Профільний комітет Ради рекомендує ухвалити за основу законопроект про антикорупційний суд

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні законопроект про антикорупційний суд, оголосив у сесійній залі спікер Андрій Парубій.

За його словами, це дає змогу вже 1 березня перейти до розгляду документа.

У парламенті зареєстровані чотири законопроекти про антикорупційний суд, один із них – президентський. Крім того, зареєстрований супутній законопроект про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з ухваленням закону «Про вищий антикорупційний суд».

Раніше Міжнародний валютний фонд наголошував на важливості невідкладного схвалення закону про антикорупційний суд в Україні, і «щоб при цьому під час його розгляду в парламенті були враховані поправки, необхідні для приведення остаточного тексту закону в повну відповідність із передбаченими програмою зобов’язаннями і рекомендаціями Венеціанської комісії Ради Європи».

Створення антикорупційного суду передбачає закон про судоустрій і статус суддів, у 2016 році. Проте до цього часу не схвалений спеціальний закон щодо такого суду.

У грудні 2017 року президент вніс до Верховної Ради України законопроект про Вищий антикорупційний суд. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж 5 років, з науковим ступенем у сфері права чи пропрацювавши в науковій галузі щонайменше 7 років, з адвокатським досвідом.

Проте низка антикорупційних організацій закликали президента України Петра Порошенка відкликати цей законопроект і доопрацювати його, заявляючи, що окремі положення документа не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії.

У січні представник президента України в парламенті Ірина Луценко (фракція «Блок Петра Порошенка») заявила, що законопроект про Антикорупційний суд зазнає змін після першого читання у парламенті, в ньому врахують рекомендації Венеціанської комісії і Міжнародного валютного фонду. Вона висловила сподівання, що суд зможе розпочати роботу за півроку.

напишіть коментар:

Discover more from НМПУ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading