Daily: 10/11/2020

«Марш честі» в Білорусі: силовики затримали понад 450 людей

Кількість затриманих на «Марші честі» по всій Білорусі 11 жовтня зросла до понад 450 людей, повідомляє правозахисний центр «Весна».

Як пише білоруська служба Радіо Свобода, абсолютна більшість затриманих була в Мінську, де силовики намагалися не дозволяти людям збиратися в загальній колоні.

Силовики продовжували переслідувати демонстрантів, навіть коли офіційно акція закінчилася, й учасники розійшлися невеликими групами.

Серед затриманих – кілька десятків журналістів.

За словами очевидців, марш 11 жовтня за своїми масштабами порівнянний із застосуванням сили і спеціальних засобів з першими мітингами після основного дня президентських виборів 9-12 серпня.

Людей жорстоко били, силовики використовували світло-шумові гранати, сльозогінний газ, водомети, кийки.

 

your ad here

Dozens Arrested on 10th Straight Sunday of Belarus Protests

Dozens of protesters in Belarus were arrested Sunday during the 10th straight weekend of demonstrations against longtime authoritarian President Alexander Lukashenko.Since the president claimed victory in a disputed August 9 election, protesters have regularly taken to the streets demanding his resignation and the release of political prisoners.Belarus Protesters Face Physical, Social Repression Activists say those who have come out against Lukashenko’s decades-old grip on power are living physical and social repressionVideos from the latest demonstration show security forces using water cannon and batons to disperse crowds. Minsk police said they detained “several dozen” people.The clashes follow an unusual meeting between Lukashenko and jailed opposition leaders Saturday. “The goal of the president was to hear everyone’s opinion,” his office said of the visit. Lukashenko’s main opposition candidate in the election, Sviatlana Tsikhanouskaya, is now based in Lithuania after fleeing Belarus for her safety.Lukashenko maintains he won the poll in a landslide — garnering 80% of all ballots — despite widespread claims at home and abroad the vote was heavily rigged to keep him in power. He has been in office for 26 years.Public anger has stewed over the crackdown in the wake of the protests that have seen more than 7,500 arrests and police violence against demonstrators.Hundreds have emerged from police custody with bruises and tales of torture at the hands of Lukashenko’s security agents.Lukashenko has said the protests are encouraged and supported by the West and accused NATO of moving forces near Belarusian borders. The alliance has denied the accusations.

your ad here

Число затриманих у Білорусі зросло майже до 300

Кількість затриманих на «Марші честі» по всій Білорусі зросла до 299 людей, повідомляє правозахисний центр «Весна». 

Як пише білоруська служба Радіо Свобода, абсолютна більшість затриманих була в Мінську, де силовики намагалися не дозволяти людям збиратися в загальній колоні.

Силовики продовжували переслідувати демонстрантів, навіть коли офіційно акція закінчилася, й учасники розійшлися невеликими групами.

На думку правозахисників, остаточне число затриманих буде значно вищим. У цьому списку – кілька десятків журналістів.

За словами очевидців, марш 11 жовтня за своїми масштабами порівнянний із застосуванням сили і спеціальних засобів з першими мітингами після основного дня президентських виборів 9-12 серпня.

Людей жорстоко били, силовики використовували світло-шумові гранати, сльозогінний газ, водомети.

 

 

your ad here

Віцеспікер парламенту Киргизстану назвала незаконним призначення нового прем’єра

Перший віцеспікер Жогорку Кенеш (парламенту) Киргизстану Аїда Касималієва заявила, що збори депутатів 10 жовтня, на яких оголосили про обрання прем’єр-міністром країни ексдепутата Садира Жапарова, офіційно не можуть бути визнані засіданням парламенту через відсутність кворуму. Про це вона написала в своєму фейсбуці 11 жовтня.

«Відповідно, всі нібито ухвалені рішення юридично незаконні і нелегітимні. Якщо хто-небудь підпише ці документи як офіційні постанови Жогорку Кенеша, то ці діяння підпадають під відповідні кваліфікації посягання на захоплення влади», – написала вона.

За словами Касималієвої, постанови парламенту про призначення Садира Жапарова немає, «його обрання не підтверджене офіційними документами Жогорку Кенеша, відповідно не направлялося для затвердження» президенту Сооронбаю Жеенбекову.

Касималієва наголосила, що «всі рішення», ухвалені Садиром Жапаровим як прем’єр-міністром, «не мають юридичної сили», а виконувачем обов’язків прем’єр-міністра продовжує залишатися віцепрем’єр Алмазбек Баатирбеков.

Віцеспікер також звернулася з проханням до членів уряду продовжувати виконувати свої обов’язки до формування нового складу уряду. За її словами, на даний час проводяться консультації щодо призначення дати і місця проведення засідання парламенту.

Касималієва додала, що у зв’язку з тим, що Дастан Джумабеков пішов у відставку з посади спікера, то його повноваження переходять до неї як до першого віцеспікера, обраного від коаліції більшості.

«Ми готуємо документи, щоб оскаржити це в судах», – сказала Касималієва в інтерв’ю киргизькій службі Радіо Свобода, водночас, вона додала, що апарат парламенту не відповів на її прохання надати список депутатів, які голосували за призначення Джапарова.

Касималієва додала, що залишила збори депутатів у державній резиденції «Ала-Арча», щоб не легітимізувати засідання, проте її голос був незаконно зарахований.

Прихильники Садира Жапарова заявляють, що останнє засідання Жогорку Кенеш було легітимним і кворум там був. В інтерв’ю киргизькій службі Радіо Свобода член партії «Мекенчіл» Меліс Аспеков заявив, що кворум був, оскільки в засіданні брали участь – з урахуванням довіреностей – 63 людини.

Це було друге «обрання» прем’єром Жапарова, якого звільнили з в’язниці в ніч на 6 жовтня. Раніше те ж саме відбулося на зборах депутатів 6 жовтня, але на тому засіданні кворум не був зібраний.

Політична криза в країні триває після оголошення результатів парламентських виборів, які пройшли 4 жовтня. Згідно з офіційними підсумками, переконливу перемогу на них здобули дві пропрезидентські партії, а майже всі опозиційні партії не потрапили в парламент.

5 жовтня в Бішкеку почалися масові протести. У ніч на 6 жовтня демонстранти захопили «Білий дім», в якому працюють парламент і президент, а також будівлю Держкомітету з нацбезпеки і звільнили кількох політиків, на яких були порунеші кримінальні справи після приходу до влади президента Сооронбая Жеенбекова. Деяких із них, в тому числі експрезидента Алмазбека Атамбаєва, вже повернули в місця відбування покарання.

Жеенбеков протести розцінив як «спробу захоплення влади» і заявив, що залишається легітимним президентом. У Бішкеку запровадили режим надзвичайного стану.

 

your ad here

Суд відмовив меру Черкас у задоволенні позову проти Зеленського

Печерський районний суд Києва відмовив у задоволенні позову міського голови Черкас Анатолія Бондаренка до президента України Володимира Зеленського про захист честі, гідності й ділової репутації. Про це йдеться в рішенні суду, ухваленому 1 жовтня.

«Вислови відповідача не містять завідомо неправдивої інформації і надмірності оціночних суджень, а також підстави кваліфікувати його слова, як подану у брутальній, принизливій чи непристойній формі, оскільки оскаржувані фрази президента виражають його особисте, суб`єктивне відношення» до «можливості мати ділові, дружні чи інші відносини» та «забезпечення народовладдя», йдеться в тексті рішення.

У рішенні суду вказано, що мер Черкас Бондаренко може подати апеляційну скаргу на рішення суду протягом 30 днів із дня його проголошення.

Наприкінці травня міський голова Черкас Анатолій Бондаренко звернувся до суду з позовом про захист честі та гідності проти президента України Володимира Зеленського.

Як повідомив тоді адвокат Бондаренка Денис Ципін, висловлювання в контексті відповіді Зеленського журналістові про Бондаренка: «Я за один стіл з такими бандитами не сяду», позивач сприймає як таке, що президент назвав особисто Бондаренка бандитом.

Як компенсацію Бондаренко просив стягнути із Зеленського 1 гривню за «моральну шкоду».

Публічні перепалки між мером Черкас і президентом почалися після того, як Черкаська міська рада пом’якшила карантин у місті з 1 травня, всупереч розпорядженням центральної влади. У зв’язку з цим президент Володимир Зеленський передав мерові Анатолію Бондаренкові «полум’яний привіт» і пообіцяв «юридичні наслідки». Сам Бондаренко заявив, що не боїться кримінальних справ й пообіцяв, що «Черкаси будуть чинити опір».

your ad here

Dozens Stage Attack on Police Station in Paris Suburb 

About 40 unidentified people armed with metal bars and using fireworks as projectiles tried to storm a police station in the Paris suburbs on Saturday night, officials said.   “Violent attack last night on the police station of Champigny with mortar shots and various projectiles. No police officer was injured,” the Paris police headquarters said on Twitter on Sunday.   The police posted a video showing a barrage of fireworks going off in the direction of the police station in Champigny-sur-Marne, about 15 km (nine miles) southeast of central Paris. The assailants tried to force entry into the station but failed to do so.   Nobody was arrested, but images showed smashed windows at the station and damaged cars.   The motive for the attack, the third on this police station in two years, was not immediately clear. The station is in a housing estate area known for drug trafficking and deemed by authorities as a high priority district for order to be restored.   Champigny Mayor Laurent Jeanne said the attack may have been triggered after a scooter accident that local residents blamed on the police.   “It was an organized attack of about 40 people who wanted to do battle. For a few days it has been tense with people who have a certain willingness to do battle with the police,” he told BFM TV.   “Little gang leaders don’t impress anyone, and they will not deter our work fighting drug trafficking,” Interior Minister Gerald Darmanin said on Twitter. “Full support for our police officers who are doing a difficult job.”   A spate of criminal incidents across France since the end of the COVID-19 lockdown in mid-May has put President Emmanuel Macron’s government on heightened alert for increases in crime amid the economic fallout from the pandemic.  

your ad here

Виші в Україні переведуть на дистанційне навчання, школи мають піти на канікули раніше – Радуцький

Вищі навчальні заклади в Україні мають намір тимчасово перевести на дистанційне навчання, а канікули в школах мають початися раніше – у зв’язку зі збільшенням числа хворих на COVID-19, повідомив у фейсбуці Михайло Радуцький, голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування.

За його словами, такі рішення ухвалили під час останньої наради у президента України. Коли саме відбулася ця нарада, Радуцький не уточнив.

«Тимчасово переводимо ВНЗ на дистанційне навчання. Це рішення повністю підтримує керівництво навчальних закладів. На жаль, вже маємо кілька спалахів зараження співробітників і студентів, і навіть смертельні випадки. Минулого тижня загинув декан географічного факультету КНУ імені Шевченка. Звісно, необхідна інформаційна кампанія серед студентів: молодь повинна розуміти, що сьогодні краще обмежити кількість контактів і мінімізувати перебування в людних місцях. Життя їхніх батьків, бабусь та дідусів – це також і їхня відповідальність», – написав Радуцький. 

Осінні канікули у школах, за його словами, мають розпочатися раніше, дату початку канікул визначає місцева влада, «але оптимально, якщо канікули стартують вже наступного тижня, до 15 жовтня».

Напередодні тимчасовий виконувач обов’язків глави Міністерства освіти та науки Сергій Шкарлет просив на два тижні перевести школи на дистанційне навчання. Він наголосив, що наразі найголовніше – «не допустити стрімкого поширення коронавірусу та зберегти здоров’я людей».

Упродовж минулої доби, 10 жовтня, в Україні виявили 4 768 нових випадків COVID-19. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Загалом станом на ранок 11 жовтня в Україні підтвердили понад 261 тисячу випадків COVID-19. Померли 4 972 людини, одужали – 113 507.

 

your ad here

UK at ‘Tipping Point’: England Braces for More Restrictions 

Millions of people in northern England are anxiously waiting to hear how much further virus restrictions will be tightened as one of the British government’s leading medical advisers warned Sunday that the country is at a crucial juncture in the second wave of the coronavirus. England’s deputy chief medical officer, Professor Jonathan Van-Tam, said the U.K. is at a “tipping point similar to where we were in March” following a sharp increase in new coronavirus cases. “But we can prevent history repeating itself if we all act now,” he said. “Now we know where it is and how to tackle it — let’s grasp this opportunity and prevent history from repeating itself.” FILE – People with and without protective masks walk through the shopping street as the spread of COVID-19 continues in Amsterdam, Netherlands, Oct. 7, 2020.All across Europe including the U.K., the pandemic has found fresh legs over the past few weeks following the reopening of large sectors of the economy, as well as schools and universities. Infection levels — and deaths — in the U.K. are rising at their fastest rates in months. Without quick action, there are fears that U.K. hospitals will be overwhelmed in the coming weeks at a time of year when they are already at their busiest with winter-related afflictions like the flu. So far the U.K. has experienced Europe’s deadliest virus outbreak, with over 42,750 confirmed deaths. A man sells face masks, following the outbreak of the coronavirus disease, on a street in Manchester, Britain, Oct. 7, 2020.Although new coronavirus infections are rising throughout England, cities in the north — Liverpool, Manchester, Newcastle — have seen a disproportionate increase in new cases. While some rural areas in eastern England have less than 20 cases per 100,000 people, major metropolitan areas such as Manchester are recording levels above 500 per 100,000, nearly as bad as Madrid or Brussels. As a result, national restrictions such as a 10 p.m. curfew on pubs and restaurants have been supplemented by local actions, including in some cases banning contacts between households. In Scotland’s two biggest cities, Glasgow and Edinburgh, pubs have already closed for 16 days to suppress the outbreak. FILE – Britain’s Prime Minister Boris Johnson visits the headquarters of Octopus Energy in London, Oct. 5, 2020.In response to the virus’ resurgence, Prime Minister Boris Johnson is expected to announce a new three-tier local lockdown system Monday, which could temporarily close pubs and restaurants in the virus hotspots. The speculation is that those areas put under the tightest restrictions would forbid all household mixing, indoors or out. Local leaders in northern England have vented their fury at the Conservative government over what they see as an “inadequate” wage support scheme that it announced Friday and for not properly telling them about the upcoming restrictions. The wage plan aims to help employees in companies that are forced to close due to virus restrictions but mayors say it’s not generous enough in paying only two-thirds of employees’ wages and doesn’t compensate those indirectly hit by any business closures, such as drink suppliers to pubs. Communities Secretary Robert Jenrick on Sunday sought to assuage concerns that the government was being overly top-down in its approach. “We are trying to work very closely with mayors, with council leaders, with chief executives to design these measures with them,” he told Sky News. “That does take time.” Separately, Health Secretary Matt Hancock denied claims that he broke the government’s drinking curfew after the Mail on Sunday newspaper claimed he was seen having a drink in a House of Commons bar after 10 p.m. “The proposed timeline of events is false and no rules have been broken,” a spokesman for the health secretary said. 

your ad here

Вірменські сили втратили понад 400 військових за два тижні боїв у Нагірному Карабасі – Степанакерт

Військова влада невизнаної Нагірно-Карабаської республіки опублікувала імена ще 25 військовослужбовців, які загинули під час боїв проти збройних сил Азербайджану. Про це 11 жовтня повідомляє вірменська служба Радіо Свобода.

Таким чином, з урахуванням даних, оприлюднених раніше, з 27 вересня і до 11 жовтня, тобто за два тижні, вірменська сторона повідомила про загибель 429 військовослужбовців.

Азербайджан не публікує дані про свої військові втрати, мотивуючи це тим, що зараз ці відомості є таємними.

Раніше 11 жовтня Міністерство закордонних справ Азербайджану звинуватило Вірменію в обстрілі другого за населенням міста країни, Гянджі. Унаслідок цього обстрілу загинули щонайменше восьмеро людей, понад три десятки були поранені. Вірменія заперечує свою причетність до обстрілу і звинувачує азербайджанські сили в обстрілі міста Степанакерта в Нагірному Карабасі.

your ad here

У Таджикистані відбуваються вибори президента

У Таджикистані 11 жовтня відбуваються вибори президента, на яких очікується продовження повноважень авторитарного лідера Емомалі Рахмона ще на сім років.

За даними влади, понад 20% зареєстрованих виборців проголосували вже в перші три години після відкриття дільниць.

Рахмон, який перебуває при владі з 1992 року, перемагав у чотирьох президентських виборах поспіль, жодні з них західні спостерігачі не вважали вільними та справедливими.

68-річному Рахмону протистоять чотири маловідомі кандидати, які представляють провладні партії в парламенті країни.

Вибори також є першими відтоді, коли найвпливовіший політичний конкурент Рахмона, Партія ісламського відродження, була оголошена поза законом. Верховний суд заборонив цю політичну силу як «терористичну» організацію в 2015 році. Багато лідерів партії та чиновників потрапили за ґрати, інші втекли з країни.

Рахмон є єдиним пострадянським керівником, який править довше, ніж білоруський Олександр Лукашенко.

Вибори відбуваються на тлі поглиблення економічних негараздів Таджикистану через пандемію COVID-19: сотні тисяч робітників-мігрантів не можуть поїхати працювати до Росії, і це суттєво скорочує потік грошових переказів, необхідних для підживлення місцевої економіки.

your ad here

Pandemic Worsens Challenges Faced by Girls Globally

The world marks the International Day of the Girl Child on Sunday, during a year in which a global pandemic and subsequent economic downturn has created further challenges for girls.The United Nations, which created the day in 2011 to promote girls’ rights, says difficulties already faced by girls have been exacerbated by the coronavirus health crisis, including in the areas of education, child marriage, domestic violence and economic opportunity.A U.N. website for the observance says by next year, an estimated 435 million women and girls will be living on less than $1.90 a day – including 47 million “pushed into poverty as a result of COVID-19.”It notes that the loss of economic prosperity and education for girls fueled by the crisis is also linked to increased levels of violence.The U.N. says even before the pandemic, one in three women worldwide had experienced physical or sexual violence. “Emerging data shows that since the outbreak of COVID-19, violence against women and girls and particularly domestic violence, has intensified.”Child marriageDuring humanitarian crises, “time and again, we see other things getting prioritized” – including food and shelter, said Lyric Thompson, a policy expert for the Washington-based International Center for Research on Women.Thompson, who also co-chairs with Aria Grabowski, Girls Not Brides USA, part of the global coalition trying to halt child marriage, said during such times of crisis, the planning to counter “gendered forms of violence, including child marriage, falls by the wayside.”Child marriages have been on the rise during the pandemic as COVID-related lockdowns have kept youngsters out of school and, in some cases, confined them in close quarters with sexual predators. The pandemic has also led to families trying to place daughters in more economically stable households to ease their own financial burdens.An estimated 500,000 more girls around the world are at risk of being forced into child marriage in 2020 as a result of the effects of COVID-19, according to an October report by Save the Children.The surge in child marriages frustrates but does not surprise Grabowski, who recommended dedicating funding and programing early on in the pandemic to combat child marriage and gender-based violence.“So much of the health response is focused on infection prevention and control,” she said.Few optionsRohingya refugee camps in Bangladesh are one place where child marriages have risen since the onset of the pandemic.A refugee camp resident told VOA Bangladesh on condition of anonymity, “In some cases, families must live together in overcrowded tents in the camp. To make room, their daughters were married off before they reached adulthood.””No parent wants to give their daughter into the hands of others, but they have to marry because of circumstances,” he added.Wai Wai Nu, co-founder and director of the Women’s Peace Network, told VOA that the increase of child marriages in the camps is alarming.She said parents allow their child daughters to get married not because they are poor or uneducated, but because they believe that marriage can bring security for their daughters’ lives.“Parents believe that if their daughters are married off, their husbands can protect them better than the parents could,” she said.Domestic and sexual violenceOther forms of violence against girls are also on the rise during the pandemic, including in online spaces where more people are communicating as a result of increased social distancing.A recent survey by Plan International found 32% of Indonesian girls have experienced violence on social media, while 56% have witnessed violence on social media. The organization surveyed 500 Indonesian girls between the ages of 15 and 20.“Here (in Indonesia), girls do not only experience one type of gender-based online violence. Out of 500 girls, 395 said they experienced multiple instances (of violence), said Nazla Marisa, influencing director of Plan International Indonesia.No country is immune to the abuse. In the United States, minors accounted for half the calls made in March to the National Sexual Assault Hotline operated by the Rape, Abuse & Incest National Network (RAINN). Of those claiming coronavirus concerns, “67% identified their perpetrator as a family member,” according to Harvard Medical School’s Center for Primary Care.U.N. Women has described the gender-based violence during the global coronavirus outbreak as a “shadow pandemic.” It says since the outbreak of COVID-19, all types of violence against women and girls, particularly domestic violence, have intensified.EducationEducation is another area in which girls are suffering because of the coronavirus health crisis. Research by the Malala Fund estimates that 20 million secondary school-aged girls may never return to the classroom after the crisis is over.The Malala fund was started by activist Malala Yousafzai, who survived a shot in the head after being targeted for campaigning for girls’ education in Pakistan.Malala, who won the Noble Peace Prize for her efforts in 2014, spoke about the pandemic’s effect on girls education with Prince Harry and his wife, Meghan, in a video set to be released Sunday to mark the International Day of the Girl Child.The schooling of girls is critical to advancing gender equality, according to a new, related UNESCO report. The report said that despite an increase across all levels of education, girls are still more likely to suffer exclusion than boys, an outcome it said is exacerbated by the current pandemic.Around the world, 132 million girls are out of school, according to U.N. figures, with 1 in 3 adolescent girls from the poorest households having never been to school.Sasmito Madrim of the Indonesian Service, Ingyin Naing of the Burmese Service, Carol Guensburg of the Africa Division, and the Bangla Service contributed to this report.  

