Daily: 11/05/2020

Swedish PM Self-Isolates as Nation Reports Coronavirus Surge

Sweden’s prime minister announced Thursday he has gone into protective self-isolation after a person close to him encountered someone who tested positive for the coronavirus. The country is experiencing an autumn surge of infections. From his Facebook account, Prime Minister Stefan Lofven said that on his doctor’s advice, he and his wife, Ulla, were self-isolating, even though they have no symptoms. He said it was “the only responsible thing to do in this situation.”  FILE – Sweden’s Prime Minister Stefan Lofven speaks during a news conference updating on the coronavirus situation, at the government headquarters in Stockholm, Sweden, Nov. 3, 2020.Lofven’s announcement came as Sweden’s Public Health Agency reported a record 4,034 new daily infections and five new deaths, putting Sweden’s total deaths at 6,002. In his post, Lofven said the new infections were clearly going in the wrong direction. Early in the pandemic, as other Nordic nations locked down to fight the virus, Sweden drew international attention by keeping schools, gyms and restaurants open and not requiring people to wear masks.  In recent weeks, as infections have risen, the government began implementing limits on the size of social gatherings, patrons in restaurants and on public transportation. They have also encouraged people to work from home if possible. Sweden’s per capita death rate of 0.7 is high compared to Nordic neighbors Norway and Finland, but relatively low next to other nations in Europe. 
 

your ad here

Дубінський розмістив свою «недоторканну» депутатську приймальню в квартирі бізнес-партнера Коломойського – «Схеми»

Народний депутат від президентської фракції «Слуга народу» Олександр Дубінський розмістив одну зі своїх громадських приймалень у квартирі Тімура Міндіча – бізнес-партнера Ігоря Коломойського. Інші – за адресою офісу олігарха у Києві в бізнес-центрі «Міленіум». Там же зареєстрували свої приймальні ще шестеро нардепів – зі «Слуги народу», групи «За майбутнє» та позафракційні.

Частина із них декларують, що отримали ці приміщення у своє користування на безоплатній основі. При цьому, все вказує на те, що на практиці в цих приміщеннях прийом громадян не проводиться. Натомість статус громадської приймальні депутата ускладнює проведення правоохоронцями потенційних обшуків та інших слідчих дій – для цього треба отримувати погодження особисто генерального прокурора України. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) у матеріалі – «Приймальня-оберіг».

Депутат Дубінський у переліку своїх громадських приймалень зазначив дві адреси у Києві, одна з яких – у квартирі в житловому будинку по вулиці Царика. Як виявили «Схеми», вона належить бізнес-партнеру Ігоря Коломойського Тімуру Міндічу.

Журналісти навідались до приймальні, щоб спробувати записатись на прийом.

Водночас охоронець у будинку здивувався, коли дізнався про приймальню, і повідомив, що таких депутатів не знає і порадив телефонувати. За вказаним на сайті Верховної Ради номером «Схемам» також ніхто не відповів.

На прохання про коментар парламентар не відреагував.

Статус своїх депутатських приймалень Дубінський також закріпив і за тринадцятьма офісами та навіть за «частинами холу» на трьох різних поверхах у бізнес-центрі «Міленіум» на вулиці Володимирській. Цей будинок у центрі Києва – у власності компанії з орбіти Коломойського, тут же розташовується і офіс самого олігарха.

Крім нього, приймальні там розмістили також ще низка депутатів. Зокрема, Ольга Василевська-Смаглюк зі «Слуги народу» вказала своїми столичними приймальнями дев’ять офісів та дві частини холу на трьох різних поверхах бізнес-центру Коломойського, але не зазначила прямого телефону. Коли журналісти спробували потрапити туди фізично, їм відповіли, що «ані депутатів, ані помічників немає».

У коментарі депутатка заперечила, що начебто до неї не можна потрапити на прийом: «Ви дзвоните, конкретно домовляєтесь, що конкретно ви хочете і вас записують на прийом». І кілька разів порадила звернутися до приймальні у Києві, яка розташована за іншою адресою.

Читайте також: Дубінський у часи Революції гідності просував фейк про «Проституток на Майдані» – ЗМІ

Приймальня депутатки від групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич, згідно із даними сайту Верховної Ради, займає увесь 9-ий поверх бізнес-центру Ігоря Коломойського. Так само як і її колеги по депутатській групі Тараса Батенка. Позафракційний Руслан Требушкін вказав усю будівлю на Володимирській як одну із своїх приймалень – без контактних даних.

«Слуга народу» Олександр Куницький зареєстрував там приймальні у шести офісах двох поверхів і в частині холу.

Давній бізнес-партнер та багаторічний соратник Коломойського, лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця зазначив своєю приймальнею увесь п’ятий поверх бізнес-центру, але також не вказав прямих телефонів. За єдиним номером журналісти так і не змогли додзвонитись.

Пізніше у коментарі «Схемам» нардеп пояснив, що у нього там чотири кабінети. Відсутність телефонів, за його словами, не проблема.

«По-перше, мій телефон скрізь є. Він був опублікований так само, як і всіх депутатів. По-друге, мені пишуть на сторінку фейсбук, по-третє приходять документи з Верховної Ради на цю адресу, де я також дивлюся всі звернення. Я точно не ховаюсь», – сказав парламентар.

При цьому тільки двоє депутатів, Ігор Палиця та Руслан Требушкін вказали у своїх деклараціях, що отримали від компанії «Глобал Естейтс» приміщення у користування, при чому на безоплатній основі (ця фірма з орбіти Коломойського володіє бізнес-центром «Міленіум»). У решти обранців інформація про це – відсутня.

«Одразу кілька депутатів, яких пов’язують з олігархом, розмістили свої приймальні у Бізнес-центрі «Міленіум», який є «хабом» для Ігоря Коломойського і його бізнес-партнерів. А експеримент «Схем» довів, що потрапляння туди на прийом складе для громадянина певні труднощі. Адже немає прямих телефонів, а за загальними контактами – часто не відповідають на дзвінки. При цьому тільки двоє депутатів, Ігор Палиця та Руслан Требушкін вказали у своїх деклараціях користування офісами бізнес-центру – на безоплатній основі. У решти обранців інформація про це – відсутня. Чи не тому там розміщені громадські приймальні, щоб створити запобіжник для проведення потенційних обшуків?» – ставлять питання у розслідуванні журналісти.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила держбюджет-2021 у першому читанні

Відкриття кримінального провадження щодо народного депутата та проведення щодо нього будь-яких слідчих дій, включно з обшуками у його приміщеннях після змін у кримінальний-процесуальний кодекс, має одноосібно погоджувати генеральний прокурор України. Раніше згоду на це мав давати парламент своїм голосуванням.

Практика закріплювати статус депутатських приймалень за адресами пов’язаного з депутатом або наближених до нього особам бізнесу – не нова, і до неї вдаються представники й інших політсил.

Наприклад, за адресою приймальні депутата від ОПЗЖ Ігоря Абрамовича, як виявили журналісти, зареєстрована компанія «Інтер Енерджи Груп», бенефіціаром фірми у реєстрі зазначений батько нардепа.

У коментарі Абрамович підкреслив, що офіс компанії і його приймальня – це різні приміщення і пообіцяв додати уточнення на сайті ВР.

Депутат від «Слуги народу» Павло Якименко зазначив свою приймальню у Харкові за адресою, де також зареєстровані дві фірми. Одна з них – «Національна будівельна група», яка за останні три роки отримала на майже 60 мільйонів гривень підрядів від Департамента будівництва Харківської міськради. Один із підрядів потрапив у поле зору правоохоронців, йдеться в розслідуванні: компанію запідозрили у неналежному ремонті дороги. У 2019 році суд надав слідчим доступ до речей та документів, які перебувають у володінні цієї фірми, та зауважив, що в разі невиконання ухвали суд за клопотанням слідчих може дозволити обшук у її приміщеннях.

Потрапити на прийом журналістам у Харкові не вдалося. На місці відповіли, що депутата немає, а коли буде, щоб записатись на прийом – невідомо.

Пізніше Якименко у коментарі повідомив, що немає стосунку до згаданої компанії і що орендує інше приміщення в будівлі.

Окремо «Схеми» також виявили, що низка депутатів від «Європейської солідарності» зареєстрували громадські приймальні за адресою спортивного клубу «5 елемент» – це, зокрема, Петро Порошенко, Михайло Забродський, Ірина Фріз та Ніна Южаніна. Майже всі вони мають там по декілька кабінетів і навіть користуються деякими спільно.

На місці журналістам відповіли, що депутати не проводять там прийоми. Спортивний клуб належить самому Петру Порошенку та його партнеру Ігорю Кононенку.

Ніна Южаніна відреагувала на цю інформацію пізніше так: «Дуже цікаво. Це, на жаль, я уточню, тому що я плачу за оренду приміщення, невеликої кімнати, і якщо на рецепції цього не знають, можливо, там хтось змінився, все може бути. Я там вкрай рідко буваю, але буваю».​

Ірина Фріз підкреслила: «Я не розумію, чому вам сказали таке на рецепції, але якщо ви хочете потрапити до громадської приймальні, будь ласка, я вас радо запрошую». ​

Михайло Забродський порадив: «Є телефон на сторінці депутата, на сайті Верховної Ради, виходите на зв’язок, ми з вами домовляємося про зустріч і зустрічаємося». На уточнення, що журналісти не змогли додзвонитися, відповів: «Вам, вочевидь, не пощастило».

your ad here

Росія: в офісі ФБК та студії Youtube-каналу «Навальний Live» відбулися обшуки

Російські силовики 5 жовтня прийшли з обшуком в офіс «Фонду боротьби з корупцією» (ФБК) в Москві, повідомив директор ФБК Іван Жданов. Обшук також відбувається в студії популярного Youtube-каналу «Навальний Live».

Щодо Жданова порушена кримінальна справа, в межах якої тривають слідчі дії. «5 листопада порушено кримінальну справу за статтею «Невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акту», – повідомляє Головне управління Федеральної служби судових приставів Росії в Москві.

Жданов розповів, що, за попередньою інформацією, судові пристави прийшли з обшуком у межах виконавчого провадження на 29 мільйонів рублів.

 

Ймовірно, йдеться про борги ФБК перед компанією «Московський школяр», яка постачає продукти до шкіл. У серпні 2020 року ці борги викупив близькиц до російського президента Володимира Путіна бізнесмен Євген Пригожин. Раніше в межах цієї ж справи заарештували рахунки і квартиру засновника ФБК Олексія Навального.

Засновник ФБК Олексій Навальний заявив, що нова хвиля тиску на організацію стала «єдиним правовим наслідком» того, що політика намагалися отруїти отрутою з родини «Новачок».

У липні 2020 року Олексій Навальний оголосив про ліквідацію створеного ним «Фонду боротьби з корупцією». Він пояснив таке рішення позовом від компанії «Московський школяр», яку пов’язують із Пригожиним. У жовтні 2019 року суд зобов’язав Навального, його колегу Любов Соболь і ФБК виплатити майже 88 мільйонів рублів за позовом комбінату харчування, який постачає їжу в московські школи і дитячі сади.

Наприкінці грудня 2019 року «Фонд боротьби з корупцією», Олексій Навальний і Любов Соболь програли суд. Їх зобов’язали заплатити 88 мільйонів рублів комбінату харчування «Московський школяр», який пов’язують з Євгеном Пригожиним.

Наприкінці жовтня 2020 року Арбітражний суд Москви зобов’язав Навального видалити ролик про комбінат «Московський школяр». У відео говорилося, що компанія не дотримується санітарних норм, підробляє документи і поставляє в дитячі сади і школи неякісне харчування. Суд постановив, що Навальний і його підлеглі опублікували відомості, що ганьблять компанію «Московський школяр», і внаслідок цього з нею розірвав контракт один із клієнтів.

У грудні 2019 року співробітники Федеральної служби судових приставів прийшли в офіс «Фонду боротьби з корупцією» та студію Youtube-каналу «Навальний Live». За словами Олексія Навального, обшуки і вилучення техніки формально пов`язані зі справою про невиконання рішення суду видалити з Youtube розслідування ФБК «Він вам не Дімон», присвячене корупційним зв’язкам колишнього прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Влітку 2019 року в ФБК відбулися обшуки у справі про відмивання грошей. Слідчі дії також відбулися в квартирах прихильників опозиційного політика в багатьох містах Росії. За версією слідства, співробітники ФБК незаконно отримали велику суму, після чого нібито перевели її на рахунки фонду. Підозрюваних у справі поки немає. Соратники Навального всі звинувачення на свою адресу відкидають.

your ad here

МЗС Великої Британії закликає до повторних виборів президента Білорусі

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб закликав провести в Білорусі нові президентські вибори. Це відбулося після публікації незалежного звіту, який підтвердив, що вибори в серпні були «сфальсифіковані», а режим Олесандра Лукашенка порушує права людини. Про це йдеться в повідомленні МЗС Об’єднаного королівства, оприлюдненого 5 листопада.

Велика Британія очолила дипломатичну кампанію з міжнародного незалежного розслідування звинувачень у фальсифікації президентських виборів в ОБСЄ, а також кампанії щодо насильства, залякування та переслідування білоруською владою мирних демонстрантів.

Читайте також: Слідчий комітет Білорусі звинуватив творців телеграм-каналу Nexta в організації заворушень

Як повідомляється на веб-сайті МЗС Великобританії, Сполучене Королівство раніше висловлювало занепокоєння виборами та жахливими репресіями, що послідували за ними. У вересні Великобританія запровадила знакові санкції проти Олександра Лукашенко, його сина та високопосадовців уряду Білорусі за нового режиму британських санкцій у відповідь на катування та жорстоке поводження з сотнями затриманих мирних демонстрантів.

«Ми наполягали на проведенні цього незалежного розслідування, і воно виявило фальсифікацію, яка лежить в основі президентських виборів, і підлі дії, вчинені режимом Лукашенко з метою придушення білоруського народу», – заявив Рааб.

Читайте також: Закінчився офіційний термін повноважень Лукашенка і що далі: інтерв’ю із Світланою Тихановською

Він додав, що Мінськ повинен організувати нові «вільні та справедливі вибори, а винні в насильстві проти демонстрантів повинні бути притягнуті до відповідальності».

Незалежне розслідування ОБСЄ дійшло висновку, що, згідно з незаперечними доказами, вибори в Білорусі були сфальсифіковані, а права громадян – в тому числі на мирний протест та свободу слова – порушувалися.

Серед ініціаторів незалежної експертної групи в рамках «московського механізму» – Естонія, Латвія, Литва, Сполучені Штати, Велика Британія, Франція, Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Польща, Нідерланди, Канада, Бельгія, Словаччина, Чехія та Румунія. Розслідування ініціювали 17 вересня.

«Московський механізм» дозволяє групам держав-членів ОБСЄ ініціювати місії експертів для повідомлення про серйозні порушення прав людини.

Протести в Мінську та інших білоруських містах не вщухають із 9 серпня. Тоді в країні відбулися вибори президента. За даними Центрвиборчкому, перемогу на них здобув Олександр Лукашенко. Опозиція підсумки виборів не визнає і вимагає відставки Лукашенка. Влада відповідає на протести насильством.

your ad here

Сенцов став лауреатом польської премії імені Станіслава Вінценза

Український режисер Олег Сенцов став лауреатом премії міста Кракова імені Станіслава Вінценза, передає польське видання Onet. Нагороду мають вручити 18 листопада під час саміту Open Eyes Economy в Кракові.

«Цьогорічний переможець Олег Сенцов поєднує мистецьку діяльність з участю в боротьбі за свободу та базові права людини, особливо за права переслідуваних і репресованих осіб», – сказав голова Краківської міської ради й керівник премії Вінценза Домінік Яськовєц.

Премією Вінценза вручають за видатні досягнення в популяризації культури Центральної та Східної Європи. Лауреат отримає приз та 40 тисяч злотих (близько 300 тисяч гривень). З моменту заснування премії у 2005 році її отримували Сергій Жадан, Світлана Алексеієвич та Агнєшка Голланд.

Станіслав Вінценз – польський письменник, філософ та перекладач. Його головною роботою вважають тетралогію «На високій полонині».

Олег Сенцов разом зі ще 34 українцями повернувся з російського ув’язнення 7 вересня 2019 року в результаті обміну утримуваними особами з Росією. Москва звинувачувала його в тероризмі в Криму після анексії навесні 2014 року. Його засудили до 20 років колонії.

your ad here

ЦВК визнала обраними понад 13 тисяч депутатів і призначила другий тур ще в трьох містах

Центральна виборча комісія призначила на 15 листопада другий тур виборів у Одесі, на 22 листопада – в Дніпрі та Кривому Розі. Про це йдеться в повідомленні ЦВК за даними станом на 12 годину 5 листопада.

На сайті Центрвиборчкому немає даних про те, хто саме проходить до другого туру в цих містах. Разом із тим екзитполи гарантували прохід у другий тур чинним мерам Одеси й Дніпра – Геннадію Труханову та Борису Філатову відповідно.

Загалом повторні вибори міського голови призначені в 14 територіальних громадах, де є понад 75 тисяч виборців.

Крім того, ЦВК визнала обраними за результатами місцевих виборів загалом 13 323 депутати до 585 місцевих рад:

13 районних рад – 378 депутатів
116 міських рад – 2 989 депутатів
1 районна в місті рада – 38 депутатів
152 селищні ради – 3 320 депутатів
303 сільські ради – 6 598 депутатів

Загалом 678 кандидатів обрані міськими радами: у 148 міських, 194 селищних і 345 сільських рад.

Результати місцевих виборів мають бути встановлені 6 листопада. За їхніми результатами мають бути обрані 1 577 місцевих рад: 22 обласні, 119 районних, 370 міських, 431 селищних, 620 сільських, а також голови цих рад.

your ad here

London Revelers Ignore COVID-19 Surge, Swarm Bars Before Lockdown

People in London packed pubs and bars late Wednesday for one last drink before all of England shutdown for one month in an attempt to halt a surge in COVID-19 infections.
 
Streets in London’s Soho neighborhood were blocked so pubs could put out tables for outdoor seating, but that appeared to be the only indication the city was in the midst of a pandemic. People sat shoulder to shoulder or stood arm-in-arm, and the only masks in sight were on the policemen standing by to make sure the revelry did not get out of hand.
 
One man told a reporter the scene felt like a bittersweet New Year’s Eve atmosphere — festive, but with the knowledge it would all be ending.  
 
London and the rest of England began the shutdown at 1:00 am Thursday to combat a surge in new infections that scientists said could, if unchecked, cause more deaths than a first wave that forced a three-month lockdown earlier this year.  On Wednesday, the United Kingdom reported 492 deaths from the virus, the most reported since mid-May.
 
The nation has the biggest official death toll in Europe from COVID-19 and is grappling with more than 20,000 new coronavirus cases a day. Scientists warned the “worst-case” scenario of 80,000 dead could be exceeded without action.  
Under the lockdown, all non-essential businesses in England will be closed and people will be asked to work from home if possible until at least December 2nd. Masks and social distancing will be mandatory when venturing out.
 
The rest of the United Kingdom – Scotland, Wales and Northern Ireland – have their own lockdown policies and enacted tougher health restrictions last month. 

your ad here

Kosovo President Resigns to Face War Crimes Charges

Kosovo President Hashim Thaci has confirmed that he has been indicted for war crimes and crimes against humanity.
 
Thaci told a news conference on Thursday that, because of the indictment, he was following through on a pledge to resign from his position.
 
Thaci was a commander of the Kosovo Liberation Army (UCK), an ethnic Albanian guerrilla group that fought against Belgrade’s security forces in the 1998-99 war.
 
A Specialist Prosecutor’s Office (SPO) has accused Thaci and other suspects of being “criminally responsible for nearly 100 murders,” as well as the “enforced disappearance of persons, persecution, and torture.”
 
The alleged crimes involved “hundreds of known victims of Kosovo Albanian, Serb, Roma, and other ethnicities and include political opponents,” according to the SPO.
 
Thaci has denied involvement in any war crimes.

your ad here

Косово: президенту Тачі висунули звинувачення у воєнних злочинах, він подав у відставку

Президент Косова Хашим Тачі подав у відставку на тлі звинувачень у воєнних злочинах.

Новина доповнюється…

your ad here

У Росії засудженому у справі про «опудало Путіна» змінили реальний термін на умовний

У Росії Пермський крайовий суд виніс рішення у справі про так зване «опудало Путіна». Засудженому раніше у цій справі Олександру Шабарчіну реальний термін замінили умовним.

У листопаді 2018 року невідомі прикріпили манекен в арештантській робі з фотографією Путіна до ліхтарного стовпа. На лобі манекена було написано «Брехун», на тілі – «Військовий злочинець Пиня В. В.». Пізніше на YouTube-каналі «Гроза Пермі» з’явився відеоролик «Спецназ затримав Путіна», де люди в камуфляжній формі і масках ведуть людину з маскою Путіна центром Пермі, а потім прив’язують опудало до стовпа біля ЦУМу.

18 серпня Ленінський районний суд Пермі виніс вирок. Олександра Шабарчіна і Данила Васильєва визнали винними за частиною другою статті 213 КК РФ (хуліганство за попередньою змовою). Третього обвинуваченого – Олександра Еткіна виправдали у зв’язку з відсутністю складу злочину. Шабарчін отримав два роки колонії, Васильєв – рік умовно.

Після вироку прокуратура вимагала переглянути вирок, як занадто м’який. Адвокати засуджених Шабарчіна і Васильєва теж подали апеляцію – вони наполягали, що у справі немає складу злочину і просили повністю виправдати підзахисних.

На суді прокурор Марія Бикова сказала, що виправдання Олександра Еткіна і м’яке покарання Олександра Шабарчіна і Данила Васільева – «судова помилка, що спотворює саму суть правосуддя». Вона попросила скасувати вирок, а справу передати до Ленінського районного суду на новий розгляд. На думку прокуратури, вина Олександра Еткіна повністю доведена в суді, а дії всіх учасників, спираючись на експертизу Пермського державного національного дослідницького університету (ПГНІУ), були узгоджені і заздалегідь сплановані.

Пермський крайовий суд виніс рішення про заміну реального терміну Олександру Шабарчіну на два роки умовного. Його звільнили з-під варти.

your ad here

«Хто перетинатиме червону лінію, отримуватиме від нас копняка». В МЗС прокоментували заборону в’їзду двом високопосадовцям Угорщини

Угорські посадовці, які проводили незаконну агітацію під час місцевих виборів в Україні, перетнули червону лінію у відносинах між країнами. Тому Київ заборонив в’їзд на територію країни двом високопосадовцям Угорщини, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 5 листопада.

 «Я – за конструктив, я – за позитив. Але якщо хтось із партнерів перетинає червону лінію, то він одразу отримуватиме від нас дуже сильного копняка, який виштовхає його назад, за червону лінію, і змусить її поважати», – зазначив міністр.

Кулеба сподівається, що напруга у відносинах між країнами залишиться у минулому, і Київ зможе повернутися до «предметного діалогу щодо усіх питань порядку денного між Україною та Угорщиною».

26 жовтня стало відомо, що Україна заборонила в’їзд двом високопосадовцям з Угорщини за агітацію на місцевих виборах у Закарпатській області. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив тоді, що Київ також ініціював заборону на в’їзд декільком угорцям, які втручалися у внутрішні справи України під час передвиборчої кампанії. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав це рішення «абсурдним».

Зранку 25 жовтня, у день місцевих виборів в Україні, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах конкретну партію – Партію угорців України.

Міністерство закордонних справ України розцінило заяву міністра Сійярто як «пряме втручання у внутрішні справи».

your ad here

Кравчук розповів про «План спільних кроків» на Донбасі

Україна підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи, який у разі повного припинення конфлікту і демілітаризації ОРДЛО передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це в інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна» заявив голова делегації України в ТКГ, експрезидент України Леонід Кравчук.

«Перше, що ми пропонуємо зробити, – припинити обов’язково збройний конфлікт, і провести обов’язково повну демілітаризацію ОРДЛО. З цього потрібно починати. Тобто, всі збройні формування, найманці, озброєння – все повинно бути виведено з цієї території, незаконні збройні формування повинні бути розпущені. І це потрібно зробити на початку 2021 року», – заявив Кравчук.

За його словами, після цього Україна повинна взяти під контроль кордон і забезпечити на цих територіях нормальну життєдіяльність.

Українська сторона наполягатиме, що до середини листопада необхідно негайно забезпечити повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб, а до 15 грудня – остаточне взаємне звільнення утримуваних осіб за принципом «усіх на всіх».

«Крім того, необхідно буде прийняти закон про особливості проведення місцевих виборів в ОРДЛО. Я думаю, що Верховна Рада вже напрацювала багато в цьому напрямі. Потрібно підняти всі ці напрацювання, подивитися на їх зміст, і з урахуванням тих змін, які відбулися, прийняти відповідне рішення», – зазначив Кравчук.

План, підготовлений українською стороною, містить також ряд інших положень.

5 листопада цей план буде надісланий координаторці ТКГ, спецпредставниці чинного голови ОБСЄ Гайді Грау.

 

your ad here

US Judge Unsure If He Has Grounds to Issue New TikTok Injunction

A U.S. judge said Wednesday he was uncertain if he had a legal basis to bar the U.S. Commerce Department from imposing restrictions on video-sharing app TikTok after a Pennsylvania judge already had blocked the government’s plan Friday.Beijing-based ByteDance Ltd, the owner of TikTok, argues that the previous ruling could still be overturned on appeal.U.S. District Judge Carl Nichols for the District of Columbia said he was unsure if TikTok could demonstrate “irreparable harm” to win a new injunction against the government’s order that Apple Inc and Alphabet Inc’s Google app stores remove TikTok for download by new users.On Friday, U.S. District Court Judge Wendy Beetlestone stopped the Commerce Department from barring TikTok’s data hosting within the United States and other technical transactions that she said would effectively ban the use of the app in the country.The Trump administration contends TikTok poses national security concerns as the personal data of U.S. users could be obtained by China’s government. TikTok denies the allegations.The restrictions were set to take effect Nov. 12. A Justice Department lawyer told Nichols the government had not decided whether to appeal Beetlestone’s order.Beetlestone, whose ruling came in a lawsuit filed by three TikTok users, noted the app has more than 100 million U.S. TikTok users.On Sept. 27, Nichols issued a preliminary injunction against the government’s order. Beetlestone’s order also blocks the app store download ban.Talks have been ongoing to finalize a preliminary deal for Walmart and Oracle Corparation to take stakes in a new company to oversee U.S. operations. U.S. President Donald Trump has said the deal had his “blessing.” 

your ad here

Social Media Firms Limit Speech About US Election

With the result of the U.S. presidential race still uncertain Wednesday, Twitter and Facebook took new steps to flag potentially misleading election-related comments by prominent Republicans and Democrats alike.By Wednesday midday, Twitter had limited the ability of President Donald Trump to share four tweets by attaching labels directing readers to information about the election and security.One of his tweets appeared to accuse election officials of tampering with the vote count. The president tweeted that “they are working hard to make up 500,000 vote advantage in Pennsylvania disappear — ASAP. Likewise, Michigan and others!”They are working hard to make up 500,000 vote advantage in Pennsylvania disappear — ASAP. Likewise, Michigan and others!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 4, 2020Twitter shielded the tweet with a label stating that “some or all of the content shared in this Tweet is disputed and might be misleading about an election or other civic process.” Once a viewer clicked on “View,” however, the president’s tweet was visible.For its part, Facebook said it would show notifications on its site and on Instagram that votes are still being counted and a winner hasn’t been projected. The message will be applied to both candidates, the company said.New eraThe moves by the internet giants signal a new willingness to moderate their sites and step into the maelstrom of facts and theories, even when prominent people are speaking.Twitter also slapped warnings on Democratic leaders’ tweets. One posted Wednesday morning by Neera Tanden, president of the liberal Center for American Progress think tank, claimed that Biden had reached the threshold to win the election, which was false.Biden is winning Wisconsin, Michigan, Arizona and NE2. That is 270— Neera -Vote Now- Tanden (@neeratanden) November 4, 2020“Some votes may still need to be counted,” Twitter added to Tanden’s tweet.Some lawmakers angeredWhatever happens in the U.S. elections, the steps taken by the internet firms are getting noticed.“We are going to STOP THE STEAL,” tweeted Marjorie Taylor Greene, a Republican congresswoman-elect from Georgia.But that was blocked by Twitter with a warning that some votes still need to be counted.We are going to STOP THE STEAL!Join the fight: https://t.co/EUXB2i8mn5#STOPTHESTEALhttps://t.co/MLBG5Wq84j— Marjorie Taylor Greene For Congress?? (@mtgreenee) November 4, 2020Taylor Greene then tweeted, “IT’S OFFICIAL! The Silicon Valley Cartel is CENSORING ME. They can’t stop us.”IT’S OFFICIAL!The Silicon Valley Cartel is CENSORING ME.They can’t stop us.Please RT this and sign your petition.We will not let Democrats STEAL THIS ELECTION! https://t.co/8MPPRS2bmVpic.twitter.com/oHZs3VUwft— Marjorie Taylor Greene For Congress?? (@mtgreenee) November 4, 2020Notable tweetsAlex Stamos is the former Facebook chief security officer and part of Election Integrity Partnership, a group of research groups focused on the election and misinformation.In a press briefing Wednesday morning, Stamos said the group is tracking multiple disinformation campaigns online around the election count. As they pop up, the group is flagging them to the internet firms, which are labeling them, and that is helping to slow down their spread.Stamos expressed concern, though, about the media and internet companies’ focus on the president’s speech.Limiting candidates’ speech raises the stakes that internet firms could be interfering with the democratic process, he said.“It’s the place where we have to be the most careful about setting precedents about incredibly powerful information intermediaries and what they can do in a democracy like the United States,” Stamos said.For him, internet companies should be focused on the disinformation campaigns and the efforts to inject misinformation into the public sphere.Whatever happens, social media firms are in new territory and many are watching the steps they are taking around the U.S. election.

your ad here

Albanian IS Repatriation From Syria Will Be Long Journey, Experts Say

The recent repatriation of an Islamic State (IS) woman and four children from the Kurdish-controlled al-Hol camp in northeastern Syria is being applauded as an important step by Albania to deal with its citizens abroad who have been affiliated with the terror group.Some observers say they are expecting a long journey ahead for the country as it addresses the rehabilitation of IS families and their reentry into society.“Although modest in size, this transfer signals Albania’s shift toward a proactive approach for the repatriation of its citizens, especially children and women,” Adrian Shtuni, a Washington-based security and radicalization expert, told VOA.Roughly 13,500 foreign women and children are among about 70,000 IS families held by the Kurdish-led, U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) in northeastern Syria, according to a report in April by the Crisis Group. Researchers in Albania say at least 70 members of the group hold Albanian citizenship.Albanian Prime Minister Edi Rama said last week that he was in Beirut to bring home from Syria a 41-year-old woman, Floresha Rasha; her three children – Amar, Emel and Hatixhe Rasha; and another minor, Endri Dumani. The five Albanians were evacuated from the al-Hol camp in a process mediated by the Syrian Arab Red Crescent.Mark Ghraib, Albania’s honorary consul in Beirut, said the Albanians had been given medical checkups and provided with proper care. Authorities have not disclosed many details about the health of the evacuees but said Floresha Rasha uses a wheelchair because of “severe injuries” and will need immediate surgery upon her arrival in Tirana.Floresha Rasha will face investigation to determine if she was involved in any terrorist attacks during her seven years in Syria, according to the Albanian Special Anti-Corruption Prosecution. The four children, however, do not have any criminal liability under Albanian law because of their age.FILE – A man, suspected of having collaborated with the Islamic State group, is greeted by family members upon his release from the Kurdish-run Alaya prison in the northeastern Syrian city of Qamishli, on Oct. 15, 2020.Complex operationKurdish authorities repeatedly have called on countries to repatriate their citizens, saying imprisoned IS fighters and their families are a burden on their limited resources.Albanian Interior Minister Sander Lleshaj said in September that the return of the Albanian adults would face legal challenges because “they are considered the losing side of an armed battle.” He said the government was on track, though, to bring home 28 children.The government in Tirana first planned to repatriate dozens of its citizens in August 2019. But Albanian State Minister Elisa Spiropali subsequently announced the process was suspended because of the changing geopolitical situation in Syria following Turkey’s military operations and the partial withdrawal of U.S. troops in October 2019.The halt prompted a protest in September by relatives of the IS children, who said the government had to put more effort into bringing home minors who are citizens.Following the protest, Lleshaj went to Beirut to discuss with his Lebanese counterparts the possible repatriation of children and women from the camps“For children, we are trying to save them from that hell,” Lleshaj told Albania’s national Top Channel in September.Rights groups describe al-Hol camp as “massively” crowded and unsanitary. Doctors Without Borders FILE – Two women, center, reportedly wives of Islamic State group fighters, wait with other women and children at the al-Hol camp in al-Hasakah governorate in northeastern Syria, Feb. 7, 2019.Mironova also added that another motivation for these women who prefer to stay is to raise their children in the camp, which they consider an Islamic land, thinking that their countries do not have Islamic practices.Some may not seek returnSimilarly, Adrian Shtuni says the assumption that all of the Albanian women being held in the camp are eager to return home may not be accurate.“Substantiated media reports that a number of Albanian women went into hiding to evade repatriation point to a less well-understood aspect of the reality in camps,” Shtuni told VOA.“This highlights once more that though repatriation in itself is a complex effort, it is only the beginning of a long-term process of rehabilitation from trauma and violent extremism required to prepare returnees for reentry into mainstream society,” Shtuni added.Rama in the past has said his Cabinet is well-prepared to hold IS adult members accountable, and to prepare for the return of the brainwashed children into society.In a news conference last week, Rama announced his government rehabilitation program for children was being assisted by the children’s relatives and was equipped with the necessary care, psychologists, teachers and doctors.“The progress of these children will be monitored. Work will be done step by step to integrate them into the social structures, based on the opinion that will be given by doctors and psychologists,” Rama added.More than 100 Albanians are reported to have joined the conflicts in Iraq and Syria, alongside other ethnic Albanians from Kosovo and North Macedonia. The U.S. State Department’s 2019 Country Report on Terrorism determined the terrorism threat in Albania came mainly from foreign fighters returning from Iraq and Syria, along with Albanian youth being radicalized to terrorism.VOA’s Albanian Service contributed to this report.

