Daily: 08/24/2019

US Citizen Accused of Spying Remains in Russian Custody Amid Investigation

Paul Whelan, a U.S. citizen whom Russia accuses of being a spy, will remain in custody while Russian authorities continue their investigation of the former U.S. Marine. Whelan, his family and the United States believe the charges are baseless. Yulia Savchenko reports from Moscow.

your ad here

Посол Росії у Великобританії пішов у відставку

Посол Росії у Великій Британії Олександр Яковенко пішов у відставку, йдеться на сайті дипломатичної місії. Згідно з повідомленням, дипломат вже вирушив до Росії. Повідомляється, що тимчасовим повіреним призначений радник-посланець Іван Володін.

Олександр Яковенко очолював дипмісію Росії в Лондоні з січня 2011 року. Кінець його каденції позначився напруженістю у відносинах між Британією і Росією після того, як в березні минулого року у Солсбері були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новачок» колишній полковник ГРУ Росії Сергій Скрипаль і його дочка Юлія.

Незабаром після цих подій Великобританія вислала з країни 23 російських дипломатів, Росія вислала таке ж число британських дипломатів.

 

your ad here

«Владо, досить воювати»: у російському Новосибірську мітингували до Дня Незалежності України

У Новосибірську на півночі Росії місцеві активісти провели мітинг до Дня Незалежності України, повідомляє проект Радіо Свобода Сибирь.Реалии.

Учасники акції тримали в руках прапори і плакати з гаслами: «Слава Україні», «Свободу Сенцову і Кольченку», «Владо, досить воювати». Всього на площі зібралося 13 активістів.

За словами організатора пікету Оксани Лук’янець, акція заявлена не партійною, а загальногромадянською, з головною вимогою до влади Росії – припинити втручання у справи незалежної держави.

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 28-й День Незалежності. У столиці Києві відбулися як офіційне святкування, «Хода гідності» за участі президента України, так і неофіційний Марш ветеранів. Традиційного параду військової техніки в Києві цього року не проводять.

your ad here

Russian Spacecraft Fails to Dock With Space Station

A Russian Soyuz spacecraft failed to dock with the International Space Station Saturday. The craft was carrying a humanoid robot that was scheduled to conduct a mission on the station with the cosmonauts who are there.  NASA said on its blog that the docking system of the Soyuz spacecraft failed to properly lock onto its target on the ISS. The Soyuz has backed away from the ISS while the cosmonauts work on the station’s docking system. Officials say the Soyuz will attempt another ISS docking Monday.  

your ad here

Зеленський розповів про деякі плани щодо складу уряду

Упродовж наступного тижня буде вирішуватися питання щодо кандидатури прем’єр-міністра нового уряду, зазначив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів під час урочистого прийому в Маріїнському палаці, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. 

«Мені нема куди тягнути. Я вам скажу чесно, що складність цього рішення – в тому, що мені подобається кілька людей. Двоє», – сказав він.

Наразі, за його словами, три людини претендують на позицію міністра фінансів, в тому числі – чинна міністр Оксана Маркарова. Деталей президент не повідомив, але обіцяв вийти на пресконференцію після призначення уряду у вересні.

Урочистий прийом з нагоди Дня Незалежності, який глава держави Володимир Зеленський провів 24 серпня в Маріїнському палаці в Києві відвідали п’ять попередніх президентів України (всі, крім Віктора Януковича).

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 28-й День Незалежності. У столиці Києві відбулися як офіційне святкування, «Хода гідності» за участі президента України, так і неофіційний Марш ветеранів. Традиційного параду військової техніки в Києві цього року не проводять.

your ad here

Росія провела навчальні пуски балістичних ракет

Міністерство оборони Росії провело навчальні пуски балістичних ракет «Синева» і «Булава» з атомних підводних човнів «Тула» і «Юрій Долгорукий». Про це повідомляє сайт відомства. Випробування проведені на наступний день після того, як президент Росії Володимир Путін пообіцяв «симетричну відповідь» на пуск наземного варіанту крилатої ракети «Томагавк» у США.

Російські ракети були випущені з наближеного до полюсу району Північного Льодовитого океану і з акваторії Баренцева моря. Вони успішно вразили навчальні цілі на полігонах в Архангельській області і на Камчатці, повідомляє міністерство оборони Росії.

2 серпня США офіційно припинили свою участь у Договорі про ракети середньої і меншої дальності. У Вашингтоні вважають, що прийнята на озброєння в Росії ракета 9М729 «Новатор» порушує умови документа. Росія ці звинувачення відкидає, але також призупинила свою участь у договорі.

18 серпня Пентагон випробував наземний варіант ракети «Томагавк» у рамках розробки нового покоління ракет середнього радіусу дії. Путін доручив міністерству оборони, МЗС та іншим відомствам «вжити вичерпних заходів з підготовки симетричної відповіді» на запуск.

your ad here

День незалежності у Запоріжжі: святкову ходу очолили ветерани і рідні загиблих на Донбасі

У Запоріжжі День Незалежності відзначили традиційною ходою центром міста, передає кореспондент Радіо Свобода. До акції долучилося близько двох тисяч городян.

Напередодні ходи організатори закликали учасників заходу вдягати вишиванку та брати з собою національні прапори.

Під час акції городяни пройшлися центральним проспектом Запоріжжя від бульвару Шевченка до майдану Героїв революції. Ходу очолили батьки загиблих українських військових, які несли їхні фотографії, та ветерани війни на Донбасі.

«У Запоріжжі хода з’явилася у 91-му році, тобто фактично кожен рік незалежності ми вшановуємо її ходою центральною улицею міста. Історія буремна, бо в одні роки нам її забороняли, як наприклад, у 2012-2013 роках, а інші роки – навпаки влада міська і обласна долучались до ходи. Цього року, з одного боку, нема представників влади, а з іншого боку, суд нам не заборонив. У різні роки брала участь різна кількість людей. Пам’ятаю, роки, коли було 100-200 людей, а в 14-му це були тисячі людей. Від ситуації в державі, рівня патріотизму, розуміння тих загроз, які є , насправді залежить кількість присутніх», – розповів один з організаторів ходи Ігор Артюшенко. 

По завершенню ходи на майдані Героїв революції учасники акції разом заспівали гімн України та вшанували хвилиною мовчання загиблих на Донбасі українських бійців, після чого відбувся молебень за Україну.

Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 28-й День Незалежності. У столиці Києві відбувається як офіційне святкування, «Хода гідності» за участі президента України, так і неофіційний Марш ветеранів. Традиційного параду військової техніки в Києві цього року не проводять.

Напередодні в Україні відбулися урочистості з нагоди Дні державного прапора. Підняття державного прапора відбулося на Софійській площі в Києві.

your ad here

Нова модель російського космічного корабля не змогла пристикуватися до МКС

Нова модель космічного корабля серії «Союз» – «Союз МС-14» – не змогла зістикуватися з Міжнародною космічною станцією, повідомили 24 серпня російські інформагенції з посиланням на кореспондента в Центрі управління польотами.

Стиковка була призначена на 08:30 за московським часом (у літній період збігається з київським). Вона мала відбутися в автоматичному режимі. Однак системі автоматичної стиковки не вдалося стабілізувати корабель і почати зближення зі станцією.

Ця версія корабля «Союз» відрізняється від серійного модернізованою системою управління рухом і навігації, повідомляла раніше російська корпорація «Енергія». Крім того, корабель уперше стартував з ракетою-носієм «Союз-2» з цифровою системою управління, яка замінила аналогову систему українського виробництва.

Нову спробу стикування проведуть 26 серпня.

«Союз МС-14» – перший більш ніж за 30 років пілотований корабель російського виробництва, відправлений на орбіту без екіпажу.

your ad here

У Києві відбувається Марш ветеранів (трансляція)

У Києві відбувається Марш ветеранів, неофіційний захід, ініціаторами якого виступили ветерани бойових дій на Донбасі та активісти.

Стартував «народний парад» об 11:30 від червоного корпусу Київського національного університету Тараса Шевченка.

Учасники йдуть вулицею Володимирською, бульваром Шевченка, а потім маршем – «коробками» – Хрещатиком до майдану Незалежності.

«Перша «коробка» – це рідні та близькі загиблих, потім – ветерани з інвалідністю, за ними будуть іти представники ветеранських організацій із різних регіонів України, а потім – військовослужбовці», – повідомляли Радіо Свобода організатори ходи. За їхніми словами, на марші очікують понад дев’ять тисяч учасників.

Завершитися марш має біля Михайлівського собору. Там відбудеться міжконфесійний молебень за загиблими.

Важливою умовою проведення «параду» для ветеранів є відсутність партійної чи іншої символіки.

Крім Києва, подібні марші також планують провести ще у п’ятьох містах – Миколаєві, Львові, Запоріжжі, Сумах та Одесі.

 

your ad here

Trump and Macron Agree Russia Should Join G-8 in 2020 But Will It?

Will Russia join next year’s G-7 summit? The question is being considered after U.S. President Donald Trump raised the idea ahead of the group’s annual summit this week in France. The group voted to suspend Moscow’s membership in 2014 after it annexed Crimea, which Russia continues to hold. Trump says it’s time for them to rejoin. Anna Rice reports on whether that’s likely to happen.
 

your ad here

France Threatens to Scrap Trade Deal With South America Over Amazon Fires

France said Friday that it would block efforts to reach a major trade deal between the European Union and Brazil in an escalation of tensions over fires ravaging the Amazon rainforest.Leading a growing wave of European anger, a French presidential statement said, “The decisions and statements from Brazil these recent weeks show clearly that President [Jair] Bolsonaro has decided to not respect his commitments on the climate, nor to involve himself on the issue of biodiversity.”As a result of Brazil’s actions, the statement said, France now opposes an EU trade deal “in its current state” with the Mercosur bloc of South American nations, which includes Brazil, Argentina, Paraguay and Uruguay.Irish Prime Minister Leo Varadkar and British Prime Minister Boris Johnson said they supported France’s stance, which came ahead of a Group of Seven (G-7) summit in France this weekend.Under increasing pressure about the wildfires, Brazil’s president said Friday that he might send the military to battle the massive blazes.Bolsonaro did not say when the armed forces would get involved but suggested that action could be soon.Thousands of wildfires burning in the Amazon rainforest threaten to wipe out large parts of a vital ecosystem.A woman holds up a banner saying ‘ Their life does not belong to us’ during a demonstration against the wildfires in the Amazon outside the Brazilian embassy in Paris, Aug. 23, 2019.On Thursday, Bolsonaro accused his French counterpart of having a “colonialist mentality” for saying the Amazon wildfires should be at the top of the G-7 summit agenda.”The French president’s suggestion that Amazon issues be discussed at the G-7 without participation by the countries in the region evoke a colonialist mentality that is out of place in the 21st century,” Bolsonaro tweeted Thursday.He said countries that send money to Brazil for the Amazon are not doing it out of charity but “with the aim of interfering with our sovereignty.”Images from U.S. satellites show smoke blanketing South America from the thousands of fires burning in the Amazon.”Our house is burning. Literally,” Macron tweeted Thursday. “The Amazon rainforest, the lungs which produce 20% of our planet’s oxygen, is on fire. It is an international crisis.”Bolsonaro has said his government lacks the resources to fight the fires in such a huge area.Environmentalists put much of the blame on Bolsonaro, saying he encourages farmers and others to burn land for development and pasture.Brazil’s neighbors, Bolivia and Paraguay, have also struggled to contain fires that have gotten out of control in high winds. On Friday, a U.S.-based super tanker aircraft arrived in Bolivia to help with the firefighting effort.The Amazon rainforest is the world’s biggest ecosystem. Environmentalists call it “the world’s lungs” because it creates 20% of the globe’s oxygen and is able to absorb carbon dioxide, the gas primarily responsible for global warming.The Amazon is also home to much of Brazil’s indigenous population and thousands of species of mammals, birds and reptiles.

your ad here

Трамп заявляє, що «наказав» компаніям зі США залишити Китай

Президент США Дональд Трамп заявив, що «наказав» американським компаніям залишити Китай посеред торговельних суперечок між двома країнами, що впливають на фінансові ринки всього світу.

«Нашим величним американським компаніям цим наказано негайно почати шукати альтернативу Китаєві, включно з поверненням ваших компаній додому і вироблянням ваших продуктів у США», – написав Трамп у твітері.

Він не пояснив, як має намір домагатися виконання цього «наказу», на який він не має ніяких юридичних прав.

Трамп лише додав, що пізніше він зробить заяву з приводу нових імпортних тарифів, які встановив Китай на вироби зі США.

Заяву президента відразу відкинула Американська торговельна палата – бізнесове об’єднання, що представляє інтереси понад трьох мільйонів компаній усіх розмірів.

«Ми поділяємо розчарування президента, але вважаємо, що правильний шлях – це продовження конструктивного діалогу… Ми закликаємо адміністрацію США і уряд Китаю повернутися за стіл переговорів», – заявила палата.

Але відразу після Трампового твіту два провідні у США біржові індекси, Down Jones Industrial Average і S&P 500, упали на 2 відсотки. Найбільше потерпіла компанія Apple, яка веде значну діяльність у Китаї – її акції впали більш ніж на 4 відсотки. Також понад 3 відсотки втратили акції таких компаній, як American Express, Caterpillar, Nike і Microsoft.

Раніше 23 серпня Китай оголосив, що запроваджує імпортні тарифи на вироби зі США, зокрема автомобілі і соєві боби, на загальну суму в 75 мільярдів доларів.

Це була відповідь Пекіна на нові тарифи США, які Вашингтон оголосив раніше цього місяця, на китайські товари на суму в 300 мільярдів доларів. Нові китайські тарифи особливо вражають ті штати США, де на виборах 2016 року Трамп переміг із незначною перевагою. На виборах 2020 року Трамп буде змагатися за переобрання.

your ad here

Фігурант сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» оголосив сухе голодування – журналіст

Фігурант сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» із так званої другої сімферопольської групи, кримськотатарський активіст Білял Аділов оголосив сухе голодування «у зв’язку з жахливими умовами утримання в слідчому ізоляторі», повідомив у фейсбуці журналіст Антон Наумлюк.

За даними адвоката Аділова Людмили Тюренкової, які наводить журналіст, голодування активіст тримає з 20 серпня. Він перебуває в СІЗО № 1 російського Ростова-на-Дону.

«На відеоконференцзв’язку було видно, що він має поганий вигляд. У процесі ми зверталися до медиків, які прибули до Аділова, але результати вимірювання тиску не вплинули на його участь у сьогоднішньому засіданні», – цитує Наумлюк Тюренкову.

За даними журналіста, фігуранти «справи Хізб ут-Тахрір», які перебувають у ростовському СІЗО, неодноразово зверталися до керівництва ізолятора з вимогою поліпшити умови утримання. В результаті Аділова перевели в іншу камеру зі «ще гіршими умовами, з вогкістю, яка призвела до того, що він став задихатися».

«Він намагався привернути увагу конвою, але співробітники СІЗО не відреагували, тоді він порвав дроти в камері, щоб його хоча б вивели з камери, де він не міг дихати, після чого його помістили в карцер на 15 діб», – повідомляє слова адвоката журналіст.

За даними Наумлюка, «навмисно погані умови утримання фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір» захист пов’язує з їхньою активною позицією і в рамках утримання, де вони намагаються домогтися поліпшення умов для всіх ув’язнених, і в суді, де вони постійно звертаються з клопотаннями, в тому числі щодо відведення суддів і прокурорів».

Співробітники ФСБ, МВС Росії і «Росгвардії» провели 27 березня в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, у тому числі активістів громадського об’єднання «Кримська солідарність». 27 і 28 березня Київський райсуд Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів. Їх утримують у різних СІЗО в сусідній із Кримом Росії. Загалом обвинуваченими в цій справі проходять 25 кримських татар.

Це лише одна з цілої низки так званих справ «Хізб ут-Тахрір», що їх влаштовує російська влада в Криму після окупації півострова.

У Росії, а також в окупованому нею Криму члени міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» регулярно зазнають переслідувань. Представники організації називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському «халіфаті», але при цьому відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування з боку російської влади.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у цій країні у 2003 році, записавши організацію до списку об’єднань, названих «терористичними». Після окупації Криму 2014 року цю заборону запровадили й на півострові, що є частиною території України – в якій організація діє легально. Міжнародне право забороняє насаджувати на окупованих територіях законодавство країни-окупанта.

Захисники заарештованих і засуджених у «справах Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані в цій справі російськими силовими структурами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці й кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

your ad here