Daily: 08/17/2020

У Берліні спростували заяву Лукашенка про «розмову з Меркель»

В уряді Німеччини спростували заяву президента Білорусі Олександра Лукашенка про нібито його телефонну розмову з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

«Такої розмови Меркель із Лукашенком не було з моменту виборів», – сказав речник німецького уряду агентству «Ройтерз».

Раніше 17 серпня Лукашенко виступав перед робітниками Мінського заводу колісних тягачів, і під час цього виступу присутні засвистували його і кричали «Йди геть!»

Серед іншого, він заявляв тоді, що попереднього дня, 16 серпня, йому телефонувала Меркель, але ніяких конкретних подробиць не навів.

«Уже вчора телефонує Меркель: «Я хочу поговорити». Оці – Науседа (президент Литви Ґітанас Науседа – ред.) там і інші – «ми хочемо поговорити». Не треба мене нахиляти ні з Заходу, ні зі Сходу», – сказав він іще вранці в перебігу виступу; цей фрагмент виступу білоруське державне телебачення показало вже ввечері (дивитися з 6.20).

Тим часом у Литві повідомили, що Меркель обговорювала Білорусь із Науседою і, серед іншого, поінформувала литовського керівника, що наразі Берлін намагається дипломатичними каналами зв’язатися з Лукашенком із метою врегулювання ситуації в Білорусі.

За повідомленням пресової служби президента Литви, канцлер, говорячи на тему Білорусі, також повідомила, що вранці 18 серпня мають відбутися її переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Крім того, за цим повідомленням, Науседа і Меркель обговорили заплановане на 19 серпня засідання Європейської ради, в перебігу якого лідери Європейського союзу і країн-членів ЄС обговорять події в Білорусі і можливі санкції проти її нинішнього керівництва.

«Чекаю на рішення щодо ситуації в Білорусі разом із іншими лідерами ЄС у середу. А тим часом сьогодні обговорив можливу реакцію ЄС із канцлером Німеччини і президентами Латвії, Литви і Польщі»

Раніше 17 серпня стало відомо, що президент Європейської ради Шарль Мішель скликає зустріч цього найвищого політичного керівного органу Євросоюзу у складі чільників держав-членів і самого ЄС на 19 серпня, щоб обговорити становище в Білорусі. «Народ Білорусі має право ухвалювати рішення про своє майбутнє й вільно обирати свого лідера. Насильство проти учасників протестів неприйнятне і не може бути дозволене», – написав він у твітері.

Від вечора 9 серпня, коли в Білорусі оголосили перші офіційні результати виборів президента, з яких виходило, що Олександр Лукашенко переобраний на шостий термін із більш ніж 80 відсотками голосів, а його головна суперниця Світлана Тихановська отримала понад 10 відсотків, і дотепер по всій країні щодня тривають акції протесту, які 16 серпня стали, ймовірно, наймасовішими в історії країни. І в Білорусі, і за її межами офіційні результати виборів широко вважають сфальсифікованими. За численними повідомленнями про реальні результати з місць припускають, що насправді Тихановська могла якщо не перемоги в першому турі, то принаймні вийти в другий тур виборів. Лукашенко до останнього часу відкидав будь-які компроміси з опозицією, але після значного розширення страйкового руху робітників на державних підприємствах 17 серпня вже заговорив про теоретичну можливість нових виборів, яких домагаються демонстранти, хоча й за певних умов.

Також останніми днями президент Білорусі провів кілька телефонних розмов із президентом Росії Володимиром Путіним, у яких ішлося про можливу підтримку Москви його владі. На Заході заявляли, що будь-яке ймовірне воєнне втручання Росії в Білорусі буде розглядатися як інтервенція і порушення суверенітету Білорусі.

 

your ad here

As Poland Hails US Troop Deal, Germany Fears Weakening of NATO

The United States and Poland have signed a deal to boost U.S. troop numbers in the country and to create a permanent U.S. base there. It follows an earlier U.S. decision to withdraw some troops from Germany. As Henry Ridgwell reports, many European allies see it as a political move following disputes over defense spending among NATO allies – but others argue the redeployment is essential to meet threats from Russia.
Camera: Henry Ridgwell   Produced by: Barry Unger 
 

your ad here

«Ми за жодних умов не погодимося на гроші в обмін на правду» – Єнін про переговори з Іраном у справі загибелі літака «МАУ»

За словами Єніна, Україна очікує від іранської сторони завершення розслідування і публікації його результатів до кінця цього року

your ad here

Члени ЄС планують обговорити ситуацію в Білорусі 19 серпня

Члени Європейського союзу планують обговорити ситуацію в Білорусі 19 серпня, повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у Twitter.

«Я зберу зустріч членів Європейської ради цієї середи о 12:00, щоб обговорити ситуацію в Білорусі. Народ Білорусі має право ухвалювати рішення про своє майбутнє й вільно обирати свого лідера. Насильство проти протестувальників неприйнятне та не може бути дозволене», – написав Мішель.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу. Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону.

 

your ad here

Зеленський ввів до складу РНБО нових голів Служби зовнішньої розвідки та Нацбанку

Президент України Володимир Зеленський ввів до складу Ради національної безпеки та оборони чотирьох посадовців.

Офіс президента повідомив, що до складу РНБО ввійшли новий голова Служби зовнішньої розвідки Валерій Кондратюк, новий очільник Нацбанку Кирило Шевченко, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, віце-прем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Зі складу РНБО виведені ексголова Служби зовнішньої розвідки Валерій Євдокимов, колишній віцепрем’єр-міністр Вадим Пристайко та колишній голова НБУ Яків Смолій.

your ad here

Google Pushes Back Against Proposed Australian Law Over News Content 

Google is warning that Australians’ personal information could be “at risk” if the digital giant has to pay for news content. A proposed law would require firms like Google and Facebook to pay Australian news organizations for the content that appears on their websites. The law was drafted last month after months of negotiations between the Australian government and the two tech giants broke down. In an open letter posted online Monday, Melanie Silva, Google’s managing director for Australia and New Zealand, said Australians’ personal data could be turned over to big media firms if the law is enacted, which would help them automatically inflate their search ranking.  Silva also said the law would make such free services such as Google Search and YouTube “dramatically worse” and could lead to Australians paying for such services. Rod Sims, the chair of the Australian Competition and Consumer Commission, dismissed Google’s claims as “misinformation.”  He said the proposed law does not require Google to turn over user’s personal information, or charge for its search services.The open letter was published as Australian regulators begin the last week of gathering public consultations and comments on the proposed law.   Australian media companies have seen their advertising revenue increasingly siphoned off by firms like Google and Facebook in recent years. 

your ad here

Лукашенко заявив, що нові вибори президента можливі у випадку ухвалення нової Конституції

Нові вибори президента Білорусі можливі у випадку ухвалення нової Конституції, заявив білоруський президент Олександр Лукашенко в ефірі телеканалу «Білорусь-24».

«Нам потрібно прийняти нову Конституцію. Ви її повинні прийняти на референдумі, тому що ми насамперед Конституцію приймали на референдумі. І за новою Конституцією провести, якщо хочете, вибори і парламенту, і президента, і місцевих органів влади», – сказав Лукашенко.

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу. Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону.

 

your ad here

Кулеба: МЗС вперше в історії викликає свого посла в Білорусі до Києва

Міністерство закордонних справ України вперше в історії викликає свого посла в Білорусі до Києва, повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба.

«Я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю, і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська», – сказав Кулеба.

Він нагадав, що Білорусь передала 32 із 33 затриманих «вагнерівців» до Росії, попри наявність «усіх правових та моральних підстав передати їх Україні».

«Після цього Олександр Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі. Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі», – зазначив Кулеба.

Він додав, що сукупність цих обставин кардинально змінює ситуацію в українсько-білоруських відносинах.

Міністр запевнив, що виклик посла на консультації «жодним чином не вплине на нашу здатність забезпечувати права та законні інтереси громадян України на території Білорусі».

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу. Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону.

 

your ad here

Opposition Candidate Says Ready to Lead Belarus

Belarusian opposition politician Sviatlana Tsikhanouskaya says she is ready to become the leader of the country following a disputed election that ignited massive protests after longtime President Alexander Lukashenko was declared the winner.Lukashenko on Monday rejected holding another vote but indicated he was willing to consider sharing power, but not under pressure from street protests.  His opponent in the election spoke in a video message released from Lithuania. “We all want to leave this loop that we found ourselves in 26 years ago. I am ready to take on the responsibility and become the national leader in this period,”  Tsikhanouskaya said. “With the goal of calming the situation and entering into a normal period, freeing political prisoners, and in the shortest time creating the conditions and legislative base to organize new presidential elections. Real, honest and transparent elections, that will be unequivocally accepted by the international community.”Russia Could Step In to Help Embattled Belarus Leader Amid Massive Protests, Accusations of Rigged Election Kremlin says Putin, Lukashenko agree on Moscow assistance to ‘maintain security’ in Belarus Tsikhanouskaya also called on the Belarusian military to join the protesters.On Sunday, as many as 200,000 protesters marched in the Belarusian capital, Minsk, far outnumbering the crowd of Lukashenko supporters who also marched. The protest march began near Victory Park in central Minsk and was the biggest demonstration in the history of the former Soviet republic.Lukashenko Declared Winner in Belarus Election for 6th Straight Term   Protests erupted challenging the results; rights groups say one person was killed, dozens injured, and several hundred arrests were made Thousands of factory workers went on strike Monday to protest what they called “rigged” elections. Some of them heckled Lukashenko as he spoke to workers during a visit to a tractor factory.  He said there will be no new election “until you kill me.”  The country’s Central Election Commission said that after all ballots were counted in the August 9 election, Lukashenko took 80.23% of the votes and Tsikhanouskaya took 9.9%.She entered the race after the arrest of her husband, blogger and would-be opposition candidate Siarhei Tsikhanousky.Hundreds of Thousands March in Belarus200,000 March Against Pres. Lukashenko and his longtime authoritarian rule after another allegedly stolen presidential electionTsikhanouskaya said she would never accept the results before fleeing to Lithuania for what she said was her children’s safety.Lukashenko took power after Belarus declared independence from the Soviet Union and has been president since 1994.Lukashenko told military chiefs Sunday that Russian President Vladimir Putin offered “comprehensive help” to “ensure the security of Belarus.”The Kremlin said in a statement that both presidents agreed the “problems” in Belarus would be “resolved soon” and the countries’ ties would strengthen.

your ad here

Black Creatives in Italian Fashion Demand Cultural Reform

The only Black designer belonging to Italy’s influential fashion council is demanding a “long overdue cultural reform” from her colleagues under the slogan: Do Black Lives Matter in Italy?
The conversation has gotten off to a rocky start.
Stella Jean, a Haitian-Italian designer born and raised in Rome, launched her appeal this summer. She asked the Italian National Fashion Chamber and the global powerhouses steering it, including Prada, Ferragamo and Zegna, to back their social media pledges supporting the Black Lives Matter movement  with concrete, transparent commitments toward greater racial diversity.
In response, Jean received a letter from the council president saying that addressing racial disparity within Italian fashion was not within the body’s area of responsibility, despite the fact that members had backed a diversity manifesto in December. According to the letter, such initiatives “pertain instead to parliament, the government or any other bodies.”
Exasperated, Jean has decided not to preview a runway collection at Milan Fashion Week until “they demonstrate awareness of the problem.”
”When you talk with them, they have no bad intentions, I know them. But they say something like ‘What are you talking about, Stella? We have never heard about racism in Italy. It is not an Italian story, it is about the U.S., the U.K., other countries. Not Italy,”’ Jean told The Associated Press. “My response is: ‘Why do you see all these people filling squares from the north to the south of this country for Black Lives Matter, this entire generation of invisible new Italians?”
Soccer, another important Italian cultural institution, recognized that Italy has a problem with racism and worked to eliminate it.
Racially charged gaffes by Italian fashion houses have been well-documented, from Gucci’s Blackface sweater to Prada’s Little Black Sambo bag charm to Dolce&Gabbana videos that were seen by many as mocking Asians. This summer, Marni, another major fashion house, apologized after being called out for its images of a Black man with chains around his ankles.
Jean and the co-author of her appeal, Milan-based U.S. designer Edward Buchanan, said in interviews that the issue is deeper than just culturally insensitive designs. But they say those gaffes highlight the lack of diversity in Italian fashion houses and the “pervasive racism and prejudice” in the industry despite ”significant funds allocated to provide sensitive training.”
“These ‘mistakes’ can be better recognized, labeled and addressed as ‘decisions,'” Jean asserts.
Their push is to open doors to Black Italians who would like to work in fashion but don’t see themselves represented and don’t see a way in. They also are demanding data on Black personnel employed in decision-making roles in fashion houses — not models or marketing staff who they say “are sadly more often than not displayed for show.”
”We want to send a resume to a headhunter and not have it shut down because you are a Black designer,” Buchanan said.
In their appeal, they spoke for dozens more whose names did not appear but include Italian and Italy-based Black creators like Michelle Ngonmo, who launched an AFRO Fashion Week Milano on her own after failing to get the backing of the fashion industry, and Louis Pisano, a writer and influencer who has worked in Italian fashion for a decade. Pisano cites incidents like having his fashion show invitations scrutinized while white influencers are waved into events.
Many more “are hesitant to speak out for fear of a professional lynching,” Jean said.
A frequent refrain from Black creatives in Italian fashion is that they are often the only person of color in the workplace. They also see their opportunities and access limited by their skin color.
Buchanan, the designer of his own luxury knitwear label, Sansovino 6, started out in Italy more than 25 years ago launching ready-to-wear at Bottega Veneta, and has worked with Calvin Klein and Donna Karan. Now when he is called for consulting jobs, it is exclusively for streetwear or urban brands, despite his luxury credentials. Meanwhile, white colleagues with similar resumes now hold creative director positions at major brands.
”I am absolutely happy with the scale of my career. But I can say honestly that opportunity has not come to me because of the color of my skin,” Buchanan said.
Stella chafes at the Africa Hub, which promoted five brands during Milan Fashion Week in February. She says it gave a market space but no runway visibility to brands including Ghana-based Studio 189, co-founded by Rosario Dawson and Abrima Erwiah, which has previously shown at New York Fashion Week.
“Why do we need a special area like you are visiting a safari?” Jean asked.
The president of Italy’s fashion council, Carlo Capasa, defended the Africa Hub, saying it was set up alongside a section to support China, which was mostly missing from Milan Fashion Week due to the coronavirus pandemic, and some young Italian brands. The only Black designer to present a runway show at Milan that round, which Jean skipped, was the British brand A-COLD-WALL.
Capasa told AP that the council would produce data on diversity inside fashion houses, and that a progress report on the diversity manifesto would be made in December. He said the global Black Lives Matter protests had created a sense of urgency behind diversity pledges but added that “making deep cultural changes requires time,” citing the need for multi-year programs “to include all minorities.”
“What happens inside a fashion house mirrors the social construction of the country. Italy is different from the United States,” Capasa said. “In every country, inclusion and diversity assumes a slightly different meaning.”
Jean emphasized that she is trying to prompt change from within as the only Black designer to belong to the council since its formation in 1958. Her eponymous brand, rooted in multiculturalism, has grown steadily since her Milan runway debut seven years ago.
While she won’t show in September, she has asked Capasa to host a Black Lives Matter event to kick off “the immediate launch of a long-overdue fashion cultural reform.”

your ad here

Рай совдепії із безкоштовною освітою, яка насправді була платною. Міфи пропаганди

Рай совдепії із безкоштовною освітою, яка насправді була платною. Міфи пропаганди.
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

your ad here

Хабаровск идет по стопам Беларуси

Хабаровск идет по стопам Беларуси.

36 дней подряд, 6-е выходные подряд – это все про Хабаровск, который продолжает выходить и требовать справедливость в отношении Сергея Фургала. И с событиями в Беларуси российская повестка заметно ушла в тень. Но ведь события у соседей могут послужить примером, что когда граждане едины и видят несправедливость – они способны добиться своих целей, главное поддержка всей страны
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Эрдоган оторвал пукину трубу. Турция променяла газпром на азербайджанский газ

Эрдоган оторвал пукину трубу. Турция променяла газпром на азербайджанский газ.

По данным ФТС, в июне в Турцию было прокачано всего 2 миллиона кубометров газа – в 1127 раз меньше, чем в январе, и 585 раз меньше, чем в тот же месяц год назад
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Сырьевой коллапс: роснефть и газпром летят в тартарары имени обиженного карлика пукина

Сырьевой коллапс: роснефть и газпром летят в тартарары имени обиженного карлика пукина.

Нет времени на раскачку, сказала правящая верхушка путляндии в 2020 году, и бросилась в экономическую пропасть
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Прозрел обиженный карлик пукин: путляндии выставляют счёт за Грузию и Азербайджан

Прозрел обиженный карлик пукин: путляндии выставляют счёт за Грузию и Азербайджан.

Спустя два дня после предъявления США счёта путляндии за Грузию ей также выставила Турция счёт за Азербайджан. Формально это счёт Армении, но реально – обиженному карлику пукину
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Падіння економіки Японії сягнуло рекордних значень через пандемію

Падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) Японії, третьої за величиною світової економіки, у річному вимірі сягнуло 27,8 відсотка – це найгірше значення, відколи порівнянні дані стали доступними у 1980 році.

Скорочення, спричинене пандемією коронавірусного захворювання COVID-19, тривало третій квартал поспіль.

У травні Японія скасувала карантинні заходи і вжила кроки для підтримки економіки, проте відновлення росту захворюваності на COVID-19 робить нечіткими перспективи економічного розвитку.

Станом на 17 серпня у світі від COVID-19 померли понад 773 тисячі людей, понад 21 мільйон – захворіли. Епіцентром залишаються Північна і Південна Америки, де США, Бразилія і Мексика залишаються серед країн із найвищим рівнем захворюваності і смертності.

your ad here

Уряд Білорусі склав повноваження

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту

your ad here

Режим тиші на Донбасі «у цілому» виконується четвертий тиждень поспіль – РНБО

Режим припинення вогню на Донбасі, запроваджений опівночі 27 липня, у цілому виконується четвертий тиждень поспіль, а поодинокі випадки його порушення не мають системного характеру, заявляють у Раді національної безпеки й оборони України.

У РНБО нагадали, що, зокрема, протягом минулої доби і станом на сьому ранку 17 серпня не зафіксовано жодного обстрілу з боку підтримуваних Росією бойовиків, і військовослужбовці Збройних сил України не відкривали вогонь у відповідь.

«СММ ОБСЄ також не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях: протягом 16 серпня працювало 10 патрулів СММ ОБСЄ, виконано 5 спостережних польотів БпЛА. Триває технічне обстеження місцевості та моніторинг режиму «тиша», – йдеться в повідомленні.

Із 00:01 27 липня на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню». З того часу українські військові не повідомляють про поранених та вбитих внаслідок бойових дій.

 

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

your ad here

Вовк заявив, що прийшов на допит у НАБУ, але слідчого не було

Відсторонений голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявив, що прийшов на допит у НАБУ у призначений йому час – о 8-й годині ранку понеділка, але слідчого, який його викликав, не було на місці.

«Я, як законослухняний громадянин, прийшов на призначений час, проте не застав в НАБУ нікого, крім журналістів, яким хтось дбайливо повідомив час мого приходу. Слідчого на місці не виявилося. Спроби моїх адвокатів зателефонувати і з’ясувати, чому він ігнорує власне захід, не увінчалися успіхом – слідчий не брав трубку. 40 хвилин очікування. І ми пішли», – написав Вовк у фейсбуці.

Вовк припустив, що НАБУ насправді не має наміру розслідувати його справу.

 

Минулого тижня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала подання до Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення з посад голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та його колег. Крім того, 17 серпня в Офісі генерального прокурора планують надсилати клопотання про дозвіл на затримання і взяття під варту Вовка та інших суддів ОАСК на підпис керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому.

Вранці 12 серпня Вовк заявляв про готовність прийти на допит до Національного антикорупційного бюро України в разі, якщо НАБУ вручить йому «повідомлення про підозру в установленому законом порядку».

Напередодні НАБУ оголосило в розшук Вовка і ще кількох суддів ОАСК, яких підозрює в намірі захопити державну владу. У НАБУ заявили, що вдалися до такого кроку, бо підозрювані не прибували на допити, а місце їх перебування було невідоме.

У відповідь Вовк заявив про тиск на суд і стверджував, що йому ніхто не вручав ані повісток, ані підозр.

 

your ad here

Папа Франциск закликав до справедливості і поваги до прав у Білорусі

Папа римський Франциск закликав до справедливості і поваги до прав людини в Білорусі, де 16 серпня десятки тисяч людей вийшли на вулиці, закликаючи до відставки президента країни Олександра Лукашенка після президентських виборів, на яких, за офіційними даними, він здобув перемогу вшосте.

«Я закликаю до діалогу, відмови від насильства і поваги до справедливості і прав», – сказав понтифік у своєму недільному зверненні.

Папа Франциск наголосив, що його думки – із «любою Білоруссю» і що він пильно стежить за ситуацією там після виборів.

14 серпня міністри закордонних справ Європейського союзу ухвалили рішення в принципі про нові санкції проти Білорусі та її керівництва і доручили робочим групам розробити списки тих, хто підпаде під санкції за насильство проти білоруських протестувальників. А кілька лідерів країн ЄС закликали до проведення нових, демократичних виборів в Білорусі під наглядом міжнародних спостерігачів.

 

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу. Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону.

your ad here

«Ми з вільною Білоруссю!» – заява членів жюрі престижної польської літературної премії

Члени жюрі престижної польської літературної премії імені Ришарда Капусьцінського висловили підтримку протестувальникам у Білорусі.

«Ми шоковані подіями в Білорусі, ми протестуємо проти насильства, з яким зустрівся миролюбний суспільний опір. Ми з вами: демонстрантами, які захищають права людини, з журналістками і журналістами, які дають свідоцтво правді. Ми з вільною Білоруссю!», – йдеться в заяві.

Заява членів жюрі літературної премії, яка несе ім’я відомого польського журналіста і публіциста Ришарда Капусьцінського (1932 – 2007) опублікована польською, білоруською й англійською мовами. 

Літературна премія імені Капусьціньского встановлена 14 січня 2010 року радою мерії польської столиці Варшави з метою відзначення найвартісніших книг, які порушують важливі проблеми сучасності, поглиблюють знання про світ інших культур. Засновниками і співорганізаторами премії є редакція щоденника Gazeta Wyborcza і вдова Ришарда Капусьцінського – Аліція Капусьцінська. 

 

У Мінську й інших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобув чинний голова держави Олександр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Світлана Тихановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики у перші дні протестів жорстоко розганяли демонстрантів, били їх, застосовували гумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство. Зокрема, країни Люблінського трикутника – Україна, Польща та Литва – пропонували владі та суспільству Білорусі допомогу в налагодженні діалогу. Лукашенко відмовився від пропозицій посередництва з-за кордону.

your ad here

Вночі спалили автомобіль програми журналістських розслідувань «Схеми», який належить водію проєкту

Вночі 17 серпня невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань Схеми» (спільний проєкт Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший), який належить водієві програми – учаснику знімальної групи Борису Мазуру. Про це повідомила головна редакторка програми Наталка Седлецька. 

Це трапилось близько 00:30 17 серпня у Броварах. 

«Співробітнику програми розслідувань «Схеми» спалили авто. Борис Мазур – наш незмінний водій і постійний учасник знімальної групи. Це трапилось під його будинком у Броварах о пів на першу ночі, машина відновленню не підлягає», – зазначила Седлецька. 

Оперативно-слідча група провела огляд місця події.

 

«Був хлопок, що дає підстави стверджувати, що відбувся саме підпал, – розповів адвокат Володимир Щиголь, який виїхав на місце. – В подальшому, коли проводився огляд, було з’ясовано, що найбільш вірогідно підпал відбувся з лівої частини з боку переднього колеса». 

За словами захисника, криміналісти взяли зразки речовини, за допомогою якої, ймовірно, був підпалений автомобіль співробітника «Схем». 

 

«Хімічні зразки, які були відібрані за місцем вчинення злочину, будуть відправлені на експертизу і буде встановлено, за допомогою якої речовини було здійснено підпал. А далі слідство буде встановлювати походження речовини і так далі», – пояснив Щиголь.

І додав: «Враховуючи те, що ця машина постійно використовувалась у професійній журналістській діяльності, очевидно має місце, окрім самого знищення майна – ще й перешкоджання журналістській діяльності, що є теж кримінальним злочином. У слідчого тепер є 24 години, щоб визначити кваліфікацію, внести відомості до ЄРДР і правильно скерувати розслідування».

