Економіка Китаю зростає, але не такими темпами, як прогнозували

Ріст економіки Китаю у третьому кварталі 2020 року пришвидшився порівняно з аналогічним періодом 2019-го, але не досягнув прогнозованих раніше значень.

ВВП Китаю в липні-вересні зріс на 4,9%, водночас аналітики прогнозували зростання на 5,2%. Водночас зростання у третьому кварталі перевищило попередні три місяці, коли ВВП зріс на 3,2%.

У річному вимірі друга за величиною економіка у світі за перші дев’ять місяців 2020-го зросла на 0,7% порівняно попереднім роком, повідомило Національне бюро статистики.

«Економіка Китаю залишається на шляху відновлення, обумовленого відновленням експорту. Споживчі витрати також рухаються в правильному напрямку, але ми не можемо сказати, що вони повністю позбулися впливу, спричиненого пандемією коронавірусу. Існує ризик того, що повернення локдауну в Європі та чергова хвиля інфекцій у Сполучених Штатах зашкодять споживчим витратам і спричинять більшу втрату робочих місць, що буде негативним для економіки Китаю», – цитує агентство Reuters Йошікійо Шимаміне, головного економіста Інститут досліджень життя Дай-ічі в Токіо.

За даними Державної митної служби за перше півріччя 2020 року, головним торговельним партнером України був Китай. На цю країну припадало 15% імпорту і 13% українського експорту.

У жовтні генеральний директор політичного директорату Міністерства закордонних справ Петро Бешта, який опікувався підготовкою Азійської стратегії України, стверджував, що європейська і євроатлантична інтеграція залишаються пріоритетами України в зовнішній політиці і не суперечать економічній дипломатії в Азії.

Ця стратегія наразі не публічна, однак, за словами Бешти, згодом МЗС презентує її основні елементи.

«Минулого року торгівля України з КНР зросла на 30%, експорт України до Китаю тільки за вісім місяців цього року зріс на рекордні 96%. Це дуже позитивні тренди, і наша стратегія економічної дипломатії спрямована на те, щоб підтримувати ці позитивні тенденції і їх розвивати», – сказав дипломат.

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading