Daily: 02/02/2016

СБУ і ГПУ обшукують в Одесі компанію “Синтез Ойл” шахрая коломойського

kolomoiskyi

СБУ і ГПУ обшукують в Одесі компанію “Синтез Ойл” шахрая коломойського.

Служба безпеки України спільно з прокуратурою Києва проводить обшуки в Одесі в офісі компанії “Синтез Ойл”, яка входить до групи “Приват” олігарха Ігоря Коломойського. Про це повідомляє речник СБУ Олена Гітлянська.

“Так, справу веде прокуратура Києва, ми в рамках відкритого ними кримінального провадження виконуємо невідкладні оперативно-слідчі дії”, – повідомила вона.

За інформацією джерела агентства в “Нафтогазі”, обшук проводиться в рамках кримінального провадження про нанесення збитків державній нафтотранспортній компанії “Укртранснафта”.

Як відомо, у вересні “Нафтогаз” просив прокуратуру Києва вивчити договір компаній “Укртранснафта” і “Синтез-Ойл” від 2009 року з надання послуг транспортування нафти за маршрутом “Приймально-здавальна ділянка “Одеса” – “Кременчуцький НПЗ” на предмет навмисного нанесення збитків колишнім керівництвом держкомпанії на чолі з оголошеним в розшук Олександром Лазорком.

За даними висновків ревізійної комісії, через невигідні контракти “Укртранснафти” з “Синтез Ойл” держкомпанія у 2013-2014 роках отримала 550 млн грн збитків.

Наприкінці жовтня 2015 року Господарський суд Одеської області не дозволив “Укртранснафті” отримати компенсацію від “Синтез-Ойл” за отримані 312,7 млн гривень збитків.

Правда України

your ad here

Найдорожчі компанії світу: Alphabet, Apple, Microsoft і Facebook

top-com

Фінансовий департамент Alphabet 1 лютого анонсував результати компанії за квартал і рік. Презентовані цифри перевершили очікування аналітиків: за три місяці компанія заробила $21,3 млрд замість очікуваних $20,8 млрд. Завдяки цьому її котирування миттєво злетіли на 8%, що додало до вартості акції майже $40. Капіталізація компанії досягла $550 млрд (відразу після публікації звіту), що й дало змогу Alphabet обігнати лідера останніх чотирьох років, Apple, капіталізація якої – всього $535 млрд.

За рік зростання виторгу Alphabet становить 18% – з $18,1 млрд до $21,3 млрд. Чистий прибуток компанії також збільшився з $4,675 млрд до $4,923 млрд. Одночасно з підбиттям підсумків за четвертий фінансовий квартал компанія підбила підсумки роботи за останні 12 місяців. Її виторг зріс з $65,6 млрд за підсумками 2014-го до $74,5 млрд за підсумками 2015-го. Чистий прибуток – з $19 млрд до $23,4 млрд відповідно.

Як і раніше, основний дохід Alphabet приносить тільки бізнес компанії Google, куди входять реклама, YouTube, карти, доходи з Android та інші напрямки. За підсумками четвертого кварталу Google під управлінням Сундара Пічаї приніс компанії близько $20 млрд виторгу.

Всі інші компанії, які входять до холдингу Alphabet, наразі кошти лише витрачають. Аналітики вже назвали бізнес Google «друкарською машинкою» для всього холдингу Alphabet, що дало змогу збільшити вартість його акцій удвічі за останні три роки.

Успішні фінансові показники дали можливість Ларрі Пейджу і Сергієві Бріну скинути з п’єдесталу Apple і здобути звання найдорожчої компанії у світі. Навіть незважаючи на той факт, що Apple заробляє значно більше (її виторг за останній квартал досяг $75 млрд), має утричі більше вільних коштів (близько $214 млрд), а бренд залишається найдорожчим і найвпливовішим у світі.
Експерти не приховують, що стати найдорожчою компанією у світі Alphabet допомогла реорганізація і певна її відкритість. Нині до холдингу входять дев’ять різних компаній, кожна має свого CEO і можливість самостійно займатися власним розвитком.

У минулому Google, де все було підпорядковано чи не двом людям, усі процеси гальмувалися внаслідок великої бюрократизації. Тепер цього немає, і розвиток нових технологій має йти значно швидше. Як мінімум за останній рік компанія витратила на різні проекти удвічі більше грошей, ніж за підсумками 2014-го: $3,57 млрд замість $1,94 млрд.

Акціонери готові пробачити компанії такі жертви. На відміну від Apple, Alphabet чітко показує, яким бачить своє майбутнє. Нині компанія активно вкладає в два перспективні проекти. Перший – Project Loon – доставить інтернет в усі куточки світу, що лише збільшить кількість користувачів послугами Google. У тестовому режимі проект уже запущено на Шрі-Ланці.

Другий – компанія Google Auto. Alphabet останні кілька років активно працює над випуском власних безпілотних автомобілів, які могли б замінити таксі, а потім і стати стандартним способом пересування для мільярдів людей.

Спеціально для підтримки таких змін у Alphabet навіть є окремий проект, що займається розвитком міст. Компанія активно рухається вперед, хоча все ще заробляє основні кошти на старій ідеї продажу реклами.

Цілком протилежна ситуація в Apple. Керівництво компанії на прес-конференції за підсумками квартального звіту оголосило, що найближчим часом очікується спад продажів iPhone – основного джерела її доходу.

Експерти очікують, що до моменту виходу iPhone7 у вересні цього року Apple планомірно знижуватиме свої фінансові показники. На сьогодні в портфоліо компанії немає ґаджета, здатного замінити смартфон за популярністю і дохідністю.

До того ж усі чекають від Apple на новий революційний пристрій. Востаннє підірвати ринок компанії вдалося шість років тому: тоді було анонсовано планшет iPad. Сьогодні ні Apple Watch, ні новий 12-дюймовий MacBook, ні iPad Pro анітрохи не наблизилися до успіхів трьох революцій Apple – iPod, iPhone та iPad. Очікується, що наступним вау-проектом від компанії стане автомобіль, але наразі це суворо тримають у таємниці, і жодних даних про зрушення Apple на цьому терені немає.

Також подейкують, що Apple може викупити Tesla Motors (що малоймовірно) і Netflix (теж слабо віриться), щоб дістати собі місце на нових ринках. Акціонери компанії, поки не побачать конкретних результатів, дивитимуться лише на спад продажів iPhone. Довіра до компанії, якій ще не так давно прогнозували першою в історії отримати капіталізацію $1 трлн (рік тому Apple оцінювали в $760 млрд), катастрофічно знизилася.

Крім обміну Alphabet і Apple місцями на п’єдесталі найдорожчих компаній світу, на початку лютого відбулася ще одна важлива подія. Компанія Facebook обігнала нафтогазового гіганта Exxon Mobile і вийшла на четверту позицію у списку найдорожчих компаній світу.

Наразі перші чотири місця повністю належать технологічним компаніям: Alphabet, Apple, Microsoft і Facebook. Без сумніву, свою роль відіграв обвал цін на нафту. Але чітко простежується і та тенденція, що сьогодні у світі починають правити програмісти й інженери замість нафтовиків.

Правда України

your ad here

У Джанкойському районі окупованого Криму відбуваються масові обшуки кримських татар

kryimski-tatary

У Джанкойському районі Криму відбуваються обшуки в кількох кримськотатарських родинах. Про це повідомив координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу, член Меджлісу Ескендер Барієв.

«У Джанкойському районі масові обшуки. У Медведівці Джанкойського району вже понад півтори години проводяться масові обшуки у кримськотатарських сім’ях. Подробиці пізніше», – написав він на свої сторінці в мережі.

Перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял підтвердив у коментарі інформацію про масові обшуки в Джанкойському районі. За його словами, причини обшуків невідомі, наразі уточнюється інформація про події.

29 січня в Ленінському районі півострова також відбулися обшуки в кількох сім’ях кримських татар.

Офіційної інформації російської влади Криму або місцевих правоохоронців з приводу обшуків немає.

28 січня в Сімферополі відбувся обшук в приміщенні Ісламського культурного центру, силовики «випадково знайшли» заборонену літературу. Прес-служба російської прокуратури Криму повідомила, що перевірка правоохоронцями проводилася після заяв відвідувачів, у тому числі – парафіян про можливе здійснення цією організацією «деструктивної діяльності та поширення екстремістських матеріалів».

У Меджлісі кримських татар, а також у правозахисних організаціях не раз заявляли про те, що після анексії Криму Росією в 2014 році на півострові здійснюються репресії щодо кримських татар, проте російська влада Криму заперечує це.

На минулому тижні Крим відвідала делегація Ради Європи на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом. Вони провели низку ділових та ознайомчих зустрічей з російською владою півострова, представниками місцевої прокуратури, ув’язненими, представниками кримськотатарського народу, проросійськими і проукраїнськими активістами півострова.

За підсумками свого візиту до Криму, європейські дипломати складуть незалежний звіт, де представлять своє бачення ситуації з правами людини на півострові. Доповідь буде представлена на розгляд генерального секретаря Ради Європи наприкінці лютого – початку березня.

Росія анексувала український Крим на початку року 2014 року.

Правда України

your ad here

Десятки власників доларових іпотечних кредитів протестують у найбільшому місті Казахстану Алмати

ipoteka-kz

Десятки власників доларових іпотечних кредитів протестують у найбільшому місті Казахстану Алмати.

Протестувальники зібралися біля Kaspi Bank, вимагаючи зустрічі з його директором Михайлом Ломтадзе, щоб обговорити з ним можливість перегляду умов договорів.

Позичальники нарікають на те, що виплати за позиками ускладнилися знеціненням національної валюти Казахстану – тенге. Вони просять перерахувати кредити, виходячи з курсу січня 2015 року – 183 тенге за долар. Станом на 2 лютого курс складає 360 тенге за долар.

Не дочекавшись Ломтадзе, протестувальники рушили ходою до Національного банку Казахстану. У руках деякі з присутніх тримали плакати з написами: «Працюй з рефінансуванням!», «Один долар – один тенге!».

Керуючий директор Kaspi Bank Бахитжан Омірзакова сказала ПравдаUA, що лише двоє з присутніх є клієнтами Kaspi Bank. За її словами, проблема одного з них була вирішена за взаємною домовленістю, другий, як стверджує Омірзакова, відмовляється пройти в представництво банку.

Від минулого року валюта Казахстану почала стрімко знецінюватися у той час, як люди почали скуповувати долари на тлі падіння цін на нафту. Це викликало кілька громадських протестів в Алмати й Астані в останні місяці.

Правда України

your ad here

Путляндія не хоче ратифікувати Римський статут, бо лисий карлик боїться тюрми

putin-gaaga

Росія не може взяти участь у розслідуванні Міжнародним кримінальним судом злочинів, скоєних під час збройного конфлікту 2008 року на території сепаратистського регіону Грузії – Південної Осетії, заявляє Міністерство юстиції Росії.

За повідомленням Мін’юсту, Росія не ратифікувала Римський статут, який регулює діяльність кримінального суду в Гаазі.

27 січня Міжнародний кримінальний суд дозволив прокуророві цього суду почати розслідування щодо злочинів, які могли бути скоєні на території Грузії 2008 року. На думку суддів, є достатні підстави вважати, що у згаданій ситуації могли бути скоєні такі злочини проти людяності, як убивства, насильні переселення і переслідування, і такі воєнні злочини, як напади на цивільне населення, невиправдані вбивства, свідомі напади на миротворців, знищення майна і мародерство. Грузія вітала рішення МКС.

Правда України

your ad here