруський розповів про завдання перед Гусєвим, який став головою «Укроборонпрому»

Віцепрем’єр-міністр України, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що в перебігу попередніх зустрічей із Юрієм Гусєвим, який відсьогодні став гендиректором державного концерну «Укроборонпром», обговорював із ним завдання, які стоять перед оборонною промисловістю.

«Ми з паном Юрієм відносно давно знайомі. За час поки я став на свою посаду, а він – губернатором, декілька раз перетиналися. Ми мали можливість обговорити і перспективи взаємодії. Тому що насправді ми повинні рухатися в одному напрямку, в одному контексті. Таке розуміння є. Завдання одне. Що ми здійснюємо реформу оборонної промисловості, те, що стосується державного сектору. Дехто інколи забуває. Зараз мова йде, ми, концентруючись на оборонпромі, говоримо про державну частину – у нас понад 50% оборонної промисловості знаходиться в приватному секторі», – заявив Уруський.

Віцепрем’єр вважає, що нині час переходити до активної фази реформи ОПК.

«Я вважаю, що її (реформу – ред.) вже можна починати. Закон нам, звичайно, буде помічним (ухвалений ВР 17 липня законопроєкт «Про оборонні закупівлі» – ред.), він нам необхідний, тому що у ньому прописано дуже багато хороших речей саме до самого процесу, але процес можемо запускати і зараз, нас нічого не обмежує», – сказав Уруський.

Повністю Суботнє інтерв’ю з віцепрем’єр-міністром України, міністром з питань стратегічних галузей промисловості Олегом Уруським читайте на сайті Радіо Свобода та дивіться на YouTube-сторінці Радіо Свобода 5 грудня.

your ad here

Зеленський після призначення Гусєва в «Укроборонпром» визначився із його наступником у Херсонській ОДА

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про призначення тимчасовим виконувачем обов’язків голови Херсонської обласної державної адміністрації Сергія Козиря.

Відповідний указ датований 3 березня. Цього ж дня іншим указом президент звільнив з посади голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва та призначив його гендиректором «Укроборонпрому».

Сергій Козир до сьогоднішнього призначення був заступником голови Херсонської ОДА з питань регіонального розвитку, інфраструктури та екології.

your ad here

Боротьбу з коронавірусом розглянуть на Спеціальній сесії Генасамблеї ООН

3-4 грудня у Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй відбудеться Спеціальна сесія, на якій будуть обговорювати боротьбу з коронавірусом.

Учасники сесію планують «проаналізувати реакцію системи ООН на пандемію», зокрема, наскільки ефективним було реагування структур, які займають найвразливішими верстами населення.

Також однією з тем буде розробка вакцини від коронавірусу та шляхи її розповсюдження серед населення.

 

У світі, станом на 3 грудня, виявили понад 64,5 мільйона інфікованих коронавірусом, померли майже 1,5 мільйона людей, одужали понад 41 мільйон.

 

your ad here

Помер колишній президент Франції Валері Жискар д’Естен

Колишній президент Франції Валері Жискар д’Естен помер 2 грудня у віці 94 років від ускладнень, пов’язаних з COVID-19.

Ліберальний президент був главою держави з 1974 по 1981 рік.

У Європі він встановив тісні відносини з колишнім канцлером Західної Німеччини Гельмутом Шмідтом, і разом вони заклали основи єдиної валюти євро, встановивши Європейську валютну систему.

У Франції д’Естен проводив ліберальну політику, зокрема, легалізував аборти і розлучення за взаємною згодою. Йому також приписують запуск великих інфраструктурних проектів, включаючи створення мережі високошвидкісних поїздів TGV у Франції, а також залучення Франції до ядерної енергетики.

Глава правлячої партії президента Емманюеля Макрона в парламенті Крістоф Кастанер сказав: «Його сучасна і рішуче прогресивна політика… надовго залишиться в його спадщині».

 

Після поразки на президентських виборах 1981 року Жискар залишався активним політиком, повернувши собі місце в парламенті і очоливши регіональну раду Оверні.

Д’Естен також був членом Європейського парламенту з 1989 по 1993 рік.

У 2004 році, втративши місце у парламенті, Жискар завершив свою активну політичну кар’єру.

your ad here

Former French President Giscard d’Estaing Dies at 94

Valery Giscard d’Estaing, the president of France from 1974 to 1981 who became a champion of European integration, died on Wednesday. He was 94.Giscard d’Estaing’s office said he passed away in his family home in the Loir-et-Cher region, in central France, after contracting COVID-19.”In accordance with his wishes, his funeral will take place in strict privacy,” his office said.Giscard d’Estaing was hospitalized last month with heart problems, but remained vigorous deep into old age.In a January 2020 interview with The Associated Press, he displayed a firm handshake and sharp eye, recounting details from his meetings as French president in the 1970s with then-U.S. President Jimmy Carter and then-Egyptian leader Anwar Sadat, whose photos graced his office walls.He wrote the article in the EU charter that allowed Brexit to happen – the brief measure that allows a member state to leave the bloc.On the eve of Britain’s departure this year, Giscard told AP it was a “step backward” geopolitically, but took the long view. “We functioned without Britain during the first years of the European Union. … So we will rediscover a situation that we have already known.”Born in Germany in the wake of World War I, Giscard d’Estaing helped liberate Paris from the Nazis in the next world war, and later laid the groundwork for the shared euro currency and helped integrate Britain into what became the EU in the 1970s.Seeing the Britons leave, “I feel great regret,” he said.FILE – Valery Giscard d’Estaing, left, as finance minister and Jacques Chirac as secretary of state to finance leave Elysee Palace, Aug. 9, 1969.He remained unfailingly optimistic in the European project, forecasting that the EU and the euro would bounce back and gradually grow stronger and bigger despite the challenges of losing a major member.When he took office in 1974, Giscard d’Estaing began as the model of a modern French president, a conservative with liberal views on social issues.Abortion and divorce by mutual consent were legalized under his term, and he reduced the age of majority from 21 to 18.He played his accordion in working class neighborhoods. One Christmas morning, he invited four passing garbage men to breakfast at the presidential palace.He lost his reelection bid in 1981 to Socialist Francois Mitterrand.Born in 1926 in Coblenz, Germany, where his father was a financial director of the post-World War I French occupation administration, he grew up with a pan-European view. After joining the French Resistance during World War II, he next saw Germany as a tank commander in the French military in 1944.In 1952, he married Anne-AymoneIt de Brantes, the daughter of a count and heiress to a steel fortune. They had four children: Valerie-Anne, Louis, Henri and Jacinte.Young Giscard d’Estaing studied at the prestigious Polytechnical Institute and then the elite National School of Administration, before mastering economics at Oxford.President Charles de Gaulle named him finance minister at the age of 36.
After his defeat in the 1981 presidential election, he temporarily retired from politics.FILE – French former President Valery Giscard d’Estaing speaks to the media in Paris, April 8, 2013.He then found a second calling in the European Union. He worked on writing a European Constitution, which was formally presented in 2004 but rejected by French and Dutch voters. However, it paved the way for the adoption of the Treaty on European Union in 2007.At age 83, he published a romance novel called The Princess and the President, which he said was based on Princess Diana, with whom he said he discussed writing a love story.Asked about the nature of their relationship, he said only: “Let us not exaggerate. I knew her a bit in a climate of a confidential relationship. She needed to communicate.”Earlier this year, a German journalist accused Giscard of repeatedly grabbing her during an interview, and filed a sexual assault complaint with Paris prosecutors. Giscard’s French lawyer said the 94-year-old former president “retains no memory” of the incident.Former French President Francois Hollande paid tribute to “a statesman who had chosen to open up to the world and was thinking that Europe was a condition for France to be greater.”Hollande’s predecessor, Nicolas Sarkozy, expressed his “deep sadness.” Giscard d’Estaing “made France be proud,” he said.

your ad here

Britain Approves Pfizer Coronavirus Vaccine, Raising Hopes of Return to Normality

Britain has approved the use of the coronavirus vaccine made by Pfizer – and plans to begin inoculations in the coming days. As Henry Ridgwell reports, it represents a significant milestone in the battle against the pandemic – but challenges remain.Camera: Henry Ridgwell   Producer: Bakhtiyar Zamanov

your ad here

Столтенберґ: сподіваюся, що Угорщина та Україна здатні вирішити двосторонню суперечку

Дії на Закарпатті проводяться в межах повноважень СБУ і не спрямовані проти угорської національної меншини – керівник МЗС України

your ad here

Заступник голови Офісу президента Татаров заперечує свою причетність до злочинів

Заступник голови Офісу президента Олег Татаров заперечує свою причетність до будь-яких злочинів.

«Розповсюджувані оточенням глави НАБУ чутки про те, що я нібито причетний до якихось злочинів, а також про те, що мене нібито хотіли затримати, не відповідають дійсності. Їх поширення я пов’язую зі своєю публічно озвученою позицією щодо роботи керівництва антикорупційного органу. Зараз працюю у штатному режимі», – заявив Татаров в коментарі, наданому Офісом президента виданню LIGA.net.

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив у коментарі LIGA.net, що президент України Володимир Зеленський не втручається в роботу Офісу генерального прокурора. За його словами, президент та Офіс президента сповідують «принцип невтручання в справи правоохоронних, антикорупційних органів» та «підтримають будь-які прозорі розслідування, засновані на доведених фактах».

Подоляк назвав «вигадкою» інформацію про нараду у президента, на якій Зеленський нібито доручив захищати Татарова.

28 листопада колишній чиновник Міністерства внутрішніх справ часів Януковича, а нині заступник голови Офісу президента Олег Татаров в інтерв’ю виданню «Закон і бізнес» заявив, що голова НАБУ Артем Ситник «не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і повинен піти».

В Офісі президента України повідомили, що заява Татарова про НАБУ є його особистою думкою та не відображає офіційної позиції глави держави.

2 грудня Національне антикорупційне бюро України заявило, що Офіс генерального прокурора перешкоджає притягненню винних до відповідальності.

У бюро стверджують, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова ввечері 1 грудня таємно змінила процесуальних керівників у кримінальному провадженні за фактом надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі про заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

Національне антикорупційне бюро переконує, що детективи НАБУ і прокурори САП не змогли в передбачені законом терміни повідомити про підозру третьому ймовірному учаснику злочину – екстоппосадовцю державної компанії «УкрБуд».

В Офісі генерального прокурора наразі не коментували заяву.

За даними видання «Українська правда», Національне антикорупційне бюро України розслідує справу, що стосується можливої причетності Олега Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

Як пишуть журналісти, антикорупційні органи вважають, що на прохання забудовників Татаров міг домовитись про написання позитивної для фірми експертизи. Її зробив Київський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ.

your ad here