У НАЗК вважають, що при рішенні у «справі про незаконне збагачення» судді КС керувались власними інтересами

У Конституційному суді ухвалили рішення в «справі про незаконне збагачення» у власних інтересах, заявила 27 жовтня пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

«НАЗК виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного суду – Ірини Завгородньої та Сергія Головатого. Це порушення статті 366-1 Кримінального кодексу України. Сьогодні (27 жовтня – ред.) судді голосували за визнання цієї статті неконституційною. Це свідчить про наявність у Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в ухваленні рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов», – йдеться в повідомленні НАЗК.

У НАЗК вказують, що в декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 мільйона гривень недостовірних відомостей, а у декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тисяч гривень, у декларації за 2019 рік — 754 тисяч гривень.

Самі судді наразі публічно не коментували ці дані НАЗК.

«Розгляд цими суддями справи ставить під питання об’єктивність рішення Конституційного суду. І це в той час, коли мова йде про справу, від якої залежить майбутнє України, її сприйняття на міжнародному рівні, доступ українців до правди про життя посадовців», – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК додали, що раніше під час перевірки щорічних декларацій судді Конституційного суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України — використання завідомо підробленого документа, а також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

Напередодні низка ЗМІ з посиланням на свої джерела в КСУ повідомила, що суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. Ексдепутат, член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко повідомив, що на закритому засіданні 27 жовтня Конституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про відповідальність за недостовірне декларування.

В Офісі президента запевнили, що система електронного декларування та відповідальності за недостовірні дані в Україні буде збережена.

 

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading