Daily: 06/12/2019

Крим: проти Гульсум Алієвої відкрили провадження попри збіг терміну притягнення до відповідальності – адвокат

Підконтрольна Росії Кримська «прокуратура» відкрила адміністративне провадження за статтею 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації за допис у соціальній мереж Facebook кримськотатарської активістки, доньки фігуранта ялтинської «Хізб ут-Тахрір» Гульсум Алієвої попри те, що терміни притягнення її до адміністративної відповідальності збігли. Про це проекту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив адвокат Алієвої Олексій Ладін.

«12 червня (прокурор – ред.) ознайомив нас із постановою про порушення адміністративного провадженя та вручив його копію. Я пояснив йому, що терміни притягнення до адмінвідповідальності збігли і єдине вірне, законне рішення – це припинення провадження по адмінсправі. Тим не менш попередньо посадова особа прокуратури повідомила мені, що справу будуть спрямовувати до суду», – розповів Ладін.

У зв’язку з цим адвокат, за його словами, направив до підконтрольної Москві прокуратури клопотання про припинення адміністративного провадження.

«Вони зобов’язані відповісти на ці клопотання. Сподіваюся, прокуратура ухвалить законне рішення і ні в який суд ми не підемо», – зазначив Ладін.

Кримськотатарську активістку, дочку фігуранта ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» Гульсум Алієву відпустили з відділення поліції в окупованому Армянську.

Перед тим її затримали на адмінкордоні російські силовики за звинуваченням в «порушенні ненависті або ворожнечі» (стаття 20.3.1 Кодексу про адміністративні правопорушення Росії) за пост у Facebook.

В червні 2018 року російські силовики проводили обшук у будинку фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліма Алієва. Згодом стало відомо, що на його старшу доньку Гульсум склали протокол. Її звинувачували за статтею 282 Кримінального кодексу Росії – розпалення міжнаціональної ворожнечі – за допис у Facebook. У січні 2019 року Слідчий відділ по Алушті припинив кримінальне провадження щодо Алієвої.

Читайте також: Арешти, катування, «екстремісти»: кого переслідували у Криму протягом 2018 року​

Після російської анексії Криму навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії і на території анексованого нею Криму організацією «Хізб ут-Тахрір».

your ad here

Хомчак розповів про плани звести чисельність військових частин «до оптимальної кількості»

Таким чином Хомчак відповів на питання про некомплект військових частин разом зі збільшенням їхньої кількості протягом останніх років

your ad here

Зеленський хоче змінити Конституцію України і надати собі диктаторські повноваження

Зе-КонституціяПредставник президента Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук вважає, що Конституцію України потрібно змінити, а конституційну комісію відновити.

Стефанчук підкреслив, що Конституція точно буде змінена. Однак, поки що в ЗЕ-команді не в курсі, зміниться якась частина або повністю Конституція!?!?

Він також вказав, що робота конституційної комісії буде відновлена, тому що президент і влада повинні “задавати напрямок, а саме професіонали повинні формувати структуру і логіку”.

При зміні Конституції будуть звертати увагу на права і свободи людей, а не на повноваження Верховної Ради або президента, як це робилося раніше. Там маса декларативних прав, які абсолютно не мають ні механізму реалізації, ні механізму захисту цих прав. Це треба міняти, – сказав Стефанчук.

Раніше повідомлялося, що у Зеленського заявили про ймовірність правок до мовного закону.

Мережа Правди

your ad here

Зеленський покарав юриста, бо той публічно заявив, що Андрій Богдан потрапляє під люстрацію

Андрій БогданЗеленський виключив з міжнародної делегації, яка вирушить до Гааги, заступника міністра юстиції Сергія Пєтухова, який повинен був очолювати цю делегацію. Про це свідчить указ №400 на сайті АП.

Зе вирішив виключити Пєтухова зі складу делегації на дипломатичну сесію Гаазької конференції з міжнародного приватного права. Замість нього поїде український посол в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Сергій Пєтухов публічно заявляв про те, що нинішній глава Адміністрації президента Андрій Богдан потрапляє під люстрацію. Відповідно, на посаді він перебуває незаконно.

