Daily: 11/10/2016

Перемога Трампа — це гіркі, але дуже необхідні ліки для України

tramp-ua

Гривня моментально відреагувала на перемогу республіканця, різко опустившись на готівковому ринку. Експерти побоюються, що це початок наступного витка девальвації, причиною якого стануть відсутність траншів від МВФ, та й загалом досить помірна економічна підтримка із Заходу.

У середу, 9 листопада, на міжбанку долар зріс незначно — лише на копійку, до 25,55–25,57 грн/$, зате на готівковому ринку валюта стрибнула відразу на 10-20 копійок, до 26,4–26,5 грн/$.

Правда, в Нацбанку вважають, що це тимчасово. «Як і у випадку з Brexit раніше, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни на зернові, олію і метали, які є основним експортним товаром України (а отже, заводять валюту в країну. — Авт.), відреагують менш істотно», — запевнив заступник глави Нацбанку Олег Чурій.

Експерти менш оптимістичні. На думку Еріка Наймана, наприкінці року долар в Україні буде дорівнювати 30 грн. «Якщо Кабмін і НБУ не допустять дурниць, то курс може бути до 30 грн/$», — вважає він.

З ним згоден і економічний експерт Олександр Охріменко. «При хорошому розкладі долар у нас буде 30 грн. Причому спочатку буде девальвувати долар відносно євро. І вже цей фактор буде тиснути на нашу гривню», — говорить Охріменко.

Пояснюють девальваційні прогнози тим, що фінансові потоки з-за океану з перемогою Трампа істотно скоротяться. «При перемозі Трампа ми не будемо мати ні летальної зброї, ні гарантій по боргах, ні грошей МВФ. А це додаткова дірка в фінансуванні в $5-6 млрд, що на міжнародних ринках Україна навряд чи отримає. Знову загостриться питання курсу», — вважає Ерік Найман.

З тим, що нам кредитів МВФ тепер не бачити, згодні й інші експерти. «У 2017-18 роках можливість отримання траншу від Міжнародного валютного фонду скорочується в рази. І можна забути про гарантії США під наші єврооблігації. А це дуже серйозний фактор. До речі, у середу якщо ще на міжбанку курс гривні встояв, то наші єврооблігації на світових ринках почали падати», — говорить Олексій Кущ.

Також, на його думку, скоротиться і грантівська допомога Україні. «Республіканці в принципі завжди виступають за скорочення зовнішньої міжнародної допомоги. А без неї в 2019 році у нас зросте ризик дефолту. Хоча перемога Трампа — це тяжкі, але необхідні для нас ліки. Інакше кредитна модель економіки, яку зараз сповідує наша влада, призведе до ще більш важких наслідків», — говорить Кущ.

Втім, є думка, що програми від МВФ збережуться. «Можливо, скоротяться програми USAID, і є питання щодо кредитних гарантій уряду США. Але що найголовніше — зміниться підхід до оцінки наших реформ. Трамп точно не буде закривати очі на невиконання обіцянок. А під старі кредитні гарантії Україна пообіцяла структурні реформи та боротьбу з корупцією», — вважає Олег Устенко.

Правда України

your ad here

Хакери атакували сайти як мінімум п’яти найбільших банків агресора

hak-ru-banks

За даними “Лабораторії Касперського”, хакери атакували сайти як мінімум п’яти банків, що входять в першу десятку фінансових інститутів Росії, в DDoS-хвилі брали участь десятки тисяч машин з 30 країн.

Хакери провели серію атак на найбільші російські банки. Про це в середу, 9 листопада, повідомило агентство РИА, з посиланням на джерело, близьке до Центробанку РФ. Пізніше в антивірусній компанії “Лабораторія Касперського” підтвердили цю новину, зазначивши, що атака, яка розпочалася 8 листопада і триває другий день, стала першою в 2016 році масштабною DDoS-хвилею, спрямованою на російські банки.

Пізніше цю інформацію підтвердили в прес-службах Сбербанку і Альфа-банку.

“Атаки організовані з ботнетів, що включають десятки тисяч машин, територіально розподілених по кількох десятках країн”, – йдеться в повідомленні прес-служби Сбербанку.

При цьому в “Лабораторії Касперського” уточнили, що в атаках брали участь комп’ютери з 30 країн, причому більше половини пристроїв перебували на території США, Індії, Тайваню та Ізраїлю. Середня тривалість кожної атаки склала близько години, найдовша тривала майже 12 годин, при цьому максимальна потужність досягала 660 тисяч запитів на секунду.

DDoS-атаки – зовнішні впливи на системи банку, які в кінцевому підсумку можуть призвести до зупинки роботи фінансової установи. Остання масштабна серія атак сталася в жовтні 2015 року, коли були атаковані вісім відомих російських банків. Всього з жовтня 2015 року по березень 2016 року Центробанк зафіксував 21 кібератаку на платіжні системи російських фінансових організацій. Шахраї намагалися викрасти з їхніх рахунків 2,87 млрд рублів.

Правда України

your ad here

Національний банк буде переводити платежі українців в безготівкову форму

bezgotivka

Нацбанк незадоволений великим обсягом готівкових операцій, тому обіцяє перевести платежі українців в безготівкову форму.

Зусилля Нацбанку будуть базуватися на чотирьох основних напрямках роботи: зниження попиту на готівку, популяризація безготівкових платежів, розвиток платіжної інфраструктури та зміна звичок людей», – заявила глава НБУ Валерія Гонтарева.

«За минулий рік більше половини доходів, а саме 58%, населення отримало в безготівковій формі. Але тільки 17% витрат проводилися за безгтівкою. Тому наша амбітна мета – знизити обсяг готівки в обігу з 14,3% в 2015 році до 9,5% від ВВП до 2020-го», – додала вона.

Готівкових коштів в Україні на 1 жовтня було на 312,5 млрд грн, ці гроші – на руках населення, в касах банків і підприємств сфери торгівлі та обслуговування. Частина бізнесу не хоче приймати безготівкові платежі клієнтів.

«Ми провели дослідження, яке охопило найактивніших молодих людей. Понад 90% з них мають платіжні картки. Найголовніше зростання спостерігається в інтернет-банкінгу. Частка тих, хто використовує карти тільки для зняття готівки (26% власників карт), падає. Частка готівки в платежах також постійно падає, – розповів Олександр Федоришин. – Але продукти харчування залишаються сферою готівкової торгівлі, оскільки не скрізь можна розплатитися карткою. 31% бізнесу використовує тільки кеш для оплати і відмовляється приймати карти, тоді як 34% бізнесу приймає безготівкові платежі».

Реальних дій держави із заохочення безготівкових платежів учасники ринку поки не помітили. «Індустрія продовжує відчувати відсутність підтримки з боку держави. А держава щось робить тільки для поліпшення свого іміджу, – нарікає Олександр Карпов. – З більш ніж 1 млн підприємств тільки 20% приймають безготівкові платежі»

Правда України

your ad here