Daily: 04/21/2016

В Україні почалася “реєстраційна революція”: набула чинності постанова Кабміну №207

neruhomist-reestracia

В Україні почалася “реєстраційна революція”: набула чинності постанова Кабміну №207, за якою реєстрація місця проживання передається з Держміграційної служби у відання місцевих органів влади, аж до голови сільради.

Всі дані про реєстрацію будуть як і раніше міститися в Єдиному демографічному держреєстрі, який ведеться з 2012 р. За новими правилами, всі українці, які виїхали з дому більш ніж на 30 днів (на роботу, навчання і т. і), повинні зареєструватися на новому місці. Тих, хто відмовиться, каратимуть штрафами. Експерти вважають, що така норма необхідна – адже штамп в паспорті в майбутньому допоможе “понаїхавшим” ходити в лікарні або бібліотеки за місцем реєстрації. Але є проблема: часто люди орендують житло нелегально, а без договору зареєструватися можна.

МЕХАНІЗМ. Як роз’яснили нам у Центрі адмінпослуг Дніпровського району Києва, тепер людям не потрібно буде двічі стояти в черзі, щоб виписатися, а потім прописатися: це можна буде робити відразу за новим місцем проживання. Як і раніше, для цього обов’язкова подача оригіналів та копій документа на право володіння житлом, а також паспортів господаря житла і реєстрованого, військового квитка або приписного свідоцтва для військовозобов’язаних, і сплата адмінзбору (0,85% від мінзарплати – 11,71 грн). За словами юриста Володимира Столітнього, навести порядок у сфері реєстрації треба було давно: “У нас до половини працездатних проживають не за місцем реєстрації, а там, де можна знайти роботу. Це створює проблеми і самим приїжджим – вони змушені, наприклад, давати хабара в лікарнях за лікування. Але отримати прописку їм буде складно: господарі знімного житла часто відмовляються реєструвати квартирантів, побоюючись, що потім їх не випишеш. Та й податки платити вони не хочуть (15% доходу)”.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Тих, хто не має в паспорті штампу про реєстрацію (виписаний, але протягом 30 днів не прописаний) або проживає більше 30 днів не за адресою реєстрації (не стосується дачників і відрядних), будуть при виявленні попереджати, а потім – кожен раз штрафувати на 17-51 грн. Столітній каже: єдиний спосіб виявити “ухильників” – якщо вони самі зізнаються, що живуть в іншому місті без реєстрації. А адвокат Василь Мірошниченко впевнений: так як штрафи за відсутність реєстрації йдуть до місцевих бюджетів, влада буде зацікавлена у виявленні тих, хто живе, але не числиться: “Через виявлення приїжджих можна буде вийти на підпільних орендодавців, оштрафувати їх за незаконне підприємництво і змусити платити податки. Можливо, влада почне заохочувати доноси сусідів на квартирантів та їх господарів”, – говорить юрист.

Відзначимо, в інтернеті повно пропозицій про реєстрацію за плату в будь-якому регіоні України. Ціни різні від 2000 грн за рік “проживання” в облцентрі, куди люди їдуть у пошуках роботи, до 12 тис. грн – для псевдожителів прикордонних районів. Їм така реєстрація, навіть фіктивна, дозволить через 3 роки отримати право на багаторазовий безвізовий в’їзд на прикордонні території (до 50 км від кордону) країн ЄС – Угорщини, Словаччини, Румунії. У кількох таких фірмах нас запевнили, що все законно: складається фіктивний договір оренди, реєструється в податковій, відмітка про прописку вноситься в держдемреєстр і паспорт.

Юристи згодні: притягнути за таке ноу-хау складно, так як факт шахрайства не можна довести. “Господар може сказати: я здав людині ліжко, а вона не живе. Я на його місце взяв тимчасово іншого, – говорить Мірошниченко. – Так, якщо в халупі в 10” квадратів “числиться 30 чоловік, у поліції можуть виникнути питання. Але на практиці вони цим не займаються. З децентралізацією псевдопрописки стане складніше: за неї тепер відповідає глава місцевої влади, який краще знає ситуацію, ніж міграційна служба району. А йому дозволити проживання 30 чол. на 30 квадратних метрах – явна корупція”.

Правда України

your ad here

НБУ до 2019 року виконає вимогу Євросоюзу і проведе в Україні лібералізацію валютного ринку

nbu-eu

Нацбанк пообіцяв до 2019 року виконати вимогу Євросоюзу і провести в Україні повну лібералізацію валютного ринку. Учасники ринку говорять, що в нинішній ситуації дії регулятора обмежують приплив капіталу, тому бізнес знаходить можливості для обходу обмежень.

У найближчі три роки в Україні має відбутися повна валютна лібералізація. «Україна вже взяла на себе зобов’язання в рамках угоди із ЄС. До 2019 року ми маємо застосувати директиву ЄС 88/361, яка передбачає повну лібералізацію руху капіталу. Питання лише в тому: зробити це одразу або поступово, – повідомив заступник голови Нацбанку Владислав Рашкован під час обговорення вільного руху капіталу. – Ми хочемо, щоб валютне регулювання застосовувалося в частині тільки відмивання грошей, незаконного виведення грошей за кордон і в питаннях грошей терористів».

Для такої реформи передбачено проведення чотирьох етапів валютної лібералізації: спрощення операційної діяльності (лібералізація поточного рахунку, скасування обмежень на перекази та внутрішні операції), лібералізація надходження іноземного капіталу (вільний приплив інвестицій, скасування обмежень на виведення інвестицій та дивідендів), спрощення виведення українського капіталу (спрощення транскордонних боргових операцій, спрощення інвестицій в ЄС и ОЕСР) і перехід до європейського регулювання (адаптація регулювання фінансового сектору у відповідності із стандартами ЄС).

Валютні обмеження 2014-2015 років будуть скасовані в ході першого і другого етапу. Перший етап вже розпочато, дедлайни з проведення інших поки невідомі. Питання вільного інвестування валюти громадян за кордон вирішуватимуться в останню чергу. «Дозвіл українцям купувати акції Apple буде останнім нашим рішенням. Але більшість громадян все одно не займаються такими операціями», – вважає пан Рашкован.

Узятися за вирішення цих питань Нацбанк планує вже найближчим часом. У нього є 19 ініціатив, які можна реалізувати протягом двох тижнів, ще 24 – протягом місяця. Але перелік цих ініціатив не розкривається.

Експерти з сусідніх країн не бачать причин для збереження жорстких валютних обмежень. «Валютні обмеження не можуть утримати капітал від витоку з країни. Все одно примудряються вивести кошти, а ось залучення капіталу є дуже обмеженим», – каже екс-заступник міністра енергетики Грузії, віце-президент Американського університету України Арчіл Мамателашвілі.

Для підприємств однією з головних проблем в роботі з валютою є забюрократизованість усіх процесів. Їх дебюрократизація включає 61 захід, які необхідно внести в 16 нормативних актів. Це знизить витрати бізнесу на 9-9,5 млрд грн. «Близько третини обмежень на ринку капіталу пов’язано з подачею усіляких документів на дозвільні операції. Загальні витрати бізнесу на валютний контроль складають 500-600 млн грн на рік, а недоотриманий прибуток підприємств – 3 млрд грн», – підрахував проектний менеджер громадської організації Артем Рафаелян.

Учасники ринку вважають, що Нацбанк гальмує проведення необхідних реформ на валютному ринку. «З 2008 року обсяг готівкового валютного ринку впав приблизно у 20 разів – до $300 млн. Це призвело до скорочення доходів банків. Доходи в цьому сегменті отримують інші люди, доходи яких не оподатковуються, – говорить член правління Сбербанку Дмитро Золотько. – Якщо Нацбанк не може контролювати ці операції, то він повинен легалізувати ці операції для банків. Необхідно зняти обмеження на купівлю валюти населенням, дозволити змінювати курс протягом дня і скасувати збір до Пенсійного фонду».

Банкіри визнають, що ринок знаходить можливості для обходу обмежень Нацбанку. «Має відбутися перехід від адміністративних заходів до ринкового регулювання. Населення все одно воліє зберігати гроші у валюті. Тому банки використовують валютні депозитні сертифікати для легального обходу обмеження на зняття валюти з рахунків», – говорить голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко. Аналогічна ситуація і на безготівковому ринку. «Багато розрахунків проходять за межами країни», – зазначає Дмитро Золотько.

Правда України

your ad here

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності схвалив заборону фінансових пірамід

fin-piramidy

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності схвалив остаточну редакцію законопроекту про заборону фінансових пірамід.

Про це повідомляє прес-служба Українського об’єднання ринків капіталу в мережі.

Законопроект №0959 від 27 листопада 2014 року “Про заборону фінансових пірамід в Україні” був рекомендований комітетом до другого читання.

“Фінансовою пірамідою є діяльність по залученню і / або використання фінансових активів (грошових коштів, цінних паперів, боргових зобов’язань та прав вимоги боргу, що не віднесені до цінних паперів), якщо при цьому є виплата матеріальної винагороди (доходу, премії) особам, фінансові активи яких були залучені раніше, яке здійснюється за рахунок залучення фінансових активів від інших осіб та / або перерозподілу таких активів між раніше залученими особами”, – йдеться в повідомленні.

До фінансової піраміди не належать операції з фінансовими активами, що здійснюються фінансовими установами під час надання ними фінансових послуг, визначених законом.

За залучення фінансових активів за допомогою фінансової піраміди передбачається кримінальна відповідальність у вигляді штрафів або позбавлення волі від 3 до 12 років.

Правда України

your ad here