Росія не збирається визнавати відповідальності за збиття MH17 – МЗС

Росія в перебігу майбутніх консультацій навколо розслідування збиття 2014 року над окупованим Донбасом пасажирського літака рейсу MH17, внаслідок якого загинули 298 людей, не має наміру визнавати свою відповідальність за це, заявила речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

За її словами, в осередді уваги консультацій, що мають відбутися ближчим часом у Відні, буде не визнання юридичної відповідальності Росії, а «весь комплекс питань, пов’язаних із цим інцидентом, які мають принципове значення для встановлення істинних причин».

Москва, серед іншого, хоче пояснень про те, як у перебігу розслідування використовуються і враховуються дані, що їх надавала і надає Росія, заявила вона.

У Нідерландах 7 лютого заявили, що «все більше упевнені» в тому, що Росія погодиться на офіційні переговори про результати міжнародного розслідування щодо юридичної відповідальності Москви за збиття літака «Малайзійських авіаліній». Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомило, що початкові дипломатичні контакти з Росією відбулися в «позитивній атмосфері», і є сподівання, що обговорення призведуть до офіційних переговорів з цього приводу. А міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок заявив журналістам про «дипломатичні контакти, щоб подивитися, чи зможемо ми почати офіційні переговори про державну відповідальність за знищення MH17».

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною з підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії, була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття з неї авіалайнера повернута назад до Росії. Але конкретних винних осіб у групі наразі ще не називали, розслідування триває. У світі вже не раз закликали Росії визнати свою відповідальність за збиття літака.

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною. У Спільній слідчій групі натомість відкидають ці твердження і наголошують: група від початку розслідування «завжди ретельно аналізувала й обробляла інформацію, надану Росією», і завдяки цьому встановила, що інформація російської сторони не раз «неточно викладала факти».

У російських ЗМІ і численних заявах офіційних осіб, зокрема з Міноборони Росії, називалися цілком різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, що мали б зняти вину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Проте в перебігу розслідування всі вони були спростовані.

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading