Daily: 10/25/2016

Чи зможуть українці пересісти на нові машини при знижених акцизах на вживані автомобілі

new car

Знижені акцизи на вживані автомобілі: чи зможуть українці пересісти на нові машини? Якщо в Україні будуть зберігатися нинішні темпи купівлі закордонних вживаних автомобілів, то максимум, будуть досягнуті показники минулого року, кажуть експерти.

В Україні з 1 серпня 2016 діють тимчасові пільгові акцизи на вживані автомобілі. Як відзначали самі ініціатори закону, українцям пора оновити автомобільний парк, середній вік яких – 19,6 років, старіші автомобілі – тільки на Кубі. Що змінилося за два місяці і чи зможе закон “омолодити” автомобілі українців.

За статистикою Державної фіскальної служби, за перший місяць дії закону в Україну ввезли +1826 автомобілів за пільговим акцизом, за даними “Укравтопрому” в серпні поставлено на облік – 270 вживаних автомобілів. Швидше за все, митники враховують всі автомобілі, водії яких заявили, що будуть розмитнювати транспорт, але ще не зробили цього, вважає голова Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. У вересні в Україні розмитнили майже на тисячу автомобілів більше, ніж в серпні – 2786. Але експерт зазначає, це ніяк не впливає на авторинок.

“Зменшення акцизу ніяк не вплинуло на український авторинок. Фіскальна служба і “Укравтопром” дають різні оцінки. Перші говорять, що в серпні ввезено 1300 автомобілів, а “Укравтопром” – 230. За вересень є дані, що ввезено близько 3000 автомобілів, за реєстрацією ще не відомо. Я так розумію, що ввезений автомобіль – це розмитнений і поставлений на облік, а митниця, швидше за все, робить попередню декларацію і вважає, що це розмитнений і ввезений автомобіль, але він не поставлений на облік”, – зазначає Олег Назаренко .

За словами експерта, з усієї кількості вживаних автомобілів з серпня – всього лише 5-7% були ввезені з-за кордону і не можуть вплинути на здешевлення автомобілів на внутрішньому ринку країни. Олег Назаренко відзначає, що українців обмежили у виборі автомобіля, заборонивши вивозити з України більше 10 тис. євро, а за таку вартість складно знайти хороший автомобіль, який був би не старше п’яти років, як того вимагає закон.

Зниженням акцизу на вживані автомобіля автори закону хотіли оновити автопарк українців. Але у експертів є зауваження.

“Депутати зробили закон для себе. Закон для багатих людей, у яких є шенгенська віза, можливість найняти консультантів. Більшість українців не мають закордонного паспорту, а шенгенську візу – кілька відсотків. До того ж автомобіль виробництва від 2010 року не може коштувати дешево”, – говорить Олег Назаренко.

Якщо в Україні будуть зберігатися нинішні темпи купівлі закордонних вживаних автомобілів, то максимум, будуть досягнуті показники минулого року. Як зазначає директор департаменту маркетингу і економічного аналізу “Украватопрома” Георгій Овсянніков, після голосування за законопроект в квітні цього року, українці вичікували, поки зміни набудуть сили.

Так, в 2015 році ввезені в Україну автомобілі з пробігом зайняли 23% первинного ринку легкових авто. У першому кварталі 2016 року, незважаючи на підвищення екологічних вимог до автомобілів (введення ЄВРО-5), динаміка первинних реєстрацій вживаних машин мала позитивне значення + 27% до I кв. 2015 р.

“З квітня, після прийняття в першому читанні проекту закону про зниження акцизів на авто з пробігом, реєстрації таких автомобілів різко впали. З квітня по серпень їхня частка на первинному ринку склала всього 6 відсотків, тільки 1,5 тис. українців придбали такі машини, проти 6,5 тис. за той же період 2015 року. Очевидно, автомобілісти до остаточного набуття чинності законом зайняли вичікувальну позицію.

Закон почав діяти з 1 серпня і вже у вересні кількість первинних реєстрацій іномарок з пробігом досягла показника – 2738 авто. Така активність може призвести до того, що вживані автомобілі за підсумками року повернуть своє минулорічне положення на первинному ринку, тобто частку в 23-25 відсотків”, – зазначає Георгій Овсянніков.

Всього за 2015 рік в Україні розмитнено 23 114 автомобілів, за січень-вересень цього року – 10518 автомобілів. Якщо порівнювати з аналогічним періодом, в минулому році за дев’ять місяців українці оформили майже 17 тисяч вживаних автомобілів з-за кордону.

Попит на перевізників, незважаючи на законодавчі обмеження вивозити автомобіль з-за кордону тільки самостійно, не знизився, зазначає перегонник польських автомобілів до українського кордону Станіслав Карпюк. За його словами, закон тільки привернув увагу до перегонників – стали цікавитися послугами більше.

“Стали більше цікавитися перегоном польських автомобілів, але користуються послугами поки, як і раніше. У середньому за місяць я переганяю п’ять-шість автомобілів. У вересні – сім, я не можу сказати, що це через зменшення акцизів, оскільки були часи, коли переганяв і дев’ять автомобілів. Просто перегнати машину коштує 150 доларів.

Якщо клієнт сам хоче приїхати, сам все побачити, я можу допомогти з польською мовою і перевірити стан автомобіля – раніше працював автомеханіком – це коштує 350 доларів. Я ніколи не пропоную якихось схем – можу тільки допомогти пошукати варіант дешевше. Але знаю, дехто вигадує схеми, але рано чи пізно їх викривають, і найчастіше автомобіль конфіскують”, – говорить Станіслав.

Разом з тим, в інтернеті з’явилося багато компаній, які пропонують купити автомобіль і перегнати в Україну без розмитнення. При цьому запевняючи, що все законно. Наприклад, на деяких порталах пропонують зробити покупця співзасновником компанії, і зареєструвати на цю компанію автомобіль. Але юридично автомобіль буде належати фірмі, а не покупцеві через що можуть бути ризики в майбутньому, коли компанія захоче відсудити автомобіль або збанкрутує, а її все майно з автомобілем можуть конфіскувати.

“Це все аферисти, якби це працювало законно – тисячі українців не їздили б кожні п’ять днів за кордон, щоб не розмитнювати автомобіль – поки це єдиний законний варіант”, – зазначає Олег Назаренко.

Станом на 2016 рік, вік автопарку в країні становить 19,6 років, а кількість автомобілів на 1000 осіб – 202. Чим вищий середній вік автомобілів в країні, тим гірший добробут народу, оскільки “молодим” автопарком можуть похвалитися багаті країни і держави, де автовиробництво і споживання стимулюються на державному рівні. Тому оновлення автопарку в Україні не відбудеться, поки доходи українців не зростуть до рівня, що дозволяє купувати нові автомобілі, які зможуть витіснити старі. До того ж в Україні є проблема з утилізацією старих автомобілів, які вже не експлуатуються. Часто їх не знімають з реєстрації і залишають у дворах. Та й вік автомобілів в Україні майже вдвічі перевищує європейський. Але навіть якщо українці почнуть купувати вживані автомобілі з ЄС, старі автомобілі з країни нікуди не подінуться.

За словами експертів, в Україні не так багато підприємств, які займаються утилізацією автомобілів, і більшість з них не відповідають нормам. Але щоб скористатися їхніми послугами, потрібно викласти немаленьку суму.

“Держава ніяк не стимулює населення утилізувати старі автомобілі, які вийшли з експлуатації. Наше підприємство в середньому утилізує 10 автомобілів на рік – це небагато. За утилізацію завжди платить власник автомобіля. Вартість залежить від параметрів самого транспортного засобу. У середньому – це 8000 грн”, – розповів співробітник сучасного центру утилізації.

Еколог і експерт реанімаційного пакету реформ Алла Войцеховська зазначає, в країні є законодавство про утилізацію, але немає інструментів для його реалізації.

“Підприємства, які утилізують автомобілі – це, перш за все підприємства, що займаються утилізацією акумуляторів. Але цих підприємств на території України мало. Є проблема з відсутністю технологій, обладнання для утилізації небезпечних відходів, до яких відносяться і акумулятори автомобілів. Держава має законодавство, але не має інструментів для його втілення”, – вважає еколог.

Відзначимо, знижені ставки акцизного збору поширюється на автомобілі, виготовлені після 1 січня 2010 року і будуть діяти до 31 грудня 2018 року. При цьому пільгові ставки акцизного податку не застосовуються до автомобілів, вироблених в Росії.

Правда України

your ad here

Пропозиція квартир в київських новобудовах перевищує попит удвічі

novobudovy

У третьому кварталі 2016 року продажі відкрилися в 16 житлових комплексах в Києві. Сумарна кількість квартир в них сягає 6 тис. одиниць. Всього в українській столиці нерухомість продається в 215 комплексах, що приблизно на 8% більше в порівнянні з осінню минулого року.

Кількість покупців, бажаючих купити квартиру в новобудові, не росте такими високими темпами. Офіційної статистики з продажу нерухомості в Україні немає. Але за нашими оцінками, за дев’ять місяців в Києві продано 3,2 тис. квартир в новобудовах, тоді як за аналогічний період минулого року – близько 3 тис.

При цьому пропозиція перевищує попит удвічі.

Брак коштів у потенційних покупців призвів до того, що близько 80% угод припадає на сегмент дешевого житла. Найбільшою популярністю користуються квартири площею 18-30 кв. м.

Житло економ-класу в Києві коштує 700-800 доларів за квадратний метр, бізнес – 1-1,5 тис. доларів, а преміум-класу – $2-2,5 тис. за кв. м. Але на практиці вартість може бути ще меншою.

Девелопери не дарма йдуть на такі поступки. У частини компаній є тільки 30-40% від необхідної суми для реалізації проекту, а решту суми вони привертають після продажу квартир потенційним покупцям. Ті, кому не вдається знайти достатню кількість клієнтів, змушені зупиняти будівництво. Зараз в столиці налічується близько 50 таких об’єктів.

Не виключено, що кількість проблемних об’єктів буде зростати.

“Чи не починає ринок житла нагадувати нову мильну бульбашку? Зниження обсягів продажів, що спостерігалося навесні і влітку 2016 року, не злякало гравців ринку, які впевнено стартують на нових масштабних майданчиках. Швидше за все, в найближчому майбутньому ринок очікують масштабні цінові війни девелоперів, які масово рекламують свої об’єкти через знижки та акції. Ну що ж, чекаємо квартири по 10 тисяч доларів”, – нарікає Ярослава Чапко.

Правда України

your ad here

На які моменти варто звернути увагу, щоб уникнути непорозумінь з орендодавцем

orenda-ofisu

Оренда нежитлового приміщення (офіс, склад, торгові площі) – серйозний крок для кожного підприємця, який значно впливає на розвиток подальшого бізнесу. Ми дізналися у юристів, на які моменти варто звернути увагу, щоб уникнути непорозумінь з власником приміщень.

Правовідносини у сфері оренди нежитлових приміщень регулюють Господарський та Цивільний кодекси України, нагадав Володимир Клочков.

Обов’язкова умова: письмова форма договору оренди нежитлового приміщення.

“Письмовою формою зазначеного договору вважається не обов’язково звичний всім єдиний документ. Норми законодавства України свідчать: договором визнаються також кілька листів, відправлених і, обов’язково, отриманих іншою стороною при дотриманні певних умов.

По-перше, наявність підписів уповноважених осіб.

По-друге, – повинні бути присутні умови, яких вимагає українське законодавство як “суттєві”. Тому необхідно максимально уважно ставитися до ділового листування, оскільки воно може бути визнане договором оренди нежитлового приміщення”, – зазначила юрист Оксана Гриша.

Згадані вимоги стосуються і класичних (“звичайних”) договорів оренди; вони можуть бути використані для перевірки також їх правомірності.

Що стосується істотних умов договору оренди нежитлового приміщення, до таких відносять:

орендований об’єкт (перелік, вартість майна);
точний термін дії укладеного договору оренди; розмір орендної плати з урахуванням індексації;
процедура передачі об’єкта (нежитлового приміщення), його відновлення, умови повернення; виконання зобов’язань;
відповідальність підписантів договору оренди.

Для максимально можливого захисту взаємних інтересів сторін договору особливу увагу потрібно приділити об’єкту. Договір зобов’язаний містити докладний опис нежитлового приміщення, необхідно вказати конкретні характеристики, стан, точну вартість.

“Вкрай важливо вказати документи, що підтверджують право власності або інше право, що дає орендодавцеві повноваження на укладення договору оренди конкретного нежитлового приміщення. Природно, бажано перевірити актуальність інформації”, – попередив Володимир Клочков.

Юристи стверджують: повноваження представника можуть бути обмеженими, що згодом здатне виявитися вагомою причиною для визнання договору оренди недійсним. Перевірити наявність ймовірних обмежень варто, вивчаючи статут, довіреність, договір, протокол про призначення… Важливо переконатися в наявності повноважень підписувати саме такий документ – договір оренди нежитлового приміщення.

Мінімізувати ризик залишитися без грошей і орендованого приміщення допоможе перевірка, чи не було раніше обтяжень на майно (арешт, застава, іпотека…), чи не підлягає приміщення примусовій реалізації в рамках виконавчого провадження, чи немає судових спорів.

“Перераховані дії здатні захистити від можливих шахраїв або недобросовісних орендодавців”, – каже Клочко.

Не забудьте прописати в договорі оренди нежитлового приміщення пункт про умови косметичного або капітального ремонту (при необхідності), а також уточніть нюанс – хто буде платити за усунення цілком імовірних несправностей, наслідків природного зносу.

Також необхідно не забути детально прописати порядок, терміни передачі та повернення нежитлового приміщення.

Терміни і порядок повернення об’єкта у разі невиконання зобов’язань за договором з боку орендаря, порядок повернення приміщення, якщо орендар не хоче добровільно з’їжджати – теж критичні моменти, забувати про які нерозумно. Найчастіше, факти передачі та повернення об’єкта оформляються стандартним актом прийому-передачі.

Найважливіший пункт – термін дії договору оренди нежитлового приміщення. Визначається цей параметр виключно за погодженням сторін. Якщо термін не перевищує 3 роки, договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації, – нагадує Оксана Гриша.

“Згідно ч. 4 ст. 284 Господарського кодексу України, при відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди нежитлового приміщення протягом місяця після закінчення терміну дії документа, він вважається продовженим на точно той самий термін і на ідентичних умовах, раніше передбачених договором”, – зауважив Володимир Клочков.

Щоб уникнути можливих непорозумінь, юрист радить прописати можливість або неможливість автоматичної пролонгації угоди.

Договором оренди нежитлового приміщення встановлюється розмір плати, порядок, терміни.

Найчастіше, орендар відразу ж оплачує ставку за перший місяць плюс гарантійний платіж.

“Особлива увага приділяється гарантійному платежу: вказується розмір, призначення (які порушення можуть покриватися за його рахунок). Фіксується, коли гарантійний платіж не підлягає поверненню, а коли – підлягає. Прописуються детальні умови, порядок, терміни повернення”, – радить Клочков.

Важлива деталь договору оренди нежитлового приміщення: форма здійснення оплати, що саме включає орендна плата, перераховуються можливі додаткові платежі.

Особливо ретельно прописуються фінансові деталі: орендна плата, порядок з умовами перерахування платежів, індексація орендної плати – зміни у разі коливання цін на ринку. Передбачається курсове застереження: зміни масштабу платежів при коливаннях валютного курсу.

“Відсутність у договорі оренди нежитлового приміщення чіткої інструкції, що описує порядок зміни ціни, не є гарантією того, що ціна не буде змінена при значних підвищеннях індексів”, – підкреслила Оксана Гриша.

Договором потрібно конкретизувати зобов’язання, порядок, терміни виконання, можливі санкції за невиконання або неналежне виконання зобов’язань, відповідальність, порядок врегулювання спорів.

Щоб убезпечити себе, варто максимально врегулювати правовідносини щодо оренди об’єкта, прописати права, обов’язки і відповідальність за порушення.

Зверніть увагу, чи є в договорі згадка про санкції або неустойку за неналежне виконання зобов’язань.

“Пам’ятайте, що пеня може стягуватися лише за невиконання зобов’язань за розрахунками і платежами. Вона не може перевищувати розміру подвійної облікової ставки, встановленої НБУ на конкретний період”, – каже Гриша.

Юрист вважає: складаючи договір оренди нежитлового приміщення, зовсім нерозумно відмовлятися від санкцій. Наявність відповідальності сторін – надійний засіб забезпечення належного виконання договору, встановлення платіжної дисципліни, надання та забезпечення сторонами всіх необхідних умов для використання приміщення.

Ще одним важливим аспектом укладення договору оренди є порядок його розірвання/продовження.

Відповідно до законодавства України, договір не може бути самостійно розірваний однією із сторін (односторонній порядок – виключено), якщо така можливість прямо не передбачена документом.

Єдиним винятком є можливість одностороннього розірвання угоди орендодавцем на підставі положення законодавства, якщо оплата не вноситься більш ніж три послідовні місяці”, – уточнила Гриша.

Відсутність умов і порядку розірвання договору оренди нежитлового приміщення може призвести до ситуації, коли при фактичному невиконанні договору, його розірвання може бути заблоковано і стати причиною значних фінансових втрат.

Правда України

your ad here

Міністр оборони Полторак нагородив кольтом 45 калібру помічника терориста жиліна

sadkovoy

На своє 36-річчя дружина міністра інформаційної політики Юрія Стеця телеведуча Яна Конотоп отримала розкішний подарунок. З легкої руки міністра оборони Степана Півторака вона стала власницею стильного жіночого ПСМ на 8 патронів, що мотивували видатним вкладом журналістки в обороноспроможність країни.

Втім, подібні презенти вже мало кого дивують, адже в останні роки силові відомства привчили до того, що активно роздаровують нагородну зброю не тільки військовим і ветеранам, але також і бізнесменам, спортсменам, чиновникам і навіть водіям маршруток.

У зв’язку з цим журналісти вирішили виділити топ “збройових” подарунків від держави українцям, що викликали в суспільстві найбільший резонанс.

Збоку колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк справляє враження людини інтелігентної і мирної. Однак виявилося, що за цією благовидною маскою ховається справжній вояка.

У травні 2015 року Полторак нагородив Яценюка улюбленою зброєю гангстерів в США часів сухого закону, пістолетом-кулеметом Томпсон зразка 1928 року, а також 203 патронами. Але незабаром міністр внутрішніх справ Арсен Аваков перевершив колегу, обдарувавши тодішнього главу уряду кулеметом “Максима” зразка 1910 року вагою в 27 кілограмів.

Пізніше інформацію про подарунок Авакова в ЗМІ підтвердила прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо.

“МВС дійсно нагородило Арсенія Яценюка зброєю, як це властиво їхній практиці. Водночас кулемет Максима не є його власністю. Він буде повернутий державі свого часу”, – пообіцяла Лаппо.

У листопаді 2015 року Адміністрація Президента України вирішила заохотити лідерів вітчизняної збірної з футболу, яка саме пробилася до фінальної частини Чемпіонату Європи – 2016 у Франції. Така практика вважається цілком звичною справою і ні у кого не викликала б нарікань, проте у Президента вирішили блиснути оригінальністю і вручили главі ФФУ, головному тренеру і 9 футболістам збірної України по іменному стволу, спробувавши приховати цей факт під розпливчастим формулюванням “пам’ятні подарунки”.

Кілька місяців по тому в’їдливі журналісти все ж змусили владу зізнатися. У президента спробували виправдатися тим, що зброя була подарована у відповідь на клопотання ФФУ, однак це не врятувало Адміністрацію від купи критики і насмішок на її адресу.

Відзначимо, що блиснути на Євро озброєна до зубів українська збірна так і не змогла, посівши в своїй групі останнє місце, але це вже інша сумна історія.

25 вересня в Дніпрі Олександр Пугачов, який перебуває в розшуку за тяжкі кримінальні злочини, в упор розстріляв двох правоохоронців. Трагічна історія наробила чимало галасу, але окреме місце в ній займає 62-річний водій маршрутного таксі Валерій Тимонін, який спробував затримати вбивцю копів і сам ледь не поплатився за це життям.

У МВС не забули про героя, нагородивши його вже на наступний день пістолетом “Форт-17”. Очевидно, що таке нагородження цілком заслужене, проте бентежить в цій історії те, що, судячи з оперативності, у відомстві вирішили не обтяжувати себе проведенням психіатричної експертизи Тимонина і дотриманням інших “дрібниць”, передбачених законом.

“Безумовно, такий сміливий громадянський вчинок водія викликає повагу і подяку. Але віддавати зброю водієві маршрутки – це, м’яко кажучи, не зовсім безпечно. Як для водія, так і для пасажирів. Тоді вже нехай дають дозвіл всім громадянам України носити зброю на законних підставах”, – зауважив у коментарі “Обозревателю” голова правління “Міжнародної Ліги захисту прав громадян”, правозахисник Едуард Багіров.

У листопаді 2015 року волонтер з Харкова Олег Садковий “за честь і доблесть” був нагороджений міністром оборони Степаном Полтораком Кольтом 45 калібру. Здавалося б, звичайна річ, проте виявлені факти про минуле нагородженого змусили подивитися на ситуацію під іншим кутом.

“Помічник і подільник Жиліна (ватажок харківського угруповання “Оплот” Євген Жилін – Ред.) по конвертаційним центрам. Ідейний сепаратист. Носив на золотому ланцюзі на шиї медальйон – герб СРСР. Але це в минулому. А зараз. Садковий Олег Володимирович, волонтер, за честь і доблесть наказом міністра оборони №854 від 24 жовтня нагороджений відзнакою “нагородна зброя” Кольт 45 калібру N С38453”, – написав тоді в мережі український волонтер Роман Доник.

Незабаром інформація поширилася по всіх ЗМІ і в Міноборони швидко зрозуміли, що накоїли. Вже на наступний день глава відомства Степан Полторак повідомив про те, що відкликав наказ про нагородження помічника Жиліна. Однак питання про те, завдяки кому відомий сепаратист Садковий міг потрапити до списку нагороджених, так і залишилося без відповіді.

Втім, за словами голови Наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгія Учайкина, така ситуація абсолютно не видається дивною. Адже 90% з тих, хто отримав в подарунок нагородну зброю від різних силових відомств, не мали на це жодного законного права.

“Я вам скажу, що багато хто з тих, хто отримав цю зброю, з часом стануть об’єктами кримінального переслідування. Коли ми дізнаємося ці прізвища, то всі будуть нажахані. Тому що там будуть люди, яких не можна було підпускати туди і на гарматний постріл, але за гроші їх включили в список”, – сказав нам Учайкін.

Як ми уже повідомляли, журналісти дізналися про те, скільки нагородної зброї роздали силові відомства за останні 25 років.

Правда України

your ad here