Daily: 11/21/2020

Лідери «Групи двадцяти» закликали зміцнити єдність у боротьбі з коронавірусом

Лідери двадцяти найбільших економік світу закликали зміцнити єдність у боротьбі проти коронавірусної пандемії на початку свого дводенного саміту, який вони проводять як телеконференцію.

Зустріч відкрив король Саудівської Аравії Салман, звернувши увагу на економічний шок і соціальні втрати внаслідок пандемії. За його словами, «Група двадцяти» «зробить усе можливе, щоб подолати цю кризу шляхом міжнародної співпраці».

Він, зокрема, закликав лідерів надати скоординовану підтримку країнам, що розвиваються. «Група двадцяти» має «обов’язок постати проти кризи разом на цьому саміті і подати потужний сигнал надії і запевнення».

Цього року Саудівська Аравія вперше головує в «Групі двадцяти», але через пандемію Ер-Ріяд втратив можливість прийняти в себе лідерів групи на саміті, що мав би відбутися вперше в арабському світі.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель звернулася до учасників із наперед записаною заявою, в якій теж закликала до міжнародної співпраці. «Якщо ми станемо разом у всьому світі, ми зможемо взяти під контроль і подолати цей вірус і його наслідки», – сказала вона.

За її словами, «такий глобальний виклик, як коронавірусна пандемія, можна подолати тільки глобальним зусиллям».

Меркель також закликала посилити Всесвітню організацію охорони здоров’я, забезпечивши її надійніше фінансування і кращу співпрацю з нею. Вона наголосила, що пандемію можна буде подолати тільки в разі, якщо прийнятна за ціною вакцина буде доступна для всіх держав.

«Група двадцяти», вважає Меркель, має зробити додатковий фінансовий внесок на підтримку вакцинного альянсу під проводом ВООЗ, відомого як COVAX. Наразі на цю ініціативу вже надана сума майже в 5 мільярдів доларів.

Президент Франції Емманюель Макрон у своєму виступі попередив про виклики, що постають перед можливістю всесвітнього доступу до технологій охорони здоров’я від COVID-19.

А прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон закликав лідерів «Групи двадцяти» зібрати всі ресурси, щоб подолати коронавірусну пандемію і протистояти кліматичним змінам.

«Наші долі в руках одне одного», – сказав Джонсон, який у квітні вже перехворів на COVID-19, пробувши тиждень у лікарні, а зараз знову перебуває на самоізоляції, бо зустрічався з людиною, тест якої на коронавірус виявився позитивним.

Президент Росії Володимир Путін заявив лідерам «Групи двадцяти», що його країна готова надати свою вакцину від коронавірусу «Спутнік V» усім країнам, які її потребуватимуть. Москва твердить, що ця вакцина має ефективність понад 90 відсотків, але в світі до неї ставляться переважно скептично: вона була зареєстрована в Росії, хоча ще не завершила необхідної для реєстрації третьої фази клінічних досліджень.

Президент США Дональд Трамп, який завершує свій термін на посаді, провів у дискусіях саміту менш ніж дві години, а потім поїхав грати в гольф.

За час, поки він був присутній на зв’язку, він розповідав, яку «абсолютно неймовірну роботу», мовляв, зробила його команда і в економічних питаннях, і в боротьбі з пандемією, повідомило Агентство «Франс-прес» із посиланням на джерело, що мало доступ онлайн до робочих переговорів лідерів, які були закриті для журналістів.

Також Трамп, відомий своїм критичним ставленням до небезпеки, яку становить новий коронавірус (на COVID-19 наразі хворіють чи хворіли понад 12 мільйонів американців, із них понад 255 тисяч померли), а також невизнанням своєї поразки на президентських виборах, також заявив, що чекає на подальшу співпрацю з лідерами «Групи двадцяти» «в майбутньому, і то ще довго».

Після того, як він поїхав грати в гольф, його місце на переговорах зайняв міністр фінансів США Стівен Мнучин. Як очікують, Трамп візьме участь у роботі другого дня саміту, 22 листопада.

«Група двадцяти» охоплює країни, які разом дають близько 85 відсотків усього економічного продукту в світі і три чверті міжнародної торгівлі. До групи, що об’єднує як розвинені, так і новопосталі економіки, входять як постійні члени 19 країн – Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Корея, Мексика, Німеччина, ПАР, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія, – а також Європейський союз. Організація була створена як робоча група з фінансово-економічних питань на рівні міністрів фінансів і голів центральних банків 1999 року, але з 2008 року проводить і саміти на рівні голів держав чи урядів і займається значно ширшим колом питань.

your ad here

Росія продовжила санкції проти західних продуктів і наклала нові щодо Британії

Росія продовжила свої санкції проти низки товарів, у першу чергу продуктів харчування, виробництва низки країн і наклала нові щодо кількох посадовців Великої Британії.

У першому випадку йдеться про контрсанкції, які Росія запроваджувала проти певних товарів із тих країн, які запроваджували свої санкції проти Росії через її агресію проти України, – так зване «продуктове ембарго», яке позбавило росіян низки імпортних продуктів. У разі виявлення таких продуктів на території Росії їх фізично знищують: давлять бульдозерами, закопують, спалюють тощо.

Із приєднанням до західних обмежень усе нових країн їхні продукти теж стали потрапляти під російські санкції. Із 2016 року вони стосуються і низки товарів із України.

Нині президент Росії Володимир Путін підписав указ про продовження чинності російських заходів іще на рік, до кінця 2021-го.

У другому випадку йдеться про відповідь Росії на персональні санкції, що їх запровадила в липні Велика Британія проти посадовців кількох країн, які, як каже офіційний Лондон, причетні до порушень прав людини. У Росії ці обмеження – заборона на в’їзд і замороження можливих активів – стосуються 25 осіб, серед яких голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін, заступник генпрокурора Віктор Гринь, кілька чільних нинішніх і колишніх посадовців Міністерства внутрішніх справ, низка суддів і слідчих.

Тепер, як повідомила речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова, Москва у відповідь запроваджує заборону на в’їзд для 25 британських посадовців. Їхніх імен наразі не називали.

your ad here

«ЄС» на Львівщині виключила двох людей після сброби заїхати пішохідними сходами на авто

Львівська обласна територіальна організація партії «Європейська солідарність» виключила двох своїх членів, повідомляє пресслужба політичної сили.

За повідомленням, рада осередку ухвалила рішення 21 листопада.

«Прийнято рішення про виключення з лав партії двох її членів: Жидачека Андрія Богдановича, обраного депутатом Пустомитівської міської ради, та Пущака Миколу Зіновійовича, депутата Солонківської сільської ради, за вчинення ганебних дій, які суперечать цінностям партії «Європейська Солідарність», – йдеться в повідомленні.

Також рада обласної організації «ЄС» закликала депутатів скласти мандати, а Солонківську об’єднану територіальну громаду – звільнити Пущака з посади заступника голови ОТГ.

Читайте також: Люди патріотично орієнтовані спостерігають за Львовом, а проросійськи – за Кремлем – політолог

Напередодні заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко оприлюднив відео, на якому видно, як позашляховик намагається під’їхати до під’їзду багатоповерхового будинку пішохідними східцями. Він повідомив, що в авто були «новообрані депутати Пустомитівської міської Ради, що на Львівщині».

Згодом видання Zahid.net з’ясувало, що в будинку живе місцевий депутат від «ЄС» Андрій Жидачек, а з ним в авто був депутат місцевої ради Солонківської ОТГ Микола Пущак. Жидачек, за даними видання, вже пообіцяв сусідам відновити пошкоджені сходи.

Андрій Жидачек публічно визнав інцидент, але поклав відповідальність на водія Миколи Пущака і заявив, що вже звернувся до поліції.

your ad here

Індія викликає пакистанського дипломата через напад на кордоні між двома країнами

21 листопада Індія викликала повіреного в справах Пакистану через напад, який, за твердженням Нью-Делі, стався на кордоні між двома державами.

За інформацією Міністерства закордонних справ Індії, 21 листопада в повіреному у справах Пакистану в Нью-Делі Афтабу Хассану Хану висловили офіційний протест.

«Індія вчергове повторила свою вимогу Пакистану виконувати свої міжнародні та двосторонні зобов’язання не дозволяти використовувати будь-яку підконтрольну йому територію чином для терористичної діяльності проти Індії», – заявило міністерство.

Міністерство закордонних справ Пакистану відхилило твердження Моді як безпідставні.

Читайте також: У Пакистані лідеру бойовиків винесли вирок у справі про теракт в індійському Мумбаї в 2008 році

«Ми розглядаємо це як частину відчайдушних спроб Індії відвернути міжнародну увагу від державного тероризму в (підконтрольному Індії Кашмірі – ред.) та державного спонсорства тероризму проти Пакистану», – йдеться у заяві міністерства у Твітері.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив 20 листопада, що індійські силовики ліквідували чотирьох пакистанських бойовиків з угруповання «Джайш-е-Мохаммед». Ця сутичка, за його словами, вказує на плани бойовиків «завдати хаосу та руйнувань» у регіоні напередодні місцевих виборів.

Індійські співробітники служби безпеки заявили, що вилучили у вбитих бойовиків великий тайник зброї та вибухівки.

Читайте також: У Пакистані після кількох місяців за ґратами звільнили власника найбільшої в країні незалежної медіагрупи

Напруженість між сусідніми ядерними державами загострилася після минулого серпня, коли уряд Моді вирішив скасувати особливий статус підконтрольної Індії частини спірного регіону Кашмір. Рішення супроводжувалося протестами.

Пізніше в листопаді Індія планує провести місцеві вибори в ті частині спірного регіону Кашмір, що перебуває під її управлінням.

Кашмір був фактично розділений між Індією та Пакистаном (а частково й Китаєм) після здобуття цими країнами незалежності від Великої Британії у 1947 році. Дві з трьох воєн між двома ядерними державами-сусідами відбулися через питання контролю над спірною територією.

your ad here

Афганістан: уряд звинуватив «Талібан» у ракетному ударі по житлових районах Кабулу

Уряд Афганістану звинуватив екстремістське угруповання «Талібан» у приблизно двох десятках ракет, які вразили житлові райони Кабула під час ранкової години пік 21 листопада.

В результаті нападу загинули щонайменше вісім людей, ще близько десятка дістали поранення.

Прессекретар Міністерства внутрішніх справ Афганістану Тарік Аріан заявив у відеозверненні, що «Талібан випустив 24 ракети» по п’ятьох різних районах Кабула, в тому числі сусідніх із дипломатичним кварталом, де розташовані посольства іноземних держав.

Посольство Ірану в Кабулі повідомило в Твітері, що ракета поцілила в його будівлю, але жертв не спричинила.

Аріан описав ракетні обстріли як «явний знак поразки «Талібану», пообіцявши відповідь «на цей огидний вчинок».

Таліби заперечували свою причетність до нападу. Наразі жодна інша екстремістська група не взяла на себе відповідальність.

Президент Афганістану Ашраф Гані засудив напади і повторив свій заклик до зменшення рівня насильства та подальшого припинення вогню.

Спочатку Аріан заявив, що «терористи» встановили ракетниці на невелику вантажівку, звідки й запустили. За його словами, слідчі намагаються з’ясувати, як транспортний засіб пройшов повз пункти пропуску, щоб в’їхати до Кабула.

Пізніше 20 листопада Державний департамент США заявив, що Помпео планує зустрітися 21 листопада окремо з афганськими делегатами уряду та учасниками переговорів «Талібану» в Досі, столиці Катару, яка стала базою для дипломатії Талібану.

Читайте також: Австралія виявила докази «незаконного вбивства» 39 афганців своїми елітними військовими підрозділами

Раніше цього тижня Пентагон оголосив, що незабаром виведе близько 2000 американських військовослужбовців з Афганістану, прискоривши графік, встановлений у лютневій угоді між Вашингтоном і Талібаном, який передбачає повне виведення американських військ у середині 2021 року.

Кількість нападів талібів та інших екстремістів у Афганістані – і особливо в Кабулі – зросла з того часу, як мирні переговори між урядом Афганістану і Талібаном припинились.

На початку листопада бойовики вдерлися в кампус Кабульського університету і вбили щонайменше 35 людей, більшість із яких – студенти.

Більше 50 людей були поранені в результаті цього нападу. Відповідальність на себе взяло угруповання «Ісламська держава».

your ad here

ООН: Ємену загрожує найгірший голод у світі за десятиліття

Охоплений війною Ємен перебуває під загрозою найгіршого голоду у світі за останні десятиліття, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш 20 листопада.

«Над Єменом нависла загроза найгіршого голоду, який світ бачив за кілька десятиліть. За відсутності негайних дій мільйони життів можуть бути втрачені», – йдеться в його заверненні.

Голова Організації Об’єднаних Націй закликав обережно обирати політичний підхід до руху хуситів, які є стороною конфлікту в близькосхідній країні.

Читайте також: Німеччина в ООН: Росія продовжує порушувати права людини в Криму

«Я закликаю тих, хто має вплив, терміново діяти щодо цієї проблеми, аби не допустити катастрофи, і я також прошу всіх утриматися від будь-яких дій, які можуть ще більше погіршити і без того критичну ситуацію», – сказав Ґутерріш.

Заява генерального секретаря ООН непрямо апелює до Сполучених Штатів, які розглядають можливість визначити рух повстанців-хуситів (рух Хуті) як закордонну терористичну організацію. Згідно з позицією ООН, це може ускладнити доставку гуманітарної допомоги до Ємену.

Серед причин підвищеної загрози голоду, які назвав Ґутерріш – зниження фінансування програми допомоги ООН, крах єменської економіки та «перешкоди», які чинять гуманітарним організаціям сторони конфлікту.

Гуманітарні організації застерігають, що позначення хуситів як терористичної організації поставить під загрозу надання допомоги, від якої залежить виживання 80% з 24 мільйонів населення Ємену. Це, за їхніми побоюваннями, обмежить можливість взаємодіяти з повстанцями та підважить надію на швидке відновлення миру.

Конфлікт у Ємені триває з кінця 2014 року, після того, як повстанці руху Хуті захопили столицю Ємену, місто Сану. З метою відновлення уряду президента Абд-Раббу Мансура Хаді у 2015 році була сформована коаліція під проводом Саудівської Аравії. У результаті бойових дій загинули десятки тисяч людей.

За даними ООН, через конфлікт 22 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. В організації вважають, що гуманітарна криза в Ємені нині є найгострішою у світі.

your ad here

Europe Coronavirus Cases Exceed 15 Million

More than 15 million people in Europe have been infected with coronavirus, making it the worst-hit region in the world.  Authorities hope new lockdowns will get the situation under control.  More with VOA Correspondent Mariama Diallo.

your ad here

Canary Islands Migrant Situation Described as ‘Powder Keg’ 

Spain continues to struggle with an influx of migrants arriving at the Canary Islands in recent weeks.Nearly 17,000 migrants have arrived this year, which has overwhelmed a temporary facility at Arguineguin port on Gran Canaria, AFP reported. The facility was designed to hold 400, AP noted, adding that many migrants sleep on concrete and spend hours exposed to direct sunlight.The Associated Press reported that Spanish officials opened a secondary holding facility for about 200 to try to relieve some of the pressure. Reuters on Friday reported the government also promised to open more facilities capable of holding 7,000 migrants.Local politicians and humanitarian groups have been critical of how the Spanish government has been handling the surge in migrants, most of whom come from Morocco and Senegal.”I recognize that we need to be self-critical because at a certain point, perhaps the conditions at Arguineguin port were not the most suitable for human beings,” Defense Minister Margarita Robles told Spanish public television, TVE, according to AFP.”We have a humanitarian crisis” in the Canary Islands and “nobody must look the other way,” she said.Canary lawmaker Ana Oramas went further, telling Spain’s Parliament the situation was a “powder keg,” according to AP.“[The Canary Islands] are a volcano waiting to explode,” she said.In addition to adding facilities, the Spanish government is attempting to stem the flow of migrants through diplomatic means, AFP reported, citing recent talks with Morocco and Senegal.The Canary Islands have been a hot spot for migrants before. In 2006, 30,000 migrants reached the archipelago before stepped-up Spanish patrols slowed the pace.At the time, Spain struck a deal with African countries that were the source of these migrants, promising financial aid in return for development programs, which made it less attractive for people to leave their home countries.

your ad here

Російські миротворці завершили розгортання сил у Нагірному Карабасі

У Нагірному Карабасі завершилося розгортання миротворців з Росії. Про це в п’ятницю заявив міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

За його словами, в район конфлікту перекинули підрозділи 15-ї окремої мотострілкової бригади. Вони складають основу миротворчого контингенту. «Всього здійснено 250 авіарейсів, перевезено 1960 осіб і 552 одиниці техніки», – уточнив Шойгу на нараді у президента Росії Володимира Путіна.

Серед іншого, міністр зазначив, що повністю розмінували Лачинський коридор, що зв’язує Карабах з Вірменією і тепер буде патрулюватися російськими військовими.

Командувач російським миротворчим контингентом Рустам Мурадов сказав, в свою чергу, що порушень режиму припинення вогню і провокацій в зоні конфлікту не було. «Окремі дрібні інциденти врегульовуються представниками миротворчого контингенту на місцях», – додав Мурадов.

 

9 листопада президенти Росії, Азербайджану і прем’єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі.

Азербайджанська і вірменська сторони зупиняються на зайнятих позиціях, а наступними днями вірменські сили повертають Азербайджанові повний контроль над захопленими ними територіями поза межами колишньої Нагірно-Карабаської автономної області, натомість так званий Лачинський коридор – автомобільна дорога, що поєднує центр Нагірного Карабаху з Вірменією – залишиться незаблокованим. Цей коридор і лінію контакту сторін, за угодою, мають контролювати миротворчі сили.

Нагірний Карабах – міжнародно визнана частина Азербайджану, контроль над якою (а також над частиною інших територій країни) Баку втратив був після війни 1991-1994 років і називав її своєю окупованою територією. Наприкінці вересня Азербайджан почав воєнну кампанію за відновлення контролю над усією своєю територією і завдяки технологічній перевазі свого війська досяг значних успіхів. Але внаслідок бойових дій загинули тисячі людей, зокрема й цивільних.

your ad here