 

Раніше знімальна група «Схем» неодноразово зазнавала перешкоджань своїй професійній діяльності. 

У листопаді 2019 року колишній народний депутат та ексзаступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані члена знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» Бориса Мазура, а саме його повні паспортні дані та домашню адресу, номери авто, а також дані, які свідчать про стеження за його місцем проживання.

Згодом Андрій Портнов пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя і ненав’язливим супроводом у темний час доби». Він також не виключив можливого стеження за членами редакції «Схем». 

 

Тоді Національна поліція України зареєструвала кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» і «погроза або насильство щодо журналіста». Кримінальне провадження і досі на стадії досудового розслідування. 

8 серпня 2020 року журналіст програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» Михайло Ткач повідомив, що виявив у себе вдома ознаки пристрою прослуховування. Поліція розпочала два кримінальних провадження: одне за статтею про порушення недоторканності приватного життя журналіста, друге – щодо незаконного обігу й використання прихованих записувальних пристроїв, але так і не провела огляд приміщення за допомогою спеціального обладнання, яке здатне виявити наявність пристроїв для прослуховування. 

У жовтні 2015 року під час зйомок сюжету про дорогі автомобілі працівників СБУ, що не відповідають їхнім офіційним доходам, на знімальну групу «Схем» у складі Михайла Ткача й Кирила Лазаревича скоїли напад співробітники СБУ. Під час затримання, як свідчать записи відеокамер, вони застосували силу до знімальної групи, відібрали і пошкодили техніку. 

У вересні 2017 року співробітники Державного управління охорони скоїли напад на знімальну групу «Схем» біля одного з ресторанних комплексів під Києвом, де, за інформацією журналістів, святкували весілля сина тодішнього генпрокурора Юрія Луценка Олександра. У момент, коли закриту вечірку мав залишити на той час президент України Петро Порошенко, працівники УДО напали на знімальну групу програми, в результаті чого оператор Борис Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки.

У листопаді 2017 року на знімальну групу «Схем» напали охоронці Віктора Медведчука, коли журналісти проводили зйомки біля аеропорту «Київ» (Жуляни), фіксуючи прямі перельоти Медведчука до Росії. У грудні того ж року одному з нападників оголосили підозру. Судовий розгляд справи по суті триває і досі.

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва на вимогу Генеральної прокуратури дав їй дозвіл отримати від провайдера інформацію з телефону головної редакторки «Схем» Наталки Седлецької. У жовтні 2018 року ЄСПЛ безстроково заборонив слідчим отримувати дані з мобільних телефонів авторки та ведучої програми «Схеми» Наталки Седлецької. У липні 2019 року ЄСПЛ завершив розгляд у справі Наталки Седлецької проти ГПУ і перейшов до стадії винесення рішення. За словами адвоката Седлецької Сергія Зайця, цей етап може тривати протягом року або півтора.

22 лютого 2019 року журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач подав заяву в Національну поліцію через систематичне стеження охороною олігарха Ріната Ахметова за ним і знімальною групою, яке тривало протягом пів року. 

6 березня 2019 року під час зйомок у селищі Чабани у Київській області на знімальну групу програми «Схеми» у складі журналістки Катерини Каплюк та оператора Бориса Троценка був здійснений напад у приміщенні Чабанівської селищної ради. Чоловіки завдали травм оператору і зламали відеокамеру.

Пізніше у головному управлінні Національної поліції в Київській області повідомили, що відкрили провадження за даним фактом – за ст. 171 ККУ (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. 

 

 

your ad here

В Україні 17 серпня змінюється розподіл на карантинні зони

В Україні 17 серпня набуває чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19. 

Як повідомив минулого тижня міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні.

Від 17 серпня до «червоної» зони через поширення коронавірусної інфекції потраплять:

міста Самбір (Львівська область), Біляївка (Одеська область), Дубно (Рівненська область),
Городенківський і Косівський райони (Івано-Франківська обл.), Костопільський і Рівненський райони (Рівненська область),
Кіцманський район (Чернівецька область).

Згідно з рішенням, до «помаранчевої» зони будуть віднесені:

Луцький і Любешівський райони Волинської області;
місто Ужгород, Перечинський, Тячівський та Ужгородський райони Закарпатської області;
міста Івано-Франківськ, Бурштин і Коломия, Тисменицький район Івано-Франківської області;
міста Львів, Борислав, Дрогобич, Моршин, Новий Розділ, Стрий, Трускавець та Червоноград, Бродівський, Буськ, Городоцький, Дрогобицький, Жидачівський, Жовківський, Золочівський, Кам’янко-Бузький, Миколаївський, Мостиський, Перемишлянський, Пустомитівський, Радехівський, Самбірський, Сколівський, Сокальський, Старосамбірський, Стрийський, Турківський та Яворівський райони Львівської області;
Миколаївський та Саратський райони Одеської області;
місто Острог, Гощанський та Здолбунівський райони Рівненської області;
місто Чортків, Тернопільський район Тернопільської області;
місто Чернівці, Глибоцький район Чернівецької області.

До «жовтої» зони:

Київ;
Луцьк, Володимир-Волинський та Нововолинськ, Горохівський, Іваничівський, Ківерцівський, Маневицький та Ратнівський райони Волинської області;
Хуст, Виноградівський, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Рахівський та Свалявський райони Закарпатської області;
Калуш, Богородчанський, Верховинський, Галицький, Долинський, Калуський, Коломийський, Наддвірнянський, Рогатинський, Рожнятівський, Снятинський та Тлумацький райони Івано-Франківської області;
міста Одеса, Білгород-Дністровськ, Ізмаїл та Теплодар, Ананьївський, Арцизький, Березівський, Біляївський, Болградський, Лиманський, Овідіопольський та Савранський райони Одеської області;
міста Рівне та Вараш, Березнівський, Володимирецький, Демидівський, Дубенський, Зарічненський, Корецький, Млинівський, Острозький, Радивилівський, Рокитнівський та Сарненський райони Рівненської області;
міста Тернопіль та Бережани, Бережанський, Гусятинський та Чортківський райони Тернопільської області;
місто Харків, Богодухівський, Валківський, Золочівський, Краснокутський, Нововодолазький, Первомайський та Чугуївський райони Харківської області;
Вижницький, Герцаївський, Заставнівський, Кельменецький, Новоселицький, Путильський, Сокирянський, Сторожинецький та Хотинський райони Чернівецької області.

 

Такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

З 1 серпня набула чинності постанова Кабінету міністрів про нові правила адаптивного карантину через пандемію коронавірусного захворювання COVID-19, за якими регіони України ділять на зони, відповідно до інтенсивності поширення коронавірусу.

Відповідно до оприлюдненого раніше документа, адаптивний карантин в Україні продовжений до 31 серпня 2020 року.

your ad here

Палац президентки Словаччини сяє кольорами білоруського історичного прапора

Президентський палац у Братиславі сяє біло-червоно-білими барвами – кольорами історичного прапора Білорусі.

Словацька президентка Зузана Чапутова на своїй твіттер-сторінці пояснила, що це крок «на знак солідарності з тими, хто ненасильно захищає свободу і вимагає вільні, чесні і демократичні вибори в Білорусі».

Вона наглолосила, що насильство має бути замінене  розсудливим діалогом, відвертістю і примиренням».

«Я відкидаю використання сили і репресій  проти  народу Білорусі, який вільно висловлює  своє право на слово і збори. Фундаментальні свободи і  права людини мають бути завжди в пошані й підтримуватись», – зазначила президентка Словаччини.

Палац Грассалковіча в Братиславі від 1996 року є офіційною резиденцією президентів Словаччини. Споруда в стилі пізнього  барокко як літня резиденція була зведена близько 1765 року для графа Антала Грассалковіча – шляхтича хорватського походження, свого часу одного з найвідоміших угорських політиків.

Біло-червоно-білий стяг був державним у Білорусі після 1991 року до приходу до влади в 1994 році Олександра Лукашенка, який повернув прапор радянської Білорусі.

Саме з біло-червоно-білими прапорами на масові акції в багатьох містах Білорусі вже тиждень виходять прихильники опозиції, які вимагають відставки Лукашенка і проведення в країні нових чесних виборів.

your ad here