Daily: 08/06/2020

25 ПЕН-центрів виступили проти політичних репресій у Білорусі

Міжнародний ПЕН-клуб, Білоруський ПЕН-центр та 23 інші ПЕН-центри виступили із спільною заявою, в якій висловили стурбованість систематичними порушеннями права на свободу вираження поглядів та інших прав людини, без яких неможливі демократичні президентські вибори.

«Очевидно, що коли політичних опонентів ув’язнюють і блокують, коли журналістів затримують за інформування про протести та політичні події, а також коли простих людей карають за мирне вираження своїх поглядів, вільні й справедливі вибори неможливі. Влада Білорусі повинна зупинити свої політично вмотивовані переслідування інакодумців і дозволити демократичному процесу рухатися без перешкод, – зазначив Еммануель П’єрра, голова Комітету міжнародного ПЕН Writers for Peace («Письменники за мир»).

 

У заяві згадуються:

– арешт 204 політичних активістів, журналістів, блогерів та учасників мирних зборів та численні штрафи під час виборчої кампанії;

– кримінальні справи «за сфабрикованими звинуваченнями в економічних злочинах або організації заворушень» щодо майже 30 людей, включно з блогером Сергієм Тихановським, який збирався балотуватися в президенти;

– арешт журналіста та політичного діяча Павла Северинця, лауреата літературних премій імені Алеся Адамовича у 2007 році та Франциска Алехновича у 2014 році. У заяві висловлюється стурбованість умовами тримання Северинця та Тихановського;

– затримання кандидата в президенти Віктора Бабарика, «мецената, великого прихильника білоруського мистецтва та літератури», та його сина Едуарда Бабарика, який очолював платформи Ulei та MolaMola і «відіграв важливу роль у підтримці незалежних культурних проєктів»;

– затримання щонайменше 62 журналістів та побиття деяких із них під час висвітлення протестів (згадали й журналіста білоруської редакції Радіо Свобода Антона Трофимовича та адміністратора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» та позаштатного консультанта Радіо Свобода Ігоря Лосика);

– поширення репресій «проти кожного, хто критикує уряд: від музейних гідів до музикантів, телеведучих та інших професіоналів, які втратили роботу» за критику уряду.

 

your ad here

RFE/RL Journalists Assaulted at Ruling Party Rally in Bulgaria

Two RFE/RL journalists were assaulted at a rally for Bulgaria’s ruling GERB party in Sofia, where Prime Minister Boyko Borisov was speaking. RFE/RL has called for an investigation and for Bulgarian authorities to condemn the incident.

your ad here

Лукашенко розповів, за яких умов Білорусь видасть «вагнерівців» Україні

Білорусь видасть Україні затриманих бойовиків російської так званої «приватної військової компанії Вагнера», якщо Київ доведе їхню причетність до злочинів на Донбасі. Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив в інтерв’ю Дмитру Гордону, яке вийшло в ефір 6 серпня на його YouTube-каналі.

«Навіть такого питання ніколи у мене не стояло. І стояти, думаю, не буде. У нас є міжнародні угоди з Росією та Україною. Суть полягає в тому, що генеральний прокурор України, генеральний прокурор Білорусі, Росії, правоохоронні системи в контакті… Ніхто нікого не видає, поки не встановлять провини», – сказав Лукашенко.

Він наголосив, що країна, яка робить запит на екстрадицію підозрюваних, «має довести провину цих людей: що цей вбив цього, що стріляли і так далі, і таке інше».

 

Україна звернулася до Білорусі з запитом про арешт і видачу 28 із 33 затриманих там підозрюваних бойовиків приватної російської військової компанії «Вагнера», які, за даними Києва, брали участь у бойових діях на сході України у складі російських гібридних сил. Про це 31 липня повідомили в Офісі генерального прокурора України.

29 липня білоруські державні ЗМІ повідомили про затримання 33 бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера». За повідомленнями, вони прибули до Білорусі в ніч із 24 на 25 липня «для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії». Слідчий комітет Білорусі підозрює затриманих у підготовці масових заворушень напередодні президентських виборів. Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав усе це «надзвичайною подією», зібрав Раду безпеки країни і звинуватив Росію у «брудних намірах». Секретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков 30 липня повідомив, що на території країни триває пошук іще близько 200 бойовиків. Росія такі версії білоруської сторони заперечує.

Усі затримані мали російські паспорти. Дехто з них, вихідці з України, головно з Донецької і Луганської областей, також є українськими громадянами (раніше називали сім прізвищ, нині в ОГП заявили про дев’ятьох). Центр «Миротворець», який, зокрема, документує дані про учасників російських незаконних збройних формувань на українському Донбасі, раніше реєстрував 24 із затриманих нині в Білорусі як учасників таких формувань у різні часи (нині в ОГП говорять, що таких серед затриманих 28).

your ad here

Twitter Announces Labels for State-Controlled Media

Twitter announced its decision Thursday to label the accounts of state-controlled media outlets.  
 
The new label will apply exclusively to “outlets where the state exercises control over editorial content through financial resources, direct or indirect political pressures, and/or control over production and distribution,” according to a Twitter blog post.  
 
So far, the labels are confirmed to apply to accounts for China Daily, Russia Today, and Sputnik, as well as several other media outlets. According to the company’s post, they “are starting with a limited and clearly-defined group of countries before expanding to a wider range of countries in the future.”  
 
Twitter also has plans to label the accounts of some government leaders, including ambassadors and foreign ministers.  
 
These decisions arrive partially as a response to public criticism for the way social media outlets have dealt with foreign interference and disinformation. Much of this criticism stems from the Russian disinformation campaign prior to the 2016 U.S. election, much of which took place on Twitter.  
 
These announcements could face potential backlash, possibly from U.S. President Donald Trump, who tweets daily on the site.  
 
The company has had issues with the Trump campaign in the past. Twitter locked the president’s campaign account Wednesday for breaking its COVID-19 disinformation rules after the account tweeted a video of the president saying children are “almost immune” to COVID-19.  
 
Some Republicans also have maintained that Twitter and other social media outlets specifically censor conservative views in an effort to suppress their positions on various issues. 
 

your ad here

Former Spain King’s Exile Raises Questions About Monarchy’s Future

Spain’s former King Juan Carlos the First left his country this week as he faces possible accusations of financial wrongdoing.  The besieged monarch, who handed the crown to his son, Felipe, six years ago, is not formally under investigation.  In this report narrated by Jonathan Spier, Alfonso Beato in Barcelona reports the former king’s scandals – and his exile – have reignited questions on whether Spain should keep its monarchy.PRODUCER: Jon Spier

your ad here

«Слуга народу» почала передвиборчу кампанію з гаслом «Україна – це ти»

Партія «Слуга народу» розпочала передвиборчу кампанію на місцевих виборах із гаслом «Україна – це ти», повідомила заступниця голови фракції політсили в парламенті Євгенія Кравчук.

«І вперше за 29 років незалежності це не просто красиві слова. «Слуга народу» завершила процес децентралізації і відтепер питання розвитку громад, міських чи сільських – вирішуватимуться не в Києві, а на місці. Тобто українці зможуть обрати на місцевих виборах реальну владу, яка матиме гроші і повноваження зробити життя в містах і селах кращим», – написала Кравчук у фейсбуці 6 серпня.

 

15 липня Верховна Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.

Документ передбачає, що вибори в анексованому Криму і на окупованих територіях Донбасу «не призначаються і не проводяться».

 

your ad here

Без антикорупційних реформ Ліван «продовжить тонути» – Макрон у Бейруті

Без антикорупційних реформ ситуація в Лівані лише погіршуватиметься, і країна «продовжить тонути», заявив президент Франції Емманюель Макрон, перебуваючи з візитом у Бейруті 6 серпня.

Макрон став першим зарубіжним лідером, який приїхав до Лівану, колишньої французької колонії, після руйнівного вибуху в порту Бейрута.

За останніми даними міністерства охорони здоров’я країни, жертвами трагедії стали щонайменше 137 людей, близько 5 тисяч зазнали поранень і травм. Потужною ударною хвилею зруйнована частина порту. Суттєві руйнування є і в кварталах у радіусі кількох кілометрів від епіцентру вибуху. Без даху над головою залишилися щонайменше 250 тисяч жителів ліванської столиці.

 

Франція, як і багато інших держав світу, запропонувала владі Лівану допомогу в ліквідації наслідків катастрофи. У Бейруті французький лідер побував у постраждалій портовій зоні, оглянув частину пошкоджених будівель, поспілкувався з жителями. Багато з них скаржилися на ліванську владу, говорили, що країні потрібна революція і зміна «нинішнього режиму». Хтось із натовпу вигукнув: «Приходьте правити нами!» Макрон у відповідь пообіцяв, що зробить усе можливе, щоб переконати ліванське керівництво в необхідності реформ і політичних змін. Він також наголосив, що «гуманітарна допомога не має опинитися в руках корупціонерів».

 

Ліванське слідство вважає, що до трагедії в Бейруті, яка сталася 4 серпня, призвела недбалість, а саме зберігання в небезпечних умовах майже трьох тисяч тонн аміачної селітри. Ця речовина, що використовується для отримання сільгоспдобрив і відома своєю вибухонебезпечністю, шість років тому була конфіскована з торгового судна. За даними ліванських ЗМІ, в день вибуху на складі велися зварювальні роботи. Латали діру, щоб всередину не могли потрапити сторонні. Через необережність почалася пожежа, що спричинила вибух.

Багато жителів звинувачують у безгосподарності та корупції саме владу Лівану, який переживає зараз найсерйознішу за багато років економічну кризу.

your ad here

Зеленський зареєстрував у Раді законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати

<p>Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт &laquo;Про внесення змін до Закону України &laquo;Про Державний бюджет України на 2020 рік&raquo;, яким пропонує парламенту підвищити мінімальну заробітну плату.</p> <p>Як <a href=”http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69648″ target=”_blank”>свідчать</a> дані на сайті Ради, документ було зареєстровано 6 серпня.</p> <p>Текст законопроєкт поки не оприлюднили.</p> <p>З 1 січня 2020 року мінімальна зарплата в Україні становить 4 723 гривень.</p> <div class=”tag_image tag_readalso floatEnlarge” contenteditable=”false” mode=”readalso|enlarge|30360210|small|floatEnlarge|”><img alt=”” contenteditable=”true” src=”../../img/spacer.gif” title=”This is just placeholder, it will be replaced on public site.” /><span>Україна вперше з 2008 року випередила Білорусь та Росію за рівнем мінімальної зарплати &ndash; Ніколайчук</span></div> <p>&nbsp;</p>

your ad here

YouTube видалив за дезінформацію 78 каналів, пов’язаних з Росією

Раніше YouTube видалив канал російського інтернет-телеканалу «Царьград ТВ» без можливості відновлення

your ad here

Protests Swell in Russia’s Far East 

Over the past month, protests have roiled Russia’s Far East, where locals have come out against the arrest of a popular local governor. As Charles Maynes reports from Moscow, public anger is increasingly directed at President Vladimir Putin.VIDEOGRAPHER: Ricardo Marquina
PRODUCER: Barry Unger

your ad here

Poland’s Duda Begins 2nd Term as President

Poland’s conservative president, Andrzej Duda, has been sworn in for a second term before parliament members.Most opposition parliamentarians and some former leaders did not attend the ceremony Thursday, both because of COVID-19 restrictions and to show their disapproval of what they call Duda’s disregard for the constitution during his first term, and his almost total acceptance of the ruling right-wing party’s policies that have put Poland at odds with European Union leaders.In a speech to lawmakers after taking the oath of office, Duda said Poland should strengthen Euro-Atlantic ties and cooperate with NATO allies, in particular the United States.Last week, Poland’s Defense Ministry announced the U.S. would establish a permanent military presence in Poland by deploying around 1,000 troops.Many seats for opposition lawmakers were empty, except for several members who wore outfits and masks in rainbow colors and held up copies of the Polish constitution at the end of Duda’s speech.Duda won 51.03% of votes in the July 12 election runoff while his challenger, liberal Warsaw Mayor Rafal Trzaskowski, received 48.97% votes. 

your ad here

Facebook, Citing Virus Misinformation, Deletes Trump Post

Facebook has deleted a post by President Donald Trump for violating its policy against spreading misinformation about the coronavirus.
The post in question featured a link to a Fox News video in which Trump says children are “virtually immune” to the virus.
Facebook said Wednesday that the “video includes false claims that a group of people is immune from COVID-19 which is a violation of our policies around harmful COVID misinformation.”
A few hours later, Twitter temporarily blocked the Trump campaign from tweeting from its account, until it removed a post with the same video. Trump’s account retweeted the video. The company said in a statement late Wednesday that the tweet violated its rules against COVID misinformation. When a tweet breaks its rules, Twitter asks users to remove the tweet in question and bans them from posting anything else until they do.
Twitter has generally been quicker than Facebook in recent months to label posts from the president that violate its policies against misinformation and abuse.
This is not the first time that Facebook has removed a post from Trump, Facebook said, but it’s the first time it has done so because it was spreading misinformation about the coronavirus. The company has also labeled his posts.
Several studies suggest, but don’t prove, that children  are less likely to become infected  than adults and more likely to have only mild symptoms. But this is not the same as being “virtually immune” to the virus.
A CDC study involving 2,500 children published in April found that about 1 in 5 infected children were hospitalized versus 1 in 3 adults; three children died. The study lacks complete data on all the cases, but it also suggests that many infected children have no symptoms, which could allow them to spread the virus to others.

your ad here

У Білорусі «для роз’яснювальної бесіди» затримували голову виборчого штабу Тихановської

У Мінську 6 серпня затримали голову виборчого штабу кандидатки в президенти Світлани Тихановської Марію Мороз, пише білоруська служба Радіо Свобода з посиланням на прессекретаря штабу Анну Красуліну. Через деякий час Мороз відпустили.

Голову виборчого штабу Тихановської затримали на виході з посольства Литви, де вона збиралася подавати документи на візу. За словами Красуліної, особи, які проводили затримання, представилися співробітниками міліції.

«О 12:45 керівницю штабу Марію Мороз відпустили. Як повідомляє Марія, таким чином влада проводить роз’яснювальну бесіду», – повідомляє телеграм-канал «Країна для життя».

Красуліна додала, що затримання може бути пов’язане тільки з тим, що Мороз – голова штабу і подруга Тихановської.

 

 

your ad here

Парламент Таджикистану призначив президентські вибори на 11 жовтня

Дві палати парламенту Таджикистану на спільній сесії призначили вибори президента країни на 11 жовтня, повідомляє таджицька служба Радіо Свобода з посиланням на керівника апарату Центральної виборчої комісії.

Відповідно до закону, політичні партії, профспілки областей, міст і районів тепер можуть висувати кандидатів на посаду президента Таджикистану. Попередні президентські вибори відбулися в країні 6 листопада 2013 року.

Це будуть шості президентські вибори з моменту здобуття Таджикистаном незалежності від СРСР. 

З 1994 року на всіх виборах перемагав колишній голова Верховної ради Таджикистану Емомалі Рахмон. Його вважають фаворитом і на майбутньому голосуванні.

Президент Таджикистану обирається строком на сім років. Кандидати в президенти повинні прожити в Таджикистані не менше ніж 10 років, володіти таджицькою державною мовою, мати вищу освіту і бути не молодшими за 30 років.

На думку міжнародних спостерігачів, які моніторили хід попередніх виборів у Таджикистані, жодні з виборів не були демократичними, прозорими і не відповідали міжнародним стандартам.

your ad here

Дегенерат мертветчук замолвит слово о бедном зе-квартале

Дегенерат мертветчук замолвит слово о бедном зе-квартале.

Придурок мертветчук будет решать в Крыму не только свои имущественные вопросы, но и близких по духу подельников – в том числе, полшестого президента. В благодарность – и как требование обиженного карлика пукина – лоббирование его интересов по донбасскому и крымскому трекам
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Безумие полиции Украины. Кабан аваков украл 3,5 млн долларов у США

Безумие полиции Украины. Кабан аваков украл 3,5 млн долларов у США.

Как крадун аваков потратил деньги США на реформу полиции
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Новый указ обиженного карлика пукина. Гомерически хохотали всем Госдепом!

Новый указ обиженного карлика пукина. Гомерически хохотали всем Госдепом!

Последние новости путляндии и мира, экономика, бизнес, культура, технологии, спорт
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Как сбитые пукинскими террористами гражданские самолеты хоронят путляндию

Как сбитые пукинскими террористами гражданские самолеты хоронят путляндию.

Все эти 10 лет Польша не имела доступа к взорванному самолету, но все равно проводила расследование, в том числе при помощи британских и американских специалистов. И в конце концов выяснила, что самолет был взорван заложенным во время ремонта на путляндии тротилом. И что якобы случайная катастрофа, является ничем иным как ликвидацией фактически всего верховного руководства страны со стороны обиженного карлика пукина
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Хабаровск не сдается. ВДВ поддержали граждан

Хабаровск не сдается. ВДВ поддержали граждан.

Рейтинг обиженного карлика пукина продолжает падать и пробивает новое дно, сейчас на уровне 23% и это официально, реально еще меньше. А в Хабаровске там вообще и 2% небось не наберет, ведь его уже вызывают даже на бой вдохновившись примером Золотова. В общем становится все интереснее и интереснее, ведь в Хабаровске и ВДВшники присоединились к протестам и просят поддержки всей страны
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Зеленський на Донбасі: ми боремося за те, щоб цей режим тиші не порушувався

Українська сторона бореться за те, щоб новий режим тиші на Донбасі не порушувався, повідомив президент України Володимир Зеленський під час візиту в Донецьку область.

«Ми боремося за те, щоб цей режим не порушувався… Якби все залежало тільки від нашої сторони, я впевнений, це був би принциповий режим тиші, і ми б перейшли до наступних кроків, до наступних етапів закінчення війни», – зазначив Зеленський.

За його словами, у процесі забезпечення режиму тиші виникає багато питань і проблем.

«Ми молимося Богові та вдячні нашим військовим. Найголовніше, що ми хочемо, – витримати цей режим тиші. Кожного дня просто не втрачати наших військових. Для нас це дуже важливо. Гарантувати нічого не можу, але скажу вам – ми все робимо, дуже багато всього робимо як в Україні, так і на зустрічах у Мінському форматі та в режимі відеоконференції Тристоронньої контактної групи», – сказав Зеленський.

Із 00:01 27 липня на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню». З того часу українські військові не повідомляють про поранених та вбитих.

Станом на вечір 4 серпня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 251 порушення нового перемир’я на Донбасі.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

your ad here

Зеленський підтвердив участь Фокіна в ТКГ

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що перший прем’єр-міністр країни Вітольд Фокін працюватиме в українській делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Зеленський сказав про це 6 серпня на брифінгу в Часовому Яру Донецької області.

«Запросили Леоніда Макаровича (Кравчука – ред.). З ним буде працювати і пан Фокін, і наш віце-прем’єр Олексій Резніков, і пан Демченко (перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко – ред.). Тобто, в нас досить потужна група. Я бачу наразі тільки зростання кількості переговорів і зустрічей», – сказав Зеленський.

Він знову подякував колишньому голові української делегації в ТКГ, другому президенту України Леонідові Кучмі за «справді велику роботу».

 

«Він справді втомився. Тут немає інших причин. Ми йому ще раз вдячні», – сказав президент.

Напередодні в коментарі Радіо Свобода Фокін заявив, що його конкретна посада в українській делегації ще не визначена.

«Ця робота має аматорський присмак, бо ще не визначено мою роль у групі, я ще не знаю, в якій іпостасі маю там виступати. Бо те, що на язиці в інших людей, що координатор, розмови і таке інше – це мене не задовольняє, я не хлопчик, щоб займатися, чим хто скаже… Я чекатиму зустрічі перед тим, як почну працювати офіційно. А якщо відверто, то я вже, звичайно, веду розмови з тими людьми, на яких можна спертися, яких я поважаю», – сказав він.

30 липня Леонід Кравчук погодився очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі замість Леоніда Кучми. Згодом стало відомо, що до делегації також погодився долучитися прем’єр-міністр України в 1990-1992 роках Вітольд Фокін.

ТКГ – уповноважена група представників України, ОБСЄ та Росії з мирного врегулювання ситуації на сході України.

 

your ad here

США звинувачують Росію у створенні «екосистеми» для поширення дезінформації

Сполучені Штати Америки звинувачують Росією в створенні складної «екосистеми» для поширення дезінформації та пропаганди щодо коронавірусу та інших питань.

В оприлюдненому 5 серпня звіті Державний департамент заявив, що Росія у своїх онлайн-операціях використовує «п’ять основних стовпів», щоб посилити неправдиві наративи та конспірологічні теорії в намаганні посіяти заплутаність та страх.

«Екосистема складається з п’ятьох основних стовпів: офіційна комунікація влади, фінансовані державою глобальні повідомлення, культивація маріонеткових джерел, вепонізація соціальних мереж та кібердезінформація», – йдеться в дослідженні.

