Daily: 11/20/2020

Іран заявив про затримання танкера під прапором Панами через підозру у контрабанді нафти

Іран повідомив 20 листопада про затримання в Перській затоці танкера під прапором Панами через підозру у нелегальному транспортуванні 300 тисяч літрів нафти.

Напівофіційне інформагентство Fars повідомляяє, що затримали танкер іранські військові з елітного Корпусу вартових Ісламської революції.

Повідомляється, що затримані також 10 іноземних членів екіпажу – національність членів екіпажу чи інші подробиці інциденту наразі невідомі. Справу передали в прокуратуру портового міста Парсіан.

Іран, що має одні з найдешевших цін на пальне у світі, через значні субсидії і падіння курсу національної валюти, бореться з контрабандою палива в сусідні країни.

За повідомленнями іранських ЗМІ, щодня з Ірану контрабандою вивозиться близько 10 мільйонів літрів палива.

your ad here

У ЦВК оприлюднили «пам’ятку» для громадян, які в неділю знову обиратимуть міських голів

У Центральній виборчій комісії України у п’ятницю ввечері звернули увагу виборців на процедурні моменти під час повторного голосування громадян в перебігу другого туру місцевих виборів, які пройдуть у низці міст цієї неділі, 22 листопада.

«Експрес-нагадування для містян, які цієї неділі знову обиратимуть міських голів. Дано: 1 бюлетень, 2 кандидати і 1 ваша позначка. Завдання: обрати мера свого міста на наступні 5 років. Знову голосуватимуть за міських голів у містах Львів, Бердянськ, Дніпро, Дрогобич, Полтава, Миколаїв, Слов’янськ, Нікополь, Рівне, Ужгород та Черкаси», – йдеться в повідомленні ЦВК у фейсбуці.

У відомстві вказали, що «повторне голосування – не означає неважливе», вказавши на необхідність скористатися своїм голосом.

ЦВК наголошує, що в умовах пандемії COVID-19 правила безпеки при повторному голосуванні залишаються незмінними: наявність маски і особистої ручки, дотримання соціальної дистанції і голосування в окремій кабінці за наявності ознак захворювання.

В 11-ти українських містах найближчої неділі відбудеться повторне голосування на місцевих виборах, оскільки 25 жовтня жоден із кандидатів у цих містах не набрав 50%+ голосів виборців.

your ad here

У Міненергетики пояснили, яку позицію займатиме Буславець після звільнення з посади керівника

Ольга Буславець, яка сьогоднішнім рішенням уряду звільнена з посади тимчасової виконувачки обов’язків міністра енергетики, залишається працювати у відомстві, повідомила у п’ятницю пресслужба Міненергетики

«Ольга Буславець залишається на посаді першого заступника міністра енергетики», – йдеться в повідомленні міністерства у фейсбуці.

20 листопада Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні ухвалив рішення звільнити тимчасову виконувачку обовʼязків міністра енергетики Ольгу Буславець і призначити на її місце Юрія Бойка, який до сьогодні був заступником профільного міністра.

Читайте також: В ОП назвали «фейком» повідомлення про фінансування від Ахметова

Ольга Буславець була призначена в.о. міністра енергетики у квітні цього року.

your ad here

France Postpones Black Friday Shopping Day By One Week

The shopping holiday known as Black Friday has been postponed for a week in France, as major retailers have accepted the government’s request for delay to help small shop owners, still closed due to the pandemic.With more than $7 billion in sales last year, Black Friday has become a major event in France and a good deal for customers ahead of Christmas. But this year is different, and once again COVID-19 takes the blame for it.  Non-essential small shops, such as those not selling food, are currently closed under health restrictions in the country. Therefore, they have been struggling and the competition from supermarkets or online retailers is considered unfair.  FILE – French Finance Minister Bruno Le Maire attends a press conference, June 10, 2020.French Economy Minister Bruno Le Maire called this week for a one-week delay for Black Friday to ensure the reopening of small stores “under maximum safety conditions.” Le Maire said he demanded that all key economic players, like supermarkets and online retailers, be responsible. Surprisingly to many, Auchan and Carrefour, the main supermarket chains in the country, accepted the offer. Even the giant online retailer Amazon agreed to the measure. Facing huge backlash in France for increasing its sales by between 40% and 50% while small businesses remain closed, Amazon said it would postpone its sales event for a week.  FILE – The logo of Amazon is seen at the company logistics center in Lauwin-Planque, northern France, March 19, 2020.Fredric Duval, CEO of Amazon France, said Amazon is paying attention to society and authorities, and in consensus with other big retailers, decided to postpone Black Friday until December 4 to enable small shop owners to open before December 1. It is for the common interests, he said. Experts are skeptical about the announcement, as Black Friday is now a worldwide reality and authorities cannot technically prevent French customers from purchasing products on November 27 on foreign websites. 
 

your ad here

BioNTech та Pfizer подають заявку на дозвіл на екстрене використання у США вакцини від COVID-19

Американська компанія Pfizer та німецька компанія BioNTech сьогодні, 20 листопада, подають заявку на екстрене використання вакцини від COVID-19 у США. Про це мовиться у пресрелізі, оприлюдненому Pfizer.

Зазначається, що компанії також мають намір отримати дозвіл на використання свого препарату по всьому світу, зокрема у Австралії, Канаді, Європі, Японії та Великій Британії, то ж подаватимуть заявки у регуляторні органи по всьому світу.

Наразі у компаніях очікують, що у 2020 році вироблять до 50 мільйонів доз вакцини та близько 1,3 мільярда до кінця 2021-го.

 

Pfizer заявляє, що на останніх стадіях результати випробувань вакцини проти COVID-19 показали, що вона є ефективною на 95 відсотків, і також видається, що вакцина захищає людей похилого віку, яким найбільше загрожує смерть від цієї хвороби.

your ad here

У Новому Саді в Сербії встановили памʼятник Шевченку, про який домовлялися 20 років

На памʼятнику українською й сербською мовами викарбовані слова поета з поеми «Єретик»

your ad here

У Дніпрі відкрили справу за спроби підкупу виборців через соцмережі

У Дніпрі поліція відкрила кримінальне провадження за спроби підкупу виборців через соцмережі напередодні другого туру виборів міського голови. Про це Радіо Свобода повідомили в пресслужбі обласної поліції.

За даними поліції, справа відкрита за статтею 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця, учасника референдуму).

20 листопада голова Комітету виборців України Олексій Кошель повідомив, що у Дніпрі діє кілька телеграм- та вайбер-каналів зі спробами підкупу виборців. За його даними, невідомі пропонують дніпрянам від 1500 гривень за голос. За кого з кандидатів мають голосувати, не повідомляється.

«Реєстрація в цих телеграм-каналах супроводжується збором персональних даних», – сказав Олексій Кошель.

Він також зазначив, що якщо явка на другому турі виборів мерів в Україні буде незначною, то будь-яка маніпуляція може суттєво вплинути на результати волевиявлення.

22 листопада відбудеться другий тур виборів міського голови Дніпра. У ньому змагатимуться кандидат від партії «Пропозиція», чинний мер Борис Філатов (у першому турі він здобув 46,4% голосів виборців) та кандидат від партії «Громадська сила», депутат міськради і бізнесмен Загід Краснов (за нього в першому турі голоси віддали 13,5% виборців).

your ad here

У Кіберполіції розповіли про обставини звільнення та поновлення на службі чоловіка Венедіктової

У Кіберполіції розповіли у відповідь на запит Радіо Свобода про обставини звільнення та поновлення у департаменті чоловіка генпрокурора України Ірини Венедіктової, Дениса Колесника.

В оприлюдненому ввечері 16 листопада розслідуванні Bihus.info йдеться про те, що чоловік генеральної прокурорки Ірини Венедіктової Денис Колесник звільнився з посади в Департаменті кіберполіції Національної поліції України, отримав 750 тисяч гривень допомоги і через 10 днів за конкурсом поновився на посаді заступника начальника департаменту кіберполіції. Bihus.info додають що упродовж періоду звільнення авто Дениса Колесника було припаркованим біля роботи упродовж всього робочого дня.

«Поліцейський при звільненні має здати посаду, здати наявну службову документацію, спеціальні засоби, зброю, матеріальні цінності, закріплені за поліцейським, не пізніш ніж через місяць від дня отримання витягу з наказу. Виходячи з цього, Денис Колесник після звільнення перебував на території департаменту кіберполіції (ДКП) для реалізації зазначених вимог, а також під час проходження співбесіди на зайняття вакантної посади заступника керівника ДКП», – мовиться у повідомленні.

У департаменті також пояснили, чому з «поліцейської» посада Колесника після його звільнення була переведена у категорію «держслужбовця». І саме за цією категорією його знову прийняли на роботу.

«З метою наближення підрозділів кіберполіції до громадськості, у першу чергу відходу від стереотипу «каральної функції» поліції до надання сервісу, враховуючи досвід правоохоронних органів іноземних країн, прийняте рішення щодо проведення низки організаційно-штатних змін у структурі департаменту кіберполіції НП України, одна з яких – атестовану посаду заступника начальника департаменту, який відповідальний за напрямок надання сервісу, перевести в ранг державної служби (цивільна особа). У зв’язку з чим посаду заступника начальника департаменту кіберполіції – начальника 2-го управління (організаційно-аналітичної роботи та забезпечення діяльності) було скорочено», – зазначили у кіберполіції.

 

Як пояснили у ДКП, Колесника було звільнено зі служби у Нацполіції 30 вересня «у зв’язку зі скороченням займаної посади, а також наявною вислугою більш як 25 років для призначення пенсії».

1 жовтня на його посаду, вже кваліфіковану як «державна служба», оголосили конкурс.

«Для участі у відборі ДКП отримано 11 заяв від бажаючих кандидатів, однак у співбесіді безпосередньо брали участь всього чотири особи, одна з яких Колесник Д.Ю. За результатами вивчення кандидатів, ураховуючи їхні морально-ділові якості та професійний досвід, Колесника Д.Ю. відібрано як переможця та призначено на посаду заступника начальника Департаменту – начальником 2-го управління (організаційно-аналітичної роботи та забезпечення діяльності)», – мовиться у повідомленні.

В зв’язку з чим Колесник після звільнення отримав 750 тисяч гривень допомоги, у Кіберполіції не відповіли.

your ad here

Russia Sentences Man Convicted of Spying for US to 13 Years in Prison

A Russian court has sentenced a man convicted of spying for the United States to 13 years in prison, Russia’s Federal Security Service said in a statement Friday.
 
On November 17, the Bryansk western regional court declared Yuriy Yeshchenko “guilty of high treason,” the statement said, adding that he would serve the jail term “under severe conditions” in a high-security facility.
 
According to the FSB, Yeshchenko had tried to pass military secrets to the CIA about Russia’s Northern Fleet and pleaded guilty to espionage charges, saying he regretted what he had done.  
 
He was performing maintenance of radio-electronic systems used by the Northern Fleet’s ships, the FSB said, where he copied documents from 2015 to 2017 and made contact with the CIA in 2019.
 
The FSB arrested Yeshchenko in the Bryansk region in July 2019, when he attempted to transmit the state secrets to the CIA, the Russian spy agency’s statement said.
 

your ad here

Росіянина засудили на 13 років за спробу передати секрети ЦРУ

У Росії Брянський обласний суд засудив росіянина Юрія Єщенка до 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у спробі передати американському ЦРУ секретні відомості про розробки озброєнь. Як повідомив Центр громадських зв’язків ФСБ, Єщенка визнали винним у державній зраді.

За версією ФСБ, Єщенко, будучи співробітником організації в Мурманській області, яка обслуговувала радіоелектронні системи кораблів Північного флоту, з 2015 по 2017 рік копіював на роботі секретні документи, маючи намір у майбутньому продати їх США.

На початку 2019 року, як заявили в ФСБ, Єщенко зв’язався з ЦРУ і через кілька місяців при спробі передати туди відомості, що становлять держтаємницю, був затриманий. У ході процесу він визнав провину і розкаявся, йдеться в повідомленні.

За даними правозахисників, за останні 20 років правління Володимира Путіна у справах про держзраду й шпигунство в Росії засудили близько ста людей.

У липні звинувачення в державній зраді висунули колишньому журналісту «Коммерсанта» і «Ведомостей», раднику голови «Роскосмосу» Івану Сафронову.

your ad here

Венедіктова: з початку року у «справах Майдану» повідомили про підозру 37 особам

З початку 2020 року Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, повідомило про підозру 37 особам через події Революції гідності – про це заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова 20 листопада.

За повідомленням, з цих осіб на момент вчинення інкримінованих їм злочинів 26 були правоохоронцями, двоє прокурорами, 10 слідчими, троє суддячи, восьмеро – цивільними.

Як заявила в своєму зверненні Венедіктова, в ході сутичок між силовиками й протестувальниками загинули «78 цивільних осіб і 13 правоохоронців». Водночас раніше Генеральна прокуратура повідомляла про щонамейнше 104 загиблих протестувальників, Міністерство внутрішніх справ – про 17 загиблих силовиків. Постраждало мінімум 2,5 тисяч людей.

Читайте також: Куди привів Україну другий Майдан?

«Наразі прокурори Департаменту у справах Майдану Офісу Генпрокурора здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 60 кримінальних провадженнях, що охоплюють понад 4300 епізодів правопорушень. Також у судах першої інстанції забезпечується підтримання публічного обвинувачення у 86 судових справах стосовно 176 осіб», – зазначила генеральна прокурорка.

За її даними, слідчі судді за клопотаннями прокурорів взяли під арешт 27 підозрюваних, з них 22 колишні правоохоронці, чотири – колишні високопосадовці і один цивільний.

«З початку року нашими прокурорами вже отримано дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно п’ять колишніх співробітників «Беркуту», які підозрюються у вчиненні 20 лютого 2014 року умисних вбивств 48 осіб та замахів на умисні вбивства 80 осіб, терористичного акту та інших злочинів.

Також наші прокурори нещодавно отримали перше рішення щодо заочного судового розгляду у справах Майдану», – заявила Венедіктова.

Вона додала, що серед арештованих – один цивільний, якого підозрюють у вбивстві співробітника спецпідрозділу міліції, військового МВС, та замаху на вбивство військового внутрішніх військ.

«Загалом цьогоріч прокурорами Департаменту у справах Майдану скеровано до суду 19 обвинувальних актів щодо 25 осіб. Серед них 6 суддів, 13 правоохоронців, зокрема, двоє слідчих, а також шестеро цивільних осіб. У п’яти кримінальних провадженнях стосовно шести осіб, досудове розслідування у яких завершене у поточному році, наразі продовжується ознайомлення сторін з матеріалами», – сказала голова Офісу генерального прокурора.

Загалом з початку розслідування справ Майдану до суду передали 110 обвинувальних актів щодо 206 людей. Обвинувальні вироки щодо 21 особи набули чинності, хоча генеральна прокурорка не уточнила, скільки з них є заочними. Водночас прокурори обласних прокурори передали до суду 123 акти, обвинувльні вироки набрали чинності щодо 24 людей.

Венедіктова зауважила, що в деяких випадках розгляд справ затягує велика кількість епізодів та учасників провадження та неукомплектованість судів. Водночас вона вказала на «недоліків кримінального процесуального законодавства», які можуть підважувати процес.

Читайте також: ДБР повідомило про підозру учаснику викрадення і катування Ігоря Луценка та Юрія Вербицького

«Чотири роки перебуває у одному з райсудів Києва лише на стадії підготовчого провадження справа за обвинуваченням трьох правоохоронців та одного цивільного, які 20 лютого 2014 року отримали та вивезли зі складів МВС 156 комплектів автоматів та 22 ящики з понад 47 тисячами набоїв. Цей арсенал був переданий так званим «тітушкам» службовими особами МВС України через кілька годин після масових вбивств протестувальників на Інститутській. Одного з обвинувачених у цій справі було звільнено з під варти без рішення суду через сплив терміну запобіжного заходу. Клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу не було розглянуто судом упродовж 2,5 років», – навела приклад вона.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести набули більших масштабів після розгону 30 листопада і тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними прокуратури, всього під час Революції гідності постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість у лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

your ad here

Нова Білоруська АЕС відновила роботу після вибуху трансформатора

Білоруська атомна електростанція, офіційно відкрита раніше цього місяця, відновила роботу після того, як призупиняла виробництво електроенергії через аварію.

Всього через кілька днів після урочистого відкриття, 8 листопада, єдина атомна електростанція Білорусі зупинила виробництво електроенергії після вибуху трансформатора напруги.

Міністерство енергетики країни 19 листопада повідомило, що АЕС в Островці знову підключили до мережі, а реактор її першого енергоблоку працює на 40% від потужності.

Олександр Лукашенко 7 листопада офіційно відкрив першу атомну електростанцію в Білорусі – Білоруську АЕС. За чотири дні до цього вона почала подавати електрику в енергетичну систему.

Електростанція будувалася за російським проєктом і на російський кредит від 2011 року в Гродненській області, за 22 кілометри від кордону з Литвою. Вийти на повну потужність перший енергоблок повинен у першому кварталі 2021 року.

Лукашенко назвав запуск «історичною подією», заявивши, що «країна стає ядерною державою».

Передбачається, що після будівництва другого блоку електростанція буде генерувати 18 мільярдів кіловат-годин електроенергії в рік, що становить близько половини всієї споживаної країною електрики.

Будівництво електростанції викликало різку критику екологічних активістів, велика частина території країни заражена радіоактивними викидами після катастрофи на Чорнобильській АЕС. Проти будівництва також виступала Литва, електростанція розташована приблизно за 50 кілометрів від столиці країни Вільнюса.

Країни Балтії у вересні домовилися зупинити купівлю білоруської електроенергії після запуску АЕС. У Мінську наполягають, що станція в Островці повністю безпечна і відповідає міжнародним нормам.

your ad here

Посли G7 закликали Зеленського забезпечити чесний і прозорий відбір суддів КСУ

Посли країн «Групи семи» в Україні під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським закликали до забезпечення чесного і прозорого відбору суддів Конституційного суду України.

«Вчора посли країн G7 зустрілися з президентом Зеленським і підтвердили нагальну необхідність широко підтримуваних дій, спрямованих на подолання негативних наслідків нещодавніх рішень КСУ та уникнення подальшого відкочування назад  українських антикорупційних реформ. Обидві сторони зійшлись на необхідності забезпечити чесний і прозорий відбір суддів КСУ. Це історична можливість добитися проведення такої судової реформи, яка відповідає очікуванням українського народу», – йдеться в заяві послів G7 у твіттері 20 листопада.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Оприлюднивши це рішення 28 жовтня, КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Читайте також: ВАКС закрив першу справу за недостовірне декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило було доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня, за рішенням уряду, після засідання РНБО доступ таки відновили. Але у НАЗК кажуть, що до реєстру декларацій все одно неможливо подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані посадовців.

Рішення КСУ критично сприйняли на Заході, заявивши, що воно ставить під сумнів низку міжнародних зобов’язань України.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту «про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків». Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо, на його думку, президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.

your ad here

Vietnam Tells Facebook: Yield to Censors or We’ll Shut You Down, Source Says

Vietnam has threatened to shut down Facebook in the country if it does not bow to government pressure to censor more local political content on its platform, a senior official at the U.S. social media giant told Reuters.Facebook complied with a government request in April to significantly increase its censorship of “anti-state” posts for local users, but Vietnam asked the company again in August to step up its restrictions of critical posts, the official said.”We made an agreement in April. Facebook has upheld our end of the agreement, and we expected the government of Vietnam to do the same,” said the official, who spoke on condition of anonymity citing the sensitivity of the subject.”They have come back to us and sought to get us to increase the volume of content that we’re restricting in Vietnam. We’ve told them no. That request came with some threats about what might happen if we didn’t.”The official said the threats included shutting down Facebook altogether in Vietnam, a major market for the social media company where it earns revenue of nearly $1 billion, according to two sources familiar with the numbers.Facebook has faced mounting pressure from governments over its content policies, including threats of new regulations and fines. But it has avoided a ban in all but the few places where it has never been allowed to operate, such as China.In Vietnam, despite sweeping economic reform and increasing openness to social change, the ruling Communist Party retains tight control of media and tolerates little opposition. The country ranks fifth from bottom in a global ranking of press freedom compiled by Reporters Without Borders.Vietnam’s foreign ministry said in response to questions from Reuters that Facebook should abide by local laws and cease “spreading information that violates traditional Vietnamese customs and infringes upon state interests.”A spokeswoman for Facebook said it had faced additional pressure from Vietnam to censor more content in recent months.In its biannual transparency report released on Friday, Facebook said it had restricted access to 834 items in Vietnam in the first six months of this year, following requests from the government of Vietnam to remove anti-state content.‘Clear responsibility’Facebook, which serves about 60 million users in Vietnam as the main platform for both e-commerce and expressions of political dissent is under constant government scrutiny.Reuters exclusively reported in April that Facebook’s local servers in Vietnam were taken offline early this year until it complied with the government’s demands.Facebook has long faced criticism from rights group for being too compliant with government censorship requests.”However, we will do everything we can to ensure that our services remain available so people can continue to express themselves,” the spokesperson said.Vietnam has tried to launch home-grown social media networks to compete with Facebook, but none has reached any meaningful level of popularity. The Facebook official said the company had not seen an exodus of Vietnamese users to the local platforms.The official said Facebook had been subject to a “14-month-long negative media campaign” in state-controlled Vietnamese press before arriving at the current impasse.Asked about Vietnam’s threat to shut down Facebook, rights group Amnesty International said the fact it had not yet been banned after defying the Vietnamese government’s threats showed that the company could do more to resist Hanoi’s demands.”Facebook has a clear responsibility to respect human rights wherever they operate in the world and Vietnam is no exception,” Ming Yu Hah, Amnesty’s deputy regional director for campaigns, said. “Facebook are prioritizing profits in Vietnam, and failing to respect human rights.”  

your ad here

Britain Announces Big Defense Spending Boost

Britain has announced a $21.8 billion increase in defense spending over the next four years, its largest military investment since the end of the Cold War. The government said it was needed to counter the multitude of threats the country faces, Henry Ridgwell reports. 
Camera: Henry Ridgwell
 

your ad here

US Sanctions Two Russia-based Entities Over North Korean Forced Labor

The U.S. Department of the Treasury slapped sanctions on two companies operating out of Russia on Thursday for their alleged involvement in the exploitation of forced labor from North Korea.  According to a statement by the Treasury Department, sanctions will be imposed on Mokran LLC, a Russian construction company, and Korea Cholsan General Trading Corp., a North Korean company operating in Russia.  The move follows a 2017 U.N. Security Council resolution that required all countries to send home North Korean workers by December 22, 2019, as a means of curbing the generation of foreign currency to support North Korea’s nuclear and ballistic missile programs.  According to the U.N. resolution, sanctions must be imposed on those that engage in, facilitate or are responsible for the exportation of forced labor from North Korea to generate revenue for the government of North Korea or the Workers’ Party of Korea.  FILE – U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin.”North Korea has a long history of exploiting its citizens by sending them to distant countries to work in grueling conditions in order to financially support Pyongyang and its weapons programs,” said U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin. “Those countries still hosting North Korean workers must send these workers home.” Today’s sanctions will force all property and interests in property of Mokran LLC and the Korea Cholsan General Trading Corp. that are in the United States or in the possession or control of any U.S. citizens to be blocked and reported to the Office of Foreign Assets Control.  According to Reuters, the United States has estimated that Pyongyang was earning more than $500 million a year from its 100,000 residents working abroad, the majority of whom were stationed in China and Russia.  

your ad here

У Пакистані лідеру бойовиків винесли вирок у справі про теракт в індійському Мумбаї в 2008 році

Антитерористичний суд в пакистанському місті Лахор 19 листопада засудив до п’яти з половиною років тюремного ув’язнення підозрюваного в організації теракту в 2008 році в індійському місті Мумбаї Хафіза Мухаммада Саїда за статтею про фінансування тероризму. Суд також оштрафував його на 110 тисяч рупій (близько 700 доларів США).

Саїда заарештували в липні минулого року, він вже перебуває у в’язниці та відбуває два терміни по п’ять з половиною років кожен, винесені в лютому. Агентство Reuters повідомило, що вироки будуть виконуватися одночасно, а це означає, що він не отримає додаткового тюремного ув’язнення.

Новий вирок суд виніс у зв’язку з тим, що Пакистан може бути внесений до «чорного списку» базованої у Парижі міжурядової організації FATF (Група розробки фінансових заходів боротьби із відмиванням грошей – ред.). Пакистан залишається в «сірому списку» цієї організації з 2018 року.

Хафіз Мухаммад Саїд є засновником ісламістського угруповання «Лашкар-е-Тайба», яке США та Індія звинувачують в причетності до теракту в Мумбаї, через який у 2008 році загинули щонайменше 166 людей, в тому числі громадяни США.

Раніше Сполучені Штати пропонували винагороду у 10 мільйонів доларів за інформацію, що призведе до арешту і засудження Саїда, який заперечує свою причетність до нападу.

your ad here

«Мене ніхто не б’є, бандити не чекають біля під’їзду»: як у Латвії живуть біженці з Білорусі (відео)

Латвія продовжує приймати біженців з Білорусі. Це люди, які постраждали під час акцій протесту, або були затримані і на батьківщині їм тепер загрожує кримінальна відповідальність. У Латвії вони проходять лікування, реабілітацію, а потім змушені чекати отримання офіційного статусу біженців. (Автори: Марія Андреєва, Даніїл Жиліцький).

your ad here

Волонтери InformNapalm заявили про фотофіксацію новітнього російського комплексу «Наводчик-2» на Донбасі

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm повідомила 19 листопада, що на окупованій частині Луганської області, за 12 кілометрів від лінії фронту, вперше за час бойових дій на Донбасі було виявлено новітній російський комплекс «Наводчик-2», до складу якого входять кілька безпілотників різних модифікацій з радіусом дії від 10 до 100 кілометрів.

Спільнота вказує, що перші згадки присутності на Донбасі наземної станції управління комплексу «Наводчик-2» зробила Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ 14 листопада, а тепер волонтерам вдалося їх зафіксувати на фото.

«Завдяки фото з БПЛА вдалося підтвердити, що новітній російський комплекс «Наводчик-2» дійсно використовується на Донбасі. Поряд зі станцією управління також були помічені 3 ящики для зберігання та транспортування БПЛА. Ця інформація є вкрай важливою для розширення багатомовної доказової бази InformNapalm, один з розділів якої присвячений фіксації російської техніки та озброєння, яке активно використовується на Донбасі», – вказують волонтери-розслідувачі.

У InformNapalm нагадують, що у зведеннях із зони бойових дій на Донбасі комплекс «Наводчик-2» згадувався одного разу, в контексті виявлення в квітні 2017 року в районі Світлодарської дуги БПЛА «Гранат-1», який входить до складу цього комплексу. Проте виявлення цього типу БПЛА не є безумовним доказом застосування цілого комплексу, бо ці безпілотними можуть застосовуватись і окремо, пояснюють волонтери.

Комплекс «Наводчик-2» надійшов на озброєння Міноборони Росії у 2014 році, він складається із наземної станції керування та БПЛА чотирьох типів. Загалому у складі комплексу сім безпілотних апаратів.

Росія неодноразово заперечувала присутність своїх військових і техніки на Донбасі. І хоча Україна та Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків, Кремль ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

your ad here

What’s Your Risk of Catching COVID? There’s an App for That

As the deadly coronavirus continues to rage across the U.S. and around the world, people are turning to COVID-19-related apps to figure out their day-to-day risks. VOA’s Julie Taboh has more.
Producers: Julie Taboh, Adam Greenbaum

your ad here

German Health Official Says Coronavirus Restrictions Are Working 

The head of Germany’s disease control agency said Thursday that while the coronavirus infection rate in the country remains serious, there are signs a partial lockdown is working.Germany implemented restrictive measures in early November to curb a nationwide surge in cases, closing bars, restaurants and other leisure venues but keeping schools and shops open.Speaking to reporters in Berlin, Robert Koch Institute chief Lothar Wieler said the number of new infections has since plateaued, with 22,609 reported on Thursday – roughly the same number as a week ago. He said the fact they are not rising is good news but cautioned that it was too early to say if this is a trend.Wieler said the overall number of cases is still too high, and there is a risk that hospitals may become overwhelmed. Wieler, however, also expressed optimism the numbers will start to go down now that they have stabilized.Wieler also said the news this week that at least two potential vaccines are showing better than 90 percent effectiveness was “extremely encouraging.” He said, “I know if the vaccines have an efficacy of more than 90% then they would be great weapons. That’s great.”Wieler said it was unclear how long the restrictions would remain in place. When they were implemented, Chancellor Angela Merkel said the plan was for them to run through November, in hopes the nation would be able to lift some of them in time for the Christmas holiday in December.The Robert Koch Institute reports Germany now has seen a total of 855,916 cases and 13,370 deaths from the infection. The coronavirus causes the COVID-19 disease. 

your ad here