Daily: 10/13/2020

British Opposition Leader Calls for Three-week ‘Circuit Breaker’ Lockdown

Britain’s opposition Labor Party Leader Keir Starmer on Tuesday called on the government to implement a three-week temporary nationwide “circuit breaker” lockdown to stop the spread of COVID-19 throughout Britain.Starmer made the proposal in a speech in London, one day after Prime Minister Boris Johnson introduced his three-tiered regional alert plan designed to simplify and standardize the variety of COVID-related restrictions that have been imposed around the country.But Starmer said Britain is in a decisive moment in the fight against the virus and “there’s no longer time to give this prime minister the benefit of the doubt.””This was not inevitable, but it is now necessary,” he said, acknowledging that the restrictions are largely unpopular.Britain’s Prime Minister Boris Johnson speaks during a coronavirus briefing in Downing Street, London, Oct. 12, 2020.He also said the lockdown idea comes from recommendations made by Britain’s Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) which said “a package of stringent interventions is now urgently needed” to lower the rate of infection and take strain off hospitals and the National Health service.Quoting SAGE, the opposition leader said, “not acting now will result in a very large epidemic with catastrophic consequences.”Starmer proposed allowing only essential work and travel, restricting household mixing and that all pubs, bars and restaurants should be closed, but also be compensated. He said he understood the measures would require “significant sacrifices across the country.”The Labor Party leader added that schools would not have to close under his proposal, as the lockdown would be timed to coincide with an upcoming school holiday.Speaking directly to Prime Minister Johnson, Starmer said: “You know that the scientific evidence backs this approach … that the restrictions that you introduced won’t be enough.”Starmer’s words will only increase the pressure on the British leader, who has defended his decision not to re-introduce a full lockdown by saying he was trying to protect lives and livelihoods by balancing public health and the economy.

your ad here

ЦВК припинила повноваження Одеської ТВК за кандидата в мери Голубова та кандидатів у депутати

Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження Одеської міської територіальної виборчої комісії через низку її рішень. Про це ЦВК повідомила за результатами засідання 13 жовтня.

Комісія відмовилася задовольнити скаргу Одеської міської організації політичної партії «Блок Дмитра Голубова». Партія скаржилася на бездіяльність місцевої ТВК, яка з першого разу відмовилася реєструвати самого Дмитра Голубова кандидатом у мери Одеси, а кількох членів виборчих списків політичної сили – кандидатами в місцеві депутати.

Крім того, Центрвиборчком вказав на порушення в діяльності Одеської міської ТВК.

Читайте також: «Музей виборчого трешу»: в Одесі стартувала музейна кампанія проти підкупу виборців

«Було встановлено, що, приймаючи постанови від 11 жовтня 2020 року №159 та 160 про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих Одеською міською організацією політичної партії «Блок Дмитра Голубова», та про реєстрацію кандидата на посаду одеського міського голови, висунутого вказаною організацією, а також постанову №155 про реєстрацію кандидатів у депутати Одеської міської ради, висунутих Одеською обласною організацією Політичної партії «Наш край», Одеська міська ТВК ухвалила рішення всупереч рішенням судів, які набрали законної сили», – йдеться в заяві ЦВК.

Комісія оцінила дії територіального органу як повторне перевищення повноважень. Відтак ЦВК скасувала вказані постанови і достроково припинила повноваження всього складу Одеської міської ТВК.

Читайте також: ЦВК не братиме участі в проведенні опитування, яке анонсував Зеленський

«Місцеві організації політичних партій, за поданням яких до складу цієї комісії було включено осіб, повноваження яких достроково припинено цією постановою, можуть не пізніше 17 години 14 жовтня 2020 року подати до ЦВК кандидатури для включення до її складу», – зазначають у Центрвиборчкомі.

Також Комісія, за повідомленням, звернулася до Національної поліції для «перевірки викладених у постанові ЦВК обставин та в разі виявлення підстав вжиття згідно із законодавством України заходів реагування».

13 жовтня Одеський окружний адміністративний суд скасував реєстрацію кандидата в міські голови Одеси Дмитра Голубова за позовом іншого кандидата.

your ad here

Доповідь генсекретаря ООН ляже в основу нової резолюції щодо Криму – місія України

Третя доповідь генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша по ситуації з правами людини на анексованому Кримському півострові ляже в основу проєкту нової резолюції по Криму, повідомило Постійне представництво України в Організації об’єднаних націй.

«Доповідь Генерального секретаря ООН по темі Криму, щойно представлена 3-му комітету Генеральної асамблеї ООС, ясно показує небажання Росії як держави-окупанта виконувати свої міжнародні зобов’язання. Україна представить проєкт резолюції ГА ООН на основі висновків генерального секретаря», – йдеться в повідомленні місії України в твітері.

У третій доповіді генерального секретаря ООН про стан прав людини в Автономній республіці Крим і Севастополі йдеться, зокрема, про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників Федеральної служби безпеки, безкарність причетних до насильницьких зникнень людей, втручання в професійну діяльність журналістів, примусові переміщення та депортації з Криму населення.

Попередня доповідь Антоніу Ґутерріша про ситуацію з правами людини в Криму і Севастополі була опублікована в липні цього року.

Читайте також: Що є і чого немає у новій доповіді ООН про порушення прав людини в окупованому Криму: думки експертів

На початку липня Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет, презентуючи доповідь про стан прав людини в Криму, також повідомила, що на півострові продовжують застосовувати тортури і обмежувати свободу слова.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раніше стверджував, що розмови про порушення прав людини в включеному Криму – це вигадка.

 

your ad here

Nagorno-Karabakh Conflict Shows Turkey Becoming Drone Power

Turkish drones are playing a big role in supporting Azerbaijan’s offensive in Nagorno Karabakh. With Turkey deploying them from Syria to Libya, they have become an integral part of Ankara’s efforts to project its power beyond its borders. But as Dorian Jones reports from Istanbul, the Turkish drone industry is facing international pushback.

your ad here

Баку та Єреван обмінялися звинуваченнями в порушенні перемир’я в Нагірному Карабасі

У Нагірному Карабасі тривають бойові дії між азербайджанськими та вірменськими силами, попри заклики міжнародної спільноти дотримуватися умов укладеного наприкінці минулого тижня перемир’я.

Міністерство оборони Азербайджану заявило 13 жовтня, що ситуація в кількох секторах зони конфлікту залишалася напруженою впродовж ночі і звинуватило вірменські збройні сили в обстрілі району Татар уранці.

Міністерство оборони Вірменії відкинуло ці звинувачення, заявивши, що азербайджанська сторона «відновила свої дії в супроводі активного ракетно-артилерійського вогню в південному, північному та північно-східному» секторах.

Натомість речник міністерства оборони Азербайджану наполягає, що військові країни «не завдають жодних ударів і не здійснюють наступу» і «повністю дотримуються гуманітарного припинення вогню».

Угода про припинення вогню, досягнута в Москві 10 жовтня, мала на меті дозволити етнічним вірменським силам та Азербайджану обміняти полонених та тіла сотень солдатів та цивільних, загиблих упродовж двох тижнів боїв.

Однак Міжнародний комітет Червоного Хреста 13 жовтня заявив, що Вірменія та Азербайджан ще не досягли домовленостей щодо здійснення обміну полоненими та обміну тілами загиблих, як це передбачає угода.

Протистояння в регіоні знову спалахнуло 27 вересня. З того часу з обох боків загинули сотні солдатів та невідома кількість цивільних. Це найбільша ескалація в Нагірному Карабасі з 1994 року.

Нагірний Карабах, а також сім прилеглих районів Азербайджану до відновлення масштабних бойових дій контролювалися етнічними вірменами, які проголосили на території колишньої Нагірно-Карабаської автономної області «Республіку Арцах», яку не визнала жодна країна світу. Азербайджан не має влади приблизно над 20% своєї міжнародно визнаної території.

your ad here

Порошенко отримав негативний тест на COVID-19

П’ятий президент України Петро Порошенко отримав негативний тест на COVID-19. Про це він повідомив у фейсбуці.

«Сьогодні отримав негативний результат тесту. Завтра повертаюся до роботи», – мовиться у повідомленні.

Напередодні Порошенка виписали з лікарні.

29 вересня лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко повідомив, що в нього діагностували коронавірусну інфекцію.

3 жовтня його дружина розповіла, що політика госпіталізували із двостороннім запаленням легень.

your ad here

Бабарико про зустріч із Лукашенком у СІЗО: жодних домовленостей не досягнули

Експретендент на посаду президента Білорусі Віктор Бабариков не вважає зустріч із Олександром Лукашенком у слідчому ізоляторі КДБ діалогом. Про це він сказав адвокатом Олекандру Пильчанку, Наталії Мацкевіч та Дмитрові Лаєвському, передає білоруське видання Tut.by.

За словами Бабарика, він вважає діалог із Лукашенко можливим, але лише за дотримання умов, першою з яких є звільнення опозиціонерів, які були присутні на зустрічі, з в’язниці.

Крім того, додав політик, діалог повинен супроводжуватися рівним доступом його учасників до інформаційного поля, що також неможливо, коли особа перебуває під вартою. І третє – за столом має бути значно ширше коло представників громадянського суспільства, зазначив Віктор Бабарика. Відтак під час зустрічі домовленостей не було досягнуто, стверджує він.

Читайте також: У Чехії привітали внесення Лукашенка до санкційного списку ЄС

«Віктор Бабарико наголошує, що «ми пам’ятаємо всіх інших політичних в’язнів», і без їх звільнення також неможливо ведення діалогу. Позиція Віктора Бабарика щодо політичних питань попри тривале ув’язнення, не змінилася», – кажуть захисники ексбанкіра.

Олександр Лукашенко 10 жовтня відвідав слідчий ізолятор Комітету державної безпеки. Там він зустрівся з Віктором Бабариком і його сином Едуардом, Лілією Власовою, Юрієм Воскресенським та іншими політв’язнями.

Після зустрічі двох опозиціонерів – Юрія Воскресенського та Дмитра Рабцевич – звільнили. 

 

your ad here

In France, Calls Grow for Paris to Back Armenia

As France helps spearhead diplomatic efforts to end the latest clashes over the disputed region of Nagorno-Karabakh, the country’s Armenian diaspora along with leading French politicians are calling on Paris to abandon neutrality and side with Armenia. The uptick in violence is also increasing tensions between France and Turkey — as Lisa Bryant reports for VOA from Paris.

your ad here

У «БРСМ-Нафта» заявили, що не мають «жодного стосунку» до Шарія

У мережі автозаправних станцій «БРСМ-Нафта» заявили, що не мають жодного стосунку до політика Анатолія Шарія і пов’язаної з ним діяльності.

«З 12 на 13 жовтня «БРСМ-Нафта» опинилася в центрі потужної дезінформаційної хвилі, спровокованої розслідуванням ресурсу BIHUS INFO. У розслідуванні йдеться про те, що нібито «БРСМ-Нафта» фінансує партію одіозного політика і журналіста Анатолія Шарія. «БРСМ-Нафта» немає жодного стосунку до Анатолія Шарія та будь-якої пов’язаної з ним діяльності. Крім того, Анжела Ларкіна, яка згадується у розслідуванні як «співробітник «БРСМ-Нафта», ніколи не була і не є працівником операційної компанії БРСМ», – мовиться у повідомленні.

Вказану інформацію у компанії назвали «інформаційною атакою», спрямовану на її дискредитацію.

Журналісти-розслідувачі з програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» стверджують, що мережа автозаправних станцій «БРСМ-Нафта» фінансує діяльність політичного проєкту «Партія Шарія», лідером якого є блогер Анатолій Шарій. Про це йдеться в розслідуванні, автори якого посилаються на листування членів політичної сили.

Згідно з поширеними журналістами відомостями, Анжела Василівна Ларкіна, яка є керівницею кількох підприємств із орбіти «БРСМ-Нафта», схвалює неофіційні фінансові витрати на діяльність політичного проєкту Шарія.

Журналісти звернулися до Анжели Ларкіної по коментар, але вона відповіла, що про фінансування політичної сили Шарія їй не відомо («Я не знаю, про що ви»). Сам Анатолій Шарій прямо не відреагував на звинувачення. «Ну добре, з огляду на те, що сьогодні всі українські ЗМІ будуть мене піарити, розповім про реверс вакцини зранку», – написав він у твітері, анонсуючи своє чергове відео.

Анатолій Шарій – колишній журналіст, який втік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Веде політичний блог на відеосервісі YouTube, який має понад 2 мільйони підписників.

Улітку 2019 року блогер оголосив про створення політичної сили, «Партії Шарія». Вона взяла участь у парламентських виборах, але прохідного бар’єру не подолала. Реєстрацію самого Анатолія Шарія на чолі списку партії Центральна виборча комісія скасувала, оскільки Шарій не проживає в Україні з 2012 року. Нині його однопартійці беруть участь у місцевих виборах.

your ad here

Fight Between Former Soviet Republics Puts Russia’s Regional Influence On the Line

Fighting between the former Soviet republics of Armenia and Azerbaijan is now in its third week — and has killed and injured hundreds in Europe’s south Caucasus region. But as Charles Maynes reports from Moscow, the conflict is also testing Russia’s traditional influence over the region.Producer:  Ricardo Marquina

your ad here

COVID-19 у Чехії: третій пакет обмежень за кілька днів

Уряд Чехії через коронавірусну пандемію запроваджує вже третій протягом кількох днів пакет обмежувальних заходів.

Як повідомили після засідання уряду Чехії, що затягнулося до пізніх годин 12 жовтня, він має діяти впродовж нині чинного в країні режиму надзвичайної ситуації, запровадженого до 3 листопада. При цьому уряд заявляє, що ще до того можливі зміни в бік як посилення, так і послаблення, залежно від епідемічної ситуації.

Відтак від 14 жовтня в Чехії мають закритися заклади громадського харчування, з можливістю працювати тільки на винос – як то вже було навесні. Дотепер кілька останніх днів вони могли працювати до 20-ї години.

Також буде заборонене публічне споживання алкоголю. Цей крок має унеможливити становище останніх днів, коли після 20-ї години люди продовжували отримувати спиртні напої через віконце і розпивали їх на хідниках перед пивницями, таким чином формально не порушуючи ніяких норм.

Крім того, мають закритися і перейти на дистанційне навчання всі школи, починаючи з молодших класів (дитсадки продовжують працювати). А студенти, які мають місце проживання в Чехії, зобов’язані залишити гуртожитки. Останніми днями дистанційно навчалися старші класи й виші, середні класи мали частинами по тижню ходити до школи чи навчатися з дому, а молодші школярі продовжували звичне навчання.

Серед інших нових заходів – заборона збиратися групами більш ніж по шість осіб і вимога носити маски не тільки в приміщеннях і в громадському транспорті, як досі, а й на зупинках транспорту.

Попередні пакети обмежень уряд Чехії запроваджував із 12 жовтня, а перед тим із 9 жовтня.

Режим надзвичайної ситуації уряд Чехії запровадив із 5 жовтня терміном на 30 днів через різке зростання захворюваності на COVID-19. Зокрема, одного дня Чехія виявилася третьою найгіршою у світі за кількістю нових виявлених випадків захворювання за день у перерахунку на 100 тисяч населення. Для можливого продовження цього режиму буде потрібна вже згода парламенту, як то вже ставалося навесні.

your ad here

Соцмережа Facebook заборонила заперечення Голокосту

Адміністратори соціальної мережі Facebook видалятимуть «будь-який контент» про заперечення Голокосту і перекручені факти про нього, ідеться в офіційній заяві.

Крім того, з кінця 2020 року користувачів, які шукатимуть у фейсбуці «терміни, пов’язані з Голокостом або його запереченням», платформа перенаправить «на достовірну інформацію».

Компанія ухвалила рішення, виходячи з «документально підтвердженого зростання антисемітизму в усьому світі», а також через «тривожний рівень необізнаності про Голокост, особливо серед молоді».

Компанія Facebook посилається на опитування, чверть учасників якого визнали Голокост міфом або перебільшенням. Опитування, як уточнює соцмережа, проводили серед жителів США у віці 18–39 років.

Засновник Facebook Марк Цукерберґ на своїй сторінці розповів, що, з одного боку, він підтримує свободу слова, з іншого – усвідомлює «шкоду, яку завдають запереченням або спотворенням фактів про Голокост».

«За нинішнього стану справ в світі я вважаю, що ми дотрималися правильного балансу», – написав Цукерберґ.

Голокост – масове винищення нацистами мільйонів європейських євреїв під час Другої світової війни. Один із таких злочинів проти людяності відбувся і в українській столиці.

29–30 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня до 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом – ще близько 17 тисяч людей.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру загинуло понад 100 тисяч людей – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від нацистських окупантів.

your ad here

Офіс президента: опитування 25 жовтня не матиме прямих юридичних наслідків

Заплановане на 25 жовтня опитування українців не матиме прямих юридичних наслідків, повідомив Офіс президента.

«Опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для референдуму Конституцією, не матиме прямих юридичних наслідків. Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей», – заявили в Офісі президента.

В ОП вважають, що «дуже вузьке коло так званих професійних політиків займалося ексклюзивним напрацюванням як питань стратегічного значення для України, так і відповідей на них».

«У цьому ми і вбачаємо ключові ризики для нашого майбутнього – держава не завжди могла й хотіла почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства», – йдеться в заяві.

Офіс президента нагадав, що в парламенті опрацьовується пакет законів про народовладдя, і ключовий з них – про всеукраїнський референдум – уже на шляху до ухвалення депутатами.

Там переконані, що запропоноване президентом України Володимиром Зеленським  загальнонаціональне опитування «дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими «експертами».

13 жовтня Зеленський у своєму відеозверненні заявив, що 25 жовтня на виборчих дільницях під час місцевих виборів українцям поставлять «п’ять важливих питань» про те, що «раніше нас ніколи не питали». Він не уточнив, які саме це будуть питання, але пообіцяв, що про це повідомлять пізніше.

Партії «Голос» та «Європейська солідарність» уже розкритикували опитування. Зокрема, «Голос» розглядає ініціативу президента Зеленського щодо опитування як потенційну загрозу національним інтересам України.

 

your ad here

Міністр Кулеба виступає проти можливого закриття кордонів для іноземців

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступає проти можливого закриття кордонів для іноземців.

«Особисто я, якщо це питання з’явиться на порядку денному, виступатиму проти впровадження заборони на в’їзд іноземцям і виступатиму проти ідеї закликати українців масово повертатися додому. Ми як Міністерство закордонних справ спільно з іншими органами влади на початку пандемії виконали функцію зі сприяння українцям у поверненні додому. Це була безпрецедентна масштабна операція», – сказав Кулеба.

