Daily: 02/16/2016

Після невдалого голосування в парламенті за відставку уряду почалося створення нової коаліції

vidstavka-uriadu

Лідер партії «Батьківщина» і її фракції у Верховній Раді Юлія Тимошенко заявила, що після невдалого голосування в парламенті за відставку уряду «почалася історія створення нової коаліції».

«Де-факто і де-юре сьогодні у країні не існує так званої «демократичної коаліції», тому що вона сьогодні нібито одностайно проголосувала за звільнення уряду. Але виявилося, що ця демократична коаліція в абсолютній меншості, а в більшості перебувають клани разом із урядом. Вони по-різному представлені в парламенті, імплементовані в різні фракції, і це той монстр, той спрут і ракова пухлина, яка реально сьогодні керує країною. І з цього моменту забудьте про існування демократичної коаліції, її не існує», – заявила вона.

Вона не уточнила, що саме має на увазі під «новою коаліцією».

«Сьогодні все це нагадує великий театр, шоу, коли критикують уряд, хочуть відправити у відставку, говорять про те, що у країні все пропало, а потім виявляється, що це влаштувало всіх. Тобто уряд отримав індульгенцію, недоторканність іще до вересня. А це означає, що країна до вересня тепер за законами України змушена жити з цим клановим урядом, цією метастазою корупції, яка є», – додала Тимошенко, яка сама раніше вже була прем’єр-міністром.

Раніше у вівторок Тимошенко повідомила, що відкликає з уряду єдиного міністра від своєї фракції – молоді та спорту Ігоря Жданова, й на запитання, чи вийде фракція з урядової коаліції, відповіла, що «не можна вийти з того, чого не існує». Тоді вона вже заявила, що голосування щодо недовіри урядові засвідчило, що демократичної проєвропейської коаліції в парламенті не існує.

Лідер фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність» Юрій Луценко, зі свого боку, теж закликав до створення нового уряду, незважаючи на те, що перед цим резолюція про недовіру нинішньому урядові не була ухвалена. Луценко, виступаючи перед журналістами після голосування, заявив, що хоча його результати не призвели до відставки уряду, та засвідчили, що уряд, за його словами, вже не має підтримки парламенту й не зможе проводити закони.

Натомість лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив після провалу голосування про відставку уряду, що парламентська коаліція ні в якому разі не розвалиться. Як заявив він журналістам, розвал неможливий, бо діяльність коаліції є спільною відповідальністю чотирьох фракцій. За його словами, він і мав сподівання, що «відповідальність переможе популізм». Бурбак додав, що під час проваленого голосування щодо недовіри Кабінетові міністрів було ухвалене «єдино правильне рішення», і «здоровий глузд і відповідальність за долю країни перемогли».

А заступник голови фракції Андрій Тетерук додав, що фракція буде й далі підтримувати діяльність уряду на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, лідером партії «Народний фронт».

Раніше у вівторок Верховна Рада, вислухавши звіт Яценюка про роботу уряду за 2015 рік, відхилила його і визнала цю роботу уряду незадовільною, але при голосуванні про недовіру урядові за це набралося тільки 194 голоси за мінімально необхідних 226. Тепер нове голосування в цій справі можливе тільки на наступній сесії.

Перед цим президент України Петро Порошенко заявив, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущений і є запит на повне перезавантаження. «Поки що у прем’єр-міністра зберігається можливість обрати, в який спосіб краще дати простір для реалізації цього запиту», – заявив президент. При цьому Порошенко вважає, що «тотальне переформатування» уряду має відбуватися на основі чинної коаліції у складі «Блоку Петра Порошенка – Солідарність», «Народного фронту», «Самопомочі» та «Батьківщини».

Правда України

your ad here

Терористи завезли в окуповане Зайцеве провокаторів для поширення дезинформації перед місію ОБСЄ

zaiceve-osce

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Гуґ заявив, що сепаратисти завезли в захоплене ними селище Зайцеве на околиці Горлівки людей, які мали певним чином «інформувати» місію про обстріли, інформує агентство ПравдаUA.

За цим повідомленням, так він, виступаючи на брифінгу в тимчасово окупованому Донецьку, відповів на запитання, чому спостерігачі не проаналізували в цьому селищі місця влучань після нічного обстрілу, а також чому представники місії поспілкувалися тільки з трьома особами в той час, коли значно більша кількість людей хотіла поспілкуватися зі спостерігачами ОБСЄ.

Відповідаючи на це запитання, Гуґ заявив, що знає людину, яка його поставила. «Для тих, хто не знає, ця жінка представляє «міністерство інформації» і працює разом із Басуріним із так званого «міністерства оборони» тут у Донецьку», – заявив чільний представник СММ ОБСЄ, маючи на увазі самозвані органи збройного сепаратистського угруповання «ДНР» та Ігоря Басуріна, який є одним із військових чільників і речників-пропагандистів угруповання.

«Коли ми вже збиралися покинути селище, група цивільних громадян стояла на дорозі, але вони не були місцевими жителями цього селища. І я також бачив, як Басурін ховався в будинку, що був за цією групою осіб. Коли ми покинули селище, Басурін обігнав нас на своїй машині на шляху в Донецьк. Ви можете передати Басуріну, що я готовий спілкуватися з ним напряму, не обов’язково автобусом завозити людей для того, щоб зробити це спілкування непрямим», – заявив Гуґ.

При цьому він повідомив, що спостерігачам місії стало відомо, що в селі після обстрілу залишились вирви і що спостерігачі хотіли проаналізувати ці місця, але бойовики заявили, що «не мають змоги захистити спостерігачів від стурбованих людей».

Збройні сепаратисти, що за підтримки й заохочення Росії захопили частину Донеччини й Луганщини, постійно звинувачують силовиків України в обстрілах цивільного населення на тимчасово окупованих територіях. При цьому принаймні в частині випадків їх викривали в тому, що обстріли цивільного населення захоплених ними територій здійснювали вони самі, щоб звинуватити в цьому українську сторону.

Правда України

your ad here