Нагадаємо, у Порошенка вірять, що Пристайко призначать на посаду глави МЗС. Геращенко вважає, що міністра закордонних справ потрібно призначити якомога швидше.

Мережа Правди

your ad here

Бендер Давид Арахамія за гроші хвалив Порошенка, а тепер просить мільйон доларів у Зеленського

Давид АрахаміяДавид Арахамія, який балотується в парламент від партії “Слуга народу” заявив, що зможе перетворити 1 мільйон доларів в 10 мільйонів, а якщо цього не станеться, то він піде у відставку!?!?!

Він вважає українців ідіотами.

Давид хоче провести експеримент, для якого йому потрібен один мільйон доларів на рік. Він каже що буде їздити на світові виставки і знаходити інвесторів. Цим людям Давид планує продавати ідею України як країни, де є багато можливостей.

Він точно вважає українців ідіотами.

Раніше повідомлялося, що Давид Арахамія, який в списку партії “Слуга народу” йде під №4 ще після другого туру виборів президента влаштовував флешмоб на підтримку Петра Порошенка. На сторінці в соціальній мережі Арахамія пропонував писати пости на підтримку колишнього президента з хештегом #спасибіПОП. Давид вказав, що жив по сусідству з Петром Порошенко і бачив, у скільки той повертався додому, як багато сил і енергії вкладав в роботу. Кандидат в депутати від партії “Слуга народу” подякував Порошенку за те, що той не зрадив Україну в вирішальний момент.

Мережа Правди

your ad here

Telegram повідомив про хакерську атаку на месенджер

Месенджер Telegram зіткнувся з хакерською атакою, що могло призвести до проблем з підключенням у користувачів. Про це мовиться на офіційній сторінці месенджера в Twitter.

Невідомі атакували сервери компанії, намагаючись перевантажити їх (DDoS-атака). Це не повинно привести до витоку особистих даних користувачів, зазначили в компанії.

Сайт DownDetector, що відслідковує збої в роботі інтернет-сервісів, зазначає, що проблеми з Telegram виникли в Бразилії і США. Напередодні про проблеми повідомили в Росії і на Близькому Сході.

У Росії месенджер Telegram з минулого року офіційно заблокований після того, як його керівництво відмовилося передати ФСБ ключі шифрування листування користувачів. При цьому у переважної більшості користувачів Telegram в Росії як і раніше працює, месенджером користуються і чиновники, і прокремлівські журналісти, громадські діячі, і держслужбовці.

your ad here

Депутат від БПП про відставку Луценка: сумніваюся, що буде результативне голосування

Голосування в парламенті за відставку генерального прокурора України Юрія Луценка навряд буде результативним, заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від партії «Блок Петра Порошенка» Вадим Денисенко.

«Я в цьому випадку вважаю, що жодне голосування результативним не буде. У цьому випадку ми говоримо про Луценка. І, чесно кажучи, дуже сумніваюся, що буде результативне голосування наступного тижня з однієї простої причини. Зараз ми увійшли в закон про вибори», – сказав Денисенко в ефірі програми «Ваша Свобода».

Він прокоментував ініціативу лідерки фракції «Батьківщина» в парламенті Юлії Тимошенко про застосування процедури ad hoc, коли розгляд одного законопроєкта переривають для вирішення інших питань.

«У принципі це неможливо згідно з українським законодавством. Говорити за якісь відставки наступного сесійного тижня… Я дуже сумніваюся. І, чесно кажучи, дуже сумніваюся, що буде 226 голосів під процедуру ad hoc», – розповів Денисенко.

11 червня заступник голови Адміністрації президента Руслан Рябошапка повідомив, що президент Володимир Зеленський підписав подання до Верховної Ради про звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора. Він працює з травня 2016 року.

your ad here

Затриманого у Будапешті капітана-українця відпустять після внесення застави

Попри протест прокуратури, 12 червня суд у Будапешті новою постановою закріпив попереднє рішення випустити під заставу у 15 мільйонів форинтів (понад 50 тисяч доларів США) заарештованого 64-річного капітана-українця Юрія Ц., якому висунули підозру через аварію на Дунаї 29 травня.

У доповненні до рішення столичного суду за 12 червня йдеться про те, що капітан не може залишати межі Будапешта і повинен двічі на тиждень з’являтися в офісі слідчих, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Пересування капітана відслідковуватимуть за допомогою електронних пристроїв (браслета).

64-річного громадянина України Юрія Ц., жителя Одеси, підозрюють у злочинному недбальстві, наслідком якого стала аварія під час руху водного транспорту, яка призвела до масової загибелі людей. На початку червня суд постановив протримати капітана-українця під вартою упродовж одного місяця.

29 травня на Дунаї перед мостом Марґіт у Будапешті зіткнулися велике круїзне судно Viking Sigyn із прогулянковим катером Hableány («Русалка»), внаслідок якого останній затонув приблизно за 7 секунд. На «Русалці» знаходилося 35 осіб – угорські капітан та матрос і 33 пасажири, громадяни Південної Кореї.

Вижити пощастило сімом пасажирам. За останні дні рятувальникам вдалося знайти 29 тіл, деякі з них вже опізнані. Четверо пасажирів все ще вважаються зниклими безвісти. 11 червня аварійним річковим службам вдалося витягти на поверхню річки затонулий прогулянковий катер «Русалка» і відтранспортувати у док на острові Чепель у Будапешті, де щодо нього триватумуть подальші слідчі дії.

your ad here

Парубій підписав закон, який регулює процедуру імпічменту

Як зазначив голова Верховної Ради, він передав документ на підпис президенту Володимиру Зеленському

your ad here

У Москві поліція затримала понад 100 учасників протесту (трансляція)

У російській столиці Москві поліція затримала понад 100 учасників акції, яка спершу декларувалася як хода на підтримку журналіста Івана Голунова, а після його звільнення перетворилася на протест із вимогою звільнення політв’язнів.

Станом на 13:22 сайт «ОВД-Інфо», який відстежує дії силовиків на акціях протесту, повідомляв про 94 затриманих, але з трансляції російської служби Радіо Свобода видно, що після виходу цієї статистики поліція затримала ще більше десятка людей.

Учасники протесту під час затримань переважно скандують «Позор» («Ганьба» російською), але допомогти колегам уникнути переміщення в автозак не намагаються.

Журналіст видання «Медуза» Іван Голунов увечері 11 червня вийшов на свободу з-під домашнього арешту. Біля будівлі Головного слідчого управління МВС по Москві на нього чекали десятки людей. Голунов заявив, що буде продовжувати займатися розслідуваннями.

Про припинення кримінальної справи щодо Голунова повідомив 11 червня міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев. Рішення ухвалили у зв’язку з недоведеністю провини журналіста.

Колокольцев заявив, що клопотатиме перед президентом Росії Володимиром Путіним про відсторонення від посади начальника з боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС по Москві Юрія Дев’яткіна. Він додав, що вимагатиме відставки начальника Управління внутрішніх справ по Західному округу російської столиції Андрія Пучкова. Співробітники поліції, які затримували Голунова, відсторонені від виконання службових обов’язків. Слідчий комітет Росії почав перевірку всіх причетних до кримінального переслідування журналіста співробітників поліції.

Іван Голунов – автор резонансних текстів про закупівлі в московському уряді, похоронному і сміттєвому бізнесі. Завдяки його розслідуванням стали відомі плани мерії Москви вивозити сміття в регіони Росії, його публікації дозволили скасувати тендери на держзакупівлі на мільярди російських рублів.

6 червня Голунова затримали в Москві за звинуваченням у «замаху на збут наркотиків у великому розмірі». Стаття Кримінального кодексу Росії про це передбачає в разі визнання винним від 10 до 20 років позбавлення волі.

your ad here

Саудівська Аравія: понад 20 цивільних постраждали від обстрілу аеропорту єменськими повстанцями Хуті

Двадцять шість мирних жителів зазнали поранень в результаті ракетного обстрілу єменськими повстанцями руху Хуті в аеропорту на півдні Саудівської Аравії, повідомляє військова коаліція, очолювана Саудівською Аравією. У заяві 12 червня йдеться, що серед поранених є три жінки і двоє дітей.

Повідомляється, що ракета влучила в аеропорт Абха, неподалік від кордону Саудівської Аравії з Єменом.

«Атака доводить, що хуті отримали сучасну зброю з Ірану», – йдеться в заяві коаліції, яка вказує, що нинішня подія може розглядатися як воєнний злочин.

Раніше повстанці Хуті підтвердили, що запустили в бік летовища крилату ракету.

Це сталося після того, як минулого місяця був здійснений удар з безпілотника по нафтових об’єктам в Саудівській Аравії, на які претендували повстанці Хуті. Королівство звинуватило Тегеран в наказі про напад. В Ірані звинувачення заперечують.

Саудівська Аравія очолює військову коаліцію, яка підтримує уряд Ємену в його чотирирічній війні з шиїтськими повстанцями руху Хуті. Конфлікт розглядають як непряму війну між Саудівською Аравією і її головним конкурентом у регіоні – Іраном.

your ad here

Омелян: SkyUp буде літати, поки я міністр

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян виступив на підтримку авіакомпанії SkyUp, коментуючи рішення суду про зупинення ліцензії «першого українського лоукосту».

«Поки я міністр інфраструктури, SkyUp буде літати і компанії нічого не загрожує. Всі пасажири можуть бути певні, що це стабільна авіакомпанія, яка надає якісні і дешеві послуги, і жодні політичні «рішення» рейдерів не вплинуть на її роботу і розвиток. Ми забезпечили вільну конкуренцію і чесні правила гри в авіації, в автобусних перевезеннях і на морі, і ніхто та ніщо нас не зіб’є з цього шляху», – написав міністр у Facebook.

«Районний суд не має жодної компетенції ухвалювати такі рішення, тим більше в забезпечувальній частині. Це є прерогативою виключно адміністративного суду», – вказав Володимир Омелян.

Баришівський районний суд Київської області зупинив ліцензію «першого українського лоукосту» SkyUp. Водночас суддя відмовилася забороняти компанії «здійснювати господарську діяльність з перевезення пасажирів повітряним транспортом до вирішення спору по суті». Відповідне рішення суд ухвалив 24 травня. У реєстрі судових рішень його оприлюднили 3 червня.

Згідно з документом, позивачка обґрунтовує свої вимоги тим, що SkyUp не надав та відтермінував послуги. 12 червня компанія SkyUp назвала дії суду «абсурдними та неправомірними» та пообіцяла оскаржити рішення.

«Суд цієї інстанції не мав права виносити ухвалу щодо призупинення дії ліцензії на право здійснення господарської діяльності з перевезення пасажирів повітряним транспортом, оскільки регуляторами у сфері авіаперевезень є Міністерство інфраструктури України та Державіаслужба України», – розповіли в компанії.

Прес-служба лоукостера стверджує, що позов подала людина, «яка ніколи не купувала квитки в SkyUp Airlines і відповідно ніколи не була її клієнтом».

У SkyUp наголосили, що компанія продовжує працювати у звичайному режимі, рішення суду ніяк не впливає на її господарську діяльність.

Приватний український перевізник SkyUp розпочав польоти в травні 2018 року. Компанія наразі літає в Хорватію, Вірменію, ОАЕ, Францію, Португалію, Болгарію, Словаччину, Грузію, Іспанію, Італію та Кіпр.

your ad here

Зеленський ніде не обіцяв зниження тарифів – представник президента

Президент України Володимир Зеленський не обіцяв зниження тарифів під час передвиборчої кампанії, повідомив представник президента в уряді Андрій Герус в інтерв’ю Bihus.info.

«Зеленський напряму ніде не обіцяв зниження тарифів, хоча ми всі розуміємо, і він розуміє, що це є проблемою. Якщо подивитися, що саме говорив Зеленський в ролику про тарифи, то там він заявляв про необхідність збільшити видобуток газу, нам потрібно інвестувати. Коли ми припинимо імпортувати газ і станемо експортером, тоді ціна на газ в нашій країні впаде на 20-30%, а може, і більше», – сказав Герус.

Він зазначив, що команда Зеленського не обіцяла зниження тарифів, щоб уникнути популізму.

«Зеленський жартував про тарифи, що вони високі. Зеленський жартував про «Роттердам+», що це не справедливо, що це корупційна формула, але прямих обіцянок він не давав. Звичайно, люди десь в напівнатяках хочуть бачити те, що вони хочуть бачити», – заявив Герус.

За даними Київського міжнародного інституту соціології, 39,1% українців вважають, що президент України у свої перші 100 днів на посаді має знизити тарифи на комунальні послуги.

your ad here

Трамп зробить заяву про дислокацію військових США у Польщі

Президент США Дональд Трамп зробить 12 червня заяву про плани дислокації американських військовослужбовців у Польщі. Це буде заява про «майбутнє нашого партнерства у сфері безпеки», повідомив американським засобам інформації представник Білого дому на умовах анонімності.

Заява буде зроблена після переговорів Дональда Трампа з президентом Польщі Анджеєм Дудою, який раніше закликав Білий дім організувати на території країни-члена НАТО постійну американську військову базу, яку він запропонував назвати «Форт Трамп». Американські представники не повідомили про деталі заяви, але, за даними газети Wall Street Journal, в адміністрації Трампа обговорювалася ідея відправки до Польщі ще тисячі американських військовослужбовців, які перебуватимуть не на постійній, а на ротаційній основі і виконуватимуть переважно допоміжні завдання: керуватимуть літаками-безпілотниками, забезпечуватимуть нормальне функціонування американського контингенту.

Зараз у Польщі дислоковані близько чотирьох тисяч американських солдатів. Перший контингент був надісланий до цієї країни в 2017 році, щоб продемонструвати відданість Сполучених Штатів принципу спільної оборони зі своїми союзниками по НАТО перед небезпекою з боку Росії. Анексія Москвою Криму і масштабна підтримка Росією бойовиків на сході України вселила серйозну тривогу щодо російських намірів у Польщі та країнах Балтії.

your ad here

Росія: журналіста Голунова звільнили з-під арешту

Журналіст видання «Медуза» Іван Голунов увечері 11 червня вийшов на свободу з-під домашнього арешту. Біля будівлі Головного слідчого управління МВС по Москві на нього чекали десятки людей. Голунов заявив, що буде продовжувати займатися розслідуваннями.

Про припинення кримінальної справи щодо Голунова повідомив 11 червня міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев. Рішення ухвалили у зв’язку з недоведеністю провини журналіста.

Колокольцев заявив, що клопотатиме перед президентом Росії Володимиром Путіним про відсторонення від посади начальника з боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС по Москві Юрія Дев’яткіна. Він додав, що вимагатиме відставки начальника Управління внутрішніх справ по Західному округу російської столиції Андрія Пучкова. Співробітники поліції, які затримували Голунова, відсторонені від виконання службових обов’язків. Слідчий комітет Росії почав перевірку всіх причетних до кримінального переслідування журналіста співробітників поліції.

Іван Голунов – автор резонансних текстів про закупівлі в московському уряді, похоронному і сміттєвому бізнесі. Завдяки його розслідуванням стали відомі плани мерії Москви вивозити сміття в регіони Росії, його публікації дозволили скасувати тендери на держзакупівлі на мільярди російських рублів.

6 червня Голунова затримали в Москві за звинуваченням у «замаху на збут наркотиків у великому розмірі». Стаття Кримінального кодексу Росії про це передбачає в разі визнання винним від 10 до 20 років позбавлення волі. Згодом його відпустили під домашній арешт.

your ad here