Daily: 09/14/2016

Щорічно в Україні через відсутність життєво важливих ліків вмирають близько 600 тисяч осіб

doroga-medycyna

Щорічно в Україні через відсутність життєво важливих ліків вмирають близько 600 тисяч осіб, а для тих, хто знаходить препарати, вартість лікування може стати причиною потрапляння за межу бідності. Частково вирішити цю проблему може допомогти реформування галузі охорони здоров’я.

“Щороку 640 тисяч сімей в Україні несуть катастрофічні фінансові витрати через витрати на медицину. Серед усіх причин потрапляння за межу бідності в Україні медицина є першою”, – розповідає заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

За словами чиновника, ще 10-15% жителів України також відчувають фінансові труднощі, тому що хворіють їхні родичі або колеги. Опитування, проведене в січні 2016 року, показало, що 92% українців бояться, що в разі хвороби на них чекають фінансові труднощі. При цьому на сьогоднішній день 75% витрат пацієнта – це ліки.

“За даними Держкомстату, щодня в Україні помирає 1 600 українців від того, що у них немає життєво важливих ліків. Це 600 тисяч осіб щорічно, які вмирають тому, що вони не можуть вилікувати онкологію, гепатити, СНІД, гемофілію та т.д.” , – говорить виконавчий директор БФ “Пацієнти України” Ольга Стефанишина.

При цьому лікування хворого на туберкульоз в початковій стадії коштує в 100 разів дешевше, ніж в стадії недолікованого туберкульозу, а лікування ВІЛ-інфікованої людини коштує державі втричі дешевше, ніж у випадку, коли така людина не лікується.

На думку експертів, частково ситуацію в сфері охорони здоров’я може виправити реформування – зокрема, система повинна працювати так, щоб лікар отримував зарплату, виходячи з кількості прийнятих та якісно обслугованих пацієнтів.

“З тією системою розподілу бюджетних коштів лікар зараз не є мотивованим результатом своєї роботи. Принципово нам потрібно змінити дві речі: гроші повинні почати “ходити” за пацієнтом, і лікар повинен бути зацікавлений в якісному наданні цих послуг”, – вважає експерт реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка.

Таким чином, на думку експерта, в сфері з’явиться конкуренція, що грунтується на якісному наданні послуг пацієнтам. Також це допоможе уникнути “подяк”, які люди несуть лікарям – кожен буде розуміти, що робота лікаря гідно оплачується.

Нагадаємо, що зміна правил фінансування медичної сфери стане одним з ключових положень в реформі охорони здоров’я. Уряд планує відійти від практики оплачування койко-місця в лікарні і фактично замінити її на оплату за фактом виконаних робіт. “Йдеться про те, що у нас буде постачальник послуг, автономна медустанова або навіть фізособа-підприємець, і буде державний закупник послуг, наприклад, державний страховий фонд. Він буде оплачувати “пролікований випадок” або конкретну надану послугу. Але бюджетного фінансування установ або медичної інфраструктури не буде”, – розповідав раніше екс-заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегинець.

Правда України

your ad here

Вищий адміністративний суд України скасовує податки для товстосумів

vasu-korupcia

Вищий адміністративний суд України визнав незаконним нарахування податку власникам елітних іномарок в сумі 25 тис. грн на рік.

Відповідне рішення суду К/800/8077/16 від 30 серпня опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

До суду звернувся приватний позивач – власник авто Land Rover 2013 року випуску. Він просив визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення про нарахування транспортного збору, виписане йому податковою службою за 2015 рік на суму 18 750 грн.

До цього за позовом до державної податкової інспекції у Шевченківському районі Києва він вже отримав відмови в Київському апеляційному адміністративному та Окружному адміністративному судах столиці.

В результаті розгляду справи, Вищий адмінсуд скасував постанову попередніх судових інстанцій. А також визнав протиправним та скасував податкове повідомлення-рішення про донарахування податку автовласнику.

Вищий адмінсуд у своєму рішенні керувався такими аргументами: транспортного збору немає в переліку загальнообов’язкових державних податків і зборів. А, згідно п. 9.5 ст. 9 Податкового кодексу, встановлення інших податків не допускається.

Правда України

your ad here

Українці все ж почали користуватися перевагами знижених акцизів на б/у авто з-за кордону

used-cars

Українці все ж почали користуватися перевагами знижених акцизів на б/у авто з-за кордону. Відповідний закон діє вже півтора місяці, і в Державній фіскальній службі звітують про понад 1300 ввезених зі знижкою автомобілів.

На львівській митниці підрахували, що потік старих машин збільшився в 8-10 разів. “В день оформляється в районі 20-25 машин”, – кажуть митники.

Однак можуть виникнути неприємні сюрпризи – варто звертати увагу на сертифікат відповідності. Це документ, який підтверджує країну виробництва машини. Про нього знають не всі, але його вимагають при митному оформленні. Навіть якщо купується європейська марка в Європі, може виявитися, що місцем складання авто є Росія, а в цьому випадку доведеться платити повну суму акцизу. Серед обмежень і вік – машини мають бути виготовлені не раніше 2010 року.

Експерти авторинку пояснюють, що зміни дійсно полегшують навантаження на гаманець, але в деяких питаннях творці документа занадто перестрахувалися, щоб знижками не скористалися різні ділки, наприклад, скуповуючи машини за кордоном зі знижкою і перепродуючи їх в Україні втридорога. Один автомобіль в одні руки – без права передачі.

“Ризиковано навіть передавати автомобіль членам сім’ї. Були вже прецеденти, коли родичі керували автомобілями свіжого завезення і мали проблеми з патрульною поліцією”, – зазначають фахівці.

Правда України

your ad here

В Естонії немає олігархічного класу через правильно обрану тактику приватизації

estonia

В Естонії немає олігархічного класу через правильно обрану тактику приватизації.

Таку думку висловив екс-заступник міністра економіки Естонії Ерік Терк.

“Коли ви приїдете в Естонію, то олігархів не зустрінете. У нас немає естонських олігархів. Причина в тому, що приватизація була проведена таким чином, що досить багато підприємств викупили дрібні підприємці, які для такої покупки брали позику в банку. Не потрібно було гроші на бочку викладати. Крім цього, у нас в Естонії немає великих підприємств. Головна запорука успіху Естонії – у нас багато середнього і малого бізнесу”, – зазначив він.

Як підкреслив Терк, що стосується України, то окрім олігархів, в країні є ще одна велика проблема – корупція.

“Експерти, з якими я спілкувався, кажуть, що корупція – велика проблема для України. Ще один негативний фактор: в Україні політика і великий бізнес перемішалися, в Естонії цього менше. У нашій країні склалося так, що колишні радянські директори мали дуже слабку позицію, не мали впливу на приватизаційний процес. У якомусь сенсі це дало державі вікно можливостей”, – підсумував він.

Правда України

your ad here

Ахметов приватизував телекомунікаційну компанію “Укртелеком” фактично безкоштовно

ukrtelecom

Телекомунікаційна компанія “Укртелеком” була приватизована кіпрською компанією фактично безкоштовно.

Про це розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко.

За його словами, компанія з Кіпру заплатила декілька сотень мільйонів гривень за купівлю “Укртелекому”.

“Потім під заставу телекомунікаційної компанії було взято кредит в одному з державних банків України. Пізніше, гроші вивели на цю ж кіпрську компанію”, – розповів Луценко.

“Тобто, фактично, “Укртелеком” дістався зловмисникам безкоштовно”, – сказав генпрокурор.

Луценко додав, що щойно Кіпр повідомить, хто бенефіціар цієї офшорної компанії, цією людиною обов’язково займеться Генпрокуратура.

Як повідомлялося, найбільший український оператор фіксованого зв’язку “Укртелеком” у січні-березні 2016 року отримав близько 100 млн грн чистого прибутку проти 165,5 млн грн чистого збитку за аналогічний період 2015 року.

“Укртелеком” – найбільший оператор фіксованого зв’язку України, компанія також є лідером ринку широкосмугового доступу в Інтернет (понад 1,6 млн користувачів).

Нагадаємо, що в конкурсі з приватизації “Укртелекому” в 2011 році брала участь всього одна організація (інвестиційний фонд EPIC), яка купила компанію за 10,5 млрд грн. Через рік вона перепродала “Укртелеком” компанії СКМ Ріната Ахметова.

Правда України

your ad here