Daily: 09/30/2020

«Існує небагато ознак того, що Росія анексує Донбас» – експосол США

Дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що немає на сьогодні підстав говорити про намір Росії анексувати, за аналогією із Кримом, територію Донбасу. Про це він сказав в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії ТВ.

«Подивіться на останні шість років: спочатку росіяни незаконно застосували військову силу для захоплення Криму, провели цей абсолютно фальшивий референдум, а потім незаконно анексували півострів. Той факт, що це нелегальні дії, підтверджується тим, що так мало країн в світі визнали включення Криму до складу Росії. Але якщо говорити про Донбас, то Росія не намагалася його анексувати. Там не зробили нічого, що наводило б на думку про те, що Москві потрібен Донбас. У Росії засвоїли, що захоплення Криму обійшовся набагато дорожче, ніж очікувалося», – сказав Пайфер.

На його думку, Донбас «коштував би» Росії ще дорожче, ніж Крим, і вона, ймовірно, не згодна на такі «витрати».

«Схоже, Кремль дійсно використовує Донбас як засіб: це спосіб чинити тиск на уряд в Києві. Існує не так багато ознак того, що росіяни насправді анексують Донбас. Думаю, це наближає Донбас до врегулювання ситуації. На жаль, Росія не зробила того, що повинна була, щоб залагодити цей конфлікт. Це одна з причин, чому я вважаю, що в якийсь момент Заходу слід розглянути питання про подальші санкції, щоб спробувати вплинути на витрати і прибуток Москви від того, що вона робить на Донбасі», – резюмував експосол США в Україні.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

your ad here

Росії треба було подумати про воду до того, як вона захоплювала Крим – Пайфер

Росії треба було подумати про водопостачання Криму до того, як вона незаконно захопила український півострів, розповів в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії ТВ, дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Я можу зрозуміти стурбованість Росії, але вона повинна була подумати про це (водопостачання півострова – ред.), перш ніж незаконно захоплювати Крим у 2014 році», – наголосив експосол.

Він повідомив, що при цьому Росія навряд чи зважиться на військові дії через дефіцит води в Криму, тому що, якщо дивитися на канал від точки, де той виходить з Дніпра, і до точки, де він фактично перетинає лінію з Кримом, то його протяжність становить приблизно 100 кілометрів.

«І якщо ви збираєтеся захопити цей канал і пустити ним воду, ви повинні контролювати весь канал, оскільки в іншому випадку його можуть заблокувати. Це була б серйозна військова операція. Я думаю, що операція такого масштабу майже напевне призведе до нового раунду ще жорсткіших санкцій з боку Сполучених штатів і Європи. Санкції допоможуть надати стримувальний ефект на росіян, якщо ті задумають щось подібне. Крім того, масштаби таких військових дій – це досить складне завдання для Росії», – резюмував Пайфер.

Раніше окупаційна влада Сімферополя повідомляла, що жителі міста продовжують скаржитися на проблеми з водопостачанням – слабкий тиск і недотримання графіку подачі води, обмеження у водопостачанні анонсували на 1-2 жовтня.

З 7 вересня у Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху і обміління водоймищ ввели третій, найжорсткіший етап обмежень подачі води.

У російському уряді Криму повідомили, що готуються до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов раніше повідомляв, що не виключає того, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму. Він також стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

your ad here

British PM Receives Rare Rebuke in House of Commons

British Prime Minister Boris Johnson received a rare reprimand Wednesday by the speaker of the House of Commons for treating lawmakers with contempt by rushing through far-reaching COVID-19 restrictions without proper review by lawmakers.Just before the prime minister’s weekly “question time” with members of Parliament, Lindsay Hoyle, speaker of the House of Commons, admonished Johnson for making rules in a “totally unsatisfactory” way.Hoyle said that several of the COVID-19-related measures were published and brought before Parliament only hours before they were to take effect, and some after the fact. The speaker said the actions showed total disregard for the House of Commons and called on Johnson and his government to prepare measures more quickly.The speaker did hold back a rebellion within Johnson’s own Conservative Party, where more than 50 members had threatened to join an opposition-led measure demanding more say over future rules to stop the spread of the virus and accusing ministers of governing “by decree.”But they were denied a chance to vote on the proposal after the speaker ruled there was not enough time for a proper debate.Later Wednesday, during a news briefing on the COVID-19 pandemic, Johnson said the government would not hesitate to put even stricter pandemic restrictions in place if evidence supported such a move.Britain reported 7,143 new cases of COVID-19 on Tuesday, the highest one-day figure to date for the country, which has the highest official death toll in Europe.Areas of Britain, particularly in the northeast where a second wave of COVID-19 infections is surging, are faced with local restrictions designed to slow its spread. Britain has reported more than 42,233 deaths from the virus, the world’s fifth-highest total.

your ad here

Кремль обіцяє «уважно ознайомитися» зі справою історика Юрія Дмитрієва

Речник президента Росії Дмитро Пєсков відмовився прокоментувати рішення Верховного суду Карелії, який збільшив термін ув’язнення в колонії для історика, керівника регіонального відділення товариства «Меморіал» Юрія Дмитрієва. За словами Пєскова, ця тема перебуває «не під контролем» Кремля, повідомляє видання «Медуза».

Пєсков пообіцяв, що в Кремлі «більш уважно ознайомляться» зі справою Дмитрієва. Речник висловив сумнів у тому, що Володимир Путін знає про справу карельського історика.

Верховний суд Карелії 29 вересня збільшив термін ув’язнення для Дмитрієва з трьох з половиною до 13 років колонії. Захист історика має намір оскаржити це рішення суду. У липні Дмитрієва визнали винним у насильницьких діях сексуального характеру щодо прийомної дочки. Якби вирок залишився без змін, вже в листопаді історик міг би вийти на свободу.

Дмитрієва також звинувачували за статтями про розпусні дії, виготовленні порнографії і незаконне зберігання зброї. За цими пунктами звинувачення суд у Петрозаводську його виправдав. Зараз Верховний суд Карелії відправив справу у виправдувальній частині вироку на новий розгляд. Вирок, ухвалений Дмитрієву в липні, оскаржили всі сторони процесу – захист, обвинувачення і потерпілі.

Кримінальні справи про виготовлення порнографії та розпусні дії порушили в 2016 році через виявлені в комп’ютері історика кілька фотографій оголеної неповнолітньої прийомної дочки. Дмитрієв заперечує провину, стверджуючи, що робив фотографії з метою документування стану здоров’я дочки. У 2018 році його виправдали в цій справі, однак згодом скасували виправдувальний вирок і порушили ще одну справу – про насильницькі дії.

Історик наполягає на своїй невинуватості. На його захист була організована громадська кампанія. Перед оголошенням нового вироку митці, науковці, правозахисники, політики і журналісти звернулися до голови Верховного суду Карелії Анатолія Накваса з проханням перенести розгляд справи Дмитрієва в інший регіон Росії, проте суд відмовився це зробити.

your ad here

Чехія і Словаччина через коронавірус запроваджують на своїх територіях надзвичайний стан

Уряди Чехії та Словаччини ухвалили рішення запровадити надзвичайний стан на своїх територіях із початку жовтня. Так, з 1 жовтня режим НС запроваджується у Словаччині. Прем’єр-міністр Ігор Матовіч заявив, що триватиме він орієнтовно 45 днів.

«Побачимо, як у нас проявляться подорожі громадян у поминальні дні, потім вирішимо, чи будемо продовжувати, чи матимемо можливість повернутись до звичного життя», – сказав прем’єр.

Режим надзвичайного стану у Словаччині, зокрема, передбачає, що на акціях, в тому числі спортивних, може збиратись не більше, ніж 50 людей. Носити захисну маску – одна з головних вимог, яка стосується учнів початкових і середніх шкіл, а також студентів. Без захисної маски вхід до крамниць, кафе, ресторанів, фітнесцентрів забороняється. Так само обов’язковою є маска у всіх видах транспорту.

Уряд Чехії також ухвалив рішення про запровадження надзвичайного стану в країні від 5 жовтня на 30 днів. При цьому влада звернулась із закликом до студентів медичних закладів допомогти в боротьбі з COVID-19. Інтенсивного зростання кількості інфікованих в Чехії не зафіксовано, зазначив міністр охорони здоров’я Роман Прімула, запровадження надзвичайного стану є реакцією на потребу тримати в  готовності медичні заклади і роботу медичних працівників, додав він.

За даними Міністерства охорони здоров’я Чехії, станом на 30 вересня в країні зареєстровано 67 843 інфікованих COVID-19 осіб, одужали 32 759, померли –  636 людей.

У Словаччині всього з початку пандемії інфіковано COVID-19 10 141 громадян, понад 4 тьисячі – одужали, 48 людей померли.

your ad here

«Деструктивний контент з Росії»: СБУ заявила про блокування «ботоферм» перед місцевими виборами

У Службі безпеки повідомили про заблокування каналів розповсюдження з Росії і від сепаратистського угруповання «ДНР» деструктивної інформації з використанням «ботоферм» напередодні місцевих виборів в Україні.

«Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що телекомунікаційні платформи використовувались для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот в інтересах РФ та незаконних збройних формувань. За задумом кураторів, масове поширення неправдивої інформації серед українського сегменту мережі інтернет» напередодні місцевих виборів мало дестабілізувати ситуацію в країні. Для організації протиправної діяльності організатори схеми використовували сім-картки українських і російських операторів мобільного зв’язку. Співробітники СБУ встановили особи всіх фігурантів, які перебувають на території нашої країни. Оплату від замовників вони отримували через заборонені російські платіжні системи», – розповіли в СБУ.

За даними СБУ, під час проведення обшуків у Києві та Донецькій області правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, SIM-картки, чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які «розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці».

«Наразі перевіряється версія стосовно причетності до організації вказаної протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів так званої «ДНР» і Росії. Триває досудове слідство за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України», – зазначили в СБУ.

Читайте також: З початку року СБУ відкрила близько 80 справ через держзраду і створення терористичних організацій

Раніше СБУ вже повідомила про блокування «ботоферми» з поширення «деструктивної інформації». Тоді теж повідомлялося про викриття анонімних віртуальних акаунтів для поширення фейкових новин про політичну ситуацію в Україні.

your ad here

«Страус заховав голову в пісок». Качура про реакцію своєї партії «Слуга народу» на заяву нардепа Галушка

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура розкритикував відсутність чітких дій та реакції своєї партії на заяву депутата Верховної Ради Миколи Галушка, який заявив про продаж владною партією місць у списках.

За словами Качури, він просив винести це питання на засідання фракції, проте цього не зробили.

«Якби ми жили в європейській площині, то всередині партії могла би бути серйозна розмова. А в нас, на жаль, я зараз скажу таку сенсаційну річ, не те, що повинен сказати представник партії «Слуга народу». Але в нас страус заховав голову в пісок по цьому питанню, як і про інших питаннях також», – заявив Качура в прямому ефірі Радіо Свобода.

 

За словами народного депутата, «кейс Галушка» – це наслідок того, що в президентській фракції брак комунікації, і наразі, каже Качура, визріла потреба в перезавантаженні фракції на рівні керівництва.

Напередодні голова партії «Слуга народу» у коментарі Радіо Свобода заявив, що «продаж місць у списку з’ясувати важко».

 

26 вересня народний депутат від фракції «Слуга народу» Микола Галушко заявив, що виходить із партії. У своєму відеозверненні до президента України Володимира Зеленського він стверджував, що всі місця в списку «Слуги народу» в його окрузі №97 у Київській області були продані.

У партії «Слуга народу» заявили, що вивчають заяву Галушка. «Це дуже серйозні звинувачення, оскільки «договорняки» і торгівля місцями в списках суперечать моральним засадам нашої команди. Тому служба безпеки партії вже почала відповідні перевірки», – йшлося в офіційній заяві партії у фейсбуці 27 вересня.

 

your ad here

Pompeo Calls on Vatican to Reconsider Deal With Beijing

U.S. Secretary of State Mike Pompeo vowed to advocate for persecuted religious minorities in China while calling on the Vatican to reconsider renewing a deal with Beijing.”Nowhere is religious freedom under assault more than it is inside of China today,” Pompeo said Wednesday in Rome, Italy. ”Nor of course have Catholics been spared this wave of repression.”   Pompeo’s latest remarks come as the Vatican and China are negotiating to renew a controversial 2018 agreement on the nomination of bishops. The terms of that deal have not been publicly revealed.   U.S. Secretary of State Mike Pompeo, left, and U.S. Ambassador to the Holy See Callista Gingrich greet Cardinal Raymond Burke, right, during a symposium in Rome, Sept. 30, 2020.While admitting nation-states’ efforts to protect religious freedom are “constrained by the realities of world politics,” Pompeo made a subtle appeal to the Vatican to reverse the planned renewal under way.   “The Church is in a different position. Earthly considerations shouldn’t discourage principled stances based on eternal truths.”  Wednesday, the U.S. Embassy to the Holy See hosted a symposium on “Advancing and Defending International Religious Freedom through Diplomacy.” Holy See Secretary of State Cardinal Pietro Parolin, and Holy See Secretary for Relations with States Archbishop Paul Gallagher also participated.  A senior State Department official confirmed the top U.S. diplomat is not scheduled to have an audience with Pope Francis during this visit.     Pompeo met with the pontiff last October.    State Department: Pompeo, Pope Francis Urge Religious Freedom in Mideast, ElsewhereSecretary of state, whose trip to Italy, Montenegro, North Macedonia and Greece has been overshadowed by an impeachment inquiry at home targeting President Donald Trump, met the pope for about a half an hourThe Pope’s office reportedly told American diplomats he would not personally receive Pompeo due to concerns of being seen as influencing the November U.S. election.  The U.S. secretary of state also met Wednesday with the Italian foreign minister. 
 

your ad here

Thorny Summit: Turkey, Belarus, China, Migration Among Questions Facing EU Leaders

Tough foreign policy issues, including tensions with Turkey, sanctions against Belarus and relations with China, will be up for discussion at a two-day European Union summit that starts Thursday.This end-of-month summit will be a test on whether the European Union can speak with one voice over thorny issues in its neighborhood and beyond.  The summit was delayed a week after Charles Michel, president of the 27-member European Council, was quarantined for possible coronavirus infection. He has since tested negative. US Secretary of State Mike Pompeo, left, and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis visit the archeological site of Aptera, on the Greek island of Crete, Sept. 29, 2020.“We strongly support dialogue between NATO allies Greece and Turkey and encourage them to resume discussion of these issues as soon as possible,” Pompeo said.  Reports and analysts suggest the EU is unlikely to impose sanctions against Ankara in the immediate future. Leaders of France and Turkey, whose relations have been particularly strained, recently talked for the first time in months.“Turkey is perhaps the most complex country for the EU to deal with, because it’s a member of NATO so it’s a partner,” Maillard said.Sebastien Maillard heads the Jacques Delors Institute, a Paris-based think-tank on Europe.“It’s also a country with whom we have strong economic links,” Maillard said.”And which is also a country we cooperate on migration…Turkey is also officially a country that wants to join the EU. That’s why it’s a very touchy and difficult issue. Especially in a country like Germany, which hosts a very important Turkish community.”EU leaders will also discuss ways to rebalance trade relations with China, another sticky relationship. The two sides met for a virtual summit earlier in September.Other key issues in the backdrop include the European Commission’s new migration and asylum pact that has sparked criticism from several eastern European countries, and the escalating violence between Armenia and Azerbaijan over the disputed Nagorno-Karabakh region. The EU has called for a swift de-escalation of violence there, and warned against outside interference.

your ad here

Україна продовжує підтримувати територіальну цілісність Азербайджану – глава МЗС

Україна продовжує підтримувати територіальну цілісність Азербайджану. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу 30 вересня.

«Одним із наріжних каменів української зовнішньої політики є підтримка територіальної цілісності держав. І ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним», – наголосив Кулеба.

 

Він додав, що з цього питання міністерство веде переговори з партнерами, щоб мати скоординовано позицію. Окрім того Кулеба говорив з главою МЗС Азербайджану.

«Нинішня ситуація красномовно свідчить про те, що так звані заморожені конфлікти – насправді ніякі не заморожені. В будь-який момент вони можуть вибухнути. Це осередки нестабільності в Європі і міжнародне співтовариство має відповідним чином ставитися до їх врегулювання», – додав міністр.

 

27 вересня влада Вірменії звинуватила Азербайджан у наступі в спірному регіоні Нагірний Карабах. В Азербайджані заявляють, що наступ став відповіддю на обстріл із вірменського боку.

Нині у Вірменії й Азербайджані оголошені воєнний стан і мобілізація. Обидві сторони звинуватили одна одну у використанні важкої артилерії, повідомляють про десятки загиблих, зокрема, цивільних жителів, і сотні поранених людей.

Читайте також: Бої через Нагірний Карабах тривають, Баку і Єреван звинуватили одне одного в ескалації

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Попри те, що Вірменія надає самопроголошеній Нагірно-Карабахській республіці військову допомогу, офіційно ні вона, ні будь-яка інша країна світу незалежності Нагірного Карабаху не визнає.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Нинішнє загострення конфлікту – наймасштабніше щонайменше з 2016 року.

your ad here

Перша людина, яку вилікували від ВІЛ, померла від рецидиву раку

Тімоті Рей Браун, перший пацієнт, якого вдалося вилікувати від ВІЛ після трансплантації кісткового мозку унікального типу, помер у хоспісі в Каліфорнії після рецидиву раку. Про це розповів його партнер Тім Хьоффген, повідомляє Reuters.

За його словами, Браун останні п’ять місяців боровся з лейкемією.

Браун, який народився 11 березня 1966 року, став відомий як «берлінський пацієнт» після того, як у  2007 році йому вдалося вилікувати ВІЛ. Цей випадок дав сподівання на те, що колись вченим все ж вдасться знайти ліки, які покладуть край пандемії СНІДу.

ВІЛ у Брауна діагностували у 1995 році, коли він жив у Німеччині. У 2006 у нього виявили рак крові, відомий як гострий мієлоїдний лейкоз.

Хоч ВІЛ у Брауна за наступні понад 10 років більше не виявляли, минулого року у нього стався рецидив лейкемії.

Доктор, який керував лікуванням Брауна у Берліні, зазначив, що воно було скоріше «пострілом навмання». Процедура передбачала руйнування імунної системи Брауна, потім трансплантацію йому стовбурових клітин з мутацією гена CCR5, яка чинить опір ВІЛ. Зазначається, що лише невелика кількість людей, більшість з яких вихідці з північної Європи, мають потрібну мутацію гену CCR5, яка чинить опір вірусу. Через вартість цього методу та його небезпечність для життя пацієнтів, вважається, що він ніколи не стане основним способом лікування ВІЛ.

 

Минулого року команда європейських вчених повідомила, що житель Великої Британії одужав від ВІЛ-інфекції, після того, як йому трансплантували стовбурові клітини. Він став відомий як «лондонський пацієнт».

Наразі, як зазначає Reuters, більше 37 мільйонів людей у всьому світі інфіковані ВІЛ, а пандемія СНІДу забрала життя близько 35 мільйонів людей з початку 1980-х років.

За останні три десятиліття вченим вдалося розробити комбінації ліків, відомих як антиретровірусні препарати, які стримують поширення вірусу, що дозволяє ВІЛ-позитивним людям жити нормальним життям.

your ad here

Через значну кількість нових випадків COVID-19 депутати хочуть відмінити засідання 1-2 жовтня – Разумков

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив журналістам, що через значну кількість нових випадків COVID-19 у парламенті керівники депутатських груп і фракцій вирішили відмінити засідання 1-2 жовтня, та замість них провести зустрічі у комітетах. Про це повідомляє «Укрінформ».

«Зараз відбулася нарада з представниками всіх депутатських фракцій та груп. На жаль, ми вимушені констатувати, що в нас за вчора і позавчора захворіла велика кількість людей в залі й велика кількість людей захворіла в апараті ВРУ. За останні декілька днів до десяти осіб захворіли. Депутатські фракції та групи звернулися з пропозицією четвер та п’ятницю визначити комітетськими днями для того, щоб Верховна Рада продовжувала свою роботу, але дала змогу зменшити концентрацію людей в одному приміщенні», – заявив Разумков.

Він сподівається, що відповідну постанову парламент підтримає уже сьогодні.

 

Напередодні заступник голови комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту, чемпіон світу з греко-римської боротьби Жан Беленюк (фракція «Слуга народу») повідомив, що захворів на COVID-19.

Раніше сьогодні також стало відомо, що інший народний депутат, п’ятий президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко підхопив коронавірусну інфекцію.

Загалом, станом на ранок 30 вересня, в Україні виявили 208 959 випадки захворювання на COVID-19, померли 4 129 людей, 92 360 одужали.

your ad here

У МЗС розповіли, як називатимуть Лукашенка

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснив, що Україна офіційно називатиме Олександра Лукашенка просто на ім’я. Про це Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу 30 вересня, відповідаючи на питання про те, як українська сторона офіційно звертатиметься до Лукашенка.

У міністра питали, чи будуть Олександра Лукашенка називати «незаконно обраним» чи «нелегітимним президентом».

«Це прекрасні формулювання для медіа, для заголовків, для постів у фейсбуці, але ви питаєте про офіційну позицію, я вам відповідаю, що офіційна позиція – Олександр Лукашенко», – сказав Кулеба.

Країни ЄС і США заявили, що відмовляються визнати Олександра Лукашенка президентом Білорусі, після його несподіваної інавгурації 23 вересня, яка викликала посилення масових протестів по всій країні.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у твіттері, що «з огляду на хід виборчої кампанії у Білорусі та подальші події, сьогоднішня «інавгурація» О. Лукашенка не означає його визнання легітимним главою Білоруської держави».

 

 

your ad here

У США російського хакера засудили до 7 років позбавлення волі

Росіянина Євгена Нікуліна засудили до семи років і трьох місяців позбавлення волі за звинуваченням у хакерському зломі LinkedIn, DropBox і інших інтернет-компаній. Вирок виніс суддя федерального суду США у Сан-Франциско 29 вересня.

Суддя зазначив, що вирок про 88 місяців тюремного ув’язнення враховує ті чотири рокі, які Нікулін провів за гратами в очікуванні вироку. Суддя також зазначив, що у Нікуліна є 10-річна дочка в Росії і що його мати може не прожити досить довго, щоб він знову її побачив. Його адвокат Валерій Нечай сказав, що за останні роки вона перенесла чотири операції на хребті і три інсульти.

Вироком Нікуліна завершився майже чотирирічний процес, що почався з його несподіваного арешту в Чеській Республіці в жовтні 2016 року.

Прокуратура вимагала для Нікуліна до 12 років тюремного ув’язнення після того, як у липні федеральне журі визнало його винним за дев’ятьма пунктами звинувачення у зломі декількох великих американських соціальних мереж.

Адвокати Нікуліна просили суддю пом’якшити йому вирок, враховуючи жорстоке з ним поводження в дитинстві з боку його батька, а також самогубство його старшого брата. Вони просили засудити його до терміну ув’язнення, який би відповідав тому, що він вже перебував під арештом з моменту затримання у Празі.

 

Нікулін, екстрадований в США через 17 місяців після арешту, став об’єктом переслідування правоохоронних органів США в рамках багаторічної кампанії з арешту деяких з найвідоміших російських хакерів і підозрюваних в кіберзлочинах. Понад 10 людей були арештовані в різних країнах. Москва у відповідь звинуватила Вашингтон в «полюванні» на російських громадян.

Кампанія підірвала багаторічну співпрацю між правоохоронними органами США і російською розвідкою з різних кіберініціатив. Однак це також дало уявлення про те, як російські спецслужби, зокрема й ФСБ, нібито використовували хакерів в рамках своїх операцій, включаючи зусилля, задокументовані розвідкою США і комітетами Конгресу США, для втручання в президентські вибори в США в 2016 році.

your ad here

Президент Євроради запросив лідерів країн ЄС на зустріч до Брюсселю 1-2 жовтня

Президент Європейської Ради Шарль Мішель запросив лідерів країн-членів Європейського союзу на засідання Спеціальної Європейської ради, яке має відбутися у Брюсселі 1-2 жовтня.

Як мовиться у листі-запрошенні, учасники засідання у четвер мають обговорити стосунки з Китаєм, а також «поточні проблеми»: ситуацію у Білорусі, отруєння російського опозиціонера Олексія Навального та ескалацію ситуації навколо Нагірного Карабаху.

Під час ділового обіду лідери ЄС мають обговорити ситуацію у Східному Середземномор’ї та стосунки з Туреччиною.

 

Серед інших тем: реагування на кризу, викликану пандемією, зміцнення конкурентоспроможності на Спільному ринку ЄС. Також учасникам саміту нададуть інформацію щодо стану переговорів з Великої Британію, щодо подальшого розвитку їхніх стосунків.

Засідання мало відбутися тиждень тому, але Мішель був змушений піти на карантин через контакт з людиною, у якої виявили COVID-19.

 

your ad here

Туреччина і Азербайджан заперечують звинувачення Вірменії у збитті Анкарою її військового літака

Влада Вірменії 29 вересня заявила, що турецький винищувач F-16 збив її військовий літак Су-25 в повітряному просторі Вірменії під час виконання військового завдання, в результаті чого загинув пілот, повідомили агенції Reuters та AFP.

Речниця Міноборони Вірменії Шушан Степанян у фейсбуці повідомила, що турецький винищувач був на вірменській території на висоті 8200 метрів і на відстані 60 кілометрів від кордону.

У Міністерстві оборони Азербайджану повідомлення про збитий літак заперечили.

«Це чергова дезінформація вірменської сторони», – сказав російській агенції «Інтерфакс» речник Міністерства оборони Азербайджану Вагіф Даргяхли.

В управлінні зв’язків з громадськістю адміністрації президента Туреччини не підтвердили, що турецький винищувач збив вірменський літак.

«Вірменія повинна піти з територій, що перебувають під її окупацією, замість того щоб вдаватися до дешевих пропагандистських хитрощів», – сказав речник управління Фахреттін Алтун. 

Турецький міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу раніше у вівторок заявив, що Туреччина готова підтримати Азербайджан як «на полі бою», так і за столом переговорів.

Глава сепаратистського Нагірного Карабаху Араік Арутюнян до цього говорив про залучення Туреччини в конфлікт у Нагірному Карабасі і про те, що Азербайджан використовує «сучасну турецьку зброю, безпілотники і літаки». Він стверджував, що «літаки F-16 понад місяць перебувають на території Азербайджану» після спільних навчань двох країн.

27 вересня влада Вірменії звинуватила Азербайджан у наступі в невизнаній Нагірно-Карабахській республіці. В Азербайджані заявляють, що наступ став відповіддю на обстріл з вірменського боку.

Нині у Вірменії й Азербайджані оголошені воєнний стан і мобілізація. «Загальна мобілізація» також була оголошена і в самопроголошеній Нагірно-Карабахської республіки. Обидві сторони звинуватили одна одну у використанні важкої артилерії, повідомляють про десятки загиблих, зокрема, цивільних жителів, і сотні поранених людей.

Читайте також: Бої через Нагірний Карабах тривають, Баку і Єреван звинуватили одне одного в ескалації

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном через Нагірний Карабах розпочався в 1988 році. До укладення угоди про припинення вогню Баку втратив контроль над Нагірним Карабахом і частиною прилеглих районів країни – всього до 20% міжнародно визнаної території.

Режим припинення вогню був встановлений у травні 1994 року. Попри те, що Вірменія надає самопроголошеній Нагірно-Карабахській республіці військову допомогу, офіційно ні вона, ні будь-яка інша країна світу незалежності Нагірного Карабаху не визнає.

Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею переговори.

Нинішнє загострення конфлікту – наймасштабніше щонайменше з 2016 року.

your ad here

Королевська пояснила, навіщо її 19-річний син балотується в депутати

Народна депутатка від фракції «Опозиційна платформа –​ За життя» Наталія Королевська у коментарі Радіо Свобода пояснила, навіщо її 19-річний син Ростислав Солод балотується в депутати Краматорської міськради.

«Дитині – 19 років (рівно стільки років я в політиці), і в принципі все його життя проходило в політичному середовищі. Пів року тому, коли почалась пандемія (коронавірусу – ред.), ми разом з ним поїхали з гуманітарними місіями. І коли він занурився у це життя вже не зі сторони, не очима мами, а своїми власними, коли у нього така ініціатива (балотуватись – ред.) виникла, то була моя умова: «Якщо ти хочеш іти в політику і якось хочеш себе проявляти, то іди, будь ласка, на Донбас: ти там народився, ти там виріс. Іди там і запитуй у людей кредит довіри. Якщо люди тобі довірять бути депутатом міськради на Донбасі, то, звісно, я не можу бути проти цього», – розповіла Королевська.

На запитання Радіо Свобода про те, чи не зарано її син розпочав політичну кар’єру, якщо наразі навіть не має закінченої вищої освіти і, відповідно, – досвіду, депутатка сказала, що ні.

«Я думаю, що точно краще розпочинати з самих низів на політичних сходах, ніж потім в 20 років ставати депутатом Верховної Ради, як наобирали тут зелені, яка до цього не мала ні досвіду, ні якогось місця роботи», – вважає Королевська.

При цьому, за її словами, політична діяльність аж ніяк не заважатиме сину здобувати вищу освіту.

«Сьогодні діти вже настільки цифровізовані, настільки вміють оптимізувати свій час, що він з цим впорається. А не впорається, значить, буде відповідати за це», – сказала Королевська.

На запитання про те, як у її родині відреагували на критику щодо балотування сина, відповіла, що «давно не читає фейсбук», але «в кожного є право на свою думку».

Про те, що 19-річний син депутатського подружжя Наталії Королевської та Юрія Солода Ростислав буде балотуватися у депутати Краматорської міськради, стало відомо 24 вересня.

your ad here

Assange May End Up at Colorado Supermax Jail, UK Court Told

WikiLeaks founder Julian Assange would have to be “almost dying” to get out of arguably the most notorious prison in the United States if convicted of espionage charges and sent there, a court at London’s Old Bailey heard Tuesday.
Assange, who is fighting an extradition request from the U.S., would likely be sent to the federal Supermax prison in Florence, Colorado, if convicted, according to Maureen Baird, a former warden at the Metropolitan Correctional Center in New York.
U.S. prosecutors have indicted the 49-year-old Assange on 17 espionage charges and one charge of computer misuse over WikiLeaks’ publication of secret American military documents a decade ago. The charges carry a maximum sentence of 175 years in prison.
Assange’s defense team says he is entitled to First Amendment protections for the publication of leaked documents that exposed U.S. military wrongdoing in Iraq and Afghanistan. They have also said he is suffering from wide-ranging mental health issues, including suicidal tendencies, that could be exacerbated if he ends up in inhospitable prison conditions in the U.S.
Baird said Assange would likely face the most onerous prison conditions that the U.S. can impose, conditions that she has seen lead to an array of mental health issues, including anxiety and paranoia.
“From my experience, of close to three decades of working in federal prisons, I would agree that long term isolation can have serious negative effects on an inmate’s mental health,” she said.
She said Assange would likely be held under special administrative measures, or SAMs, if extradited to the U.S., both in pre-trial detention and after any conviction, because of national security concerns within the U.S. government.
Under these measures, which are at the discretion of the U.S. Attorney General and have been used on convicted terrorists, inmates spend almost the whole day confined in their cells with no contact with other prisoners and little contact with the outside world. She said there was little, if no, flexibility for wardens to ease the restrictions.
“There is no grey area, it’s all black and white,” she said.
Given that likely SAMs requirement, Baird said the “only place” for him to go would be ADX Florence in Colorado “unless there was a severe change in his medical status.”
Citing the example of convicted terrorist, Mustafa Kamel Mustafa, Baird said Assange would have to be “almost dying” to be sent to another facility.
Mustafa, who is also known as Abu Hamza and used to be a cleric at the Finsbury Park Mosque in London, was extradited from the U.K. to the U.S. in 2012. He has had his two arms amputated and is blind in one eye. SAMs were imposed on him soon after extradition and he has for the past five years been housed in a special secure unit of ADX known as H-Unit.
Lindsay Lewis, a New York attorney who has represented Mustafa, told the court in written testimony that Assange would “in all likelihood wind up in this unit as well” if held under SAMs and sent to ADX.
“There is no reason to conclude that SAMs imposed on Mr. Assange would be any less arbitrary, oppressive, or difficult to challenge, should the U.S. government determine, in its apparently unbridled discretion, that they are appropriate,” she said.
The facility is also home to Unabomber Ted Kaczynski, Mexican drug lord Joaquin “El Chapo” Guzman, 1993 World Trade Center mastermind Ramzi Yousef and Zacarias Moussaoui, the only man ever convicted in a U.S. court for a role in the Sept. 11 attacks.
The court has heard how one former warden at the prison, Robert Hood, has described the Supermax prison as a “fate worse than death” that was “not built for humanity.”
It is thought that, if extradited, Assange would be first moved to the pre-trial facilities at the Alexandria Detention Center in Virginia.
Lawyers acting on behalf of the U.S. government have claimed that Assange’s mental state is not as bad as his lawyers say and that he wouldn’t be subjected to improper conditions.
Clair Dobbin, a lawyer acting on behalf of the U.S. government, said SAMS were only “speculative” and reviewed regularly. She also said they have been removed from some inmates at the Colorado prison.
Assange’s extradition hearing, which was delayed by the coronavirus pandemic, is due to end this week.

your ad here