Daily: 03/19/2018

Луценко: подання ГПУ щодо Савченко Рада розгляне в четвер

Верховна Рада України розгляне подання Генеральної прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт позафракційного народного депутата Надії Савченко у четвер, 22 березня. Про це заявила представник президента в парламенті, народний депутат із фракції «Блок Петра Порошенка» Ірина Луценко.

«У середу буде розглядатися питання на комітеті. Генпрокурор буде в четвер. Фракція «БПП» буде голосувати за всі три позиції – зняття недоторканності, арешт і затримання. Відео, яке ви побачите на засіданні, шокують усе суспільство», – сказала Луценко, яку цитує прес-служба «Блоку Порошенка».

За її словами, фракція БПП підтримає законопроект, яким передбачається надання дозволу на огляд речей народних депутатів України при вході до парламенту. 

15 березня в парламенті генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Савченко підозроюють у плануванні теракту в парламенті України.

«У слідства є незаперечні докази того, що Надія Савченко, народний депутат України особисто планувала, особисто вербувала, особисто давала вказівки про те, як провести терористичний акт тут, у цьому залі, знищивши бойовими гранатами дві ложі: урядову й посадову, мінометами обрушивши купол Верховної Ради і автоматами добиваючи тих, хто виживе», – сказав Луценко.

Того ж дня до Ради внесли подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт народного депутата Надії Савченко. Депутат відмовилася коментувати звинувачення в плануванні теракту, але запропонувала силовикам допитати її публічно на поліграфі. 

Надію Савченко 15 березня в СБУ допитали у справі колишнього переговірника зі звільнення полонених Володимира Рубана, який був затриманий 8 березня на КПВВ «Майорське» при спробі переміщення великої кількості зброї з окупованих бойовиками районів Донецької області.

your ad here

У Білому домі не здивовані результатами виборів у Росії

У Вашингтоні не здивувалися переобранню Володимира Путіна на пост президента Росії. Про це заявив офіційний представник Білого дому Гоґан Ґідлі, повідомляє агентство Associated Press.

За словами представника, «в Білому домі не здивовані результатами виборів».

Крім цього, Ґідлі зазначив, що телефонна розмова між Дональдом Трампом і Путіним поки що не запланована.

Водночас Путіна з перемогою на виборах уже привітали деякі європейські лідери, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон.

Центральна виборча комісія Росії 19 березня опрацювала майже 100% бюлетенів на виборах президента. За попередніми даними, чинний президент Росії Володимир Путін набирає 76,7% голосів.

65-річний Володимир Путін фактично керує Росією з 31 грудня 1999-го, коли подав у відставку попередній президент Борис Єльцин. У 2008 – 2012 роках президентом був обраний Дмитро Медведєв. Сам Путін не балотувався на виборах через законодавчі обмеження. У цей період він обіймав посаду прем’єр-міністра.

your ad here

Global Stocks Fall as Concerns Rise Over Trade, Brexit, & Facebook

Major U.S. and European stock indexes were sharply lower in Monday’s trading over continuing fears of a trade war, Brexit, an upcoming U.S. Federal Reserve meeting and trouble with Facebook.

The Dow Jones industrial average and the Standard & Poor’s 500 index were both down nearly 1.5 percent, while the tech-heavy NASDAQ was off more than 2 percent.

European markets also dropped over news of a possible deal for Britain’s total exit from the European Union.

President Donald Trump’s efforts to raise tariffs on steel and aluminum imports to the U.S. are raising concerns of a trade war, which is making investors nervous.

Also Monday, reports emerged that a consulting company associated with Trump’s 2016 presidential campaign and worked with tech giant Facebook improperly gained access to information on millions of Facebook users.

The price of Facebook shares plummeted 7 percent on Monday, shaking up tech stocks in general.

your ad here

НАТО розпочинає переїзд до нової штаб-квартири в Брюсселі

Керівні органи НАТО розпочинають переїзд до нового приміщення в Брюсселі після кількох затримок, викликаних технічними проблемами. За словами чиновників, переміщення приблизно чотирьох тисяч працівників може тривати до 12 тижнів.

Нове приміщення розташоване поблизу нинішньої штаб-квартири альянсу, яка і надалі використовуватиметься в перехідний період.