Востаннє Україна закривала кордон для іноземців у період з 28 серпня до 28 вересня. Це сталося на тлі погіршення ситуації із захворюваністю на COVID-19.

your ad here

Media: Turkey Issues Detention Warrants for 167 Over Suspected Gulen Links

Turkish police detained dozens of people on Tuesday in a search for 167 suspects, many of them active duty soldiers, in a move against supporters of a Muslim preacher the government accuses of organizing a failed coup in 2016, state media reported.   The detentions were the latest in a four-year-old crackdown targeting the network of U.S.-based cleric Fethullah Gulen. He denies involvement in the July 2016 putsch, in which some 250 people were killed.   Authorities launched an operation from the coastal province of Izmir in search of 110 suspects, including 16 pilots, colonels, and lieutenant colonels, across 26 provinces, broadcaster TRT Haber said. It said 89 suspects had been detained. In a separate operation targeting Gulen’s followers, police sought 57 other suspects across 15 provinces, the state-owned Anadolu news agency said, adding that 32 people had been detained. Police spokesmen were not immediately available for comment.   Since the abortive putsch, some 80,000 people have been held pending trial and about 150,000 civil servants, military personnel and others sacked or suspended. More than 20,000 people had been expelled from the Turkish military.   Rights groups and Turkey’s Western allies have criticized the scale of the crackdown, saying the government was using it as a pretext to quash dissent. The government has denied the accusation, saying the measures are necessary for national security. 

your ad here

Трамп обіцяв «великий масний поцілунок» на першому мітингу після того, як перехворів на COVID-19

Президент США Дональд Трамп провів у Флориді перший передвиборчий мітинг після того, як перехворів на COVID-19.

«Я почуваю себе дуже сильним. Я піду туди, я поцілую кожного в цій аудиторії. Я цілуватиму хлопців та красивих жінок, просто дам вам великий масний поцілунок», – сказав Трамп.

Перед мітингом лікар президента повідомив, що Трамп здавав негативні тести на COVID-19 останні кілька днів. Базуючись на тестах та інших даних, медики дійшли висновку, що президент більше не заразний.

«Під моїм лідерством ми зробимо безпечну вакцину та забезпечимо швидке лікування, у яке ніхто не міг і повірити», – стверджує Трамп.

Після Флориди президент планує заходи у так званих штатах-гойдалках Пенсильванії, Айові, Північній Кароліні та Вісконсині.

Тим часом кандидат в президенти від Демократичної партії Джо Байден зустрівся з виборцями в Огайо.

Згідно із загальнонаціональними опитуваннями, Байден випереджає Трампа на 10 відсоткових пунктів.

Вибори президента США заплановані на 3 листопада.

your ad here

Belarus Allows Police to Use Firearms Against Protesters

Belarus’ government says police will now be permitted to use firearms against protesters “if need be” as demonstrations demanding the resignation of President Alexander Lukashenko continued Monday.The Interior Ministry said in a statement Monday that the rallies “have become organized and extremely radical.””In this regard, the Interior Ministry’s employees and internal troops will not leave the streets and, if necessary, will use special equipment and military weapons,” it said.The ministry also announced Monday that more than 700 people were detained in demonstrations a day earlier. It said that of those detained Sunday, 570 of them were still in custody awaiting a court hearing.More than 2,000 mostly elderly people took part Monday in a “march of pensioners” against the government in the capital, Minsk. They chanted “go away” and some waved flags symbolizing the opposition.Videos from the demonstration showed police responding with flare guns and tear gas.Large protests have taken place each weekend since Lukashenko claimed victory in a disputed Aug. 9 election. Demonstrators have demanded his resignation as well as the release of political prisoners. Riot police clashed with protesting pensioners in central Minsk, Belarus, Oct. 12, 2020.Earlier Monday, European Union foreign ministers agreed to impose sanctions on Lukashenko as well as other senior officials.Speaking to reporters ahead of the meeting of EU foreign policy chiefs in Luxemburg, German Foreign Minister Heiko Maas said that renewed violence against protesters in Minsk could not be ignored.”The violence continues, perpetrated by the Lukashenko regime — there are still arrests of peaceful demonstrators, so we have to consider how to proceed,” Maas, whose country holds the EU’s rotating presidency, said.”I have suggested that we establish a new package of sanctions. And Lukashenko should be among the people who will then be sanctioned,” Maas said.The EU had previously imposed travel bans and asset freezes on 40 Lukashenko allies, but did not include Lukashenko in the list.On Saturday, Lukashenko held an unusual meeting with jailed opposition leaders.“The goal of the president was to hear everyone’s opinion,” his office said of the visit.Lukashenko’s main opposition candidate in the election, Sviatlana Tsikhanouskaya, is now based in Lithuania after fleeing Belarus for her safety. Lukashenko maintains he won the poll in a landslide — garnering 80% of all ballots — despite widespread claims at home and abroad that the vote was heavily rigged to keep him in power. He has been in office for 26 years.  Public anger has grown over the crackdown in the wake of the protests that have seen more than 7,500 arrests and police violence against demonstrators.    Hundreds have emerged from police custody with bruises and tales of torture at the hands of Lukashenko’s security agents. Lukashenko has said the protests are encouraged and supported by the West and accused NATO of moving forces near Belarusian borders. The alliance has denied the accusations. 

your ad here

‘I Don’t Blame Anyone’: Vietnam Truck Tragedy Families Speak Out One Year On

NGHE AN, Vietnam – Le Minh Tuan has curled up in the bed of his deceased son every night since the young man suffocated in a truck in Britain alongside dozens of other Vietnamese migrants one year ago. Four men are on trial in London over the deaths of the 39 Vietnamese men and women, facing various charges, including manslaughter and conspiracy to smuggle people. But Tuan – like many of the grieving relatives – does not hold them responsible for the appalling tragedy. “I don’t blame anyone,” he told AFP at his home in central Nghe An province, sobbing as he spoke. “I wish I could go to the UK to attend the trial, and to burn incense in the place where they found my dead son,” he added. His 30-year-old son, Le Van Ha, had paid smugglers for passage from Vietnam to Europe — zigzagging from Turkey to Greece, then France — with Britain as his final destination in his bid for a better life. A rice farmer whose dream of becoming a policeman never quite materialized, Ha left his two young children and wife last summer. His body was found on Oct. 23 in Essex, southeast England, in an unbearably hot and dark container truck that had been sealed for at least 12 hours.  Among the others who died beside him were 10 teenagers, including two 15-year-old boys, and 20-year-old Nguyen Dinh Luong, who had desperately tried to call emergency services as they began to run out of air. Almost a year since the tragedy, prosecutors say that the four accused smugglers were attempting to move two lorryloads of migrants in one to avoid interception by authorities. But like Tuan, Luong’s parents bear no anger toward the accused. “They did not let them die deliberately,” father Nguyen Van Gia told AFP. FILE – Nguyen Gia, father of the late 20-year-old Nguyen Dinh Luong who was among 39 people found dead in a truck in Britain last year, in his house in Can Loc district of Vietnam’s Ha Tinh province, Oct. 11, 2020.At his home in Ha Tinh province, neighboring Nghe An, Gia and his wife have displayed an altar adorned with pictures of their young son. Luong was one of eight children and had worked and lived in France since 2018 before heading to Britain for better opportunities.  “No one forced him to travel, he just had bad luck,” Gia said. ‘The lucky ones’  Like others from Vietnam’s impoverished central provinces, the men were enticed by brokers to embark on illegal and dangerous journeys overseas. Young men and women often spend tens of thousands of dollars to escape the region’s rice farms, chasing dreams of riches overseas. But many end up illegally working in nail bars or on cannabis farms in Britain, heavily indebted and subject to exploitation. Yet most migrants do not see themselves as victims because they make the choice to leave, according to local charity Blue Dragon’s Le Thi Hong Luong, who specializes in anti-trafficking efforts. Last year’s tragedy also did little to deter interest, she said, adding that many more will likely attempt the same journey once the pandemic ends and borders reopen. “A lot of people still want to go,” she said. A huge incentive for them are the massive homes and cars in their provinces paid for by Vietnamese migrants working overseas — the rare success tales that hopeful youngsters believe to be the norm. “People in Vietnam just think that those (who died) were unlucky people, but that will not be their story,” she said. “They will be the lucky ones.” ‘I miss him so much’  Tuan’s son Ha was heavily in debt before he left. He paid $8,500 to build the family house on top of the $30,000 he handed to smugglers, and his family had been relying on him to land a decent salary in Britain. FILE – Le Minh Tuan, father of the late 30-year-old Le Van Ha who was among 39 people found dead in a truck in Britain last year, holding Ha’s son in their house in Vietnam’s Nghe An province, Oct. 10, 2020.They now face even greater economic hardship. “We are really in financial trouble,” Tuan said, explaining that his family’s mountain of debt had grown further still after the state loaned them close to $3,000 to fly Ha’s body home. Like many others, local beliefs that it is bad luck to buy from a family with a recently deceased relative — particularly if they were young or killed in an accident — have compounded his misfortune. A carpenter by trade, Tuan’s neighbors have ordered him not to make anything for them. “This will last two years, which means I can’t do anything to earn money,” he said. The pain of his loss, as well as its consequences, is almost too much to bear. “I don’t know how to go on,” admitted Tuan. “I miss him so much.”  

your ad here

Microsoft Attempts Takedown of Global Criminal Botnet

Microsoft announced legal action Monday seeking to disrupt a major cybercrime digital network that uses more than 1 million zombie computers to loot bank accounts and spread ransomware, which experts consider a major threat to the U.S. presidential election. The operation to knock offline command-and-control servers for a global botnet that uses an infrastructure known as Trickbot to infect computers with malware was initiated with an order that Microsoft obtained in Virginia federal court on Oct. 6.  Microsoft argued that the crime network is abusing its trademark. “It is very hard to tell how effective it will be, but we are confident it will have a very long-lasting effect,” said Jean-Ian Boutin, head of threat research at ESET, one of several cybersecurity firms that partnered with Microsoft to map the command-and-control servers. “We’re sure that they are going to notice and it will be hard for them to get back to the state that the botnet was in.” Cybersecurity experts said that Microsoft’s use of a U.S. court order to persuade internet providers to take down the botnet servers is laudable. But they add that it’s not apt to be successful because too many won’t comply and because Trickbot’s operators have a decentralized fall-back system and employ encrypted routing. Paul Vixie of Farsight Security said via email “experience tells me it won’t scale — there are too many IP’s behind uncooperative national borders.” And the cybersecurity firm Intel 471 reported no significant hit on Trickbot operations Monday and predicted “little medium- to long-term impact” in a report shared with The Associated Press.  But ransomware expert Brett Callow of the cybersecurity firm Emsisoft said that a temporary Trickbot disruption could, at least during the election, limit attacks and prevent the activation of ransomware on systems already infected.  The announcement follows a Washington Post report Friday of a major — but ultimately unsuccessful — effort by the U.S. military’s Cyber Command to dismantle Trickbot beginning last month with direct attacks rather than asking providers to deny hosting to domains used by command-and-control servers.  A U.S. policy called “persistent engagement” authorizes U.S. cyberwarriors to engage hostile hackers in cyberspace and disrupt their operations with code, something Cybercom did against Russian misinformation jockeys during U.S. midterm elections in 2018. Created in 2016 and used by a loose consortium of Russian-speaking cybercriminals, Trickbot is a digital superstructure for sowing malware in the computers of unwitting individuals and websites. In recent months, its operators have been increasingly renting it out to other criminals who have used it to sow ransomware, which encrypts data on target networks, crippling them until the victims pay up. One of the biggest reported victims of a ransomware variety sowed by Trickbot called Ryuk was the hospital chain Universal Health Services, which said all 250 of its U.S. facilities were hobbled in an attack last month that forced doctors and nurses to resort to paper and pencil.  U.S. Department of Homeland Security officials list ransomware as a major threat to the Nov. 3 presidential election. They fear an attack could freeze up state or local voter registration systems, disrupting voting, or knock out result-reporting websites.  While cybersecurity experts say the operators of Trickbot and affiliated digital crime syndicates are Russian speakers mostly based in eastern Europe, they caution that they are motivated by profit, not politics. They do, however, operate with impunity with no Kremlin interference as long as their targets are abroad.  “In today’s world, Trickbot is a type of a plague,” said Alex Holden, founder of Milwaukee-based Hold Security, which tracks its activity closely on the dark web, “and a government that ignores a global plague is more than complacent.” Trickbot is “malware-as-a-service,” its modular architecture lets it be used as a delivery mechanism for a wide array of criminal activity. It began mostly as a so-called banking Trojan that attempts to steal credentials from online bank account so criminals can fraudulently transfer cash. But recently, researchers have noted a rise in Trickbot’s use in ransomware attacks targeting everything from municipal and state governments to school districts and hospitals. Ryuk and another type of ransomware called Conti — also distributed via Trickbot — dominated attacks on the U.S. public sector in September, said Callow of Emsisoft.  Holden said the reported Cybercom disruption — involving efforts to confuse its configuration through code injections — succeeded in temporarily breaking down communications between command-and-control servers and most of the bots. “But that’s hardly a decisive victory,” he said, adding that the botnet rebounded with new victims and ransomware. The disruption — in two waves that began Sept. 22 — was first reported by cybersecurity journalist Brian Krebs. The AP could not immediately confirm the reported Cybercom involvement. 

your ad here

Загострення в Нагірному Карабасі: Баку та Єреван звинувачують один одного в порушенні угоди

Між Вірменією та Азербайджаном спалахнули нові сутички в спірному регіоні Нагірному Карабасі, повідомили оборонні відомства країн 12 жовтня.

Міністерство оборони Азербайджану 12 жовтня звинуватило вірменську сторону в порушенні угоди про припинення вогню, стверджуючи, що Вірменія «неодноразово намагалася атакувати позиції азербайджанської армії».

Натомість прессекретарка міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян заявила, що Азербайджан «наразі інтенсивно обстрілює південний фронт».

Читайте також: Війни дронів: використання безпілотників під час бойових дій у Нагірному Карабасі

Тим часом чиновники вірменського походження в Нагірному Карабасі заявили 12 жовтня, що внаслідок боїв із Азербайджаном загинули ще 45 військовослужбовців. Відтак офіційна кількість загиблих з початку загострення 27 вересня військових зросла до 525 людей.

11 жовтня Азербайджан заявив, що завдав повітряних ударів проти вірменських сил, завдавши значних втрат. За твердженням Баку, цьому передував ракетний напад Вірменії на цивільний житловий будинок в Ґянджі – другому за величиною місті Азербайджану.

Читайте також: Кім Кардаш’ян заявила, що передала 1 млн доларів для постраждалих через конфлікт в Нагірному Карабасі

Вірменська сторона заперечила обидва твердження Азербайджану.

Міністр закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян 12 жовтня відвідав Москву для переговорів зі співголовами Мінської групи – Францією, Росією та США.

Згідно з домовленістю про припинення вогню, досягнутою в Москві, відновлення мирних переговорів має здійснюватися за посередництвом Мінської групи, яка була створена в 1990-х роках під егідою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) для посередництва у конфлікті.

Протистояння в регіоні знову спалахнуло 27 вересня. З того часу з обох боків загинули сотні солдатів та невідома кількість цивільних. Це найбільша ескалація в Нагірному Карабасі з 1994 року.

Вночі проти 10 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Вірменія і Азербайджан за підсумками переговорів в Москві домовилися про тимчасове припинення вогню. Згодом країни звинуватили одна одну в порушенні перемир’я, проте формально режим тиші триває.

Нагірний Карабах, а також сім прилеглих районів Азербайджану до відновлення 27 вересня масштабних бойових дій контролювалися етнічними вірменами, які проголосили на території колишньої Нагірно-Карабаської автономної області «Республіку Арцах», яку не визнала жодна країна світу. Азербайджан не має влади приблизно над 20% своєї міжнародно визнаної території.

your ad here

Шмигаль на зустрічі з Дудою запропонував розширити формат «Люблінського трикутника»

Президент Польщі Анджей Дуда перебуває в Україні з офіційним візитом

your ad here

Мінськ: силовики застосували сльозогінний газ проти учасників «Маршу пенсіонерів» – відео

Після жорстокого розгону недільної акції протесту в Мінську 12 жовтня пенсіонери зібралися на акцію протесту. Колона учасників «Маршу пенсіонерів» рушила центральними вулицями. Силовики під’їхали до учасників маршу в автобусах біля міської лікарні. Невідомі в балаклавах почали затримувати людей у білих халатах, які стояли по той бік проспекту, біля клінічної лікарні №1, і вітали учасників маршу. Пенсіонери кинулись відбивати затриманих, перекривши проїжджу частину проспекту. Після цього силовики застосували спецзасоби. Пролунали постріли, вибухнули петарди, застосували перцевий газ. «Марші пенсіонерів» пройшли і в інших містах Білорусі – Бресті, Гомелі, Гродно, Могилеві, Ліді. (Відео Білоруської редакції Радіо Свобода)

your ad here

Facebook to Ban Content that Denies, Distorts Holocaust

Facebook announced Monday that it is updating its hate speech policy and will ban all posts that deny or distort the Jewish Holocaust.Today we’re updating our hate speech policy to ban Holocaust denial.

We’ve long taken down posts that praise hate…Posted by Mark Zuckerberg on Monday, October 12, 2020“We’ve long taken down posts that praise hate crimes or mass murder, including the Holocaust,” Chief Executive Mark Zuckerberg said in a Facebook post. Zuckerberg said that with rising anti-Semitism, the company was expanding its policy to prohibit such content. He added, “If people search for the Holocaust on Facebook, we’ll start directing you to authoritative sources to get accurate information.”The announcement follows a #NoDenyingIt campaign by the Conference on Jewish Material Claims Against Germany.The non-profit Anti-Defamation League said on Facebook that it was pleased the social media giant “has finally taken the step we have been asking for nearly a decade: Remove Holocaust denial from their platform.” The ADL also said, “They now need to be transparent and document the steps being taken to keep this hate off the platform.”World Jewish Congress President Ronald S. Lauder also welcomed the move, saying that by taking this “critical step,” Facebook is showing it recognizes Holocaust denial for what it truly is – a form of anti-Semitism “and therefore hate speech.”The American Jewish Committee made similar comments, with its CEO, David Harris, calling the decision “profoundly significant.” He said, “There shouldn’t be a sliver of doubt about what the Nazi German regime did, nor should such a mega-platform as Facebook be used by antisemites to peddle their grotesque manipulation of history.”An estimated six million Jews died in the Holocaust.Zuckerberg, who is Jewish, came under fire in 2018 for saying in an interview that while he found Holocaust-denying content deeply offensive, he did not think it should be deleted.“I’ve struggled with the tension between standing for free expression and the harm caused by minimizing or denying the horror of the Holocaust. My own thinking has evolved as I’ve seen data showing an increase in anti-Semitic violence, as have our wider policies on hate speech,” Zuckerberg wrote Monday.The move is the latest in a series of measures taken by Facebook to delete or ban offensive or false information, particularly ahead of the November 3 presidential election in the United States.

your ad here

France Says Further Restrictions Possible If Coronavirus Surge Continues

French Prime Minister Jean Castex warned Monday that France could impose further restrictions — including a lockdown — as the coronavirus is spreading rapidly, and the situation in hospitals is deteriorating there.In an interview with news broadcaster France Info on Monday, Castex said the country was facing a “strong” second wave of new infections and urged that all citizens be mobilized, saying, “There can be no more slackening.”The government announced nine large cities, including Paris and Marseille, will be placed under maximum virus alert beginning Tuesday. While local governments have objected, bars and other public establishments will be closed in those areas. Castex called on French residents to limit private gatherings in their homes.The prime minister said the French Defense Council will meet this week to examine epidemiological data “to see if there is a reason to go farther.” He said a “general lockdown” of the country “must be avoided by all means,” but said no option is being excluded.President Emmanuel Macron is expected to address the nation later Monday.According to the Johns Hopkins Coronavirus Resource Center, France currently has 732,434 infections and more than 32,600 deaths. It ranks second in Europe behind Spain in the number of cases. 

your ad here