Daily: 07/14/2020

Адміністрація Трампа відмовилася від вимоги для іноземних студентів залишити країну – AP

Після восьми федеральних позовів та опору сотень університетів адміністрація президента Сполучених Штатів Дональда Трампа 14 липня відмовилася від правила, яке передбачало, що інтернаціональні студенти повинні залишити країну, якщо їхні навчальні заклади перейшли на онлайн-навчання через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє новинна агенція AP.

Про таке рішення стало відомо на початку слухань федерального позову в Бостоні, ініційованого Гарвардським університетом та Масачусетським технологічним інститутом. Федеральна окружна суддя Аллісон Барро заявила, що федеральні служби з імміграції погодилися відкликати директиву від 6 липня та «повернутися до статусу-кво».

Читайте також: «Вчишся онлайн – геть зі Штатів!»: що втратять студенти, якщо вимушено покинуть США через пандемію?​

Характеристику, озвучену Барро, підтвердив юридичний представник Департаменту внутрішньої безпеки та Служби міграційного та митного контролю.

6 липня імміграційна та митна поліція США оголосила про нові вимоги до продовження та видачі нових навчальних віз для іноземних студентів. Через пандемію коронавірусу більшість занять в американських університетах планують перевести в онлайн, тому Білий дім планував зобов’язати студентів, які не матимуть лекцій безпосередньо на кампусі університету, залишити країну.

Це рішення викликало критику кількох університетів, в тому числі Гарварда та МТІ, які першими виступили проти ініціативи.

 

your ad here

Catalonia’s Government Orders Coronavirus Lockdown, Bypassing Judge’s Ruling

Spain’s Catalonia regional government pushed ahead Tuesday with FILE – Migrants who are seeking seasonal work stand in a square in Lleida, Spain, July 2, 2020.”What is proposed today goes far beyond a simple limitation of movement and seriously affects constitutionally recognized rights,” Judge Elena Garcia-Munoz Alarcos said. Quim Torra, president of Catalonia, stood firm and refused to accept the ruling. “We cannot understand that there are bureaucratic obstacles in decisions that are taken for the health and life of citizens,” Torra told a news conference. “It’s a luxury to lose time with legal resolutions. We cannot allow this.” The regional government approved a decree Monday giving it legal backing to enact coronavirus lockdown measures, resulting in Tuesday’s confinement orders. The mixed messages between the judge and the regional government have caused confusion among Lleida’s 160,000 residents, with the city’s mayor, Miquel Pueyo, being unsure as to whether to tell people to stay at home or uphold the judge’s decision. Regardless of the outcome, Lleida’s residents will still be prohibited from leaving the region, as per a travel ban implemented July 4. Everyone in Catalonia is also held to a compulsory mask-wearing mandate put in place in early July. Violations result in a $114 fine. As of Tuesday, Spain had the highest number of coronavirus cases in the European Union, with 65,086 in Catalonia alone, and nearly 256,000 in Spain overall. 
 

your ad here

Сирія: троє російських військових підірвалися на фугасі

У Сирії в провінції Ідліб при підриві на фугасі були поранені троє російських солдатів, які брали участь у спільному патрулі з турецькими військовими. Про це повідомляє російське інформагентство «Інтерфакс» з посиланням на російський Центр примирення ворогуючих сторін в Сирії.

Як інформує Радіо Свобода, життя військовослужбовців нічого не загрожує, вони були легко поранені. Військових доставили на авіабазу Хмеймім. При підриві також постраждав екіпаж турецького бронеавтомобіля. Патрулювання тимчасово припинили. Російські і турецькі військові, а також сирійські органи безпеки з’ясовують, хто з бойовиків міг бути причетний до нападу.

Російські і турецькі військові патрулюють трасу М-4, яка з’єднує порт Латакія з кордоном Іраку, з березня цього року. Про це домовилися президенти двох країн Володимир Путін і Реджеп Ердоган. З початку патрулювання постраждав уже 20-й спільний патруль.

У провінції Ідліб на північному заході Сирії – останній на захід від Євфрату території, контрольованої сирійської збройної опозицією, – зараз здебільшого дотримується режим перемир’я, про яке, після декількох тижнів кровопролитних боїв, в яких брала участь і турецька армія, домовилися 6 березня у Москві Путін і Ердоган.

Росія в сирійському конфлікті виступає союзником Асада, а Туреччина підтримує його супротивників. Деякі угруповання опозиції, зокрема, джихадисти з визнаного у Росії терористичним угруповання «Хайят Тахрір аш-Шам», заявили, що не визнають домовленостей Росії і Туреччини.

your ad here

Рада повернула на перше читання законопроєкт про відставку Ситника з подачі одного з авторів – Арахамія

Верховна Рада на засіданні 14 липня відправила на повторне перше читання законопроєкт №3313, який розширює можливості для відставки голови Національного антикорупційного бюро.

Це рішення підтримали 284 народних депутатів, проти – четверо.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія розповів журналістам, що один з ініціаторів законопроєкту сам запропонував відкликати документ.

«Люди підійшли і сказали. Спочатку вони хотіли взагалі зняти це питання з порядку денного, але, враховуючи, що спікер вже оголосив, процедура почалася, неможливо це було. І вирішено було таким чином відправити на повторне перше читання. Це нормальний шлях для того, щоб фактично розійтися», – сказав він.

Арахамія додав, що сам не став би голосувати за цей законопроєкт, якщо тільки його фракція не ухвалить іншу спільну позицію. Він висловив думку, що в разі ухвалення документ небезпечний своєю потенційною ретроспективною дією.

Читайте також: Віцеспікер парламенту розповів про перспективи відставки керівника НАБУ Ситника​

«Не можна застосовувати ретроспективні норми в законодавстві. Тобто якби сьогодні, наприклад, ми з вами стоїмо на вулиці і я вам даю інтерв’ю, це законно. Уявіть собі, що за два чи чотири роки прийшла якась нова влада і ухвалила новий законопроєкт, в якому каже, що на вулиці давати інтерв’ю протизаконно. І мене потім починають переслідувати за цією нормою, яка тоді не була дійсна. Саме так виглядає зараз голосування за цей законопроєкт, який можна застосувати до пана Ситника ретроспективно. Мені здається, що взагалі такі прецеденти небезпечно робити в країні, ретроспективна дія законів – це дуже погана річ», – зауважив голова фракції.

Законопроєкт № 3133 ініціював народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко. 28 квітня його підтримав комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Законопроєкт передбачає ще одну підставу для звільнення директора НАБУ – набрання чинності судовим рішенням про «про притягнення його до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією». Наразі підставою звільнити очільника НАБУ може стати тільки обвинувальний вирок суду в кримінальному провадженні.

Читайте також: У Раді Європи нагадали про необхідність зберегти незалежність НАБУ​

6 вересня 2019 року Сарненський районний суд визнав Ситника винним у порушенні обмежень щодо одержання подарунків через невказану в декларації інформацію про його відпочинок у мисливських угіддях на Рівненщині в період 2017–2019 років і наклав на нього адміністративне стягнення, зобов’язавши сплатити 3400 гривень штрафу. Ситник стверджує, що сам заплатив за відпочинок на мисливській базі.

Ситник також заявляв, що має намір звернутися до Європейського суду з прав людини через це рішення. Він також припустив, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков міг чинити тиск на суддів, які розглядали його справу щодо відпочинку, щоб помстися йому за «справу з рюкзаками». У цій справі НАБУ звинуватило сина Авакова Олександра і заступника міністра Сергія Чеботаря в організації бюджетного замовлення в обхід законної тендерної процедури. Згодом справу закрила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Артем Ситник очолює НАБУ з квітня 2015 року.

your ad here

Азербайджанський генерал загинув у бою на кордоні з Вірменією

Генерал-майор азербайджанської армії, полковник, два майори і ще троє військовослужбовців загинули вранці у вівторок під час зіткнень на кордоні країни з Вірменією. Про це повідомляє азербайджанська служба Радіо Свобода з посиланням на заступника міністра оборони країни Каріма Велієва.

З вірменської сторони загинули два офіцери, інформує вірменська служба Радіо Свобода.

Інцидент стався у Товушському районі азербайджано-вірменського кордону. З 12 липня там проходять зіткнення армій двох держав, обидві сторони звинувачують одна одну в провокації конфлікту. Регіон розташований далеко від невизнаної Нагірно-Карабахської Республіки, де прикордонна ситуація між двома країнами зазвичай стоїть особливо гостро.

Всього з початку конфлікту Азербайджан підтвердив загибель 11 військовослужбовців. Вірменія – двох.

Європейський союз закликав Вірменію і Азербайджан зупинити збройну конфронтацію і утриматися від дій і риторики, які можуть спровокувати спалах напруженості у відносинах між країнами.

12 липня на кордоні Азербайджану та Вірменії стався збройний інцидент. Відповідальність за інцидент Баку і Єреван покладають один на одного. В Азербайджані повідомляють, що загинули двоє азербайджанських військовослужбовців, п’ятеро поранені. В Єревані заявляють, що з боку Вірменії втрат немає.

Остання велика збройна сутичка між арміями Азербайджану і Вірменії сталася в квітні 2016 року в Нагірному Карабасі. Десятки військовослужбовців з обох сторін загинули або були поранені. Вірменія і Азербайджен перебувають у стані війни з 1992 року.

your ad here

In Spain’s Complex Migration Game, Africans See a Disadvantage 

Ousmann Umar knows only too well how tough it is for migrants from Africa to reach Europe. Dumped in the Sahara by trafficking gangs when he was only 13, he believed he would share the fate of other migrants whose bodies lay strewn on the route northwards. Unlike the others, he survived, not just the desert but every step of a five-year odyssey from Ghana to Spain. Thirteen years later, the son of a traditional healer is now a businessman in Barcelona with a master’s degree from one of the world’s top business schools. On the face of it, he seems a poster boy for young Africans dreaming of a life in Europe. Instead, Umar, 30, has made it his mission to persuade Africans to stay at home rather than follow in his footsteps, insisting the emotional cost is too high. As Spain currently pushes for a joint European Union migration policy, the number of illegal immigrants who reached the country by land or sea between January and June fell by 31% compared with the same period in 2019. About 7,744 people made it to Spain during that time, compared with 11,316 in 2019. Traffickers switched routes from the Mediterranean to moving people from Mauritania in West Africa to the Canary Islands, a precarious 100-kilometer journey. Some 80% of all the 120,000 applications for asylum in Spain come from Latin American countries, principally from Venezuela and Colombia. Latin Americans  favored? Migrants from Africa and other parts of the world have claimed they are at a disadvantage in comparison with those who arrive from South or Central America. The reality, it seems, is more complicated. FILE – Venezuelan refugees, 8-month pregnant Stephanie Paez and her partner Kervin Leiva, hang clothes to dry outside their bungalow in La Ciguena holiday complex amid the coronavirus (COVID-19) outbreak in Arganda del Rey, Spain, April 3, 2020.Umar shares the view that it is easier for Latin Americans to reach the Promised Land and attain the hallowed status of residency. “It seems much easier for them to get legal residence here than some Africans because of the colonial links with Spain,” he told VOA. “I am from Ghana, which was a British colony, so for instance it would be easier for me to gain legal status in the UK.” However, he said the system itself made it very hard for anyone to establish themselves in Spain. “What you need is to be living in the same place for three years and to have a work contract for a year and then the Spanish are almost forced to grant you residence,” Umar said. “It is a mad system which forces people, wherever they are from, to live illegally in utter poverty in the hope they can get residency. It can apply to either Africans or Latin Americans,” he said.  Umar set up a charity, Nasco Feeding Minds, to buy computers for 19 schools in Ghana. He works with banks and other businesses, giving inspirational speeches and other European countries. After a torturous route through Libya, Algeria, Morocco and Mauritania, he eventually made it on a flimsy boat to the Canary Islands. From there, he ended up in Barcelona. After two years living rough, Umar got help from by a Spanish family who supported him through school. “I would not wish it on anyone,” he confides. Nuria Díaz, spokeswoman for CEAR, the Spanish Commission for Refugees, an NGO in Madrid, said getting to Spain was far harder for African or Asian migrants than for Latin Americans. Red Cross members take the temperature of a migrant before disembarking from a Spanish coast guard vessel in the port of Arguineguin on the island of Gran Canaria, Spain, May 17, 2020.“The practicality of it is with the European Union policy of trying to bar migration right now because of coronavirus, it is very difficult for these migrants to arrive via the Mediterranean. In comparison, Latin Americans can get to Spain by air, but they are still facing barriers because of the virus,” she in an interview with VOA. “Normally, in many cases, they do not need a visa because of reciprocal agreements between Spain and their governments.” Onshore, equal treatment Díaz added: “However, once they are here, the law is equal for all. Only 5% of those who apply for asylum get it. Last year, there was a waiting list of 120,000 and it normally takes up to 18 months for your case to be considered.” Judith Tabares, a lawyer who specializes in migration cases, says the ability of migrants to secure legal residence in Spain differs from case to case. “In theory it would be easy to say that it is easier for Latin Americans than Africans but in reality that is not the case,” she told VOA. Venezuelan residents in Spain gather at the QW Bar in Madrid, Spain, May 15, 2018. Picture taken May 15, 2018.“One migrant from an African country may have a relative living here which can help them while someone from Venezuela may still struggle to get legal status after years.” A spokesman for Spanish immigration ministry said: “The process of asylum is equal for all. All migrants when they arrive in Spain are treated the same, wherever they come from.”   

your ad here

Міжнародний майданчик з деокупації Криму буде без Росії – Кулеба

«Ми повинні створити платформу, яка буде виконувати три функції» – керівник МЗС України

your ad here

Скільки відсотків від зеленого карлика перебіжать до зрадника медведчука? Нам починати хвилюватися?

Скільки відсотків від зеленого карлика перебіжать до зрадника медведчука? Нам починати хвилюватися?
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

your ad here

Почему их так бесит українська мова

Почему их так бесит українська мова
 

 
 
Для поширення вашого відео чи повідомлення в Мережі Правди пишіть сюди, або на email: pravdaua@email.cz
 
 
Найкращі пропозиції товарів і послуг в Мережі Купуй!
 
 
Ваші потенційні клієнти про потрібні їм товари і послуги пишуть тут: MeNeedit
 

your ad here

Кремлевский позор. Европейская пресса пишет о Дальнем Востоке, а федеральные сми молчат

Кремлевский позор. Европейская пресса пишет о Дальнем Востоке, а федеральные сми молчат.

На выходных Хабаровск на Дальнем Востоке путляндии пережил крупнейшую демонстрацию в истории города. Для граждан речь идет о большем, чем о судьбе их арестованного губернатора
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Катастрофа за катастрофой: после обнуления путляндия превращается в место непригодное для жизни

Катастрофа за катастрофой: после обнуления путляндия превращается в место непригодное для жизни
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Обиженный карлик теряет контроль. Протест идет из регионов

Обиженный карлик теряет контроль. Протест идет из регионов.

Хабаровск не утихает, за 2 дня там прошло три митинги. И все произошло стихийно, абсолютно нормальная реакция в обществе на беспредел. И ведь выходят тысячи, десятки тысяч с лозунгами как в поддержку Фургала, так и против пукина, а нам говорят, что у него поддержка 80%. А тем временем на предприятии «Норникеля» вновь произошел разлив топлива
 

 
 
Для распространения вашего видео или сообщения в Сети Правды пишите сюда, или на email: pravdaua@email.cz
 
 
Лучшие предложения товаров и услуг в Сети SeLLines
 
 
Ваши потенциальные клиенты о нужных им товарах и услугах пишут здесь: MeNeedit
 

your ad here

Britain Bans China’s Huawei from New 5G Network

The British government has banned China’s Huawei telecommunications equipment company from playing a limited role in Britain’s new high-speed mobile phone network.Britain’s Culture Secretary, Oliver Dowden, said the country’s telecommunications operators have until 2027 to remove Huawei’s equipment that is currently used in Britain’s 5G network.Britain’s decision could have wide-ranging implications for relations between the two countries and signals that Huawei may be losing support in the West. Dowden said the ban was imposed after the U.S. threatened to cancel an information-sharing deal due to concerns Huawei’s equipment could allow the Chinese government to penetrate British networks.British Prime Minister Boris Johnson agreed in January to give Huawei a limited role in Britain’s high-speed network, but the decision sparked a diplomatic disagreement with the U.S. 

your ad here

Лукашенка зареєстрували кандидатом у президенти Білорусі. Двом його основним конкурентам ЦВК відмовила

Чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка, який перебуває на своїй посаді вже майже 26 років, 14 липня зареєстрували кандидатом у президенти країни. Також кандидатами стали Світлана Тихановська, Сергій Черачень, Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації двом найреальнішим конкурентам Лукашенка – Вікторові Бабарику та Валерієві Цепкалу.

У Бабарика нібито виявили незадекларовану власність в офшорах. Підставою для відмови Цепкалу стала недостатня кількість підписів – для реєстрації їх потрібно було зібрати 100 тисяч, але понад половину ЦВК відхилила після перевірки підписних аркушів.

Президентські вибори в Білорусі заплановані на 9 серпня.

your ad here

ЦВК Білорусі не зареєструвала кандидатом у президенти заарештованого Бабарика

Центральна виборча комісія Білорусі на засіданні 14 липня відмовилася реєструвати Віктора Бабарика кандидатом у президенти, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Причиною такого рішення в ЦВК назвали незадекларовану власність в офшорах. Ці дані комісія отримала від Комітету держконтролю Білорусі.

Віктор Бабарико, колишній голова правління «Білгазпромбанку», вважався найбільш серйозним потенційним опонентом незмінного вже 26 років глави держави Олександра Лукашенка на майбутніх виборах. Деякі неофіційні опитування громадської думки показували, що за Бабарика готові голосувати до половини всіх виборців.

 

Після початку президентської кампанії Бабарико та члени його ініціативної групи разом із сином були поміщені в СІЗО. Політика та його соратників звинувачують у відмиванні грошей, ухиленні від сплати податків і пропонуванні хабаря.

your ad here

Рада проголосувала за легалізацію грального бізнесу

Верховна Рада проголосувала за легалізацію грального бізнесу в Україні. Закон підтримали 248 народних депутатів.

Стаття 2 документа дозволяє:

організацію та проведення азартних ігор у гральних закладах казино;
організацію та проведення азартних ігор казино в мережі Інтернет;
організацію та проведення букмекерської діяльності в букмекерських пунктах та в мережі Інтернет;
організацію та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів;
організацію та проведення азартних ігор в покер в мережі Інтернет.

Законопроєкт передбачає створення реєстру осіб, яким обмежені доступ до гральних закладів та участь в азартних іграх.

З 2009 року в Україні офіційно заборонений гральний бізнес, однак експерти вказують, що він просто перейшов працювати в «тіні».

 

your ad here

У Зеленського назвали число зниклих безвісти в Криму з 2014 року

З 2014 року в окупованому Росією Криму зникли безвісти 45 людей, доля 15 з них невідома досі. Про це повідомила пресслужба Представництва президента України в Криму у фейсбуці.

Кабінет міністрів України формує Комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. З початком роботи комісії представництво президента планує порушувати питання насильницьких зникнень, здійснюваних у період анексії на території Криму і Севастополя, а також збирається бути на постійному зв’язку з прокуратурою Автономної Республіки Крим по кожному випадку зникнення.

Заступниця постійного представника президента Володимира Зеленського в Криму Таміла Ташева наголосила, що насильницькі зникнення на півострові – «один із найтяжчих злочинів, скоєних окупантом для створення атмосфери страху, залякування родичів і друзів зниклого». За її словами, так діє Росія у себе в Чечні та на окупованих нею територіях.

«Уявіть, що на очах близьких людину затримують правоохоронці у формі – агенти держави – і потім вона (ця людина – ред.) зникає для всіх: його немає в СІЗО, відділеннях поліції або в суді, немає в лікарнях, вона не з’являється вдома. І така невідомість може тривати місяці й роки», – повідомила Ташева.

За її словами, завдання держави в такій ситуації полягає в тому, щоб документувати випадки насильницьких зникнень, здійснювати розслідування і залучати міжнародні організації до розшуку, в той же час підтримуючи родичів зниклих безвісти. Таміла Ташева розповіла, що така допомога може включати не тільки матеріальну допомогу, а й психологічну підтримку, а також постійний доступ до інформації про стан розслідування.

«Ми повинні пам’ятати про імена всіх жертв насильницьких зникнень на наших територіях, адже за цифрами 45 і 15 стоять реальні люди, сльози і надії десятків і тисяч людей», – наголосила Ташева.

У представництві також опублікували список зниклих кримчан, про яких досі нічого невідомо: це Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов і Ервін Ібрагімов.

your ad here

У Гаазі в справі про воєнні злочини допитали президента Косова Хашима Тачі

Президент Косова Хашим Тачі 13 липня був допитаний у Гаазі міжнародними прокурорами з воєннихих злочинів.

Тачі очолював Армію визволення Косова (UCK), яка вела партизанську війну за незалежність від Сербії у 90-х роках.

13 липня Тачі провів на допиті близько шести годин. Коли президент Косова вийшов із будівлі спецпрокуратури, він сказав, що 14 липня його також допитуватимуть.

Тачі заявив, що між його адвокатом П’єром Рішаром Проспером та прокурорами відбулася розмова щодо «роз’яснювальних, технічних питань».

Він додав, що допит стосувався і діяльності Армії визволення Косова. Прокурори не надали жодних деталей щодо допиту.

«Сьогодні я перебуваю тут із поваги до того, про що мріяв і за що боровся – вільне, незалежне Косово, що базується на рівних правах, багатоетнічне суспільство, засноване на верховенстві закону», – сказав Тачі перед допитом 13 липня.

Спеціалізована прокуратура (SPO) для розгляду злочинів, скоєних під час війни в Косові, оголосила 24 червня, що проти Таці та інших косоварів висунуто звинувачення за підозрою у злочинах, включно із «майже 100 вбивствами», насильницькими зникненнями та тортурами.

Обвинувачення проти Тачі змусили скасувати підтримувані США мирні переговори, які мали відбутися між косовськими та сербськими лідерами в червні в Білому домі.

 

Але Європейський союз оголосив 12 липня, що переговори поновилися після відеоконференції між прем’єр-міністром Косова Авдуллою Хоті та президентом Сербії Александаром Вучичем за посередництва керівника зовнішньої політики ЄС Жозепа Борреля.

 

your ad here

Росія та США обговорюють ідею проведення саміту «ядерної п’ятірки»

Держсекретар США Майк Помпео 13 липня обговорив ідею проведення саміту п’яти постійних членів Ради безпеки ООН із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

У заяві Держдепартаменту йдеться про те, що під час телефонної розмови Помпео і Лавров обговорили «проведення в найближчому майбутньому саміту п’яти країн-постійних членів Ради безпеки ООН на відзначення 75-річчя створення ООН».

Президент Росії Володимир Путін неодноразово закликав до проведення саміту так званої «ядерної п’ятірки» – Росії, Сполучених Штатів, Китаю, Великої Британії та Франції. За словами президента Росії, п’ятірка країн-засновниць ООН має дати приклад для збереження миру. Досі ця ідея не отримувала публічної підтримки в західних столицях.

У заяві Держдепартаменту нічого не говориться про ставлення до цієї ініціативи інших постійних членів Ради безпеки ООН. Раніше президент США Дональд Трамп заявив про намір запросити Володимира Путіна на саміт «Групи семи», який мав відбутися в США, однак кілька членів групи виступили з критикою цієї ідеї.

Під час телефонної розмови Майка Помпео і Сергія Лаврова, як повідомляє Держдепартамент, також обговорювалися інші питання, що становлять обопільний інтерес, включаючи Афганістан. Майк Помпео також порушив питання про безпеку виборів у Сполучених Штатах.

your ad here

Despite Americans’ Second Thoughts, Czechs Admire Woodrow Wilson 

The legacy of former U.S. president Thomas Woodrow Wilson is going through a harsh re-examination by supporters of the Black Lives Matter movement in the United States, but in at least one country abroad, his place in history is undisputed. Wilson, who occupied the White House from 1913 to 1921, “is being criticized for his allegedly racist views as far as I know,” said Zdenek Beranek, the Czech Republic’s second-ranking diplomat in Washington.  The Czech people do not approve of any form of racism, Beranek said in an interview with VOA, but “we appreciate what he did for our nation. … Wilson invested his political capital to the independence of my country.”   Wilson, known internationally for his role in reshaping world affairs after World War I, has recently come under scrutiny amid a national movement to remove statues of Confederate generals and other historic leaders accused of having owned slaves or supported racial segregation.  A statue of former US President Woodrow Wilson is unveiled in Prague, Czech Republic, Oct. 5, 2011.Princeton University, one of America’s leading educational institutions, recently removed his name from its school of public policy because of his support for segregationist policies. In a sign of how problematic his legacy has become, the governor of New Jersey has decided to not sit behind a desk used by Wilson when he held that office.  Wilson, described by some as the most highly educated of all American presidents, served as a professor for many years before rising to become president of Princeton, then governor of New Jersey and then president of the United States. Until recently, he was best known for his handling of the presidency during the First World War — a period that saw the rise of the United States as a political and military power. In January 1918, as the war was drawing to a close, Wilson announced the Fourteen Points and laid the foundation for the Treaty of Versailles, which ended the war.   During the war years, he was influenced by the entreaties of Czech exile Tomas G. Masaryk, a fellow academician-turned-politician who, with Wilson’s crucial help, would go on to help establish the new country of Czechoslovakia and become its first president.  Wilson is said to have been deeply moved when he learned that a document drafted by Masaryk and other leading figures to proclaim the right of the Czech and Slovak peoples to self-governance was modeled after the American Declaration of Independence.   “You could say our very independence was declared on American soil,” Beranek said. The Czechs honored Wilson with a larger-than-life full-sized statue erected in central Prague; they also named their main railway station after him.   The statue was knocked down and the railway station renamed when the country became a Soviet satellite after World War II. But after Moscow lost its grip on the region in 1989, a new statue was erected in its place. The train station was not renamed, but it stands on Wilsonova, or Wilson Avenue. 

your ad here

Fighting Breaks Out on Azerbaijan-Armenia Border, Several Dead 

Several Azeri soldiers have been killed and Armenian soldiers and police wounded in border clashes, both countries said Monday, each accusing the other of encroaching on its territory. The two former Soviet republics have long been in conflict over Azerbaijan’s breakaway, mainly ethnic Armenian region of Nagorno-Karabakh, although the latest clashes occurred around the Tavush region in northeast Armenia, some 300km (190 miles) from the mountainous enclave. Armenia’s Prime Minister Nikol Pashinyan at the Chancellery in Berlin, Germany, Feb. 13, 2020.The Azeri defense ministry said four of its soldiers had been killed and five wounded while Armenia’s ministry said three of its soldiers and two police officers had been wounded in the clashes. The exchanges of fire began Sunday and continued into Monday. The two sides traded accusations of cease-fire violations and shelling. Azeri President Ilham Aliyev accused the Armenian leadership of a “provocation.” Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan said the leadership of Azerbaijan would be responsible for “the unpredictable consequences of the regional destabilization.” The Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), a security watchdog that has tried to help find a solution to the conflict, urged the two countries to speak to each other to prevent any further escalation. The U.S. State Department condemned the violence, urged the two sides to stop using force immediately, and said it would “remain actively engaged in efforts” to achieve a peaceful settlement. Nagorno-Karabakh, a mountainous part of Azerbaijan, is run by ethnic Armenians, who declared independence during a conflict that broke out as the Soviet Union crumbled in 1991. Though a ceasefire was agreed in 1994, Azerbaijan and Armenia continue to accuse each other of shooting attacks around Nagorno-Karabakh and along the separate Azeri-Armenian frontier. The frozen Nagorno-Karabakh conflict has concerned the international community in part because of its threat to stability in a region that serves as a corridor for pipelines taking oil and gas to world markets.  

your ad here

Світлані Прокоп’євій присудили премію за свободу преси

Комитет был создан в 1981, его первым председателем был Уолтер Кронкайт

your ad here

Українці біля парламенту Італії вимагали справедливого суду для солдата Марківа

У Римі біля стін італійського парламенту 13 липня відбулася акція з вимогою справедливого судового процесу на стадії апеляції для українського військового Віталія Марківа, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Серед учасників – кілька десятків представників української громади, батьки засудженого солдата, дипломати та італійський правозахисник. Акція була присвячена річниці вироку Марківу, котрого 12 липня минулого року суд присяжних міста Павії засудив до 24 років ув’язнення. Присяжні визнали його причетним до загибелі італійського репортера на Донбасі шість років тому.

Читайте також: Денісова заявляє, що Марків не може отримувати медичну допомогу​

«Солідарність із Віталієм Марківим!», «Незалежний суд без впливу російської пропаганди!», «Солдат Марків несправедливо перебуває в тюрмі без жодного доказу. Чому?», скандували маніфестанти. У виступах учасників лунали заклики і сподівання, що суд другої інстанції в Мілані «виправить помилки» павійських присяжних, проаналізує аргументи захисту та визнає старшого сержанта Нацгвардії України непричетним до трагічного випадку біля Слов’янська 24 травня 2014 року. Тоді на окупованій бойовиками території внаслідок стрілянини загинули фотограф Андреа Роккеллі і його перекладач, російський дисидент Андрій Миронов.

«Ми жодним чином не виступаємо проти родини загиблого Роккеллі. Але ми переконані, що на суді не представили жодного доказу залучення Марківа до інциденту. Закликаємо уважно читати мотиваційну частину вердикту суду, який, на жаль, не взяв до уваги ключові докази адвокатів захисту. Нас вразило, чому суд Павії одразу шукав винних у лавах законних військових формувань України, а не серед нерегулярних угруповань проросійських бойовиків, які, можливо, мали на меті убити Андрія Миронова, ворога Володимира Путіна?» – сказав під час виступу голова Християнського товариства українців Італії Олесь Городецький.

 

Перелічивши основні критичні, на його думку, пункти вердикту, активіст висловив впевненість, що Віталія Марківа звільнять.

«Віримо, що це зробить суд в Італії, а не Європейський суд з прав людини», – додав Городецький.

Маніфестацію підтримали італійські партії «Більше Європи» та «Італійські радикали».

Учасники акції також закликали італійську медіаспільноту докладніше зацікавитися «дивною справою Марківа» і висвітлювати громадськості також іншу точку зору, зокрема позицію захисту солдата, а не лише тези обвинувачення і судового рішення. Попри розіслані до італійських медій анонси події, жодного представника місцевої преси на заході не було.

Критики вердикту вважають, що на рішення присяжних вплинула російська дезінформація у медіа довкола процесу і під час самого суду, коли присяжні брали до уваги фейкові документи російських пропагандистських ресурсів.

«В очікуванні розгляду справи в апеляційному суді присяжних Мілана важко говорити, чи щось змінилося за цей рік після вироку. У травні з’явилася дуже негативна стаття у тижневику видання La Repubblica. Гадаю, те, як висвітлює справу преса, більше впливає на суддів, ніж дипломатичні зусилля, які, звісно, потрібні. Головне, щоб суд другої інстанції повністю звільнився від дезінформаційних кліше», – зауважив у коментарі для Радіо Свобода Антоніо Станґо, голова італійської Федерації з прав людини.

Тиражні видання Італії поширюють тезу, що суд присяжних Павії вироком Віталію Марківу поновив принцип права про заборону убивства цивільних і покарав убивць журналістів, які виконували професійний обов’язок на війні.

 

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017.

Марків перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017 року.

Солдата, який, окрім українського, має й італійське громадянство, суд назвав причетним до умисного вбивства двох іноземних громадян на війні біля Слов’янська 24 травня 2014 року.

Тоді загинули італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач, російський дисидент Андрій Миронов. Унаслідок того ж інциденту зазнав поранень французький репортер Вільям Руґелон, який був разом із загиблими.

Читайте також: Справа солдата Марківа й України: рік після вироку в Італії​

Суд присяжних міста Павії, який виніс вирок, стверджує, що журналісти загинули внаслідок прицільних мінометних пострілів із боку Збройних сил України, а нацгвардієць Марків відстежував рух цих цивільних і передавав інформацію побратимам.

Сторона захисту солдата відстоює версію, що група репортерів потрапила під перехресний вогонь, тому неможливо встановити, внаслідок яких пострілів (із боку бойовиків чи ЗСУ) загинули італієць і росіянин.

Адвокати захисту оскаржили вирок і подали заяву до апеляційного суду присяжних Мілана, суду другої інстанції.

Київ категорично не погоджується з рішенням суду і чекає остаточного виправдання бійця Віталія Марківа й ЗСУ.

your ad here