Daily: 10/23/2020

Вирок апеляційного суду в Мілані щодо нацгвардійця Марківа оголосять 3 листопада

Вирок апеляційного суду в італійському Мілані у справі українського військового Віталія Марківа оголосять 3 листопада – про це, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, стало відомо ввечері після затяжного четвертого засідання апеляційних слухань, присвяченого виступам адвокатів захисту. Вони заявили, що Віталій Марків має бути остаточно і беззастережно виправданий через його абсолютну непричетність до факту загибелі репортерів на Донбасі у травні 2014 року.

Засідання тривало від 10-ї ранку до 9-ї вечора за місцевим часом. Суд так і не оголосив очікуваного рішення, чи братиме до уваги клопотання захисту про долучення до справи нових виправдувальних доказів.

Сподівання на позитивне рішення в цьому плані, як і на виправдувальний вирок апеляції, висловив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який 23 жовтня вдруге був присутній на засіданні в Мілані.

Першим виступав адвокат цивільного відповідача (України) Ніколо Бертоліні Клерічі. Він звернув увагу присяжних на небезпечну воєнну ситуацію біля міста Слов’янська в час, коли стався трагічний інцидент. Унаслідок стрілянини загинули італієць Андреа Роккеллі, росіянин Андрій Миронов і був поранений француз Вільям Руґелон. Захисник нагадав про повідомлення посольства Італії в Україні і свідчення італійського посла й журналістів, які тоді перебували на сході України. Ці свідки одностайно стверджували про перебіг збройного конфлікту на Донбасі і небезпеку для цивільних вирушати до згаданої зони, особливо поблизу зайнятого тоді бойовиками міста Слов’янська.

Захисник України Бертоліні Клерічі зачитав уривки звітів ОБСЄ і правозахисної організації Human Rights Watch і розтлумачив присяжним реальний зміст міжнародних документів про мінометні обстріли сепаратистами цивільних об’єктів. Адвокат нагадав, що й сам Андреа Роккеллі писав про численні дії сепаратистів проти цивільного населення Слов’янська. На попередньому засіданні генеральний прокурор Мілана й адвокати потерпілої сторони інтерпретували ці звіти на свій лад і вказували нібито на «злочинні дії ЗСУ» на війні.

Захист також заперечив твердження прокурора і наголосив, що спершу звуки пострілів лунали близько від репортерів, тобто з боку сепаратистів, а не з гори Карачун, де перебували українські військові. Захисниця бійця Донателла Рапетті зосередилася на аналізі, за її словами, необ’єктивних і непереконливих свідчень Вільяма Руґелона – провідного свідка на першому процесі в Павії в 2018–2019 роках. За висновками лише цього одного очевидця присяжні в Павії дійшли висновку, що «мінометна атака на журналістів була саме із українських позицій на Карачуні».

Захист особливо зосередив увагу міланських присяжних на відеозапису того ж Руґелона, на якому перед смертю Андрій Миронов говорить про перехресний вогонь із обох сторін конфлікту. За словами захисниці, на основі відомих фактів не можна встановити, звідки влучили постріли, які стали смертельними для Роккеллі й Миронова. «Прошу повного виправдання для підсудного, бо він не вчинив інкримінованого йому злочину», – заявила Донателла Рапетті.

Провідний захисник Раффаеле Делла Валле детально зупинився на проблемі, за його висловом, «надуманого вироку», бо обвинувачення не змогло надати чітких переконливих доказів провини підсудного. Правник відстоює свою позицію, що «павійські присяжні не знайшли винного, а призначили Марківа винуватцем».

Четвертий рік нацгвардієць Віталій Марків, який має громадянства і України, і Італії, перебуває в італійській в’язниці. Минулого року суд першої інстанції в Павії засудив його до 24 років позбавлення волі, заявивши, що він причетний до вбивства двох іноземних журналістів на окупованій території Донеччини.

Апеляційний суд присяжних у Мілані почав розглядати апеляційну скаргу української сторони на вирок суду в Павії 29 вересня 2020 року. Через коронавірусну пандемію засідання проходять у закритому для публіки режимі і без прямої трансляції. До висвітлення процесу допускають обмежене число представників медіа.

Судові дебати сторін почалися в міланському суді 15 жовтня виступом обвинувачення. Прокурорка Нунція Чароло наполягала на відповідальності засудженого українського солдата у груповому вбивстві двох журналістів і просила підтвердити вирок суду першої інстанції з терміном покарання в 24 роки неволі. Вона кваліфікувала загибель Роккеллі й Миронова 24 травня 2014 року як «воєнний злочин проти людяності», а саме «вбивство цивільних громадян українською стороною за відсутності збройного конфлікту на момент інциденту».

Обвинувачення представило присяжним попередню версію трагічного інциденту, відповідно до якої солдат Національної гвардії України Віталій Марків, озброєний автоматом АК-74 і маючи радіопередавачі, відіграв роль навідника для військових ЗСУ, які потім відкрили мінометний вогонь з української позиції на горі Карачун по цивільних жертвах біля керамічного заводу на окупованій сепаратистами території.

Щоразу за будь-якої погоди біля приміщення міланського суду збираються українські активісти з гаслами: «Солдат Марків не винен!», «Вимагаємо справедливого суду для Марківа». У залі суду двічі були присутні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков і уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У Міністерстві внутрішніх справ України з приводу нинішнього судового засідання заявили, що «захисники гвардійця представили беззаперечні докази його невинуватості». За словами Авакова, який перебував у залі суду, «справа Віталія Марківа – це одна із складових гібридної війни, яку розв’язала Росія проти України, але захист українського гвардійця в італійському суді не лише бореться з російською пропагандою у Європі, але і дає чітке бачення ситуації західним партнерам».

your ad here

Аваков відкинув твердження Зеленського про «здачу Криму без бою»

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков відкинув твердження президента України Володимира Зеленського, що під час окупації Криму Росією 2014 року український півострів «здали без бою» і винні в цьому мають відповісти за це.

Як сказав він, виступаючи через відеозв’язок на на Спеціальному київському безпековому форумі, Україна зробила все можливе, щоб запобігти анексії Криму, але мала обмежені можливості й сили.

«Я розрізняю політичну риторику і факти. А факти того часу говорили про те, що Україна має межу своїх можливостей і сил, щоб іти на ті чи інші кроки. І, виходячи з цього, слід оцінювати той час. І вважаю, що такі речі не є предметом публічних дебатів, а є предметом серйозного розбору ситуації. І після цього серйозного розбору можна буде зробити висновки: що могли, що не могли. Вважаю, що тоді українці зробили все, що могли, захищаючи себе», – сказав Аваков, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

Зеленський заявив, що ті українські державні діячі, які, за його словами, 2014 року без бою віддали в Крим Росії, мають нести відповідальність, і наголосив, що «питання не в помсті, а в справедливості», востаннє наразі під час свого звернення до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України 20 жовтня.

І сам Зеленський, і його оточення вже не раз заявляли про бажання притягти до відповідальності тих в Україні, хто, на їхню думу, призвів до окупації і фактичної анексії Росією українського Криму – попри те, що широкі кола і в Україні, і за її межами називають винуватцем найвище керівництво Росії, на вказівку якої це було здійснено. Першим для такої «відповідальності» практично щоразу називають попередника Зеленського, п’ятого президента України Петра Порошенка – який на час захоплення Криму в лютому 2020 року був одним із народних депутатів, а президентську посаду обійняв тільки 7 червня 2014 року, коли окупація Криму вже була завершена і вже тривала гібридна агресія Росії на Донбасі.

your ad here

В. о. президента Киргизстану підписав зміни до виборчого закону. Вони затримають нове голосування

Тимчасовий виконувач обов’язків президента Киргизстану Садир Жапаров 23 жовтня підписав зміни до закону про вибори, які спричинять затримку парламентських та президентських виборів.

Це сталося на наступний день після того, як парламент схвалив поправки, які відкривають шлях для подальших юридичних змін із метою дозволити Жапарову балотуватися.

Згідно з чинним законом, Жапаров не може балотуватися на посаду глави держави, оскільки виконувачам обов’язків президента заборонено брати участь у президентських виборах.

Ухвалені 23 жовтня зміни дають законодавцям можливість до 10 січня 2021 року ухвалити конституційні реформи, які відкриють шлях для участі Жапарова. Конституційні реформи мають бути завершені до 21 січня, а нові парламентські вибори відбудуться після завершення реформи, але до 1 червня 2021 року.

Кілька законодавців, політиків та правозахисників назвали цей крок Жапарова спробою «узурпувати владу», але сам політик відкинув критику, заявивши, що всі реформи «будуть в інтересах народу», а президентські та парламентські вибори відбудуться до березня.

У Киргизстані раніше цього місяця відбулися заворушення – після звинувачень на адресу попередньої влади у фальсифікаціях під час парламентських виборів 4 жовтня.

Жапаров, засуджений у 2017 році за викрадення політичного опонента і засуджений до 11 з половиною років, був звільнений із в’язниці в Бішкеку протестувальниками 6 жовтня. Згодом про відставку оголосили уряд і президент Сооронбай Жеенбеков.

your ad here

США активізували дипломатичні зусилля щодо Нагірного Карабаху

Державний секретар США Майк Помпео активізував дипломатичні зусилля з припинення бойових дій у Нагірному Карабасі – міжнародно визнаній частині Азербайджану, яка вже понад чверть століття перебуває під контролем підтримуваних Єреваном етнічних вірменських сил.

Уранці 23 вересня Помпео провів у Вашингтоні окремі переговори з міністром закордонних справ Азербайджану Джейхуном Байрамовим і  його вірменським колегою Зограбом Мнацаканяном.

23 жовтня в кількох районах Нагірного Карабаху відбулися нові бої між азербайджанською армією і вірменськими військовими загонами. Укладення за посередництва Росії двох угод про припинення вогню не привело до швидкого припинення боїв, які розпочалися 27 вересня.

Незадовго до початку переговорів у Вашингтоні президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив журналістам у Стамбулі, що Туреччина має таке ж право, як і Росія, брати участь в переговорному процесі для встановлення миру в Нагірному Карабасі.

У США, Франції та Росії наразі не відреагували на цю заяву.

Президент Азербайджану Ільгам Алієв охарактеризував перспективи досягнення мирного врегулювання як «дуже віддалені». Він вимагає від влади Вірменії «обіцянок», що Баку відновить контроль над Нагірним Карабахом.

Близько 30 тисяч людей загинули у війні за Нагірний Карабах у 1991–1994 роках. Відтоді Азербайджан не контролював не лише власне Нагірний Карабах, а й ще сім прилеглих районів, які вірменські сили називали «буферною зоною».

your ad here

В МЗС нагадали Раді Європи про кризу довіри після безумовного повернення Росії до ПАРЄ

У Міністерстві закордонних справ України нагадали керівництву Ради Європи про кризу довіри до організації після повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання нею умов для такого повернення.

Як повідомили в МЗС, міністр Дмитро Кулеба в телефонній розмові з генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич вкотре наголосив, що безумовне повернення делегації Росії до ПАРЄ спричинило кризу довіри в рамках організації, підірвало довіру до ПАРЄ в Україні і Європі загалом.

Розмова відбулася після робочого візиту Пейчинович-Бурич до Москви, який відбувся 19–20 жовтня. Генсекретарка Ради Європи детально поінформувала голову МЗС України про результати того візиту, мовиться в повідомленні без подальших подробиць.

Напередодні того візиту, 17 жовтня, в МЗС України застерегли Раду Європи від політики умиротворення Росії. Як заявила тоді з приводу майбутнього візиту речниця МЗС Катерина Зеленко, в міністерстві попереджають генсекретарку Ради Європи, що попередня тактика умиротворення Росії лише посилювала її агресивну політику проти України. Вона звернула увагу, що «Росія не тільки не дослухалася і не пішла назустріч Раді Європи, а й посилила свою агресивну політику і злочинні засоби, які призводять до порушень прав людини і злочинів проти людяності не лише на території Росії, а й на територіях країн-членів Ради Європи».

«За таких обставин пані генеральний секретар Ради Європи, яка має певні повноваження, мусить вжити всіх необхідних заходів у межах своєї компетенції, які б, щонайменше, створили передумови для повернення Росії на шлях виконання своїх зобов’язань. Йдеться насамперед про ті зобов’язання, які взяла на себе Росія як умову для запрошення до членства в Раді Європи, а також зобов’язання у рамках конвенційних механізмів», – сказала тоді Зеленко і додала, що в Україні чекають на доповідь Пейчинович-Бурич керівному органові Ради Європи, Комітетові міністрів, за підсумками її візиту до Москви».

Рада Європи, провідне правозахисне міждержавне об’єднання, що охоплює майже всі країни Європи і ще низку з-поза меж континенту, після незаконної окупації Росією українського Криму 2014 року позбавила Росію права голосу і участі в керівних органах Парламентської асамблеї цього об’єднання, хоча Росію не позбавляли права участі в роботі Комітету міністрів Ради Європи. Через це Росія з 2015 року взагалі не брала участі в роботі ПАРЄ і також не платила своїх значних членських внесків. Улітку 2019 року після тривалого опору української делегації ПАРЄ врешті змінила власні правила, значно ускладнила можливість застосування санкцій проти країн, які порушують правила Ради Європи, і повністю поновила права делегації Росії в асамблеї, знявши з Росії всі санкції, хоча Москва не виконала жодної з раніше визначених умов для цього. Відтак делегація Росії повернулася в ПАРЄ, натомість делегація від новообраної того року Верховної Ради України відмовилася від участі в осінній сесії, назвавши рішення ПАРЄ втратою авторитету цієї організації і її моральною капітуляцією перед Росією.

your ad here

Україна потребує посилення інтеграції з НАТО для членства в альянсі – генерал Годжес

Україна ще не готова до членства в Північноатлантичному альянсі, заявив 23 жовтня на Київському безпековому форумі колишній командувач сухопутними військами США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес.

«Я вірю, що Грузія повинна стати членом НАТО просто зараз. Для України це займе трохи більше часу», – сказав Годжес.

За словами американського генерала, Україна повинна «пройти ще трохи шляху» і продовжувати докладати зусиль, щоб посилити свою інтеграцію з НАТО.

 

На саміті в Бухаресті у 2008 році Північноатлантичний альянс ухвалив, що Україна та Грузія будуть членами альянсу. Конкретних термінів такого приєднання тоді названо не було.

Раніше цього місяця президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Бі-Бі-Сі підтвердив прагнення України стати членом НАТО і назвав це «дуже важливим сигналом Російській Федерації».

your ad here

Belgium Tightens COVID-19 Restrictions But Resists Lockdown

Belgian officials Friday announced new COVID-19 restrictions but stopped short of a lockdown to stem the surging rate of infections, which are now averaging more than 10,000 per day.At a news conference in Brussels, Prime Minister Alexander De Croo announced, among other restrictions, fans are now banned from sports matches; zoos and theme parks will be closed; and limits will be placed on the number of people in cultural spaces. Teleworking remains the rule wherever possible.Belgium had already closed cafes, bars and restaurants and imposed a curfew, and has Europe’s second highest infection rate per capita after the Czech Republic. New infections hit a peak of 10,500 on Thursday.De Croo said Belgium is “pressing the ‘pause’ button” for a few goals, “to ensure that our doctors and hospitals can keep doing their work, that children can continue attending schools and that businesses can continue working while preserving as much as possible the mental health of our population.”Visits at nursing homes have also been limited, but many health experts think the new curtailment won’t be enough to break the contagion chain.Since the pandemic started, the virus has killed 10,588 people in the small nation with 11.5-million inhabitants.The health situation is so dramatic in nine out of 10 Belgium’s provinces that authorities have recently warned intensive care units will hit their capacity by mid-November if new coronavirus cases continue at the same pace.”No rules, no laws can defeat the virus,” said De Croo. “The only ones who can defeat it, it is us and our collective behavior.”To avoid a collapse of the health system, Health Minister Frank Vandenbroucke said that the number of beds available in ICUs will be increased to 2,300 while non-urgent operations will be postponed over the next four weeks.De Croo said it is not new rules and regulations that will defeat the virus, but the collective behavior of the people.  He also sent a message of support to business owners and workers affected by the measures who struggle financially and are losing their jobs.”To all the people affected on the economic level be assured that we are putting everything in place to help, we are going through a national crisis, and national crisis requires national solidarity,” he said.
 

your ad here

Прем’єр Чехії: голова МОЗ має піти у відставку через порушення умов карантину

Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш 23 жовтня поставив ультиматум перед міністром охорони здоров’я Романом Примулою: або він сам йде у відставку, або буде звільнений.

До такого кроку Бабіш вдався після того, як Примулу сфотографували пізно ввечері 21 жовтня в ресторані, який мав бути зачинений через жорсткий локдаун у Чехії, пов’язаний зі зростанням випадків захворювання на COVID-19.

Примулу сфотографували, коли він мав зустріч із чільним представником партії Бабіша ANO.

Зустріч відбулася буквально через кілька годин після того, як Примула оголосив про нову серію обмежень для країни, зокрема, щодо пересування і закриття майже всіх роздрібних торгових точок. Ресторани, бари та інші розважальні заклади вже були закриті попередніми заходами.

«Коли наш медичний персонал бореться на передовій, щоб врятувати життя наших співгромадян, це абсолютно неприпустимо», – сказав Бабіш 23 жовтня.

За останні два тижні в Чехії різко зросла кількість хворих на коронавірусну інфекцію. За останню добу їх виявили понад 14 тисяч.

З урахуванням того, що населення Чехії складає трохи більше ніж 10 мільйонів людей, це один із найвищих рівнів поширення хвороби в ЄС.

На всій території Чехії від 22 жовтня почав діяти локдаун: закриті магазини, крім продовольчих і аптек, не працюють школи, виші і багато бізнесів, людям рекомендували залишатися вдома, на вулицях запровадили масковий режим.

your ad here

Сьогодні останній день агітації на місцевих виборах в Україні

Сьогодні, 23 жовтня, о півночі завершиться процес ведення передвиборчої агітації на місцевих виборах. Про це мовиться у календарному плані виборів.

Завтра, 24 жовтня, буде день тиші, коли агітація заборонена.

 

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.

Національна поліція за час виборчої кампанії відкрила 556 кримінальних проваджень щодо підкупу виборців, перешкоджання здійсненню виборчого права, надання неправдивих відомостей до Державного реєстру виборців.

 

your ad here

США заявили про атаки пов’язаних із Росією хакерів на системи органів влади

Міністерство внутрішньої безпеки й Агентство з кібербезпеки і безпеки інфраструктури попередили про виявлення за останні тижні десятків хакерських атак на системи органів влади США, а також на сервери, пов’язані з авіаційною промисловістю, йдеться в спільній заяві цих відомств.

Федеральні агентства США повідомили, що доказів того, що російські хакери безпосередньо вплинули на будь-які підрахунки голосів або інформацію про зареєстрованих виборців, немає. Хакери проникли в комп’ютерні мережі, «не роблячи подальших дій».

Однак вони могли «шукати доступу для отримання майбутніх варіантів зривів, впливу на політику та дії США або делегітимізації» державних чи місцевих органів влади, зазначають агентства.

У заяві не згадувалось, на кого або на що були націлені кібератаки, вказано лише, що кампанія проводилась проти «широкого кола цілей».

Як йдеться в повідомленні, хакери, які називають себе Berserk Bear, Energetic Bear, Dragonfly та іншими іменами, викрали дані щонайменше зі двох серверів.

Попередження надійшло менш ніж за два тижні до виборів президента США, запланованих на 3 листопада, і в той час, як влада США перебуває в стані підвищеної готовності через спроби інших країн поширити неправдиву інформацію або іншим чином втрутитися у вибори.

США заявили, що Росія, яка втручалася у вибори 2016 року через злам електронної пошти демократів і через кампанію в соціальних мережах, намагається знову вплинути на вибори цього року.

21 жовтня директор національної розвідки США Джон Реткліф заявив, що Іран і Росія отримали інформацію про американських виборців та намагаються вплинути на громадську думку напередодні президентських виборів 3 листопада. 

Влади Ірану й Росії відкинули звинувачення. 

your ad here

Суд у справі Марківа: на дебатах у Мілані виступлять представники захисту

У Мілані (Італія) на четвертих апеляційних слуханнях у справі нацгвардійця Віталія Марківа 23 жовтня виступатимуть представники захисту.

Як передає пресслужба МВС, підтримати Віталія Марківа на суді прийшла його мама Оксана Максимчук і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. 

«Дуже важливий день у засіданні Апеляційного суду в Мілані у справі Віталія Марківа. Дощ, і з самого ранку ми з пані Оксаною – мамою Віталія – вже в суді… Ми не залишимо нашого солдата», – написав Аваков у твіттері.

На попередньому засіданні 15 жовтня у суді виступала сторона обвинувачення.

Понад три роки Марків перебуває в італійській в’язниці за обвинуваченнями в співучасті в убивстві італійського фоторепортера та його російського перекладача біля окупованого Слов’янська у травні 2014 року.

Минулого року суд першої інстанції у місті Павії виніс обвинувальний вирок у 24 роки ув’язнення. 

Марківа заарештували в Болоньї 30 червня 2017 року. Суд присяжних і прокуратура Павії стверджують, що журналісти загинули внаслідок прицільних мінометних пострілів вояків Збройних сил України, а нацгвардієць Марків відстежував рух цивільних і передавав інформацію побратимам.

Ні суд, ні слідчі не брали до уваги версію про можливість пострілів на ураження з боку російських гібридних сил, біля яких тоді і перебувала група репортерів без розпізнавальних знаків.

Територію, де стався трагічний випадок, контролювали тоді банди Ігоря Гіркіна.

Сторона захисту солдата відстоює версію, що репортери потрапили під перехресний вогонь, тому неможливо встановити, внаслідок яких пострілів (із боку бойовиків чи ЗСУ) загинули італієць і росіянин.

На переконання захисників військового, Віталій Марків зі своєї бойової позиції фізично не міг бачити цивільних на відстані 1800 м, а єдина зброя у його володінні (автомат Калашникова) не мав оптичного пристрою для розпізнавання об’єктів чи людей на такій великій відстані.

Київ категорично не погоджується з обвинувальним вироком і чекає остаточного виправдання бійця Віталія Марківа й ЗСУ. Офіційний Рим тримає дистанцію і заявляє про незалежність та неупередженість італійського судочинства.

your ad here

US Election Looms, French Mostly Root for Biden

The relationship between France and the United States is rarely as far apart as it is now, say experts. As the U.S. presidential election nears, polls show many French are hoping for a reboot under a new leader in the White House, as Lisa Bryant reports for VOA from Paris.
Producer: Henry Hernandez

your ad here

У США відбулися заключні дебати Трампа та Байдена

У США 22 жовтня відбулися фінальні дебати кандидатів у президенти США – чинного глави держави Дональда Трампа, який представляє Республіканську партію, та кандидата від демократів Джо Байдена.

Теледебати тривали 90 хвилин і і були більш впорядковані, ніж перші, чому сприяло правило, за яким модератор вимикав мікрофон кандидата, який на той час не розмовляв.

Трамп, який відстає у більшості опитувань громадської думки, відстоював свої методи боротьби з пандемією коронавірусу, яка була однією з основних тем дискусії. За словами глави Білого дому, американці «вчаться жити» з вірусом і матимуть вакцину до кінця року, бо він закликав відкрити бізнес та зерегти економіку.

Байден відповів, що з поширенням пандемії Трамп не планує зупиняти «темну зиму» смертності від коронавірусу. «220 000 американців загинули. Якщо ви не чуєте нічого іншого, я кажу сьогодні ввечері, почуйте це», – наголосив Байден. «Той, хто відповідальний за стільки смертей, не повинен залишатися президентом Сполучених Штатів Америки», – додав він.

Колишній віце-президент також відкинув звинувачення у тому, що він знову закриє всю країну через пандемію, заявивши, що натомість він буде застосовувати набагато більш науковий підхід.

Під час дебатів Трамп також назвав Байдена «корумпованим» політиком, заявивши про зв’язки самого кандидата та його сина Хантера з українською енергетичною компанією Burisma.

Роль Хантера Байдена у раді директорів української компанії піддалася черговому розгляду у США після звинувачень Трампа, які, на його думку, є свідченнями корупції.

 

Під час дебатів Байден наголосив, що його син не робив нічого недоречного, працюючи на Burisma. Потім він пішов у наступ, зазначивши, що Трамп був під загрозою імпічменту через його стосунки з Україною. Байден також зазначив, що звинувачення проти його сина неодноразово розслідувалось і не пов’язувало його до жодних протиправних дій. Кандидат-демократ також поставив під сумнів ділові зв’язки Трампа.

Дебати також охопили теми національної безпеки, безпеки виборів, Китаю, імміграції, кліматичних змін та енергетики, економіки.

Дебати мали місце поки порівняно невелика кількість виборців ще не визначилася, за кого віддати свій голос, і опитування показують, що чинний президент відстає від Байдена приблизно на 8 процентних пунктів. Але Трамп все ще має шанси на перемогу, завоювавши більшість у Колегії виборців та забезпечивши перемогу у кількох штатах.

Рекордні 47 мільйонів американців уже віддали голоси. Це більше, ніж на попередніх виборах у 2016 році.

Вибори президента США відбудуться 3 листопада.

your ad here

ВООЗ зафіксувала рекордний добовий приріст хворих на COVID-19 у світі

Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала 22 жовтня рекордний добовий приріст хворих на COVID-19 у світі – 423 819. Про це повідомляється на сайті ВООЗ.

Попередній рекорд був зафіксований 18 жовтня – понад 412 тисяч.

Найбільше нових випадків за добу підтвердили у країнах Європи – 193 931.

Загалом у світі протягом доби померли 6 426 людей.

За даними Університету Джонса Гопкінса, від початку пандемії у світі підтвердили понад 41,6 мільйона випадків COVID-19, померли більш ніж 1,1 мільйона людей, одужали майже 28,3 мільйона хворих.

За час епідемії на території України підтвердили 322 879 випадків коронавірусної хвороби. Померли 6 043 людини, одужали – 134 898.

your ad here

Britain to Deliberately Infect Volunteers With Coronavirus

Healthy volunteers will be deliberately infected with the coronavirus to try to speed up the development of a vaccine, under plans announced by the British government this week.  The trial will involve healthy volunteers ages 18 to 30. Most coronavirus vaccine trials involve giving volunteers the potential vaccine or a placebo and then waiting until enough of them have been exposed to the virus through their everyday lives. That can take months or years. Britain announced this week it plans to begin the so-called “human challenge” trials in May 2021 to speed up the development of vaccines.  Several young people have already volunteered, among them Danica Marcos, 22, a recent university graduate from London. “So many people [are] struggling right now. I want this pandemic to be over,” Marcos told The Associated Press. “Every day that goes on, more cases are going on, more people are dying. And if this vaccine trial could mean that this period of trauma for the whole world will be over sooner, I want to help. I want to be a part of that.” People walk past a display featuring health advice in the shopping district in central Sheffield, south Yorkshire, Oct. 21, 2020. (AFP)Alastair Fraser-Urqhart, 18, from Stoke-on-Trent said he wanted to contribute to a vaccine.  “Personally, I can’t let this opportunity to do something, to really do something, pass me by when I’m at such low risk than other people,” he said. The British government plans to invest over $43.4 million in the challenge trial. The World Health Organization said it could be significant. “There is a very long history of this for development of a number of vaccines that has been part of what has gone on with, say, the development of the cholera vaccines and the typhoid vaccines,” said Margaret Harris, a spokeswoman for WHO. Harris also expressed some concerns. “What is critical is that if people are considering this, it must be overseen by an ethics committee, and the volunteers must have full consent, and they must select the volunteers in order to minimize their risk. Because you will be challenging people with a virus that we do not have a treatment for,” Harris said. “So, you must ensure that everybody involved understands exactly what is at stake, must be selected to minimize the risk. The volunteer and you must ensure that informed consent is rigorous, that they really do understand all the risks.” FILE – A passenger in a car receives a novel coronavirus test at a drive-in COVID-19 testing facility set up at the Chessington World of Adventures Resort, in Chessington, southwest of London, Oct. 20, 2020. (AFP)Infections, hospitalizations and deaths from the new coronavirus are rising sharply in many countries around the world. A vaccine remains the best hope of any return to some kind of normality, said Dr. Sterghios Moschos, a microbiologist at the University of Northumbria, who spoke to VOA in a recent interview. “At this point in time, we don’t have a way of stopping transmission,” Moschos said. “And we don’t even have the financial capacity to give multiple antibody treatments, steroids, et cetera, like Donald Trump received, to everybody in the population that needs treatment. The cost is quite large for these kinds of treatments. We don’t have a vaccine. And therefore, as a result, we need to contain the spread of this virus. Not just manage it, contain it.” The initial aim of the British research team will be to discover the smallest amount of virus it takes to cause a COVID-19 infection, using controlled doses of the virus. If approved by regulators and an ethics committee, it is hoped the full challenge trial could begin in May 2021.  

your ad here

US Warns of More Election Meddling from Russia, Iran

Russia and Iran are ramping up attacks on U.S. government networks and computer systems while also amplifying their disinformation campaigns, hoping to rattle the confidence of American voters with less than two weeks until the Nov. 3 presidential election.The warning Thursday from U.S. intelligence and election security officials came less than 24 hours after the director of national intelligence blamed Iran for launching the first sensational attack on the upcoming election, accusing Tehran of being behind thousands of spoofed emails designed to intimidate voters.Thursday’s advisories from the Federal Bureau of Investigation and the Cybersecurity and Infrastructure Security Agency suggested that the emails, as well as the ability of Russia and Iran to access voter registration information, were just the start of a larger campaign to undermine the U.S. elections.According to the FBI and CISA, the attacks from Russia began in September, targeting dozens of state and local government networks involved in activities ranging from aviation to education.The Russian cyber actor known as Beserk Bear “successfully compromised network infrastructure, and as of October 1, 2020, exfiltrated data from at least two victim servers,” the advisories said.The attackers also managed to obtain credentials that could allow them to move around in the networks, seeking out critical information that they could exploit at a later date, potentially to disrupt the upcoming presidential election.”There may be some risk to elections information housed on SLTT [state, local, tribal and territorial] government networks,” the statement added. “However, the FBI and CISA have no evidence to date that integrity of elections data has been compromised.”Officials refused to share additional details about the Russian exploits, or say which government servers had been compromised, but the independent cyber security firm Mandiant said the Russian behavior appeared to be geared toward the Nov. 3 vote.”Access to these systems could enable disruption or could be an end in itself, allowing the actor to seize on perceptions of election insecurity and undermine the democratic process,” Mandiant Senior Director of Analysis John Hultquist said in a statement.Hultquist added that while there had been at least one attack on an election-related target, “we have no information which suggests these actors are capable or even willing to alter votes.”But while the Russian cyber actors appear content, for the moment, to threaten U.S. election-related networks, the FBI and CISA warned Thursday that Iranian-linked actors appear to be in position to exploit current network vulnerabilities.“These actors have conducted a significant number of intrusions against U.S.-based networks since August 2019,” according to the new advisory, pointing to possible distributed denial of service (DDos) attacks, spear-phishing campaigns and website defacements.“These activities could render these systems temporarily inaccessible to the public or election officials, which could slow, but would not prevent, voting or the reporting of results,” the advisories said.It further warned that Iranian cyber actors have also been expanding their election-related disinformation efforts, “creating fictitious media sites and spoofing legitimate media sites to spread obtained U.S. voter-registration data, anti-American propaganda, and misinformation about voter suppression, voter fraud, and ballot fraud.”The warnings from U.S. security and intelligence officials represent a shift from the cautious, but seemingly more optimistic tone they sounded as recently as last month.”Russia continues to try to influence our elections, primarily through what we would call malign foreign influence … as opposed to what we saw in 2016 where there was also an effort to target election infrastructure,” FBI Director Christopher Wray told lawmakers on the House Homeland Security Committee Sept. 17.#Election2020-“#Russia continues to try to influence our elections, primarily thru what we would call malign foreign influence” per @FBI’s Wray “As opposed to what we saw in 2016 where there was also an effort to target election infrastructure”— Jeff Seldin (@jseldin) September 17, 2020But in an interview with Hearst Television two weeks ago, the top U.S. counterintelligence official suggested the threat landscape was changing, saying Russia, Iran and China were actively targeting U.S. election infrastructure.”We are very resilient, and we’ve been very successful in pushing back the majority of these efforts,” National Counterintelligence and Security Center William Evanina said.Evanina confirms to Hearst #Russia#China#Iran have actively targeted US election infrastructure, emails/servers for both the @realDonaldTrump & @JoeBiden campaigns”We are very resilient & we’ve been very successful in pushing back the majority of these efforts”— Jeff Seldin (@jseldin) October 8, 2020In the wake of the Iranian email campaign, officials are warning American voters these campaigns by Russia and Iran, are just the start.“The intelligence shared [Wednesday], while alarming, is not surprising,” CISA Director Christopher Krebs said in a statement, adding that the number of actors seeking to meddle is likely to grow.”These are desperate attempts by our adversaries to intimidate or to undermine voter confidence, but Americans can rest assured: thousands of your fellow citizens stand ready to defend your vote, every single day” per @NSAGov’s Imbordino & @US_CYBERCOM’s BrigGen Hartman— Jeff Seldin (@jseldin) October 22, 2020In the meantime, some current and former U.S. officials have expressed a sense of foreboding, noting Russia and Iran may not be done making use of the voter registration data they obtained, and which Iran used in its email campaign.“The reported Iranian acquisition of voter data should be a cause for concern,” said Norman Roule, a former senior U.S. intelligence official, who said Tehran’s efforts show its cyber and influence operations have evolved.“Whether or not this data was publicly available, its acquisition by Iranian actors engaged in these operations indicates that the material will form the basis for future targeting operations,” he said. “If our response becomes an internal debate with little focus on Iran, they will learn that these operations come at little cost.”Another current U.S. official, speaking on the condition of anonymity given the sensitivity of the matter, told VOA there is heightened concern about Tehran’s efforts, warning the Iranian regime appears to still be looking for payback following the drone strike in January that killed Quds Force Commander Qassem Soleimani.For now, state election officials are urging voters to remain calm and avoid falling for upsetting or sensational claims likely to pop up on social media, whether director by Iran, Russia or anyone else.“Be prepared for foreign efforts aimed at sowing division and undermining the legitimacy of the election,” a coalition of national and state officials said in a statement issued late Thursday. “Be prepared for attempts to confuse or misinform.”“The entire election community stands ready for the task ahead,” they added.NEW: @CISAgov@EACgov@NASSorg@NASEDorg on attacks vs #Election2020″We must remain steadfast…While this year has thrown unprecedented obstacles in our way, the entire election community stands ready for the task ahead & united in our goal to protect our democracy” pic.twitter.com/Go3imyxLgl— Jeff Seldin (@jseldin) October 22, 2020Some experts worry that as Election Day draws near, American voters will be tested like never before.“The really tricky problem is that we’re all in a laboratory right now and we’re being experimented on by different parties,” said John Scott-Railston, a senior researcher at The Citizen Lab at the University of Toronto’s Munk School.”We don’t know what the results will be. They [U.S. adversaries] don’t know what the results will be. But they’re very much learning,” he said.

your ad here

Конституційний суд Польщі заборонив робити аборти через несумісні з життям дефекти плоду

Конституційний суд Польщі 22 жовтня ще більше обмежив перелік ситуацій, в яких жінки можуть легально зробити аборт. Суд ухвалив рішення, за яким аборти через захворювання чи нежиттєздатність ембріону вважаються неконституційними.

Це означає, що жінка не матиме права перервати вагітність попри ризик народити дитину із серйозними вадами або ж узагалі без шансів на виживання.

Під цю категорію підпадала більшість абортів, які досі були законними в Польщі. Відтак легальними лишається переривання вагітності, яка настала внаслідок згвалтування, інцесту або ж загрожує життю матері. Ці випадки становлять близько 2% від загальної кількості абортів, які робили в Польщі щорічно останні кілька років.

Читайте також: Папа Франциск не говорить про підтримку одностатевих шлюбів – релігійні експерти

Законодавство щодо абортів у Польщі і до цього рішення вважалося одним із найбільш суворих в Європі.

Противниці нового обмеження протестували біля будівлі Конституційного суду в костюмах героїнь серіалу-антиутопії «Оповідь служниці». Цей серіал, базований на однойменному романі Маргарет Етвуд, зображає світ, у якому жінки не мають майже жодних прав, у тому числі права розпоряджатися своїми тілами.

Натомість рішення суду вітали прихильники заборони абортів.

«Сьогодні Європа є прикладом для Європи, прикладом для світу», – цитує агенція Reuters активістку руху «Стоп аборти» Кацю Ґодек.

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович засудила рішення Конституційного трибуналу Польщі, назвавши його порушенням прав жінок.

«Сьогоднішє рішення Конституційного суду означає підпільні або закордонні аборти для тих, хто може це собі дозволити, і навіть серйозніші випробування для решти. Сумний день для прав жінок», – написала Міятович у своєму твітері.

Запит на перегляд закону 1993 року, який дозволяв аборти в разі серйозних дефектів плоду, подала правляча партія «Право і справедливість», яка також номінувала більшість суддів, які брали участь в ухваленні рішення.

У жовтні 2016 року польський Сейм не став затверджувати повну заборону абортів на тлі масових протестів жінок, які дістали назву «Чорний протест».

your ad here

«Слуга народу», «сірий кардинал» Києва, учасник «бурштинової» перестрілки – «Схеми» показали гостей свята Медведчука

Серед гостей, які приїхали на святкування весілля пасинка кума президента Росії, народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука журналісти програми «Схеми» зафіксували його близьких соратників – братів Суркісів та однопартійця Тараса Козака, нардепа від «Слуги народу» Андрія Холодова, колишнього «сірого кардинала» Києва Вадима Столара та учасника так званої «бурштинової» перестрілки Володимира Продивуса.

Зйомкам журналістів перешкоджала охорона Медведчука. Про це йдеться у спецрепортажі програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) – «Бал у Медведчука».

Журналісти зазначають, що фіксували автівки гостей, перебуваючи у публічному місці, на в’їзді в столичний ресторан «Маячок» 10 жовтня, де відбувалося святкування, а також аналізували відео з Instagram-сторіз, які викладали гості того дня. Таким чином вони склали список відомих публічних гостей святкування.

«Така, здавалося б, світська подія не потрапила б в об’єктив камери програми журналістських розслідувань, якби не суспільний інтерес, який становлять зв’язки Віктора Медведчука – одного з лідерів проросійського політичного руху в Україні», – йдеться у спецрепортажі.

Серед них «Схеми» зафіксували близьких соратників Віктора Медведчука. Його сусідів-олігархів Ігоря та Григорія Суркісів, який також є народним депутатом від ОПЗЖ. Вони фігурували у розслідуванні «П дав добро» про аферу в енергетиці часів президента Порошенка, Григорій Суркіс свою участь у ній заперечує.

На відео гостей журналісти впізнали депутата від ОПЗЖ Тараса Козака разом із Наталією Лавренюк – його цивільною дружиною та бізнес-партнеркою Оксани Марченко у нафтовому бізнесу в Росії, майно якої народний депутат не вносить до декларації.

На територію ресторанного комплексу, зазначають журналісти, заїжджало авто екс-«регіонала», голови Федерації боксу України і фігуранта «бурштинової стрілянини» на Рівненщині Володимира Продивуса.

На відео гостей потрапив Вадим Столар, відомий за часів Порошенка як «сірий кардинал Києва», а нині – народний депутат від ОПЗЖ та керівник столичної організації цієї політсили. На прохання журналістів про коментар Вадим Столар не відреагував.

На відео гостей журналісти помітили Андрія Холодова – народного депутата від «Слуги Народу». Раніше Холодов уникав запитань про те, які має відносини із Віктором Медведчуком і чи товаришують вони родинами, пояснюючи лише, що його дружина і Оксана Марченко – куми. На питання, що він робив на весіллі пасинка Медведчука, Андрій Холодов «Схемам» не відповів.

Із території ресторану виїжджало авто ексдержсекретаря Міністерства закордонних справ Андрія Заяця. Втім, дипломат заявив журналістам, що саме в той день давав своє авто в користування, не відповівши, кому.

Крім того, журналісти зафіксували, як із території «Маячка» вийшов Сергій Коровченко – ексміністр юстиції Криму, фігурант так званих «плівок Глазьєва» як «людина Медведчука» у супроводі Владислави Молчанової – довіреної особи Юлії Тимошенко на президентських виборах 2019 року. Втім, вони обоє були одягнуті в спортивний одяг. Молчанова пояснила журналістам, що вони з Коровченком приїжджали туди «збирати гриби», Сергій Коровченко теж озвучив цю версію, додавши, що з Віктором Медведчуком не знайомий і не є його людиною. «Схеми» надіслали запитання до ГО «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук. Відповідей поки що не отримали.

 

your ad here

New Huawei Phone Comes at Crucial Time for Chinese Company

Huawei’s new smartphone has an upgraded camera, its latest advanced chipset and a better battery. What it may not have outside the Chinese tech giant’s home market is very many buyers.
Huawei, which recently became the world’s No. 1 smartphone maker, on Thursday unveiled its Mate 40 line of premium phones, a product release that comes at a crucial moment for the company as it runs out of room to maneuver around U.S. sanctions squeezing its ability to source components and software.
The Mate 40 could be the last one powered by the company’s homegrown Kirin chipsets because of U.S. restrictions in May barring non-American companies from using U.S. technology in manufacturing without a license.
Analysts say the company had been stockpiling chips before the ban but its supply won’t last forever.
“This is a major challenge to Huawei and it’s really losing its market outside of China,” said Mo Jia, an analyst at independent research firm Canalys. The latest U.S. restrictions mean it “100% has closed doors for Huawei to secure its future components.”
Executives said this summer that production of Kirin chips would end in mid-September because they’re made by contractors that need U.S. manufacturing technology. In a press preview this week ahead of the Mate 40’s launch, staff declined to answer questions on Huawei’s ability to source chips. The head of Huawei’s consumer business, Richard Yu, referred only briefly to the issue at the end of  a virtual launch event Thursday.
“For Huawei, nowadays we are in a very difficult time. We are suffering from the U.S.
government’s third round ban. It’s an unfair ban. It makes (the situation) extremely difficult,” Yu said.
Huawei, which is also a major supplier of wireless network gear, is facing pressure in a wider global battle waged between the U.S. and China over trade and technological supremacy. The U.S. government’s efforts to lobby allies in Europe to not give it a role in new high-speed 5G wireless networks over cybersecurity concerns has been paying off, with countries including Sweden and Britain blocking its gear.
Huawei phones are not widely available in the U.S., but they’re sold in Europe, the Middle East and Asia. The company climbed to the top of the global smartphone rankings this summer, knocking Samsung off top spot by shipping 55.8 million devices in the second quarter to gain a 20% share of the market, according to research firms Canalys and International Data Corp. But the performance was driven by strong growth in China while smartphone sales in the rest of the world tumbled due to the coronavirus pandemic.
Analysts say it will be hard for Huawei to remain No. 1.
“Huawei’s in a tight spot,” said Ben Wood, chief of research at CCS Insight. Along with the U.S. sanctions, it’s also hurt by slumping confidence in the brand that makes retailers less keen to stock its phones. “And sadly, I don’t think you’re going to see the Mate 40 performing particularly well outside of China.”
Huawei has a small but enthusiastic fan base in Europe, its biggest market outside China. But some users are turned off by the idea of sticking with the brand because of a related problem: recent models like the Mate 40, priced at 899 euros ($1,070) and up, can’t run Google’s full Android operating system because of an earlier round of U.S. sanctions.
Instead, they come with a stripped down open source version of Android, which doesn’t have Google’s Play Store and can’t run popular apps like Chrome, YouTube and Search.
Mark Osten, a 29-year-old architect in Preston, England, bought a Huawei P30 last year when the contract on his previous Samsung phone ended.
He says the camera is great but hesitates to recommend the brand to others because of the uncertainty.
“I just can’t imagine life without YouTube or Google,” said Osten.
To make up for losing Google services, Huawei has built its own app store and has been paying developers to create apps for it. Users can request apps that aren’t yet available, but it’s not something that appeals to Chloe Hetelle, a 35-year-old events organizer in Toulouse, France, who bought a Huawei P20 model two years ago after switching from an iPhone.
“I don’t want to request apps, I just want to have YouTube,” said Hetelle. “I’m not really keen on struggling to get something that I would have easily with another phone.”

your ad here

Poland’s Top Court Tightens Near-Total Abortion Ban

Poland’s Constitutional Court ruled Thursday that abortions for fetal abnormalities violate the Roman Catholic country’s Constitution. Prior to the new near-total ban, the country already had some of the strictest abortion laws in Europe.  
 
After the ruling by Poland’s top court goes into effect, terminations will be allowed only in cases of rape, incest, or if the mothers health is at risk. According to The New York Times, the majority of legal abortions in Poland—1,074 of 1,100 that were performed in 2019— were due to extreme fetal abnormalities.  
 
Critics of the ruling say it makes access to safe abortions in Poland more difficult.
 
In justifying the law, the court said that terminating a pregnancy on the basis of fetal defects violates the Polish Constitution that protects the life of every individual.  
 
Two of the court’s 13 judges did not back the decision.   
 
The ruling, which cannot be appealed, is the latest decision by the Constitutional Court, which is dominated by judges appointed by the ruling nationalist Law & Justice party. The conservative party has vowed to return the country to its “traditional Catholic” origins, and it has rejected the European Union’s push for liberal, multi-cultural values.  
 
Reproductive rights groups held protests throughout the week leading up to the ruling, and they gathered in front of the courthouse Thursday morning prior to the decision. In a joint statement, Amnesty International, the Center for Reproductive Rights and Human Rights Watch said the proceedings have put the human rights of women and girls at stake.
 
Abortion advocates say the Constitutional Court’s ruling will force women to give birth to terminally ill children or to travel abroad to receive safe, legal abortion services.  
 
Similar efforts to push forward abortion restriction legislation fizzled earlier this year after the government was met with mass street protests. Currently, additional legislation aimed at restricting reproductive rights further is pending before Congress.
 

your ad here