Daily: 10/30/2020

Щонайменше 14 людей загинули через землетрус в Туреччині і Греції

Потужний землетрус вдарив по турецькому узбережжю Егейського моря та грецькому острову Самос 30 жовтня – щонайменше 14 людей загинули, сотні отримали поранення.

За даними турецької влади, у місті Ізмір – третьому за розміром місті Туреччини, де живе близько 3 мільйони людей – загинули 12 мешканців, 400 поранені.

Також двоє підлітків загинули через падіння стіни на Самосі, повідомляє влада Греції. Ще восьмеро людей потрапили до лікарень із пораненнями.

Землетрус спровокував невелике цунамі. Вода затопила один з районів Ізміра та порт у Самосі, пошкодивши кілька будівель.

Губернатор Ізміра Явуз Селім Косґер повідомив, що чотири будівлі в місті зруйновані, ще десять – обрушилися. Інші будинки зазнали менших пошкоджень.

Читайте також: В Ірані стався землетрус магнітудою 5,1

За даними Геологічної служби США, землетрус сягнув магнітуди в 7. Його можна було помітити і в столицях обох держав – Афінах і Стамбулі. Туреччина, своєю чергою, оцінює магнітуду землетрусу в 6,6, Греція – в 6,7.

Обидві країни розташовані на тектонічних зламах і часто потерпають від землетрусів.

В лютому 2020 року дев’ятеро людей загинули через землетрус у турецькій провінці Ван. Ще кілька людей отримали поранення.

your ad here

У «Слузі народу» заявляють про «безальтернативність» законопроєкту Зеленського про розпуск суддів КСУ

У президентській партії «Слуга народу» заявляють про «безальтернативність» подолання кризи після рішення Конституційного суду України щодо антикорупційного законодавства саме шляхом ухвалення поданого президентом Володимиром Зеленським законопроєкту про припинення повноважень нинішніх суддів КСУ.

Як мовиться, зокрема, в заяві партії «щодо варіантів виходу з кризи, створеної провокаційним рішенням Конституційного суду», «теперішній склад Конституційного суду спровокував в Україні глибоку кризу».

Розкритикувавши рішення КСУ і його наслідки, партія стверджує: «У держави може бути тільки три шляхи виходу з кризи, яку спровокував теперішній склад Конституційного суду. Або судді КС добровільно підуть у відставку, відкривши можливості до відновлення доброчесності, професіоналізму та конституційності у діяльності органу. Або долю цих суддів та їхніх нікчемних рішень вирішить вулиця. Або – третій шлях – Верховна Рада ухвалить справедливе та єдине логічне рішення, проголосувавши за запропонований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт № 4288 «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Перший шлях є нереалістичним з огляду на поведінку суддів протягом цього тижня. Другий шлях створює додаткові небезпеки для державності. Тож третій шлях виходу з кризи залишається безальтернативним».

У партії також заявляють, що «Верховна Рада вже ухвалювала політико-правові рішення для виходу з аналогічних криз».

Поданий президентом до парламенту 29 жовтня як невідкладний, законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» містить дві статті.

Перша, «Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах», пропонує вважати згадане рішення КСУ «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів», і відновити дію положень закону «Про запобігання корупції» і Кримінального кодексу, що їх КСУ визнав неконституційними.

Друга стаття, «Відновлення конституційного судочинства в інтересах громадян України», пропонує припинити повноваження всього складу КСУ, що є на момент ухвалення рішення суду, і невідкладно розпочати процедуру відбору нового складу КСУ «на конкурсних засадах із подальшим призначенням у порядку, визначеному Конституцією України та Законом України «Про Конституційний суд України».

Критики звертали увагу, що цей закон, який суперечить цілій низці положень Конституції України, в разі ухвалення лише посилить кризу і рівень правового нігілізму в Україні і має бути скасований як неконституційний. Серед іншого, Конституція містить вичерпний перелік припинення повноважень суддів КСУ – їх не можна припинити рішенням парламенту. Крім того, рішення КСУ є остаточними і обов’язковими до виконання, і їх так само не можна скасувати чи змінити рішенням парламенту.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що цей законопроєкт «має ознаки конституційного перевороту».

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції, що значно обмежує повноваження Національного агентства з запобігання корупції. НАЗК, зі свого боку, заявило, що КСУ діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення.

your ad here

Pope Francis Focused on Fighting Vatican Corruption

Pope Francis said he is focused on fighting corruption in the Catholic Church, despite the challenges.”I know I have to do it (fight corruption), I was called to do it, but it will be the Lord to decide if I did well or not. Sincerely, I am not very optimistic,” he said during an interview Friday with Italian news agency AdnKronos.Pope Francis also said he is not deterred by criticisms in whatever area, noting he takes them “on board because it can lead to self-examination.” He added he will not let himself be “dragged down by every non-positive thing written about the pope.”In 2013, Pope Francis was elected by cardinals on a mandate to clean up the Vatican’s finances, after a series of corruption scandals.Last month, Francis fired a former top Vatican official, Cardinal Angelo Becciu, for alleged embezzlement in the purchase of a luxury London building for the Vatican. Becciu has denied all accusations.A former worker of Becciu, 39-year-old Cecilia Marogna, was released Friday after spending at least two weeks in jail. Marogna is awaiting a judge’s decision on extradition from the Vatican.Francis says he is worried the “cases of malfeasance, of betrayals” hurt believers of the Catholic faith.

your ad here

Українська делегація в ТКГ: домовилися продовжувати перемир’я на Донбасі після загибелі двох бійців

Українська делегація в Тристоронній контактній групі для переговорів про врегулювання на окупованій частині Донбасу заявляє, що на позачерговій зустрічі ТКГ після загибелі внаслідок прицільних обстрілів двох українських військовослужбовців домовилися продовжувати перемир’я на Донбасі.

Серед іншого, на цій зустрічі безпекової робочої підгрупи в ТКГ, яку ініціювала українська делегація і яка відбулася як відеоконференція, сторони домовилися дотримуватися режиму тиші і обговорили заходи для запобігання подальшим випадкам порушення перемир’я, повідомила делегація в соцмережах.

Консультації з цього приводу продовжать на наступному черговому засіданні ТКГ, що заплановане на 10 листопада.

«Українська делегація забажала від російської сторони і запросила допомоги у представників ОБСЄ вжити негайних заходів щодо припинення порушення режиму припинення вогню та ескалації збройного конфлікту, яка має ознаки заздалегідь запланованої», – заявили в делегації.

«Слід додатково зазначити, що українська делегація розуміє: гарантовано домовитися можливо лише тоді, коли головний гравець, який стоїть за спиною однієї зі сторін на лінії розмежування, дає згоду домовитися», – наголосили також у делегації, традиційно не називаючи прямо цього гравця, тобто Росію.

«Тому в української делегації залишається питання: чи розуміють наші візаві весь ступень своєї відповідальності щодо можливої ескалації збройного конфлікту?» – завершується повідомлення.

Російська сторона конфлікту наразі не коментувала результати зустрічі.

Представники підтримуваних і скеровуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», що захопили частини Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними, а в ТКГ як не сторони конфлікту є не повноправними учасниками, а запрошеними, зі свого боку, стверджують, що нинішня зустріч завершилася безрезультатно, бо Київ, мовляв, не пристав на їхні плани.

Пресслужба Об’єднаних сил, що ведуть операцію проти російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу, повідомила тим часом уже про три обстріли українських позицій від початку доби. Всі три сталися на ділянці біля села Водяного на півдні Донеччини. Внаслідок перших двох обстрілів, що були прицільними, невдовзі по півночі загинули двоє українських військовослужбовців.

Тим часом керівник офісу президента України Андрій Єрмак продовжував стверджувати, що перемир’я далі триває, хоча й стаються провокації. З такою заявою він виступив на зустрічі з послами країн «Групи семи», повідомив офіс президента.

«Керівник офісу президента розповів про пріоритетне для влади і особисто голови держави питання досягнення миру на Донбасі. За його словами, режим припинення вогню на сході України триває вже майже 100 днів, але стаються провокації з боку незаконних збройних формувань з метою його зриву», – навів слова Єрмака сайт Банкової.

Офіс президента і українська делегація в ТКГ, з одного боку, і пресслужба Об’єднаних сил, із іншого, навели різні дані про реакцію української сторони на загибель своїх військових.

Українська делегація в ТКГ, виходячи з позиції Зеленського про необхідність збереження перемир’я будь-якою ціною, вустами свого нового речника, блогера Олексія Арестовича заявляла, що обстріли з боку противника були припинені «за допомогою координаційних механізмів», без згадок ні про які дії українських військ у відповідь. Задля позірного дотримання перемир’я, яке формально чинне нині, українські війська вкрай рідко відповідають на обстріли.

Натомість у пресслужбі Об’єднаних сил навели цього разу іншу версію: «на вогневі провокації противника підрозділи Об’єднаних сил надали адекватну відповідь», своїм вогнем змусивши його «повернутись до режиму тиші».

Командувач Об’єднаних сил у зв’язку з нічним обстрілом заявив: така «зухвалість» противника свідчить, що російські гібридні сили спрямовано йдуть на зрив домовленостей про припинення вогню. «Сьогоднішній обстріл доводить, що противник не має на меті досягнути миру», – наголошено в його заяві.

Водночас угруповання «ДНР», із захопленої яким території обстрілювали українських військових, нічого не повідомляє ні про які бойові дії протягом 30 жовтня.

Із 00:01 27 липня на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню». При цьому російські гібридні сили порушують її практично щодня, внаслідок чого українські військові час від часу зазнають поранень чи й гинуть. Українська сторона, дотримуючись перемир’я зі свого боку, вкрай рідко відповідає на ці обстріли.

Унаслідок російської гібридної агресії на сході України з квітня 2014 року, за останніми оприлюдненими оцінками ООН станом іще на 31 жовтня 2019 року, загинули від 13 тисяч до 13 тисяч 200 людей, із яких було щонайменше 3 тисячі 354 цивільних, приблизно 4 тисячі 100 українських бійців і приблизно 5 тисяч 650 членів російських гібридних збройних формувань. За цими ж даними, за цей час російської агресії також були поранені від 29 тисяч до 31 тисячі людей: приблизно від 7 тисяч до 9 тисяч цивільних, від 9 тисяч 500 до 10 тисяч 500 українських бійців і від 12 тисяч 500 до 13 тисяч 500 членів російських гібридних збройних формувань.

your ad here

Лукашенко погрожує учасникам протестів: «у полон нікого не беремо»

Олександр Лукашенко, якого ЦВК Білорусі проголосив переможцем президентських виборів, заявив про перехід учасниками протестів «червоних ліній». Про це він сказав на зустрічі з керівництвом Міністерства внутрішніх справ Білорусі 30 жовтня, інфіормує державна інформагенція «Белта».

«Від сьогодні, особливо в квартирах громадян, куди вони ховаються, ми в полон нікого не беремо… Якщо хтось доторкнеться до військовослужбовця, він повинен піти звідти щонайменше без рук», – сказав Лукашенко і додав, що відступати не збирається.

Лукашенко попередив про відрахування студентів, якщо вони далі виходитимуть на несанкціоновані акції.

Студенти щонайменше дев’яти білоруських вишів першими підтримали оголошений опозицією загальнонаціональний страйк із вимогою відставки Лукашенка, коли 26 жовтня закінчився термін так званого «народного ультиматуму».

30 жовтня, за інформацією незалежного порталу Tut.By, у багатьох вишах відбуваються акції на підтримку студентів та викладачів, яких відраховують і звільняють через громадянську позицію. Зокрема, понад 60 співробітників Академії мистецтв, у тому числі проректор із навчальної роботи Олена Бохан, вимагали відновити відрахованих студентів. У їхньому листі йдеться, що політична криза може бути вирішена тільки шляхом діалогу, який неможливий, якщо влада використовує методи жорсткого переслідування громадян.

До страйку продовжують приєднуватися працівники білоруських підприємств. Число протестувальників поповнили працівники БМЗ і «Білоруськалій». Керівництво заводів за це загрожує звільненням. Влада стверджує, що роботу великих підприємств страйк не зупинив.

Масові протести в Білорусі тривають із 9 серпня, коли в країні відбулися президентські вибори, переможцем яких був оголошений Лукашенко. Учасники виступів вважають, що результати були сфальсифіковані на його користь і називають переможцницею голосування колишню кандидатку від опозиції Світлану Тихановську.

За час протестів щонайменше четверо людей загинули, шестеро вважаються зниклими безвісти. Точна кількість постраждалих і затриманих досі невідома, але ідеться про тисячі людей.

your ad here

Емомалі Рахмон розпочав п’ятий термін на посаді президента Таджикистану

У Таджикистані 30 жовтня відбулася церемонія інавгурації новообраного президента Емомалі Рахмона, повідомляє таджицька служба Радіо Свобода.

Рахмону вручили президентські символи – штандарт, знак, орден «Зірка президента Таджикистану» першого ступеня і посвідчення президента, після чого він уп’яте склав присягу президента.

Рахмон у своїй програмній промові пообіцяв, що в найближчі сім років Таджикистан досягне повної енергетичної незалежності і стане транзитною країною. Інший стратегічним завданням, за його словами, залишається гарантування продовольчої безпеки країни.

 

Після цього Рахмон прийняв парад, у якому брали участь понад 7 тисяч військовослужбовців, співробітників силових структур і курсантів військових навчальних закладів.

Вибори президента Таджикистану відбулися 11 жовтня. У них, за даними ЦВК країни, Емомалі Рахмон набрав понад 90% голосів. Єдина опозиційна Соціал-демократична партія традиційно вирішила бойкотувати вибори, заявляючи, що за нинішньої влади в Таджикистані голосування не може бути чесним.

Рахмон править Таджикистаном із 1992 року. Парламент Таджикистану в грудні 2015 року затвердив законопроєкт «Про засновника миру і єдності і Лідера нації», офіційно проголосивши Рахмона довічним лідером таджиків. Цей статус дає Рахмону право балотуватися на посаду глави держави без обмеження числа термінів.

Крім того, згідно з цим законом, його родина і майно отримують право недоторканності. Зокрема, законопроєкт назавжди звільняє Емомалі Рахмона від притягнення до відповідальності за дії, вчинені ним у період президентства.

your ad here

ДБР розслідує кримінальне провадження щодо голови КСУ через землю в Криму, яку виявили «Схеми»

Державне бюро розслідувань повідомило, що розслідує як державну зраду і незаконне відчуження земельної ділянки кримінальне провадження щодо голови Конституційного суду України Олександра Тупицького, в якого програма «Схеми» виявила незадекларовану ділянку землі в окупованому Криму, оформлену за законами Росії.

Наразі слідчі ДБР почали досудове розслідування за цими фактами, повідомив виконувач обов’язків директора ДБР Олексій Сухачов.

«За попередньою інформацією, голова КСУ у липні 2018 року, у складі групи осіб, самовільно зайняв не відведену йому у встановленому законодавством України порядку земельну ділянку і уклав правочин, яким визнав повноваження у посадових осіб органів Росії на внесення записів про відчуження української земельної ділянки і віднесення її до категорії тих, що підпадають під юрисдикцію Росії. Таким чином він, можливо, вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній і економічній безпеці України, що кваліфікуються за ч. 2 ст. 197-1 і ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України», – мовиться в повідомленні ДБР.

Напередодні журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») виявили, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки в селищі Кореїз Автономної республіки Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно і доходи. При цьому під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її.

Після оприлюднення цього розслідування Тупицький підтвердив цю інформацію і заявив, що не задекларував ділянку, бо не знав, як це зробити, бо не визнає Крим російським. За словами судді, його провина може полягати в тому, що він не звернувся до органів НАЗК, щоб вони роз’яснили, як це зробити.

При цьому суддя не побачив проблеми в самому факті оформлення майна в окупованому Криму за насадженим там нині російським законодавством. За його словами, Україна не визнає правочинів, здійснених після окупації на території Криму і вважає ці правочини нікчемними самі по собі – але, як вважає Тупицький, «це не кримінал – він просто не визнається».

При цьому для українських посадовців законодавчо встановлені обмеження «на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території», пояснює юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

«Суддя не має права вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», і він як представник судової влади повинен дотримуватись позиції, що ці органи незаконні, і купувати там якесь майно означає визнання їхньої легітимності», – сказав Маселко.

Юрист додав: «Окрім того, відповідно до Кодексу суддівської етики, суддя зобов’язаний і у професійному, і в особистому житті демонструвати поведінку, яка підтримує довіру до судів, і утримуватись від дій, які можуть завдати шкоди авторитету правосуддя. Очевидно, що придбання у 2018 році майна в Криму за законодавством окупантів є негідним вчинком для судді Конституційного суду, а отже, містить ознаки проступку, несумісного зі статусом судді. За таке його можна звільнити, правда, це може зробити лише Конституційний суд двома третинами голосів».

Юрист, який спеціалізується на питаннях прав людини у Криму, Сергій Заєць пояснює, що закони України вимагають оформлення таких правочинів за законодавством України на материковій частині України.

«Не дотримавшись вимог закону України про окуповані території, який вимагає оформлення цього правочину згідно з вимогами законодавства України на материковій частині України, він уникає вимог про декларування істотної зміни майнового стану, хоча фактично майновий стан покращився. Цим самим він надсилає суспільству меседж, що не дотримуватися приписів – це нормально. Бо якби правочин було укладено відповідно до законодавства України, то майно мало б бути задекларованим», – каже Заєць.

your ad here

Конституційний суд не може ухвалювати рішення щодо самого себе – секретар РНБО Данілов

Секретар Ради Національної безпеки та оборони Олексій Данілов вважає, що Конституційний Суд України не має ухвалювати рішення щодо відповідності Конституції законів, які регулюють підзвітність самих суддів Конституційного суду. Таку думку він висловив в ефірі Радіо Свобода.

«Ті рішення, які ухвалює Конституційний суд стосовно самого себе, не можуть бути обґрунтовані юридично. Не можуть вони самі собі скасовувати заповнення декларацій, звіти перед суспільством. Вони не можуть цього робити. Це політично неприпустимі речі. І тоді вони взагалі вищі за Бога», – сказав Данілов.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Оприлюднивши це рішення 28 жовтня, КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило було доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки і оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту «про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків». Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.

your ad here

Culture War Erupts in Poland After Court Decision to Ban Most Abortions

Women’s rights activists have called a national strike and thousands of people have joined demonstrations to protest a decision by Poland’s Constitutional Court to ban nearly all abortions. Roderick James narrates this report filed by Pablo Gonzalez in Warsaw for VOA.
Camera: Pablo Gonzalez
Video editor: Henry Hernandez
Contributor: Ricardo Marquina

your ad here

As Anger Rises, Thousands of Muslims Protest French Cartoons

Thousands of Muslims in Pakistan poured out of prayer services to join anti-France protests on Friday, as the French president’s vow to protect the right to caricature the Prophet Muhammad continues to roil the Muslim world.
 
An estimated 2,000 worshippers celebrating the Mawlid, the birthday of the Prophet Muhammad, took to the streets in the eastern city of Lahore. Crowds led by Islamic parties chanted anti-France slogans, raised banners and clogged major roads en route to a Sufi shrine. Dozens of people furiously stomped on French flags and cried for the boycott of French products. In Multan, a city in Pakistan’s eastern Punjab province, thousands burned an effigy of French President Emmanuel Macron and demanded that Pakistan sever ties with France.  
 
More gatherings were planned for later Friday in Pakistan, including the capital, Islamabad, where police were out in force to prevent possible demonstrations outside the French Embassy. The atmosphere was tense as police positioned shipping containers to block the roads.
 
Other protests, largely organized by Islamists, are expected across the region, including in Lebanon and the Gaza Strip. 
In Afghanistan, members of the Islamist party Hezb-i-Islami set the French flag ablaze. Its leader, Gulbuddin Hekmatyar, warned Macron that if he doesn’t “control the situation, we are going to a third world war and Europe will be responsible.”  
 
The protests come amid rising tensions between France and Muslim-majority nations, which flared up earlier this month when a young Muslim beheaded a French schoolteacher who had shown caricatures of the Prophet Muhammad in class.
 
Those images, republished by the satirical magazine Charlie Hebdo to mark the opening of the trial for the deadly 2015 attack against the publication, have stirred the ire of Muslims across the world who consider depictions of the prophet blasphemous.  
 
A series of attacks that French authorities have attributed to Muslim extremism ensued. On Thursday, a knife-wielding Tunisian man carrying a copy of the Quran killed three people at a church in the Mediterranean city of Nice. That same day, a Saudi man stabbed and lightly wounded a security guard at the French consulate in Jiddah, Saudi Arabia, prompting France to urge its citizens there to be on “high alert.”
 
Over the past week, protests and calls to boycott French products have spread rapidly from Bangladesh to Pakistan to Kuwait. Social media has been pulsing with anti-France hashtags. Muslim leaders, Turkish President Recep Tayyip Erdogan in particular, have loudly criticized France for what they see as the government’s provocative and anti-Muslim stance.
 
Thursday’s attack in Nice also drew condemnations from leaders of countries that had voiced outrage over the caricatures, such as Saudi Arabia, Pakistan and Egypt.  
 
In a Friday sermon aired live on Egyptian state TV, the country’s minister of religious endowments appeared to denounce any violent retaliation for the cartoons.  
 
“Love of the prophet cannot be expressed by killing, sabotaging or responding to evil with evil,” said Mohamed Mokhtar Gomaa, addressing dozens of worshippers at a mosque in Egypt’s Delta province of Daqahleya. 

your ad here

КСУ: має бути антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить принцип верховенства права

Верховна Рада має запровадити «таке антикорупційне законодавче регулювання, яке забезпечить дотримання принципу верховенства права», заявили в Конституційному суді України. Його складовими мають стати юридична визначеність, передбачуваність, пропорційність та співмірність.

У Конституційному суді визнали, що антикорупційна реформа в Україні стала беззаперечною вимогою суспільства. Проте, наголосили в суді, як антикорупційна, так і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності.

Згідно із заявою, дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації), Конституційний суд України дійшов висновку, що «використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб’єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів».

«Як наслідок, до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов’язку. Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у частині першій статті 8 Основного Закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону», – вважають у Конституційному суді.

Новина доповнюється…

your ad here

Малюська пропонує створити «аналог НАЗК» для суддів

В Україні можна створити антикорупційний орган для суддів, заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Знову ж таки залежатиме від змін, які будуть запропоновані законопроєктом президентським (інтерв’ю записане 29 жовтня – ред.). Але це, власне, те, що випливає з рішення КСУ. Рішення КСУ полягає в тому, що виконавча влада не має впливати на судову. Значить, хтось має ж цю функцію виконувати. Відповідно, це має бути, очевидно, якийсь аналог НАЗК», – сказав Малюська в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

Він назвав мотивацію Конституційного суду «сумнівною».

«Але, менше з тим, є рішення суду. Поки воно не анульоване, не скасоване, варіант врегулювання цієї ситуації належним чином – це якраз створення такого органу», – розповів Малюська.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації.  Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства. Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідкі».

Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

your ad here

Американський робот успішно помістив на зберігання зразки поверхні астероїда Бенну – NASA

Космічна станція Osiris-Rex успішно помістила на зберігання зразки поверхні астероїда Бенну, який розташований у 330 мільйонах кілометрів від Землі, повідомило Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

29 жовтня вперше в американській історії космічний корабель забрав «чисельні» зразки з астероїда.

Хоча операція була успішною, у NASA визнають, що під час операції були певні напружені моменти, коли одна зі скель заклинила кришку контейнера.

Протягом наступних трьох років вчені не знатимуть точно, скільки зразків вдалося зібрати. Osiris-Rex не повернеться на Землю до вересня 2023 року. Наступним великим маневром буде відправлення станції з околиць астероїда, але цього не станеться принаймні до березня. У цей час астероїд та Земля повинні оптимально вирівнятися, щоб станція могла почати дорогу додому.

Osiris-Rex розпочав свою подорож на Бенну у 2016 році з космічного центру імені Кеннеді в американському штаті Флорида. Він перебував на орбіті астероїда близько двох років, готуючи свій маневр.

21 жовтня Osiris-Rex зібрав зразки з поверхні астероїда Бенну. Станції знадобилося 4,5 години, щоб спуститися з орбіти до маленького району посеред кратера Найтінґейл.

У зв’язку з тим, що 500-метровий астероїд має невелику гравітацію, Osiris-Rex не мав змоги приземлитися. Натомість він використав свою понад триметрову «руку», щоб загребти принаймні 60 грамів зразків поверхні астероїда.

Вчені вважають, що карбоновмісний матеріал з поверхні Бенну може надати дані про структурні елементи сонячної системи й навіть про формування життя на Землі.

Сполучені Штати Америки вперше збирали зразки астероїда. До цього таке робила лише Японія. У грудні повинна повернутися друга японська астероїдна місія, яка має доставити на Землю міліграми космічного пилу.

your ad here

Росія: суд відмовив у порушенні справи про отруєння Навального

Суд у російському місті Томську 30 жовтня визнав законною відмову слідчих порушувати кримінальну справу за підозрою в отруєнні опозиційного політика Олексія Навального. Про рішення суду повідомив юрист «Фонду боротьби з корупцією» Іван Жданов, який представляв інтереси Навального.

Суд також відмовив у вимозі зобов’язати органи слідства порушити кримінальну справу, а також не став зобов’язувати МВС повернути Навальному особисті речі, в тому числі одяг, в якому він був, коли відчув себе зле 20 серпня. Сам Навальний вважає цей одяг важливим доказом, оскільки на ньому могли залишитися сліди отруйної речовини.

Суд послався на те, що транспортна поліція Томська все ще проводить дослідчу перевірку у справі Навального; при цьому встановлені законом терміни перевірки вже перевищені. Представники російської влади раніше заявляли, що порушити кримінальну справу неможливо, оскільки Німеччина не передає Москві наявні у неї докази отруєння Навального.

Навальний був госпіталізований 20 серпня в Омську, після того, як знепритомнів у літаку, що вилетів із Томська. Зараз політик проходить реабілітацію в Німеччині. Німецький уряд вважає, що Навальний міг бути отруєний бойовою отруйною речовиною «Новачок» російської розробки.

Євросоюз запровадив санкції проти кількох російських чиновників у зв’язку з імовірним застосуванням хімічної зброї. Москва будь-яку причетність до замаху і сам факт отруєння категорично заперечує. Сам Навальний вважає, що до отруєння прямо причетний президент Володимир Путін.

Навальний 29 жовтня вийшов у ефір Youtube-каналу «Навальний LIVE» уперше після отруєння. Політик заявив, що санкції Євросоюзу щодо російських чиновників не пов’язані з ним. На думку Навального, обмеження запроваджені через те, що Росія на порушення міжнародних договорів розвиває виробництво хімічної зброї.

your ad here

Ukraine’s Zelenskiy Promises Action as Allies Sound Alarm Over Reform Rollback

President Volodymyr Zelenskiy promised swift action on Thursday and warned Ukraine could lose international aid and support after a Constitutional Court this week ruled to abolish some anti-corruption laws. The court said it saw as excessive the punishment set for false information on officials’ asset declarations and struck down some critical powers of the key anti-graft body NAZK, which in turn said the court had destroyed the anti-corruption system. Ukraine’s patchy performance on reforms and tackling entrenched corruption has derailed a $5 billion program agreed in June with the International Monetary Fund at a time its economy is in sharp downturn due to the COVID-19 pandemic. FILE – The International Monetary Fund logo is seen in Washington, April 21, 2017.The European Union’s delegation to Kyiv warned that its financial assistance was tied to Ukraine’s performance on corruption. A further deterioration could threaten Ukraine’s prized visa-free access to the EU countries, a member of the European Parliament’s foreign affairs committee has warned. “We will not have money. We will not have support. Projects on which agreement was reached will be canceled, as well as World Bank support. We will have a big hole in the budget,” Zelenskiy said in a statement. “The recent decisions of the [court] undermine trust in Ukraine, outrage Ukrainians,” he said in a separate post on Twitter, adding that he wanted new legislation introduced as soon as possible to rectify the situation. The United States, Canada, Britain and the European Union have backed Ukraine with aid and sanctions on Russia after the 2014 Maidan street protests that ousted a Kremlin-backed leader but have repeatedly pressed Kyiv to quicken the pace of reforms. “The G-7 ambassadors are alarmed by efforts to undo the anti-corruption reforms that followed the Revolution of Dignity,” a statement said. “Too much progress has been made, Ukraine must not go back to the past.” In a separate statement, the EU said the court decision “calls into question a number of international commitments which Ukraine assumed in relation to its international partners, including the EU.”  
 

your ad here

NATO Allies Growing Weary of Turkish Aggression

The United States is pushing NATO countries to work with Turkey in hopes of healing divisions that have seen Ankara move closer to Russia, but at least one of those allies is bracing for more turmoil.Greece, embroiled in a dispute with Turkey over rights and resources in the eastern Mediterranean, has repeatedly put its FILE – Greek Minister of National Defense Nikos Panagiotopoulos speaks to journalists in Kastanies on March 1, 2020.Turkey has “become increasingly more self-confident … coupled with a rising element of aggressive rhetoric, a confrontational attitude and the revisionist political position,” Greek Minister of National Defense Nikos Panagiotopoulos said Thursday, during a virtual talk sponsored by the German Marshall Fund.”At some point, something needs to be done,” he said. “Unfortunately, this entails elements of being unpleasant.”Panagiotopoulos and others say that newfound aggressiveness was on display Wednesday, when Turkish President Recep Tayyip Erdogan lashed out at the West, and France, during a speech to members of his political party.FILE – Turkey’s President Recep Tayyip Erdogan addresses his ruling party lawmakers at the parliament, in Ankara, Oct. 28, 2020.”They literally want to relaunch the Crusades,” Erdogan said, referring to the French government’s defense of cartoons depicting the Prophet Muhammad.The Turkish leader also said the West is “once again headed to a period of barbarity.”Turkey has also incurred the wrath of Western countries, specifically fellow NATO allies, after carrying out tests last week of its Russian-made S-400 air defense system.Talking to reporters Wednesday, a top U.S. State Department official said Washington was prepared to take a harder line with Ankara, warning the threat of sanctions was very real.“Sanctions is very much something that is on the table,” Assistant Secretary of State R. Clarke Cooper told reporters. “Operationalizing such an asset or system incurs further risk of sanctions and further risks of restrictions.”The United States has banned Turkey from participation in its F-35 stealth fighter jet program, and threats of additional sanctions, from the U.S. or other European countries, are not new.But Panagiotopoulos said Thursday that he believed Turkey was likely to make the Russian air defense system operational sooner rather than later and that NATO might be running out of time to take meaningful action.A U.S. Marines F-35B Lightning II fighter aircraft prepares to land on the flight deck in the South China Sea.Such concerns, though, have repeatedly been cast aside by Turkish officials, something that troubles Panagiotopoulos.“Russia cannot be counted out,” he said, adding Ankara’s purchase of the S-400 air defense system is “enough to prove that potentially Turkey, whether it wanted to or inadvertently, would prove to be a source of undermining NATO’s cohesion from within.”Reuters contributed to this report.

your ad here

Геловін та СOVID-19: як готуються до свята у різних країнах під час пандемії? (фотогалерея)

Чи вплинула пандемія коронавірусу на святкування Геловіна?

your ad here

У Франції оголошено максимальний рівень терористичної загрози

У Франції оголошено максимальний рівень терористичної загрози після двох ножових атак у Ніцці та Авіньйоні. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Жан Кастекс.

Поліція і армія будуть мобілізовані для забезпечення безпеки. У п’ятницю, 30 жовтня в країні відбудеться засідання ради з оборони.

За словами Кастекса, Франція зіткнулася з «боягузливим і варварським» нападом, який занурив у траур всю країну.

Напади сталися вдень у четвер. У Ніцці чоловік напав на базиліку Нотр-Дам, убивши двох людей всередині і одного зовні. Стверджується, що під час нападу він кричав «Аллах акбар», що в перекладі з арабської означає «Господь великий». Мотиви нападника поки не повідомляються, у місті закриті всі церкви, злочин розслідують як теракт.

Через дві години в Авіньйоні на південному сході Франції чоловік з ножем намагався напасти на поліцейських. Він погрожував перехожим і вигукував: «Аллах акбар». Його застрелили поліцейські. У Саудівській Аравії затримано місцевого жителя, який напав на охоронця консульства Франції в Джидді. Охоронець отримав легкі поранення.

В Ніццу прилетів президент Франції Еммануель Макрон. «Якщо на нас знову напали, то це через наші цінності, свободи, можливість вільного віросповідання і прагнення не піддаватися терору», – заявив Макрон.

Він додав, що влада мобілізує до 7 тисяч військових. У країні посилять охорону храмів.

У неділю, 1 листопада, католики святкуватимуть день всіх святих – християнське свято, присвячене поминанню покійних. Мусульмани 29 жовтня відзначають день народження засновника своєї релігії – пророка Магомета.

Нові напади сталися невдовзі після вбивства в передмісті Парижа вчителя Самюеля Паті.

Викладач, обговорюючи з учнями свободу слова, показав на уроці карикатури на пророка Мухаммеда. 16 жовтня він був убитий.

your ad here

Голову КСУ викликали на допит у ДБР

Голову Конституційного суду України Олександра Тупицького викликають на допит у Державне бюро розслідувань. Про це повідомили у відомстві.

«Слідчими ДБР розслідується низка кримінальних проваджень у яких слідчим шляхом перевіряється Голова Конституційного Суду України до вчинення злочинів у складі злочинної організації», – заявив виконуючий обов’язки голови ДБР Олексій Сухачов.

Як зазначили у ДБР, «під час досудового розслідування досліджується вплив злочинної організації на діяльність господарських судів, винесення ними неправосудних рішень в інтересах наближених осіб для незаконного відчуження майнових активів».

Допит Тупицького призначено на 2 листопада.

 

В Офісі президента України повідомили, що на засіданні РНБО 29 жовтня глава держави Володимир Зеленський доручив невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства у Конституційному суді.

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив в ефірі «Радіо Свобода», що законопроєкт про відновлення добропорядності Конституційного судочинства передано до Верховної Ради.

your ad here

Мер Новгорода-Сіверського помер від COVID-19. Він лідирував на виборах

Міський голова Новгорода-Сіверського на Чернігівщині, Олег Бондаренко, помер в обласній лікарні в Чернігові від COVID-19. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на головного лікаря обласної лікарні Андрія Жиденка.

Бондаренка госпіталізували у ніч на 28 жовтня у важкому стані. Пізніше його підключили до апарату ШВЛ – Бондаренко мав 80-відсоткове ураження легень.

Олег Бондаренко займав посаду мера Новгорода-Сіверського з 2015 року. На останніх місцевих виборах, к зазначає «Суспільне», він, за попередніми даними, набрав найбільше голосів.

 

28 жовтня стало відомо, що міський голова Борисполя на Київщині Анатолій Федорчук помер після ускладнень, викликаних коронавірусною інфекцією. За попередніми даними, Федорчук, який три терміни був на посаді мера Борисполя, лідирував і на цих виборчих перегонах.

your ad here

Hackers Could Unleash Ransomware Attacks on US Health System, US Officials Warn

Cyber criminals could soon unleash a wave of ransomware attacks targeting U.S. hospitals and health care providers, according to a statement released by three federal agencies, including the FBI.In the statement, the Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), the Federal Bureau of Investigation (FBI), and the Department of Health and Human Services (HHS) warned they had “credible information of an increased and imminent cybercrime threat to U.S. hospitals and healthcare providers” with the goal of “data theft, and disruption of healthcare services.”Ransomware scrambles data, and it can only be unscrambled if the target pays the attacker a sum of money.Alex Holden, CEO of Hold Security, told the AP he warned federal authorities about the impending attacks Friday after seeing “infection attempts at a number of hospitals.”He added that the hackers were demanding ransoms of over $10 million per target and that he had seen attackers discuss plans to infect “more than 400 hospitals, clinics and other medical facilities.”“One of the comments from the bad guys is that they are expecting to cause panic and, no, they are not hitting election systems,” Holden told AP. “They are hitting where it hurts even more, and they know it.”In a statement reported by AP, Charles Carmakal, chief technical officer of the cybersecurity firm Mandiant, said the U.S. is “experiencing the most significant cyber security threat we’ve ever seen.”He pointed the finger at a criminal gang called UNC1878, adding it was deliberately targeting and disrupting U.S. hospitals, forcing them to divert patients to other healthcare providers.”  He said the eastern European group is “one of most brazen, heartless, and disruptive threat actors I’ve observed over my career.”Ransomware attacks have risen 40% this year with a particular spike in September, technology website CNET reported, citing data from cybersecurity firm SonicWall.  Last month, a chain of U.S. hospitals run by Universal Health Services was attacked, resulting in doctors and nurses resorting to pencil and paper at 250 facilities, AP reported. Employees said the attacks resulted in emergency room delays and problems with wireless vital signs monitoring equipment.Brett Callow, an analyst with the cybersecurity firm Emsisoft, told the AP that “a total of 59 U.S. healthcare providers/systems have been impacted by ransomware in 2020, disrupting patient care at up to 510 facilities.” 
 

your ad here