your ad here

Bring Your Own Pen: Lithuania Votes Amid Pandemic

Lithuanians will be encouraged to bring their own pens to minimize infection risk at Sunday’s parliamentary election, which is seen as a vote of confidence on Prime Minister Saulius Skvernelis’ handling of the coronavirus crisis.The centrist Farmers and Greens party, an agrarian grouping that leads Skvernelis’ ruling coalition, is neck-and-neck in opinion polls with the center-right Homeland Union, which has roots in the 1980s anti-Soviet independence movement.With support roughly 15% for both, and 15 other parties on the ballot, another coalition is inevitable but its makeup uncertain.Many in the Baltic Sea state of less than 3 million are aggrieved at income inequality despite brisk economic growth since Lithuania joined the European Union in 2004.A fifth of people were at risk of poverty in 2019, mostly the elderly, which was the same figure as a decade ago, according to the state statistics authority.However, Lithuania’s relative resistance to the economic impact of coronavirus curbs has helped compensate for a previous slump in support for the government over corruption allegations.The economy decreased 4% year-on-year in the second quarter of 2020, the second-best result in the EU. The central bank attributed that to a prompt and short lockdown, generous state support and relatively unaffected trading partners.Lithuania has reported 8,714 infections, including a record 205 new cases on Saturday, and 103 deaths.Mindful of contagion, election officials have asked voters to mark ballots with their own pens.For early voting this week, they also set up a drive-through center and booths in public squares. Teams in protective costumes have been visiting the 32,000 voters self-isolating at home to collect their ballots.Many Lithuanians are keenly watching the government and President Gitanas Nauseda’s response to a crackdown on anti-government protests by neighboring Belarus President Alexander Lukashenko following a disputed election.Lithuania, and neighbors Latvia and Estonia, were the first EU members to impose sanctions on Lukashenko.Vilnius has also given shelter to opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya who fled her homeland after the Aug. 9 ballot her supporters say was rigged.Under Lithuania’s hybrid election system, half of the 141-member parliament will be elected on Sunday in a proportional vote. The remaining lawmakers are elected in constituencies, with a run-off vote for the top two candidates in each of them scheduled on Oct. 25.Results are expected around 2100 GMT on Sunday.

your ad here

Just 19, Ranked 54th, Swiatek Wins French Open for 1st Slam

Minutes after suddenly becoming a Grand Slam champion at age 19, while ranked just 54th in the world, Iga Swiatek held a microphone during the French Open trophy presentation and was hesitant for pretty much the only time over the past two weeks.”First of all, I’m not very good at speeches,” Swiatek began, haltingly, “so, sorry, because I won my last tournament like two years ago, and I really don’t know who to thank.”When she has a racket in her hand, it’s a whole different story. With the poise of a veteran and the shots of a champion, Swiatek wrapped up a dominating run at Roland Garros, grabbing the last six games to beat Sofia Kenin 6-4, 6-1 in Saturday’s final.”Two years ago, I won a junior Grand Slam, and right now I’m here. It feels like such a short time,” Swiatek said, her voice cracking. “I’m just overwhelmed.”Swiatek is the first Polish tennis player to win a major singles trophy and said, “I know it’s pretty crazy back home” — where one newspaper’s front page was splashed with the headline “Poland Garros” ahead of the final.The way she played these two weeks — with those great groundstrokes, the occasional drop shot, terrific returning and impressive court coverage — made this outcome less of a surprise.Kenin said Swiatek’s “spinny forehand up the line” bounces high enough to make things difficult for opponents.Swiatek lost 28 games across seven matches and is the first woman to triumph in Paris without ceding a set since Justine Henin in 2007. She’s the first teen to win the women’s title there since Iva Majoli in 1997.”She’s, like, really hot right now,” said Kenin, who was hampered by an injury to her upper left leg, an issue that first cropped up during a practice session last weekend.Swiatek beat both 2018 champion Simona Halep and 2019 runner-up Marketa Vondrousova 6-1, 6-2.So it made sense that Swiatek would handle the fourth-seeded Kenin, even if the 21-year-old from Florida won the Australian Open in February and entered Saturday 16-1 in Grand Slam play this year.This weekend is the culmination of an unusual two weeks, to say the least. The tournament was postponed from May-June to September-October because of the coronavirus pandemic; the recently rising number of COVID-19 cases in France led the government to limit the number of spectators allowed on the grounds to 1,000 each day.Some top women, including 2019 major champions Ash Barty, Naomi Osaka and Bianca Andreescu, didn’t enter the event at all; 23-time Slam winner Serena Williams withdrew before the second round with an injury.

your ad here

У ОБСЄ закликають Вірменію та Азербайджан обмінятися полоненими та загиблими, МКЧХ пропонує допомогу

Чинний голова ОБСЄ, прем’єр-міністр Албанії Еда Рама привітав новини про домовленість між Азербайджаном та Вірменією про припинення вогню, йдеться в заяві ОБСЄ 10 жовтня.

«Нам потрібна стабільність, як на місці, так і в процесі, курованому співголовами Мінської групи. Угода, якої вночі (проти 10 жовтня – ред.) досягнули в Москві Вірменія та Азербайджан, відкриває нам шлях до відновлення змістовних переговорів у погодженому форматі», – повідомляє пресслужба організації.

Рама висловив стурбованість зростом кількості загиблих через загострення в Нагорному Карабаху, а також закликав до гуманітарної паузи «для обміну військовополоненими та іншими затриманими, а також останками вбитих під час бойових дій».

Читайте також: Росія, Карабах і Донбас. У Путіна на Донбасі більш далекосяжні цілі

Міжнародний комітет Червоного Хреста вже висловив готовність сприяти обміну тілами загиблих під час воєнних дій у Нагорному Карабаху та полоненими військовослужбовцями.

«Ми сподіваємося, що ця процедура буде здійснена швидко, щоб тіла жертв бойових дій були повернуті їхнім родичам. Ми також готові сприяти звільненню осіб, які перебувають в ув’язненні у конфліктуючих сторін, щоб вони могли возз’єднатися зі своїми сім’ями», – зазначив директор Регіонального управління оперативної діяльності МКЧХ в Європі і Центральній Азії Мартін Шюпп.

Вночі проти 10 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Вірменія і Азербайджан за підсумками переговорів в Москві домовилися про тимчасове припинення вогню в зоні конфлікту в самопроголошеній республіці Нагірний Карабах. Згодом країни звинуватили одна одну в порушенні перемир’я, проте формально режим тиші триває.

Читайте також: Нагірний Карабах став ілюстрацією терміна «заморожений конфлікт» – преса про Донбас (рос.)

Нагірний Карабах, а також сім прилеглих районів Азербайджану до відновлення 27 вересня масштабних бойових дій контролювалися етнічними вірменами, які проголосили на території колишньої Нагірно-Карабаської автономної області «Республіку Арцах», яку не визнала жодна країна світу. Азербайджан не має влади приблизно над 20% своєї міжнародно визнаної території.

Конфлікт розпочався ще в останні роки існування Радянського Союзу, коли в населеному переважно етнічними вірменами Нагірному Карабасі відбулися масові мітинги з вимогою передати автономну область зі складу Азербайджанської РСР до складу Вірменської РСР. Баку не погодився на це. Після війни 1992­–1994 років на території Нагірного Карабаху не залишилося азербайджанців.

 

your ad here

Представник ЦВК: вибори до районних рад відбудуться по всій Україні, в тому числі на Донбасі

Вибори членів районних рад відбудуться в тому числі й на тих територіях, де скасовані вибори інших органів місцевого самоврядування. Про це сказав в інтерв’ю Радіо Свобода представник Центральної виборчої комісії, колишній народний депутат від «Партії регіонів» і «Опозиційного блоку» у кількох скликаннях Юрій Мірошніченко.

Мірошніченко визнав, що навколо обґрунтованості виборів районних рад «була велика дискуія».

«Але все ж таки ЦВК, виконуючи Конституцію України, призначила ці перші вибори до районів. І в інший спосіб ми не могли діяти. Тому люди оберуть собі в тому числі районні ради», – сказав він.

Представник Центрвиборчкому підкреслив, що вибори районних рад відбудуться і в тих громадах, де скасовані вибори міських, сільських та селищних рад.

«Ті 18 територіальних громад, які в Донецькій і Луганській областях не зможуть собі обрати локальні ради і своїх мерів в територіальних громадах (ви знаєте, що за інформацією, яку надали військово-цивільні адміністрації, у восьми територіальних громадах в Луганській області і в 10-ох у Донецькій області не відбудуться вибори до територіальних громад з питань безпеки, з підстав безпеки), але районні ради будуть на всій контрольованій Україною території сформовані, в тому числі і в Донецькій, і в Луганській областях», – заявив Мірошніченко.

Юрій Мірошніченко став членом Центральної виборчої комісії від партії «Опозиційна платформа – За життя» у жовтні 2019 року. З 2010 по 2014 рік він був представником президента Віктора Януковича у Верховній Раді.

Читайте також: Донбас без вибору. Чому ЦВК скасувала місцеві вибори на частині підконтрольної Україні території?

У серпні Центральна виборча комісія визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. Серед них опинилися не лише окуповані і прифронтові території, а й віддалені від зони бойових дій, де раніше вибори і президента, і парламенту проводилися.

У Донецькій області це 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районі. У Луганській області – 8 громад Сєвєродонецького і Щастинського районів.

Місцеві вибори в Україні призначені на 25 жовтня.

your ad here

ЦВК офіційно визнала «кіборга» Шараськіна народним депутатом замість Вакарчука

Центральна виборча комісія визнала Андрія Шараськіна народним депутатом від партії «Голос» замість засновника політичної сили Святослава Вакарчука. Це рішення ЦВК ухвалила на черговому засіданні 10 жовтня.

За даними комісії, юристка Аліна Свідерська, яка була під 19-м номером у партійному списку, не надала документи, потрібні для реєстрації її народною депутаткою. Відтак ЦВК надала мандат Андрію Шараськіну.

«Шараськін Андрій Андрійович, народився 20 вересня 1977 року, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, керівник приватного підприємства «Театральна компанія Андрія Шараскіна», член Політичної Партії «Голос», проживає в місті Тернополі, судимість відсутня, включений до виборчого списку під № 20», – йдеться в довідці Центрвиборчкому.

Читайте також: Для обробки бюлетенів хворих на COVID-19 не виділятимуть окремих членів комісій – ЦВК

Андрій Шараськін був учасником бойових дій на Донбасі з 2014 по 2016 рік. Зокрема брав участь у обороні Донецького аеропорту. 8 жовтня партія «Голос» повідомила, що він посяде місце Вакарчука у Верховній Раді.

11 червня народний депутат від партії «Голос» Святослав Вакарчук оголосив про складання мандата. 18 червня Верховна Рада не змогла достроково припинити його депутатські повноваження – забракло голосів.

19 червня спікер Дмитро Разумков оголосив, що народний депутат Святослав Вакарчук вийшов зі складу фракції «Голос».

your ad here