Daily: 11/12/2020

EU Commission Launches Strategy for LGBT Protection

The European Union’s executive branch announced a strategy Thursday to provide protection for lesbian, gay, bisexual, trans, nonbinary, intersex, and queer people as discrimination against those groups increases in Europe. At a news conference in Brussels, European Commission Vice President for Values and Transparency Vera Jourova said it is becoming increasingly apparent the protections are needed. “Too many people cannot be themselves without fears of discrimination, exclusion or violence,” she said. Jourova cited attacks on pride marches and the adoption of anti-gay legislation in countries such as Hungary and Poland, where there has been an effort to create “LGBTIQ ideology-free zones.”  European Commissioner for Equality Helena Dalli said the strategy to fight such discrimination is based on four pillars: reducing discrimination against LGBT people, ensuring their safety, building inclusive societies and calling for equality around the world. The commission proposed tackling discrimination against LGBT people, in particular when it comes to employment and ensuring their safety, also protecting them from online hate speech by including homophobic hate crime and hate speech in a list of “Eurocrimes.” Jourova added that COVID-19 lockdowns made the situation for LGBT people worse. European Commission President Ursula Von der Leyen called out Poland’s LGBT ideology-free zones in her state of the EU speech in September, saying “Being yourself is not your ideology, it’s your identity.” She said such zones have no place in the European Union. The commission cited a report from the EU Agency for Fundamental Rights, which found 43% of LGBT people last year declared that they felt discriminated against compared with 37% in 2012, even though EU acceptance of LGBT people is improving. 
 

your ad here

Зеленський записав відеозвернення із «Феофанії»

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення з лікарні «Феофанія», де він лікується від COVID-19.

«COVID-19 не оминув і мене. Але почуваюсь я досить добре», – сказав президент, додавши, що він виконує свої обов’язки.

Зеленський також заявив, що після перегляду телебачення вирішив сам розповідати українцям «про події робочого дня, без посередників, без маніпуляцій, а головне – без брехні».

Він, зокрема, згадав про конституційну кризу, яка, за його словами, буде вирішена, переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і режим тиші на Донбасі.

9 листопада стало відомо, що на COVID-19 захворіли президент України Володимир Зеленський і керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Речниця президента Юлія Мендель 12 листопада повідомила, що Зеленський і Єрмак перебувають в лікарні на самоізоляції, де продовжують працювати, у них легкі симптоми хвороби.

 

your ad here

What Will Happen to US-Russia Relations Under Biden?

US-Russian relations have been at a low ebb over the past four years — lasting damage from charges of Russian interference in the 2016 U.S. presidential elections. But with Joe Biden’s projected victory in the 2020 race, debate in Russia now centers on what, if anything, will change. From Moscow, Charles Maynes reports.Producer: Jason Godman. Camera: Ricardo Marquina 

your ad here

Обранці пишуть депутатські звернення у власних інтересах, використовуючи повноваження – «Схеми»

Народні депутати від «Слуги народу», «Опозиційної платформи – За життя», «Європейської солідарності» й позафракційні пишуть звернення у власних інтересах або інтересах пов’язаних із ними осіб і бізнесу. Як виявили журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший), деякі парламентарі направляють депутатські звернення до державних органів, щоб уточнити стан розслідування кримінальних справ щодо себе, з’ясувати інформацію про своїх бізнес-конкурентів, уточнити відомості щодо свого майна, лобіювати закупівлю товарів своїх підприємств, і просять дозволити перельоти членів сім’ї бізнес-партнерів своєї родини.

Українське законодавство обмежує право народних депутатів використовувати владні повноваження у приватних інтересах. Водночас через рішення Конституційного суду Нацагентство з питань запобігання корупції не зможе перевірити дії парламентарів на наявність можливого конфлікту інтересів, йдеться у розслідуванні «Іменем депутата».

Через чотири дні після складання присяги народний депутат від «Слуги народу» Артем Нагаєвський надіслав звернення до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням «вжити заходів поліцейського реагування» щодо злочину, вчиненого проти нього особисто. Наступного дня – ще одне звернення до МВС, у якому також просив прискорити розслідування злочину проти нього особисто, але вже у іншому кримінальному провадженні. З відповіді Авакова з’ясувалось, що обидві справи були відкриті на вимогу самого депутата через начебто викрадення його майна, і уже щодо них надали письмові вказівки.

Пізніше Нагаєвський пояснив журналістам: «Просто хотілося, щоб якась справедливість була віднайдена в цьому питанні. В цій ситуації – взагалі, бо це питання стосувалось не тільки мене, а й підприємства, на якому я працював. Там був розбійний напад, там було хуліганство».

Обранець від ОПЗЖ Григорій Мамка у червні цього року надіслав звернення до Державної фіскальної служби, в якому просив повідомити, чи проводять негласні слідчі дії щодо нього та ще шести його помічників, а також чи внесені відомості до ЄРДР. У відомстві депутатові відповіли, що у реєстрі ані він, ані його помічники «як правопорушники не обліковані».

У коментарі «Схемам» Мамка пояснив: «Коли помічники з’являються на роботі і кажуть, що за нами слідкують, моя позиція як народного депутата: дізнатися, в яких правоохоронних органів є до мене питання, щоб я чи помічник з’явилися для дачі показів. Може щось їх цікавить по політиці чи інші якісь обставини? Ми із задоволенням все надамо. Відповідь від правоохоронних органів надійшла, що немає ніяких кримінальних проваджень. Але слідчі розшукові негласні дії можуть проводитися, вони вправі не надавати мені відповідь».

Порушували у своїх зверненнях депутати і питання пов’язаного із ними бізнесу.

Зокрема, у квітні цього року міський голова Києва Віталій Кличко отримав такий лист за підписом депутата Олександра Гереги, в якому була пропозиція купувати все необхідне медичне обладнання, завезене в Україну на літаку «Мрія», у мережі торговельних центрів «Епіцентр», яким співволодіє обранець з групи «За майбутнє».

Пізніше у розмові зі «Схемами» Герега зауважив: «Взагалі це була помилка моєї помічниці. Вона дійсно на бланку народного депутата кинула. Чому? Коли ми її запитали, вона чітко сказала, що думала, що так буде швидше і краще для суспільства… Скільки привернули увагу всієї країни? І ви запитуєте. А якби кинула на бланку компанії «Епіцентр» – ну, кому воно потрібно? А так, бачте, одна помічниця який зробила маркетинг компанії «Епіцентр».

Герега також підтвердив свій підпис, але припустив, що, «мабуть, були бланки вже з ним».

Депутат від «Слуги народу» Олександр Сова на другий тиждень після отримання депутатського мандату написав звернення до Державної податкової служби.

Його цікавила детальна інформація про підприємців, які займаються виробництвом ювелірних виробів, оптовою та роздрібною торгівлею. Водночас, як з’ясували «Схеми», Сова спільно з братом теж володіє ювелірним бізнесом.

На запитання журналістів, чи не вважає він це конфліктом інтересів і нерівними умовами на цьому ринку, парламентар зазначив: «Може бути. Це в залежності від того, для чого я це роблю. Але ж я роблю для того, щоб зробити краще для галузі. Тому що ми кажемо: дивіться, всі галузі платять одні відсотки, ювеліри платять інші. Чому це нерівний підхід до однієї галузі, а до решти – інший?».

У липні цього року інший депутат від президентської політсили Андрій Холодов у зверненні до очільника ДФС просив, щоб його помічник був присутній у комісії під час знищення 3,5 тисяч ящиків цигарок, які вилучили під час обшуків навесні. Але потрапити так і не вдалось, за словами депутата, «скоріше за все, вони вже були знищені до того моменту, коли він звернувся».

В іншому своєму зверненні до тодішнього міністра фінансів Ігоря Уманського він розкритикував законопроєкти колег-парламентарів, які мали б ускладнити роботу тіньового тютюнового бізнесу, йдеться у матеріалі. Депутат попросив надати пропозиції щодо скасування роздрібного акцизу, зокрема на цигарки. ​

«Я обрався народним депутатом і представляю інтереси народу. Будь-які питання, які я ставлю – в інтересах народу. Зокрема, може, дочитаєте, там питання стосувалося збільшення надходжень чи ще чогось там», – підкреслив у коментарі журналістам Холодов.

Водночас раніше «Схеми» встановили, що родина «слуги народу» має стосунок до цигаркового бізнесу, а журналістський експеримент показав, що у столичних кіосках, пов’язаних з родиною Холодова, цигарки відпускають часто без чеків, а деякі з них – виявились несправжніми. Сам Холодов публічно заперечував, що має інтереси в торгівлі цигарками.

Депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький у травні, а також у червні цього року звертався до МВС, МЗС, прикордонників і Державіаслужби з проханням надати дозвіл на погодження приватного рейсу членам родини бізнесмена Костянтина Жеваго. Водночас, підкреслюють журналісти, родини Жеваго та Княжицького співволодіють телеканалом «Еспресо». ​

«Я не писав його в інтересах Жеваго. До мене звертається багато громадян. Законних приводів обмежувати прильот громадян України сюди в Україну не існує. Я часто звертався – і це не було єдине звернення – до Державіаслужби з проханням вирішувати це питання. Оскільки я закону не порушував, це ніякої вигоди для мене не несло – то жодного конфлікту інтересів у цьому не було», – зазначив у коментарі Княжицький.

Позафракційний депутат Дмитро Шпенов просив очільника Податкової служби порушити питання про відтермінування підвищення ставок рентної плати на видобування руд заліза для всієї галузі. У листі він згадував про Інгулецький та Південний гірничо-збагачувальний комбінати, бенефіціарним власником яких є олігарх Рінат Ахметов. ​

«Для мене важливі люди, які працюють, інтереси підприємства – мені все одно, кому належить. Мені важливо, щоб підприємства працювали, сплачувалися податки і розвивалися ті територіальні громади, які мене делегували до Верховної Ради. Я не винен у тому, що підприємство, яке розташовано в мене на території і яке я захищаю, належить одному бізнесмену, другому чи третьому. Мені не принципово», – так пояснив «Схемам» сам Шпенов.

Він же, як з’ясували журналісти, в іншому зверненні цікавився в Держслужби з питань морського та річкового транспорту інформацією щодо свого водного транспортного засобу.

Подібні листи щодо свого майна відправляли й інші обранці. Зокрема, в це ж відомство двічі звертався «слуга народу» Сергій Іонушас. Спочатку депутат з’ясовував, чи зареєстровані за ним якісь судна, а потім просив надати документи на його прогулянкове судно. Бо власні документи «зі спливом тривалого часу не збереглися».

Іонушас зауважив: «Я подавав це в порядку звернення громадян. Тут же не має бути посилань, пов’язаних із повноваженнями народного депутата». Коли журналісти уточнили, що це бланк з гербом і підписом народного депутата, підкреслив: «Тут жодного немає посилання на нормативно-правові акти. Я здійснюю діяльність, як ви знаєте, відповідно до чинного законодавства України».

Депутат від ОПЗЖ Михайло Папієв направляв депутатське звернення до Державіаслужби, де питав, чи є в нього та в дружини повітряні судна – в оренді, власності чи користуванні.

У коментарі «Схемам» озвучив мотив: «Якщо ж на той час моїх звернень була норма, що я маю сам доказувати, що у мене немає ні літаків, ні водних суден, то для того, щоб я мав чим доказувати, щоб у мене були достатні документи, то я і звертався до цих служб, щоб вони мені надали підтверджуючі документи. (…) Це їхній обов’язок – надавати мені інформацію, а я вже – людям, інформую виборців, що я відповідно до закону, як народний депутат України – от перед вами чистий і прозорий».

«Використання права на депутатське звернення у власних інтересах у НАЗК називають одним із найчастіших порушень з боку посадовців. В тому числі, коли депутати хочуть отримати інформацію щодо розслідування кримінальних проваджень стосовно себе. Або просять роз’яснити порядок заповнення своєї декларації. У той же час, зазначали у Нацагентстві, на розгляд депутатських звернень закон передбачає 10 днів. За недотримання строку надання відповіді на депутатське звернення передбачено адміністративну відповідальність. Виходить, НАЗК могло б розпочати вивчення конфлікту інтересів у таких випадках – утім, уже не зробить цього.

Оскільки за поданням 47 парламентарів у жовтні 2020 року суд визнав неконституційними статті антикорупційного законодавства, які дозволяють таку перевірку», – йдеться у розслідуванні.

 

your ad here

Військова розвідка Росії координувала проєкт із фейками про катастрофу MH17 – розслідування

Діяльність проєкту Bonanza Media курирував полковник ГРУ Сергій Чебанов – The Insider і Bellingcat

your ad here

У Мінську запровадили обов’язковий масковий режим

У Мінську запровадили обов’язковий масковий режим через профілактику ГРВІ і COVID-19, повідомляє телеграм-канал Міністерства охорони здоров’я Білорусі.

За повідомленням, нові правила стосуються не тільки працівників, а й відвідувачів всіх без винятку об’єктів столиці Білорусі. Носити маску також обов’язково в громадському транспорті, метро, маршрутних таксі, таксі.

«Контроль за дотриманням вимог поширення вірусних інфекцій і COVID-19 в місті посилять з сьогоднішнього дня. Рішення зобов’язує керівників організацій усіх форм власності вжити необхідних заходів щодо дотримання санітарно-протиепідемічних заходів», – йдеться в повідомленні.

Масковий режим влада Білорусі раніше запровадила в Гомельській області, в Могильові, Бобруйську, Осиповицькому, Дрибинському, Климовицькому, Кличевському, Краснопільському, Кричевському, Чауському районах Могильовської області, в Лідському районі Гродненської області, в Оршанському, Міорському, Полоцькому, Шумилинському районах Вітебської області, в Новополоцьку.

У Державному прикордонному комітеті Білорусі раніше повідомили, що через поширення коронавірусного захворювання закрили дев’ять пунктів пропуску на кордоні з Україною і Польщею.

За даними Міністерства охорони здоров’я, за добу в Білорусі було зареєстровано 1098 нових випадків COVID-19, напередодні – 1057.

Офіційно з кінця лютого в Білорусі захворіло 110 455 осіб, а 92 843 людини одужали, померли 1027 людей.

Після оголошення результатів виборів в Білорусі в країні почалися масові антивладні протести, які тривають четвертий місяць.

Канада, Велика Британія і кілька країн ЄС, включаючи сусідні з Білоруссю Україну, Польщу, Литву не визнали легітимність Олександра Лукашенка як президента. Євросоюз заявив про санкції проти 40 білоруських чиновників.

Очільники МЗС країн ЄС також погодили спільну позицію щодо запровадження санкцій проти Лукашенка. Раніше Латвія, Литва та Естонія ввели санкції проти близько 130 білоруських посадовців, серед них і Олександр Лукашенко.

your ad here

Через COVID-19 у Разумкова та Стефанчука засідання Ради наступного тижня може вести Кондратюк

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк – єдина здорова людина в керівництві парламенту – заявила 12 листопада, що готова провести засідання наступного пленарного тижня.

«Ви знаєте, що я дуже відповідально ставлюся, як і спікер та перший віцеспікер, до заходів безпеки – маски та соціальної дистанції.  Почуваюся добре, готова підстрахувати колег і вести засідання парламенту. Це мій обов’язок, як віцеспікерки за обставин, що склалися. Ми всі зайвий раз переконалися в тому, що наявність трьох людей в керівництві парламенту – є правильним та інституційно доцільним. Щоб не сталося, головний законодавчий орган країни повинен працювати на інтереси громадян, проявляти своє лідерство та брати на себе відповідальність перед людьми за ухвалення важливих для країни рішень», – написала Кондратюк у фейсбуці, побажавши своїм колегам по президії швидкого одужання.

 

11 листопада про захворювання на COVID-19 повідомив голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Наступного дня, 12 листопада, аналогічне повідомлення оприлюднив його перший заступник Руслан Стефанчук.

Наступне засідання Верховної Ради в пленарному режимі заплановане на 17 листопада.

your ad here

Законопроєкт щодо зміни правил голосування суддями КСУ розглянуть на комітеті Ради 13 листопада

Законопроєкт 4319 щодо зміни правил розгляду справ Конституційним судом України розглянуть на комітеті Верховної Ради вже цієї п’ятниці, 13 листопада. Про це повідомила заступниця голови Комітету з питань правової політики та одна з ініціаторок документу Ольга Совгиря.

Законопроєкт, зокрема, пропонує:

внести зміни до статті 66 Закону України «Про Конституційний Суд України» передбачивши, що для ухвалення рішень і висновків Великою палатою Конституційного Суду вимагається щонайменше 12 голосів суддів Конституційного Суду замість 10 голосів (як це передбачено законом зараз);
уточнити положення частини одинадцятої статті 67 цього ж Закону шляхом запровадження вимоги ухвалення Сенатом рішення у разі, якщо за нього проголосують шість суддів Конституційного Суду, які входять до складу Сенату, що також складає 2/3 від складу кожного з двох передбачених Законом Сенатів;
доповнити статтю 67 Закону новою частиною дванадцятою, яка передбачає можливість залучення до Сенату суддів з іншого Сенату;
передбачити, що Регламент Конституційного Суду затверджується законом.

У разі позитивного висновку комітету, законопроєкт зможуть рекомендувати включення в порядок денний сесії.

Раніше в інтерв’ю Радіо Свобода представник голови держави у КСУ, «слуга народу» Федір Веніславський, який є співініціатором законопроєкту 4319, пояснив, навіщо збільшувати кількість необхідних для ухвалення рішень голосів суддів Конституційного суду з 10 до 12 на прикладі нещодавнього рішення КСУ про визнання низки положень антикорупційного законодавства неконституційними.

«Ось це сумнозвісне рішення від 27 листопада, за нього багато суддів Конституційного суду України голосували не тому, що вони розуміли наслідки такого рішення, а тому що переслідували певні свої, можливо, навіть прагматичні (а, можливо, в дечому ідеалістичні) цілі. У цьому рішенні, яке голосували «за», є щонайменше 2-3 судді, яких переконали, що «Якщо ви проголосуєте за це рішення, то ми підтримаємо ті рішення, які є справою всього вашого життя»… Але, якби було 12 суддів, це рішення стало б неможливим, тому що 4 судді принципово заявили свою позицію, що це є неприпустимим, що порушуються фактично фундаментальні цінності Конституції», – пояснив Веніславський.

На його думку, запропонований законопроєкт «точно знайде підтримку в залі».

«Ба більше, представники інших політичних сил прямо заявляли про те, що необхідно збільшити кількість конституційних суддів, які голосуватимуть за рішення. Тому я сподіваюсь, що підтримка буде», – спрогнозував Веніславський.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Оприлюднивши це рішення 28 жовтня, КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило було доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки і оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту «про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків». Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо, на його думку, президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.

your ad here

TikTok Faces Deadline for Divesting US Operations

The U.S. Treasury Department and China-based ByteDance say they are focused on resolving a battle over U.S. security concerns that prompted President Donald Trump to order the company to divest its popular TikTok app by Thursday.Trump signed an Aug. 14 order setting a 90-day deadline as he alleged that if the app remains under the control of a Chinese company, then the Chinese government could spy on TikTok users.TikTok says it is not a security threat. It has been pursuing an agreement with Oracle and Walmart to shift TikTok’s U.S. operations to a new company, and earlier this week asked a court to authorize an extension after receiving “no substantive feedback” from the Trump administration about its proposed fix.”Facing continual new requests and no clarity on whether our proposed solutions would be accepted, we requested the 30-day extension that is expressly permitted in the August 14 order,” TikTok said in a statement Tuesday.The Treasury Department said Wednesday it “remains focused on reaching a resolution of the national security risks arising from ByteDance’s acquisition of Musical.ly, in accordance with the August 14 order signed by the President, and we have been clear with ByteDance regarding the steps necessary to achieve that resolution.”TikTok has 100 million U.S. users.

your ad here

Greek-Turkish Rivalry Persists, Even in Celebration of Possible Coronavirus Vaccine

Greece and Turkey have long been at loggerheads over a host of issues – from a scattering of uninhabited islands in the Aegean Sea that divide them, to the origins of souvlaki.Now, they are trading jabs anew, this time trying to trump each other’s claims to Pfizer’s creation of what may be the world’s first demonstrably effective coronavirus vaccine.Since the company’s announcement earlier this week, media and medical experts from around the globe have hailed the drug’s pioneers, Dr. Ozlem Tureci and Dr. Ugur Sahin, as heroes.While both scientists are children of Turkish migrants who moved to Germany as part of the first guest worker generation in the late 1960s, the pair founded BioNTech in 2008 to develop new types of targeted cancer treatments.Two men wearing masks to help protect against the spread of coronavirus, watch their dogs playing in a public garden, in Ankara, Turkey, Nov. 12, 2020.As the coronavirus pandemic spread earlier this year, BioNTech, which employs 1,300 people, quickly moved to reallocate its resources, teaming up with the U.S. pharmacy industry giant Pfizer to develop 20 candidates for a vaccine.As the world this week breathed a sigh of relief at news that one of the experimental vaccines had shown results, Turkey, like perhaps no other state, went into a frenzy.Since the revelation, Turkish news media have splashed pictures and praise of the “Turkish dream team” on the fronts of newspapers, magazines and websites. Politicians have praised them for contributing to humanity. Even teachers across the nation are said to be aggressively lecturing students about what is being described as the great Turkish feat.On the other side of the Aegean divide, though, Greeks are giving scant coverage and little praise to the scientific duo, largely referring to them as Germans, rather than Turkish nationals.Pundits, press and politicians have instead taken to rejoicing their own national success: Albert Bourla, the Greek veterinarian at the helm of Pfizer and his strategy of striking a deal with BioNTech to produce and globally distribute the landmark drug.“A Greek yields hope of a breakthrough,” shouted the Athens-based Skai television network, featuring reports and special segments about Bourla and his rise from the humble origins in Thessaloniki, northern Greece.“The Greek who steers Pfizer,” blared the Capital.gr news site, as politicians across the divide posted pictures and praises for the leading Greek executive, fanning web chatter that the small and poor country, in the throes of a tragic COVID-19 comeback, would be the first to receive samples of the vaccine.5 Things to Know About Pfizer’s Coronavirus Vaccine Early results look great, but questions remain Having joined Pzifer’s animal-health division in 1993, Bourla became the company’s chief executive last year, striking a string of successful deals. In the first nine months of his tenure, he refocused the company toward patent-protected drugs and vaccines with the potential for significant sales growth.The drug maker’s announcement this week triggered a surge in BioNTech’s stock, pushing the company’s shares up by 23.4%, and rallying markets globally.BioNTech and Pfizer had been working together on a flu vaccine since 2018, but they agreed to collaborate on a coronavirus vaccine in March.Both sides left politics and age-old rivalries aside, bonding more over their shared backgrounds as scientists and immigrants.“We realized that he is from Greece, and I’m from Turkey,” Sahin said in a recent interview, avoiding mention of their native countries’ long-running antagonism. “It was very personal from the beginning.”While both NATO allies, Greece and Turkey have been at odds over air, sea and land rights for decades. They came to the brink of war in September before Washington waded into a standoff in the eastern Mediterranean, urging Ankara to recall a vessel exploring for energy off the coast of a Greek island.    EU and U.S. diplomats have long tried to bridge the Greek-Turkish divide and build trust between the two sides through business. A major thawing of relations in 1999 saw trade between the two countries soar while cultural barriers eroded dramatically.Whether the Pfizer and BioNTech cooperation on good science can serve as a catalyst for improved Greek-Turkish relations remains unclear, pundits and politicians quip on both sides.  For now, though, the rivalries seem to have no impact on Pfizer’s collaboration with BioNtech.“He’s a scientist and a man of principles,” Bourla said of Sahin, in a recent interview. “I trust him 100%.”

your ad here

Ukrainian President Hospitalized Due to COVID-19

Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy and the head of his office have been hospitalized after contracting the coronavirus earlier this week.
Zelenskiy and the head of the presidential office, Andriy Yermak, are being treated at Kyiv’s Feofaniya Clinical Hospital, Yermak’s adviser, Mykhailo Podolyak, said in a November 12 interview with the online newspaper Ukrayinska Pravda.
“A special office has been equipped there to enable the president to hold conferences. He has held a large number of conference calls today,” Podolyak said.
He said Yermak has a separate, isolated ward.
Zelenskiy “first went home but decided to move to Feofania [hospital] to accurately isolate and not expose anyone,” Reuters quoted a presidential spokeswoman as saying.
“There are better conditions for patients. Nothing serious,” she said, referring to the president’s condition.
On November 9, Zelenskiy’s office said he had tested positive for coronavirus, adding that the president “is feeling well and will continue to perform his duties remotely in self-isolation.”
Minutes later, Yermak also announced that he had tested positive for the coronavirus and that he was feeling “fine.”
Other top Ukrainian officials, including the finance and defense ministers, were also reported to be infected.
Health authorities said on November 12 that the country registered a record 11,057 new coronavirus cases over the previous 24 hours, with 198 new deaths.
The new infections took the total confirmed cases to 500,865, with 9,145 deaths.

your ad here

У Афганістані загинув журналіст Радіо Свобода

Журналіст афганського бюро Радіо Свобода, Радіо Азаді, Ільяс Даї загинув вранці 12 листопада від вибуху бомби, прикріпленої до його автомобілю. 

Омар Звак, прессекретар губернатора провінції, повідомив Радіо Свобода, що інцидент стався у столиці провінції Гільменд, Лашкаргах.

За словами Звака, внаслідок нападу були поранені ще троє людей, зокрема брат журналіста.

Наразі відповідальності за напад на себе ніхто не взяв.

«Мій колега і дорогий друг Ільяс Даї загинув сьогодні вранці в результаті терористичного нападу. Він був джентльменом. Завжди мав фірмову посмішку. Це жахливі новини. Іліас, про тебе будуть пам’ятати», – написав у твітері Самі Махді, керівник бюро Радіо Азаді.

 

 «Ми шоковані і засмучені втратою Мохаммада Ільяса Даї, хороброго і відданого колеги, який ніколи не вагався у своєму рішенні повідомляти новини зі своєї рідної провінції Гільменд», – заявила виконуюча обов’язки президента Раді Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар.

«Його вбивство – це боягузливий і підлий акт, який спустошує молоду сім’ю і залишає Афганістан без талановитого репортера, який засвідчив зміни, які відбуваються у його країні. Зростаюча загроза насильства щодо журналістів повинна глибоко турбувати всіх, хто прагне забезпечити безпечне та мирне майбутнє Афганістану», – додала вона.

Офіційний представник президента Афганістану Сіддік Сіддікі засудив «вбивство» Даї, заявивши, що воно було справою рук «ворогів свободи слова та засобів масової інформації в Афганістані».

 

Цей напад послідував за аналогічним вибухом бомби у Кабулі 7 листопада, внаслідок якого загинули колишній ведучий популярних телевізійних новин афганського каналу TOLO TV і два інших мирних жителі.

your ad here

У Єревані після протестів затримали понад 10 опозиційних лідерів

У Вірменії затримали десять опозиційних лідерів в рамках кримінальної справи про організацію та проведення масових зібрань у столиці Єревані в порушення закону, повідомляє Вірменська служба Радіо Свобода з посиланням на Спеціальну слідчу службу країни.

Згідно з повідомленням, серед затриманих лідер опозиційної партії «Процвітаюча Вірменія» Гагік Царукян, представник опозиційної партії «Дашнакцутюн», керівник телеканалу «Еркір Медіа» Гегам Манукян, заступник голови опозиційної Республіканської партії Едуард Шармазанов, опозиціонери Давид Амбарцумян, заступник голови опозиційної партії «Батьківщина» Ара Саакян. Усі вони проходять у справі про «незаконні масові зібрання».

У справі ж про «порушення правил поводження з документами або комп’ютерною інформацією, що містять державну таємницю», проходять голова опозиційної партії «Національна безпека» Гарнік Ісагулян, лідер опозиційної партії «Одна Вірменія» Артур Казінян, представник партії «Дашнакцутюн» Ішхан Сагателян. За двома статтями затримані колишній директор Служби національної безпеки, голова партії «Батьківщина» Артур Ванецян і опозиціонер Сурен Суренянц. Повідомляється про затримання іще кількох політиків.

Протести у Вірменії почалися в ніч на 10 листопада, після того як 9 листопада президенти Росії, Азербайджану і прем’єр-міністр Вірменії підписали спільну заяву про повне припинення військових дій у Нагірному Карабасі.

11 листопада в Єревані опозиція провела мітинг з вимогою відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна і денонсації угоди. Про мітинг оголосили 17 партій. Того дня в Єревані відбулися сутички силовиків із демонстрантами. Увечері вони висунули ультиматум Пашиняну, проте в парламенті країни не змогли зібрати кворум через те, що на засідання не з’явилися представники правлячої партії.

На 12 листопада також запланований мітинг опозиції.

Нагірний Карабах – міжнародно визнана частина Азербайджану, контроль над якою (а також над частиною інших територій країни) Баку втратив був після війни 1991-1994 років і називав її своєю окупованою територією. Наприкінці вересня Азербайджан почав воєнну кампанію за відновлення контролю над усією своєю територією і завдяки технологічній перевазі свого війська досяг значних успіхів. Але внаслідок бойових дій загинули тисячі людей, зокрема й цивільних.

your ad here

Степанова обурив допис «Епіцентру» про 72-годинну пʼятницю. У торговельній мережі коментувати відмовились

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 12 листопада висловив обурення через допис торговельної мережі «Епіцентр» про те, що магазини планують влаштувати «подовжену» п’ятницю, напередодні запровадженого урядом карантину вихідного дня.

«Скажу вам відверто, мене просто обурив пост у соціальних мережах від «Епіцентру». Як там було? Продовжуємо п’ятницю 72 години. Хочете покуражитися? Хочете робити фарс на здоров’ї людей? Поїхали зі мною в реанімацію! Покуражтесь перед людьми, які помирають кожного дня. Покуражтеся перед людьми, в очах яких єдине: «Допоможіть, будь ласка». Покуражтесь перед лікарями, які кожного дня роблять усе, щоб зберегти життя людей. Лікарі й медичні сестри, які борються за життя кожної людини, зі сльозами на очах, коли їм не вдається врятувати ту чи іншу людину, особливо коли це молода людина. Такий вам кураж потрібен?», – звернувся Степанов.

Міністр охорони здоров’я висловив упевненість, що «колеги по уряду, які відповідають за контроль, дадуть відповідь на цей фарс і цинізм».

Торговельна мережа «Епіцентр» опублікувала на своїх сторінках в соцмережах зображення фірмового магазину з текстом: «Увага, вводимо 72-годинну п’ятницю!». Фото супроводжували усміхнені смайлики і текст: «Продукти у нас є, вироби медичного призначення, ліки є, корм для тварин є. Завозимо пальне». Таке повідомлення з’явилося на тлі рішення уряду про те, що на вихідних матимуть право працювати лише магазини, де понад 60% асортименту складають продукти харчування, пальне, лікарські засоби та вироби медичного призначення, ветеринарні препаратами, корми.

 

Радіо Свобода намагалось отримати коментар від торговельної мережі «Епіцентр» щодо їхніх намірів працювати «довше» та щодо реакції на слова очільника МОЗ. Утім, у мережі від коментарів відповились:

«Можете не договорювати запитання, збережемо час. У нас немає коментарів. Без коментарів», – відповіли у піар-відділі «Епіцентру».

Рішення про карантин вихідного дня ухвалив Кабінет міністрів на своєму засіданні 11 листопада. Карантин діятиме впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 та 29 листопада.

На всій території України будуть запроваджені наступні обмеження:

забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які проводять діяльність у сфері громадського харчування – барів, ресторанів, кафе тощо. Можлива буде торгівля навиніс;
забороняється приймати відвідувачів у торговельно-розважальних центрах, інших закладах розважальної діяльності;
забороняється приймати відвідувачів суб’єктам господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60 відсотків торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;
не будуть працювати заклади культури, які проводять культурно-масові заходи, окрім роботи суб’єктів господарювання, які пов’язані з виробництвом аудіовізуальних творів;
буде заборонена діяльність спортивних залів, фітнес-центрів і басейнів.

Уряд планує компенсувати частину зарплат робітників у зв’язку з простоєм та здійснювати виплати на дітей для родин фізичних осіб-підприємців.

Водночас свою діяльність будуть продовжувати заклади, які надають фінансові послуги, оператори поштового зв’язку, установи медичної та ветеринарної практик, автозаправки без зон харчування, підприємства, які надають послуги з технічного обслуговування те ремонту транспортних засобів.

11 листопада в Києві та інших українських містах відбулися акції протесту через ідею запровадити локдаун у вихідні дні. Зокрема, на вулиці вийшли представники ресторанного бізнесу.

В Україні минулої доби, 11 листопада, виявили рекордні 11 057 нових випадків COVID-19, загалом кількість інфікованих коронавірусом від початку пандемії вже перевищила пів мільйона. 

your ad here

US Treasury Seeks ‘Resolution’ With ByteDance on Security Concerns

The U.S. Treasury Department said on Wednesday it wants a resolution of national security risks it has raised over ByteDance’s 2017 acquisition on Musical.ly, which it then merged into the TikTok video-sharing app. The statement came a day after China-based ByteDance filed a petition with the U.S. Court of Appeals in Washington challenging a Trump administration order set to take effect on Thursday requiring it to divest TikTok. “The Treasury Department remains focused on reaching a resolution of the national security risks arising from ByteDance’s acquisition of Musical.ly,” Treasury spokeswoman Monica Crowley said. “We have been clear with ByteDance regarding the steps necessary to achieve that resolution.” TikTok did not immediately comment. President Donald Trump in an August 14 order directed ByteDance to divest the app within 90 days, which falls on Thursday. The Trump administration contends TikTok poses national security concerns as the personal data of U.S. users could be obtained by China’s government. TikTok, which has over 100 million U.S. users, denies the allegations. ByteDance, which has been in talks for a deal with Walmart Inc. and Oracle Corp. to shift TikTok’s U.S. assets into a new entity, said Tuesday it was requesting a 30-day extension so that it can finalize terms. “Facing continual new requests and no clarity on whether our proposed solutions would be accepted, we requested the 30-day extension that is expressly permitted in the August 14 order,” TikTok said in a statement. TikTok announced a preliminary deal in September for Walmart and Oracle to take stakes in a new company to oversee U.S. operations called TikTok Global. Trump has said the deal had his “blessing.” 
 

your ad here

В Україні має бути суто президентська форма правління – представник Зеленського в КСУ Веніславський

В Україні має бути чисто президентська форма правління, вважає представник Зеленського в Конституційному суді, депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

 

«Президент все-таки має бути очільником виконавчої влади, тому що зараз у нас виходить певний дуалізм, бо є прем’єр, який має достатньо широкі повноваження, але є і президент, який також має ці повноваження у сфері виконавчої влади, у сфері нацбезпеки, оборони і зовнішніх відносин. І тому ось цей дуалізм не завжди забезпечує ефективне функціонування держави», – зауважив Веніславський.

На його думку, ментально та історично українці потребують лідера, а отже, має бути сильна влада, сильний президент. ​

«Я думаю, що буду це рекомендувати, а як буде сприйнято чи не сприйнято, будемо дивитися», – додав Веніславський.

При цьому він пояснив, що є противником суто парламентської форми правління через те, що в Україні «немає класичних, ідеологічних партій», а без них «парламентаризм неможливий».

your ad here

Байден збирається призначити головою апарату Білого дому свого радника

Обраний президент США Джо Байден має намір призначити на посаду глави апарату Білого дому свого давного радника Рона Клейна.

«Глибокий, різноманітний досвід і здатність Рона Клейна працювати з людьми з різних політичних кіл – це саме те, що мені потрібно в голові адміністрації Білого дому, коли ми протистоїмо цьому моменту кризи і знову об’єднуємо нашу країну», – написав Байден у твітері.

 

Вибір Клейна відображає пріоритет нової адміністрації Байдена щодо стримування пандемії коронавірусу та подолання економічних потрясінь.

Клейн був координатором заходів з боротьби з лихоманкою Ебола під час спалаху епідемії у Західній Африці у 2014 році і зіграв ключову роль у розробці й реалізації плану відновлення економіки у адміністрації колишнього президента Барака Обами у 2009 році під час глобальної фінансової кризи.

Клейн був головою адміністрації Байдена протягом першого терміну Обами і був радником з кампанії Байдена. Він також був керівником апарату віце-президента Ела Гора в середині 1990-х років і працював у Конгресі, коли Байден був сенатором.

Глава апарату Білого дому часто вважається «сторожем» президента, розробляє політичну і законодавчу стратегію і служить сполучною ланкою з Конгресом на законодавчих переговорах.

your ad here

Представник президента в КСУ пояснив, чому Зеленський має право розпустити Конституційний суд

Президент Володимир Зеленський має законодавчі підстави для того, щоб розпустити Конституційний суд України після резонансного рішення КСУ про скасування низки антикорупційних положень українського законодавства, заявив інтерв’ю Радіо Свобода представник голови держави у КСУ, «слуга народу» Федір Веніславський.

«Якщо трішки абстрагуватися і подивитися всю попередню діяльність Конституційного суду України з питань повноважень президента, є дуже цікава ухвала КСУ від 8 травня 1997 року (номер, якщо не помиляюсь, 8-з). У цій ухвалі Конституційний суд України сказав, що президент має безпосереднє право втручатися в кризові ситуації і діяти відповідно до тих викликів, які виникають у державі й суспільстві для того, щоб забезпечити державний суверенітет, нацбезпеку, громадський порядок і права людини», – зазначив Веніславський.

На його думку, резонансне рішення Конституційного суду щодо скасування низки антикорупційних положень українського законодавства є саме такою кризовою ситуацією, а тому президент Зеленський має право розпустити КСУ, що і запропонував у ініційованому ним законопроєкті.

«Це – абсолютно очевидно кризова ситуація. Абсолютно очевидно, що Конституційний суд діяв усупереч інтересам держави і суспільства, чим він фактично закреслив свою власну легітимність. Тому президентські дії були абсолютно адекватні. Вони продемонстрували і для суспільства, і для міжнародних партнерів, що президент є чітким прихильником боротьби з корупцією», – наголосив Веніславський.

Він також додав, що готовий буде підтримати ініційований Володимиром Зеленським законопроєкт, який, зокрема, передбачає розпуск чинного складу КСУ та визнання його рішення про скасування низки антикорупційних положень українського законодавства «нікчемним».

«Особисто я буду готовий проголосувати, хоча розумію, що до мене як до конституціоналіста будуть запитання, але я розумію, що є деякі ситуації в державі, які потрібно вирішувати політико-правовим шляхом», – пояснив він.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Оприлюднивши це рішення 28 жовтня, КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило було доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки і оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту «про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків». Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо, на його думку, президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.

your ad here

Facebook Extends Ban on US Political Ads for Another Month

As election misinformation raged online, Facebook Inc. said on Wednesday its post-election ban on political ads would likely last another month, raising concerns from campaigns and groups eager to reach voters for key Georgia Senate races in January.
 
The ban, one of Facebook’s measures to combat misinformation and other abuses on its site, was supposed to last about a week but could be extended. Alphabet Inc.’s Google also appeared to be sticking with its post-election political ad ban.
 
“While multiple sources have projected a presidential winner, we still believe it’s important to help prevent confusion or abuse on our platform,” Facebook told advertisers in an email seen by Reuters. It said to expect the pause to last another month though there “may be an opportunity to resume these ads sooner.”
 
Facebook later confirmed the extension in a blog post.
 
Baseless claims about the election reverberated around social media this week as President Donald Trump challenged the validity of the outcome, even as state officials reported no significant irregularities, and legal experts cautioned he had little chance to overturn Democratic President-elect Joe Biden’s victory.
 
In one Facebook group created on Sunday, which rapidly grew to nearly 400,000 members by Wednesday, members calling for a nationwide recount swapped unfounded accusations about alleged election fraud and shifting state vote counts every few seconds.
 
“The reality is right now that we are not through the danger zone,” said Vanita Gupta, chief executive of the Leadership Conference on Civil and Human Rights.
 
Google declined to answer questions about the length of its ad pause, although one advertiser said the company had floated the possibility of extending it through or after December. A Google spokeswoman previously said the company would lift its ban based on factors such as the time needed for votes to be counted and whether there was civil unrest.
 
The extensions mean that the top two digital advertising behemoths, which together control more than half the market, are not accepting election ads ahead of the two U.S. Senate runoff races in Georgia that could decide control of that chamber.
 
Democratic and Republican digital strategists who spoke to Reuters railed against those decisions, saying the ad bans were overly broad and failed to combat a much bigger problem on the platforms: the organic spread of viral lies in unpaid posts.
 
The Democratic Senatorial Campaign Committee, along with the Senate campaigns of Georgia Democrats Jon Ossoff and Raphael Warnock, called for an exemption for the Georgia Senate run-offs so they could make voters aware of upcoming deadlines.
 
Ossoff faces incumbent Republican Sen. David Perdue, and Warnock faces incumbent Republican Sen. Kelly Loeffler.
 
“It is driving us absolutely bonkers,” said Mark Jablonowski, managing partner of DSPolitical, a digital firm that works with Democratic causes.
 
“They’re essentially holding the rest of the political process hostage,” said Eric Wilson, a Republican digital strategist, who said he thought the companies’ concerns about ads on the election outcome did not require a blanket ban. “This is something that deserves a scalpel and they’re using a rusty ax,” he added.
 
The companies declined to say when they would lift other “break-glass” election measures introduced for unpaid posts, like Facebook’s limits on the distribution of live videos and demotions of content that its systems predict may be misinformation.
 
Facebook spokesman Andy Stone said those emergency measures would not be permanent, but that rollback was “not imminent.”
 
Google’s YouTube, which is labeling all election-related videos with information about the outcome, said it would stick with that approach “as long as it’s necessary.”
 
The video-sharing company bans “demonstrably false” claims about the election process, but has used the tool sparingly, saying hyperbolic statements about a political party “stealing” the election does not violate the policy.
 
However, Twitter Inc. has stopped using its most restrictive election-related warning labels, which hid and limited engagement on violating tweets. Instead, the company is now using lighter-touch labels that “provide additional context,” spokeswoman Katie Rosborough said.
 
Twitter placed a label reading “this claim about election fraud is disputed” on two of Trump’s tweets Tuesday morning, but each was retweeted more than 80,000 times by that evening.
 
Democratic strategists, including members of the Biden campaign who tweeted criticism of Facebook, said social media companies’ measures were not effectively curbing the spread of viral lies.
 
Nina Jankowicz, a disinformation fellow at the Wilson Center, said the ad pauses were needed but not sufficient for tackling false information.
 
“Clearly President Trump does not think the election is over, so I don’t think the platforms should treat it as if it is,” she said. 

your ad here

Giuliana Chenal-Minuzzo, First Female Olympic Oath Taker, Dies at 88

Giuliana Chenal-Minuzzo, the first female athlete to deliver the Olympic oath, in 1956, and the first woman to win a Winter Games medal for Italy four years earlier, has died at the age of 88. The Italian was hailed by her country’s alpine skiing federation as “one of the greatest post-war champions.” Chenal-Minuzzo won downhill bronze in the 1952 Oslo Olympics, going on to claim a second bronze at the 1960 Squaw Valley Games, that time in the giant slalom. FILE – Italian Alpine skier Giuliana Chenal-Minuzzo reads the Olympic oath, on behalf of all the athletes taking part, at the opening ceremony of the seventh Winter Olympic Games, at Cortina, Italy, Jan.26, 1956.At the intervening 1956 Cortina d’Ampezzo Winter Games, she broke ground by delivering the Olympic oath. First pronounced by Belgian athlete Victor Boin (water polo, swimming and fencing) at the 1920 Antwerp Summer Games, the Olympic oath of modern times was similar to that taken by the Olympic athletes of ancient times – but at the modern Olympic Games, the athletes swear on the Olympic flag, not on the entrails of a sacrificed animal. The modern Olympic oath, originally written by International Olympic Committee (IOC) president and founder Pierre de Coubertin, has been modified over time to reflect the changing nature of the sporting competition. The oath taker is from the host nation and takes the oath on behalf of all athletes participating at those Olympic Games. Oaths for officials and coaches were added in 1972 and 2010 respectively. 
 

your ad here

Pink Diamond Fetches $26.6M at Sotheby’s Geneva Sale

An extremely rare, purple-pink diamond mined in Russia, which Sotheby’s described as “a true wonder of nature,” sold for $26.6 million on Wednesday, the auction house said.Sotheby’s had estimated that the flawless oval gem, “The Spirit of the Rose,” could fetch from $23 million to $38 million at the Geneva sale.The hammer price was 21 million Swiss francs. With commission, the final price was 24.4 million Swiss francs, or US $26.6 million. It was bought by a telephone bidder who chose to remain anonymous, Sotheby’s said.Jewelry expert Benoit Repellin, who led the sale, said it set a record for a diamond graded fancy vivid purple-pink sold at auction. The stone weighed 14.83 carats and was the largest pink diamond with that color grading to go on the block.The diamond was named after a ballet performed by the Ballets Russes and its legendary dancer Vaslav Nijinsky in 1911.Mined by Russian diamond producer Alrosa in July 2017, it was cut from the largest pink crystal ever found in the country, Sotheby’s said.The diamond was shown in Hong Kong, Singapore and Taipei.Colored stones have been greatly valued as an asset class by the super-rich in recent years, with top-quality pink diamonds especially prized.The Argyle mine in western Australia, which produced the world’s largest supply of pink diamonds, halted production last week because of depletion.”The lucky buyer could well profit from prices soaring for pink diamonds in the coming years thanks to increased rarity,” Tobias Kormind, managing director of 77 Diamonds, Europe’s largest online diamond jeweler, said in a statement.Naturally colored diamonds occur because they possess a particular lattice structure that refracts light to produce colored, rather than white, stones.

your ad here

Росія відкриє військову базу на Червоному морі

Росія відкриє пункт матеріально-технічного забезпечення Військово-морського флоту на території Судану, на узбережжі Червоного моря. Урядову постанову з проєктом угоди підписав прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін. Проєкт обговорювався ще з колишнім президентом Судану, скинутим унаслідок військового перевороту.

Згідно з документом, на російській базі можуть служити до 300 осіб і розміщуватися до чотирьох кораблів, в тому числі з ядерною енергетичною установкою. Угода планується на 25 років з автоматичним продовженням на 10 років у разі, якщо сторони не заперечуватимуть.

Про можливе будівництво російської бази на Червоному морі ще в 2017 році заявляв тодішній президент країни Омар аль-Башир під час візиту до російського міста Сочі. Він пов’язував необхідність будівництва з «захистом від агресивних дій США».

У квітні 2019 року диктатор був повалений у результаті військового перевороту. Він був засуджений до двох років в’язниці за корупцію, уряд Судану погодився видати політика Міжнародному кримінальному суду в Гаазі, де він постане за звинуваченням у геноциді.

Нинішня влада Судану намагається поліпшити відносини зі Сполученими Штатами.

your ad here

Штаб Трампа оскаржив результати голосування в Мічигані

Штаб президента США Дональда Трампа подав 11 листопада новий позов для оскарження підрахунку голосів на виборах президента в одному з ключових штатів – Мічигані, в якому переміг його суперник, демократ Джо Байден.

Цей позов – останній із низки звернень до судів, до яких вдається кампанія Трампа, намагаючись заблокувати перемогу Байдена на виборах 3 листопада.

У Мічигані, де в 2016 році Трамп переміг, цього разу він програв Байдену з різницею у близько 2,6%, згідно з неофіційними підрахунками. 

У позові, зокрема, йдеться про ймовірні порушення, зокрема в окрузі, де розташоване місто Детройт.

Представник Державного департаменту штату Мічиган, який курує вибори в штаті, заявив, що кампанія Трампа пропагує неправдиві заяви.

Тим часом у Джорджії, ще одному штаті, де підрахунок голосів триває, керівник виборчої комісії заявив, що штат проведе перерахунок усіх бюлетенів. За його словами, остаточні результати будуть до 20 листопада.

Байден із невеликим відривом лідирує в Джорджії, де Трамп виграв у 2016 році.

Відмова Трампа прийняти поразку, незважаючи на вагомі докази того, що він програв і поступився Байдену на виборах, є незвичною для президентської політики США. Це викликало побоювання, що Трамп може прагнути залишитися при владі.

 

your ad here