your ad here

Pope Urges Italians to Follow Latest COVID Measures

Pope Francis is urging people in Italy to follow the latest strict measures imposed by authorities to curb the spread of the coronavirus. VOA’s Mariama Diallo has more.

your ad here

Медведчук: «слуга народу» Холодов був на весіллі мого пасинка, але на політичну діяльність це не впливає

Народний депутат від «Опозиційної платформи – «За життя» та кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук у коментарі Радіо Свобода підтвердив, що на весіллі його пасинка 10 жовтня був присутній парламентар від президентської фракції «Слуга народу» Андрій Холодов.

«Мене і Холодова поєднує те, що ми є народними депутатами Верховної Ради 9-го скликання. А ще поєднує те, що моя дружина є хрещеною матір’ю одного з двох дітей пана Холодова», – розповів Медведчук.

На запитання, чи мають вплив такі родинні стосунки на політичну діяльність обох депутатів, Медведчук відповів, що ні.

«Ні, він же зі «Слуги народу», а я – з «Опозиційної платформи – За життя», – зазначив політик.

Тим часом «слуга народу» Андрій Холодов усі запитання Радіо Свобода про характер своїх нинішніх зв’язків з Віктором Медведчуком проігнорував: не відповів ні на листа, ні на прохання про коментар, з яким Радіо Свобода звернулось до нього тоді, коли він заходив до будівлі Верховної Ради.

При цьому раніше – ще до складання присяги народного депутата (у серпні 2019-го) – Холодов визнавав, що дружина Медведчука «багато-багато років тому хрестила дитину», але стверджував, що на той момент «не мав з ним ділових чи партнерських стосунків».

Тоді у «Слузі народу» заявиляли про те, що не вважають проблемою кумівство члена виборчого списку партії президента Зеленського Холодова і дружини представника ОПЗЖ Медведчука

«Слуга народу» Андрій Холодов разом з дружиною Катериною Шаховською були одними із гостей, які 10 жовтня в елітному столичному ресторані «Маячок» відвідали весілля пасинка Віктора Медведчука.

На тому святкуванні журналісти програми «Схеми» також зафіксували близьких соратників Медведчука – братів Суркісів, однопартійця Тараса Козака, Вадима Столара, якого вважають колишнім «сірим кардиналом» Києва, а також автомобіль, що належить учаснику так званої «бурштинової» перестрілки Володимира Продивуса.

Журналісти «Схем» фіксували автівки гостей, перебуваючи у публічному місці – на в’їзді в ресторан, де відбувалося святкування, – а також аналізували відео з Instagram-сторіз, які викладали гості того дня. Таким чином, вони склали список відомих публічних гостей святкування.

«Така, здавалося б, світська подія не потрапила б в об’єктив камери програми журналістських розслідувань, якби не суспільний інтерес, який становлять зв’язки Віктора Медведчука – одного з лідерів проросійського політичного руху в Україні», – йшлося у спецрепортажі.

your ad here

Рада просить уряд посприяти, щоб дендропарк «Софіївка» включили до списку ЮНЕСКО

Верховна Рада просить уряд посприяти, щоб дендропарк «Софіївка» в Умані Черкаської області включили до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Звернення до Кабінету міністрів України підтримали 277 народних депутатів.

Згідно з текстом постанови, уряд та Національна академія наук упродовж трьох місяців мають забезпечити належну підготовку та фінансування розробки науково-проєктної документації щодо номінування парку «Софіївка» для внесення його до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Парк мають розширити за рахунок передачі йому в постійне користування земельної ділянки площею 5 га, яка розташована в адміністративних межах Родниківської сільської ради Уманського району Черкаської області з метою будівництва нової вхідної зони.

Уряду рекомендують передбачити в проєктах державного бюджету на 2021 рік та наступні роки видатки в обсязі 30 мільйонів гривень на реконструкцію та будівництво об’єктів. На щорічне утримання території дендропарку рекомендують виділити щонайменше 25 мільйонів гривень.

Дендрологічний парк «Софіївка» – один із найбільших в Україні (майже 180 гектарів). Він створений у 1796 році польським меценатом Станіславом Потоцьким для його третьої дружини – Софії. «Софіївка» –зразок пейзажного паркового мистецтва, що складається із композиції води, землі, каменів, рослин, архітектурних споруд і скульптур.

 

your ad here

COVID-19 у Європі: як різні країни посилюють карантинні заходи (фотогалерея)

Уряди Франції, Німеччини, Італії, Данії, Хорватії, Польщі та інших країн запроваджують нові обмеження

your ad here