Daily: 09/13/2020

МВС Білорусі: в Мінську затримані близько 250 осіб

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що на 15:00 за країні силовики затримали близько 250 осіб за використання прапорів та «іншої символіки, яка не зареєстрована в установленому порядку, і плакати різного змісту, в тому числі образливого».

За даними МВС, у країні виявлено 17 вогнищ протестної спрямованості, в акціях бере участь не більш як три тисячі людей.

 

«З огляду на, що протестувальники заблокували проїжджу частину в різних точках Мінська, співробітники ДАІ вживають заходів щодо обмеження руху і організації об’їздів. Співробітники міліції орієнтовані на охорону громадського порядку, припинення правопорушень та інших активних дій з боку протестувальників», – ідеться в повідомленні.

Станом на 15:55 у списку затриманих, який складають правозахисники з групи «Весна», фігурує 66 пунктів (у деяких із цих пунктів – не одне прізвище, а вказівка на зразок «Санкович Вероніка з татом»).

У Мінську та інших містах Білорусі 13 вересня відбувається «Марш героїв», у якому беруть участь десятки тисячі людей. У центрі столиці відключений мобільний інтернет.

«Щодня у нашого народу народжуються справжні герої. Марія Колесникова, яка рве паспорт і дає відсіч «слабовикам» прямо на кордоні. Хлопці з Організації порятунку на воді, які рятують людей, попри всі наслідки. Юрій Корзун, який приковує себе наручниками до шахти. Рятувальник з МНС, який відмовляється знімати національний прапор. Члени Координаційної ради, студенти і лікарі, наші чудові жінки, журналісти і жителі районів, політв’язні і ті, хто щодня виходить на вулицю. Білоруси за останній місяць стали воістину героїчним народом. І ми не дозволимо карателям навіть думати, що білоруси забудуть і пробачать їхні злочини», – йшлося в анонсі заходу.

У Мінську та інших містах Білорусі більш як місяць тривають протести і страйки, що розпочалися після оголошення офіційних результатів виборів, згідно з якими вшосте переміг Олександр Лукашенко.

У перші дні силовики жорстко затримували учасників протестів, серед них були і неповнолітні. Багато з них були жорстоко побиті. Всього було заарештовано понад 7 тисяч людей. За даними ООН, загинули чотири людини, доля ще восьми невідома.

your ad here

МЗС України засудило проведення Росією виборів в окупованих Криму та Севастополі

Українське зовнішньополітичне відомство засудило «протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 13 вересня 2020 року так званих «виборів» до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м.Севастополь». Про це йдеться в заяві МЗС України, поширеній 13 вересня.

«Вважаємо такі дії Кремля продовженням грубих порушень Російською Федерацією державного суверенітету і територіальної цілісності України. Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими територіями України, правовий режим яких визначається нормами міжнародного гуманітарного права. Проведення Російською Федерацією псевдовиборів на територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь є нелегітимним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків», – вказано в заяві.

МЗС наголосило, що «так звані «вибори губернатора Севастополя» та «довибори депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» та «сімферопольської місцевої ради» порушують Конституцію та законодавства України, а також основоположні норми і принципи міжнародного права.

«Усі причетні до підготовки та проведення незаконного «голосування» в тимчасово окупованому Криму нестимуть відповідальність згідно із законодавством України», – наголошує українське зовнішньополітичне відомство.

Україна проситиме про санкції через організацію російських виборів губернатора в анексованому Севастополі, заявило Міністерство закордонних справ України в коментарі Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). За словами першої заступниці голови МЗС України Еміне Джеппарової, Україна звертатиметься до міжнародних партнерів із проханням засудити організацію «голосування», у тому числі шляхом санкцій.

У цілому 11–13 вересня в Росії та на окупованих нею територіях відбуваються понад 9 тисяч різних виборчих кампаній і місцевих референдумів.

your ad here

Протести у Білорусі: фоторепортаж із «Маршу героїв» у Мінську

Масштабні марші протестів проходять у Мінську та інших містах Білорусі вже п’яту неділю поспіль. Сьогоднішня хода відбувається під назвою «Марш героїв».

your ad here

Петиція за створення ТСК щодо розслідування справи «вагнерівців» набрала на сайті Ради 25 тисяч голосів

Петиція родичів загиблих на Донбасі військових, які вимагають створити парламентську тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування справи «вагнерівців», набрала 13 вересня необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Про це свідчить сторінка електронних петицій на сайті Верховної Ради України.

7 вересня родичі українських військових, загиблих на Донбасі від рук російських гібридних сил, зареєстрували цю петицію.

«Ми, родичі і близькі українських воїнів, які загинули, захищаючи Україну у найбільш важкий період російські агресії, з гірким подивом читаємо в різноманітних ЗМІ шокуючу інформацію про те, що операція з вивезення в Україну російських найманців, бійців ПВК «Вагнер» була зірвана. Це не просто бійці одіозного підрозділу найманців. Це люди, які вбивали наших рідних, воювали проти нашої армії на Донбасі в 14−15-му роках. Це військові злочинці, які вчинили безліч кривавих злочинів на території України. Частина з яких стали найбільш трагічними сторінками цієї війни», — зазначається у петиції.

Родичі військових вимагають справедливості і встановлення істини, а слідча комісія Верховної Ради, на їхню думку, наразі є єдиним інструментом, за допомогою якого можна знайти відповіді на питання.

Авторкою петиції є Віталіна Тарасова, вдова Героя України Костянтина Могилка – командира літака АН-30Б, що був збитий російськими гібридними силами в червні 2014 року.

9 вересня партія «Європейська солідарність» заявила, що суд зобов’язав СБУ відкрити провадження у справі про «вагнерівців» з метою «розслідувати ймовірну державну зраду» голови Офісу президента Андрія Єрмака.

10 вересня Державне бюро розслідувань повідомило, що викликало екскеріваника Офісу президента України Андрія Богдана на допит як свідка «для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним фактів» щодо «вагнерівців». Богдан підтвердив намір прийти на допит об 11:00 14 вересня.

Наприкінці серпня президент Росії Володимир Путін назвав затримання групи з понад трьох десятків росіян у Білорусі спільною операцією українських і американських спецслужб.

«Просто їх затягли на територію Білорусії і представили як можливу ударну силу для розгойдування ситуації під час передвиборної кампанії… Це операція українських спецслужб спільно з американськими», – твердить Путін.

Служба зовнішньої розвідки України 19 серпня заявила, що повідомлення про участь українських спецслужб у спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» в Білорусі є «спеціальною інформаційною операцією», що має «російське походження».

Раніше Служба безпеки України назвала російським фейком і інформаційним «вкидом» повідомлення про участь СБУ у спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» в Білорусі і закликала «не поширювати чуток на користь недружньої держави».

Схожу заяву зробили новопризначений начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

18 серпня у соцмережах і деяких ЗМІ, які посилалися на неназвані джерела, з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби, які понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського літака рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували «роботу» від імені російської приватної військової компанії, щоб «виманити» їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

18 серпня ці записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо, були оприлюднені.

За даними ЗМІ, зокрема, видання «Українська правда», після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а президент Олександр Лукашенко тоді назвав затримання росіян із «ПВК Вагнера» ​«надзвичайною подією» і заявив про «брудні наміри» Росії.

Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули в Росію. Ще один залишився в Білорусі, бо має громадянство і цієї країни. 14 серпня Генпрокуратура Росії повідомила, що раніше затримані перебувають на російській території.

your ad here

Protesters Gather in Minsk again Following Last Month’s Disputed Election 

Thousands of protesters gathered in the Belarus capital Minsk Sunday for another demonstration after longtime leader Alexander Lukashenko extended his rule following a disputed election last month. Protests have been ongoing since the August 9 vote that opposition parties, the United States and the European Union allege was rigged. On Saturday, thousands demonstrated to demand the release of opposition leader Maria Kolesnikova, who was jailed this week after she resisted expulsion from the country. Video broadcast by Polish-funded satellite TV channel Belsat and independent outlet Tut.by showed masked Belarusian riot police violently detaining at least 40 women who were thrown into vans as scuffles erupted in the city’s central Freedom Square. An elderly woman rips the mask off a police officer during an opposition rally to protest the official presidential election results in Minsk, Belarus, Sept. 12, 2020.Some of the women protesters chanted “Bring back our Masha,” referring to Kolesnikova, while others beat saucepans. A woman wears a T-shirt with a sign of an old Belarusian flag during an opposition rally to protest the official presidential election results in Minsk, Belarus, Sept. 12, 2020.Lukashenko, who denies the August 9 vote was fraudulent, accuses council members and activists of colluding with Western nations to try to create a parallel government. Thousands of people have been detained over five weeks of protests triggered by the contested election. At least three people have been killed and hundreds hurt as police have aggressively dispersed peaceful protesters with rubber bullets, clubs and stun grenades. U.S. Secretary of State Mike Pompeo on Tuesday said the U.S. and other countries are considering bringing sanctions against “those involved in human rights abuses and repression in Belarus.”  

your ad here

Greece to Buy Warplanes, Battleships to Boost Defenses against Turkey

With tensions between NATO allies Greece and Turkey rising, Greece has announced plans to purchase a grab bag of new warplanes, frigates, helicopters and weapons systems. Greece’s defense shopping spree comes amid a new diplomatic scramble with U.S. Secretary of State Mike Pompeo visiting Cyprus to ease an energy standoff in the eastern Mediterranean.Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis announced the defense upgrade, saying it stemmed from the need to offset what he called Turkey’s destabilizing moves in the region.Along with its longstanding air and sea claims in the Aegean, Ankara is now torpedoing peace in the eastern Mediterranean, Mitsotakis said. Turkey is threatening southeast Europe and is undermining security at a crucial crossroads between East and West, he said.Greece and Turkey are locked in an increasingly tense and dangerous standoff in the Aegean Sea and eastern Mediterranean over hydrocarbon drilling rights and delineation of their maritime boundaries.In a speech at a trade fair, Mitsotakis said Greece would obtain 18 new warplanes from France to replace its aging fleet of Mirage 2000 fighters. The shopping list will also include four new navy helicopters and an equal number of frigates. Existing battleships will also be refurbished.Details of the deals were not announced but it is not the first instance this year in which Greece has shown an interest in substantially upgrading its defenses.Greece and the U.S. are already in talks for the procurement of at least 24 fifth-generation F-35 warplanes for $3 billion.Having finalized its intent, the new acquisitions, experts say, would give Athens a significant qualitative edge in its air defense against Turkey, which is facing problems in procuring new aircraft and upgrading its existing fleet.The United States suspended Turkey from the F-35 Fighter program after it moved to acquire advanced Russian S-400 air defense missile systems last year.Mitsotakis’ announcement comes amid a new diplomatic effort in the region by U.S. Secretary of State Mike Pompeo to convince Greece and Turkey to back off from their monthlong standoff in the eastern Mediterranean.After talks with Cypriot President Nicos Anastasiades and other officials, Pompeo said the United States remains deeply concerned by Turkey’s continuing operations surveying for natural resources in areas over which Greece and Cyprus both assert jurisdiction in the eastern Mediterranean.U.S. Secretary of State Mike Pompeo, left, and Cypriot President Nicos Anastasiades make statements during a press conference at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, Sept. 12, 2020.Pompeo added that, “Countries in the region need to resolve disagreements – including on security and energy, resource and maritime issues – diplomatically and peacefully. Increased military tensions help no one but adversaries who would like to see division in transatlantic unity.”Pompeo’s visit to Cyprus comes hot on the heels of a similar visit by Russian Foreign Minister Sergey Lavrov.Greece has refused to engage in negotiations with Turkey until it stops searching for eastern Mediterranean gas reserves.However, Sunday, just hours after Pompeo shuttled to Cyprus for high-level talks, hopes of a breakthrough seemed to emerge.Turkey called its top research vessel back to base, leaving an opening for a potential start to crucial negotiations. 

your ad here

Баллистические «керосинки»: путляндия рассмешила турков, модернизируя ракеты Р-17

Баллистические «керосинки»: путляндия рассмешила турков, модернизируя ракеты Р-17.

Что касается турецких вооруженных сил, то комментариев со стороны солдат НАТО получить не удалось. Скорее всего, это связано с неистовыми приступами смеха, которые подкосили
военнослужащих Реджепа Эрдогана
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Не знаешь, чей Крым — вон из Украины: закон для белорусских «оппозиционеров» и других

Не знаешь, чей Крым — вон из Украины: закон для белорусских «оппозиционеров» и других.

Це, звісно, знов дивовижно, але чомусь усе сталося так, як я казав. Так звані члени координаційної ради опозіціЇї Білорусі родненков та кравцов, які зараз перебувають в Украіні, відмовилися відповідати на запитання про приналежність Криму. Воно здалося їм неоднозначним!?!?!

Тому для мене однозначним питанням є питання термінового вибуття цих покидьків у будь-яку іншу країну. Наприклад, у путляндію, де іхня відповідь на таке саме запитання буде однозначною, я не маю сумнівів. Геть з України, проросійська сволота. Це приниження для всіх кримських татар і українців, які мають гідність. Тут вам не раді!!!
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

your ad here

Евро улетает за 100 рублей, доллар движется туда же. Экономическая помойка уже близко!

Евро улетает за 100 рублей, доллар движется туда же. Экономическая помойка уже близко!

Экономическая ситуация в путляндии не улучшается, и поэтому девальвация рубля продолжится
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Полёт розовых пони над Беларусью и не только…

Полёт розовых пони над Беларусью и не только…
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Ответ Сербии не заставил себя ждать! Германия против северного потока 2!

Ответ Сербии не заставил себя ждать! Германия против северного потока 2!

Последние новости путляндии и мира, экономика, бизнес, культура, технологии, спорт
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

МВС Білорусі повідомило про затримання понад 100 людей на акціях протесту 12 вересня

На акціях протесту 12 вересня в Білорусі затримані 114 людей, із них 99 – у Мінську, свідчать офіційні дані МВС. До суду в установах тимчасового тримання перебуватимуть 87 із затриманих.

У МВС твердять, що на акції протесту вийшли не більш як 1700 людей. За підрахунками незалежних журналістів, тільки в Мінську на вулиці вийшли від тисячі до 10 тисяч демонстрантів.

У Мінську та інших містах Білорусі 12 вересня відбулися жіночі марші, на яких затримали десятки людей. Жіночі марші вже традиційно відбуваються в країні по суботах.

У Білорусі більш як місяць тривають протести і страйки, що почалися після оголошення офіційних результатів виборів, згідно з якими в шостий раз переміг Олександр Лукашенко.

У перші дні силовики жорстко затримували учасників протестів, серед них були і неповнолітні. Багато з них були жорстоко побиті. Всього було заарештовано понад 7 тисяч людей. За даними ООН, загинули чотири людини, доля ще восьми невідома.

your ad here

Фільм про розстріл у російському Новочеркаську здобув спеціальний приз журі Венеційського кіонфестивалю

Фільм «Дорогие товарищи!» російського режисера Андрія Кончаловського, який розповідає про розстріл учасників антиурядових протестів у російському місті Новочеркаськ у 1962 році, здобув спеціальний приз журі на 77-му міжнародному кінофестивалі у Венеції.

У Росії фільм вийде в широкий прокат у другій половині осені з цензурними купюрами.

Публікації про події в Новочеркаську з’явилися лише під час так званої «перебудови» – вся інформація про розстріл була засекречена за рішенням комуністичної влади СРСР.

Тема залишається незручною і в 2020 році. Несподівано, що за неї взявся режисер Андрій Кончаловський, цілком лояльний російській владі.

 

Головний приз, «Золотий лев», вручений фільму Nomadland («Земля кочівників») 38-річної китайської режисерки Хлое Чжао, яка працює в США.

Приз «Срібний лев» за кращу режисуру вручений японському режисеру Кійосі Куросаві, автору фільму «Дружина шпигуна», а приз Великого журі отримала стрічка «Новий порядок» Мішеля Франка з Мексики.

your ad here

Police Fire Tear Gas as Migrants Demand to Leave Greek Island After Fire

Angry migrants left homeless by a blaze at Europe’s largest refugee center demanded to leave the Greek island of Lesbos on Saturday as authorities opened up new tent shelters and European leaders faced growing calls to take in more of the displaced.More than 12,000 people, most from Africa and Afghanistan, have been sleeping rough since flames swept through the notoriously squalid and overcrowded Moria camp earlier this week. Some residents had COVID-19, raising fears the outbreak could spread.Under a hot sun on Saturday, hundreds of migrants, many chanting “Freedom” and “No Camp,” gathered as bulldozers cleared ground in preparation for tents to be put up.Some carried handwritten signs carrying messages including “We don’t want to go to a hell like Moria again” and “Can you hear us Mrs Merkel?” in an appeal to the German chancellor.“The fire made things much more difficult,” said Sajida Nazari, a 23-year-old student from Afghanistan who has been on Lesbos for over a year. “We don’t have food, we don’t have water, we don’t have freedom.”Police briefly fired rounds of teargas when some of the protesters attempted to march down a road leading to the island’s main port of Mytilene, which police had blocked while work on the new tent settlement continued nearby.The fire at the camp, which was holding four times the number of people it was supposed to, has returned the spotlight to the migration crisis facing the European Union, which has struggled to find a response that goes beyond temporary fixes.German Vice Chancellor Olaf Scholz called on Europe to accept more refugees but the difficulty of reaching an accord was underlined by Austrian Chancellor Sebastian Kurz, who ruled out taking more in.Greek authorities have refused any mass transfer off the island, located a few miles off the Turkish coast, despite growing hostility from residents angry after years at the front line of the crisis.But officials said they were determined to provide shelter and proper sanitation and prevent a humanitarian catastrophe.“As of today, asylum seekers will start coming into the tents, into safe conditions,” Migration Minister Notis Mitarachi told reporters at the site.The need to bring the situation under control has been made more urgent by the fact that authorities have lost track of 35 camp residents who had tested positive for coronavirus.Health authorities have promised to conduct rapid tests at the entrance of the new camp, with a quarantine unit ready for anyone testing positive.Still, the unsanitary conditions being endured by Moria’s former inhabitants in the fields and streets of Lesbos has caused deep alarm.“This is a health bomb. These people haven’t even had access to water all these days, they cannot even wash their hands,” Matina Pagoni, president of Athens and Piraeus hospital doctors’ union, told Skai television. 

your ad here

Russians Vote in Local Elections Targeted by Kremlin Critic Navalny

Russians vote Sunday in dozens of local elections that will be scrutinized for signs of discontent with the ruling United Russia party following the suspected poisoning of Kremlin critic Alexei Navalny.Navalny, 44, had hoped to undermine United Russia’s grip on regional power and had urged his supporters to vote against it tactically before he fell gravely ill in what Germany and his allies say was an attempt to kill him last month.United Russia, which backs President Vladimir Putin, dominates regional politics, but the elections come at a time of public frustration over years of falling wages and the government’s handling of the pandemic.Seen as a dry run for next September’s parliament elections, the regional polls will elect 18 governors and an array of local parliaments and city councils.Early voting began Friday after authorities stretched the elections over three days, a move criticized by independent election watchdog Golos, which warned the longer period would make it harder for monitors to catch fraud at polling stations.Navalny’s allies have pressed ahead with the Kremlin critic’s “smart voting” strategy, naming more than 1,000 politicians on the ballots they think can beat ruling party candidates and telling their supporters to vote for them.The strategy aims to disrupt a political system that often bars the Kremlin’s staunchest foes from running, while allowing softer candidates from the parliamentary parties to compete. Navalny has been unable to set up his own party.The anti-corruption campaigner also has dozens of allies running in elections for seats in the city councils of Novosibirsk and Tomsk in Siberia.There have been some signs of anti-Kremlin discontent in the regions.Mass rallies in the far eastern city of Khabarovsk show no sign of abating two months after they flared over the arrest of a popular local governor who defeated United Russia’s candidate in an election upset in 2018.  

your ad here

В СБУ повідомили про відкрите кримінальне провадження у справі «вагнерівців» – Гончаренко

Народний депутат Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність») заявляє, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження у справі про ймовірне розголошення даних, яке призвело до затримання в Білорусі найманців російської приватної військової компанії «Вагнера», яких, за деякими твердженнями, планувала затримати Україна.

Як написав він у фейсбуці 12 вересня, він написав депутатське звернення щодо розслідування розголошення даних, які призвели до передчасного затримання 33 бійців ПВК «Вагнера» в Білорусі. «У відповідь на цей запит мені повідомили, що Головне слідче управління СБУ вже розпочало досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22020000000000213 від 8 вересня 2020 року за ознаками кримінального порушення, передбаченого статтею 387 Кримінального кодексу України «Розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування», – заявив Гончаренко.

Коли саме це сталося, він не уточнив. СБУ на цей час, у вихідні дні, публічно не коментувала заяви депутата.

Ідеться про ситуацію з затриманням у Білорусі поблизу Мінська ще наприкінці липня 33 громадян Росії (дехто з них також мав громадянства України чи Білорусі), які, за повідомленнями, були найманцями російської ПВК «Вагнера». Влада президента Олександра Лукашенка, проти оголошеного переобрання якого на шостий поспіль термін у Білорусі з початку липня тривають щоденні протести, спершу заявила, що йшлося про намагання Росії дестабілізувати ситуацію.

Тим часом в Україні заявили, що мають докази участі 28 з затриманих у російській агресії проти України на Донбасі, і зажадали їхнього арешту і екстрадиції. Лукашенко заявляв, що може видати їх, якщо, мовляв, Україна доведе їхню причетність до злочинів на Донбасі.

Та влада Лукашенка, яка через масові протести була змушена звернутися по політичну підтримку до президента Росії Володимира Путіна, врешті до середини серпня звільнила цих осіб і відпустила 32 назад до Росії (за винятком одного з білоруським громадянством, який забажав залишитися в країні), не видавши Україні нікого. В Україні цей крок білоруської влади назвали недружнім кроком.

Але тим часом із різних джерел стали з’являтися недостатньо підтверджені повідомлення, що згаданих 28 учасників бойових дій на Донбасі, серед них причетних до збиття українських бойових літаків і вертольотів чи й, можливо, до збиття малайзійського авіалайнера рейсу MH17, разом зі ще кількома випадковими особами зібрали разом у результаті тривалої й ретельної спецоперації спецслужб України, щоб виманити їх нібито на роботу охоронцями до Венесуели і під час авіаперельоту над українською територією влаштувати посадку їхнього літака і затримати їх, маючи при цьому їхні власні признання в участі в подіях в Україні, які з них збирали «вербувальники» з українських спецслужб. Ці повідомлення стверджують, що операцію зупинили відразу після того, як її очікуване завершення обговорили в офісі президента України, а відтак у Білорусі цих людей затримали місцеві спецслужби, так що до перельоту їх над Україною не дійшло.

Про версію про причетність до перебування «вагнерівців» у Білорусі спецслужб України заявляли також у Росії, без уточнень, що мало стати її метою. В Україні існування такої операції офіційно заперечили і в спецслужбах, і в офісі президента. Там також лунали заяви, що все це – російська провокація.

Але час від часу в Україні продовжують оприлюднювати все нові документи, які свідчать і про те, що зі згаданими «вагнерівцями» велася оперативна робота, яка була належно задокументована, зокрема були зібрані їхні власні свідчення про участь в агресії Росії проти України на Донбасі, а також і про те, що для цих людей дійсно були куплені через українські агентства авіаквитки, які відповідали версії про вимушену посадку під певним приводом літака з ними всіма разом на борту під час польоту над територією України до Туреччини для нібито подальшого перельоту до Венесуели.

А українські правоохоронці підтверджують, що зібрали достатню доказову базу щодо вчинення цими особами злочинів під час збройного конфлікту на Донбасі.

У зв’язку з цим критики чинної влади України, а особливо голови офісу президента Андрія Єрмака, якого вони називають проросійським, твердять, що могло йтися про свідоме затримання за вказівкою з офісу завершення цієї української спецоперації і про передачу інформації про цю операцію російській стороні, і вимагають розслідувати таку версію. Офіційний Київ президента Володимира Зеленського відкидає її.

your ad here

Голова Чернігівської ОДА заявив про свою відставку

Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко заявив, що подав заяву про відставку з цієї посади.

Як написав у фейсбуці Прокопенко, висуванець нині владної партії «Слуга народу» і прихильник чинного президента Володимира Зеленського, «основна причина – це те, що я фактично позбавлений впливу на кадрову політику та формування складу кандидатів до обласної ради» напередодні призначених на 25 жовтня місцевих виборів.

«Голова ОДА без своїх депутатів в обласній раді – це слабкий голова ОДА, який не зможе реалізовувати стратегію розвитку регіону. А без цього моя робота не має сенсу… Будь-який конфлікт шкодить обом сторонам, а в нашому випадку він може шкодити президентові й нашій політичній силі. Тому я не буду його поглиблювати», – заявив Прокопенко, політтехнолог за фахом, – але не уточнив, який саме конфлікт він має на увазі.

Далі в його дописі наведений перелік, за його словами, досягнень влади області під його керівництвом, зокрема в виконанні, як мовиться в тексті, програм і проєктів президента Зеленського.

Щоб його відставка набула чинності, її має прийняти президент, який також може й відхилити її.

Андрій Прокопенко був призначений на посаду голови Чернігівської ОДА указом Володимира Зеленського від 31 жовтня 2019 року.

На парламентських виборах 2019 року Прокопенко очолював одеський штаб партії Зеленського «Слуга народу».

Із 2015 року він очолював компанію «Прокопенко і партнери», що спеціалізується на управлінні виборчими кампаніями, стратегічними і кризовими комунікаціями. Також у 2015–2016 роках він був депутатом Чернігівської обласної ради (склавши мандат достроково) від партії «Наш край», яка, за даними ЗМІ, після Революції гідності стала однією з ідейних послідовниць фактично зниклої 2014 року Партії регіонів колишнього президента Віктора Януковича як партія, за її власними твердженнями, «професіоналів і господарників».

До 2015-го Прокопенко, за повідомленням, яке було на сайті його компанії в час його призначення на посаду голови ОДА (нині ця інформація з сайту вилучена), очолював департамент комунікацій зі співробітниками і корпоративних ЗМІ нафтової компанії «ТНК-BP» (свого часу однієї з провідних російських нафтових компаній). Перед тим, у 2009–2012 роках, був партнером, керівником практики в Україні консалтингової компанії GR Research & Consulting Center (однієї з перших російських лобістських компаній).

your ad here

Chloe Zhao’s ‘Nomadland’ Wins Top Prize at Venice Film Fest

Chloe Zhao’s “Nomadland,” a recession-era road trip drama starring Frances McDormand, won the Golden Lion for best film Saturday at a slimmed-down Venice Film Festival, which was held against the backdrop of the coronavirus pandemic.Zhao and McDormand appeared by video from the United States to accept the award, given virus-related travel restrictions made reaching the Lido in the Italian lagoon city difficult if not impossible for many Hollywood filmmakers and actors.”Thank you so much for letting us come to your festival in this weird, weird world and way!” McDormand told the masked audience as the Italian marketing team for the film actually accepted the award. “But we’re really glad you let us come! And we’ll see you down the road!”A favorite going into the awards season, “Nomadland” is screening at all the major fall film festivals in a pandemic-forged alliance involving the Venice, Toronto, New York and Telluride festivals.Britain’s Vanessa Kirby won best lead actress for “Pieces of a Woman,” a harrowing drama about the emotional fallout on a couple after their baby dies during a home birth. Italy’s Pierfrancesco Fabino won best lead actor for “Padrenostro,” (“Our Father”), an Italian coming-of-age story that takes place after a terrorist attack in the 1970s.Japanese director Kiyoshi Kurosawa won the Silver Lion for best director for “Wife of a Spy,” while the Silver Lion grand jury prize went to Mexico’s Michel Franco for his dystopian drama “Nuevo Orden.”The Russian film “Dear Comrades!” about a 1960s-era massacre in the former Soviet Union, won a special jury prize while Chaitanya Tamhane won best screenplay for “The Disciple,” about an Indian man’s pursuit to be a classical vocalist.That the 10-day Venice festival took place at all was something of a miracle, given that northern Italy in late February became ground zero for Europe’s coronavirus outbreak. The Cannes Film Festival was canceled and other big international festivals in Toronto and New York opted to go mostly online.British actress Vanessa Kirby poses with the Coppa Volpi for Best Actress at the closing ceremony of the 77th edition of the Venice Film Festival, in Venice, Italy, Sept. 12, 2020.But after Italy managed to tame its infections with a strict 10-week lockdown, Venice decided to go ahead, albeit under safety protocols that would have previously been unthinkable for a festival that has prided itself on spectacular visuals and glamorous clientele.Face masks were required indoors and out. Reservations for all were required in advance, with theater capacity set at less than half. The public was barred from the red carpet, and paparazzi, who would normally chase after stars in rented boats, were given socially distanced positions on land.While it’s too soon to say if the measures worked, there were no immediate reports of infections among festivalgoers, and compliance with mask mandates and social distancing appeared to be high.”We were a little bit worried at the beginning, of course,” said festival director Alberto Barbera. “We knew that we had a very strict plan of safety measures and we were pretty sure about that, but you never know.”Hong Kong director Ann Hui almost didn’t make it after she couldn’t get on her flight because of virus border restrictions. In the end, she arrived to collect her Golden Lion Lifetime Achievement Award and to see her out-of-competition film “Love After Love” make its world premiere.Movie lovers applauded Venice’s effort and the symbolic significance of the world’s oldest film festival charting the path forward.”It’s a moment of rebirth for everyone, for the whole world,” said Emma Dante, the Italian director of the in-competition film “The Macaluso Sisters.” “This festival is really an important moment of encounter, of beginning to dream again and be together again, even with the norms and following all the safety protocols.”Film writer Emma Jones said aside from “a few teething problems” with the online reservation system, the festival went off better than she expected.”It feels safe in there, it feels socially distanced,” she said of the venues.Jones noted that the lineup of films lacked the usual Hollywood blockbusters – think “La La Land,” and “The Shape of Water” – that have used Venice as a springboard to Oscar fame. While the festival featured films from Iran, India, Australia and beyond, it was heavily European.”This is a COVID festival. There’s no use pretending anything else,” Jones said.But she added: “It would feel really off-note, I think, to have had a red carpet with screaming fans and celebrities walking down it and people talking about who wore what. 2020 is not the year for those kind of discussions.”Instead, she said, Venice focused on the integrity of the films and the diversity of the countries represented.”We were lucky to receive a lot of submissions from all over the world, and apart from a few missing titles from the Hollywood major film studios, most of the countries are represented in Venice and the quality of the lineup is really very high,” said festival director Barbera. 

your ad here

Long-Term Solutions Sought for Migrants Displaced by Fires on Lesbos Island

The U.N. refugee agency is calling for long-term solutions for thousands of migrants on Greek islands who were rendered homeless by fires that devastated the Moria asylum center on the island of Lesbos.An estimated 11,500 asylum seekers are living in the open since a series of fires, which started five days ago, ravaged Greece’s Moria asylum center.No casualties have been reported, but the blaze destroyed everything, leaving everyone without shelter.The U.N. refugee agency reports thousands of vulnerable people, including very young children, pregnant women, elderly people and people with disabilities, are sleeping in the streets, fields, and beaches.UNHCR spokeswoman Shabia Mantoo says her agency is helping Greek authorities protect and assist asylum seekers affected by the fires. She says the UNHCR is providing emergency aid to ensure people do not sleep in the open.“The coronavirus pandemic also is adding to an already desperate situation. People tested positive [for] COVID need to be provided with special care, isolation and treatment arrangements and medical support. The UNHCR has advised all those previously staying in the center to restrict their movements until temporary solutions are found,” Mantoo said.Greek soldiers set up UNHCR tents to accommodate asylum seekers left without shelter after fires at a refugee camp on Lesbos Island, Greece, Sept. 11, 2020.The Moria center, Europe’s largest refugee camp, was meant to house 3,000 people. At times, the camp population in this squalid, tented settlement swelled to more than 20,000. This is a consequence of increasing numbers of people fleeing war, persecution and extreme poverty, and the refusal of other European countries to share the burden by accepting asylum seekers.Mantoo said the situation must change because it is no longer tenable. Long-term solutions must be found for refugees and asylum seekers stuck in overcrowded, unsafe conditions on the Greek islands.“UNHCR has long been highlighting the need to address the situation and conditions for asylum seekers on the Aegean Islands. The incidents at Moria demonstrate the long-standing need to take action to improve living conditions, alleviate overcrowding, improve security, infrastructure and access to services in all five reception centers on the Greek islands,” Mantoo said.The U.N. refugee agency is appealing to European countries to do more to protect asylum seekers. It urges them to quickly relocate unaccompanied children and other particularly vulnerable people from their precarious situation on the islands.
The agency welcomes recent announcements by some European countries to take in unaccompanied minors and families with children from Greece. 

your ad here