КСУ: має бути антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить принцип верховенства права

Верховна Рада має запровадити «таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права», заявили в Конституційному суді України. Його складовими мають стати юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність.

У Конституційному суді визнали, що антикорупційна реформа в Україні стала беззаперечною вимогою суспільства. Проте, наголосили в суді, як антикорупційна, так і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності.

Згідно із заявою, дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації), Конституційний суд України дійшов висновку, що «використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб’єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів».

«Як наслідок, до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов’язку. Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у частині першій статті 8 Основного Закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону», – вважають у Конституційному суді.

Новина доповнюється…

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading