Daily: 09/09/2020

США значно скоротять чисельність свого військового контингенту в Іраку

США скоротять свій військовий контингент в Іраку приблизно на 40 відсотків. Таким чином, в Іраку з 5300 американських солдатів залишаться 3000. Про це повідомили 9 вересня представники військового командування.

Головне завдання перебування американських військовослужбовців на іракській території полягає в протидії бойовикам угруповання «Ісламська держава». Тепер, судячи із заяв, керівництво очолюваної США міжнародної коаліції розраховує, що іракські сили в цілому візьмуть на себе виконання цієї функції.

«Ми продовжимо розширювати наші партнерські програми, які зміцнять іракські сили і дозволять нам скоротити нашу присутність в Іраку», – заявив голова Центрального командування США генерал Кеннет Маккензі.

Тема зниження чисельності американських сил обговорювалася минулого місяця на нараді президента США Дональда Трампа з прем’єр-міністром Іраку Мустафою аль-Казимі.

Намір вивести тисячі американських військових не лише з Іраку, але і з Афганістану підтвердив 9 вересня син президента США Ерік Трамп.

 

Відносини між Вашингтоном і Багдадом досі залишаються напруженими після того, як у січні в результаті проведеної американцями операції в аеропорту Багдада був убитий впливовий іранський генерал, командувач спецпідрозділом «Аль-Кудс» у складі Корпусу вартових ісламської революції Касем Солеймані.

Після його загибелі парламент Іраку схвалив резолюцію, яка рекомендує вивести з території держави все іноземні війська.

У 2014 році американські військові були знову введені до Іраку у зв’язку із захопленням бойовиками угруповання «Ісламська держава» значної частини території країни.

your ad here

Богдан заявляє, що після інтерв’ю про роботу у Зеленського виїхав з України

«Через фізичну загрозу після першого інтерв’ю Гордону змушений перейти українсько-румунський кордон»

your ad here

Шакалье нутро путляндии: кто забывает историю, обречен на ее повторение

Шакалье нутро путляндии: кто забывает историю, обречен на ее повторение.

Обиженный карлик пукин будет действовать теми же методами, что и совок, прикрывая свои действия идентичной совковой риторикой. Но главное в том, что он даже последовательность действий сверяет с первоисточником. Зная то, что способствовало совку и что ему мешало, можно достаточно легко избрать правильный инструмент для ликвидации этой угрозы.

И еще один вывод напрашивается сам собой. Обиженный карлик пукин действует примерно так, как это делает шакал. Он старается выбрать момент, когда кто-то оступится и ослабеет или когда кто-то подвергнется нападению и только в этот момент он будет готов активно вступить в игру
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Зелений карлик і дегенерат медведчук: як зникає «гучна історія»

Зелений карлик і дегенерат медведчук: як зникає «гучна історія».

Осінь 2019-го: ображений карлик пукін застерігає зеленого карлика від «переслідування» дегенерата і зрадника медведчука. Вже минув рік і це достатній період, аби проаналізувати, що цьому передувало та що там зараз у зеленого карлика з медведчуком?
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

your ad here

“Скрепное ихтамвеличие”: яд “новичок” в путляндии превратился в самогон…

“Скрепное ихтамвеличие”: яд “новичок” в путляндии превратился в самогон…

Разработчики “Новичка” возмущены клеветой на свое детище, а пукинская госдума демонстрирует стойкость…
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Доигрались: рубль пробивает очередное дно из-за новых санкций Запада

Доигрались: рубль пробивает очередное дно из-за новых санкций Запада.

Среди двух нежелательных сценариев обиженный многоходовочник выбрал очередной этап международной изоляции. И это понятно, ведь кормить народ сказками о плохом Западе можно долго, а вот потеря власти приведет к очень быстрому демонтажу правящего режима
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

На махолете в Ростов! Маньяк лукашеску уже не президент Беларуси

На махолете в Ростов! Маньяк лукашеску уже не президент Беларуси.

Обиженный карлик пукин ни за что не отпустит Беларусь, поскольку у него не осталось других вариантов расширения своего концлагеря
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Богдан твердить, що влада України «кинула» Путіна

Колишній керівник Офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Богдан заявляє, що у керівництва України є якась «дитяча впевненість» у тому, що Москва виплатить якісь величезні компенсації за Крим і Донбас. Про це він повідомив в інтерв’ю журналістові Дмитру Гордону, яке вийшло в ефір 9 вересня.

Богдан сказав, що по реакції російської сторони останнім часом йому здається, ніби в Москві вважають, що українська сторона обманює Росію.

«Те, що я бачу – це те, що ми його (Володимира Путіна – ред.) якось жорстко кинули. Наобіцяли одне – не зробили нічого», – сказав Богдан.

Росія окупувала український півострів Крим у лютому-березні 2014 року, а після цього, в квітні 2014 року, розпочала за допомогою своїх гібридних сил збройну агресію на Донбасі. Через ці дії Москви США, країни Євросоюзу, Україна та інші держави запровадили санкції проти Росії. Сама Росія називає анексію Криму «відновленням історичної справедливості», а причетність до бойових дій на Донбасі заперечує, називаючи ці події «внутрішньоукраїнським конфліктом».

your ad here

G7 чекає від Росії розслідування «доведеного отруєння» Навального. Москва заявила про «нагнітання істерії»

Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (Великої Британії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції та Японії), а також голова дипломатії ЄС рішуче засудили «доведене отруєння» речовиною з групи «Новачок» російського опозиційного політика Олексія Навального. 

Вони закликали Росію провести термінове, прозоре і повноцінне розслідування щодо того, хто несе відповідальність за «це огидне отруєння», йдеться в спільній заяві голів зовнішньополітичних відомств країн G7.

Міністри нагадали Москві про її зобов’язання в рамках Конвенції про заборону хімічної зброї й попередили, що будуть уважно стежити за реакцією Росії на міжнародні заклики пояснити отруєння Навального.

Вони також назвали напад на Навального черговим серйозним ударом по демократії і політичному плюралізму в Росії й загрозою для інших захисників політичних і громадянських прав і свобод у країні.

МЗС Росії у відповідь заявило, що німецька сторона не надала Росії інформацію про результати медичного обстеження Навального, що, як стверджується, не дозволяє російським правоохоронним органам ефективно проводити розслідування. 

«При цьому нагнітання істерії навколо цієї справи лише наростає… Паралельно на тлі такого неконструктивного підходу німецької влади тривають безпідставні нападки на Росію. Розгорнута масована дезінформаційна кампанія явно свідчить про те, що основне завдання її ініціатори бачать не в турботі про здоров’я О.Навального і з’ясуванні справжніх причин його госпіталізації, а в мобілізації санкційних настроїв», – заявило російське Міністерство закордонних справ.

7 вересня лікарі клініки «Шаріте» повідомили, що Навального вивели зі стану штучної коми, і він реагує на зовнішні подразники. Прогнозів про терміни його відновлення поки що немає.

Російський опозиціонер перебував у комі з 20 серпня. На лікуванні в клініці «Шаріте» він – із 22 серпня, в Берлін його перевезли з Омська.

До лікарні Омська Навального доправили після того, як йому стало зле на борту літака, який здійснив екстрену посадку в омському аеропорту.

Минулого тижня влада Німеччини заявила, що в організмі Навального були знайдені сліди отруйної речовини з групи «Новачок».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Москву розслідувати те, що сталося з опозиціонером.

Російська влада, посилаючись на лікарів, які лікували Навального в Омську, висловлювала скептичне ставлення до версії отруєння. Кримінальну справу в Росії не порушували.

your ad here

Уряд схвалив скасування самоізоляції для студентів із окупованих територій

Кабінет міністрів України на засіданні 9 вересня ухвалив рішення про скасування проходження самоізоляції при перетині КПВВ для абітурієнтів і здобувачів освіти з окупованих територій України, які планують або вже навчаються на підконтрольній уряду території, повідомила пресслужба Кабміну.

«Зміни також передбачають, що окрім тих осіб, які зараховані на навчання до закладів освіти, мають намір вступити до закладів освіти або вже навчаються в закладах освіти, розташованих на підконтрольній уряду України території, самоізоляцію може не проходити один із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників, які супроводжують абітурієнтів, студентів чи учнів», – йдеться в повідомленні.

Раніше у штабі операції Об’єднаних сил повідомили, що з 1 вересня, контрольні пункти в’їзду-виїзду на Донбасі переходять на осінній режим роботи та продовжують функціонувати в умовах карантинних обмежень.

Також минулого місяця у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій зазначили, що з 00:00 29 серпня знімаються обмеження на перетин адміністративного кордону між анексованим Кримом і Херсонською областю. За даними відомства, громадяни, які їдуть на материкову частину України з Криму, мають обов’язково пройти двотижневу самоізоляцію або отримати негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19.

 

your ad here

У «ЄС» повідомили, що суд зобов’язав СБУ відкрити провадження щодо Єрмака через «вагнерівців»

Йдеться про провадження за ст. 111 (державна зрада) і 114 (шпигунство) – Володимир Ар’єв

your ad here

Слідчий комітет Білорусі заявив про ще двох підозрюваних у тій же справі, що і Колеснікова

Білоруський опозиціонер Максим Знак заарештований у справі про заклики до захоплення влади, повідомив 9 вересня Слідчий комітет Білорусі. Там також підтвердили слова адвокатки опозиціонерки Марії Колеснікової, що вона також заарештована у цій справі.

«Щодо підозрюваних за санкцією прокурора обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту», – сказали у відомстві.

У комітеті додали, що за підозрою в скоєнні того ж злочину затриманий адвокат Колесникової Ілля Салей. Проводяться слідчі дії, «щоб встановити всі обставини у кримінальній справі», повідомили в СК.

Також білоруські слідчі органи стверджують, що у них є «докази» спроби членів опозиційної Координаційної ради дестабілізувати ситуацію в країні.

9 вересня стало відомо про затримання в Мінську людьми в цивільному Максима Знака. Це сталося в штабі арештованого і незареєстрованого кандидатом в президенти ексбанкіра Віктора Бабарика. У пресслужбі ГУВС тоді заявили, що не мають інформації про затримання Знака. 

Тим часом, його адвокат сказав, що в його підзахисного планують провести обшук. Максим Знак був одним із двох членів президії Координаційної ради, які залишалися на волі і в Білорусі. П’ятеро з семи інших були або затримані, або насильно вивезені за кордон.

Рада опозиції була створена минулого місяця за ініціативою колишнього кандидата в президенти Світлани Тихановської. Пізніше влада назвала це об’єднання неконституційним і порушили кримінальну справу про спробу захоплення влади. Членів Координаційної ради почали викликати на допити як свідків. 

Від 9 серпня, коли в Білорусі пройшли президентські вибори, там не припиняються багатотисячні протести проти офіційних підсумків голосування. Учасники виступів заявляють про фальсифікації результатів і закликають до відставки Лукашенка. 

США, країни ЄС, Велика Британія заявили, що також не визнають підсумки виборів в Білорусі. На Заході закликали офіційний Мінськ припинити переслідування прихильників опозиції, громадських активістів і покласти край насильству щодо учасників протестів із боку співробітників силових структур.

 

your ad here

Nigeria Math Teacher Offers Free Lessons on Twitter, WhatsApp, Instagram

A teacher in Nigeria is offering free mathematics classes via Twitter, WhatsApp and Instagram to help struggling students affected by the coronavirus lockdown. After almost six months, more than 1,000 students are taking her online classes, across Nigeria and even internationally. VOA’s Mariama Diallo reports.

your ad here

US Considering Sanctions Against Belarus After ‘Unjustified Violence and Repression’ Pompeo Says

U.S. Secretary of State Mike Pompeo said Tuesday the United States is deeply concerned about attempts by the government of Belarus to forcibly expel opposition activist Maria Kolesnikova. The top U.S. diplomat said the United States and other countries are considering bringing sanctions in response to recent events in Belarus. “We commend the courage of Ms. Kalesnikava and of the Belarusian people in peacefully asserting their right to pick their leaders in free and fair elections in the face of unjustified violence and repression by the Belarusian authorities, which included brazen beatings of peaceful marchers in broad daylight and hundreds of detentions (on) September 6, as well as increasing reports of abductions,” Pompeo said in a statement. He said the potential sanctions would be aimed at promoting “accountability for those involved in human rights abuses and repression in Belarus.” Kolesnikova was detained Monday along with two other opposition movement members, Anton Rodnenkov and Ivan Kravtsov, and on Tuesday they were driven to the border between Belarus and Ukraine where Kolesnikova tore up her passport and was held on the Belarusian side.FILE – Maria Kolesnikova, one of Belarus’ opposition leaders, gestures during a rally in Minsk, Belarus, Aug. 30, 2020.Rodnenkov and Kravtsov did cross into Ukraine. “She was shouting that she won’t go anywhere,” Rodnenkov said at a news conference in Kyiv. “Sitting in the car, she saw her passport on a front seat and tore it into many small fragments, crumpled them and threw them out of the window. After that, she opened the back door and walked back to the Belarusian border.” A spokesman for U.N. Secretary-General Antonio Guterres issued a statement expressing his concern about “the repeated use of force against peaceful protesters, as well as reported pressures on opposition civil society activists.” Thousands of people have taken part in five weeks of protests following the August 9 election in which longtime President Alexander Lukashenko was declared the winner, but opposition parties, the United States and European Union allege was rigged. More than 7,000 protesters have been arrested, and widespread evidence of abuse and torture has been reported in the month of protests. At least four people are reported to have died during the demonstrations. 

your ad here

Pope Warns Against Politicizing Coronavirus Pandemic 

In his second public — though limited — weekly general audience, Pope Francis Wednesday appealed to people to look out for the health of others as well as themselves during the coronavirus pandemic. The pope removed his face mask as he arrived at the Vatican’s San Damaso courtyard before an audience of about 500 people, compared to the tens of thousands who usually gather at St. Peter’s Square.  While chairs were spaced out in the courtyard, the limited crowd massed along the barriers as Pope Francis passed by, and some lowered their masks to call out to him. He urged the faithful to remain socially distant and not crowd themselves “to avoid the contagion.” During his remarks, Francis said the pandemic is affecting everyone and “we will emerge from it better people if we all seek the common good together.” He lamented, however, what he sees as “the emergence of partisan interests.”  “For example, there are those who want to appropriate possible solutions for themselves, such as [developing] vaccines, and then selling them to others,” the pope remarked.  He said some are taking advantage of the situation to foment divisions and seek economic or political divisions. The pope last week resumed his weekly public audiences after a nearly six-month COVID-19 shutdown, during which he gave his remarks virtually. Elsewhere in Rome Wednesday, several thousand right wing activists gathered from across Italy to protest measures to taken by the Italian government to fight the coronavirus pandemic, such as wearing masks and mandatory vaccination.  The protesters see such measures as violations of their personal liberty.  At least one protester was seen carrying a banner in support of U.S. President Donald Trump. More than 280,000 people have been confirmed to have had COVID-19 in Italy so far, and more than 35,500 people have died, according Johns Hopkins University data.     

your ad here

Білорусь: батько Колеснікової повідомив, що його дочка перебуває в СІЗО в Мінську

Білоруська опозиціонерка Марія Колеснікова перебуває в слідчому ізоляторі в Мінську, повідомив її батько Олександр Колесніков в коментарі виданню TUT.BY.

«Керівник слідчої групи головного слідчого управління Слідчого комітету Василюк зателефонував мені й повідомив, що вона заарештована. Запропонував привезти передачу», – сказав Колесніков.

8 вересня Марію Колеснікову, Антона Роднєнкова і Івана Кравцова намагалися видворити в Україну, але Колеснікова розірвала свій паспорт, щоб цьому завадити. Родненков і Кравцов перебувають в Україні, місцеперебування Колеснікової до цього моменту залишалося невідомим.

Колеснікова є однією із семи членів президії Координаційної ради з передачі влади в Білорусі. Наразі лише нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич залишається на території Білорусі та на волі. При цьому вона заявила 9 вересня, що до неї прийшли оперативники.

 

your ad here

Білорусь: Алексієвич заявила, що до неї прийшли оперативники

Нобелівська лауреатка з літератури Світлана Алексієвич в коментарі Білоруській службі Радіо Свобода заявила, що до її житла в Мінську прийшли оперативники в цивільному одязі.

«Мені дзвонять у телефон, чуєте, повен двір «тихарів» (так у Білорусі називають «тітушок» – ред.). Два автобуси так само стоять. Дайте піду, зберуся», – сказала Алексієвич під час телефонної розмови з Радіо Свобода.

Письменниця є останньою із членів президії Координаційної ради з передачі влади в Білорусі, яка залишається на волі або не залишила країну.

Зранку 9 вересня в Мінську затримали іншого члена президії – Максима Знака, а напередодні Марію Колеснікову, Антона Роднєнкова і Івана Кравцова намагалися видворити в Україну, але Колеснікова розірвала свій паспорт, щоб цьому завадити. Родненков і Кравцов перебувають в Україні.

24 серпня були затримані представник Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський і довірена особа Світлани Тихановської Ольга Ковалькова. З 5 вересня Ковалькова перебуває у Польщі. 31 серпня затримали ще одного члена президії Юлію Власову. Ексміністр культури Білорусі Павло Латушко виїхав до Польщі 2 вересня.

your ad here

Посли країн ЄС схвалили продовження персональних санкцій через Крим

Комітет постійних представників країн ЄС узгодив в середу без обговорення продовження на пів року індивідуальних санкцій щодо осіб і організацій, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України. Про це повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

Він також вказав, що незабаром у список санкцій додадуть 15 осіб і організації, пов’язаних із будівництвом Керченського мосту.

«Посланці ЄС дали зелене світло на продовження санкцій на 6 місяців щодо 175 осіб та 44 організацій, які, як вважається, підірвали територіальну цілісність України. Невдовзі близько 15 осіб і кілька організацій будуть додані в цей список через будівництво Керченського мосту», – написав він у твітері.

Раніше повідомлялося, що Кіпр блокує санкції Європейського союзу, введені через будівництво Керченського мосту. ЄС ввів санкції щодо компаній, які брали участь в будівництві цього мосту, в липні 2018 року.

Читайте також: Лідери ЄС вирішили продовжити секторальні санкції проти Росії – МЗС

18 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Рада Європейського союзу продовжила на рік санкції проти Росії через анексію Криму.

Санкції були запроваджені в 2014 році у відповідь на російську анексію українського півострова. відтоді їх кілька разів продовжували і розширювали.

your ad here

«Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя» втрачають рейтинг – опитування

«Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя» втрачають своїх виборців, свідчать дані опитування групи «Рейтинг».

Згідно із соціологічним дослідженням, за «Слугу народу» у випадку парламентських виборів готові проголосувати 25,7% українців (проти 26% у серпні), а за ОПЗЖ – 16,7% (у серпні таких було 17,6%).

«Європейська солідарність» втратили 0,1 відсоткового пункта. Тепер її рейтинг – 15,6%. «Батьківщину» готові підтримати на виборах 9,4% (проти 10,4% в серпні).

«Голос» зміцнив позиції (4,3% проти 2,6% в серпні), проте у випадку виборів не потрапив би до парламенту.

Водночас п’ятивідсотковий бар’єр тепер долає Радикальна партія (6%).

Опитування проводили 29 серпня – 3 вересня методом телефонного інтерв’ю з використанням комп’ютера. У дослідження взяли участь 10 000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження – не більш як 1%.

your ad here

Polish-Based Blogger Becomes Driving Force in Belarusian Protests

Five years ago, a Belarusian teenager studying film in Poland set up a YouTube channel to show videos that he made and poke fun at his country’s longtime leader, Alexander Lukashenko.   After tangling with YouTube copyright laws, the student, Stsyapan Putsila, shifted his Nexta channel and his tactics in 2018 to Telegram, the messaging app. Its encryption technologies have made it wildly popular in Russia, Iran and other countries whose governments have suppressed independent media and communications.   Fast forward two years, and Putsila’s Nexta – taken from the Belarusian word for “someone” and pronounced “nekhta” — has grown in popularity, first and foremost among Belarusians seeking uncensored information in a country whose state-run media usually serve only as a mouthpiece for the government. A mix of user-submitted photos and videos, forwarded news items, biting opinion, and instructions for street protesters, the channel’s Telegram subscribers now total more than 2 million, making it one of the biggest information sources for Belarusians.   And with protests against Lukashenko showing no sign of relenting a month after a deeply disputed election in which he claimed to have won a sixth term, Nexta is at the vanguard – both in documenting the demonstrations and in encouraging them.   ‘A bit like revolutionaries’ “Even before the start of the Belarusian revolution, we were a nontraditional media [outlet],” Putsila, 22, said in a telephone interview with RFE/RL’s Russian Service Thursday. “We did not have a centralized website on the internet — we are a modern information channel, mainly for young people.” Since the protests began, “we have changed a little and become a bit like revolutionaries, because people want that from us,” he said. “We are asked to publish plans describing what to do, because there are simply no clear leaders in Belarus, especially ones with such an audience,” Putsila said. “If there had been, it is clear that they would have been immediately detained. Now we not only inform, but to some extent also coordinate people.”   With a team of six working out of a community center Warsaw, Putsila, who also uses the pseudonym Stepan Svetlov, pushes out dozens of items on the Telegram channel. On Monday, one day after tens of thousands of Belarusians surged into Minsk’s streets for the 29th day of protests, Nexta published — in Russian, which is spoken by nearly everyone in Belarus — a statement of support from European Union leaders and news items about the disappearance of one of the country’s leading opposition figures. Belarusian opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya spoke via videolink to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Tuesday.Belusus opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya takes part in an U.N. General Assembly online debate from Vilnius, Lithuania, Sept. 4, 2020.Mixed in were videos of the Sunday protest in Minsk, whose numbers Belarusian authorities said totaled just 30,000 — an estimate that Nexta and Belarusian opposition groups said was laughably low — as well as an aerial photo with a diagram showing which streets protesters could use to get around riot police blocking a key boulevard.   “We do not force anyone to protest,” Putsila said. “We tell people that they can go out, defend their rights. Belarusians come out on their own.”   A native of Minsk, Putsila went to the Polish city of Katowice to study film, and then moved to Warsaw, the Polish capital, after graduating. He has not been in his homeland since 2018, when Belarusian authorities opened a criminal investigation accusing him of “insulting the president” on YouTube. YouTube eventually pulled down Putsila’s channel after Belarusian authorities complained of copyright violations, prompting the move to Telegram. “We’ve received dozens of threats against us; we’ve even received threats that our office would be blown up,” he said. His parents and his younger brother have fled to Poland, fearing for their safety.   News reports say Polish police now guard the building where he has his offices; Putsila would not comment. In 2019, Nexta began publishing classified and confidential documents that purported to come from within Belarus; the channel gained new popularity after revealing that a traffic police officer whom authorities said had committed suicide was in fact the victim of a killing. “People have always been unhappy, especially in recent years, when they really became tired of him,” Putsila said of Lukashenko, who came to power in 1994 and has extended his rule though elections and other votes that international observers have called undemocratic.   ‘Great example’After the August 9 election, which opponents say was falsified to give Lukashenko more than 80% of the vote, “people managed to unite, and now they feel they are the masters of their own land,” Putsila said. “Nevertheless, there are also the ‘enforcers’ — this is how we call police and security officials, who are the foundation of Lukashenko’s regime. However, he no longer has support among many officials; they don’t support him, but only themselves,” he said.   Putsila said that Belarusians had genuine hopes in Lukashenko, but that his actions over 26 years in office have worn on them. And that the official election result and the harsh police crackdown — the violent arrest of hundreds of people and evidence that some have been tortured — was the last straw.   “Belarusians have set a great example for the rest of the world. During the protests, people even were taking off their shoes when they climbed onto benches, they brought each other water, food, flowers. This shows a high level of self-organization,” he said. “Lukashenko tells Belarusians that the state has raised them and made people out of them, and they are ungrateful,” he said. “However, it is the people themselves who are teaching children in schools, who are creating jobs, and the state, as represented by Lukashenko, does not respect these people.”   Written by RFE/RL senior correspondent Mike Eckel based on reporting by Daria Yurieva, a contributor to RFE/RL’s Russian Service. 

your ad here

Iran State TV: British-Iranian Aid Worker Zaghari-Ratcliffe Faces New Charge

British-Iranian aid worker Nazanin Zaghari-Ratcliffe was summoned by an Iranian Revolutionary Court on Tuesday and informed about a new charge, state television reported. “Branch 15 of the Islamic Revolutionary Court summoned Nazanin Zaghari and her designated lawyer this morning and informed her of a new indictment,” state television cited an unnamed official as saying on its website. Zaghari-Ratcliffe, a project manager with the Thomson Reuters Foundation, was arrested in April 2016 at a Tehran airport as she headed back to Britain with her daughter after a family visit. She was sentenced to five years in jail after being convicted of plotting to overthrow Iran’s clerical establishment. Her family and the foundation, a charity that operates independently of media firm Thomson Reuters and its news subsidiary Reuters, deny the charge. Zaghari-Ratcliffe was temporarily released from jail in March amid concerns over the spread of the coronavirus in Iran’s prisons but is barred from leaving the country. The Thomson Reuters Foundation urged British Prime Minister Boris Johnson “to intervene promptly” to secure Zaghari-Ratcliffe’s permanent release. “The Thomson Reuters Foundation utterly condemns the latest move by the Iranian authorities to prolong Nazanin Zaghari-Ratcliffe’s inhumane and unjust ordeal,” said Antonio Zappulla, Thomson Reuters Foundation CEO, in a statement. Britain’s Foreign Office said Iran’s action was unacceptable. “Iran bringing new charges against Nazanin Zaghari-Ratcliffe is indefensible and unacceptable. We have been consistently clear that she must not be returned to prison,” a spokesperson said in an emailed statement. 

your ad here

Disney критикують через знімання фільму «Мулан» у регіоні, який звинувачують у переслідуванні уйгурів

Компанію Disney критикують через рішення знімати ремейк фільму «Мулан» в китайському регіоні Синьцзян, який звинувачують у масових репресіях проти уйгурів та інших переважно мусульманських меншинах.

Фільм є адаптацією мультику 1998 року виробництва Disney про Хуа Мулан – молоду жінку, яка маскується під чоловіка, щоб битися в імператорській армії.

Після оприлюднення ремейку на стрімінговій платформі Disney+ 4 вересня окремі глядачі помітили, що Disney висловлює «особливу подяку» в титрах вісьмом урядовим організаціям у Синьцзяні.

За даними ЗМІ, фільм знімали на кількох локаціях у Синцьзяні та інших місцях. До титрів фільму включили кілька департаментів пропаганди регіону, які працюють над запереченням кампаній інтернування уйгурів.

Компанія Disney наразі не реагувала на критику.

У серпні 2018 року Організація Об’єднаних Націй заявила, що близько одного мільйона уйгурів та членів інших місцевих етнічних груп у Синцьзяні утримують у «контртерористичних центрах».

За даними ООН, мільйони інших людей силоміць перемістили до так званих «таборів перенавчання».

Китай заявляє, що об’єкти не є таборами інтернованих. Однак люди, яким вдалося покинути регіон, розповідають, що тисячі етнічних уйгурів, казахів та інших мусульман у Синцьзяні проводять «політичну ідеологічну обробку» в мережі таборів.

Рішення Disney знімати частину фільму «Мулан» в Синьцзяні широко обговорюють академіки та правозахисні активісти. Деякі з них закликають бойкотувати фільм.

Минулоріч «Мулан» також закликали бойкотувати після заяв виконавиці головної ролі у фільмі Лю Іфей на підтримку поліції під час розгону протестувальників на продемократичних акціях у Гонконгу.

your ad here

ООН закликає посилити захист шкіл на сході України

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає пришвидшити впровадження Декларації про безпеку шкіл в Україні у Міжнародний день захисту освіти від атак, який був запроваджений Генеральною асамблеєю ООН у 2020 році.

«Через конфлікт на сході, що триває вже сьомий рік, діти та вчителі в 3500 закладах освіти майже щодня стикаються з небезпеками, які загрожують їхньому життю і добробуту», – заявили в ЮНІСЕФ.

Там зазначили, що понад 750 шкіл і дитячих садків були пошкоджені або зруйновані з початку бойових дій на Донбасі. Багато інших закладів освіти були змушені зупиняти навчальний процес через посилення атак. Майже 400 тисяч дітей ходять до шкіл, розташованих поблизу лінії розмежування, де їхньому життю загрожують обстріли та міни.

В ООН заявили, що протягом попереднього навчального року зареєстрували 19 атак на школи. П’ять із них трапилися у квітні. Під час одного із інцидентів сімнадцятирічна дівчина отримала поранення осколками на шкільному подвір’ї.

При цьому за останні два роки кількість випадків, коли військові позиції розміщувалися менш як за кілометр від чинних закладів освіти, зросла порівняно з аналогічним періодом. Згідно з доповіддю СММ ОБСЄ , у 2019 році 36 закладів освіти по обидва боки від лінії зіткнення розташовувалися поблизу військових об’єктів.

У листопаді 2019 року Україна стала сотою країною, яка підписала Декларацію про безпеку шкіл і взяла на себе зобов’язання вжити конкретних заходів для захисту учнів, освітян та освітніх установ під час збройного конфлікту.

Експерти ЮНІСЕФ доходять висновку, що органи влади мають вжити таких заходів:

розробити механізм моніторингу та звітування про атаки на заклади освіти; 
здійснити оцінку ризиків, визначивши заклади освіти, які мають більший ризик потрапити під атаку або бути використаними у військових цілях;
забезпечити систему раннього попередження та протоколи безпеки для дітей і вчителів;
включати принципи та рекомендації Декларації про безпеку шкіл до підручників та навчальних посібників під час підготовки військовослужбовців;
інтегрувати підходи, чутливі до конфлікту, в освітні політики, навчальні програми та посібники.       

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

your ad here

Hundreds of Migrants Call for Freedom at Camp on Gran Canaria

A group of migrants being held at a dockside camp on the Spanish island of Gran Canaria chanted “freedom” on Tuesday as they tried to force open a police fence and the coast guard brought in more people rescued from boats on the Atlantic sea.Although sea-borne migration to Spain is down nearly 19% this year, arrivals to the Canary Islands have surged 573% to 3,933 migrants, data from Spain’s interior ministry shows.A coast guard spokeswoman said 81 North African men were rescued from three small boats and taken to the port of Arguineguin on Gran Canaria, while another 29 reached the island on their own by boat.A Spanish Red Cross spokesman said another boat with around 10 migrants had also arrived.At the crammed makeshift camp in Arguineguin, police with batons rushed to the area after a group of migrants moved a fence that encircles the camp, and made the protesters retreat without force. Some jumped the fence but were quickly told by police to go back into the camp.Migrant reception centers across the Canary Islands are stretched to capacity and around 420 people are being held at the camp, the Red Cross said. Some of them have been there for several days enduring hot temperatures, sleeping on blankets on the concrete floor, amid increasing despair.Analysts have suggested that beefed-up security in the Mediterranean is pushing more people to risk the perilous crossing to the Canaries, located around 60 miles west of Morocco.Following local politicians’ request for more help, the Spanish government said it plans to open more migrant centers on the island as the camp is meant to house migrants only for the first days, an immigration department spokeswoman said.An interior ministry source said the government had not been transferring migrants from the archipelago to mainland Spain for several years, and their deportation processes were mostly handled locally.

your ad here