Daily: 08/19/2020

Словацький міністр оборони хоче, щоб у Словаччині служили американські військові

Міністерство оборони Словаччини пропонує владі цієї країни надати можливість військовим Сполучених Штатів Америки служити у Словаччині. Відповідне рішення вже схвалив уряд і має розглянути парламент країни.

Йдеться про чотирьох військовиків, головним завданням яких має бути «надання консультацій і підготовка вояків збройних сил Словаччини».

Як зазначив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, ця пропозиція не є безпрецедентною, адже представники збройних сил США вже бували в Словаччині раніше.

Читайте також: Словаччина зайнялась обстеженням порядку видачі віз громадянам Росії​

«Тому йдеться про довгочасну і тривалу співпрацю на високому рівні з нашими головними союзниками, включно з інтенсивною військовою співпрацею в ділянці військових навчань, вправ і консультацій», – пояснив він.

Якщо парламент Словаччини схвалить пропозицію Міністерства оборони, американські військові почнуть службу 1 жовтня 2020 року в місті Мартін і служитимуть 36 місяців. Всі видатки, пов’язані з перебуванням військовиків США у Словаччині, покриватиме американська сторона.

15 серпня державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео та міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підписали угоду про збільшення військового контингенту США в Польщі.

your ad here

Білорусь: у Гродно випустили затриманих, місцева влада обіцяє розслідувати насильство проти мітингарів

Всіх затриманих учасників післявиборчих протестів у білоруському місті Гродно звільнили, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на місцевого підприємця Василя Яварчука, який займався переліком затриманих у місті.

Яварчук повідомив, що 19 жовтня з ізолятора вийшов Дмитро Ціта, який був довіреною особою опозиційної кандидатки Світлани Тихановської на виборах. Також, за його даними, іншого затриманого Сергія Римшу звільнили кілька днів тому, однак зв’язку з ним немає.

 

Начальник Управління внутрішніх справ Гродненського облвиконкому Вадим Синявський повідомляв раніше, що на Циту та Римшу завели кримінальні справи. Наразі невідомо, чи ці справи закриті, як це обіцяли представники місцевої влади, чи фігурантам лише змінили запобіжний захід.

Крім того, Гродненський міський виконавчий комітет оприлюднив звернення, в якому заявив про створення міської Ради суспільної згоди із залученням преставників влади та громадянського суспільства, дозвіл на проведення мітингів у двох локаціях та пообіцяв забезпечити медичний, технічний та інформаційний супровід акціям.

 

«За повідомленням управління внутрішніх справ Гродненського обласного виконавчого комітету за всіма фактами звернень громадян про завдання шкоди здоров’ю організований розгляд. Про результат перевірок зацікавлені особи будуть поінформовані у встановленому порядку. Наразі затримані за участь у несанкціонованих масових заходах звільнені», – заявляє міська влада.

Виконавчий комітет обіцяє не допустити «застосування адміністративного ресурсу» щодо учасників забастовок, а також дозволити представникам демократичної громадськості виступати в ефірі місцевого медіа «Гродно Плюс».

 

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство.

 

your ad here

ЄС вирішив не визнавати результатів виборів президента Білорусі

Європейський союз вирішив не визнавати результати виборів президента Білорусі та збирається накласти санкції на «суттєву кількість» людей, які стоять за фальсифікацією виборів та жорстоким поводженням з протестувальниками.

19 серпня ЄС провів екстрений саміт. Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що позиція ЄС «дуже очевидна: зупиніть насилля».

«Ми рішуче стоїмо на захисті права білоруського народу визначати свою власну долю. ЄС незабаром накладе санкції на суттєву кількість осіб, відповідальних за насилля, репресії та шахрайство під час виборів», – сказав Мішель.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вибори не були «ні вільними, ні чесними».

«Ось чому результати виборів не можуть бути визнаними», – пояснила Меркель.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

 

your ad here

Гармаш розповів про обіцянки Кравчука на засіданні ТКГ

Перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук на засіданні ТКГ пообіцяв попросити Верховну Раду переглянути постанову, яку Кремль вважав порушенням Мінських угод. Про це повідомив журналіст, представник ОРДЛО в групі Сергій Гармаш.

Таким чином він підбив підсумки доповіді на зустрічі ТКГ по роботі політичної підгрупи. За словами Гармаша, він очікував доповіді «з тривогою».

«Сьогодні дебютував Леонід Макарович (Кравчук – ред.) і після того, що він наговорив у різних своїх інтерв’ю, я чекав недоброго. Але Кравчук приємно здивував. Відділю поки що його погляди й висловлювання, що звучали раніше, від конкретно сьогоднішніх дій на ТКГ», – пише журналіст.

За словами Гармаша, зустріч зайшла в глухий кут, тому що «та сторона» вимагала скасувати одну з постанов Верховної Ради які, на її думку, порушують Мінські угоди.

«Чесно кажучи, я б зірвався і пояснив їм юридичною мовою, чим постанова відрізняється від закону. А Макарович пройшов «між краплинами». Він пообіцяв звернутися до Ради з проханням переглянути цю постанову, якщо переговори будуть розблоковані і він зможе поінформувати депутатів про плідну роботу делегації. Нічого конкретного, але тепер росіянам буде складно зірвати зустріч радників Н-4 («нормандської четвірки» – ред.), на яку так не хочеться їхати Козаку після його відомого листа, де він заявив, що більше не буде брати «в цьому» участь. Принаймні Захід це зрозуміє однозначно не на користь РФ», – вважає він.

За словами Гармаша, робота Тристоронньої контактної групи наразі триває.

Журналіст не уточнив, про яку конкретно постанову йдеться.

Читайте також: ЦВК звертається до правоохоронців та місцевої влади щодо проведення виборів у прифронтових районах

В липні президент Росії Володимир Путін назвав ухвалену 15 липня постанову Верховної Ради України про проведення місцевих виборів у 2020 році «такою, що суперечить Мінським угодам і ставить під загрозу перспективи врегулювання».

Раніше цього місяця Верховна Рада України ухвалила постанову, якою призначила місцеві вибори. Згідно з ухваленим документом, чергові вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів відбудуться 25 жовтня 2020 року.

При цьому пропонується не призначати і не проводити вибори депутатів Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей, а також вибори депутатів Донецької та Луганської обласних рад у зв’язку з неможливістю забезпечення представництва в них спільних інтересів територіальних громад, міст, сіл і селищ Донецької та Луганської областей.

your ad here

Зеленський представив кандидата «Слуги народу» на посаду мера Запоріжжя. Це екстопменеджер «Мотор Січі»

19 серпня під час візиту президента Володимира Зеленського до Запоріжжя за його участі відбулася презентація регіональної команди партії «Слуга народу», що братиме участь у місцевих виборах восени 2020 року.

Кандидатом у мери Запоріжжі від «Слуги народу» представлений колишній топменеджер «Мотор Січі» Віталій Тишечко, який з 11 серпня обіймає посаду заступника голови Запорізької ОДА.

«Кожен з нас має досвід реалізації, планування успішних проєктів у розвитку територій та громад. Ми проживаємо в цьому місті, ми тут працюємо, ми їздимо по цим дорогах, ми дихаємо одним повітрям. Ми добре знаємо, чим наповнене ваше життя, тому що ми такі самі люди, як ви – ми живемо тут. Але хтось вважає, що в Запоріжжі вже вирішено, у Запоріжжі нема альтернативи. Я наголошую: альтернатива є. Наша команда готова взяти відповідальність за динамічний розвиток міста Запоріжжя», – заявив під час презентації Віталій Тишечко.

У представленні регіональної команди «Слуги народу» також брали участь віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, що очолює регіональну організацію пропрезидентської партії, та голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін. Останній під час презентації був представлений як «один з керівників виборчої кампанії в області».

Віталій Тишечко (1978 року народження) з 2001 року до червня 2020 року працював на «Мотор Січі» та пов’язаних з нею фірмах. Зокрема, у 2008-2017 роках був заступником начальника управління кадрів «Мотор Січ», а з 2017 року був директором товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Мотор – Гарант».  З червня 2020 року стажувався на посаді заступника голови Запорізької ОДА.

Повноцінним заступником голови Запорізької ОДА став 11 серпня 2020 року. Є чинним депутатом Запорізької міської ради від партії «Нова політика», до фракції якої входили винятково представники «Мотор Січі».

your ad here

Political Foe of Belarus President Urges EU to Reject Election Results

A political opponent of Belarusian President Alexander Lukashenko urged European Union leaders Wednesday not to recognize the country’s recent presidential election, declaring it was rigged in favor of Lukashenko.Sviatlana Tsikhanouskaya issued the appeal from exile in neighboring Lithuania before European Union leaders hold an emergency summit to discuss the Belarus crisis. “I call on you not to recognize these fraudulent elections,” Tsikhanouskaya said. “Mr.  Lukashenko has lost all legitimacy in the eyes of our nation and the world.”Tsikhanouskaya says she is the winner of the election and has called for new elections under international supervision.Workers in Belarus began striking in recent days as part of a campaign to oust the authoritarian president after he extended his 26-year term in an election detractors contend was rigged. Lukashenko denies manipulating the election.Lukashenko Declared Winner in Belarus Election for 6th Straight Term   Protests erupted challenging the results; rights groups say one person was killed, dozens injured, and several hundred arrests were made Unrest in the country began to escalate after Lukashenko dismissed demands to resign following a severe police crackdown on peaceful protesters days after the August 9 election.EU members have suggested they would place sanctions on Belarusian officials they consider responsible for election fraud and a crackdown on protests that resulted in the deaths of at least two people, the injuring of hundreds of others and the detention of nearly 7,000 people.Russian President Vladimir Putin has offered military assistance to Lukashenko, a close ally. Putin spoke by phone Tuesday with European Council President Charles Michel, German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron.Putin warned Merkel and Macron not to interfere in Belarusian affairs.Swedish Foreign Minister Ann Linde has offered to visit Belarus as the incoming head of the Organization for Security and Cooperation in Europe, which frequently mediates disputes on the continent. Western nations and former states of the Soviet Union are members of the OSCE.

your ad here

Humanitarian Workers Face Unprecedented Violence, UN Says

The United Nations reports humanitarian workers are facing unprecedented levels of violence while putting their own lives at risk in order to provide life-saving aid to millions of civilians caught in situations of crisis.  This year’s World Humanitarian Day honors and pays tribute to these thousands of unsung, real life heroes. World Humanitarian Day was created in the aftermath of the terrorist attack on the U.N. compound in Baghdad on August 19, 2003.  Twenty-two people were killed, including the Secretary-General’s Special Representative for Iraq, Sergio Vieiro de Mello.Across the World, Humanitarian Workers Grapple With Effects of Coronavirus On World Humanitarian Day, workers mobilize to fight locust swarms in Somalia, feed schoolchildren in Nepal and coordinate aid in war-torn Yemen Since then, nearly 5,000 aid workers have been killed, wounded or abducted.  Spokesman for the UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, Jens Laerke, tells VOA humanitarian workers in 2019 were subjected to a record number of attacks in conflict zones around the world.“Last year, there was a total of 483 aid workers who were targeted in the fields where they are doing their life saving work; 125 of them were killed in the line of duty and the same number were kidnapped and many more were wounded,” said Laerke. The U.N. reports most of the attacks occurred in Syria, followed by South Sudan, Democratic Republic of Congo, Afghanistan and the Central African Republic.  Laerke says every time aid workers are targeted it has a ripple effect on the population they are trying to help.“The vast majority of aid workers on the front lines—those aid workers that we are calling the real heroes of the day are nationals of the country where they work,” said Laerke. “Very often they are members of the same communities that they are helping.  Some are refugees helping their fellow displaced people or even the host communities where they are.  Others are local doctors and nurses offering their services free of charge.” Still others, he says are international aid workers who jump from crisis to crisis.  Humanitarian agencies warn delivering aid has become even more dangerous in the current coronavirus pandemic.  The International Committee of the Red Cross has documented more than 600 incidents of violence, harassment or stigmatization against healthcare workers, patients and medical infrastructure in relation to COVID-19 cases during the first six months of the pandemic.

your ad here

Співробітників білоруського державного ТБ, які страйкують, замінили працівниками RT

У Білорусі працівників державної Белтелерадіокомпанії, які підтримали протестувальників, не пускають до будівлі ТРК. Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на свої джерела до студії й апаратних прибули російські фахівці – режисери, технічний персонал, оператори. Їм показали, як працює обладнання.

Це колишні й нинішні співробітники фінансованого державою російського пропагандистського телеканалу RT (який досі іноді називають його старою назвою Russia Today) і фрілансери.

На підході до Белтелерадіокомпанії на перехожих очікує чотири пости міліції. Там пропускають лише тих, хто має посвідчення співробітника ТРК. 

Кореспондента Радіо Свобода також не пустили. 

 

Співробітниця БТ Дар’я Вайтович повідомила Радіо Свобода, що її й інших її колег, які приєдналися до страйку і протесту, позбавили пропуску до будівлі компанії.

«У охоронців є списки учасників страйку, і вони забирають пропуски», – сказала вона.

Співробітники державної Белтелерадіокомпанії приєдналися до страйку 17 серпня. Близько 600 працівників, журналістів і технічних співробітників компанії, підписали звернення на підтримку страйку.

Голова Белтелерадіокомпанії Іван Ейсмонт оголосив, що всі незгодні можуть звільнятися.

Загальнонаціональний страйк у Білорусі почався 17 серпня. Про участь у ньому оголосили підприємства по всій країні, в тому числі МТЗ, «Гродно Азот», МАЗ, «Белшина», БМЗ, «Білоруськалій», БелАЗ у Жодіно й інші держпідприємства.

 

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу.

Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону і заявив про зовнішнє втручання у справи Білорусі.

your ad here

В путляндии всё совсем плохо: обиженный карлик пукин запустил печатный станок

В путляндии всё совсем плохо: обиженный карлик пукин запустил печатный станок.

Трудно сказать, достаточно ли этого, чтобы обеспечить деревянными всех желающих и отказаться от долларов, фунтов и евро, но обиженный дед явно тронулся рассудком
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Точка невозврата пройдена, протестующие белорусы развелись с лукашеску!

Точка невозврата пройдена, протестующие белорусы развелись с лукашеску!

Маньяк лукашеску перешул рубеж, за которым у него не будет больше преждей народной любви
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Китай отказался покупать вонючие газы обиженного карлика пукина и убивает газпром

Китай отказался покупать вонючие газы обиженного карлика пукина, даже в нарушение контракта.

Поставкам – труба: «немощь сибири» и «турецкий поток» скоро разорят «газпром»…
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

“Убери телефон, жестоко накажу!”, маньяк лукашеску напал на рабочего завода

“Убери телефон, жестоко накажу!”, маньяк лукашеску напал на рабочего завода.

Дегенерат лукашеску пытается тянуть время, чтобы поссорить своих оппонентов, но получает обратный эффект
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Карлик “цап-царап” провалился: вакцина “проверенная на его дочери” смешит всех…

Карлик “цап-царап” провалился: вакцина “проверенная на его дочери” смешит всех…

Цивилизованный мир спокойно дождется окончания третьей фазы клинических испытаний тех семи вакцин, которые сейчас до нее добрались и будет использовать одну или несколько наиболее эффективных и безопасных
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

«Вагнерівська спецоперація»: СБУ закликала не поширювати чуток «на користь недружніх країн»

Служба безпеки України назвала російським фейком і інформаційним «вкидом» повідомлення про участь СБУ у спецоперації із затримання бойовиків «ПВК Вагнера» в Білорусі.

«Служба безпеки не коментує чутки, не підтримує медійно інформаційні операції ворога і не бере участі в публічному обговоренні різних фантастичних сценаріїв. Тим більше, коли такі інформаційні «вкиди» мають на меті нанесення шкоди Україні. Однак, як виняток, зазначаємо – дані стосовно участі СБУ у так званій «вагнерівській спецоперації» є звичайним фейком. А його першоджерелом, наголошуємо, більше тижня тому було саме російське видання», – йдеться в повідомленні СБУ в фейсбуці, оприлюдненому 19 серпня.

У Службі безпеки заявили, що жоден співробітник СБУ не брав участі «в розмовах бойовиків із вербувальником, які нібито зафіксовані на аудіозаписах. Тому титрування одного з учасників розмов, як «офіцер СБУ», є домислом та свідомою маніпуляцією».

«Ми розуміємо, що ініціатори таких інформаційних «вкидів» діють за логікою «кілька разів переказана брехня може комусь здатися правдою». Тож закликаємо українські ЗМІ та окремих лідерів суспільної думки в гонитві за сенсаціями більш уважно ставитися до інформаційної гігієни та не поширювати чуток на користь недружніх країн», – наголосили у СБУ.

Раніше схожу заяву зробили новопризначений начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов і голова Офісу президента Андрій Єрмак.

18 серпня у соцмережах і деяких ЗМІ, які посилалися на неназвані джерела, з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби, які понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського літака рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували «роботу» від імені російської приватної військової компанії, щоб «виманити» їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

18 серпня ці записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо, були оприлюднені.

За даними ЗМІ, зокрема, видання «Українська правда», після того, як силовики доповіли про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 російських громадян. Білоруська влада заявила, що підозрює їх у підготовці заворушень напередодні виборів, а президент Олександр Лукашенко тоді назвав затримання росіян із «ПВК Вагнера» ​«надзвичайною подією» і заявив про «брудні наміри» Росії. 

Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули в Росію. Ще один залишився в Білорусі, бо має громадянство і цієї країни. 14 серпня Генпрокуратура Росії повідомила, що раніше затримані перебувають на російській території.

При цьому Україна просила Білорусь видати їй 28 із 33 затриманих через їхню участь у боях на Донбасі проти української армії.

Президент України Володимир Зеленський розкритикував рішення білоруської влади про повернення до Росії затриманих бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера» і заявив, що «наслідки цього рішення будуть трагічними».

your ad here

У Білорусі повідомляють про смерть чоловіка, пораненого міліцією під час протестів

У військовому госпіталі Мінська вранці 19 серпня помер 43-річний житель Бреста Геннадій Шутов, поранений під час протестів, пише TUT.BY з посиланням на його родичів. Вони не могли знайти його дві доби.

Шутов зазнав вогнепального поранення в голову 11 серпня в районі Московської адміністрації Бреста. Спочатку його доправили в Брестську обласну лікарню, а потім вертольотом переправили до військового госпіталю в Мінськ.

Ані в госпіталі, ані в Міністерстві охорони здоров’я, ані в Міноборони білоруській службі Радіо Свобода не змогли прокоментувати ситуацію.

Дочка Шутова Людмила раніше розповідала, що її батько мав вогнепальну травму: «Важкі пошкодження мозку, лікарі не дають ніякого прогнозу».

 

У МВС Білорусі підтверджували, що в Бресті співробітники міліції стріляли на ураження в учасників акції протесту і одна людина була поранена. Таке рішення силовики ухвалили нібито через те, що «на співробітників міліції напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках, і попереджувальні постріли вгору їх не зупинили».

За даними видання TUT.BY, з 9 по 11 серпня в лікарні Бреста звернулися близько 100 людей із забиттям м’яких тканин, травмами рук і ніг, грудної клітки, живота. Госпіталізували 23 людей, деяким із них потрібні були операції.

Раніше стало відомо про загибель жителя Мінська Олександра Тарайковского і жителя Гомеля Олександра Вихора. 18 серпня МВС повідомило про смерть ще одного учасника протестів у Мінську: він загинув у результаті ДТП. Його імені офіційно не називають. Жодну з цих смертей силовики відразу не підтверджували.

 

Смерть Тарайковского МВС Білорусі намагалося представити як смерть «кримінальника» від саморобного вибухового пристрою. Пізніше з’ясувалося, що чоловік загинув від пострілу з боку силовиків: імовірно, йому в груди потрапила світлошумова граната.

25-річний Олександр Вихор помер у Гомелі після того, як його затримали силовики. У нього були проблеми з серцем, і, коли він довгий час провів у закритому автозаку, йому стало зле, допомогу йому вчасно не надали.

Керівниця правозахисного громадського об’єднання «Звено» Тетяна Гацура-Яворська розповіла в ефірі телеканалу «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участі «Голосу Америки»), що в Білорусі за час протестів загинули щонайменше п’ять людей, а семеро перебувають у критичному стані.

Ще 81 людина, за даними правозахисниці, вважається зниклою: ці люди можуть перебувати як в тюрмах, так і в лікарнях у тяжкому стані.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу.

Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону і заявив про зовнішнє втручання у справи Білорусі.

 

your ad here

У Freedom House прокоментували підпал автомобіля «Схем»

У правозахисній організації Freedom House прокоментували підпал авто проєкту розслідувань Радіо Свобода та каналу UA:Перший «Схеми».

«Правоохоронні органи України мають зробити все можливе, щоб знайти винних у підпалі автомобіля команди журналістів та притягнути їх до відповідальності відповідно до закону», – заявив Марк Берендт, директор програм Freedom House у Європі та Євразії.

Він наголосив, що інцидент з авто став «черговим елементом тиску на команду «Схем» через їхні антикорупційні розслідування».

«Подібні посягання на свободу слова мають бути ретельно розслідувані. Крім того, ескалація від погроз до підпалу вимагає реакції вищих посадових осіб, які зобов’язанні забезпечувати захист журналістів та медіа від побідних загроз», – зазначив Берендт.

Читайте також: Віцеспікерка Ради звернулася до Венедіктової та Авакова через пошкодження майна співробітників «Схем»

Вночі 17 серпня в Броварах невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA: Перший»), який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. Державна служба з надзвичайних ситуацій дійшла висновку, що авто загорілося через «занесення стороннього джерела запалювання».

Посольство Сполучених Штатів у Києві висловило стурбованість останніми випадками, пов’язаними з журналістами проєкту розслідувань Радіо Свобода та каналу UA:Перший «Схеми».

your ad here

Belarusian Opposition Candidate Asks EU to Reject Election Results

Belarusian opposition leader Sviatlana Tsikhanouskaya has called on the European Union to not recognize what she called “fraudulent elections” last week in which she lost to longtime President Alexander Lukashenko. In a video message ahead of an emergency EU summit on the issue Wednesday, Tsikhanouskaya said, “Lukashenko has lost all legitimacy in the eyes of our nation and the world.”In this Tuesday, Aug. 18, 2020 file photo Belarusian opposition supporters gather for a protest rally in front of the government building at Independent Square in Minsk, Belarus, with a Soviet era sculptures in the foreground.Official election results showed Lukashenko winning with 80% of the votes, and he has denied allegations that the voting was rigged. Tsikhanouskaya rejected the results, as did protesters who have gathered for mass rallies across the country to voice their opposition to Lukashenko. 

your ad here

Демократична партія США офіційно висунула Байдена кандидатом у президенти

Демократична партія США офіційно висунула Джо Байдена своїм кандидатом на виборах президента 2020 року.

Рішення ухвалили на з’їзді Демократичної партії, що почався 17 серпня і відбувався в онлайн-режимі через обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу.

Байден до цього два рази подавав свою кандидатуру, але досі жодного разу не був номінований на посаду.

Раніше Байден повідомив, що віцепрезиденткою, яка змагатиметься разом із ним проти чинного президента, республіканця Дональда Трампа і його висуванця на віцепрезидента, чинного на цій посаді Майка Пенса, стане Камала Гарріс, сенаторка-демократка від штату Каліфорнія афроамерикансько-південноазійського походження.

У США під час виборів президента, які цього року призначені на 3 листопада, обирають голову держави разом із віцепрезидентом. 

Крім висуванців двох провідних партій, Республіканської і Демократичної, на президентські вибори у США зазвичай реєструються й кандидати від малих так званих «третіх партій» чи незалежні, але шансів на обрання у США вони реально не мають.

Відповідно до низки опитувань, на нинішній час Байден має значно більші шанси на обрання, ніж Трамп, хоча ситуація в США може швидко змінитися в будь-який бік.

 

Якщо Байден (разом із Гарріс) буде обраний, на момент інавгурації в січні 2021 року йому вже сповниться 78 років, і він стане найстаршим президентом США на момент інавгурації.

Байден не давав чітко знати, чи буде в разі обрання змагатися й за переобрання на другий термін у 2024 році. Якщо в такому разі він відмовиться від переобрання, Гарріс, як нині вважають, може стати провідною претенденткою на висування на президентську посаду від демократів того року.

 

your ad here

Христя Фріланд стала першою жінкою, що очолила Міністерство фінансів Канади

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо призначив міністеркою фінансів країни свою заступницю Христю Фріланд, яка має українське походження. При цьому посаду віцепрем’єрки Фріланд зберігає.

Завданням Фріланд, яка замінила на посаді міністра фінансів Біла Морно, буде відновлення економіки, що постраждала від пандемії COVID-19.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба привітав Фріланд із призначенням.

 

«Щиро вітаю Христю Фріланд із призначенням міністеркою фінансів Канади. Вона стала першою в історії жінкою на цій посаді. Переконаний, що подальший розвиток торгівлі та економічних зв’язків України і Канади допоможе пом’якшити економічні наслідки пандемії», – написав Кулеба у твітері 18 серпня.

Раніше з посадою віцепрем’єра Христя Фріланд поєднувала обов’язки міністра міжурядових справ. До цього вона очолювала МЗС Канади.

 

your ad here

US Analyst Among Political Prisoners in Belarus

A Washington, D.C.-based political analyst faces an uncertain future in Belarus – where he remains in prison charged with inciting mass unrest in the run-up to rigged elections that triggered a wave of protests in challenge to strongman Alexander Lukashenko’s 26-year rule. Vitali Shkliarov, 44, is a Belarus native married to an American who news reports say works at the U.S. Embassy in Kyiv. He was arrested July 29 while visiting his parents in his hometown of Grodno.  KGB agents detained him as he went out to the store to buy a watermelon for his son.  He managed to issue one quick message on his popular Telegram channel: “FILE – Svetlana Tikhanovskaya, candidate for the presidential elections, reacts during a meeting with her supporters in Minsk, Belarus, July 19, 2020.Foreign interference conspiracies The elections — which Lukashenko claims he won in a landslide over Tikhanovskaya despite evidence of mass vote rigging — have led to the largest protests in Belarus since the fall of the Soviet Union.  A state crackdown on demonstrators in the wake of the vote has only fueled public anger, with widespread reports of torture and abuse at the hands of police and security forces.  Authorities report nearly 7,000 arrests.   But as discontent with Lukashenko swelled even before the election, Lukashenko warned of foreign plots to overthrow his government.  Enter Shkliarov.  “Some people were detained with American passports, married to Americans, working in the State Department,” said Lukashenko, in what appeared to be comments directed at Shkliarov’s arrest in particular.  “Vitaly’s become a convenient scapegoat for Lukashenko’s security forces,” said Skliarov’s lawyer, Anton Gashinsky, in an interview with VOA.  “He ideally fits the picture that they’re trying to draw: foreigners came from abroad to organize a revolution.” Workers of the Minsk Tractor Works Plant leave after their work shift as activists with old Belarusian national flags greet them in Minsk, Belarus, August 18, 2020.Shkliarov denies he was active in Tikhanovsky’s campaign and says he is being punished for writing critically about the government in the run-up to the election.  A prolific political commentator on events in America and the former Soviet Union, Shkliarov’s writings have appeared in Foreign Policy magazine and Russia’s independent Novaya Gazeta among other publications. He has also advised on presidential campaigns in Russia, Georgia and the United States —  where he worked as a field staff organizer for former President Barack Obama and Senator Bernie Sanders of Vermont.  The Belarusian human rights group Viasna has recognized him as a political prisoner.  The European Federation of Journalists, EFJ, is also demanding his release.   If found guilty of charges, Shkliarov faces up to three years in prison and fines.   Conditions inside  Shkliarov has detailed a grim existence since his detention last month.  “Like any person daring to criticize an authoritarian regime, I understood you can’t swear off prison. But when they arrested me, I didn’t expect that I would fall into a totalitarian torture chamber,” Shkliarov wrote in a statement released to Novaya Gazeta Monday.  “No, they don’t beat me. But they’re trying to break me. With everything they have,” he added.  Shkliarov said he was put in a dirty, overcrowded cell with no hot water despite increasingly brisk temperatures in Belarus.  Inmates are forced to shave with a dull razor and given one shower weekly – prompting skin breakouts. Patriotic Soviet music blasts through the prison from morning until night. Prisoners are forbidden to lay down throughout the day.   He said he has also been denied contact with family members through mail, and that his writings and letters are read and confiscated by authorities.   Complaints led to a six-hour stint in the stakan – Russian for “the glass” – a vertical isolation cell with no room to sit while deprived of food and water.  “He’s constantly under psychological pressure,” his lawyer, Gashinsky, said to VOA.  “He’s living in conditions he considers inhuman to try and break him psychologically.”   “It shouldn’t be this way. This isn’t 1937,” added Gashinsky in a reference to the height of the Soviet-era repressions. Responding to inquiries from VOA, the U.S. Embassy in Minsk acknowledged a consular officer had been granted access to Shkliarov on August 13 after “repeatedly” raising concerns. “We continue to press for fair treatment, judicial transparency, and regular visits by U.S. consular officials,” read the statement.  “We have no higher priority than the safety and welfare of U.S. citizens abroad,” it said. Other US lawmakers say they, too, are paying attention. U.S. Department of State officials have not responded to VOA requests for comment on Shkliarov’s case.  But some U.S. lawmakers say they are paying attention.  “The government’s ongoing crackdown on the democratic opposition, as well as the arrest of American citizen Vitaly Shkliarov, is a calamity and completely unacceptable,” said Senator Bob Menendez of New Jersey, the ranking Democrat on the Senate Foreign Relations Committee, in a statement.  “Now more than ever, the international community must not waver in our steadfast support for democracy, human rights and the aspirations of the Belarusian people.”  It is a message Shkliarov came to identify with during his own experiences on the campaign trail in America.  In an interview with Public Radio International’s The World in 2018, he recalled his experiences urging Americans who were reluctant to vote in the U.S. presidential elections during cold-calls over the phone. “I grew up in a country where nobody asked us. Nobody asked me what president I would love to elect or even who I am. Nobody cared,” Shlkiarov said he would tell people.   “And here you have this democracy. You can actively voice your opinion and influence the decision-making. This is amazing. You guys don’t understand what you have.”   Most, said Shkliarov, promised to cast their ballots.    

your ad here

USAGM Funds Two Internet Freedom Projects

The U.S. Agency for Global Media announced Tuesday that it is moving forward with funding two internet firewall circumvention projects despite an ongoing legal battle over the agency’s broader internet freedom strategy. The awardees — Psiphon and ACI — write software that help people gain access to websites and information blocked by their governments.  “Our agency is determined to expand freedom of expression by continuing to explore, develop, and fund the most secure and effective internet freedom tools,” FILE – Michael Pack, President Donald Trump’s nominee to lead the U.S. Agency for Global Media, is seen at his confirmation hearing, on Capitol Hill, in Washington, Sept. 19, 2019. Pack’s nomination was confirmed June 4, 2020.The announcement comes as USAGM, which is also the parent agency of Voice of America, remains locked in a legal battle with the Open Technology Fund (OTF), a Washington-based organization that receives a grant from USAGM to fund internet freedom technologies worldwide. Founded in 2012 as a pilot program under Radio Free Asia, another media organization under USAGM, OTF was spun out into a nonprofit organization in the fall of 2019. After Pack assumed office in June, he moved to fire OTF’s board and executives and install new leadership. A federal appeals court blocked that move in July. USAGM has withheld funding to OTF, leading the organization to halt 49 of its 60 internet freedom projects.US Global Internet Freedom Group Says Work Limited by Funding Dispute Open Technology Fund says global media chief is blocking access to $20 million for programs aimed at evading censorship in China, Iran, other authoritarian countriesEarlier this month, a group of Republican and Democratic lawmakers asked the Trump administration to release $20 million in congressionally approved funds for OTF. Psiphon, based in Toronto, creates software that “helps over 3 million people every week connect to content on the Internet,” according to its website. ACI, also known as Advanced Circuiting Inc., is the creator of NthLink, an “anti-censorship mobile application capable of circumventing Internet censorship and self-recovering from blocking events,” according to material on its website.  Both Psiphon and ACI have received funding through OTF over the past few years. A May OTF monthly report called the companies “veteran circumvention tool providers.” Details of the new awards were unavailable. 
 
USAGM did not respond to a request for comment by deadline. Lawyers representing Open Technology Fund board members also did not respond to questions about the awards.  In its announcement Tuesday, USAGM also said it was reviving the Office of Internet Freedom (OIF), which was created in 2016 but had ceased operations. It is through the OIF that the grants to Psiphon and ACI were made. OIF will soon launch “another round of competitive bidding to fund additional internet freedom technology,” according to the USAGM press release. Pack said that reviving the Office of Internet Freedom will help allow people worldwide to gain access to information. “Blocking access to information is a horrible thing. But fostering access to information, especially in this advanced capacity, will prove a blow for liberty,” Pack said in a statement. “That’s why we’re funding a range of internet firewall circumvention tools. Bringing back OIF will further allow our agency to make significant strides in this area.” 
 

your ad here

ЦВК звертається до правоохоронців та місцевої влади щодо проведення виборів у прифронтових районах

Центральна виборча комісія просить Раду націнальної безпеки і оборони, Службу безпеки України, Національну поліцію, командувача Об’єднаних сил надати актуальну інформацію про загрози проведенню місцевих виборів прифронтових територіях Донецької та Луганської області. Таке рішення ЦВК ухвалила на засіданні 18 серпня.

В установі це звернення пояснюють резонансом, який викликало рішення щодо переліку підконтрольних уряду громад на Донбасі, де неможливо провести вибори.

«Визначені Комісією відповідні переліки територіальних громад Донецької та Луганської областей викликали значний суспільний резонанс. З моменту ухвалення вказаного рішення до Комісії надходять численні звернення народних депутатів України, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, виборців тощо стосовно перегляду її рішення і зменшення кількості територіальних громад, на території яких неможливо провести вказані вибори», – заявляє ЦВК.

Читайте також: Поліція Донецької області не рекомендувала скасовувати вибори у деяких громадах Донеччини​

Необхідність змін, за повідомленням, пояснюють, зокрема, тим, що в деяких громадах, які потрапили до переліку, вдалося успішно провести вибори президента та парламентські вибори торік.

Крім того, комісія повідомляє про звернення до Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій з проханням надати висновки про можливість підготувати та провести місцеві вибори на виборчих дільницях, затверджених 25 червня.

 

Як зазначають у ЦВК, цей орган не має повноважень самостійно визначати рівень безпечності та терористичної загрози під час проведення виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей.

«Разом з тим, зважаючи на необхідність забезпечення можливості громадянам України реалізувати їх право на формування органів місцевого самоврядування шляхом участі у відповідних місцевих виборах, існує потреба в уточненні у компетентних органів інформації щодо безпекової ситуації на окремих територіях цих областей, розташованих поблизу лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями», – пояснюють у комісії.

Читайте також: Місцеві вибори: об’єднання проукраїнських сил як альтернатива проросійському реваншу

Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, у яких вважає за неможливе провести місцеві вибори.

8 серпня ЦВК призначила на неділю, 25 жовтня, перші вибори депутатів до сільських, селищних, міських рад територіальних громад, а також сільських, селищних та міських голів

15 липня Верховна Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року. Документ передбачає, що вибори в анексованому Криму і на окупованих територіях Донбасу «не призначаються і не проводяться».

your ad here

Поліція Донецької області не рекомендувала скасовувати вибори у деяких громадах Донеччини

Поліція Донецької області не рекомендувала Донецькій військово-цивільній адміністрації скасовувати вибори в деяких громадах Донеччини, випливає з відповіді Головного управління Національної поліції у Донецькій області на запит Радіо Свобода.

Радіо Свобода цікавилося, чи надсилала поліція області обласній військово-цивільній адміністрації висновок про небезпеку проведення виборів у 10 громадах.

«Підготовка відповіді на лист голови Донецької ВЦА відбувалася на основі інформації постанови ЦВК від 25 червня 2020 року №117 про утворення виборчих дільниць та, відповідно, розпорядженні Кабінету міністрів від 7.11.2014 №1085 (це перелік окупованих територій – ред.). Особовий склад буде залучено до несення служби із забезпечення публічної безпеки і порядку на всій території Донецької області, крім населених пунктів, де відсутня можливість проведення виборів відповідно до розпорядження Кабінету міністрів (через окупацію – ред.)», – йдеться в листі Головного управління Нацполіції у Донецькій області.

 

Однак вибори скасовані не тільки на окупованих, а і в низці підконтрольних Україні територіальних громад. Центральна виборча комісія повідомила, що скасувала їх за рекомендацією Військово-цивільних адміністрацій Луганської та Донецької областей. Донецька ВЦА, своєю чергою, послалася на висновки поліції, Служби безпеки України та штабу Операції об’єднаних сил.

ЦВК 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.

«При цьому Комісія зазначила, що всю відповідальність за визначення відповідних територій несуть ті органи, які надали відповідну інформацію», – йдеться в заяві.

 

У Донецькій області вибори не можуть відбутися в 10 сільських, селищних, міських територіальних громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районі. У Луганській області йдеться про вісім громад Сєвєродонецького і Щастинського районів; серед них є такі, де до цього місцева влада була виборною, але у липні там були створені військово-цивільні адміністрації, і, відповідно, міські ради розпущені. 

Місцевій вибори в Україні призначені ЦВК на 25 жовтня. 

your ad here