Daily: 10/09/2020

Президент Киргизстану відправив у відставку уряд

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду на чолі з прем’єр-міністром Кубатбеком Бороновим. Про це повідомила пресслужба глави держави. Указ вступає в силу з моменту підписання.

На пост глави уряду Киргизстану зараз, судячи з повідомлень, претендують кілька кандидатів. Один з них – звільнений з колонії колишній депутат Садиров Жапаров, якого багато в Киргизстані пов’язують з Жеенбекова.

6 жовтня Жапаров вже був призначений прем’єр-міністром Киргизстану неповним складом парламенту, що викликало розкол в опозиції. В країні утворилися дві координаційні ради: прихильники однієї підтримують Жапарова як прем’єра, а другого – не підтримують. Вранці 9 жовтня лідери партій «Республіка», «Ата Мекен», «Бір Бол» і «Реформа» висунули ще одного кандидата в прем’єри – опозиційного політика Омурбека Бабанова.

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков 9 жовтня підписав указ про введення на території Бішкека режиму надзвичайного стану. Як йдеться на сайті глави держави, надзвичайний стан запроваджується із 20:00 9 жовтня до 8:00 21 жовтня 2020 року. 

У ніч на 9 жовтня Сооронбай Жеенбеков оприлюднив звернення, в якому висловив готовність піти у відставку, «як тільки країна повернеться на шлях законності», буде призначена дата нових парламентських виборів і легітимізоване призначення нового уряду.

Після подій у ніч з 5 на 6 жовтня, коли учасники мітингу проти результатів парламентських виборів захопили «Білий дім», в якому засідає парламент і розташована адміністрація президента, Сооронбай Жеенбеков зник із публічного поля, але його пресслужба періодично поширювала звернення від імені голови держави. При цьому щоразу стверджувалося, що він перебуває в Бішкеку і межі Киргизстану не залишав.

Риторика цих заяв змінювалася з кожним днем, і якщо спочатку Сооронбай Жеенбеков розцінював останні події в країні як «спробу захоплення влади», наголошуючи, що залишається легітимним президентом, то пізніше оголосив про готовність до переговорів.

8 жовтня ввечері речниця президента Киргизстану Толгонай Стамалієва заявила, що він не збирається у добровільну відставку.

Раніше відставки президента вимагали представники партій, не згодних із результатами парламентських виборів, що пройшли 4 жовтня. Потім стало відомо, що низка депутатів Жогорку Кенеша ініціює процедуру імпічменту. Із проханням залишити посаду президента до Сооронбая Жеенбекова звернулися і юристи Киргизстану.

За час заворушень у Киргизстані постраждали більше ніж тисяча людей, один учасник протестів загинув.

your ad here

Norway’s Aging Monarch Undergoes Successful Heart Operation

Norway’s 83-year-old King Harald V on Friday underwent an operation to replace a heart valve at the main hospital in Oslo. The palace said it was successful and his condition was described as good, the palace said.
Following the surgery at Rikshospitalet’s Cardiovascular and Lung Clinic, the monarch was transferred to an intensive care unit for further observation, the king’s doctor, Bjoern Bendz, said in a palace statement,  
Bendz said the intervention was necessary to improve the king’s breathing and added that this kind of operation is regularly performed.
Last month, the king was hospitalized with breathing difficulties. Doctors ruled out COVID-19.  
After Friday’s surgery, the palace said he will be on sick leave through October. His son and heir to the throne, Crown Prince Haakon, has stepped in and taken over his father’s duties.
 
The palace said the operation was not an open heart surgery and that the king was awake during the the operation that was performed via the groin with local anesthesia.  
In 2005, the king’s aortic valve was replaced by an artificial heart valve. Such valves have a lifespan of between 10 and 15 years, the royal household had said.

your ad here

Moscow to Host Nagorno-Karabakh Peace Talks as Fighting Continues

Armenia and Azerbaijan have agreed to participate in Moscow-mediated talks to end the fighting over Nagorno-Karabakh, the Russian Foreign Affairs Ministry said Friday. As deadly clashes over the breakaway Azerbaijani region continued overnight Thursday, foreign ministers of both countries accepted Russian President Vladimir Putin’s invitation to meet for the first negotiations since fighting erupted Sept. 27.”Baku and Yerevan have confirmed their participation,” AFP quoted Russian ministry spokeswoman Maria Zakharova as saying. The preparations were underway, she said.Armenia and AzerbaijanThe Kremlin said in a statement late Thursday that “following a series of telephone discussions between the President of Azerbaijan Ilham Aliyev and the Prime Minister of Armenia Nikol Pashinyan,” Putin called for a halt to fighting “in order to exchange dead bodies and prisoners.” Armenian and Azerbaijani forces had ignored calls in the past two weeks by the United States, France and Russia for an immediate cease-fire, as fighting escalated to levels not seen since the 1990s. The three countries co-chair the Organization for Security and Cooperation in Europe Minsk Group, which is trying to find a peaceful solution.   The predominantly ethnic Armenian territory declared its independence from Azerbaijan in 1991 during the collapse of the Soviet Union, sparking a war that claimed the lives of as many as 30,000 people before a 1994 cease-fire.    Peace efforts in the Nagorno-Karabakh conflict, mediated by the Minsk Group, collapsed in 2010.   

your ad here

Дуда розпочне офіційний візит в Україну з відвідання меморіалу в Биківні

Президент Польщі Анджей Дуда 11 жовтня розпочне свій триденний візит в Україну вшануванням пам’яті польських жертв радянських злочинів на військовому кладовищі у Биківні під Києвом, інформує Польське радіо.

«Вшанування жертв Катинського злочину, розмови про безпеку в регіоні та економічні питання будуть головними пунктами офіційного візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну», – ідеться в повідомленні.

Голова Кабінету президента Польщі Кшиштоф Щерський повідомив, що буде темою переговорів Анджея Дуди із президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

«Багато уваги буде присвячено майбутньому також нашого регіону, зокрема ситуації у Білорусі. Ми знаємо, що сьогодні і Білорусь, і Україна є нестабільними елементами на мапі європейської безпеки. Тому важливо поговорити на ці теми. Також відбудуться двосторонні переговори на історичні теми, про співпрацю у галузі пам’яті та її вшанування», – сказав Щерський.

У другий день візиту президенти двох держав візьмуть участь в українсько-польському економічному форумі в Одесі. Там Польська нафтогазова компанія (PGNiG) підпише угоду, що відкриє їй шлях до участі в приватизації енергетичного та газового сектора в Україні. Другу угоду підпишуть порти в Одесі та Ґданську.

Також Дуда відкриє перед посольством Польщі в Києві пам’ятник народженій в Україні героїні «Солідарності» Анні Валентинович.

Візит польського лідера в Україну завершиться опівдні у вівторок, 13 жовтня.

your ad here

Файли FinCEN: правоохоронців США зацікавили транзакції офшорних компаній, пов’язаних з Порошенком

Американських правоохоронців зацікавили підозрілі транзакції офшорних компаній, пов’язаних з колишнім президентом України Петром Порошенком, повідомив проєкт «Слідство.Інфо» з посиланням на документи Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами Казначейства США (FinCEN). Радіо Свобода намагається отримати коментар представників Порошенка.

За даними журналістів, про підозрілі транзакції просигналізували щонайменше чотири міжнародні банки. Загальна сума становила близько 65 мільйонів доларів. Банки зазначають, що Порошенко під час роботи на посаді президента міг брати участь у незаконних діях зі створення офшорних компаній і не повідомляв про це в деклараціях про доходи.

«Згадані у FinCEN компанії роками були в полі зору українських правоохоронців. Слідчі підозрювали їх у відмиванні коштів та ухиленні від сплати податків, і аби дізнатись, хто стоїть за компанією, намагалися отримати доступ до банківських рахунків цих фірм. Це зафіксовано в ухвалах українських судів, які зникли з відкритого реєстру судових рішень», – пишуть журналісти.

Вони, однак, запевняють, що мають ці документи у своєму розпорядженні.

Genesis Local Ventures

Проєкт «Слідство.Інфо» розповів історію чоловіка на ім’я Тарас Тарасович із села Нове Давидково. Він виставляв на продаж в інтернет-крамниці браслети й жіночі гаманці, а ще таксував. У 2016 році до нього в авто «сіла компанія п’яних чоловіків», яка «заохотила закарпатського дрібного підприємця стати засновником казково успішного британського бізнесу».

Чоловік дозволив новим знайомим використовувати його паспортні дані. За це щомісяця протягом двох років отримував по 5 тисяч гривень. Так він став засновником чотирьох британських компаній. Однією з них була Genesis Local Ventures (GLV). 2017-го, за рік після реєстрації, компанія призначила Тарасовича «особою, що має значний контроль».

У той же період міжнародний Deutsche Bank подав до FinCEN звіт про підозрілу діяльність GLV. Підозри фінустанови стосувалися можливого зв’язку фірми з президентом України Петром Порошенком.

Шотландська компанія GLV зареєстрована двома белізькими юрособами, Poramto Group та Admiral Group. Відповідно до звіту банку для FinCEN, обидві «пов’язані з президентом Порошенком», пишуть журналісти.

За дев’ять місяців протягом 2016-17 років, відповідно до повідомлення банку, через рахунки GLV пройшло близько 60 мільйонів доларів. Згодом банк закрив рахунки компанії через «відсутність прозорості».

У 2018 році Тарасович приїхав до Києва на допит у прокуратурі й розповів, що більше не підтримує контактів з чоловіками, які запропонували йому роботу. За його словами, він лише підписував документи про створення компанії й не мав доступу до банківських рахунків GVL.

За даними «Слідства.Інфо», компанія фігурує у кримінальному провадженні з кінця 2017 року. Українські прокурори отримали дозвіл на доступ до документів із п’яти українських морських портів про відвантаження цією компанією зерна. Також вони просили суд надати тимчасовий доступ до майна компанії та її документів у двох банках Чеської Республіки. Серед інформації, доступ до якої хотіли мати українські правоохоронці, – прізвища тих, хто стоїть за компанією GLV.

У матеріалах провадження йдеться, що група невідомих пов’язана з 45 іноземними офшорними компаніями, задіяними у схемі експорту зерна. Ці документи зникли з єдиного державного реєстру судових рішень, запевняють журналісти.

14 травня 2019 року, за тиждень до завершення президентської каденції Петра Порошенка, компанію GVL розпустили.

Пресслужба партії «Європейська солідарність» повідомила «Слідству.Інфо»: «Особисто Порошенко не володіє жодними офшорними компаніями, а особливо тими, які ви, «нічтоже сумняшеся» (не сумніваючись – ред.), йому приписали».

Goldwest Investment та Furoleks Services LP

Журналісти також розповідають, що Порошенко передав у «сліпий траст» немало своїх бізнесів, але зберіг контроль над Міжнародним інвестиційним банком.

Відповідно до звітів FinCEN про підозрілу фінансову активність, у період президентства Порошенка на рахунки компанії Roshen у Міжнародному інвестиційному банку надійшли 1,8 мільйона доларів від компанії Goldwest Investment.

Вона була зареєстрована за три місяці до початку президентської каденції Порошенка в 2014 році. Згідно з документами, вона торгує солодощами й надає транспортні послуги.

У перші два роки існування Goldwest Investment декларувала нульові доходи, а за підсумками 2016-го сповістила британський уряд про транзакції на 8,6 мільйона доларів та 250 тисяч доларів чистого прибутку.

Грошові перекази Goldwest Investment у звіті FinCEN позначені як підозрілі.

«Порошенко, ймовірно, брав участь у незаконних діях, відкриваючи нову компанію в ході свого  президентства й не звітуючи про це у своїй декларації», – пояснюють автори звіту.

Інший звіт, у якому згадується Петро Порошенко, подав Bank of New York Mellon після перевірки кореспондентських рахунків естонського Versobank.

У документі йдеться про те, що 2016 року на рахунок Roshen в естонському банку надійшли два перекази на загальну суму 145 тисяч доларів від Furoleks Services LP. Зареєстрована в Британії офшорна компанія існувала три роки. Протягом лише двох місяців 2016-го фірма провела транзакцій на понад 23 мільйони доларів.

Intraco Management та Linquist Services Limited

Як пише «Слідство.Інфо», ще кілька разів Порошенка згадують у контексті компаній з архіву Panama Papers. За інформацією міжнародного банку Standard Chartered, президент Петро Порошенко опосередковано володіє Intraco Management та має ділові зв’язки з Linquist Services Limited.

У квітні 2013 року Standard Chartered подав звіт до FinCEN щодо банківських переказів компанії Linquist Services Limited на загальну суму в 30 тисяч доларів. Банк зауважив, що Порошенко використовував цю компанію, зокрема, для отримання банківських позик.

Сліди цих операцій є в Panama Papers. Зокрема, у грудні 2010 року банк Raiffeisen надіслав Roshen щонайменше 115 мільйонів доларів США під виглядом позики. Забезпечувала її нібито офшорна компанія Linquist Services Limited.

«Президент Порошенко використовував «забезпечені активи» Linquist Services Limited та його владу над Raiffeisen для отримання кредитів для своєї кондитерської компанії Roshen», – цитують звіт FinCEN журналісти «Слідства.Інфо».

Intraco Management, відповідно до звітів Standard Chartered, із 2 січня 2013 року по 26 вересня 2014 року провела операцій на 5,4 мільйона доларів. Через рік Агентство фінансових розслідувань Британських Віргінських островів почало розслідування щодо Intraco за підозрою у відмиванні коштів. Агенти намагалися з’ясувати, кому належить офшорна компанія.

У відповідь на запит Roshen повідомила журналістів «Слідства.Інфо», що  кондитерська корпорація стосунку до вищезгаданих офшорних компаній не має. Водночас вона вела бізнес з Goldwest Investment та Furoleks Services LP, які проводили розрахунок за кондитерські вироби, що експортували до Туркменістану та Алжиру.

 

your ad here

Данія оголосила про підтримку санкцій Євросоюзу за отруєння Навального

Данія готова приєднатися до Євросоюзу, який готує санкції проти Росії через ймовірне отруєння «Новачком» російського опозиціонера Олексія Навального. Про це журналістам в Москві заявив міністр закордонних справ Данії Йеппе Кофод, який провів переговори з главою російського МЗС Сергієм Лавровим, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

За словами датського дипломата, його країна «категорично засуджує спробу замаху на Олексія Навального в Росії із застосуванням бойової хімічної речовини». Кофод наголосив, що отруєння Навального підтвердили лабораторії в Німеччині, Швеції та Франції, а також експерти Організації по забороні хімічної зброї.

«Ми вимагаємо прозорого, всебічного і ретельного розслідування, щоб встановити, хто намагався отруїти Навального, і щоб винні не уникнули відповідальності», – заявив дипломат.

Лавров, у свою чергу, відкинув коментарі Кофода, повторивши позицію Москви, що Кремль не причетний до події, і що Росія досі не отримала ніяких доказів від ФРН, де Навальний проходив лікування і продовжує курс реабілітації. «Ми чуємо оголошення, погрози, попередження, що будуть запроваджені санкції, вже перераховуються якісь персонажі, яких піддадуть цим покаранням за те, що був отруєний Олексій Навальний. Нас уже не дивує, що Євросоюз діє без суду і слідства», – цитує Сергія Лаврова «Интерфакс».

 

Напередодні французька газета Le Monde написала, що Франція і Німеччина визначилися з санкційним списком за отруєння Навального. За даними видання, до цього списку потрапили співробітники адміністрації російського президента Володимира Путіна і силових структур. У переліку згадано також Державний науково-дослідний інститут органічної хімії і технології (ДержНДІОХТу) – в зв’язку з даними про розробки «Новачка».

Кореспондент Радіо Свобода раніше повідомив, що глави МЗС країн-членів Європейського союзу можуть домовитися про санкції проти тих, хто стоїть за отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального. 

6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї дійшла висновку, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Міністерство закордонних справ Росії звинуватило в упередженості результати експертиз.

Олексій Навальний зараз перебуває в Німеччині. Політика вже виписали зі стаціонару клініки Charité в Берліні, куди його доставили з реанімації омської лікарні.

Йому стало зле 20 серпня в літаку під час польоту з Томська в Москву. Пілот встиг посадити літак в Омську, після чого Навального відвезли в місцеву лікарню.

your ad here

Міністри закордонних справ ЄС можуть домовитися про санкції за отруєння Навального 12 жовтня

Міністри закордонних справ ЄС можуть домовитися про санкції за отруєння Навального 12 жовтня

Глави МЗС країн-членів Європейського союзу можуть домовитися про санкції проти тих, хто стоїть за отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Схоже, у понеділок між міністрами закордонних справ ЄС буде досягнута політична домовленість про продовження санкцій ЄС проти тих, хто стоїть за нападом на Навального. буде складено перелік осіб та організацій, щодо яких буде застосовано заморожування активів та заборону на отримання віз», – мовиться у повідомленні.

 

6 жовтня Організація із заборони хімічної зброї дійшла висновку, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Міністерство закордонних справ Росії звинуватило в упередженості результати експертиз.

Олексій Навальний зараз перебуває в Німеччині. Політика вже виписали зі стаціонару клініки Charité в Берліні, куди його доставили з реанімації омської лікарні.

Йому стало зле 20 серпня в літаку під час польоту з Томська в Москву. Пілот встиг посадити літак в Омську, після чого Навального відвезли в місцеву лікарню.

 

На початку вересня офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт заявив, що в організмі Навального знайшли сліди хімічної отруйної речовини з групи «Новачок», а канцлер Німеччини Анґела Меркель зажадала від Росії пояснень того, що сталося.

Російська влада категорично заперечує причетність до отруєння опозиційного політика і стверджує, що підстав для порушення кримінальної справи немає. Кремль сумнівається в тому, що Навальний був отруєний, стверджуючи, що в аналізах, узятих у нього в Росії, отрути не виявили.

your ad here

Білорусь відкладає запуск АЕС поблизу кордону з Литвою

Білорусь заявляє, що відкладає на два роки, до 2022-го, запуск першого реактора нової АЕС в Островці Гродненської області, яку будує російська корпорація.

АЕС, розташовану поблизу кордону з Литвою, мали запустити 6 жовтня. Проте 9 жовтня уряд видав розпорядження про перенесення цих термінів.

АЕС розташована всього приблизно за 50 кілометрів від столиці Литви, Вільнюса.

Влада Литви висловлювала занепокоєння щодо безпеки ядерного об’єкта і раніше оголошувала про плани закупити таблетки йоду напередодні пуску АЕС.

У самій Литві єдину атомну електростанцію закрили 10 років тому.

Плани з будівництва АЕС Олександр Лукашенко озвучив у 2008 році, коли Мінськ отримав на цей проєкт позику в 10 мільярдів доларів від Москви.

Генеральним підрядником будівництва Білоруської АЕС є російська корпорація «Атомстройекспорт».

 

your ad here

Casualties, Accusations Mount in Nagorno-Karabakh Conflict

As U.S., French, and Russian officials hold mediation talks in Geneva, fighting in the Nagorno-Karabakh region continues, with thousands of people fleeing into both Armenia and Azerbaijan.  While families say they are exhausted from the battles that span more than 30 years, they also say only victory for their side will truly end the conflict.  VOA’s Heather Murdock has this report from Goris, Armenia.
Camera: Yan Boechat

your ad here

В ОПУ не виключають проведення наступного тижня відеозустрічі політичних радників «нормандської четвірки»

Голова офісу президента України Андрій Єрмак не виключає, що наступного тижня може відбутися зустріч політичних радників «нормандської четвірки» у форматі відеоконференції щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Про це він сказав під час виступу у Королівському інституті міжнародних справ Chatham House.

«Переговори тривають. Наступного тижня, можливо, у нас пройде відеоконференція політичних радників. І ми будемо говорити про те, щоб якомога скоріше відбувся саміт, і вже були якісь рішення», – сказав Єрмак.

За його словами, Україна «найактивніше наполягає» на проведенні наступної зустрічі лідерів «нормандської четвірки».

«Така зустріч має відбутися якнайшвидше. В цьому нас підтримують наші партнери по «нормандському формату» – Німеччина та Франція. І ми вважаємо, що це вкрай необхідно для того, щоб рухатися вперед і зробити те, чого так очікує весь український народ», – сказав керівник Офісу президента.

Він нагадав, що з моменту попереднього грудневого саміту лідерів «нормандської четвірки» в Парижі відбулося узгодження чотирьох нових точок розведення сил, були узгоджені 20 ділянок для розмінування. Також було домовлено про доступ представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць незаконного утримання осіб на непідконтрольних українській владі територіях, проте ця домовленість поки що не виконана, додав Єрмак.

«На жаль, на сьогодні вже декілька місяців взаємне звільнення не відбувається саме з причини того, що протилежна сторона не узгоджує списки. Постійно робляться якісь перепони для цього. Зараз вони говорять, що їм нібито перешкоджає в цьому постанова Верховної Ради щодо місцевих виборів», – зазначив Єрмак.

11 вересня у Берліні відбулися переговори політичних радників керівників держав-учасниць «нормандського формату» щодо врегулювання ситуації на Донбасі, вони протривали сім годин і завершилися без проривів.

Востаннє лідери так званої «нормандської четвірки» – України, Німеччини, Франції та Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

your ad here

Трамп зможе повернутися до публічної діяльності 10 жовтня – Білий дім

Президент США Дональд Трамп завершив лікування проти коронавірусного захворювання COVID-19 і може повернутися до публічної діяльності 10 жовтня, повідомив лікар Білого дому.

«Субота (10 жовтня) буде 10-им днем з моменту встановлення діагнозу в четвер, і, виходячи з діагностики, яку проводила команда, я цілком сподіваюся на те, що президент повернеться до громадської діяльності до того часу», – сказав лікар Шон Конлі. 

В оприлюдненій Білим домом заяві лікаря вказано, що Трамп «надзвичайно добре» відреагував на лікування і не показав ознак «прогресування хвороби».

Трамп 1 жовтня оголосив, що заражений вірусом і провів три дні в лікарні, перш ніж 5 жовтня повернувся до Білого дому.

Після оголошення Конлі президент США заявив, що може спробувати взяти участь у мітингу 10 жовтня.

«Я думаю, що я спробую провести мітинг у суботу ввечері, якщо у нас буде достатньо часу, щоб його організувати», – заявив Трамп, виступаючи на Fox News, додавши, що, ймовірно, це буде у Флориді, а потім у Пенсільванії 11 жовтня.

Трамп раніше заявляв, що не вважає, що він заразний, і почувається досить добре, щоб відновити передвиборчі мітинги. Це викликало занепокоєння серед експертів у галузі охорони здоров’я щодо поширення коронавірусу.

Тисячі людей відвідують мітинги Трампа, і багато хто не носить масок, які, за словами медиків, є хорошим способом для запобігання поширенню вірусу. Президента також критикували за те, що він не постійно носив маску, і що насміхався над своїм опонентом на виборах 3 листопада Джо Байденом через її носіння.

Напередодні комісія, яка проводить президентські дебати на виборах у США, запропонувала провести їх 15 жовтня у віртуальному режимі, однак президент Дональд Трамп у такому форматі відмовляється брати у них участь.

Крім президента Трампа, на COVID-19 захворіла його дружина Меланія. Коронавірусну хворобу виявили також у декількох співробітників Білого дому.

your ad here

9 жовтня оголосять лауреата Нобелівської премії миру

Норвезький Нобелівський комітет в Осло 9 жовтня оголосить лауреата Нобелівської премії миру 2020 року, найвищої відзнаки за зусилля із досягнення миру в світі.

Церемонія оголошення стартує близько 12:00 за київським часом.

Досі було вручено 100 Нобелівських премій миру 134 лауреатам.

Серед нагороджених було 17 жінок.

Наймолодшій лауреатці було 17 років: Малала Юсафзай отримала премію в 2014-му.

Найстаршому лауреатові було 87 років – Джозеф Ротблат отримав премію 1995 року. 

У 2019 році Нобелівську премію миру присудили прем’єр-міністру Ефіопії Абійю Ахмеду за «зусилля в досягненні миру та міжнародної співпраці, а зокрема за рішучу ініціативу у вирішенні прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю», який тривав десятиріччями.

Крім того, комітет також відзначив роботу прем’єр-міністра Ефіопії за досягнення миру в регіонах Східної і Південно-Східної Африки.

 

Нобелівський тиждень почався з оголошення лауреатів премії з медицини 5 жовтня, 6 і 7 жовтня стали відомі лауреати Нобелівських премій із фізики і хімії, 8 жовтня оголосили Нобелівського лауреата з літератури.

24 вересня керівник Нобелівського фонду Ларс Гайкенстен повідомив, що 2020 року лауреати Нобелівської премії отримають виплати на 1 мільйон шведських крон (це близько 110 тисяч доларів) більші, ніж дотепер.

Цього року фінансовий вимір найпрестижнішої у світі наукової премії сягне 10 мільйонів крон (близько 1,11 мільйона доларів).

12 жовтня оголосять ім’я лауреата премії імені Нобеля з економіки.

Нобелівський фонд заявив, що традиційна церемонія нагородження та бенкет у Стокгольмі були скасовані цього року через пандемію коронавірусної інфекції. Їх замінить телевізійний захід із лауреатами, які отримають нагороди у своїх країнах.

Церемонія вручення Премії миру, яка традиційно відбувається у столиці Норвегії Осло, запланована в скороченому варіанті, і традиційний бенкет також буде скасовано.

your ad here

Росія: слідчі повернули родині речі журналістки, яка вчинила самоспалення

Слідчі в російському місті Нижній Новгород повернули чоловікові загиблої Ірини Славіної особисті речі, вилучені під час обшуку у журналістки. Про це повідомив адвокат Олександр Караваєв.

За його словами, у слідчих залишився тільки мобільний телефон Славіної. Вони повернули комп’ютер, ноутбуки, флешки і блокноти. Караваєв зазначив, що як і слід було очікувати, жодного доказового значення для кримінальної справи вилучені речі не мали.

2 жовтня головний редактор видання «Коза Прес» Ірина Славіна вчинила акт самоспалення біля будівлі регіонального управління МВС, написавши незадовго до цього у фейсбуці: «У моїй смерті прошу звинувачувати Російську Федерацію».

За день до цього у Славіної відбувся обшук у кримінальній справі, порушеній проти підприємця Михайла Іоселевича. Його звинувачують у здійсненні на території Росії діяльності небажаної організації – в приміщенні, яке йому належить, за версією слідства, влаштовували лекції активісти руху «Відкрита Росія».

Під час обшуку у Славіної вилучили всі електронні пристрої, особисті речі, документи, блокноти із записами, ноутбук дочки, телефон чоловіка. «Я залишилася без засобів виробництва», – написала журналістка, зазначивши, що жодного стосунку до «Відкритої Росії» ніколи не мала.

Правозахисники і журналісти вимагають від Слідчого комітету розслідувати причини самоспалення Славіної за статтею про доведення до самогубства.

your ad here

Жеенбеков не збирається у відставку – речниця президента Киргизстану

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков не збирається у добровільну відставку, заявила 8 жовтня його речниця Толгонай Стамалієва.

Вона також стверджує, що Жеенбеков не отримував заяву про відставку голови уряду Киргизстану Кубатбека Боронова. «Так, пишуть у ЗМІ, що Боронов написав заяву, але на підпис до президента вона не надходила», – цитує Стамалієву агенція «Інтерфакс».

Із 5 жовтня в столиці Киргизстану Бішкеку тривають акції проти оголошеної перемоги на парламентських виборах пропрезидентських сил. Центрвиборчком офіційно скасував підсумки голосування після того, як демонстранти зайняли парламент і кілька урядових будівель. Протестувальники також звільнили з ув’язнення колишнього президента Алмазбека Атамбаєва і його прихильників. Члени кількох опозиційних партій заявили, що планують повалити президента Жеенбекова і створити новий кабінет міністрів.

Пресслужба киргизького парламенту поінформувала 8 жовтня, що Сооронбай Жеенбеков, який після початку масових протестів не з’являвся на публіці, провів переговори про відновлення порядку в країні з деякими законодавцями.

За час заворушень у Киргизії постраждали більше тисячі людей, один учасник протестів загинув.

 

 

your ad here

«Схеми» зафіксували, як перший помічник президента Шефір таємно приїжджав додому до олігарха Ахметова

Журналісти програми «Схеми» зафіксували, як перший помічник президента України Сергій Шефір таємно приїжджав до маєтку олігарха Ріната Ахметова під Києвом. Про це йдеться у розслідуванні «Зе-Ахметов».

31 серпня знімальна група зафіксувала, як із бокових воріт Офісу президента виїхала Audi А8 на «номерах прикриття», якою на постійній основі користується перший помічник президента Сергій Шефір, і потім заїхала на заправку по дорозі в бік елітного поселення Конча-Заспа.

Туди під’їхала автівка, якою користується охорона Ріната Ахметова та приїхав броньований Mercedes-Maybach.

Журналісти зафіксували, як Сергій Шефір вийшов з Audi та пересів у Maybach.

Maybach попрямував у бік селища Плюти у Київській області. Журналістам вдалось відслідкувати, як автомобіль повернув саме до бокових воріт маєтку бізнесмена Ріната Ахметова.

Заміський маєток Ріната Ахметова розташований поблизу селища Плюти у 35 кілометрах від Києва.

Журналісти звернулись до Сергія Шефіра із запитаннями, що він обговорював з олігархом, чому зустрічався з ним таємно і чи відомо про це президентові. У відповідь Сергій Шефір зазначив: «Відповім на всі питання одразу. Нічого, що суперечить інтересам нашої країни, нічого протизаконного я не роблю, крапка».

Ці питання також «Схеми» адресували пресслужбі олігарха. Про тему зустрічі з Шефіром у серпні у Ахметова не відповіли, так само не підтвердили і не заперечили її проведення.. Натомість нагадали про іншу відому зустріч – 16 березня, коли Володимир Зеленський офіційно зустрічався з представниками крупного бізнесу: «Як ви знаєте, ця зустріч була присвячена боротьбі країни з коронавірусом. Тоді ж, у березні, на боротьбу з епідемією в Україні пан Ахметов виділив 300 мільйонів гривень. На ці гроші Благодійним фондом Ріната Ахметова закуплені і направлені до лікарень країни тести і засоби індивідуального захисту для медиків, а також апарати ШВЛ, які вже рятують життя українців. Мета у пана Ахметова тільки одна – допомогти нашій країні подолати пандемію. Будь-які інші версії є чутками і маніпуляціями».

Журналісти надіслали запит до президента України із запитаннями, чи відомо йому про таємну зустріч Шефіра з Ахметовим вдома у олігарха, і чи уповноважував президент свого помічника на перемовини із ним, і чи вважає Зеленський такий формат контактів прийнятним, з огляду на передвиборчі обіцянки прозорих відносин з представниками великого бізнесу.

З Офісу президента надійшла така відповідь: «16 березня 2020 р. під час зустрічі з представниками великого бізнесу (у тому числі за участю Ріната Ахметова) глава держави Володимир Зеленський обговорював питання протидії поширенню Covid-19. У подальшому інших зустрічей (у тому числі приватних або неофіційних) президента України з бізнесменом Рінатом Ахметовим не було. Глава держави також не доручав та не уповноважував представників своєї команди на такі зустрічі».

Також там зауважили: «Бізнесмен Рінат Ахметов здійснює суттєвий внесок в економічний та соціальний розвиток України через належні йому підприємства, які є одними з найбільших платників податків та забезпечують робочі місця для сотень тисяч громадян України. Ми вдячні Благодійному фонду Ріната Ахметова за виділення значних коштів на боротьбу з епідемією».

Окремо «Схеми» звернули увагу на лояльну до президента редакційну політику інформаційного мовлення телеканалу «Україна», що базується, в тому числі, на висновках медіаекспертів профільного онлайн-видання «Детектор медіа». Зокрема, це відображається у частоті появи новин про Зеленського та тональності ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» за участю президента, яке також виходить на каналі олігарха.

«Схеми» звернулися до телеканалу «Україна» з проханням прокоментувати висновки медіаекспертів про редакційну політику щодо президента України.

«Головна задача «Новинної Групи Україна» – це працювати в інтересах суспільства, висвітлюючи усі важливі локальні та міжнародні події. Природно, що Президент України Володимир Зеленський є одним з головних ньюзмейкерів у вітчизняному медіапросторі, і наша редакція не має права не висвітлювати всі резонансні події за його участю, оскільки саме це і буде порушенням стандартів журналістики», – йдеться у відповіді.

На зростання впливу Ахметова в цьому році неодноразово звертали увагу як українські, так і іноземні ЗМІ.

У коментарі «Схемам» аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій зазначив: «За Порошенка на налагоджування хороших стосунків з президентом у Ахметова зайняло десь приблизно півтора роки. Ми пам’ятаємо судові справи проти газових активів Ахметова, ми пам’ятаємо, як пресувалися енергетичні, електроенергетичні активи Ахметова. Якщо говорити про історію стосунків Ахметова із президентом Зеленським, то поки що так виглядає, що Ахметову набагато швидше вдалося налагодити конструктивні стосунки з новим президентом».

«Чому насправді олігархи в Україні настільки сильні гравці? Тому що держава дуже слабка. Тому що, враховуючи, а це дуже важливо, на мою думку, відносини між Зеленським та Коломойським – а ці відносини, як зрозуміло, дуже напружені – і це зрозуміло, чому власне акції Ахметова пішли вверх», – аналізує відносини президента Зеленського з олігархами Войцех Конончук, заступник директора Центру східних досліджень імені Марека Карпа (Варшава, Польща).

І додає: «Я думаю, що пан Ахметов, він насправді став дуже впливовою людиною за президентства Володимира Зеленського».

Раніше в Офісі президента та у фракції «Слуга народу» назвали фейком та заперечили інформацію про фінансування Ахметовим, опубліковану «Українською правдою».

Із посиланням на одного з «крупних бізнесменів» видання повідомило, що олігарх виділяє гроші на команду президента Володимира Зеленського і «Слугу народу».

Видання вказувало, що Рінат Ахметов зберігає своє становище, «задобрюючи нову владу»: наприклад, купує по 300 «швидких» для сіл, бере під опіку декілька областей на час пандемії коронавірусу.

У пресслужбі олігарха наведені в статті дані назвали «абсолютною брехнею», що завдає шкоди діловій репутації Ріната Ахметова.

Рік тому «Схеми» також фіксували, як Сергій Шефір таємно відвідував офіс олігарха Ігоря Коломойського у центрі Києва. Як пояснював тоді перший помічник Зеленського: «Я був у справах студії «Квартал 95». (…) Мені з чогось же жити треба. Треба зарплату отримувати».

your ad here

Britain, Ukraine Sign ‘Strategic Partnership Agreement’

Britain and Ukraine have signed a bilateral agreement to support Kyiv’s sovereignty and territorial integrity in the face of Russia’s “malign influence,” British Prime Minister Boris Johnson’s office says. The U.K.-Ukraine Political, Free Trade, and Strategic Partnership Agreement was signed Thursday, the second day of Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy’s visit to Britain.The deal “lays the foundation for an intensified bilateral relationship in areas including trade, defense and political cooperation,” Johnson’s office said in statement.It replaces key elements of an existing partnership agreement between Ukraine and the European Union.FILE – Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy, left, is welcomed by European Council President Charles Michel ahead of an EU-Ukraine summit at the European Council in Brussels, Oct. 6, 2020.Britain formally left the bloc in January but remains bound by most of its rules until the end of the year. It is now looking to its post-Brexit future in 2021.Russia illegally annexed Crimea from Ukraine in 2014 and threw its support behind separatists in Ukraine’s east, where some 13,200 people have been killed in an ongoing conflict.During their meeting in Downing Street, Johnson and Zelenskiy discussed “the importance of working together to counter Russia’s malign influence, both in Ukraine and in the wider region,” according to the prime minister’s office.The statement said Johnson “stressed that reform and rule of law drive economic growth, and reiterated the UK’s commitment to Ukraine’s reform programme.”In a separate statement, Johnson said his country was Ukraine’s “most fervent supporter.””Whether it’s our defense support, stabilization efforts, humanitarian assistance or close cooperation on political issues, our message is clear: we are utterly committed to upholding the sovereignty and territorial integrity of Ukraine,” he said.Britain has been “a staunch defender of Ukraine’s right to self-determination,” the statement noted, adding that British troops had trained more than 18,000 members of Ukraine’s armed forces since 2015.The new deal, which Johnson said “signals the next chapter in our relationship,” includes a comprehensive preferential free trade agreement covering goods and services, tariffs and quotas, his office said.It also details commitments to cooperate on peaceful conflict resolution, defense and security, climate change and human rights.Ukrainian Defense Minister Andriy Taran and the British Secretary of State for Defense Ben Wallace on Oct. 7 signed a memorandum on strengthening cooperation in the defense sector. 
 

your ad here