Daily: 11/13/2020

Тихановська оголосила про «народний трибунал» для режиму Лукашенка

«Я заявляю, що Олександр Лукашенко і його поплічники – терористична організація, яка повинна відповісти за свої злочини»

your ad here

«Між двох вогнів»: Садовий і Синютка оцінили локдаун, якого Львів не хоче дотримуватися

Мер Львова Андрій Садовий і його опонент на місцевих виборах Олег Синютка в ефірі Радіо Свобода обговорили становище у Львові перед локдауном, якого місто вирішило не дотримуватися всупереч рішенню уряду. 

Андрій Садовий повідомив, що протягом вихідних близько 50 юристів мерії будуть консультувати підприємців, які вирішать працювати.

«Малий і середній бізнес зараз у такому шоці, що Ви собі не уявляєте. 50 тисяч львів’ян можуть залишитися без куска хліба, тому я вважаю, що уряд ухвалив немудре рішення. Ми порахували, що за два дні підприємці недоотримають приблизно 50-60 мільйонів гривень. Поліція що, замість того, щоб ловити злочинців, буде штрафувати людей? », – сказав Садовий.

Кабінет міністрів від 14 до 30 листопада запровадив в Україні карантин вихідного дня. У суботу і неділю не працюватимуть ТРЦ, спортзали, салони краси, заклади культури, магазини промтоварів, обмежать роботу барів, кафе й ресторанів. 

Львівська міськрада готує позов до суду через таке рішення, заявив раніше Андрій Садовий. Позов до Окружного адміністративного суду Києва уже подали три міські заклади культури, які вважають постанову уряду незаконною і такою, що обмежує їхню діяльність.

За даними міської ради, це: Театр імені Лесі Українки, Львівський органний зал і Львівський кіноцентр.

Мер Львова також оголосив суботу й неділю робочими днями до 30 листопада для малого й середнього бізнесу, щоб обійти карантин вихідного дня.

Кандидат в мери Львова від «Європейської солідарності» Олег Синютка сказав Радіо Свобода , що не підтримує ні дії уряду, ані місцевої влади.

«Заяви, які лунають, є для того, щоб зіштовхнути правоохронні органи і підприємців. Дайте можливість підприємцям працювати в правовому руслі. Для цього прийміть відповідні ришення. І тоді бізнес, з дотриманням всіх карантинних умов, не буде мати жодних проблем з правоохронними органами. А правоохронні органи не опиняться між двома вогнями», – сказав Синютка.  

Народний депутат закликає скликати у Львові Комісію з надзвичайних ситуацій, щоб оцінити епідеміологічну ситуацію, натомість Андрій Садовий раніше заявляв, що комісія «не буде ухвалювати рішень, які шкодять місту». 

Другий тур місцевих виборів у Львові, на яких будуть змагатися Садовий і Синютка, має відбутися 22 листопада.

your ad here

Parler: Social Media Hangout for Conservatives

With Twitter and Facebook blocking and labeling more social media posts, some American conservatives are flocking to alternatives like Parler, which says it won’t censor speech. Matt Dibble reports.

your ad here

Очільники кількох міст заявили, що не запровадять карантин вихідного дня, який оголосив уряд

Черкаська міська рада не запроваджуватиме карантин вихідного дня, який оголосив Кабінет міністрів. Про відповідне рішення орган міського самоврядування повідомив 13 листопада з посиланням на місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За повідомленням, не запроваджувати карантин нібито просили місцеві підприємці.

«Саме бізнес сплачує податки до бюджету, з яких потім утримують лікарні та інші бюджетні установи. Саме бізнес підтримав Черкаси під час першої хвилі коронавірусу, створивши антиковідний фонд і наповнюючи його. Ми просимо просто дати нам можливість працювати. Епідемія COVID-19 триватиме ще довго, і всім нам потрібно навчитися жити у цих умовах», – цитує пресслужба підприємця і депутата Черкаської міської ради Романа Дісканта.

Підприємців також підтримав міський голова Анатолій Бондаренко. Зрештою комісія з питань ТЕБ і НС ухвалила рішення не запроваджувати в Черкасах карантину вихідного дня спочатку ухвалила комісія, а потім його затвердив виконавчий комітет.

Про схоже рішення повідомила Львівська міська рада, посилаючись на мера Львова Андрія Садового.

Садовий, своєю чергою, пояснив незгоду з новим форматом карантину його неефективністю.

«Люди, які працюють в медицині, розуміють, що воно не допоможе. Натомість нанести шкоду для малого та середнього бізнесу – може. Ми маємо чітку статистику – більше 50 тисяч львів’ян працюють у сфері малого та середнього бізнесу. Вони можуть попасти під ці обмеження, а це означає, що вони не зароблять, як мінімум, за вихідні 50 мільйонів гривень… Міська комісія ТЕБ і НС це рішення не акцептує. Ми у місті в суботу на неділю створюємо робочі групи у міській раді та будемо допомагати тим підприємцям, які вирішать все-таки працювати», – заявив Садовий.

Читайте також: Півсотня юристів консультуватимуть підприємців Львова через запровадження карантину вихідного дня

Міський голова Краматорська Андрій Панков оприлюднив фото звернення до прем’єр-міністра Денис Шмигаля щодо карантину вихідного дня, в якому місцева рада пропонує покласти рішення щодо його запровадження на місцеві комісії з питань ТЕБ і НС.

За словами Панкова, в його місті ця комісія «не прийматиме рішення про введення карантину «вихідного дня».

«На нашу думку, обмеження… не враховують суттєвої різниці між містами і мають бути переглянуті. Такі рішення мають прийматись виключно на місцях», – заявив мер.

Він додав, що в закладах громадського харчування, які, поміж інших, повинні закриватися на вихідні, не спостерігається скупчень відвідувачів, адже за пів року люди «прониклися загальною атмосферою карантину».

«Представники місцевої бізнес спільноти не раз казали – зараз питання не у прибутках. Головне – не допустити зупинки роботи підприємств, зберегти робочі місця. Підприємців та мешканців міста, у свою чергу, прошу посилено дотримуватись маскового режиму й соціальної дистанції, де би не були, в транспорті, магазині чи кафе. А якщо не маєте нагальної потреби, взагалі залишайтеся вдома», – нагадав Панков.

Своєю чергою Денис Шмигаль заявив на селекторній нараді, що в міських голів «немає повноважень дозволяти або забороняти дію рішень Уряду на території окремо взятої територіальної одиниці».

«Карантин вихідного дня стосується винятково визначеного переліку суб’єктів господарювання, які є на території України. Якщо це, наприклад, ТРЦ, то він має бути закритий протягом вихідних», — цитує Шмигаля пресслужба Кабінету міністрів.

Він додав, що голови обласних державних адміністрацій мають «скоординувати роботу місцевої поліції та Держпродспоживслужби для перевірки суб’єктів господарювання, які на вихідні не повинні приймати відвідувачів».

Уряд України 11 листопада запровадив карантин вихідного дня. Карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.

your ad here

«Фахового обговорення не було» –Ткаченко щодо рішення уряду про локдаун вихідного дня

Міністр культури й інформаційної політики заявив, що серйозного обговорення перед запровадженням локдауну вихідного дня в уряді не було.

«У будь-якому разі, щоб ухвалити виважене рішення, яке буде на користь суспільству і здоров’ю людей і допоможе зберегти робочі місця, потрібне серйозне обговорення. На жаль, серйозного, фахового обговорення, щоб досягти консенсусу – не було», – сказав Олександр Ткаченко в прямому ефірі Радіо Свобода.

Ткаченко також розповів, що він був єдиним із міністрів, хто утримався від голосування за локдаун вихідного дня. Раніше видання «Лівий берег» повідомляло, що від голосування також утрималися міністри Михайло Федоров та Арсен Аваков. Ткаченко цю інформацію заперечив.

«Не хотів би бути героєм, але я був єдиний», – сказав міністр культури.

 

Раніше міністр культури та інформаційної політики закликав уряд спільно розробити механізм компенсацій закладам культури, по яких «вдарить» карантин вихідного дня. За його словами, вихідні дні генерують 50% доходів у культурних і креативних сферах.

«Ми підготували пакет пропозицій до прем’єра, має бути зустріч із прем’єром та представниками креативних індустрій у вівторок, де ми детально обговоримо цей пакет. Мова йде про десятки мільярди гривень. Це пов’язано з податковими пільгами, компенсаціями через гранти, видачею сертифікатів. Це програма різноманітних заходів, яким чином можна підтримати цю сферу від загибелі, бо насправді мова йде про 50% падіння доходів. У цій сфері, де працюють сотні тисяч людей», – розповів Ткаченко.

Рішення про карантин вихідного дня ухвалив Кабінет міністрів на своєму засіданні 11 листопада. Карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.

На всій території України будуть запроваджені такі обмеження:

забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування – барів, ресторанів, кафе тощо. Можлива буде торгівля навиніс;
забороняється приймати відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, інших закладах розважальної діяльності;
забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60 відсотків торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;
не будуть працювати заклади культури, які проводять культурно-масові заходи, окрім роботи суб’єктів господарювання, які пов’язані з виробництвом аудіовізуальних творів;
буде заборонена діяльність спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів.

Уряд обіцяв компенсувати частину зарплат робітників у зв’язку з простоєм та здійснювати виплати на дітей для родин фізичних осіб-підприємців.

 

 

your ad here

Тисячі людей в Білорусі вшанували пам’ять Романа Бондаренка у Мінську – фото

your ad here

Обвинувачення просить відхилити клопотання захисту у справі MH-17

Спільна слідча група за підсумками розслідування дійшла висновку, що літак був збитий з установки «Бук», яку доставили з Росі

your ad here

Parler: A New Social Media Hangout for Conservatives to Vent, Plan

When Twitter started blocking President Donald Trump’s postings claiming widespread voter fraud, some cheered. Others started looking for the social media exits.
 
They found a new option at Parler.
 
Fed up with what they see as an anti-conservative bias by managers of the major social media platforms, Trump supporters are telling their followers on Twitter and Facebook to “Follow me on Parler.”
 
From the French word “to speak” or “to talk” but pronounced “PAR-lor,” the social media app is a lot like Twitter, with users posting messages and following topics searchable as hashtags.
 
Launched in 2018 in Nevada, Parler welcomed newcomers to “a non-biased, free speech social media focused on protecting user’s rights.”
 
Over the past year, conservative celebrities have flocked to Parler, a trend that has accelerated since the 2020 U.S. election. As Twitter and Facebook tried to tamp down misinformation about the election, more than 4 million accounts were launched on the app within days, the company says.   
 
Among Parler users are Senator Ted Cruz, a Texas Republican, and Fox News host Sean Hannity.  
 
Posts on Parler are called “parlays.” One on Thursday, under the hashtag #StoptheSteal, said “Shocker Pro Marxist Pope Francis congratulates Crooked Joe!”
“To parlay is to have a discussion bridging the differences,” said Amy Peikoff, Parler’s chief policy officer. “Coming to an understanding between two different viewpoints, and this is the sort of discussion that we want to foster on Parler.”
 
Previous alternatives to Facebook and Twitter have popped up in the U.S. claiming to be true bastions of free speech. Gab, which became a haven for neo-Nazis, was booted from the app stores of Apple and Google because it didn’t take down hate speech.
 
But the popularity of Parler – and other right-wing sites such as MeWe and Rumble, a video site – comes amid growing pressure on social media firms to do more to monitor their sites, particularly addressing misinformation about voting and the election results.  
 
Twitter, Facebook and to a lesser extent Google, the owner of YouTube, have put labels on tweets, posts and videos that claim election fraud. In some cases, they stopped the content from being shared and spreading.
 
Much of the conversation on Parler echoes Trump’s unsupported claim that the November 3 election was stolen by Democrats through massive voter fraud.  #StoptheSteal is a top hashtag for those who claim without proof that former Vice President Joe Biden, the projected winner of the 2020 presidential race, stole the election.
 
Last week, Facebook took down a Stop the Steal group that had gained more than 300,000 users in 24 hours. Facebook said it stopped the group because it was trying to incite violence.
   
“The group was organized around the delegitimization of the election process, and we saw worrying calls for violence from some members of the group,” a Facebook spokesman told The New York Times.
 
Parler users have also crossed that line at times: An Arkansas police chief used the site to urge violence against Democrats he claimed were preventing Trump’s reelection. When the posts appeared in news stories, his public account was removed and he was forced to resign.  
   
While the Parler algorithm does not promote posts to keep users engaged, the company says it is serious about its commitment to free speech and does not block extremist content.  
   
“The fact that we don’t block out the content from various extremists does not mean that our goal is to further all of those views,” said Parler’s Peikoff. “What we are planning to do is give the widest freedom possible so that people can have a full discussion.”  
   
For years, the leading social media companies have been criticized for their finely tuned algorithms designed to boost users’ time spent on the sites. That has led to some users receiving a stream of increasingly extremist content on their feeds, according to Michael Karanicolas, the Wikimedia fellow at the Yale School of Law.
   
The rise of Parler, he said, “potentially suggests that if platforms do try and steer people away from these echo chambers and steer people away from what they want, the people will just migrate elsewhere.”
 
There is one potential customer that Parler has not yet managed to attract: Trump, himself.
 
While @TeamTrump, Trump’s reelection campaign, is on the site with 2 million followers, the president isn’t on Parler, yet.
 
With nearly 89 million followers on Twitter, Trump is still tweeting, even as Twitter has been putting warning labels on more of his tweets.

your ad here

Zuckerberg Says Bannon Has Not Violated Enough Policies for Suspension

Facebook Chief Executive Mark Zuckerberg told an all-staff meeting Thursday that former Trump White House adviser Steve Bannon had not violated enough of the company’s policies to justify his suspension, according to a recording heard by Reuters.
 
“We have specific rules around how many times you need to violate certain policies before we will deactivate your account completely,” Zuckerberg said. “While the offenses here, I think, came close to crossing that line, they clearly did not cross the line.”
 
Bannon suggested in a video last week that FBI Director Christopher Wray and government infectious diseases expert Anthony Fauci should be beheaded, saying they had been disloyal to U.S. President Donald Trump, who last week lost his re-election bid.
 
Facebook removed the video but left up Bannon’s page. The company had not previously answered questions about those actions and did not immediately respond to a Reuters request about Zuckerberg’s comments.
 
Twitter banned Bannon last week over the same content.
 
Zuckerberg spoke on the issue at a weekly forum with Facebook employees where he is sometimes asked to defend content and policy decisions, like the question on Thursday from a staff member asking why Bannon had not been banned.
 
Arrested in August, Bannon has pleaded not guilty to charges of defrauding hundreds of thousands of donors to the $25 million “We Build the Wall” campaign. Bannon has dismissed the charges as politically motivated.
 
As Trump’s chief White House strategist, Bannon helped articulate Trump’s “America First” policy. Trump fired him in August 2017, ending Bannon’s turbulent tenure.

your ad here

Biden Presidency Could Be Watershed Moment in US-Turkey Relations, Analysts Say

Turkish analysts say Joe Biden’s projected presidential election victory could prove to be a pivotal moment in Turkey’s relations with the United States — one that could see Ankara pivoting back to its traditional Western allies or further deepening ties with Russia and China. While many European leaders were quick to offer congratulations to Biden, Turkish President Recep Tayyip Erdogan belatedly issued a statement Wednesday acknowledging Biden’s victory. In it, Erdogan stressed the “strategic” nature of bilateral ties and said they should be further strengthened based on common interests. The Turkish leader also sent a message to President Donald Trump, thanking him. Under Trump, critics say, Erdogan paid little price for confronting fellow NATO members and cozying up to Moscow, with the U.S. president opposing calls in the U.S. Congress for sanctions against Turkey.A Biden presidency, some analysts are predicting, will bring very different things for Erdogan. “The message from Biden will be to Turkey, do behave like an ally,” said International relations teacher Soli Ozel of Istanbul’s Kadir Has University. He told VOA he believes Biden’s victory could be a watershed moment in bilateral relations.”A Biden presidency gives you the opportunity to actually change tracks, not necessarily giving up on your interests but change your style. But if Turkey insists on defying everyone, I don’t think we can get anywhere, and the key to that is the S-400,” Ozel said. The S-400 is an advanced missile system that Turkey bought from Russia despite Washington’s warning that the purchase violated U.S. law and that the missile’s radar compromises NATO defense systems.A defiant Ankara test-fired the system last month, despite a warning from U.S. senators that the move would trigger sanctions. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, speaking at a November gathering of Turkish ambassadors, called on Washington to get over its objections to the S-400, declaring the issue was “done.”Biden’s challenge Among the first critical foreign policy decisions Biden could face is whether to sanction Turkey over the S-400. Erdogan’s deepening ties with Russian President Vladimir Putin are raising concerns within NATO.Under the so-called Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA, Biden has a broad range of options when it comes to sanctions – from symbolic to severe financial measures.The U.S. could take action against Turkey’s state-owned Halkbank for violating U.S. sanctions on Iran. Despite a New York court jailing of a senior Halkbank official in 2018 for extensive violations of Iran sanctions, the U.S. Treasury Department has so far held off on penalizing Turkey.In early 2021, Halkbank faces charges again in a New York court for alleged sanction-busting. Analysts say that until now, Ankara has banked on its strategic importance to avoid sanctions. Turkey borders Iran, Iraq, Syria, hosts a U.S. radar base, and allows the U.S. military to operate from its Incirlik air base, one of the region’s largest.Observers warn Turkey could be overplaying its hand. “Plenty of people in the United States believe they can manage things without Turkey,” cautions Ozel, who says Washington’s need for Incirlik “is being questioned more seriously today than before.”Analysts say Ankara’s hardline stance towards Washington is perhaps a negotiating ploy. They say Mr. Erdogan is aware that Biden will likely take a more robust stance towards Moscow and that Turkey can play a critical role in that strategy.”No doubt there is a lot of anger directed at Turkey, at President Erdogan himself,” said Asli Aydintasbas, a senior fellow of the European Council of Foreign Relations. “There will be a tendency also to see if the U.S. can peel Turkey back from its reliance on Russia. And I think Erdogan knows how to play this game; he knows how to play the U.S. against Russia and vice versa, and that will be an interesting dance to watch.”But some warn of far-reaching consequences if that dance should end with U.S. sanctions on Turkey.”Hostile actions against Turkey will eventually align Turkey with the Eurasian and Asia powers like Russia and China,” said retired Admiral Cem Gurdeniz. “This is going to be inevitable because they are threatening the very existence of Turkey.”The legacy of Turkey’s 2016 failed coup by disaffected military officers could also be a complicating factor for Biden. Suspicions in Ankara remain that the Obama administration, which Biden served in, was involved in the attempted military takeover, a charge Washington has denied. But Aydintasbas says Biden’s experience of working with Turkey could serve the relationship well. “The tail end of the Obama administration relations between Turkey and Washington was pretty bad. But Biden himself emerged as an Erdogan whisperer. It was Biden who was dispatched to Turkey after the failed coup attempt in 2016 to repair the relationship. So the one-on-one relationship between the two may not be so bad, ” he said.  

your ad here

В Євросоюзі поклали відповідальність за смерть мінчанина Романа Бондаренка на владу Білорусі

Смерть Романа Бондаренка внаслідок побиття стала результатом дій білоруської влади, йдеться в повідомленні голови Європейської служби зовнішніх справ Жозепа Борреля 13 листопада.

«Це (смерть Романа Бондаренка) – обурливий і ганебний результат дій білоруської влади, яка не тільки безпосередньо та жорстоко репресувала власне населення, але й створила обставини, за яких такі незаконні акти насильства можуть мати місце», – йдеться у повідомленні.

Як стверджує Боррель, Мінське не лише підважував «фундаментальні права і свободи білоруського народу, але й нехтує їніми життями».

«Ми очікуємо від влади припинення насильства та переслідувань, негайного та безумовного звільнення всіх затриманих, в тому числі політичних в’язнів, а також повного та прозорого розслідування всіх порушень їхніх прав», – зазначає він.

Читайте також: У реанімації помер побитий людьми в цивільному в Мінську Роман Бондаренко

Європейський Союз вже запровадив санкції проти 55 білоруських громадян, відповідальних за насильство проти протестувальників. За заявою Борреля, блок готовий до подальших санкцій.

Роман Бондаренко, якого 11 листопада невідомі особи в масках викрали з так званої «площі Змін», помер 12 листопада в Мінську.

За словами свідка, пізно ввечері 11 листопада на «площі Змін» (двір на вулиці Червякова) стався конфлікт між невідомими особами в цивільному та місцевими жителями. Ці невстановлені особи в масках стали перерізати біло-червоно-білі стрічки у дворі. Після словесного конфлікту особи в масках стали нападати та бити жителів. Близько 22:16 кількох людей вивезли в автобусах, подібних до тих, якими користувалися силовики.

Читайте також: «Не забудемо, не пробачимо» – білоруси збираються на акції після смерті побитого невідомими Романа Бондаренка

За непідтвердженою інформацією, Бондаренка тримали в Центральному райвідділі міліції Мінська близько 1,5 години. О 00:05 він потрапив до лікарні швидкої допомоги з тяжким набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та іншими ушкодженнями.

За словами лікарів, пацієнта в комі доставили до операційної. Операція тривала кілька годин.

Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому стверджує, що міліція з’явилася на місці подій уже після того, як Бондаренко зазнав травм. За цими повідомленнями, Романа знайшли у непритомному стані та викликали швидку допомогу. Однак місцеві жителі не бачили машин медиків.

your ad here

Україна підписала з NASA угоду «Артеміда» про освоєння Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях

Державне космічне агентство України підписало домовленості в рамках програми NASA «Артеміда» щодо цивільного дослідження й використання Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях. Таким чином, Україна стала дев’ятою країною-підписантом, повідомили в Державному космічному агентстві.

Україна має всі науково-технічні можливості і досвід, які дозволяють їй стати одним із вагомих партнерівNASA під час реалізації програми «Артеміда», переконані в агентстві.

«Це важливо для України, бо ми зможемо реалізувати свої власні проєкти у партнерстві з провідними космічними агенціями світу. Це логічний крок в продовження того, що ми же вступили до Moon Village Association. Українські проекти вперше стали частиною глобального сценарію освоєння Місяця від ISECG, і логічно, що ми далі хочемо реалізовувати наш потенціал в рамках програми «Артеміда», – йдеться у заяві голови ДКА Володимира Усова.

Домовленості в рамках програми «Артеміда» передбачають:

 
усі заходи здійснюються лише в мирних цілях;
 
діяльність має бути прозорою, щоб уникнути непорозумінь та конфліктів;
 
учасники програми мають прагнути підтримувати сумісність систем для підвищення їхньої безпеки та стабільності;
 
підписанти зобов'язуються надавати допомогу особам, які постраждали в рамках реалізації програми «Артеміда»;
 
будь-яка держава, яка бере участь в програмі, має бути учасницею Конвенції про реєстрацію космічних об'єктів;
 
наукову інформацію, отриману в рамках реалізації програми, слід оприлюднювати публічно;
 
підписанти зобов'язуються зберігати космічну спадщину;
 
видобування та використання космічних ресурсів є ключовим фактором безпечних та сталих досліджень, і має проводитися відповідно до Договору з космосу;
 
слід уникати шкідливого втручання та підтримувати принцип належної уваги, як того вимагає Договір з космосу;
 
підписанти зобов’язуються планувати безпечне захоронення сміття.

У Державному космічному агентстві України додають, що перелічені принципи та домовленості не порушують міжнародних зобов’язань України у сфері космічної діяльності. У відомстві сподіваються, що така співпраця підштовхне держави до багатосторонніх консультацій в контексті розвитку міжнародного космічного права, яке б відповідало сучасним викликам та планам людства в освоєнні космічного простору.

Підписання домовленостей, зазначає агентство, сприятиме укладенню рамкової угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Сполучених Штатів Америки про співробітництво у дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях (рамкова угода від 31 березня 2008 року втратила чинність 22 січня 2019 року), розширенню співпраці України та США за іншими напрямами космічної діяльності та поновленню діалогу держав в рамках українсько-американської робочої групи з питань досліджень та використання космічного простору в мирних цілях, яка була створена 2016 році.

13 жовтня 2020 року в рамках 71-го Міжнародного астронавтичного конгресу вісім держав (США, Австралія, Канада, Італія, Японія, Люксембург, Об’єднані Арабські Емірати та Велика Британія) підписали Домовленості в рамках програми «Артеміда» щодо принципів співпраці в цивільному дослідженні й використанні Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях.

 

your ad here

Росія за політичними мотивами утримує 130 громадян України – офіс омбудсмена

На сьогодні кількість громадян України, переслідуваних Росією за політичними мотивами, становить 130 осіб, повідомили в Секретаріаті уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у відповідь на запит Радіо Свобода.

За повідомленням, із них – 111 (у тому числі 76 кримських татар) утримують у місцях позбавлення волі (виправних колоніях та слідчих ізоляторах), а 19 – обмежені в свободі пересування (засуджені умовно, перебувають під домашнім арештом, на примусовому лікуванні, під адміністративним наглядом).

«Кількість громадян України, які незаконно утримуються в Росії і тимчасово окупованому Криму, постійно змінюється, адже окупаційна влада продовжує затримувати і відкривати нові сфабриковані кримінальні справи, а уповноважений, у свою чергу, отримує нові звернення від родичів, адвокатів, правозахисних організацій щодо вжиття заходів для їх звільнення», – наголосили в офісі омбудсмена.

У серпні цього року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомляла, що Росія утримує з політичних мотивів 133 громадян України, в тому числі 97 кримських татар.

Як повідомили Радіо Свобода в Секретаріаті уповноваженого, у вересні і жовтні троє громадян України були звільнені з місць позбавлення волі.

 

your ad here

У другий тур виборів міського голови Кривого Рогу виходять кандидат від «Слуги народу» та чинний мер

У другий тут виборів міського голови Кривого Рогу виходять Дмитро Шевчик («Слуга народу») та Юрій Вілкул, який є чинним мером і висуванцем партії «Блоку Вілкула «Українська перспектива», яку очолює його син Олександр Вілкул. Результати голосування на виборах 25 жовтня оголосила міська ТВК.

За Юрія Вілкула проголосувало понад 80,6 тисячі виборців, за Дмитра Шевчика – 45 тисяч. Загалом у виборах брали участь дев’ять кандидатів. Проголосувало 179 тисяч криворіжців.

Встановлення результатів виборів затягувалось через скарги довірених осіб кандидата Дмитра Шевчика на дії ТВК. Вони оскаржували постанови Саксаганської районної у місті Кривому Розі ТВК, члени якої, не дочекавшись рішення суду, провели повторний підрахунок голосів на двох дільницях.

Також оприлюднені результати виборів до міськради Кривого Рогу. До неї проходить п’ять партій.

Найбільше мандатів – 19 – у Блоку Вілкула «Українська перспектива», партія «Слуга народу» взяла 16 мандатів, ОПЗЖ – дев’ять, «Сила людей» та «Європейська солідарність» – по п’ять.

 

На виборах 15 листопада 2015 року у Кривому Розі за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 50,21 відсотка виборців, а за його суперника, висуванця «Самопомочі» Юрія Милобога – 49,79 відсотка. Різниця між кандидатами склала752 голоси. Після цього у місті тривали протести «проти фальшувань результатів виборів».

Згодом Верховна Рада призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу на 27 березня 2016 року. Після цього всеукраїнський з’їзд партії «Об’єднання «Самопоміч» підтримав кандидатуру Семена Семенченка на посаду мера Кривого Рогу, а Юрій Милобог відмовився від балотування. Переможцем виборів тоді став Юрій Вілкул.

your ad here

Germany Sees Signs for Cautious Optimism in COVID-19 Cases

The head of Germany’s infectious disease institute said Thursday that while the COVID-19 threat in the country remains high, and some hospitals are reaching capacity, he is cautiously optimistic. Speaking to reporters in Berlin, Lothar Wieler, president of Germany’s Robert Koch Institute for Infectious Diseases, said the nation as of early Thursday had recorded 21,866 new cases of coronavirus infections in the previous 24 hours. According to Johns Hopkins University, Germany has reported nearly 750,000 cases since the pandemic began and more than 12,000 deaths. Although infections continue to rise, he said, “what makes me cautiously optimistic is the fact that the number of cases has been increasing at a slightly slower rate for some days now. So, the curve is going up a little less steeply — it is flattening out.” FILE – A nurse treats a patient with COVID-19 in the intensive care unit of Bethel Hospital in Berlin, Germany, Nov. 11, 2020.Wieler said he did not know if that was a stable development that can continue. But he insisted it shows “we are not helplessly at the mercy of the virus,” and measures the government has taken do make a difference. On November 2, Germany implemented a four-week partial shutdown to bring the rate of new infections under control. Restaurants, bars, sports and leisure facilities have closed, but schools and nonessential shops remain open. Wieler noted that the number of COVID-19 patients in intensive care has doubled in the past two weeks. He added that the situation is likely to worsen before it improves. “It is possible that patients may no longer be able to receive optimal care everywhere,” he said. “We must therefore prevent the situation from worsening further. That is my expectation, and we are doing everything we can to achieve this goal.” Wieler said that nearly half of hospitals responding to his institute are reporting limited availability of ventilator treatment, mostly because of staffing issues caused by infections or quarantine. Although Germany has enough beds and ventilators available nationwide, many German hospitals are currently “working at the limits of their capacity,” said Uwe Janssens, president of Germany’s Interdisciplinary Association for Intensive Care and Emergency Medicine. Janssens described a shortage of medical personnel trained to provide anesthesia- and ventilation-based treatments as a “key problem.” “Where it is medically justified, procedures must be halted and postponed,” Janssens said, encouraging medical facilities’ need to conserve resources. 
 

your ad here

World Leaders, NGOs Press for Vaccine Cash at Paris Forum

European and world leaders Thursday insisted that when COVID-19 vaccines are ready they should be made available to everyone, under an international project that still needs $28 billion. “We aren’t going to beat the virus if we abandon part of humanity,” French President Emmanuel Macron told the Paris Peace Forum, which seeks concrete solutions to global issues. The third edition of the forum is dedicated to finding ways to ease the pain caused by the COVID-19 pandemic. The three-day international conference aims to raise more than $500 million toward ensuring fair access to coronavirus tests, treatment and vaccines for all, including poor countries. European and world leaders attend The Paris Peace Forum at The Elysee Palace in Paris, Nov. 12, 2020.It takes place as the number of cases is increasing rapidly across Europe and beyond but with hopes rising for the rollout of a coronavirus vaccine, perhaps even before the end of the year, Top U.S. government scientist Anthony Fauci said Thursday the coronavirus vaccine “cavalry” was on its way, bringing fresh hope as the world registered more than 10,000 deaths in just 24 hours, a record. The world-leading expert on infectious diseases said that after this week’s much-trumpeted news that a vaccine developed by U.S. drug giant Pfizer and Germany’s BioNTech was 90% effective, another is “literally on the threshold of being announced.” ‘Financing gap’  During the online Paris forum, several countries are expected to announce funding for the so-called ACT-Accelerator, a mechanism led by the World Health Organization that aims to ensure access to tests, treatments and vaccines for all. In September, the United Nations estimated that the ACT-Accelerator had received only about $3 billion of the $38 billion needed to meet the goal of producing and delivering 2 billion vaccine doses, 245 million treatments and 500 million diagnostic tests over the next year. On Thursday, World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus said that a “financing gap” of $28.5 billion remains and that $4.5 billion is urgently required “to maintain momentum.” “The international community must ensure that fair and equitable access to a vaccine is ensured for everyone,” Canadian Prime Minister Justin Trudeau said. Chinese President Xi Jinping exhorted world leaders to “put human life above everything … and provide a targeted and concerted response” to the health crisis. Senegal’s President Macky Sall attends The Paris Peace Forum at The Elysee Palace in Paris, Nov. 12, 2020.Senegalese President Macky Sall asked for assurances that enough doses of a virus vaccine would be produced and would reach the poorest countries “which have the most need.” Senegal, a poor nation with a population of about 16 million people, has so far been spared a large coronavirus outbreak. Biggest public health effort in history Day one of the meeting saw France offer 100 million euros, with another 50 million euros pledged by Spain and 100 million euros from the European Commission. The Bill and Melinda Gates Foundation pledged $70 million, bringing its total donations to $226 million for the vaccine project. “We are talking about the largest public health effort in the history of the world and it won’t be unexpensive,” Melinda Gates said. The British government is also set to declare a contribution of one British pound for each $4 announced. Paris Forum members also promised the creation of a high-level expert panel that would curate all available science concerning the interactions between humans, animals and changes in the environment. “The pandemic showed us how much correlation there is between the health of humans, that of animals, and that of the planet,” German Foreign Minister Heiko Maas told the forum. At the finance part of the forum, a group of development banks pledged to refocus their investments to take into account climate and development targets set by the U.N. and the Paris accord of 2015. Public development banks invest $2.3 trillion every year, 10% of the world’s total investments. The banks also promised to promote projects that reduce inequalities, protect the environment and pursue “sustainable development” goals, without offering examples. 
 

your ad here

Побитий особами в масках у Мінську Роман Бондаренко помер

У Мінську ввечері 12 листопада помер Роман Бондаренко, якого 11 листопада невідомі особи в масках викрали з так званої «площі Змін». Через кілька годин після викрадення 31-річний чоловік із тяжкими тавмами був доправлений до лікарні, але зусилля медиків із порятунку життя виявилися марними.

Сестра Романа підтвердила білоруській службі Радіо Свобода його смерть.

Зараз люди приходять на «Площу Змін», щоб вшанувати пам’ять загиблого.

 

Житель одного з розташованих поруч будинків розповів, як розпочався конфлікт. За його словами, пізно ввечері 11 листопада на «площі Змін» (двір на вулиці Червякова) стався конфлікт між невідомими особами в цивільному та місцевими жителями.

Ці невстановлені особи в масках стали перерізати біло-червоно-білі стрічки у дворі. Після словесного конфлікту особи в масках стали нападати та бити жителів. Близько 22:16 кількох людей вивезли в автобусах, подібних до тих, якими користувалися силовики.

За непідтвердженою інформацією, Бондаренка тримали в Центральному райвідділі міліції Мінська близько 1,5 години. О 0:05 Роман потрапив до лікарні швидкої допомоги з тяжким набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та іншими ушкодженнями.

За словами лікарів, пацієнта в комі доставили до операційної. Операція тривала кілька годин.

Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому стверджує, що міліція з’явилася на місці подій уже після того, як Бондаренко зазнав травм. За цими повідомленнями, Романа знайшли у непритомному стані та викликали швидку допомогу. Однак місцеві жителі не бачили машин медиків.

your ad here

«Не забудемо, не пробачимо» – білоруси збираються на акції після смерті побитого невідомими Романа Бондаренка

У Білорусі і за її межами люди почали збиратися на стихійні акції – після повідомлення про смерть в реанімації в Мінську жорстоко побитого за день до цього невідомими у масках Романа Бондаренка.

На мінській «Площі змін», де Бондаренко пізно ввечері 11 листопада був викрадений, згадати його прийшли сотні людей. Вони принесли квіти, свічки.

Деякі з них скандували: «Не забудемо, не пробачимо», «Зупиніть цей фашизм», «Трибунал», повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

На акції пам’яті люди вийшли також в Новополоцьку, Малинівці, Бобруйську, Барановичах.

Квіти і лампадки з’явилися і біля білоруського посольства в Києві.

Присутні вигукували «Вбивці», «Трибунал», передає кореспондент Радіо Свобода.

Як повідомляє портал Tut.By, вшанувати пам’ять Бондаренка прийшли і до посольства Білорусі у Вільнюсі.

Роман Бондаренко, якого 11 листопада невідомі особи в масках викрали з так званої «площі Змін», помер 12 листопада в Мінську. Через кілька годин після викрадення 31-річний чоловік із тяжкими тавмами був доправлений до лікарні, але зусилля медиків із порятунку життя виявилися марними.

Сестра Романа підтвердила білоруській службі Радіо Свобода його смерть.

 

Житель одного з розташованих поруч будинків розповів, як розпочався конфлікт. За його словами, пізно ввечері 11 листопада на «площі Змін» (двір на вулиці Червякова) стався конфлікт між невідомими особами в цивільному та місцевими жителями.

Ці невстановлені особи в масках стали перерізати біло-червоно-білі стрічки у дворі. Після словесного конфлікту особи в масках стали нападати та бити жителів. Близько 22:16 кількох людей вивезли в автобусах, подібних до тих, якими користувалися силовики.

За непідтвердженою інформацією, Бондаренка тримали в Центральному райвідділі міліції Мінська близько 1,5 години. О 0:05 Роман потрапив до лікарні швидкої допомоги з тяжким набряком мозку, закритою черепно-мозковою травмою, гематомами та іншими ушкодженнями.

За словами лікарів, пацієнта в комі доставили до операційної. Операція тривала кілька годин.

Головне управління внутрішніх справ Мінського міськвиконкому стверджує, що міліція з’явилася на місці подій уже після того, як Бондаренко зазнав травм. За цими повідомленнями, Романа знайшли у непритомному стані та викликали швидку допомогу. Однак місцеві жителі не бачили машин медиків.

your ad here

Under Biden, Europe Hopes for Compromise in US Digital Tax Debate

For years, the European Union has been leading the fight to impose a global tax on technology multinationals. After years of resistance by the Trump administration, the Europeans now hope the incoming Biden administration will be willing to compromise – or face a possible digital tax.Google, Amazon, Facebook and Apple: four companies dubbed as GAFA in France by those who criticize what they say are the multinationals’ avoidance of European taxes.The projected outcome of the presidential vote in the United States did not change Europeans’ eagerness to tackle the issue with a Biden administration after years of resistance by the Trump administration.Thierry Breton is the E.U.’s Internal Market Commissioner.He explains that Europe is not naive anymore in its expectations regarding its partnership with the United States. Europeans cannot afford to be naïve anymore, he said.The Organization for Economic Cooperation and Development, OECD, hosted the international talks over digital taxation. Members postponed a deadline for an agreement into 2021 after the U.S. pulled out of talks in June due to the coronavirus pandemic.French economy minister, Bruno Le Maire, said Washington is unlikely to drop what he called its confrontational stance on the issue no matter who is in the White House.”Digital giants are now the adversaries of governments,” Le Maire said, vowing that they would soon be taxed “at the same rate as French companies.” It is a position echoed by Commissioner Breton.He said that a discussion has been initiated by the OECD and even though the United States got out of it, he said this a negotiation and they can come back. Europeans set a deadline until June 2021 to complete this negotiation, Breton said. If all the other countries agree but the United States does not return to the negotiating table, Europe will take its responsibilities and we will impose a tax, Breton insists.Some in Europe warn that a Biden administration will still resist imposing a tax on U.S. technology companies. President-elect Biden and his vice president-elect, Kamala Harris, reportedly have as many connections with Silicon Valley as the Obama administration had between 2009 and 2017.Arno Pons is the head of Digital New Deal, a Paris research organization.Pons said Joe Biden was Barack Obama’s vice-president during an administration that was clearly pro-GAFA and probably has the same views now. As for Kamala Harris, originally from California, he sees her as having close ties to the executives of big technology firms. Pons cites as an example the recent nomination in the transition team of former employees from Apple and Facebook.Last month, the OECD warned that tensions over a digital tax could trigger a trade war that could wipe out one percent of global growth every year. 

your ad here