Більша частина звіту присвячена веб-сайтам, які використовують для поширення російської дезінформації та пропаганди. Державний департамент описує ці новинні сайти чи дослідницькі інституції як «критичну сполучну тканину в межах ширшої екосистеми».

«Ми встановили, що вони просувають дезінформацію на підтримку цілей Кремля. Часто їх напряму підтримує російська влада, і вони дають поштовх спеціальним дезінформаційним наративам, які обрані іншими частинами екосистеми», – заявила Леа Габріель, голова Глобального центру взаємодії Державного департаменту, який досліджує пропаганду поза межами США.

Згідно з дослідженням, Китай, Іран та Росія використовують однакову тактику, їхня дезінформація часто перегукується.

Посольство Росії в США вже заявило, що звіт створений для погіршення відносин між країнами та дискредитації альтернативних джерел інформації.

 

your ad here

Силовики не хотіли брати відповідальність за Луцьк, тому її взяв Зеленський – радник голови ОП

Президент Володимир Зеленський виконав вимоги чоловіка, що захопив 21 липня заручників у Луцьку, тому що «силові структури не готові були брати відповідальність». Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів антикризовий радник голови ОП Михайло Подоляк. 

«У цій ситуації я просто запитую: а яке інше рішення було? Ніхто не хотів брати відповідальність. Жоден генерал багатозірковий не хотів сказати: «Я ухвалю рішення». Для мене очевидно, що силові структури не готові були брати відповідальність. Тому президент її взяв. І це – дуже сильний хід з його особистої точки зору», – наголошує Подоляк.

При цьому він підкреслює, що на такий крок президент Володимир Зеленський наважився сам. 

«Це було повністю і особисто його рішення. Що, до речі, досить дивовижно. Він оцінив всі ризики, сам закрився, сам подумав і сам ухвалив рішення. Для нього було принципово вийти з цієї ситуації з мінімальними чи із відсутніми втратами. Принципово. Президент як особистість зробив дуже сильний крок», – зазначає радник голови ОП.

При цьому він вважає, що на відміну від Зеленського (на рейтинг якого ця історія не мала впливу), для держави це – «погана історія», бо є одним із прикладів того, що принаймні поки що «в нас президент весь час буде ухвалювати важкі рішення сам».

«Це якраз говорить про інфраструктуру країни, а не про президента. Країна ще раз підтвердила, що в нас досить слабкі державні інститути і що нам треба із цим закінчувати. Ми або отримаємо нормальну (так, компактну державу), але сильну», – говорить Подоляк..

Він пояснив: «компактну в плані того, що в нас держава «роздута» і має багато регуляторних функцій, які дозволяють державі заробляти на цих функціях.

«Тіньовий сектор. Корупційний сектор. Якщо ми це зачистимо з одного боку, а з іншого боку, зробимо так, що якщо держава прийняла правила гри, а їх хтось порушив, ми жорстоко караємо за це, тоді це буде ефективна держава і тут тоді не треба буде президенту самому вирішувати такі кризові ситуації», – говорить Подоляк.

Близько пів на десяту ранку 21 липня, у Луцьку, у центрі міста, на Театральному майдані, озброєний невідомий взяв у заручники пасажирів рейсового автобуса Берестечко-Краснилівка. Нападник сам повідомив поліції про захоплення і заявив, що у нього є автоматична зброя та гранати.

Ввечері президент України Володимир Зеленський виконав одну з вимог зловмисника. Він записав коротке відео, в якому російською мовою закликав дивитися фільм «Земляни». Невдовзі після цього Кривош здався правоохоронцям.

your ad here

Facebook вперше видалив допис Трампа. Він називав дітей «майже захищеними» від COVID-19

Соціальна мережа Facebook вперше видалила допис президента США Дональда Трампа.

Він розмістив відео свого інтерв’ю телеканалу Fox News. Там американський президент стверджував, що діти «майже захищені» від коронавірусної хвороби COVID-19.

Twitter, зі свого боку, вимагає від акаунту виборчої кампанії Трампа (@TeamTrump) видалити допис з аналогічним відео. До того часу менеджери сторінки не зможуть публікувати там нові дописи. Водночас акаунт може подати апеляцію на рішення соціальної мережі.

У травні президент США Дональд Трамп розкритикував сервіси соціальних мереж після того, як мережа Twitter почала попереджати абонентів про можливі неточності в його твітах.

Відео від 21 січня 2017 року

your ad here