Daily: 11/15/2016

Питання безвізового режиму з Україною таки включено до порядку денного Ради ЄС

rada-eu

Питання буде розглянуто в найближчий четвер, 17 листопада.

Рада Євросоюзу в четвер, 17 листопада, розгляне питання про початок міжінституційних переговорів з Європарламентом і Єврокомісією про завершення процесу прийняття рішення щодо скасування візових вимог для українських громадян. Питання безвізового режиму включено до порядку денного засідання Комітету постійних представників країн-членів при Раді ЄС.

“Це питання буде розглянуто Радою ЄС в четвер. Якщо буде позитивне рішення, то міжінституційні переговори почнуться відразу, як будуть досягнуті домовленості щодо нового механізму призупинення безвізових режимів. Сподіваюся, що це станеться в найближчі тижні”, – розповів співрозмовник агентства.

Правда України

your ad here

Франція, Німеччина та Бельгія гальмують надання безвізового режиму Україні

bezviz-ua

Незважаючи на те, що українська влада виконала усі 144 критерії Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму, деякі європейські країни, передусім Франція, Німеччина та Бельгія, намагаються загальмувати надання безвізового режиму Україні.

“Україна виконала усі критерії щодо безвізового режиму, однак деяким країнам ЄС нецікаві наші успіхи. Передусім, це стосується Франції, Німеччини та Бельгії, які намагаються знайти якусь зачіпку, щоб використати її як претекст для ненадання Україні безвізового режиму з Євросоюзом”, – зазначив дипломат.

За його словами, причини такої поведінки пов’язані з внутрішньополітичною ситуацією в цих країнах, де питання міграції є дуже чутливим. З огляду на це, французи та німці зацікавлені відкласти введення безвізового режиму до проведення виборів (президентських у Франції весною та парламентських у ФРН восени 2017 року).

“Хтось з неурядових організацій в Україні, наприклад, заявив про проблеми у боротьбі з корупцією, і відразу ж, на переговорах у Брюсселі французький чи німецький представник про це говорить. Мовляв, є проблеми, хай Єврокомісія підготує нову доповідь про виконання Україною Плану дій щодо візової лібералізації. А це ще десь півроку може зайняти”, – зазначив співрозмовник.

На його переконання, влада та громадськість в Україні мають виступати спільним фронтом та вимагати від ЄС виконання своїх зобов’язань. “Складається унікальна ситуація: якщо раніше Україну звинувачували в тому, що щось не робимо, то зараз все навпаки – європейці обіцяли і не роблять”.

Окремо співрозмовник агентства висловив сподівання, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС буде ратифікована на саміті Європейської Ради 15-16 грудня. Він назвав величезним успіхом української дипломатії те, що нідерландська сторона продовжила термін знаходження взаємоприйнятного рішення з питання ратифікації “асоціації”, “оскільки до 1 листопада загроза відкликання Нідерландами свого підпису під ратифікацією була реальною”.

“Зараз уряд Нідерландів у співпраці з українською стороною напрацьовує документ, де будуть внесені голландські зауваження. Потім цей документ виноситься для ухвалення на саміт Європейської Ради. Для нас ключове, що голландці врахували три наших так званих “ні”: ніяких подальших змін до тексту Угоди, ніяких нових переговорів і ніяких відкладань в імплементації”, – повідомило джерело.

Правда України

your ad here

Міністр путіна вимагав $2 млн хабара у підприємців за своє сприяння

ulukaev-aresht

Міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв затриманий за підозрою в отриманні хабара в $2 млн за те, що його відомство схвалило викуп компанією «Роснефть» державного пакета акцій «Башнефти».

Найгучніша угода, заявляє слідство, здійснена на законних підставах і предметом розслідування не є.

Даних про обставини поки що небагато. Слідство повідомляє лише, що Улюкаєв був затриманий на місці злочину і що гроші він вимагав, погрожуючи представникам «Роснефти».

Як повідомила представник СК РФ Світлана Петренко, в понеділок Улюкаєв отримав $2 млн – за видану Мінекономрозвитку позитивну оцінку, яка дозволила «Роснефти» викупити у держави 50,08% акцій «Башнефти». «Йдеться про вимагання хабара, поєднане з погрозами представникам «Роснефти». Улюкаєв був затриманий на місці злочину при отриманні грошей», – сказала співрозмовниця.

Кримінальну справу порушено за ч. 6 ст. 290 КК РФ («Одержання хабара»). Максимальна санкція цієї статті передбачає штраф у розмірі від 80-кратної до 100-кратної суми хабара з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 15 років або позбавленням волі на строк від восьми до 15 років зі штрафом у розмірі до 70-кратної суми хабара або без такого.

«Найближчим часом наслідком планується пред’явити Олексію Улюкаєву звинувачення і клопотати про обрання запобіжного заходу», – повідомила Петренко, не уточнивши, якого запобіжного заходу слідство домагатиметься для міністра.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи затримання міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва, заявив, що це дуже серйозне звинувачення, яке вимагає дуже серйозного доказу, вирішити щось може тільки суд.

Правда України

your ad here

Ляшко, Гринів, Яценко і Добкіни – депутати з найсумнівнішими статками

deputaty-habarnyky

Директора Антикорупційного бюро Артема Ситника закликають порушити кримінальні провадження щодо п’ятьох народних депутатів, які володіють великими статками й не мають підстав для них.

Відповідне звернення подав депутат від “Самопомочі”, голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв, повідомляє його партія.

“Олег Ляшко – один із них. Він прийшов у парламент бідною людиною і став доларовим мільйонером”, – заявив Соболєв.

“Ігор Гринів – це голова президентської фракції, який майже все життя пробув у політиці і заробив чудову власність, починаючи із дуже коштовної колекції дорогих ікон і книг”, – додав він.

“Два брати Добкіни, які представляють “Опозиційний блок”, мають одну спільну рису. Вони справді володіють великою кількістю майна і мають мало підстав його пояснити”, – сказав Соболєв.

“І Антон Яценко, який за документами все життя провів на державній службі і так само став дуже успішним мультимільйонером”, – продовжив він.

Водночас, на думку нардепа, бійки між депутатами під час погоджувальної ради – це не більше, аніж вистави, покликані відволікти увагу громадськості.

“Я вважаю, що коли Антикорупційне бюро почне розслідувати ці кримінальні провадження, притягати до відповідальності людей, які боролись за інтереси бідних і стали багатими, це буде дуже класне зривання всіх планів Путіна”, – сказав Соболєв.

“Як тільки парламент ухвалить цього тижня закон про право Антикорупційного бюро без контролю СБУ, за рішенням суду проводити прослуховування корупціонерів, це також буде зривання планів Путіна”, – вважає він.

“І коли парламент ухвалить закон про викривачів, який дозволить кожній людині чи журналісту викривати корупцію і отримувати за це винагороду з державного бюджету, – це теж буде зриванням планів Путіна”, – додав Єгор Соболєв.

Правда України

your ad here

Майновий комплекс “Гулівер” заарештований Шевченківським райсудом Києва

gulliver-aresht

Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення про накладення арешту на майновий комплекс “Гулівер”.

Про це на своїй сторінці у мережі написав генеральний прокурор Юрій Луценко.

“Сьогодні за поданням столичної прокуратури Шевченківський райсуд Києва прийняв рішення про накладення арешту на власність Поліщука (глава банку “Михайлівський” – ред.) – майновий комплекс “Гулівер””, – написав Луценко.

За словами генпрокурора, в ході розслідування розкрадання банку “Михайлівський” встановлено, що власником банку є ТОВ “Екосіпан”, 92,5% якого є власністю Поліщука.

Як відомо, кілька років тому “Ощадбанк” видав компанії “Три О”, що управляє столичним ТРЦ “Гулівер” 460 млн дол.кредиту, в той час як ринкова вартість заставного майна становила ледь половину від цієї суми.

Як повідомлялося, прокуратура Києва розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки “Ельдорадо” і ТОЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство банку “Михайлівський”, в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

Раніше Шевченківський райсуд Києва арештував колишнього голову правління банку “Михайлівський” Ігоря Дорошенка на два місяці з правом внесення 137,8 млн гривень застави.

У травні в банк “Михайлівський” була введена зовнішня адміністрація. Пізніше стало відомо, що за день до цього банк продав свої кредити іншим фінкомпаніям.

23 травня правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАО “Банк Михайлівський” до категорії неплатоспроможних.

У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку.

Правда України

your ad here

У Дніпрі суддя разом з подільниками захопив 32 чужі квартири

korumpovanyi-sud

В Дніпрі суддя разом з адвокатом і підприємцем за кілька років заволоділи квартирами, нерухомим майном громадян на суму понад 77 млн грн.

Про це йдеться у повідомлення Генпрокуратури на офіційному сайті.

Вказується, що через злочинну схему ці троє заволоділи 32 квартирами, що належать іншим громадянам.

“Фігуранти справи, діючи у складі організованої групи, використовуючи підроблені документи та завідомо неправосудні судові рішення, реєстрували право власності на нерухоме майно громадян (квартири) за підконтрольними їм особами. У подальшому вказане майно відсуджувалось на користь третіх осіб та товариств з обмеженою відповідальністю, керівниками яких були самі ж адвокат та підприємець”, – повідомили в ГПУ.

Усім учасникам злочинної схеми повідомлено про підозру у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах, службовому підробленні та використанні підроблених документів.

Крім цього, судді повідомлено про підозру у постановленні завідомо неправосудних рішень, що спричинило тяжкі наслідки.

Правда України

your ad here

Юлія Тимошенко та декілька народних депутатів ведуть інформаційну кампанію проти НБУ

tymoshenko-nbu

Лідер політичної партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко та декілька народних депутатів ведуть інформаційну кампанію проти регулятора і маніпулюють фактами для одержання політичної вигоди.

Про це йдеться у зверненні голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

“Вже понад місяць НБУ перебуває під спланованою політичною інформаційною атакою.

Лідер політичної партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, яка збирає вкладників збанкрутілих банків на мітинги, відверто обманює українців. Цифри та факти, якими вона послуговується у своїх виступах та агітматеріалах, не відповідають дійсності та не витримують ніякої критики”, – заявила Гонтарева.

За її словами, до Тимошенко приєдналися декілька народних депутатів, які намагаються дестабілізувати економічну ситуацію, аби використати це у власних політичних цілях.

“Популістські гасла вигідні і для власників збанкрутілих банків. Їм Нацбанк завадив проводити схемні операції, виводити кошти з банків, продовжувати кредитувати депозитами вкладників виключно свій бізнес. І при цьому вони не хочуть повертати борги”, – йдеться у зверненні.

Гонтарева зазначає, що негативні наслідки емісії, яка пропонується політиками, відчують на собі десятки мільйонів українців.

“За сьогоднішніх умов це спровокує стрімке зростання цін на продукти та послуги, знецінення гривні, здорожчання імпортних товарів (у першу чергу медикаментів та палива). І вже ніхто з міжнародної спільноти не підтримає Україну та не допоможе нам”, – наголошує голова НБУ.

“Ми закликаємо депутатський корпус припинити політичні інсинуації та працювати разом із нами над реформою фінансового сектору. Ухвалюйте закони, які будуть кориснішим ніж тисячі політичних гасел, десятки мітингів та сотні виступів на ток-шоу. Кожен має сумлінно виконувати свою роботу”, – закликала Гонтарева.

Глава НБУ просить українців не піддаватися на маніпуляції.

“Вимагаймо разом від політиків виконувати свою роботу – ухвалювати важливі для країни закони, а від акціонерів збанкрутілих банків – повернути кошти вкладників та держави. В економіці немає місця популізму!”, – підсумувала вона.

Правда України

your ad here

Мобільний банкінг за відбитками пальців та безконтактна оплата продуктів і послуг

mob-banking

Можна буде впізнавати за відбитками пальців, чатитись зі співробітниками банку, оплачувати безконтактно і замовляти продукти і послуги.

Ось сидиш в редакції, занурений в черговий текст, і раптом чуєш, як тут і там мобілки одна за одною весело повідомляють про смс. А слідом за цим йде хвиля радісних вигуків співробітників: на картковий рахунок “впала” зарплата. І ти вже продовжуєш працювати зовсім з іншим настроєм і планами на найближче майбутнє. Так просто, так зручно, так звично – а як взагалі без цього? Що може бути природніше смс про кожне зняття з рахунку – чи то отримання готівки в банкоматі, або оплата карткою в магазині, або якийсь із “автоматичних” платежів – за банківське обслуговування, наприклад?

Як не дивно, навіть такі елементарні можливості мобільного банкінгу радують сьогодні далеко не кожного власника рахунку. Виявляється, ще не всі банки в Україні всерйоз взялися за розвиток цього напрямку.

І навіть у тих, хто ніби як намагається, далеко не всі носії банківського пластику серед клієнтів підключені до відповідних мобільних сервісів. Крім того, як відомо, автоматизація порядку збільшує порядок, а автоматизація хаосу плодить хаос жахливих розмірів. Так і з мобільними функціями: судячи з відгуків користувачів, долучається до мобільного банкінгу, деяким фінустановам для початку непогано б навести елементарний порядок у своїй офлайн-роботі. Наприклад, якщо людині потрібно витратити мало не тиждень, щоб отримати можливість користуватися мобільним сервісом, це суперечить самій ідеї “мобілізації”.

“Розвиток мобільного банкінгу в Україні навряд чи можна назвати вибуховим або революційним, – розповідає Олександр Овчарук. – Навіть впровадження 3G, всупереч очікуванням, не привело до стрімкого розвитку даних послуг.

Процеси, які зараз відбуваються в сервісах мобільного банкінгу, скоріше можна назвати зваженими і такими, що стабільно розвиваються. Основні учасники ринку пильно стежать за появою новинок на інших ринках і, щоб уникнути витрат на експерименти, оцінюють, що з цього зможе “злетіти” в Україні”.

За словами “мобільний банкінг” можуть ховатися абсолютно різні можливості. Наприклад, в одному відомому банку це має на увазі отримання смс про зарахування і зняття коштів з карткового рахунку, а також – отримання за запитом такої інформації: баланс рахунку, перелік карт і карткових рахунків, п’ять останніх операцій по рахунку, а ще – блоковані суми на рахунку . Крім того, так само можна заблокувати свою платіжну карту, якщо її викрали або ви підозрюєте проведення шахрайських операцій.

В іншому банку зі свого мобільного ви можете здійснювати перекази, шукати найближче відділення або банкомат на карті, змінюватися повідомленнями з банком. У списку функцій від третього банку присутні також історія операцій по кожній карті, швидкі платежі з поточних рахунків або платіжних карт за збереженими шаблонами, управління і поповнення депозитів.

До речі, згадані швидкі платежі за збереженими шаблонами – це в тому числі і оплата комунальних послуг та інших часто зустрічаються платежів. Деякі банки цю можливість вказують окремо – для не надто догадливих клієнтів. Так само як і надають окрему функцію створення шаблонів платежів і регулярних платежів. В повний перелік послуг входить також оплата інтернету і мобільного зв’язку, управління лімітами за своїми картковими операціями, ініціація випуску додаткових карт.

Здавалося б, це все що можна взагалі придумати. Але ж ні! Є такі додатки мобільного банкінгу, які дозволяють замовити таксі, купити квитки на транспорт і придбати інші товари або послуги.

На це питання в прес-службі одного з банків нам відповіли так: “Розвиток безконтактних платежів на основі NFC, доступ в мобільний банкінг на основі сканування відбитку пальця”. NFC (від Near Field Communication – бездротовий зв’язок близького дії) – це те, що дозволяє здійснювати безконтактний обмін даними між пристроями, розташованими на невеликих (до 10 см) відстанях один від одного. У нашому випадку мова йде, наприклад, про спілкування стільникового телефону і зчитувального терміналу в магазині або будь-якому місці, де вам треба сплатити послугу або товар. Зрозуміло, що для справжнього повсюдного розвитку цього сервісу одного бажання банків недостатньо – треба, щоб такі термінали з’явилися на кожному кроці. Що стосується ідентифікації скануванням відбитка пальця, то Олександр Овчарук теж виділяє його як один з основних напрямків розвитку. Тут чисто об’єктивним обмеженням є і те, що сама функція сканування відбитків поки що реалізована тільки на вузькому переліку моделей смартфонів.

“В цілому, з найцікавіших тенденцій я б виділив прагнення наблизити банкінг до найбільш звичного способу спілкування сучасної людини, такого як месенджери, соціальні мережі. Банк майбутнього – це не банк з безліччю мобільних додатків, а банк, який дозволяє виконати потрібну клієнту операцію в зручному форматі. у цьому плані цікава можливість інтеграції банківських додатків прямо в iMessage на iPhone. Упевнений, що цю тенденцію підтримає і Google”, – говорить Овчарук.

Правда України

your ad here