Литва визнала Тихановську національно обраною лідеркою Білорусі

Литовський сейм 10 вересня визнав білоруську опозиціонерку Світлану Тихановську національно обраною лідеркою Білорусі. В своєму рішенні парламент Литви називає Олександра Лукашенка «нелегітимним керівником» країни.

Рішення отримало одностайну підтримку всіх 91 члена сейму. Серед авторів документу – міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус і спікер парламенту Вікторас Пранцкеціс.

Читайте також: Білорусь: Колесникова розповіла про погрози силовиків перед спробою примусової депортації

Крім того, в ухваленому рішенні сейм закликав міжнародну спільноту зреагувати на події в Білорусі та не дозволити Росії визначити політичного керівника країни.

31 серпня Литва, Латвія та Естонія запровадили персональні санкції щодо фактичного керівника Білорусі Олександра Лукашенка та ще 29 високопосадовців цієї країни.

Читайте також: Тихановська, Колесникова і Цепкало номіновані на премію Сахарова

У Білорусі з дня президентських виборів 9 серпня щодня тривають масові протести проти оголошеної перемоги на них чинного президента Олександра Лукашенка на шостий термін поспіль. Силовики вдаються до репресій проти ініціаторів і учасників протестів. Опозиція не визнала результатів виборів, головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська змушена була виїхати до Литви.

 

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading