Daily: 04/08/2019

США стурбовані наступом на столицю Лівії Тріполі

США «глибоко стурбовані» ситуацією у столиці Лівії Тріполі і вимагають «негайного припинення» наступу на місто з боку Лівійської національної армії Халіфа Хафтара.

«Ми дали зрозуміти, що виступаємо проти військового наступу сил Халіфа Хафтара і закликаємо негайно припинити ці військові операції проти лівійської столиці»,– заявив державний секретар США Майк Помпео 7 квітня.

За даними ООН, 11 людей загинули і 23 зазнали пораненm в результаті бойових дій 7 квітня в південній частині Тріполі між урядовими військами і підтримуваними Росією силами Хафтара. Наразі невідомо, чи є серед жертв цивільні.

Водночас раніше уряд в Тріполі повідомляв, що щонайменше 23 людини загинули і 27 поранені з обох сторін, включаючи мирних жителів, після початку бойових дій навколо лівійської столиці 4 квітня.

Напередодні сили Хафтара заявили, що завдали повітряного удару біля аеропорту Тріполі на південній околиці столиці, попри заклики до перемир’я з боку ООН.

Сили підтримуваного на міжнародному рівні прем’єр-міністра Фаїза аль-Сараджа 7 квітня заявили, що почали контратаку проти сил Хафтара, щоб «очистити всі лівійські міста від агресорів і незаконних сил».

Сили Хафтара об’єднані з самопроголошеною адміністрацією в східному лівійському місті Тобрук, яка є противником уряду єдності Сараджа.

Основним прихильником Хафтара є Росія, а також Єгипет і Об’єднані Арабські Емірати.

Французьке інформагентство AFP повідомляє, що Росія 7 квітня заблокувала офіційну заяву Ради безпеки ООН, пов’язану із закликом держсекретаря США Майка Помпео до сил Хафтара зупинити їхній наступ на Тріполі. Цей проект заяви також «закликав притягнути до відповідальності тих, хто підриває мир і безпеку в Лівії», повідомляє AFP.

Битва за Тріполі є новим витком різкої ескалації боротьби за владу у Лівії, що почалася з повалення у 2011 році лівійського лідера Муамара Каддафі.

7 квітня США тимчасово вивели частину своїх сил з Лівії через «умови безпеки на місцях». В останні роки невеликий контингент американських військ перебував у Лівії для надання допомоги місцевим силам в боротьбі з екстремістами угруповання «Ісламська держава», бойовиками «Аль-Каїди», а також для захисту дипломатичних об’єктів.

your ad here

Ердоган проведе переговори з Путіним у Москві

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сьогодні має зустрітися у  Москві з президентом Росії Володимиром Путіним. Зустріч відбудеться через декілька днів після посилення суперечки між Вашингтоном і Анкарою щодо можливих військових планів Туреччини в Сирії і її купівлі Туреччиною системи ППО у Росії.

Російські інформагенції пишуть, що Ердоган і Путін обговорять, серед іншого, ситуацію в Сирії, постачання Туреччині зенітних ракетних систем С-400, реалізацію «Турецького потоку».

Туреччина є членом НАТО, її відносини з Росією історично були напруженими. Але Москва і Анкара встановили міцні економічні зв’язки після закінчення Холодної війни і зблизились за останні роки.

Тим часом, Сполучені Штати та інші країни НАТО засуджують Туреччину через її рішення придбати російські ракети ППО С-400, які не сумісні з системами НАТО і розглядаються як загроза винищувачам F-35 американського виробництва. Вашингтон зажадав від Анкари розірвати угоду з Росією і призупинив участь Туреччини в програмі F-35.

Крім того, Сполучені Штати і Туреччина підтримують різних антиурядових повстанців у восьмирічній громадянській війні в Сирії.

Американські військові підтримують сирійських курдських бійців на півночі країни в їх боротьбі проти екстремістів угруповання «Ісламська держава». Анкара вважає сирійських курдів терористами, пов’язаними з курдськими сепаратистами, що діють в Туреччині, і пообіцяла знищити їх.

Росія підтримує урядові сили президента Сирії Башара Асада.

your ad here

African Billionaire Rebuts Idea of Migration Flood in Europe

The migration of Africans to Europe and North America should be viewed as a positive phenomenon, not a threat, Sudan-born billionaire Mo Ibrahim said Sunday.

Experts said at a weekend conference hosted by Ibrahim’s foundation in Abidjan, Ivory Coast that Africans make up about 14% of the global migrant population, a much smaller share than the 41% from Asia and 23% from Europe.

“Migration is healthy. It’s not a disease,” Ibrahim told The Associated Press in an interview. “Migration is about aspirations, not desperation. People who migrate are mostly capable, ambitious young people who are migrating to work and to build successful lives. They add wealth to the countries they go to.”

Ibrahim also cited statistics to rebut anti-migration politicians who say Africans have inundated Europe.

“Europe is not being flooded by Africans,” Ibrahim said, citing statistics that show 70% of African migrants relocate within Africa.

The 72-year-old philanthropist earned his fortune by establishing the Celtel mobile phone network across Africa.

Now living in Britain, he says African countries should have better education and employment opportunities for their young.

“Farming should be sexy. It should be seen as profitable and productive, not a backward thing,” said Ibrahim. “Yes, IT and technology are important, but agriculture is a way of the future for Africa.”

Ibrahim’s foundation publishes an annual index and awards a leadership prize to encourage good governance in Africa.

your ad here