Daily: 01/06/2016

Убивці журналіста Георгія Гонгадзе таки доведеться залишок життя провести за гратами

gongadze-killer

Апеляційний суд Києва залишив у силі вирок колишньому начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ Олексію Пукачу, якого засудили до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Апеляційну скаргу Пукача суд залишив без задоволення.

Під час останнього судового засідання Апеляційного суду Пукач наголосив, що не мав мотиву і злочинного умислу. Тоді захист Пукача просив суд пом’якшити йому міру покарання, змінивши пожиттєве ув’язнення на 8 років тримання під вартою, а представники Генпрокуратури попросили суд залишити чинним вирок довічного ув’язнення для Пукача.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва визнав Пукача винним у вбивстві Георгія Гонгадзе і присудив йому довічне ув’язнення. Через рік суд почав у закритому режимі розглядати апеляцію на вирок.

Наприкінці минулого року Генпрокуратура виступила за відкритий розгляд справи. 6 лютого Апеляційний суд Києва ухвалив рішення про відкритий режим слухання апеляції на вирок Пукачу.

Правда України

your ad here

У Києві затримали підозрюваного в анонімних «мінуваннях» станцій метро, магазинів та державних закладів

anonim

У Києві затримали підозрюваного в анонімних «мінуваннях» станцій метро, магазинів та державних закладів, повідомляє прес-служба столичної поліції.

«32-річний місцевий житель жартома телефонував до поліції та повідомляв про замінування різних об’єктів, при цьому представлявся працівником спецслужб. Чоловік зізнався у скоєному. Про те, що такі дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність, він знав, але вважав себе невловимим», – йдеться в повідомленні.

У поліції зазначили, що чоловік обґрунтовано підозрюється у здійсненні неправдивих повідомлень про закладення вибухівки на різних об’єктах: станціях метрополітену, магазинах, державних закладах.

Правоохоронці відрили кримінальне провадження за статтею 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об`єктів власності) Кримінального кодексу України.

Повідомлення про замінування окремих станцій Київського метрополітену минулого року надходили регулярно. Крім того, невідомі повідомляли про «мінування» закладів громадського харчування, магазинів, а у травні минулого року повідомлялось про «замінування» міжнародного аеропорту «Київ». Дотепер усі дзвінки про замінування виявлялися хибними.

Правда України

your ad here

На тлі падіння нафтових цін курс російського рубля продовжує слабшати щодо світових валют

rubl-nafta

На тлі падіння нафтових цін курс російського рубля продовжує слабшати щодо світових валют – біржовий курс долара вперше з грудня 2014 року перевищив 74 рубля, а євро досяг 79 рублів 40 копійок.

Попереднього разу курс долара піднімався вище 74 рублів 16 грудня 2014 року, тоді він перевищив 80 рублів.

Зростання валют сталося на тлі чергового зниження цін на нафту. Вранці 6 січня вартість нафти марки Brent опустилася до позначки в 35,72 долара за барель, що є мінімумом майже за 11 років.

Додатковий тиск на фондові та сировинні ринки здійснюють новини з Північної Кореї, де 6 січня оголосили про успішне випробування водневої бомби.

Правда України

your ad here

Проросійські бойовики на Донбасі завдали увечері 5 січня 14 обстрілів

terorysty_donbas

Проросійські бойовики на Донбасі завдали увечері 5 січня 14 обстрілів, повідомляє прес-центр штабу АТО. У ранковому повідомленні 6 січня штаб зазначає, що «ситуація у зоні проведення АТО відносно загострилася».

Найбільша кількість обстрілів зафіксована на Горлівсько-Світлодарській дузі, бойовики «неодноразово відкривали вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї в бік українських воїнів, які несуть службу в районі Новгородського, Зайцевого, Миронівського, Луганського та Троїцького».

Всього впродовж минулої доби українські військові зафіксували 23 епізоди порушення режиму тиші.

З початку доби 6 січня бойовики лише один раз, близько 4:00, зі стрілецької зброї хаотично обстріляли Піски, додають у штабі.

В угрупованні «ДНР», що контролює частину Донеччини, звинувачують Збройні сили України в обстрілах передмість Горлівки, Донецького аеропорту та інших околиць обласного центру.

В угрупованні «ЛНР», яке контролює південну частину Луганської області, про бойові дії не повідомляють.

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 22 грудня досягли домовленості про черговий, уже шостий режим тиші на Донбасі, що мав почати діяти в ніч на 23 грудня 2015 року, але повідомлення про порушення режиму припинення вогню продовжують надходити. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в його порушенні і заперечують звинувачення на свою адресу.

Правда України

your ad here

Представництво ЄС розкритикувало відтермінування електронних декларацій чиновників

money-ua

Представництво Європейського Союзу в Україні поінформоване про те, що Верховна рада відклала на 2017 рік впровадження електронних декларацій про доходи і витрати держслужбовців.

Про це заявив керівник відділу преси та інформації диппредставництва Юргіс Вільчінскас.

Як відомо, наприкінці грудня Київ взяв на себе зобов’язання запустити роботу Національного агентства з попередження корупції (НАПК) і впровадити електронні декларації держслужбовців в I кварталі 2016 року. Грунтуючись на цьому зобов’язанні, ЄК 18 грудня схвалила позитивний звіт для України.

Але вже через тиждень Верховна рада прийняла бюджет, в якому відклала декларації мінімум на 2017 рік. Про цю норму стало відомо тільки в січні – в урядовому проекті бюджету її не було.

Європейські дипломати стверджують, що також лише зараз дізналися про конфліктну норму.

“Представництво ЄС дізналося з відкритих джерел, що закон про державний бюджет на 2016 рік вносить зміни до закону “Про запобігання корупції” і встановлює, що НАПК має прийняти рішення про початок функціонування системи подання та публікації електронних декларацій посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування не раніше ніж 1 січня 2017 “, – заявив Вільчінскас.

За його словами, зараз представництво ЄС чекає коментарі офіційного Києва з цього приводу.

“Ми вивчаємо цю ситуацію і будемо контактувати з українською владою з даного питання”, – зазначив він, додавши, що найближчим часом очікується офіційна реакція ЄС по суті прийнятих змін та зобов’язань України.

Правда України

your ad here

На кондитерській фабриці “Житомирські ласощі” продовжуються рейдерські війни

zhl-reidery

На території кондитерської фабрики “Житомирські ласощі” в ніч на 5 січня виникла сутичка між групою невідомих осіб, поліція затримала 134 учасника конфлікту.

Як повідомляється на сайті Головного управління Національної поліції в Житомирській області, на місці події вилучено гранату, травматичні і газові пістолети, патрони і гільзи, ножі, металеві та дерев’яні кийки.

“Близько 1:00 кв в Житомирський відділ поліції надійшло повідомлення від генерального директора ВАТ “Житомирські ласощі” про те, що на території підприємства лунають постріли, група невідомих намагається проникнути в приміщення фабрики. Під час їх дій сталося зіткнення з представниками іншої сторони конфлікту”, – йдеться в повідомленні.

Поліція встановила, що близько 60 осіб прорвалися на територію фабрики і учиняли безлад.

Поліція припинила зіткнення і спроби невідомих потрапити в приміщення підприємства.

Всього на його території та поблизу затримано 134 осіб, вони доставлені до Житомирського міськвідділу поліції. Серед затриманих – жителі Вінницької, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Миколаївської та Харківської областей, 90% з них мають судимості або є фігурантами кримінальних проваджень.

Розпочато кримінальне провадження. Попередня кваліфікація – хуліганство.

Крім того, в 9:10 кв в поліцію надійшло анонімне повідомлення про мінування підприємства. На місці події працюють служби поліції. Триває евакуація людей з потенційно небезпечної території. Фахівці-вибухотехніки та кінологи проводять обстеження.

Як повідомлялося, протистояння за право контролю над кондитерською фабрикою в Житомирі між нинішніми і колишніми власниками загострилося ввечері 30 грудня 2015. У зв’язку з наявністю оперативної інформації про прибуття на підприємство групи невідомих осіб поліція задіяла додаткові сили, щоб уникнути силового розвитку подій.

Увечері 30 грудня акціонери ЗАТ “Житомирська ласощі” заявили про неможливість потрапити на кондфабрику. Свої права на неї вони підтвердили постановою Вищого адміністративного суду України від 23 грудня 2015 року.

Крім цього, акціонери вже почали інвентаризацію майна. Фабрика була взята під охорону Держслужби охорони і розпочав планову господарську роботу.

У той же час прес-служба юридичної особи – товариства з додатковою відповідальністю (ТДВ) “ЖЛ” заявила про неправомірність таких дій. Згідно з повідомленням на сайті компанії, Ігор Бойко та Юрій Лещинський є громадянами США. У ТДВ стверджують, що ЗАТ “Житомирських ласощі” належить тільки старе обладнання і “можливість випускати невідому продукцію”. Всі бренди, включаючи ТМ “Житомирських ласощі”, зареєстровані на І.Бойко. Нові бренди – Житомирської Солодощі – належать торговому дому І.Бойко.

Конфлікт між Ю.Лещинським і І.Бойко за права власності на фабрику триває з 2010 року.

Кондитерська фабрика в Житомирі заснована в 1944 році, асортимент налічує понад 250 найменувань. Загальна виробнича потужність підприємства становить 80 тис. тонн продукції на рік, на фабриці функціонує 28 виробничих ліній.

Правда України

your ad here

У МВС мають намір переглянути принципи роботи з сексотами

seksoty

У МВС мають намір переглянути підходи до роботи з таємними агентами – тими, хто негласно допомагає поліції, здаючи інформацію про злочинців.

Як заявив член колегії і радник глави МВС Антон Геращенко, в міністерстві хочуть відновлювати роботу з агентами.

“Останнє десятиліття ця робота була занедбана. Потрібно зробити, щоб агент був добре захищений і отримував хорошу зарплату”, – розповів нам Антон Геращенко. Як розповіли оперативники, інформатори є у поліції і зараз, але вони працюють безкоштовно.

Загалом ідея МВС непогана, вважають самі поліцейські, але таким агентам потрібно платити хоча б 5 тис. грн, залежно від цінності інформації: “Є як мінімум 2 категорії помічників. Перші – це ті, хто попався на дрібному злочині, але на волі. Він зможе принести багато цінної інформації про тяжкі злочини. Ми йому прощаємо дрібниці, а вимагаємо відомостей, наприклад, про те чи інше вбивство. Інші – це пенсіонери. Якщо їм платити 5 тис. грн, то вони й самі будуть шукати злочинців”.

Правда України

your ad here