Daily: 10/02/2020

Зеленський заперечив можливість надання військової допомоги України Азербайджанові чи Вірменії

Президент України Володимир Зеленський заперечив можливість надання Україною військової допомоги Азербайджанові чи Вірменії.

Україна закликає Вірменію й Азербайджан до діалогу і до деескалації ситуації в Нагірному Карабасі, і про надання військової допомоги з боку України якійсь зі сторін конфлікту не може бути й мови, заявив він журналістам у перебігу візиту в Чернівці.

За його словами, така позиція України як держави виважена і правильна.

Зеленський додав, що в останні роки Україна й Азербайджан налагодили тісні відносини як на економічному, так і на геополітичному рівнях. Тому, сказав він, Україна стояла й стоятиме на позиції підтримки цієї держави.

Водночас він наголосив: ухвалення рішень щодо надання чи ненадання військової, гуманітарної або будь-якої іншої допомоги іноземним державам – це компетенція виключно президента і верховного головнокомандувача, а не народних депутатів чи будь-кого іншого.

Зеленський вочевидь мав на увазі заяву народної депутатки, члена фракції партії «Слуга народу» Людмилу Марченко – 1 жовтня в ефірі телеканалу «Україна 24» вона заявила: «Україна готова сьогодні на різних майданчиках підтримувати Азербайджан. Це і військова підтримка, і гуманітарна, всім тим, що потрібно буде в майбутньому. Це військова ситуація».

Цю заяву вже критикували керівники МЗС і МВС України.

Зокрема, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба так само нагадував, що кожен народний депутат «може висловити свою позицію чи думку з будь-якого питання, але рішення про надання допомоги іноземним державам належить до компетенції уряду та президента України». Він закликав усіх «до зважених заяв та коментарів, які б не збуджували емоції, не провокували протистояння і ворожнечу, а відповідали офіційній позиції Української держави». Міністр також нагадав, що в Україні є вірменська й азербайджанська діаспори, тому «вкрай важливо забезпечити мир та міжнаціональну згоду для всіх етнічних громад, які проживають в Україні».

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков теж заявляв, що Україна не буде надавати військову допомогу в азербайджансько-вірменському конфлікті жодній зі сторін. Водночас він, так само не називаючи імен, критикував «надто вже cхильних до фантазій депутатів».

Україна дотримується принципу підтримки територіальної цілісності Азербайджану в його міжнародно визнаних кордонах.

Давній конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах знову перейшов у режим повномасштабного збройного протистояння 27 вересня. І сам Нагірний Карабах, і ще кілька прилеглих до нього районів Азербайджану контролюють вірменські сили. Нагірний Карабах є міжнародно визнаною частиною території Азербайджану, але населення там складають місцеві вірмени за національністю.

Баку не визнає самопроголошену «Нагірно-Карабахську республіку» за сторону конфлікту і називає цю територію окупованою Вірменією. Єреван теж формально не визнає цю «республіку», але фактично надає їй всіляку підтримку і нині по суті воює від її імені.

your ad here

Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі – Кулеба

Україна планує приєднатися до санкцій Європейського союзу проти Білорусі, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Я хочу подивитися на остаточне юридичне рішення, хто там у цьому списку. Але так, ми налаштовані приєднатися до цих санкцій, бо тут вже йдеться про питання послідовності політики», – заявив Кулеба в інтерв’ю британському громадському мовцеві «Бі-бі-сі».

«Україна вважає, що в цій ситуації важливо діяти єдиним фронтом. Ми робимо все, що в наших силах, щоб допомагати народові Білорусі в цій складній ситуації», – додав він.

Міністр наголосив, що ціна такої солідарності для України набагато вища, ніж для країн ЄС чи НАТО, бо Україна не перебуває під «парасолькою захисту» цих об’єднань, а розширення впливу Росії в Білорусі загрожує безпеці України.

Також 2 жовтня Європейський союз офіційно запровадив санкції проти сорока чільних представників влади Білорусі, яких визначили як відповідальних за репресії й переслідування мирних учасників протестів, представників опозиції і журналістів, а також за порушення під час виборчого процесу.

Санкції передбачають заборону особам зі списку на в’їзд до країн-членів ЄС чи транзит через них і замороження їхніх можливих активів у цих країнах, а також заборону громадянам і компаніям із ЄС надавати цим особам кошти.

У переліку наразі немає Олександра Лукашенка. Але в Євросоюзі раніше наголошували, що нинішній список не остаточний і може бути розширений, у тому числі й на особу Лукашенка.

Під санкції потрапили наразі чільники Міністерства внутрішніх справ Білорусі, внутрішніх військ і сил спецпризначення міліції, Комітету державної безпеки, а також керівники Центральної виборчої комісії країни.

Європейський союз не визнає офіційно оголошених результатів виборів президента в Білорусі, на яких, за твердженням білоруської ЦВК, ушосте переміг Лукашенко, і засуджує переслідування протестувальників і опозиції в країні.

Раніше свої власні санкції щодо значно ширшого кола представників влади Білорусі запровадили країни Балтії, не чекаючи на спільне рішення Євросоюзу, і вже далі розширили свої списки. Також про аналогічні санкції оголосили Велика Британія і Канада. В усіх цих списках, на відміну від списків ЄС, є і прізвище Лукашенка.

І Європейський союз, і ще багато західних країн, а також Україна не визнають легітимності Лукашенка як білоруського президента після того, як він таємно провів церемонію своєї інавгурації на шостий термін поспіль.

Такої ж позиції дотримується й опозиція в Білорусі, яка від самого дня президентських виборів 9 серпня щодня без перерв влаштовує акції протесту; білоруські силовики жорстоко розганяють їх.

your ad here

Росія: журналістка після обшуку спалила себе, звинувативши в цьому свою державу

Ірина Славіна підпалила себе біля будинку міського управління МВС Росії

your ad here

Трамп має «легкі симптоми» COVID-19 – Білий дім

Президент США Дональд Трамп має «легкі симптоми» коронавірусної хвороби COVID-19, повідомив Білий дім.

2 жовтня керівник апарату Білого дому Марк Медоуз під час спілкування з журналістами не уточнив, які саме симптоми має президент. Водночас він зазначив, що Трамп та перша леді перебувають у хорошому настрої.

«Президент не є виведеним з ладу. Він справді працює з резиденції», – цитує агентство Reuters посадовця Білого дому.

2 жовтня президент США Дональд Трамп заявив, що піде на карантин після того, як його старша радниця Гоуп Гікс захворіла на COVID-19. Через кілька годин президент повідомив, що в нього та його дружини Меланії виявили коронавірусну інфекцію.

your ad here

Без ексклюзивних умов: Кравчук розповіла про роль Тищенка у вирішенні питань щодо Донбасу

Статус чи повноваження Миколи Тищенка не відрізнятимуться від тих, що матимуть інші народні депутати, котрі входитимуть у відповідну парламентську групу. Про це в прямому ефірі Радіо Свобода розповіла заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

За її словами, задля кращої комунікації між парламентом та Мінської ТКГ, у Верховній Раді, було створено спеціальну парламентську групу, що має назву «Шлях додому». На першому засіданні цієї групи був також присутній і Микола Тищенко, проте, каже Кравчук, не лише він.

«Я була на цій зустрічі, після якої пан Тищенко запостив фото з Леонідом Кравчуком. Також на тій зустрічі було близько 30-ти депутатів, котрі в той день змогли приєднатися. Тому розказувати про якісь ексклюзивні умови (для Тищенка-ред.) точно не варто. Мені також цікаво працювати в цій групі. Вона називається «Шлях додому». Це депутатська група була створена для того, щоб мати можливість не через публічні заяви обмінюватися з нашими перемовниками, а сісти і спокійно задати питання та отримати відповідь», – розповіла Євгенія Кравчук в прямому ефірі на Радіо Свобода.

 

За словами депутатки, Тищенко не матиме стосунку до оновлення Тристоронньої контактної групи, оскільки «перезавантажити Мінськ можуть лише лідери «Норамандського формату».

Щодо того, чи планується розширювати склад групи шляхом долучення до неї народних депутатів, Кравчук зазначили, що у складі української делегації ТКГ і так працює три народних депутата, котрі є головами комітетів, і «додавати ще якихось народних депутатів «аби було», не вважає за корисне.

28 вересня, народний депутат від фракції «Слуга народу» Микола Тищенко заявив, що увійшов до ініціативної групи із перезавантаження тристоронньої контактної групи. Про це він сказав на брифінгу в КВЦ Парковий, повідомляло видання НВ.

Того ж дня, на своїй сторінці у фейсбуці, Тищенко написав, що вперше взяв участь у парламентській групі щодо законодавчих змін по Донбасу, і опублікував фото з главою української делегації в ТКГ Леонідом Кравчуком.

 

your ad here

Islam in ‘Crisis All Over the World’ France’s Macron Says

French President Emmanuel Macron Friday called Islam “a religion that is in crisis all over the world,” in a speech addressing what he calls “separatism” in France’s Islamic community.
 
In remarks delivered in the western Paris suburb of Les Mureaux, Macron said Islam is a religion in deep crisis worldwide, even in countries where it is the majority religion, because of “tensions between fundamentalism and political projects … that lead to very strong radicalization.”
 
The French president said in France there is a “parallel society” of radical Muslims thriving outside the values of the nation, a “separatism” as he describes it, that thrives in some neighborhoods around the country, where Muslims with a radical vision of their religion take control of the local population to inculcate their beliefs.
 
But Macron said everyone can share in the blame for this so-called separatism.
 
“We ourselves have built our own separatism, that of our neighborhoods. This is the ghettoization that our republic, initially with the best intentions in the world, allowed to take place,” said the French leader Friday.He noted France’s concentration of populations into districts according to their origins, which has also concentrated educational and economic difficulties as well.
 
Macron said where French secular society failed Islamic youth, radicals stepped in.
 
The French president said the government will offer legislation in December to “reinforce secularism and consolidate republican principles.”Macron to Outline France’s Controversial Anti-Separatism BillFrance’s Muslim community – Europe’s largest – worries new law could deepen anti-Islamic sentimentsHe called secularism “the cement of a united France,” and added: “Let us not fall into the trap laid by … extremists, who aim to stigmatize all Muslims.”
 
During his speech, Macron repeatedly stressed the importance of schools in instilling secular values in young people and said that the government would require private schools to agree to teach them. Beginning next year, with few exceptions, the 50,000 French children who are currently educated at home would be required to attend school with fellow students, he said.
 
The bill would include additional education funding as well.
 
The remarks come as a trial is underway in Paris over the deadly January 2015 attacks on satirical newspaper Charlie Hebdo and a kosher supermarket by French-born Islamic extremists. Last week, a man from Pakistan stabbed two people near Charlie Hebdo’s former offices in anger over its publication of caricatures of the Prophet Muhammad. 

your ad here

Зеленський збирається взяти участь у саміті Україна-ЄС у Брюсселі 6 жовтня

Президент України Володимир Зеленський збирається взяти участь у саміті Україна – Європейський союз у столиці Бельгії Брюсселі 6 жовтня, повідомив Офіс президента.

Це буде перший двосторонній саміт ЄС із країною-партнером, який пройде у Брюсселі у традиційному «живому» форматі з початку пандемії COVID-19.

Делегацію Європейського союзу очолить президент Європейської ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Лідери обговорять пріоритетні питання відносин України та Євросоюзу, зокрема подальші кроки з імплементації Угоди про асоціацію, поглиблення секторальної інтеграції між Україною та ЄС, співпрацю в контексті подолання наслідків пандемії COVID-19 та подальшу підтримку з боку ЄС процесу реформ в Україні», – заявили в Офісі президента.

В ОП додали, що окрема увага буде приділена безпековій ситуації на Донбасі та посиленню координації зусиль України та ЄС з метою деокупації Криму та захисту прав кримчан.

За даними Офісу президента, на полях саміту планується підписання низки фінансових угод між Україною та ЄС у межах Європейського інструменту сусідства, зокрема, щодо підтримки сходу України, громадянського суспільства та пом’якшення наслідків кліматичних змін.

Також планується підписання угод з Європейським інвестиційним банком, що передбачають залучення фінансування на удосконалення енергоефективності громадських будівель та модернізацію й цифровізацію «Укрпошти».

Попередній саміт Україна – ЄС відбувся в Києві в липні 2019 року.

your ad here

Trump Joins Growing List of Virus-infected World Leaders

President Donald Trump has tested positive  for the coronavirus, joining a small group of world leaders who have been infected. Trump is 74, putting him at higher risk of serious complications. Here’s a look at other leaders who have had the virus. Some are sending Trump their wishes for a speedy recovery.Boris Johnson
The British prime minister was the first major world leader confirmed to have COVID-19, after facing criticism for downplaying the pandemic. He was moved to intensive care in April after his symptoms dramatically worsened a day after he was hospitalized for what were called routine tests. He was given oxygen but did not need a ventilator, officials said. He later expressed his gratitude to National Health Service staff for saving his life when his treatment could have “gone either way.” Prince Charles, the heir to the British throne, also tested positive in March and showed mild symptoms.Jair Bolsonaro
The Brazilian president announced his illness in July and used it to publicly extol hydroxychloroquine, the unproven malaria drug that he’d been promoting as a treatment for COVID-19 and was taking himself. For months he had flirted with the virus, calling it a “little flu,” as he flouted social distancing at lively demonstrations and encouraged crowds during outings from the presidential residence, often without a mask.  Juan Orlando Hernandez
The Honduras president announced in June that he had tested positive, along with two other people who worked closely with him. Hernández said he had started what he called the “MAIZ treatment,” an experimental and unproven combination of microdacyn, azithromycin, ivermectin and zinc. He was briefly hospitalized and released. He has added his voice to growing pleas for equitable access to any COVID-19 vaccine, asking the recent U.N. gathering of world leaders, “Are people to be left to die?”  Alexander Lukashenko
The president of Belarus, who dismissed concerns about the virus as “psychosis” and recommended drinking vodka to stay healthy, said in July he had contracted it himself but was asymptomatic. Belarus is one of the few countries that took no comprehensive measures against the virus. Other top officials in former Soviet states who were infected include Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan and Russian Prime Minister Mikhail Mishustin.Prince Albert ii of Monaco
The palace of Monaco in March said the ruler of the tiny Mediterranean principality tested positive but his health was not worrying. He was the first head of state who publicly said he was infected.Alejandra Giammattei
The Guatemalan president said he tested positive for the virus in September. “My symptoms are very mild. Up to now, I have body aches, it hurt more yesterday than today, like a bad cold,” he said during a televised address. “I don’t have a fever, I have a bit of a cough.” He said he’d be working from home.Jeanine Anez
The virus drove the Bolivian interim president into isolation in July, but she said she was feeling well.  Juis Abinader
The newly elected president of the Dominican Republic contracted and recovered from COVID-19 during his campaign. He spent weeks in isolation before the country’s July election.Iran
Iran, the epicenter of the Mideast’s initial coronavirus outbreak, has seen several top officials test positive. Among them are senior Vice President Eshaq Jahangiri and Vice President Massoumeh Ebtekar. Cabinet members have tested positive, too.  India  
Vice President M. Venkaiah Naidu, 71, recently tested positive but his office said he had no symptoms and was quarantined at home. Home Minister Amit Shah, the No. 2 man in Prime Minister Narendra Modi’s government, was hospitalized for COVID-19 last month and has recovered. Junior Railways Minister Suresh Angadi last week was the first federal minister to die from COVID-19.Israel
Israel’s then-Health Minister Yaakov Litzman tested positive in April and recovered. Litzman is a leader in Israel’s ultra-Orthodox community, which has seen a high rate of infection as many have defied restrictions on religious gatherings. The minister for Jerusalem affairs, Rafi Peretz, tested positive over the summer as cases surged nationwide and recovered.South Africa
The country’s defense minister, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, mineral resources and energy minister, Gwede Mantashe, and labor minister, Thulas Nxesi, were infected as cases surged in June and July.South Sudan
Vice President Riek Machar was among several Cabinet ministers infected.Gambia
Vice President Isatou Touray tested positive in July along with the ministers of finance, energy and agriculture.  Guinea-Bissau
Prime Minister Nuno Gomes Nabiam in April said he tested positive.

your ad here

Меркель услід за Макроном зустрінеться з Тихановською

Канцлер Німеччини Анґела Меркель зустрінеться 6 жовтня в Берліні з білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською, повідомила речниця німецького уряду.

Зустріч відбудеться після того, як 29 вересня з Тихановською у Вільнюсі зустрівся президент Франції Емманюель Макрон.

У ніч на 2 жовтня Європейський союз погодив запровадження санкцій проти близько 40 білоруських чиновників, відповідальних за порушення на президентських виборах, що відбулися в країні в серпні, і жорстокі дії силовиків проти протестувальників.

Олександра Лукашенка, який заявляє, що переміг на виборах президента 9 серпня, немає в списку. Дипломати ЄС заявили, що його можуть додати пізніше.

Раніше в ЄС заявляли, що Тихановська здатна до «справжнього керівництва».

ЄС не визнає результати виборів президента в Білорусі, на яких, за даними білоруської ЦВК, ушосте переміг Лукашенко, і засуджує переслідування протестувальників і опозиції в країні.

 

your ad here

Протестувальники в Ірані вимагають від влади підтримати Азербайджан у протистоянні з Вірменією

В кількох іранських містах почалися акці протесту, учасники яких вимагають від влади підтримати Азербайджан у конфлікті з Вірменією через спірний регіон Нагірний Карабах.

Люди вийшли на вулиці в Тегерані та низці інших міст, в тому числі Табрізі на північному заході країни.

Етнічні азербайджанці складають велику частку іранського населення.

За повідомленнями, співробітники силових служб застосували сльозогінний газ, щоб розігнати мітингарів. Також відомо про сутички між учасниками протесту та поліцією.

Новинна агенція Human Rights Activists заявляє про затримання щонайменше 38 людей.

Читайте також: Нагірний Карабах: конфлікт у 10 відповідях

1 жовтня чотири представника Верховного лідера Ірану Аятолли Алі Хаменеї у чотирьох провінціях, де переважає азербайджанське населення, оприлюднили спільну заяву на підтримку Баку. Представники духовного лідера Ірану в провінціях Східний та Західний Азербайджан, Ардебіл та Занджан заявили, що «не мають сумніву» в тому, що спірний регіон Нагірний Карабах належить Азербайджану.

Влада Ірану, яий межує з обома ворогуючими країнами, закликала до негайного припинення насильства та початку діалогу. Тегеран висловив готовність виступати посередником.

Активна фаза давнього конфлікту між Азербайджаном і Вірменією розпочалася 27 вересня. За кілька днів загинули, за різними даними, десятки або сотні людей. Сторони заявляють про втрати серед цивільних і звинувачують одна одну у застосуванні важких видів озброєння і найманців.

У 1988 році в Нагірному Карабасі (тоді – Нагірно-Карабаська автономна область Азербайджанської РСР) відбулися мітинги місцевого вірменського населення, яке прагнуло приєднання до тодішньої Вірменської РСР. Баку не погодився з цим.

У 1992–1994 роках сторони вели масштабні бойові дії. В цей час Азербайджан втратив контроль над територією Карабаху і прилеглих до нього районів, всього близько 20% території країни. Тоді регіон залишили майже всі азербайджанці і десятки тисяч біженців інших національностей.

your ad here

Звіт «кварталівської» кінокомпанії в Росії: збитки скоротили, хочуть збільшити продажі – «Схеми»

Російська компанія «Грин Филмс», співзасновником якої до весни 2019 року був Володимир Зеленський, а станом на цей час досі є перший помічник президента Сергій Шефір, прозвітувала про свій бухгалтерський баланс і фінансові показники за 2019 рік.

У компанії зазначили, що «не ухвалювали рішення про припинення або скорочення діяльності», скоротили збитки на 32% і пояснили, чому прокат фільмів приносить менше доходів.

Журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший) проаналізували дані бухгалтерського балансу та «Пояснення до бухгалтерського балансу і звіту про фінансові результати за 2019 рік», які компанія опублікувала на російському Державному інформаційному ресурсі бухгалтерської (фінансової) звітності.

Керівник «Грин Филмс» зазначає у поданих документах, що товариство «не ухвалювало рішень про припинення чи скорочення діяльності», а навпаки «вживає заходів для збільшення об’ємів продажів і зниження собівартості».

У «Поясненні» йдеться про те, що компанія вже кілька років поспіль працює собі в збиток, витрачаючи більше, ніж заробляє. Але в 2019 році, попри майже 50% скорочення доходів в цілому, та зокрема, й від надання прав на використання кінофільмів, «Грин Филмс» вдалося зменшити збитки на третину порівняно з минулим роком, до майже 5 мільйонів рублів (близько 1,7 мільйона гривень).

У звіті зменшення доходів пояснюють так: «Зниження виручки обумовлено тим, що основна частина прав на використання АВП (аудіовізуальної продукції – прим.ред.) припадає на перші місяці прокату фільму в кінотеатрах, а в наступні періоди дохід від використання фільмів знижується».

У той же час, зі звітності випливає, що зменшити збитки компанії здебільшого вдалося через скорочення адміністративних витрат – зокрема, оплати праці й видатків на оренду приміщень.

Також у «Грин Филмс» прозвітували про зменшення боргового навантаження за 2019 рік на 12%, до понад 170 мільйонів рублів (або майже 58 мільйонів гривень). Це може свідчити про те, що у компанії не збираються згортати діяльність, а навпаки, дотримуються обіцянок перед кредиторами, щоб продовжувати роботу.

У документі зазначено, що «Грин Филмс» володіє нематеріальними активами, вартість яких станом на грудень 2019 року склала майже 137,2 мільйона рублів (майже 47 мільйонів гривень). Це права на аудіовізуальні твори: «8 новых свиданий», «8 первых свиданий», «8 лучших свиданий», «Мамочки», «Между нами девочками», «Папаши», «Петля Нестерова», «Ржевский против Наполеона», «Служебный роман. Наше время», «Я буду рядом» та сценарій «The Replacement».

Також у «Поясненні» прозвітували, що повернули Міністерству культури Росії 35 мільйонів рублів (майже 12 мільйонів гривень) на виробництво фільму «Вниз», а також відсотки за користування коштами федерального бюджету.

Сергій Шефір на прохання «Схем» прокоментувати плани російської фірми, де він є співзасновником через кіпрську компанію, не відповів. Натомість зазначив: «Функції засновника в комерційних компаніях можуть не збігатися з виконавчими посадами в цих же компаніях. Я не обіймаю жодних посад в органах управління кіпрської компанії, не відповідаю за операційну діяльність, не веду бухгалтерський облік і навіть не провітрюю приміщення офісу».

На початку 2019 року «Схеми» з’ясували, що Володимир Зеленський і його бізнес-партнери мають компанії у Росії, попри запевнення тоді ще кандидата у президенти, що закрили бізнес у 2014 році. Журналісти знайшли три російські фірми, які займаються виробництвом кінофільмів і телевізійних програм: «Вайсберг Пикчерс», «Платинумфильм» і «Грин Филмс».

Засновник усіх трьох компаній – зареєстрована на Кіпрі Green Family Ltd, кінцевим бенефіціаром якої був вказаний Володимир Зеленський і його партнери по «Кварталу 95».

​Володимир Зеленський спочатку заперечував цей факт, але потім визнав і вибачився перед журналістами.

Тоді з’ясувалося, що компанія «Грин Филмс» не лише працює в Москві, але й успішно пройшла відбір у конкурсі на отримання державного фінансування з бюджету Росії та отримала 35 мільйонів рублів (майже 12 мільйонів гривень) на фінансування фільму-трилера «Вниз».

У березні «Схеми»​ повідомляли, що Володимир Зеленський позбувся частки у російському кінобізнесі на користь Андрія Яковлєва – автора «Студії Квартал-95».

Він вийшов із кіпрської компанії-засновниці ООО «Грин Филмс» Green Family LTD. Після цього частки у Green Family LTD розподілилися так: Андрій Яковлєв – 20%, Борис Шефір – 15%, Сергій Шефір – 15%, Appex International LTD Тімура Міндіча – 50%.

Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри – давні бізнес-партнери Зеленського по «Кварталу 95». Тімур Міндіч – соратник Ігоря Коломойського і бізнесмен, що має частку в наближених до олігарха медіаструктурах.

21 травня 2019 року Сергій Шефір був призначений першим помічником президента Володимира Зеленського. Син Сергія Шефіра працює помічником народного депутата від «Слуги народу» Юрія Кісєля.

your ad here

WikiLeaks Founder’s Extradition Ruling Set for 2021

A British judge will deliver a decision January 4 on whether to extradite WikiLeaks founder Julian Assange to the United States to face charges, including espionage.District Judge Vanessa Baraitser made the announcement at London’s Old Bailey Court after nearly four weeks of hearings.The U.S. has requested extradition of Australian-born Assange on 17 espionage charges and one charge of misusing computers in connection with Wikileaks’ 2010 and 2011 publication of thousands of confidential U.S. cables, mainly relating to the wars in Afghanistan and Iraq.A group of protesters gathered in front of the court in support of Assange.After the court adjourned, Stella Moris, Assange’s fiancée and the mother of his two young children, called for his release.”Julian is a publisher,” she said. “Julian is also a son, he’s a friend. He’s my fiancé and a father. Our children need their father, Julian needs his freedom, and our democracy needs a free press. Thank you.”Kristinn Hrafnsson, a Wikileaks editor, said extradition would mean ”darkness for us all.””After all these four weeks, we should be in no doubt that there is only one thing that has to happen as an outcome of these proceedings,” Hrafnsson said. “If Julian Assange is extradited it will mean darkness for us all. It cannot happen. We must take a stand. There can only be one outcome: no extradition.”Assange’s lawyers, fighting the U.S. extradition request, say the charges were politically motivated and that his mental health is at risk, arguing that U.S. prison conditions breach Britain’s human rights laws, adding that Assange and his lawyers were surveilled while he was in the Ecuadorian Embassy in London.Lawyers representing the United States said that many of those arguments related to issues to be addressed in a trial and have no bearing on extradition.

your ad here

У Трампа і його дружини виявили COVID-19

Президент США Дональд Трамп і перша леді США Меланія Трамп захворіли на коронавірусне захворювання COVID-19, повідомив сам Трамп.

«Ми почнемо карантин і процес одужання негайно. Ми пройдемо через це разом», – написав він у твіттері 2 жовтня.

Новина доповнюється

 

your ad here

Трамп обіцяє піти на карантин після того, як у його помічниці виявили коронавірус

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявляє, що почне «процес карантину» після того, к один з його близьких помічників отримав позитивний тест на коронавірус.

Гоуп Гікс, консультантка і старша радниця президента, 1 жовтня отримала позитивний результат тесту на коронавірус після того, як протягом тижня неодноразово мандрувала з Трампом.

Трамп написав у Twitter, що вони разом із першою леді Меланією Трамп зараз чекають результатів своїх тестів і підуть на карантин.

«Гоуп Гікс, яка так багато працювала без бодай маленької перерви, щойно отримала позитивний результат для COVID-19. Жахливо! Ми з Першою леді чекаємо на результати власних тестів. Тим часом ми розпочнемо процес карантину!», – написав Трамп у твітері.

Гікс їздила з президентом на борту літака Air Force One на перші президентські дебати в Клівленді 29 вересня, а також на президентському вертольоті Marine One на мітинг в Міннесоті 30 вересня.

У своїй заяві речник Білого дому Джадд Дір сказав, що Трамп «дуже серйозно ставиться до свого здоров’я та безпеки, а також здоров’я та безпеки всіх, хто працює на підтримку його та американського народу».

«Персонал Білого дому співпрацює з лікарем президента та Військовою канцелярією Білого дому, щоб забезпечити якнайширше впровадження поточних рекомендацій Центру контролю захворювань та найкращих практик з обмеження впливу COVID-19 у всі плани та процедури, як комплексно, так і під час поїздок Президента», – сказав Дір.

Читайте також: COVID-19, расова нерівність та податки. Основне з першого раунду президентських дебатів у США

Раніше Гікс працювала директоркою з комунікацій Білого дому і приєдналася до адміністрації цього року напередодні виборів 3 листопада.

Протягом останніх місяців численні співробітники Білого дому отримали позитивний тест на вірус. Серед них – прессекретарка віцепрезидента Майка Пенса Кеті Міллер та радник Білого дому з питань національної безпеки Роберт О’Брайен.

your ad here

EU Leaders Win Agreement for Sanctions on Belarus

EU leaders overcame a diplomatic stalemate Friday to agree on sanctions on Belarus after a long evening of summit talks, assuring Cyprus the bloc would stand firm on Turkey for its oil and gas drilling in the Mediterranean.The agreement to sanction some 40 Belarus officials accused of rigging an Aug. 9 presidential election allows the EU to make good on its promise to support pro-democracy protesters in Minsk and regain some credibility after weeks of delays.”We have unblocked sanctions on Belarus,” a senior EU official told Reuters.Another EU diplomat said: “It’s a decent compromise,” but gave no details.The EU’s chairman and chief executive were to give a news conference in the early hours of Friday.While Britain and Canada have imposed sanctions on Minsk to show support for pro-democracy demonstrations there, the impasse in the 27-nation EU, where decisions are taken by unanimity, has cost the bloc credibility, diplomats say.Cypriot President Nicos Anastasiades, on the day of his island’s 60th anniversary of independence from Britain, had demanded a much tougher stance on Turkey as the price for supporting Belarus sanctions.He said the EU must send a message that Ankara’s oil and gas exploration along the coast of the Mediterranean island is unacceptable.Germany pushed back against the imposition of EU sanctions on Turkey, fearing it would disrupt efforts to cool tensions with Greece.Turkey, both a candidate to join the EU and a member of NATO, has slid toward authoritarianism under President Recep Tayyip Erdogan but remains a strategically located partner that the EU cannot ignore.In a sign that the diplomatic stand-off is easing at least between Athens and Ankara, NATO announced on Thursday that the two alliance members had set up a “military de-confliction mechanism” to avoid accidental clashes at sea. 

your ad here

Актор Вахтанг Кікабідзе очолив список партії Саакашвілі на парламентських виборах в Грузії

Грузинський актор і співак Вахтанг Кікабідзе очолив список опозиційної партії «Єдиний національний рух», яку заснував експрезидент Грузії, нинішній голова виконкому Нацради реформ при президенті України Міхеїл Саакашвілі, повідомляє Грузинська служба Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

«Єдиний національний рух» йде на вибори із ще декількома партіями в блоці під назвою «Сила в єдності».

Раніше стало відомо, що кандидатом на пост прем’єр-міністра Грузії від «Єдиного національного руху» і об’єднання «Сила в єдності» є Міхеїл Саакашвілі.

Парламентські вибори в Грузії заплановані на 31 жовтня.

your ad here