Будівництво нової штаб-квартири розпочалося в грудні 2010 року. Новий об’єкт забезпечить перебування 1500 співробітників НАТО, 1700 міжнародних військових та цивільних працівників, 600 співробітників з агенцій НАТО та приблизно 500 відвідувачів на день.

Початкова вартість будівництва становила 750 мільйонів євро (це близько 830 мільйонів доларів США), але фактичні витрати на даний момент складають 1,17 мільярда євро.

your ad here

Міжнародні експерти з хімічної зброї прибули до Великої Британії після отруєння Скрипалів

Міжнародні експерти з хімічної зброї прибудуть до Великої Британії 19 березня, щоб отримати зразки від нервово-паралітичної речовини, що спричинила отруєння російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки.

«Ці зразки будуть відправлені до авторитетних міжнародних лабораторій, відібраних Організацією за заборону хімічної зброї, для проведення тестів, результати очікуються щонайменше через два тижні», – вказало міністерство закордонних справ Великої Британії.

Екс-розвідника Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили 4 березня непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні країни. Пізніше британські слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок», яку розробили в Росії. 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані.

14 березня прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Скрипаля і його дочки й оголосила про вислання 23 російських дипломатів. Цей захід підтримали в адміністрації президента США. Про розробку подібних санкцій також оголосив президент Франції.

17 березня Росія оголосила про вислання 23 британських дипломатів, скасувала відкриття генконсульства Великобританії в Санкт-Петербурзі, а також заявила про припинення діяльності Британської Ради.

18 березня президент Росії Володимир Путін заперечив причетність його країни до отруєння Сергія Скрипаля і його дочки.

your ad here

Клімкін закликав ЄС проаналізувати можливі дії щодо німецького «лобіста Путіна»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запропонував Євросоюзу проаналізувати можливі дії щодо колишнього канцлера Німеччини Ґергарда Шредера за підтримку проектів, у яких бере участь Росія. Про це Клімкін заявив в інтерв’ю, яке німецьке видання Bild опублікувало 18 березня.

Клімкін зазначив, що санкції мають стосуватися не тільки членів російського уряду і державних компаній, а й тих, хто просуває проекти Москви за кордоном. «Ґергард Шредер – один із найважливіших лобістів Путіна у всьому світі. Тому потрібно вивчити, до яких дій ЄС тут може вдатися», – сказав український міністр.

Шредер був федеральним канцлером ФРН в 1998 – 2005 роках. Зараз він є головою ради директорів компанії «Роснєфть» і головою комітету акціонерів компанії Nord Stream AG.

your ad here

Trump Fumes Over Special Counsel Mueller’s Probe

Intrigue and uproar has spiked yet again in Washington regarding the Russia probe, with renewed questions arising about the future of Special Counsel Robert Mueller’s investigation. VOA’s Michael Bowman reports, days after the FBI’s deputy director was fired, U.S. lawmakers are warning President Donald Trump against any intention he may have to instigate Mueller’s dismissal.

your ad here

У Росії відбулися вибори. Що Путін робитиме далі? – Ранковий ефір Радіо Свобода

У Росії відбулися вибори. Що Путін робитиме далі?

Українські дороги. Кого Гройсман притягне до відповідальності за асфальт?

Протести в Києві. Чого хочуть прихильники Саакашвілі?

На ці теми говоритимуть ведучий «Ранкової Свободи» Юрій Матвійчук і гості студії: журналіст-міжнародник Віктор Каспрук, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик та заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков; радник голови Укравтодору Олександр Кава, керівник Центру транспортних стратегій Сергій Вовк та екс-міністр транспорту Йосип Вінський; член політради «Руху нових сил» Іван Слободяник та віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов.

your ad here

Russia’s Putin Wins by Big Margin

Vladimir Putin will lead Russia for another six years, after securing an expected victory in the presidential election. With 40% of the vote counted he had 74.8% of the vote, the central election commission said.The main opposition leader, Alexei Navalny, was barred from the race. Addressing a rally in Moscow after the early results were declared, Mr Putin said voters had “recognised the achievements of the last few years”. VOA’s Jamie Dettmer has more from Moscow

your ad here